Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „galaretka”

  • środa, 20 lipca 2016
  • piątek, 17 czerwca 2016
    • Kolorowy sernik na zimno z truskawkową galaretką

      Ciasto przygotowałam na imprezę urodzinową syna.

      Kolorowy sernik na zimno z truskawkową galaretką

      Przepis na średnią prostokątną blachę

      Spód:

      1 szklanka płatków otrębów (zmieliłam granulowane truskawkowe)

      1/2 szklanki wiórków kokosowych lub nie za grubo mielonych migdałów/orzechów

      1 i 1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej (lub pszennej)

      2/3 szklanki brązowego cukru

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      1 jajko

      150 g zimnego masła

      Mąkę orkiszową, kokos i płatki owsiane (migdały/orzechy), wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać jajko i posiekane masło. Zagnieść ciasto i wylepić dno średniej prostokątnej blachy. Podpiec 20 minut w temperaturze 180oC. Ostudzić.

      Masa serowa:

      1 kg chudego sera zmielonego  dwukrotnie lub z wiaderka

      500 ml śmietany kremówki

      2 galaretki niebieskie

      2 galaretki zielone

      2/3 szklanki mleka

      cukier puder do smaku

      Mus truskawkowy:

      1 szklanka wody

      500 g mrożonych lub nieco mniej świeżych truskawek

      2 galaretki truskawkowe

      Galaretki - każdy kolor osobno rozpuścić w 1 szklance wody. Przestudzić. Ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Delikatnie wmieszać w ser. Masę podzielić na dwie równe części. Do każdej wlać przestudzoną galaretkę w odstępie 15 minut i wymieszać. Na ciasto wylać pierwszy smak, schłodzić do lekkiego stężenia, potem wylać drugi smak. Schłodzić do całkowitego stężenia.

      Galaretki rozpuścić w szklance wrzątku, ostudzić. Truskawki rozmrozić, zmiksować. Wymieszać z rozpuszczonymi galaretkami i wyłożyć na masę serową, wyrównując powierzchnię. Włożyć do lodówki do stężenia (minimum 2 godziny).




      Kolorowy sernik na zimno z truskawkową galaretką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Kolorowy sernik na zimno z truskawkową galaretką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 17 czerwca 2016 11:36
  • wtorek, 07 czerwca 2016
    • Ciasto z kremem czekoladowym, truskawkami i galaretką

      Dzisiaj na blogu przepis na truskawkowe ciasto z czekoladowym kremem i galaretką. Niestety, dwie galaretki nie wystarczyły, by przykryć owoce, więc efekt nie jest powalający, poza tym część galaretki spłynęła na dół, bo obręcz była nieszczelna. Mimo wszystko postanowiłam pokazać Wam ciasto, bo jego smak jest grzechu warty.

      Ciasto z kremem czekoladowym, truskawkami i galaretką

      Ciasto z kremem czekoladowym, truskawkami i galaretką

      Biszkopt:

      3 jajka

      2/3 szklanki mąki tortowej

      2/3 szklanki cukru

      2 łyżki oleju

      szczypta soli

      Masa czekoladowa:

      600 ml mleka

      200 g masła

      1 szklanka cukru

      2 budynie czekoladowe bez cukru plus ew. 1 łyżka kakao

      2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

      oraz: 2 lub 3 galaretki o smaku truskawkowym

      ok. 400 g truskawek

      Mąkę przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli wsypywać cukier. Miksując, dodać po jednym żółtku. Wlać małym strumieniem olej. Powoli dodawać mąkę, mieszać delikatnie łyżką. Wylać na spód tortownicy (średnica - 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec 20-25 minut w temperaturze 170oC. Gdy nieco ostygnie, zdjąć papier. Tortownicę podwyższyć za pomocą folii aluminiowej lub tektury.

      Wykonanie kremu: budynie rozpuścić w 1/2 szklanki mleka, resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, następnie wlać rozpuszczone budynie i mieszać do zgęstnienia. Odstawić z palnika, przykryć folią aluminiową, by nie powstał kożuch. Miękkie masło utrzeć na puch, dodając partiami zimny budyń, utrzeć na gładki krem. Do kremu można również dodać kakao, by smak kremu był bardziej intensywny. Na biszkopt wyłożyć masę, wyrównać powierzchnię. Na masie ułożyć umyte truskawki. 2 lub 3 galaretki (w zależności od wielkości owoców) rozpuścić według instrukcji na opakowaniu. Wylać tężejące galaretki. Schłodzić do stężenia kremu i galaretki.

      banner przepis miesiaca

      Truskawkowe szaleństwo 2016  

      Ciasto z kremem czekoladowym, truskawkami i galaretką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z kremem czekoladowym, truskawkami i galaretką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 07 czerwca 2016 10:10
  • sobota, 19 marca 2016
    • Ciasto z kiwi, cytrynową pianką i galaretką

      Zielono i słodko dzisiaj na blogu. Głównie na cześć mojego imiennika - Patryka :)

      Ciasto z kiwi, cytrynową pianką i galaretką

      Składniki na kruche ciasto:

      250 g mąki pszennej
      150 g masła, schłodzonego
      szczypta soli
      3 łyżki cukru pudru
      5 żółtek
      Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody. Prostokątną blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić ciastem spód. Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

      Pianka:

      5 białek
      1 szklanka drobnego cukru do wypieków
      2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
      2 opakowania kisielu cytrynowego bez cukru (2 x 40 g)
      1/2 szklanki oleju

      Ponadto:

      owoce kiwi - 8-10 sztuk
      2 galaretki o smaku kiwi

      Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

      Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć obrane i przekrojone na pół kiwi, a na nich ubitą pianę. Wyrównać powierzchnię.

      Piec w temperaturze 175ºC przez około 30 minut. Po ostudzeniu wylać rozpuszczoną, tężejącą galaretkę na wierzch ciasta i schłodzić.

        

      Ciasto z kiwi, cytrynową pianką i galaretką

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z kiwi, cytrynową pianką i galaretką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 19 marca 2016 20:44
  • poniedziałek, 15 lutego 2016
    • Ciasto truskawkowo-kokosowe z galaretką

      Moja słodka propozycja na Walentynki. Mocno kokosowy spód, mocno truskawkowo krem i biszkopty zatopione w truskawkowym soku, a na wierzchu truskawkowa galaretka. Zapraszam serdecznie!

