Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „ziemniaki”

  • czwartek, 20 kwietnia 2017
    • Zupa brokułowa z ziemniakami

      Zazwyczaj zupę brokułową przygotowuję w formie kremu i podaję ją z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Dzisiaj brokułowa z różyczkami tego zielonego warzywa w towarzystwie ziemniaków, marchwi i selera, z koperkiem.

      Zupa brokułowa z ziemniakami

      Składniki:

      2 litry bulionu lub wody
      1/2 selera
      1 duża marchew
      3 ząbki czosnku
      pół cebuli lub pora
      3 średnie ziemniaki
      1 duży brokuł
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)
      4 łyżki posiekanego koperku
      łyżeczka oregano
      sól, pieprz, przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu

      Zagotować bulion lub wodę. Selera, i marchew obrać, umyć, zetrzeć na grubej tarce. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą (porem) i czosnkiem. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, dodać do wywaru. Brokuła umyć, podzielić na różyczki i dodać do zupy. Gotować aż wszystkie warzywa i będą miękkie. Wówczas dodać posiekany koperek. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać oregano, sól i pieprz i przyprawę warzywną do smaku. Śmietankę zahartować gorącym wywarem i przelać do zupy, energicznie mieszając. Zupę zdjąć z palnika i przelać do talerzy.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa brokułowa z ziemniakami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 20 kwietnia 2017 09:27
  • czwartek, 13 kwietnia 2017
    • Placki ziemniaczane z twarogiem chrzanowym

      Placki ziemniaczane zwykle podaję z wołowym gulaszem, kwaśną śmietaną albo twarogiem roztartym ze śmietaną. Zawsze w wersji na słono. Ostatnio zrobiłam eksperyment i dodałam do twarogu nieco chrzanu. To tak chyba w wielkanocnym klimacie. Bardzo mi ta chrzanowa wersja smakowała i poczułam już przedsmak Wielkanocy... Bo przecież chrzan to dodatek obowiązkowy na święta.

      Placki ziemniaczane z twarogiem chrzanowym

      Placki ziemniaczane:

      1,5 kg ziemniaków

      3-4 ząbki czosnku lub płaska łyżeczka suszonego

      1 niewielka cebula

      łyżka ziaren kminku

      słodka papryka, suszony koperek, rozmaryn, tymianek

      sól i pieprz

      2 jajka

      3-4 łyżki mąki

      olej do smażenia

      Twarożek chrzanowy:

      1 kostka sera białego

      1 większy kubek śmietany (ok. 300 g)

      2 łyżki chrzanu (użyłam łagodnego z Krakusa)

      sól

      Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na drobnej tarce i posolić, po kilku minutach odcisnąć, odlać większość płynu. Obraną cebulę i czosnek również zetrzeć lub zblendować. Dodać do masy razem z ziołami, solą i pieprzem do smaku, wymieszać. Dodać rozkłócone jajka oraz mąkę i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, kłaść masę ziemniaczaną, formując okrągłe placuszki. Smażyć z obu stron na brązowo. Kłaść na papierowe ręczniki, usuwając nadmiar tłuszczu.

      Twaróg dokładnie rozgnieść, wymieszać z chrzanem i śmietaną, posolić do smaku. Twaróg powinien mieć rzadszą konsystencję niż ten na kanapki. Jeśli jest za gęsty, dodać śmietany.

      Gorące placki podawać z kleksem twarogu chrzanowego.

      Placki ziemniaczane z twarogiem chrzanowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Placki ziemniaczane z twarogiem chrzanowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 kwietnia 2017 09:46
  • piątek, 03 marca 2017
  • czwartek, 16 lutego 2017
    • Zupa fasolowa z soczewicą i wędzoną papryką na boczku

      Mróz w nocy nie odpuszcza, choć w dzień już temperatura na plusie. Wiosny na razie nie widać, ale w końcu mamy środek lutego. Zupa, którą ugotowałam w ubiegły weekend bardzo smakowała mi i moim trzem facetom. Moje ostatnie odkrycie to wędzona papryka w proszku. Nadała zupie ciekawy smak. Ponadto soczewica sprawiła, że zupa była bardzo pożywna. Polecam!

