Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „żółtka”

  • sobota, 19 marca 2016
    • Ciasto z kiwi, cytrynową pianką i galaretką

      Zielono i słodko dzisiaj na blogu. Głównie na cześć mojego imiennika - Patryka :)

      Ciasto z kiwi, cytrynową pianką i galaretką

      Składniki na kruche ciasto:

      250 g mąki pszennej
      150 g masła, schłodzonego
      szczypta soli
      3 łyżki cukru pudru
      5 żółtek
      Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody. Prostokątną blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić ciastem spód. Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

      Pianka:

      5 białek
      1 szklanka drobnego cukru do wypieków
      2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
      2 opakowania kisielu cytrynowego bez cukru (2 x 40 g)
      1/2 szklanki oleju

      Ponadto:

      owoce kiwi - 8-10 sztuk
      2 galaretki o smaku kiwi

      Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

      Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć obrane i przekrojone na pół kiwi, a na nich ubitą pianę. Wyrównać powierzchnię.

      Piec w temperaturze 175ºC przez około 30 minut. Po ostudzeniu wylać rozpuszczoną, tężejącą galaretkę na wierzch ciasta i schłodzić.

        

      Ciasto z kiwi, cytrynową pianką i galaretką

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z kiwi, cytrynową pianką i galaretką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 19 marca 2016 20:44
  • poniedziałek, 21 września 2015
    • Tarta z malinowym curdem i bezą

      Do przygotowania tarty użyłam malinowego curdu. Okazał się jednak z byt rzadki, więc zagęściłam go mąką ziemniaczaną. Tarta jest dość słodka, ale zawsze można zjeść nieco mniejszy kawałek :)

      Tarta z malinowym curdem i bezą

      Tarta z malinowym curdem i bezą

      Ciasto: ok. 300 g mąki, 150 g masła, 4 żółtka, 2/3 szklanki cukru pudru,w 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli

      Nadzienie: malinowy curd z tego przepisu, 2 łyżki mąki ziemniaczanej

      Beza: 4 białka, niepełna szklanka cukru, 1 łyżka octu jabłkowego, szczypta soli

      Z podanych składników zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać nieco kwaśnej śmietany. Uformować w kulę, zawinąć w folię i schłodzić.

      Przygotować nadzienie: do gotującego curdu wlać mąkę rozpuszczoną w pół szklanki wody, energicznie mieszając do zagotowania. Zdjąć z ognia.

      Spód oraz boki tortownicy o średnicy 25 cm wylepić ciastem. Wylać krem malinowy i rozprowadzić dokładnie na spodzie ciasta. Piec około 1/2 godziny w temperaturze 180oC.

      5 minut przed końcem tego czasu zacząć ubijać białka na bezę.

      Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wlać ocet. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, powoli i stopniowo, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa.

      Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Temperaturę pieczenia zmniejszyć do 140oC. Na wierzch ciasta wyłożyć pianę z białek. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez około 40 minut aż beza nabierze lekko złotego koloru. Wystudzić w lekko uchylonym i wyłączonym piekarniku.  Kroić całkowicie wystudzone, a najlepiej schłodzone.

      Tarta z malinowym curdem i bezą

      Tarta z malinowym curdem i bezą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z malinowym curdem i bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 21 września 2015 16:31
  • piątek, 11 września 2015
    • Malinowy curd

      Proporcje do malinowego kremu zaczerpnęłam ze strony Moje wypieki. Najlepszy curd jaki do tej pory robiłam...

      Malinowy curd

      Składniki na 1,5 szklanki:

      250 g malin, świeżych lub mrożonych
      2 łyżki soku z cytryny
      2 duże jajka
      2 żółtka
      70 g drobnego cukru do wypieków
      80 g masła

      Do niedużego garnuszka przesypać maliny, zasypać cukrem. Doprowadzić do wrzenia i pogotować, przez chwilę, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Przecedzić przez sitko, by pozbyć się pesteczek i otrzymać malinowe puree. Przestudzić.

