Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „żeberka”

  • wtorek, 12 maja 2015
    • Pikantne żeberka

      Pogoda sprzyja grillowaniu. Dzisiaj przepis na żeberka w pikantnej marynacie, które ja, ze względu na brak własnego ogrodu upiekłam w rękawie. jednak mięso zamarynowane dzień wcześniej będzie idealne do upieczenia go na ruszcie "pod chmurką".

      Pikantne żeberka

      Pikantne żeberka

      Składniki:

      1,2 kg żeberek ekstra mięsnych

      Marynata:

      1/2 szklanki łagodnego keczupu
      3-4 sosu balsamicznego (ew. octu balsamicznego)
      1 łyżka koncentratu pomidorowego
      2 łyżki płynnego miodu
      1 łyżka ostrej musztardy

      4 łyżki sosu sojowego
      1 łyżka sosu Worcester

      2 rozgniecione ząbki czosnku
      słodka papryka w proszku
      pół łyżeczki ziół prowansalskich
      szczypta ostrej papryki
      szczypta ziaren kminku

      sól i pieprz

      Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Żeberka umyć, podzielić na kawałki, osuszyć. Maczać poszczególne części mięsa w marynacie, umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie zamknąć, usuwając nadmiar powietrza. Włożyć do lodówki na 2 godziny. Można również przygotować mięso dzień wcześniej, by marynowało się przez noc. Następnie włożyć do piekarnika i piec do miękkości (70-80 minut) w temperaturze 170oC z termoobiegiem. Na griilu pieczemy na specjalnych tackach, polewając pozostałą marynatą.

      Kuchnia Ameryki Północnej 2015

      Pikantne żeberka 

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Pikantne żeberka ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 12 maja 2015 10:51
  • niedziela, 06 kwietnia 2014
    • Zupa fasolowa

      Jedna z tradycyjnych zup, którą od czasu do czasu gotuję. Jest pożywna, więc drugie danie może być lekkie, warzywne.

      Zupa fasolowa

      Składniki:

      kawałek żeberka, najlepiej wędzonego
      1 mały seler
      1 duża marchew
      1 pietruszka
      3 ząbki czosnku
      mała cebula
      3 średnie kremowe ziemniaki
      300-400 g ugotowanej białej perłowej fasoli
      1 listek laurowy
      kilka ziaren ziela angielskiego
      2 łyżki majeranku
      1/2 szklanki śmietany, najlepiej słodkiej 18%
      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)
      4 łyżki posiekanej natki

      Żeberko umyć, włożyć wraz z listkiem laurowym i zielem do garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. pół godziny. Selera, pietruszkę i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Po 10 minutach wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na niewielkiej ilości oleju, pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Dodać do wywaru. Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać ugotowaną fasolę, posiekaną natkę i suszony majeranek, zabielić śmietaną. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać sól i pieprz do smaku. Mięso najlepiej obrać z żeberka, pokroić i dodać do zupy.

      Wiosenne zupy  Wielkanoc bez glutenu.

      Zupa fasolowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa fasolowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 06 kwietnia 2014 19:37
  • czwartek, 12 grudnia 2013
    • Kapuśniak z soczewicą

      Zimową porą zupa to bardzo ważny punkt jadłospisu mojej rodziny. Tradycyjny kapuśniak zawsze moja mama gotowała na żeberku, zawsze z kapustą kiszoną i obowiązkowo dodawała czosnek i suszone grzyby z lasu. Ja do swojego czasami dodaję jeszcze kawałki czerwonej papryki, ale tym razem zupę wzbogaciłam o czerwoną soczewicę.

      Kapuśniak z soczewicą

      Składniki:

      kawałek żeberka

      250 g kiszonej kapusty

      1 mały seler

      1 duża marchew

      3 ząbki czosnku

      mała cebula

      3 średnie kremowe ziemniaki

      2/3 pomarańczowej soczewicy

      1 listek laurowy

      kilka ziaren ziela angielskiego

      łyżeczka kminku

      kilka suszonych grzybów (tym razem pominęłam)

      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)

      4 łyżki posiekanej natki

      Kapustę lekko przepłukać, jeśli jest za kwaśna, włożyć do garnka wraz z kminkiem, zalać 1,5-2 szklankami wody i gotować do miękkości. Żeberko umyć, włożyć wraz z listkiem laurowym i zielem do drugiego, nieco większego garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. pół godziny. Selera i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem, Po 10 minutach wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i soczewicę.  Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać posiekaną natkę i ugotowaną kapustę wraz z pozostałym wywarem. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać sól i pieprz do smaku. Mięso najlepiej obrać z żeberka, pokroić i dodać do zupy. Podawać gorącą. 

        

      Kapuśniak z soczewicą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Kapuśniak z soczewicą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 12 grudnia 2013 14:44
  • sobota, 02 marca 2013
    • Krupnik na żeberku z suszonymi grzybami

      Smak suszonych grzybów to smak mojego dzieciństwa. Kiedy miałam 11 lub 12 lat pojechałam z rodzicami w Lasy Janowskie. Z ciężkim koszem spacerowałam, jęcząc i narzekając na bolące nogi.... Kiedy weszliśmy w rzadszy las wyrosła nagle przed nami łąka pełna przepięknych, jak malowanych podgrzybków. Na całą okolicę było mnie słychać. "Tato! Mam, mam!" Rzuciłam kosz, zapominając całkowicie o bolących kończynach, by na kolanach kosić, jeden po drugim cudowne, jak z dziecięcych bajek, z zamszową czapeczką, pachnące lasem sosnowym podgrzybki. Tata powiedział do mnie: "Patrycja, jeszcze tam masz!" Na to ja: "A nie tato, tamten jest twój" :) Do dziś wspominamy ze śmiechem tamte chwile, zwłaszcza że w ostatnich latach był nieurodzaj. Śmiałam się nawet, że chyba Wigilii nie będzie...

      Teraz pasją grzybobrania zarażam męża i synów, tak jak tata zaraził mnie...

      Tak się składa, że ma jedną najstarszą wnuczkę i pięciu wnuków i chciałby taką męską ekipę choć raz zabrać do lasu na grzybobranie. Jeszcze mu się to nie udało, bo rodzina w rozjazdach, ale sama zadbam w przyszłym roku, by jego marzenie się spełniło...

      A dziś przepis na krupnik, który pamiętam z rodzinnego domu. Obowiązkowo z "naszych" grzybów :)

      Krupnik na żeberku z suszonymi grzybami

      Składniki:

      kawałek wędzonego żeberka (lub świeżego)

      1 seler

      1 marchew

      3 ząbki czosnku

      4-5 suszonych grzybów

      kilka plastrów cebuli

      2 średnie kremowe ziemniaki

      2/3 szklanki kaszy jęczmiennej – drobnej lub średniej

      1 listek laurowy

      kilka ziaren ziela angielskiego

      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)

      1 łyżka majeranku

      2 łyżki posiekanej natki lub koperku

         

      Żeberko umyć, włożyć wraz z grzybami, listkiem laurowym i jałowcem do garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. pół godziny. Warzywa obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać marchew, cebulę i czosnek, po 5 minutach selera, a po kolejnych 5 przepłukaną kaszę. Po kolejnych 10 minutach wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, majeranek, natkę lub koperek oraz sól i pieprz do smaku. Gotować aż warzywa i kasza będą miękkie. Podawać gorącą. Mięso najlepiej obrać z żeberka, pokroić i dodać do zupy.

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Krupnik na żeberku z suszonymi grzybami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 02 marca 2013 12:09

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...