      Zupa fasolowa z soczewicą i wędzoną papryką na boczku

      Składniki:

      ok. 250 g wędzonego boczku
      2 łodygi selera naciowego lub pół korzeniowego
      1 duża marchew
      3 ząbki czosnku
      niewielka cebula
      3 średnie kremowe ziemniaki
      2/3 szklanki czerwonej soczewicy
      1,5-2 puszki białej perłowej fasoli (dałam całą puszkę białej i pół czerwonej)
      1 listek laurowy
      kilka ziaren ziela angielskiego
      2 łyżki majeranku
      1/2 szklanki śmietany, najlepiej słodkiej 18%
      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)
      2 łyżki wędzonej papryki
      olej do smażenia

      Boczek pokroić w kostkę, włożyć wraz z listkiem laurowym i zielem do dużego garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Zagotować. Po 15 minutach ok. pół godziny. Warzywa umyć. Umytego selera naciowego pokroić w paski, a korzeniowego obrać, umyć i pokroić w kostkę. Marchew obrać, umyć i pokroić w talarki. Dodać do zupy wraz z przepłukaną soczewicą. Po 10 minutach wrzucić obrane, umyte pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na niewielkiej ilości oleju, pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Dodać do wywaru. Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać przepłukaną fasolę, suszony majeranek, wędzoną paprykę i zabielić śmietaną. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać sól i pieprz do smaku.

      

      Zupa fasolowa z soczewicą i wędzoną papryką na boczku

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa fasolowa z soczewicą i wędzoną papryką na boczku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 lutego 2017 08:05
  • poniedziałek, 30 stycznia 2017
  • czwartek, 26 stycznia 2017
  • czwartek, 05 stycznia 2017
    • Barszcz ukraiński z czarną fasolą

      Dzisiaj na blogu jedna z moich ulubionych zup - barszcz ukraiński. Tutaj w wersji z czarną fasolą.

      Barszcz ukraiński z czarną fasolą

      Składniki:

      szponder wołowy

      2 listki laurowe, kilka kulek ziela angielskiego

      2 marchewki

      pół selera

      4 średnie buraki

      3 duże ziemniaki

      2 szklanki czarnej fasoli

      2 laski kiełbasy chorizo lub kiełbasy długo dojrzewającej

      koncentrat buraczany do smaku

      przyprawa warzywna, cukier, pieprz, mielony kminek, majeranek

      1 cebula

      3 ząbki czosnku

      ocet winny

      1/2 - 2/3 słodkiej śmietany 18%

      Fasolę namoczyć w dużej ilości wody, na drugi dzień wymienić wodę i gotować do miękkości, odcedzić. W dużym garnku umieścić szponder, ziele i liście laurowe zalać wodą i gotować aż mięso będzie miękkie. Selera i marchewki obrać, umyć i pokroić w kostkę, dodać do wywaru. Po kilku minutach dodać również, obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki. Buraki ugotować w łupinach w osobnym garnku. Odcedzić, obrać, zetrzeć na grubej tarce do wywaru. Dodać ugotowaną fasolę, majeranek, kminek, przyprawę warzywną i pieprz. Chwilę gotować. Wyłączyć. Wlać koncentrat barszczu do smaku, w razie potrzeby dodać cukier lub ocet do smaku. Na końcu zabielić słodką śmietanką.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Barszcz ukraiński z czarną fasolą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 05 stycznia 2017 07:44
  • środa, 23 listopada 2016
    • Krupnik na kurczaku

      Zazwyczaj krupnik gotuję na żeberkach. Dziś nieco łagodniejsza wersja, bo z kurczaka.

      Krupnik na kurczaku

      Składniki:

      3 udka z kurczaka (tylko górne części)

      1 seler

      1 duża marchew

      3-4 ząbki czosnku

      4-5 suszonych grzybów

      kilka plastrów cebuli

      3 średnie kremowe ziemniaki

      2/3 szklanki kaszy jęczmiennej

      1 listek laurowy

      kilka ziaren ziela angielskiego

      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)

      3 łyżki posiekanej natki lub koperku

      Mięso umyć, włożyć wraz z grzybami, listkiem laurowym i zielem do garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. 40 minut od zagotowania. Po tym czasie dodać do wywaru dodać przepłukaną kaszę. Warzywa obrać, umyć, marchew i selera zetrzeć na grubej tarce, a ziemniaki pokroić w kostkę. Po 10 minutach od włożenia kaszy dodać do wywaru ziemniaki, a następnie marchew, selera, pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, Gdy warzywa i kasza będą miękkie dodać  natkę lub koperek oraz sól i pieprz do smaku. Mięso najlepiej obrać ze skóry i kości, pokroić i dodać do zupy. Zupę podawać gorącą. 