      Ciasto truskawkowo-kokosowe z galaretką

      Kokosowa beza:

      5 białek
      1 szklanka cukru
      200 g kokosu
      1 długi wafelek kokosowy w jasnej polewie

      Krem:
      2 szklanki mleka
      2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
      3/4 szklanki cukru kryształu
      3 budynie truskawkowe lub waniliowe z cukrem
      1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
      1 łyżka mąki pszennej
      5 żółtek
      150 dag masła
      250 g serka mascarpone
      1 opakowanie podłużnych biszkoptów
      600 g mrożonych truskawek
      2 galaretki truskawkowe

      Białka umieścić w misie miksera. Ubijać, zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej piany. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać kokos i pokruszony wafelek. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec do lekkiego zrumienienia w temp. 160oC.

      Truskawki całkowicie rozmrozić. Owoce zmiksować, a sok odstawić. Do 1 szklanki mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budynie i żółtka. Dokładnie roztrzepać. Resztę mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlać roztrzepane żółtka z cukrem, budyniami i mąką. Stale mieszając, ugotować budyń i wystudzić. Zimny utrzeć z miękkim masłem i mascarpone, dodając do utartego masła i serka po łyżce budyniu oraz zmiksowane truskawki.

      Z ciasta zdjąć papier. Ciasto umieścić z powrotem na blasze. Wyłożyć połowę kremu. Biszkopty krótko maczać w soku z truskawek, układać wzdłuż na kremie, przykryć pozostałym kremem i schłodzić. Galaretki rozpuścić w 1 litrze wrzątku i kiedy zaczną tężeć, wylać na krem. Schłodzić minimum 2 godziny przed rozkrojeniem.

      Walentynki 2016 - Czym TO się je?

      Ciasto truskawkowo-kokosowe z galaretką

      

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto truskawkowo-kokosowe z galaretką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 15 lutego 2016 17:48
  • środa, 20 stycznia 2016
    • Ciasto malinowe z pralinkami orzechowymi i kremem z nutelli

      Ciasto wymyśliłam z okazji przyjęcia urodzinowego młodszego syna. Słodkie od kremów, ciasta i pralinek orzechowych, lekko kwaskowate to malin - po prostu idealne!

      Ciasto malinowo-orzechowe

      Składniki na ciasto:

      120 g masła 
      100 g gorzkiej czekolady 
      1/2 szklanki mleka
      3 duże jajka

      1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru z prawdziwą wanilią
      150 g drobnego cukru do wypieków 
      150 g mąki pszennej
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      W garnuszku roztopić masło, zdjąć z palnika. Do gorącego dodać mleko i posiekaną gorzką czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego.

      W naczyniu lekko roztrzepać jajka rózgą kuchenną (nie ubijać). Dodać ekstrakt z wanilii lub cukier z wanilią, drobny cukier i wymieszać. Dodać jeszcze ciepły sos czekoladowy, wymieszać rózgą kuchenną. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać tylko do połączenia składników.

      Masę czekoladową przelać do prostokątnej formy (20 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec 30 minut w temperaturze 180oC (do suchego patyczka). Wyjąć i wystudzić

      Warstwa malinowa:

      500 g mrożonych malin 

      2 galaretki malinowe (lub leśne)

      Maliny rozmrozić, odcedzić. Sok zachować. Galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody. Do galaretek dodajemy zamrożone maliny, sok z malin i odstawić do lekkiego stężenia.  

      Tężejące maliny wylać na ciasto. Włożyć do lodówki na czas przygotowania kremów.

      Krem:

      500 g serka mascarpone, schłodzonego
      250 g nutelli
      100 g mlecznej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej

      Serek mascarpone utrzeć na gładką masę. Dodać nutellę i zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać czekoladę i jeszcze przez chwilę miksować do uzyskania gładkości Wyłożyć na stężałe galaretki. Schłodzić w lodówce do lekkiego stężenia.

      Krem śmietanowy:

      500 ml śmietany kremówki
      4 łyżki cukru pudru
      2 fixy do śmietany
      ok. 10 pralinek Ferrero Rocher, przekrojonych na pół

      Zimną śmietanę ubić z fixami i cukrem pudrem. Wyłożyć na masę z nutellą. Schłodzić. Udekorować połówkami pralin. Przechowywać w lodówce.

      Ciasto malinowe z pralinkami orzechowymi i kremem z nutelli

      Ciasto malinowe z pralinkami orzechowymi i kremem z nutelli

       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto malinowe z pralinkami orzechowymi i kremem z nutelli”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 20 stycznia 2016 11:39
  • wtorek, 14 lipca 2015
    • Ciasto z kaszą manną, borówkami i truskawkami w galaretce

      Skoro mąż wprowadził zapas włączania piekarnika podczas upałów, przygotowałam deser bez użycia tego urządzenia. Ze smakowitymi borówkami, truskawkami i mleczną masą z gotowanej kaszy na spodzie z pełnoziarnistych ciastek kakaowych.

      Ciasto z kaszą manną, borówkami i truskawkami w galaretce

      Ciasto z kaszą manną, borówkami i truskawkami w galaretce

      Spód:

      250 g pełnoziarnistych ciastek kakaowych
      ok. 100 g masła

      Masa z kaszy:

      1,5 szklanki błyskawicznej kaszy manny Kupiec
      3 i 1/2 szklanki mleka
      100 g masła
      2/3 szklanki drobnego cukru

      Warstwa owocowa:

      2 galaretki truskawkowe
      2 galaretki niebieskie lub szafirowe
      300 g borówki amerykańskiej
      400 g drobnych truskawek

      Galaretki rozpuścić we wrzątku w półgodzinnym odstępie czasu - każdy kolor osobno, w 3,5 litra płynu. Ciasteczka zmielić w malakserze, masło stopić. Do ciastek dodać roztopione masło, wymieszać. Tortownicę (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać. Włożyć do lodówki do stwardnięcia.