      Malinowe puree przelać z powrotem do garnuszka. Dodać jajka, żółtka, sok z cytryny i roztrzepać (najlepiej przy pomocy rózgi do ubijania), do połączenia. Dodać masło. Postawić na kuchence, podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając. Zagotować do zgęstnienia kremu i otrzymania gładkiej konsystencji. 

      Przelać do wyparzonego słoiczka, zamknąć.

      Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

      Malinowy curd

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Malinowy curd”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 11 września 2015 16:45
  • wtorek, 23 grudnia 2014
  • wtorek, 09 września 2014
    • Szarlotka z aromatem cynamonu i wanilii

      Żadne ciasto nie znika w moim domu tak szybko jak szarlotka. Więc kiedy zostałam obdarowana jabłkami, od razu pomyślałam o upieczeniu tego tradycyjnego ciasta. Mimo że odmiana jabłek nadawała się raczej do bezpośredniego spożycia, musiałam szybko poddać je obróbce termicznej, co rodzinka przyjęła z wielkim entuzjazmem.

      Szarlotka z aromatem cynamonu i wanilii

      Ciasto:

      200 g zimnego masła
      3 żółtka
      1 jajko
      2-3 łyżki śmietany
      2,5 szklanki mąki, najlepiej krupczatki
      ½ szklanki cukru pudru
      2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

      Nadzienie:

      1,5 kg jabłek, a najlepiej 2 kg
      2-3 łyżeczki cynamonu
      2 łyżeczki cukru z wanilią
      ½ szklanki brązowego cukru

      Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Podzielić na 2 części. Jedną zawinąć w folię spożywczą, zamrozić (na min. godzinę), większą owinąć w folię i schłodzić w lodówce na pół godziny, by odpoczęło.

      W tym czasie obrać jabłka, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w ósemki, a następnie w plastry.

      Blachę (górne wymiary to: 30 x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

      Ciasto schłodzone w lodówce rozwałkować, podsypując mąką, wylepić dno blachy. Poukładać jabłka, posypać cynamonem i cukrem z wanilią.

      Na jabłka zetrzeć równomiernie zamrożone ciasto, posypać brązowym cukrem i piec około 1 godziny w temperaturze 180oC.

      Jabłka wolności  Ciasta bez miksera

      Szarlotka z aromatem cynamonu i wanilii

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka z aromatem cynamonu i wanilii”
      Tagi:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 09 września 2014 12:51
  • sobota, 22 marca 2014
    • Wiosenne ciasteczka z kremem waniliowym

      Dzisiaj chciałabym podzielić się  Wami przepisem na wspaniałe, kruche ciastka z cudownym kremem waniliowym. Już sam budyń do kremu smakował wybornie, po utarciu z masłem stał się aksamitny. A same ciasteczka, bardzo delikatne...

      Wiosenne ciasteczka z kremem waniliowym

      Wiosenne ciasteczka z kremem waniliowym

      Ciasto:

      2 szklanki mąki krupczatki
      1 szklanka mąki kukurydzianej
      3 żółtka
      2/3 szklanki cukru pudru
      250 g masła
      1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
      szczypta soli

      Mąkę wymieszać z solą, cukrem pudrem. Dodać żółtka, masło i zagnieść gładkie ciasto, dodając w razie potrzeby zimną wodę. Zawinąć w folię spożywczą, włożyć na 1 godzinę do lodówki.

      Schłodzone ciasto rozwałkować, wykrawać foremką serca. W połowie z nich mniejszą foremką wycinać mniejsze serca. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 12 minut w temperaturze 175oC, sprawdzając by nie za mocno się zrumieniły. Zostawić na blasze do ostygnięcia.