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Krupnik na kurczaku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 23 listopada 2016 07:41
  • poniedziałek, 03 października 2016
  • poniedziałek, 18 lipca 2016
  • piątek, 24 czerwca 2016
  • wtorek, 21 czerwca 2016
    • Pierogi ruskie z fetą

      Miałam w końcu więcej czasu na gotowanie z racji długiego weekendu. A tak bardzo chciało mi się pierogów. Zamiast tradycyjnego twarogu użyłam wyrazistej w smaku fety. Smakowały prawie identycznie jak tradycyjne ruskie, ale nie musiałam farszu za bardzo solić, bo feta ma jej odpowiednią ilość.

      Pierogi ruskie z fetą

      Ciasto:

      2 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej

      1 jajko

      2 łyżki oleju

      1/2 łyżeczki soli

      2/3 szklanki bardzo ciepłej wody

      Nadzienie:

      ok. 1  kg ziemniaków

      kostka fety

      1  duża cebula

      sól i pieprz do smaku

      masło klarowane do smażenia lub olej do smażenia

      chudy boczek wysmażony na maśle klarowanym do okraszenia

      Ziemniaki obrać i ugotować w mocno osolonym wrzątku. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na małym ogniu na 2 łyżkach klarowanego masła lub 4 łyżkach oleju. Ziemniaki odcedzić i dobrze rozgnieść tłuczkiem. Nieco ostudzić. Do ciepłych ziemniaków dodać fetę i rozgnieść. Wymieszać z ziemniakami razem z usmażoną cebulą. Posolić i przyprawić obficie pieprzem. Odstawić.
      Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 2-3 porcje (to zależy od ilości miejsca do rozwałkowania ciasta), każdą rozwałkowywać na grubość 2 milimetrów. Wykrawać szklanką lub foremką koła o średnicy 6-7 cm, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu i zlepiać brzegi. Gotować na średnim ogniu do miękkości (ok. 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię) w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Następnie łyżką cedzakową wykładać na talerze, polewając okraszone stopionym masłem.




      

      Pierogi ruskie z fetą

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Pierogi ruskie z fetą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 21 czerwca 2016 11:30
  • wtorek, 12 kwietnia 2016
  • poniedziałek, 29 lutego 2016
  • środa, 24 lutego 2016
  • środa, 27 stycznia 2016
    • Zabielany barszcz czerwony z ziemniakami

      Barszcz czerwony to jedna z moich ulubionych zup. W mojej kuchni ma niejedno oblicze. Niezabielany najbardziej smakuje z uszkami z farszem z grzybów lub w kubku do krokietów. Zabielany słodką śmietanką barszcz czerwony preferuję z ziemniakami, rzadziej natomiast jadamy z jajkiem. 

      Czerwony barszcz czerwony z ziemniakami

      Składniki:

      2 skrzydełka z kurczaka
      1 kg buraków

      2-3 młode marchwie
      po ½ selera i cebuli
      3-4 ząbki czosnku
      3-4 ziemniak
      kilka suszonych grzybów
      
      ¼ szklanki octu winnego lub soku z cytryny

      2/3 szklanki słodkiej śmietany, np. 18%
      posiekany koper i natka pietruszki (dowolna ilość)
      sól, pieprz i cukier do smaku
      1/2 szklanki koncentratu z buraków lub 1 szklankę zakwasu
      łyżeczka kminku
      2 łyżki majeranku
      przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu

      Buraki wyszorować, obrać, pokroić na kawałki. Zalać 2 szklankami wody wlać ocet, dodać nieco soli oraz kminek. Gotować do miękkości. W osobnym garnku umieścić obrane i umyte warzywa, pokrojone na kawałki, namoczone wcześniej grzyby oraz skrzydełka z kurczaka. Zalać 3 szklankami wody i gotować około 30 minut. Do wywaru warzywnego wlać przecedzony wywar buraczany. Ponownie zagotować, dodać przyprawę warzywną, sól, pieprz i cukier oraz posiekaną zieleninę, majeranek i śmietanę. Po 2 minutach od zagotowania wyłączyć i wówczas można dodać koncentrat buraczany lub zakwas, by wzmocnić smak i poprawić kolor. Podawać z ugotowanymi ziemniakami pokrojonymi w grubą kostkę.