      Do garnka wlać mleko, dodać masło oraz cukier. Podgrzewać na niezbyt dużym ogniu, aby tłuszcz i cukier się rozpuściły. Gdy mleko będzie bardzo gorące (tuż przed zagotowaniem) wsypywać kaszę, cały czas mieszając. Kiedy mleko z kaszą zagotuje się a kasza zgęstnieje, zdjąć z ognia i odstawić. Bardzo ciepłą masę wyłożyć na ciasteczkowy spód i wyrównać powierzchnię. Po ostudzeniu włożyć do lodówki by stężała. Owoce umyć, osuszyć, truskawki odszypułkować. Truskawki wyłożyć pionowo na masę z kaszy i wylać tężejącą czerwoną galaretkę. Włożyć do lodówki do stężenia. Na zastygniętą galaretkę truskawkową wyłożyć borówki i na wierzch wyłożyć tężejącą galaretkę niebieską. Włożyć do lodówki do całkowitego ścięcia warstw.

      Gotuj w zdrowym stylu  Uczta pod gołym niebem
      

      Ciasto z kaszą manną, borówkami i truskawkami w galaretce

      Ciasto z kaszą manną, borówkami i truskawkami w galaretce

      Ciasto z kaszą manną, borówkami i truskawkami w galaretce

       

      Ciasto z kaszą manną, borówkami i truskawkami w galaretce

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z kaszą manną, borówkami i truskawkami w galaretce”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 14 lipca 2015 11:18
  • piątek, 15 maja 2015
    • Kolorowy sernik na zimno z owocami

      Sernik przygotowałam dla mojego syna Juliana w dniu siódmych urodzin. Ponieważ w tym terminie nie było możliwości zorganizowania przyjęcia dla dziadków, wujostwa i kuzynów, drugi tort z kolejną "siódemką" podany był na przyjęciu w ubiegłą niedzielę. Wkrótce i on pojawi się na blogu... A tymczasem przepis na kolorowy sernik na zimno, który podpatrzyłam nieco u Joli, ale proporcje i składniki znacznie zmodyfikowałam... Przyznam, że tego rodzaju ciasta są dość pracochłonne, ale czego nie robi się z miłości :) rzecz jasna do potomka...

      Kolorowy sernik na zimno z owocami

      Kolorowy sernik na zimno z owocami

      Składniki:

      1 kg sera dwukrotnie zmielonego (użyłam President)
      330 ml śmietanki kremówki 30%
      2/3 szklanki cukru pudru (lub do smaku)
      3 łyżki żelatyny
      1 szklanka mleka
      4 galaretki w różnych kolorach
      250 g ciasteczek maślanych
      ok. 80 g masła
      owoce do dekoracji – u mnie brzoskwinie z syropu i truskawki

      Ciasteczka zmielić w malakserze, masło stopić. Do ciastek dodać roztopione masło, wymieszać. Tortownicę (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać. Włożyć do lodówki do czasu przygotowania masy serowej.

      Galaretki rozpuścić według wskazówek na opakowaniu (w ok. 20 minutowych odstępach czasu). Odstawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia. Żelatynę namoczyć w mleku, a następnie podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia i również pozostawić do wystygnięcia.

      Kremówkę ubić, dodając pod koniec cukier puder. Twaróg zmiksować na małych obrotach z ubitą śmietaną i dalej miksować, dodając powoli rozpuszczoną żelatynę. Dobrze połączyć z masą twarogowo-śmietanową. Masę podzielić na 4 części.

      Do pierwszej części sera dodać 1/4 stopionej żelatyny, ubić mikserem i wyłożyć na ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki do stężenia. Na ser wylać pierwszą kolorową galaretkę, wstawić do lodówki do stężenia. Ponownie wylać 1/4 sera ubitego z 1/4 rozpuszczonej żelatyny i wstawić do lodówki. Gdyby masa z żelatyną zbyt mocno tężała, należy delikatnie ją podgrzać do rozpuszczenia. Kolejne warstwy to: kolorowa galaretka, ser żelatyną, kolorowa galaretka, masa serowa z żelatyną i ostatnia galaretka.

      Ważne jest, aby przed wylaniem kolejnej warstwy poprzednia dobrze stężała.

      Kolorowy sernik na zimno z owocami

      Kolorowy sernik na zimno z owocami

      Kolorowy sernik na zimno z owocami

       fabryka sernika  Wiosenne słodkości!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Kolorowy sernik na zimno z owocami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 15 maja 2015 14:06
  • sobota, 07 marca 2015
    • Torcik czekoladowo-kajmakowo-malinowy

      Spodziewając się kwiatów od moich mężczyzn z okazji Dnia Kobiet, przygotowałam niewielki torcik, w którym króluje czekolada, kajmak i maliny...

      Torcik czekoladowo-kajmakowo-malinowy

      Torcik czekoladowo-kajmakowo-malinowy

      Przepis na tortownicę 20 cm

      Spód:

      80 g gorzkiej czekolady, najlepiej 90% kakao
      80 g masła
      80 g jasnego brązowego cukru
      2 jajka
      800 g mąki pszennej tortowej
      płaska łyżeczka proszku do pieczenia
      Masa:
      200 g gotowej masy krówkowej
      250 g serka mascarpone

      Warstwa malinowa: 
      400 g malin
      1 galaretka o smaku jagodowym lub owoców leśnych
      150 ml śmietany kremówki
      łyżeczka cukru pudru 

      Maliny rozmrozić. Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku. 

      Przygotować ciasto czekoladowe. Do garnka z grubym dnem dodać połamaną czekoladę, masło i cukier i czekoldę. Podgrzewać do rozpuszczenia masła i czekolady. Zdjąć z ognia, ostudzić. Następnie dodać rozkłócone jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem. Wstawić do piekarnika na 25 do 30 minut i upiec. Wierzch spodu powinien być ścięty, ale sprężysty. Ciasto przestudzić.