      Krem:

      2 i 1/2 szklanki mleka
      3 żółtka
      3 łyżki mąki pszennej
      4 łyżki mąki ziemniaczanej
      3/4 szklanki cukru
      3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
      3/4 kostki bardzo miękkiego masła

      Oba rodzaje mąki, żółtka i 1/2 szklanki mleka zmiksować. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlać masę z mąką, energicznie mieszając, aż budyń zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę, dodając po 1 łyżce wystudzonego budyniu.Pełne ciastka przełożyć miękkim kremem ciastkami z wyciętym sercem. Włożyć do lodówki, by krem stwardniał. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

      Waniliowy Weekend V

      Wiosenne ciasteczka z kremem waniliowym

      Wiosenne ciasteczka z kremem waniliowym

       

  • czwartek, 27 lutego 2014
    • Pączki z dżemem dyniowym

      Na Tłusty Czwartek upiekłam pączki z przepisu Doroty. Po upieczeniu nadziałam je domowym dżemem z dyni z morelami i posypałam cukrem pudrem.

      Pączki z dżemem dyniowym

      Składniki na około 34 sztuki:

      800 g mąki pszennej + około 50-70 g do podsypywania
      14 g drożdży suchych lub 28 g drożdży świeżych
      pół łyżeczki soli
      100 g drobnego cukru do wypieków
      1,5 szklanki mleka
      4 duże jajka
      2 żółtka 
      100 g masła, roztopionego
      3 łyżki ekstraktu z cytryny lub pomarańczy*

      Dodatkowo:

      dżem lub konfitura różana do nadziania
      cukier puder do oprószenia

      Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się kleić, polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).

      Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość 1-1,3 cm i szklanką o średnicy 7 cm wykrawać pączki (można je w tym momencie nadziać konfiturą różaną). Odkładać je na stolnicę oprószoną mąką, ponownie przykryć i odstawić do podwojenia objętości (około 20-25 minut; pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte). 

      Po wyrośnięciu smażyć pączki w głębokim tłuszczu rozgrzanym do temperatury 175ºC, z obu stron. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia. Nadziewać konfiturą różaną lub dżemem przy pomocy rękawa cukierniczego i tylki do nadziewania pączków, jeśli nie nadzialiście ich podczas formowania.

      * zamiast można dodać 50 ml wódki, rumu lub spirytusu

      Pączki z dżemem dyniowym

      Pączki z dżemem dyniowym

      Tłusty czwartek 2014  Bardzo Tłusty Czwartek 2014  Karnawałowe smażenie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Pączki z dżemem dyniowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 27 lutego 2014 21:35
  • poniedziałek, 30 grudnia 2013
    • Paszteciki z mięsem w cieście drożdżowo-ziemniaczanym

      Doskonały dodatek do czerwonego barszczu. Paszteciki zrobiłam z ciasta krucho-drożdżowego z dodatkiem gotowanych ziemniaków. Dzięki temu dłużej pozostają świeże, a ciasto jest tak puszyste, że wcale nie przypomina ciasta kruchego. Ot, taki mój kulinarny eksperyment...

      Paszteciki z mięsem w cieście drożdżowo-ziemniaczanym

      Ciasto: 500 g mąki, 100 g miękkiego masła, 2-3 żółtka, 1 jajko, 40 g drożdży, płaska łyżeczka cukru, 1/2 szklanki mleka, 1 łyżeczka soli, 200 g pure z ugotowanych ziemniaków.

      Farsz: 300 g gotowanego lub pieczonego mięsa z kurczaka, kilka suszonych pomidorów z oliwy, sól, pieprz, pół łyżeczki curry, pół łyżeczki suszonego czosnku, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, nieco oliwy z pomidorów.

      Wykonanie:

      Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem. Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać sól, jajko, surowe żółtka, płynne drożdże. Zagnieść jednolite ciasto, dodając ziemniaczane pure. Odłożyć na 1 godzinę przykryte ściereczką w ciepłe miejsce, by nieco urosło.

      W tym czasie przygotować farsz. Mięso zmielić na mus razem z pomidorami, dodać przyprawy i oliwę, gdyby farsz okazał się za suchy.