      Czerwony barszcz czerwony z ziemniakami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Zabielany barszcz czerwony z ziemniakami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 27 stycznia 2016 09:55
  • czwartek, 17 grudnia 2015
    • Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym

      Na wielu blogach kulinarnych widziałam pierogi, gdzie do ciasta dodaje się gotowane ziemniaki, jak na knedle i pomyślałam sobie, że chętnie ten patent wypróbuję. Ciasto przygotowane w ten sposób jest delikatniejsze i bardziej wilgotne, ale w smaku rewelacyjne. Farsz stanowi gotowana kiszona kapusta, cebula, suszone grzyby i przyprawy. Na ucztę wigilijną idealne... choć proponuję jarsko, bez boczku, a w karnawale, wiadomo... na bogato!

      Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym

      Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym

      Ciasto:

      500 g ziemniaków (dałam Jelly, które są bardziej kremowe)
      3-3,5 szklanki maki pszennej
      1/2 szklanki ciepłej wody
      łyżeczka soli
      2-3 łyżki oleju
      2 jajka

      Farsz:
      ok. 500 g kiszonej kapusty
      1 duża cebula
      100 g suszonych grzybów
      kminek cały
      olej i do smażenia
      sól i pieprz

      Przygotować farsz. Kapustę przepłukać i ugotować razem z grzybami i kminkiem. Kiedy przestygnie, odcedzić i mocno odcisnąć, a następnie drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać do kapusty i dokładnie wymieszać. Dobrze doprawić solą i pieprzem.

      Przygotować ciasto. Ziemniaki ugotować i ubić jeszcze gorące tłuczkiem, aby nie było grudek. Wystudzić. Dodać na początku 2 szklanki mąki i rozbełtane jajka, wodę i wyrobić ciasto rekami zwilżonymi olejem (to ułatwia odchodzenie ciasta od rąk).  W razie potrzeby dodać jeszcze mąkę. Ciasto podzielić na 3-4 porcje (to zależy od ilości miejsca do rozwałkowania ciasta), każdą rozwałkowywać na grubość 2 milimetrów. Wykrawać szklanką lub foremką koła o średnicy 6-7 cm, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu i zlepiać brzegi. Gotować na średnim ogniu do miękkości (ok. 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię) w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Następnie łyżką cedzakową wykładać na talerze, polewając okraszone stopionym masłem lub z boczkiem usmażonym z cebulą na łyżeczce masła.


       

        Wytrawne potrawy wigilijne

      Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym
      


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 grudnia 2015 19:13
  • poniedziałek, 23 listopada 2015
    • Zupa gulaszowa

      Podobną zupę jadłam na studenckiej stołówce kilkanaście lat temu. Potem odtworzyłam jej smak we własnej kuchni. Do dziś jest jedną z moich ulubionych i popisowych zup.

      Zupa gulaszowa

      Zupa gulaszowa

      Składniki:

      200 g mielonej wołowiny
      2 niewielkie marchewki
      1/2 selera
      1 mała pietruszka
      1 duża czerwona papryka
      1 mała papryczka chili
      3 ziemniaki
      1 średnia cebula (biała lub czerwona)
      4 ząbki czosnku

      1 łyżka klarowanego masła
      2 łyżki czerwonej papryki
      1 łyżka mielonego kminku
      2-3 listki laurowe
      kilka kulek ziela angielskiego
      posiekana natka pietruszki
      2 łyżki koncentratu pomidorowego

      sól i pieprz
      1 łyżka przyprawy warzywnej
      maggi
      2-3 łyżki sosu worcestershire (niekoniecznie)

      Wołowinę zalać zimną wodą w dużym garnku (ok. 6 szklanek). Po zagotowaniu zdjąć szumy i przykryć. Gotować do miękkości (ok. 20 minut). Następnie dodać listki laurowe, ziele angielskie, obraną i pokrojoną w kostkę włoszczyznę, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po ok. 8 minutach dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę.

      Na patelni rozgrzać masło, wsypać słodką paprykę i kminek i smażyć ok. 2 minut na małym ogniu, mieszając. Wlać ok. szklanki wywaru z gotującej się zupy, rozprowadzić i przelać do mięsa. Przyprawić solą, pieprzem, sosem worcestershire, przyprawą warzywną i maggi. Dodać koncentrat pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki i gotować jeszcze kilka minut, by wszystkie smaki połączyły się.