      Serek mascarpone utrzeć z masą krówkową. Równo rozsmarować na cieście. Kiedy galaretka przestygnie, maliny przecedzić i sok dodać do galaretki. Maliny wyłożyć na masę i zalać tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem ciasta dobrze  schłodzoną kremówkę ubić, dodając pod koniec cukier. Udekorować brzeg ciasta za pomocą rękawa cukierniczego. 

      Torcik czekoladowo-kajmakowo-malinowy

      Torcik czekoladowo-kajmakowo-malinowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Torcik czekoladowo-kajmakowo-malinowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 07 marca 2015 21:13
  • wtorek, 20 stycznia 2015
    • Krajanka czekoladowo-truskawkowa na Walentynki

      Do dnia św. Walentego prawie miesiąc, ale przygotowując deser na weekend, przyszły mi na myśl: czekolada i truskawki. Pod musem z mrożonych truskawek zagęszczonym galaretką kryje się kasza manna gotowana na mleku z dodatkiem słodzonego mleka skondensowanego. Do deseru wykorzystałam również część ciasteczek migdałowych, a wierzch posypałam startą białą czekoladą.

      Krajanka czekoladowo-truskawkowa na Walentynki

      Krajanka czekoladowo-truskawkowa na Walentynki

      Składniki:

      Spód:
      250 g kruchych ciastek, najlepiej migdałowych
      100 g stopionego masła

      Masa z kaszy:
      3 szklanki mleka
      1 szklanka słodzonego mleka skondensowanego
      1 szklanka kaszy manny
      80 g gorzkiej czekolady
      opakowanie (450 g) mrożonych truskawek
      2 galaretki truskawkowe
      200 g masła

      oraz starta biała czekolada lub płatki migdałów do dekoracji

      Ciastka zmielić w malakserze, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wylepić spód kwadratowej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (moja blaszka miała 26 cm średnicy, więc ciasto wyszło nieco za niskie, radzę użyć mniejszej). Schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy z kaszy.

      Mleko i mleko skondensowane wlać do garnka i zagotować. Wsyp kaszę mannę oraz pokrojone masło i bardzo energicznie wymieszać, by nie zrobiły się grudki. Gotować jeszcze kilka minut, cały czas mieszając, do momentu aż masa zgęstnieje. Masę nieco przestudzić. Połowę masy wyłożyć na ciasteczkowy spód. Do drugiej połowy dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia czekolady. Ciemną masę wyłożyć delikatnie na jasną. Schłodzić. Truskawki rozmrozić i zmiksować. Galaretki rozpuścić w 2 i 1/2 szklanki wody, wlać zmiksowane truskawki i dokładnie wymieszać. Kiedy zacznie tężeć, wylać na masę z kaszy. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Pokroić w kwadraty, posypując wierzch wiórkami białej czekolady lub płatkami migdałowymi.

      Krajanka czekoladowo-truskawkowa na Walentynki

      Walentynkowe menu  Karnawałowe Słodkości!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (19) Pokaż komentarze do wpisu „Krajanka czekoladowo-truskawkowa na Walentynki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 20 stycznia 2015 08:57
  • środa, 06 sierpnia 2014
    • Biszkopt z kremem waniliowym, malinami, borówkami i galaretką

      Pomimo preferencji kulinarnych mojej rodziny, która lubi słone i pikantne, czasami udaje mi się przygotować coś słodkiego. Dziś na blogu ciasto - klasyk. Puszysty biszkopt, aksamitny krem z wanilią, owoce lata i orzeźwiająca galaretka. Mnie wystarczy mały kawałek, więc... częstujcie się :)

      Biszkopt z kremem waniliowym, malinami, borówkami i galaretką

      Biszkopt z kremem waniliowym, malinami, borówkami i galaretką

      Biszkopt:

      5 jajek (osobno białka i żółtka)
      3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
      1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
      3/4 szklanki drobnego cukru
      3 łyżki oleju
      szczypta soli

      Krem waniliowy:

      2 szklanki mleka
      2 żółtka
      3 łyżki mąki pszennej
      3 łyżki mąki ziemniaczanej
      2/3 szklanki cukru
      2-3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią - użyłam opakowanie cukru z wanilią Kotanyi
      300 g miękkiego masła

      Wierzch ciasta:

      po 250 g borówek amerykańskich i malin
      2 galaretki - użyłam o smaku jagodowym

      Oba rodzaje mąki, żółtka i 1/2 szklanki mleka zmiksować. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlać masę z mąką, energicznie mieszając, aż budyń zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia.

      Galaretki rozpuścić w 1 litrze wrzątku. Ostudzić.

      Żółtka oddzielić od białek. Mąki przesiać. Zimne białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać porcjami cukier i żółtka, ciągle ubijając. Wlać olej i jeszcze chwilę miksować. Wyłączyć mikser, porcjami wsypywać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Wylać na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem i piec w temperaturze 175oC ok. 30 minut (do suchego patyczka). Potem zdjąć papier i włożyć z powrotem na spód blachy.?

      Masło utrzeć na puszystą masę, dodając po 1 łyżce wystudzonego budyniu.  Masę wyłożyć na biszkopt, równo rozsmarować na cieście.

      Umyte i osuszone owoce rozłożyć na kremie i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić minimum 2 godziny.

      Błękitne skarby lata!  Lato w pełni!  Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

      Biszkopt z kremem waniliowym, malinami, borówkami i galaretką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Biszkopt z kremem waniliowym, malinami, borówkami i galaretką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 06 sierpnia 2014 13:02
  • środa, 16 kwietnia 2014
    • Mazurek "Owocowa Łąka" na mące jaglanej

      Za oknem zimno, ponuro i aż trudno uwierzyć, że Wielkanoc ma być słoneczna i ciepła. Marzę, by odpocząć na łonie natury... Tymczasem uraczę Was bardzo kolorowym mazurkiem z owocami. Mogą się nim częstować osoby nietolerujące glutenu, bo spód wykonałam na mące jaglanej. Zielona łąka czyli polewa to nic innego jak zielona galaretka rozpuszczona w mleku.Zamiast kwiatów proponuję świeże owoce.