      Ciasto rozwałkować w prostokąt na dobrze posypanym mąką blacie. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć farsz. Ciasto zawinąć raz tak, aby farsz znajdował się w środku. Powstały wałek odciąć od reszty ciasta i pokroić na kawałki o długości ok. 5-6 cm. Paszteciki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nałożyć kolejną porcję mięsa na rozwałkowane ciasto, zawinąć raz, odciąć i pokroić na kawałki. Tak postępować, aż do wyczerpania ciasta. Ułożone na blasze paszteciki posmarować jajkiem rozmieszanym z łyżką mleka.
      Piec w nagrzanym piekarniku około 25 min. w temperaturze 180°C na lekko złoty kolor. Podawać z barszczem czerwonym lub żurkiem do picia.

      Paszteciki z mięsem w cieście drożdżowo-ziemniaczanym

      Paszteciki z mięsem w cieście drożdżowo-ziemniaczanym

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Paszteciki z mięsem w cieście drożdżowo-ziemniaczanym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 30 grudnia 2013 14:36
  • czwartek, 01 sierpnia 2013
    • Krem porzeczkowy – Red currant curd

      Dostałam od mamy duży słoik czerwonych porzeczek, które zbierał mój syn Mikołaj, spędzający u dziadków wakacje. Nie miałam żadnego pomysłu na wykorzystanie tych owoców, które zaczynały już puszczać sok. Znalazłam jednak wspaniały pomysł Eweliny na Krem porzeczkowy – Red currant curd. Serdecznie dziękuję za Twoją doskonałą recepturę Ewelajno! Już mam pomysł na deser z tym pysznym kremem...

      Krem porzeczkowy – Red currant curd

      Krem porzeczkowy – Red currant curd

      Składniki:

      500 g porzeczek, z którego wyjdzie mniej więcej 310 g soku porzeczkowego
      200 g cukru
      3 jajka
      3 żółtka
      1,5 czubata łyżki mąki kukurydzianej
      1 łyżeczka oliwy
      czysta ściereczka, albo gaza
      ewentualnie 40 g masła

        Kwaśnie, no właśnie

      Wyciśnij sok z porzeczek, używając do tego ściereczki, albo gazy: połóż umyte i oczyszczone porzeczki do gazy, zbierz wszystkie rogi i wyciśnij sok.
      Uzyskany sok i pozostałe składniki wlej do garnczka i zagotuj. Mieszaj do tego czasu. Odstaw i przykryj folią, aby nie zrobiła się skorupka. Ostudź. Jeśli krem nie jest aksamitny i pojawiły się grudki, zblenduj go na gładką masę.

      Jeśli chcesz postępować klasycznie możesz dodać masło, ale to nie jest konieczne. Krem stanie się wtedy bardziej aksamitny, ale też bardziej kaloryczny.

      Krem porzeczkowy – Red currant curd

      Krem porzeczkowy – Red currant curd

      Krem porzeczkowy – Red currant curd

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Krem porzeczkowy – Red currant curd”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 01 sierpnia 2013 10:34
  • wtorek, 12 lutego 2013
    • Pączki z budyniem w polewie czekoladowej

      Moje ulubione pączki to te ze studenckiego sklepiku. Kiedy w końcu odważyłam się upiec swoje pierwsze pączki od razu na myśl przyszły mi tamte z budyniem w środku i czekoladą na wierzchu. Jeśli chodzi o ciasto, skorzystałam tym razem z przepisu Doroty i tak jak ona nadziewałam je dopiero po usmażeniu. Budyń i polewa to moje dodatki.