      Mazurek

      Składniki ciasta:

      ok. 250 g mąki jaglanej
      1/2 szklanki cukru pudru
      150 g masła
      1 jajko
      1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

      mąka jaglana do podsypywania

      Polewa i dekoracja:

      1 zielona galaretka - użyłam Mojito z Winiar
      1,5 szklanki mleka
      ew. zielony barwik spożywczy dla koloru
      świeże owoce do dekoracji

      Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki.

      Mleko zagotować. Galaretkę rozpuścić w gorącym mleku. Ostudzić, dodać barwnik dla intensywniejszego koloru.

      Dużą blachę o wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, wylepić dno blachy i nakłuć widelcem. Piec około 30 minut w 180oC.

      Kiedy galaretka mocno zgęstnieje, wylać ją na ostudzony skód i włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem udekorować świeżymi owocami.

      Wielkanocne Smaki - edycja IV  Wielkanoc bez glutenu.

      Mazurek 

      A na przywołanie słońca jak zawsze kilka wiosennych fotografii...

                 

                 

               

                 

                 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Mazurek "Owocowa Łąka" na mące jaglanej”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 16 kwietnia 2014 11:05
  • sobota, 18 stycznia 2014
    • Niebieskie Motylki - galaretki w cukrze

      Niektórzy z Was wiedzą, że uwielbiam motyle i z wielką pasją je fotografuję, zwłaszcza te w kolorze błękitu.... Dziś zaprezentuję deser w kształcie i kolorze moich ulubieńców. Dlatego mój wpis dedykuję wszystkim blogerom fotograficznym, którzy tak jak ja tęsknią za...

      Jako dziecko pamiętam, że mama przygotowywała dla nas galaretki z owocami i bitą śmietaną.

      Dziś trudno zaskoczyć dzieci słodyczami przygotowanymi w domu. Stoiska uginają się od kolorowych słodyczy. Czasami moje miękkie serce pozwala na nieco mniej zdrową słodką przekąskę, jakim jest galaretka w nienaturalnym odcieniu błękitu.

      Urozmaiciłam nieco ich podanie wycinając z zastygniętej galaretki kształty motyli, maczając je w cukrze. Niestety, wilgotne galaretki powodują, że cukier szybko się rozpuszcza. A już wielką sztuką jest zdążyć ten deser sfotografować...

      Nieieskie Motylki - galaretki w cukrze

      Nieieskie Motylki - galaretki w cukrze

      Galaretki w cukrze:

      galaretki owocowe

      cukier

      wrzątek

      Galaretki rozpuścić we wrzątku (350-400 ml na każdą galaretkę), dobrze wymieszać. Przelać do płaskich naczyń. Kiedy ostygną, włożyć do lodówki do stężenia. Foremką do ciastek wykrawać dowolne kształty, obtaczać w cukrze i i od razu podawać.

      Galaretki dodaję do akcji TĘCZA SMAKÓW - kategoria niebieska

      

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Niebieskie Motylki - galaretki w cukrze”
      Tagi:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 18 stycznia 2014 15:39
  • piątek, 06 września 2013
    • Tort urodzinowy Mikołaja - sernik mleczny z truskawkami i niebieską galaretką na czekoladowym spodzie z cukinią

      Mój syn Mikołaj to wielki smakosz maminych dań i wypieków. Znam jego upodobania kulinarne i antypatie do niektórych składników, których na szczęście jest niewiele. Wiem za to, że uwielbia czekoladę, truskawki i kolor niebieski, dlatego tworząc tort na 9. urodziny, kierowałam się preferencjami syna. Dziecko takie rzeczy zauważa. Miki był dumny i szczęśliwy, że tort był specjalnie dla niego...

      Spód stanowi ciasto czekoladowe z cukinią, wnętrze to masa serowa bardzo mleczna, mój ulubiony ostatnio smak, wykorzystywany w sernikach na zimno. W masie zatopiłam świeże truskawki, a całość zalałam galaretką w kolorze niebieskim. Poniżej  dokładna instrukcja :)


      Ciasto czekoladowe:

      60 g stopionego masła
      1/4 szklanki oleju
      120 g drobnego cukru do wypieków (dałam 220)
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      szczypta soli
      2 duże jajka
      pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany
      150 g mąki pszennej
      40 g kakao
      2/3 szklanki cukinii startej na tarce o dużych oczkach

      Masło zmiksować z olejem. Dodać cukier, proszek do pieczenia, sól. Zmiksować. Po kolei wbijać jajka nie przestając miksować.

      Dodawać mąkę na przemian ze śmietaną, miksując. Dodać kakao, zmiksować. Na końcu dodać cukinię i wymieszać.

      Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto. Piec w temperaturze 160ºC przez około 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Ciasto wyjąć, ostudzić.

      W tortownicy powiększyć brzeg, wkładając gruby papier między obręcz i spód – ciasto jest wyższe niż brzeg tortownicy).

      Masa mleczna z truskawkami:

      1 kg sera śmietankowego lub homogenizowanego
      300-400 g śmietanki kremówki
      2 pełne łyżki żelatyny
      350-400 g słodzonego mleka skondensowanego
      1 szklanka mleka w proszku
      500 g truskawek
      oraz 2 galaretki niebieskie (Blue Curacao z Winiar)

      


      Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku.

      Truskawki opłukać i odszypułkować, ułożyć na cieście dzióbkami do góry.

      Przygotować masę. Żelatynę wsypać do zimnej kremówki. Poczekać aż napęcznieje, a następnie podgrzewając na małym ogniu rozpuścić. Przestudzić. Powoli wlewać do sera, energicznie mieszając. Dodać mleko skondensowane oraz  mleko w proszku, połączyć z masą serową. Wyłożyć na masę ciasteczkowy spód i wyrównać powierzchnię. Włożyć delikatnie na truskawki i włożyć do lodówki, a by masa całkowicie stężała. Tężejącą galaretkę wylać na ciasto i schłodzić do stężenia.

      

  • sobota, 29 czerwca 2013
    • Ciasto czekoladowe z mlecznym kremem, czereśniami i galaretką

      O wyjątkowym smaku masy mlecznej pisałam przy okazji publikacji babeczek, drożdżówek i sernika na zimno. Dziś przyszła pora na ciasto przekładane z owocami i galaretką. Masa składa się z budyniu i masła, ale część mleka zastąpiłam mlekiem skondensowanym, a do utartej już masy dodałam mleko w proszku. Smakuje wspaniale, więc to nie będzie jedyne ciasto z kremem mlecznym.