      Pączki z budyniem w polewie czekoladowej

      Składniki na około 34 sztuki:

      800 g mąki pszennej + około 50-70 g do podsypywania
      14 g drożdży suchych lub 28 g drożdży świeżych
      pół łyżeczki soli
      100 g drobnego cukru do wypieków
      1,5 szklanki mleka
      4 duże jajka
      2 żółtka 
      100 g masła, roztopionego
      3 łyżki ekstraktu z cytryny lub pomarańczy (starłam skórkę z 1 cytryny)

      Nadzienie:

      1 budyń waniliowy

      3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

      łyżka masła

      400 ml mleka

      Polewa:

      100 g gorzkiej czekolady

      1 łyżka cukru

      1/2 szklanki śmietanki lub mleka

      1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 1/3 szklanki letniej wody

      Pączki z budyniem w polewie czekoladowej

      Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się kleić, polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).

      Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość 1 - 1,3 cm i szklanką o średnicy 7 cm wykrawać pączki (można je w tym momencie nadziać konfiturą różaną). Odkładać je na stolnicę oprószoną mąką, ponownie przykryć i odstawić do podwojenia objętości (około 20 - 25 minut; pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte). 

      Po wyrośnięciu smażyć pączki w głębokim tłuszczu rozgrzanym do temperatury 175ºC, z obu stron. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia.

      Budyń rozpuścić w 1/2 szklanki mleka, resztę mleka zagotować, wlewając rozprowadzony budyń, mieszać aż zacznie bulgotać. Dodać cukier, masło i dokładnie wymieszać. Przestudzić. Nadziewać pączki od spodu przy pomocy rękawa cukierniczego.

      Żelatynę zalać wodą, poczekać aż namoknie. Resztę składników rozpuścić i zagotować. Dodać żelatynę do masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać wierzch pączków.

      Pączki z budyniem w polewie czekoladowej

  • sobota, 22 września 2012
  • niedziela, 22 lipca 2012
    • Kruche ciasto z truskawkami i cytrynową pianką

      Dziś wyjeżdżamy na kilka dni na wieś. Do moich ukochanych łąk pełnych motyli i na szeroko pojęty relaks. Na huśtawce z książką pod jabłonką. Zostawiam Wam talerz z ciastem pełnym ostatnich tegorocznych truskawek. Zostawiam go na ścieżce, która prowadzi na tę właśnie łąkę pełną motyli...

      Ciasto truskawkowe z cytrynową pianką

      Składniki na kruche ciasto:

      2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)

      250 g zimnego masła

      2 łyżki kwaśnej śmietany

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      2/2  szklanki cukru pudru

      5 żółtek

      Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta Podzielić na 2 równe części. Każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić.

      Blachę (górne wymiary to: 30 x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na jedną część ciasta, lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

      Cytrynowa pianka:

      5 białek

      1 niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków

      2 opakowania kisielu cytrynowego, bez cukru (2 x 40 g)

      1/2 szklanki oleju

      Ponadto:

      500 g truskawek lub innych owoców sezonowych

      Ciasto truskawkowe z cytrynową pianką

      Białka ubić na sztywno, powoli wsypywać drobny cukier oraz proszek kisielowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

      Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto pokrojone na kawałki truskawki. Delikatnie wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć drugą część zamrożonego ciasta i piec w tej samej temperaturze około 40 minut aż wierzch się zezłoci.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Kruche ciasto z truskawkami i cytrynową pianką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 22 lipca 2012 10:42
  • niedziela, 17 czerwca 2012
    • Drożdżówki z budyniem i czereśniami

      Częstujcie się, proszę...

      Drożdżówki z budyniem i czereśniami

      Składniki na 12 drożdżówek:

      1 szklanka ciepłego mleka

      50 g miękkiego masła

      2 łyżki cukru

      1 łyżka cukru waniliowego

      2 jajka, roztrzepane

      szczypta soli

      4 szklanki mąki pszennej

      25 g świeżych drożdży

      oraz białko z łyżką mleka do posmarowania wierzchu

      Budyń:

      2 szklanki tłustego (500 ml) mleka

      2 żółtka

      1 łyżka masła

      2 łyżki cukru

      16 g cukru waniliowego (najlepiej z prawdziwą wanilią)