      Ciasto czekoladowe z mlecznym kremem, czereśniami i galaretką

      Ciasto czekoladowe z mlecznym kremem, galaretką i czereśniami

      Ciasto:

      ½ szklanki oleju
      2/3 szklanki drobnego cukru
      3 małe jajka
      2/3 szklanki kwaśnej śmietany 12%
      2 szklanki mąki pszennej
      ½ szklanki gorzkiego kakao
      1/3 szklanki likieru kawowego
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      1/2 cukinii startej na grubej tarce razem ze skórką
      100 g posiekanej gorzkiej czekolady lub kropelek czekoladowych

      Krem mleczny:

      2 budynie śmietankowe bez cukru
      450 ml mleka
      150 ml mleka słodzonego skondensowanego
      2/3 szklanki mleka w proszku
      200 g miękkiego masła
      ½ szklanki cukru pudru

      Warstwa z galaretką:

      2 czerwone galaretki, najlepiej wiśniowe
      500 g świeżych czereśni

        

      Z mleka odlać 2/3 szklanki, w których należy rozmieszać proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować razem z mlekiem skondensowanym, wlać mleko z budyniem i energicznie mieszając zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić.

      Galaretki rozpuścić w 800 ml wrzątku. Ostudzić, a następnie włożyć do lodówki.

      Mąkę przesiać z proszkiem i kakao. Wszystkie mokre składniki wymieszać trzepaczką, porcjami dodawać suchą mieszankę, dobrze łącząc składniki. Na końcu dodać startą cukinię oraz czekoladę. Ciasto wylać na spód średniej prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnię. Piec ok. 30 minut w 180oC do tzw. „suchego patyczka”. Ostudzić.

      Czereśnie umyć, przekrawać na pół, usuwając pestki.

      Masło utrzeć na puch, dodawać porcjami zimny budyń, ucierać na jednolitą masę, dodając na końcu cukier puder – ilość według uznania. Masę równo rozsmarować na ostudzonym cieście, wyłożyć owoce i zalać tężejącą galaretką. Wstawić na około 2 godziny do lodówki  przed rozkrojeniem.

      Ciasto czekoladowe z mlecznym kremem, czereśniami i galaretką

      Ciasto czekoladowe z mlecznym kremem, czereśniami i galaretką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto czekoladowe z mlecznym kremem, czereśniami i galaretką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 29 czerwca 2013 08:00
  • niedziela, 21 kwietnia 2013
    • Kolorowy sernik na zimno z owocami lata

      Mój młodszy syn, Julian, skończył 5 lat. Z tej okazji przygotowałam sernik na zimno z owocami. Użyłam poziomek, jagód i malin oraz galaretek os maku kiwi, malin i brzoskwiń. Spód stanowi proste ucierane ciasto z bananem. Polecam, jest wilgotne i aromatyczne! Udekorowałam wierzch sernika bitą śmietaną i fiołkami... W końcu mamy prawdziwą wiosnę!

      Kolorowy sernik na zimno z owocami lata

      Kolorowy sernik na zimno z owocami lata

      Kolorowy sernik na zimno z owocami lata

      Ciasto:

      1 duży banan
      200 g kwaśnej śmietany
      2 jajka
      2 łyżki cukru (w tym łyżka waniliowego, najlepiej domowego)
      2 jajka
      1,5 szklanki mąki
      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Masa:

      1 kg sera śmietankowego (może być 0%)
      360-400 g śmietany kremówki
      3 galaretki o różnych smakach
      po 150-200 g owoców w trzech różnych smakach (mrożone rozmrozić, ale nie do końca)

      Dekoracja:

      180-200 g śmietany kremówki
      1 łyżka cukru pudru
      owoce lub kwiaty do dekoracji

      

      Ser, banana i jajka wyjąć dwie godziny przed przygotowaniem z lodówki. Banana rozgnieść widelcem, wymieszać ze śmietaną, jajkami i cukrem. Mąkę przesiać z proszkiem, dodawać do masy bananowej mieszając trzepaczką. Wylać na dno tortownicy (26 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w 180oC (do suchego patyczka). Wyjąć i wystudzić.

      Galaretki rozpuścić w trzech osobnych kubkach, wlewając do każdego po 2/3 wrzątku. Ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Delikatnie wmieszać w ser. Masę podzielić na trzy równe części. Do każdej wlać przestudzoną galaretkę i wymieszać. Na ciasto wylać pierwszy smak, wyłożyć owoce, schłodzić do lekkiego stężenia, potem wylać drugi smak, poukładać owoce i znów schłodzić do stężenia. Na końcu wylać trzeci smaki wyłożyć pozostałe owoce. Schłodzić do całkowitego stężenia.

      Zimną śmietanę ubić (można dodać fix) z cukrem pudem i wycisnąć za pomocą szprycy na brzegi sernika. Dowolnie udekorować.

      Kolorowy sernik na zimno z owocami lata

      Kolorowy sernik na zimno z owocami lata

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Kolorowy sernik na zimno z owocami lata”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 21 kwietnia 2013 19:47
  • piątek, 05 kwietnia 2013
  • sobota, 23 marca 2013
    • Rózowy mazurek biszkoptowy

      Choć nie jestem mamą dziewczynki, to nic nie stoi na przeszkodzie by przygotować różowy mazurek. Chłopcy nie mogli się doczekać, kiedy ciasto zostanie pokrojone i będzie można zjeść wszystkie drażetki i żelki. O dziwo, reszta mazurka też zniknęła. Zostały różowe, ale wesołe buźki, ręce i stół...

      Rózowy mazurek biszkoptowy

      Składniki:

      Biszkopt - 4 jajka, niepełna szklanka mąki, 2/3 szklanki cukru, łyżeczka cukru z wanilią, łyżka oleju

      Nadzienie: kilka łyżek dżemu (z owoców leśnych), 2 ekspresowe kisiele (różowe), niepełna szklanka mleka, 100 g masła, 100 g słodkiej śmietany kremówki, 1/2 opakowania galaretki (owoce leśne, malina lub wiśnia) oraz żelki, drażetki, cukrowe motyle

      Rózowy mazurek biszkoptowy 

        

      Rózowy mazurek biszkoptowy

      Białka oddzielić od żółtek. mąkę przesiać. Białka ubić na sztywno, miksując dodawać po jednym żółtku, a następnie wlać olej i porcjami dodawać cukier i cukier z wanilią. Mąkę wsypywać porcjami, mieszając masę łyżką. Dobrze połączyć składniki. Wyłożyć do dużej prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w 170oC. Wyjąć, ostudzić, zdjąć papier.

      Mleko podgrzać, by było gorące. Wsypywać proszek kisielowy, energicznie mieszając, ostudzić. Galaretkę (pół proszku) namoczyć w zimnej wodzie i odczekać kilka minut. Następnie podgrzewać do rozpuszczenia. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, dodając porcjami zimny budyń. Dobrze połączyć składniki. Biszkopt posmarować cienko dżemem, na dżem wyłożyć masę maślaną i wyrównać powierzchnię. Ozdobić drażami, żelkami i motylkami. Zimną kremówkę ubić. Połączyć z tężejącą galaretką. Za pomocą szprycy wycisnąć krem na brzegach mazurka. Schłodzić.

      Rózowy mazurek biszkoptowy

      Rózowy mazurek biszkoptowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Rózowy mazurek biszkoptowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 23 marca 2013 19:36
  • niedziela, 17 marca 2013
  • piątek, 27 lipca 2012
  • niedziela, 04 grudnia 2011
    • Torcik z galaretką i jagodami

      To ciasto przywołuje na myśl letnie wspomnienia... Bo kryje w sobie kawałek lasu, a konkretnie borówki. Ostatnie zapasy zamrażalnikowe wrzuciłam wprost do tego ciasta. Czekoladowy biszkopt, masa budyniowa i jagody zatopione w galaretce...

       

      Torcik z galaretką i jagodami

       

      Biszkopt:

      4 jajka

      1/2 szklanki mąki

      1/2 szklanki gorzkiego kakao

      3/4 szklanki drobnego cukru

      2 łyżki oleju

      szczypta soli

      1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (niekoniecznie)

      Masa budyniowa:

      2 budynie śmietankowe lub waniliowe

      1/2 l mleka

      3/4 szklanki cukru

      2 łyżeczki cukru migdałowego lub waniliowego

      200 g miękkiego masła

      Wierzch:

      ok. 350 g mrożonych lub świeżych jagód

      2 galaretki o smaku owoców leśnych (dałam leśną i szafirową)

       

      Torcik z galaretką i jagodami

       

      Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, potem stopniowo dodawać cukier. Dodać żółtka i olej, cały czas miksując. Odłożyć mikser. W osobnej misce przesiać mąkę z kakao i proszkiem. Wsypując partiami do masy jajecznej delikatnie mieszać łyżką aż składniki dobrze się połączą. Wyłożyć do dużej tortownicy (min. 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w temp. 170oC. ostudzić.

      Budynie rozprowadzić w pół szklanki mleka, resztę mleka zagotować. Wlać rozmieszany budyń do gotującego mleka małym strumieniem, ciągle mieszając aż budyń zgęstnieje. Wsypać cukier i cukier migdałowy (lub waniliowy) i mieszać do jego całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić. W tym czasie galaretki rozpuścić w około 800 ml wrzaątku, dodać zamrożone borówki. Jeśli borówki są świeże, wyłożyć je na masę przed wylaniem galaretki.

      Miękkie masło utrzeć, dodając po łyżce zimnego budyniu. Rozsmarować na biszkopcie. Zalać tężejącą galaretką i schłodzić ciasto do całkowitego jej stężenia.

       

      Torcik z galaretką i jagodami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Torcik z galaretką i jagodami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 04 grudnia 2011 19:45
  • wtorek, 29 listopada 2011
    • Ciasto z jabłkami i bitą śmietaną na drożdżowym spodzie

      Na pewno znacie szarlotkę na biszkopcie z bitą śmietaną. To pyszne i pięknie prezentujące się ciasto. Ja dla odmiany chciałam nieco cięższe ciasto na spód tej szarlotki. Nie wybrałam maślanego, ani na oleju i maślance, ale właśnie drożdżowe i to był super pomysł! Wilgotne, o nieco winnym smaku, wspaniale komponuje się z pozostałymi warstwami.

       

      Ciasto z jabłkami i bitą śmietaną i na drożdżowym spodzie

       

      Składniki spodu:

      1/2 szklanki ciepłego mleka

      około 2 szklanek mąki

      20 g świeżych drożdży

      1/2 szklanki drobnego cukru

      1 cukier waniliowy

      1 jajko

      2 łyżki stopionego masła

      Nadzienie:

      4-5 winnych jabłek ( uwielbiam Golden Delicious)

      1 galaretka cytrynowa

      Wykończenie:

      500 ml śmietany kremówki 36%

      2 fixy do śmietany

      3 łyżki cukru pudru

      mielone migdały, płatki migdałowe

      lub pokruszone wafelki do dekoracji

       

      Ciasto z jabłkami i bitą śmietaną i na drożdżowym spodzie

       

      W mleku rozpuścić drożdże, dodając 1 łyżkę cukru. Poczekać aż drożdże zaczną pracować. Dodać mąkę, rozmieszane jajko, pozostały cukier i cukier waniliowy. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Na końcu dodać rozpuszczone masło i jeszcze raz wyrobić aż ciasto wchłonie je całe. Zostawić pod ściereczką do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.Potem rozłożyć w natłuszczonej olejem tortownicy (27 cm) i spłaszczyć, zwłaszcza środek, bo zwykle ciasto najbardziej rośnie na środku, a mniej po bokach. Zostawić w ciepłym miejscu (np. w piekarniku nagrzanym do 30oC) do ponownego wyrośnięcia (około 30 minut). Piec 30-40 minut w temperaturze 180oC. Wyjąć i ostudzić.