      2 łyżki mąki ziemniaczanej z lekką górką

      Owoce: szklanka przekrojonych na pół i wypestkowanych czereśni

       

      Drożdżówki z budyniem i czereśniami

       

      Ugotować budyń. 1,5 szklanki mleka zagotować z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe pół szklanki mleka zmiksować wymieszać montewką z mąką ziemniaczaną i żółtkami. Dodać do gotującego się mleka, intensywnie mieszając, do zagotowania. Pogotować minutę na najmniejszym ogniu. Odstawić do ostygnięcia, przykrywając wierzch folią aluminiową tak, by dotykała wierzchu.

      Przygotować ciasto drożdżowe. Drożdże rozpuścić w mleku z łyżką cukru. Odstawić na kilka minut kilka minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić elastyczne, jednolite ciasto. Pozostawić pod przykryciem, w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.

      Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części Każdą porcję rozwałkować na placek, kłaść po łyżce budyniu i kilka połówek czereśni. Zlepiać brzegi, chowając dokładnie nadzienie. Bułeczki ułożyć na blaszkę, pozostawiając między nimi około dość duże odstępy. Przykryć, pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości, na około 45 minut, aż się zetkną.

      Smarować wierzchy białkiem (od budyniu) wymieszanym z łyżką mleka. Piec około 25 minut w temperaturze 180oC do zezłocenia wierzchu.

      

      Drożdżówki z budyniem i czereśniami

      Drożdżówki z budyniem i czereśniami

  • sobota, 10 marca 2012
  • wtorek, 28 grudnia 2010
    • Nie ma tego złego... i leniwe

      Oto historia powstania leniwych pierogów. Moich pierwszych leniwych pierogów....

      Przed świętami gorączkowo poszukiwałam do sernika wiaderkowego sera z Piątnicy. Produkt sprawdzony i idealny do seromakowca, który miałam w planie upiec. Niestety, nigdzie nie mogłam go dostać.

      I ser z Piątnicy... znalazł kochany mąż. Przytargał, położył na stole w kuchni... Ser z Piątnicy? - z Piątnicy, w wiaderku? - w wiaderku, ale... śmietankowy i solony!!! A mówiłam dwa razy: w czerwonym wiadereczku. To jest jakie? Nie... nie... niebieskie....

      Sera na sernik dalej nie miałam. I co zrobić z tłustym solonymserem? Najpierw ukochany wymyślił pastę twarogową z tuńczykiem. Była pyszna, zostało jeszcze 2/3 wiaderka. Wtedy ja wpadłam na pomysł: leniwe pierogi. Przecież nigdy ich nie robiłam... z domu znam tylko ziemniaczane kopytka...

      Przepis znalazłam tu. Żółtka zostały po użyciu białek do tortu bezowego, więc przepis okazał się idealny. Ciasto wyszło miękkie i rozpływające się w ustach (na szczęście nie podczas gotowania). Zamiast dodawać koperku i fety do ciasta zrobiłam sos koperkowy.

      Leniwe pierogi

      Składniki:

      80 dag białego sera pełnotłustego (dałam zmielony ser śmietankowy)
      20 dag mąki
      3 żółtka
      sól i pieprz

      Wykonanie:

      Ser mielemy i mieszamy z mąką, żółtkami. Dobrze dać zimny, z lodówki. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto dzielimy na 3-4 części. Z każdej palcami robimy wałek o  średnicy 3-4 cm, który nieco spłaszczamy i kroimy ciasto w romby. Wrzucamy na osolony wrzątek do momentu wypłynięcia klusek na wierzch. Wyjmujemy łyżką cedzakową, rozkładamy na talerzach i polewamy gorącym sosem (koperkowym, pieczarkowym, pomidorowym lub zrumienioną na maśle bułką tartą).

      Leniwe pierogi

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (18) Pokaż komentarze do wpisu „Nie ma tego złego... i leniwe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 28 grudnia 2010 19:27

Kalendarz

Lipiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...