      Jabłka, zetrzeć na grubym tarce, zalać szklanką wody i zagotować. Dodać galaretkę i rozpuścić. Odstawić do momentu aż zacznie tężeć. Wylać na ostudzone ciasto drożdżowe.

      Śmietanę ubić z cukrem i fixami, rozsmarować na masie z jabłek, wyrównać powierzchnię i ozdobić mielonymi migdałami lub czym tylko chcecie. Smacznego!

       

      Ciasto z jabłkami i bitą śmietaną i na drożdżowym spodzie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z jabłkami i bitą śmietaną na drożdżowym spodzie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 29 listopada 2011 18:18
  • czwartek, 19 sierpnia 2010
    • Czekoladowa "Świnka Peppa"

      "Shrek" zrobił już karierę w internecie, teraz przyszła kolej na młodsze pokolenie. Robiąc różowe ciasto z delicjami i malinowym budyniem gotowanym na soku przecierowym nasunęła mi się nazwa analogiczna do zielonego ogra... i tak powstało ciasto o nazwie "Świnka Peppa"...


      Ciasto czekoladowe:

      200 g gorzkiej czekolady (dałam o zawartości 90% kakao)

      200 g masła

      1 1/4 szklanki mąki

      1,5 szklanki cukru (2 łyżeczki zastąpiłam prawdziwym cukrem waniliowym)

      5 jajek

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Masa budyniowa:

      900-1000 ml soku przecierowego z jagodami lub malinami (bez marchwi)

      3 budynie malinowe bez cukru

      Masa śmietankowa: 1 litr śmietany kremówki

      1 galaretka różowa (Rubinowa Wodzisław)

      1/2 szklanki cukru pudru

      oraz 3 opakowania delicji z galaretką malinową

      W miseczce, w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem. Ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Porcjami dodawać mąkę wymieszną z proszkiem. Na końcu wlać rozpuszczone masło z czekoldąa i dobrze wymieszać. Ciasto przelać do dużej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem i upiec do tzw. suchego patyczka. Temperatura - 180oC, czas: 30-40 minut. Studzić około pół godziny.

      Z soku odlać 2/3 szklanki. Resztę zagotować. W odlanym soku rozprowadzić proszek budyniowy i dobrze rozmieszać. Wlać do wrzącego soku i mieszać do maksymalnego zgęstnienia. Wylać na przestudzone ciasto czekoladowe. Schłodzić. Na warstwie budyniowej ułożyć delicje czekoladą do góry.

      Różową galaretkę rozpuścić w 2/3 szklanki wrzątku. Ostudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Połączyć z tężejącą galaretką i dobrze wymieszać. Wylać na delicje i schłodzić przed krojeniem minimum 2 godziny.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Czekoladowa "Świnka Peppa"”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 19 sierpnia 2010 06:54
  • piątek, 18 czerwca 2010
    • Tęczowy sernik na zimno z truskawkami

      Ciasto lekkie, idealne na upały i w dodatku przygotowywane bez użycia piekarnika.

      Teczowy sernik na zimno z truskawkami

      Składniki na kwadratową tortownicę o boku 20 cm:

      Około 425 gram ciastek pełnoziarnistych (mogą być w czekoladzie)

      150 g masła (3/4 kostki)

      ok. 1 kg serka serka waniliowego homogenizowanego (dałam 4 serki Danio o wadze 240 g)

      1 galaretka niebieska i 1 galaretka rubinowa (lub inne kolory)

      2 galaretki czerwone

      ok. 500 g truskawek

      Masło stopić, przestudzić. Ciastka zmielić w malakserze lub rozkruszyć dokładnie za pomocą wałka. Wymieszać z masłem. Wylepić dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy z serków.

      Czerwone galaretki rozpuścić w 1 litrze wrzątku. Odstawić. Galaretkę niebieską rozpuścić osobno w szklance wrzątku. Tak samo przygotować różową. Kiedy przestygną, do każdej dodać połowę serka i dobrze wymieszać, najlepiej trzepaczką. Niebieską masę wylać na miasteczkowy spód i włożyć do lodówki. Gdy się dobrze zetnie, wyjąć i powoli wlać masę różową. Włożyć z powrotem do lodówki, by się ścieła.

      Truskawki  umyć i odszypułkować, można również przekroić na pół. Ułożyć na ściętej warstwie serka i zalać tężejącą galaretką. Podawać, kiedy galaretka będzie zupełnie zastygnięta.

      Teczowy sernik na zimno z truskawkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Tęczowy sernik na zimno z truskawkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 18 czerwca 2010 07:56
  • środa, 28 października 2009
    • Kubusiowy deser

      Kubusiowy deser


      Ostatnio bardzo popularne są ciasta z użyciem przecierowych soków. Największą frajdę ponoć mają dzieci, bo ciasta takie są kolorowe i lekkie. Niestety, moje nie rzuciły się na to cudo, choć doznania wizualne moim zdaniem powinny je zachęcić. A tak się matka starała i pół miasta obleciała w poszukiwaniu niebieskich galaretek...

      Najpierw upiekłam kakaowy biszkopt z 5 jajek. Każdy ma swój wypróbowany przepis. Potem ugotowałam 3 budynie waniliowe bez cukru w 1 litrze soku Kubuś (marchew-jabłko-pomarańcza) i ciepłą masę budyniową wylałam na biszkopt. Następnie ubiłam 0,5 l schłodzonej śmietany 36% z pół szklanki cukru pudru i dodałam tężejącą galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 3/4 szlanki wrzątku.

      Na zimnym budyniu ułożyłam herbatniki polane czekoladą (Maltanki). Wyłożyłam śmietanę i całość zalałam dwiema niebieskimi tężejącymi galaretkami. Ciasto chłodziło się całą noc.

      Na śmietanie miały być jeszcze morele, ale się nie zmieściły. I pewno byłyby zbędne. Na pewno wykorzystam je do innego wypieku. Mam jeden taki przepis na pyszny makowiec z masą karpatkową i brzoskiniami... ale to kiedy indziej...


      Podwójny Kubusiowy deser

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 28 października 2009 12:00

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...