      Zupa na jesień - edycja 2  Jesień pełna warzyw  Jesienne zupy

      Zupa gulaszowa

      Zupa gulaszowa

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa gulaszowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 23 listopada 2015 19:23
  • środa, 09 września 2015
    • Piramidki z placków ziemniaczanych, buraczków zasmażanych i sosu tzatziki

      Ulubione placki ziemniaczane w prostszej wersji bez jajek i mąki podane z zasmażanymi buraczkami i sosem tzatziki, udekorowane kiełkami rzodkiewki. Kto ma ochotę na to danie, zapraszam do przeczytania przepisu...

      Piramidki z placków ziemniaczanych, buraczków zasmażanych i sosu tzatziki

      Placki ziemniaczane:

      1,5 kg ziemniaków

      3-4 ząbki czosnku lub płaska łyżeczka suszonego

      mielony i świeży kminek

      majeranek

      sól i pieprz

      olej do smażenia

      Buraczki:

      4 średnie buraki jednakowej wielkości

      sól, pieprz, cukier lub miód, ocet jabłkowy

      1/2 łyżeczki mielonego kminku

      2-3 łyżki kwaśnej śmietany

      Sos tzatziki:

      1 kubek jogurtu greckiego

      1 długi ogórek szklarniowy

      1-2 ząbki czosnku

      posiekany koperek i szczypiorek

      3-4 łyżki soku z cytryny

      sól i świeżo mielony pieprz

      kiełki do dekoracji

      Buraki wyszorować, zalać wodą, ugotować do miękkości. Pilnować, by woda cały czas przykrywała warzywa, w razie potrzeby dolewać wody. Wyjąć, ostudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Do garnka z nieprzywieralnym dnem, dodać starte buraki i smażyć, mieszając. Dodać śmietanę, sól, pieprz, kminek oraz do smaku cukier i ocet jabłkowy.  Zestawić z palnika.

      Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na drobnej tarce i posolić, po kilku minutach odcisnąć, odlać większość płynu, dodając skrobię z dna miski. Dodać zmiażdżony lub starty na drobnej tarce czosnek, kminek, oraz sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, kłaść cienkie warstwy masy ziemniaczanej, formując okrągłe placuszki. Kłaść na papierowe ręczniki, usuwając nadmiar tłuszczu.

      W trakcie smażenia placków przygotować sos tzatziki. Ogórka obrać, zetrzeć na grubej tarce, wymieszać z jogurtem, zieleniną, sokiem cytrynowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.

      Na talerz wyłożyć placek ziemniaczany, warstwę ciepłych buraczków i warstwę sosu, na to znów placek, buraki i sos. Liczba warstw zależy od naszych upodobań. Na wierzchu sosu tzatziki wyłożyć kiełki. Smacznego! 

      Piramidki z placków ziemniaczanych, buraczków zasmażanych i sosu tzatziki

      Piramidki z placków ziemniaczanych, buraczków zasmażanych i sosu tzatziki

      Warzywa psiankowate 2015   Wegetariański obiad V

  • poniedziałek, 31 sierpnia 2015
    • Pulpety w młodej kapuście i pomidorach

      Moja propozycja na pyszny, rodzinny obiad. Aby zmniejszyć kaloryczność potrawy wybrałam chude mięso wieprzowe, którego nie smażyłam, ale dusiłam razem z warzywami i aromatycznymi przyprawami. Pulpety podałam z młodymi ziemniakami i mizerią. Zapraszam...

      Pulpety w młodej kapuście i pomidorach

      Składniki:

      600-700 g mielonego mięsa (użyłam szynki wieprzowej)
      kminek
      zioła prowansalskie
      2 zmiażdżone i 2 posiekane ząbki czosnku
      sól i pieprz
      2 jajka
      1 mała sucha kajzerka
      mąka do panierowania
      1 mała główka młodej kapusty
      4 duże pomidory malinowe
      pół pora
      1 mała cebula
      sól, cukier i świeżo mielony pieprz
      2 liście laurowe
      kilka kulek ziela angielskiego
      słodka i ostra papryka w proszku

      pół pęczka natki pietruszki

      Na ogniu postawić szeroki garnek i wlać 3 szklanki wody. Zagotować.

      Kajzerkę namoczyć w zimnej wodzie, a gdy napęcznieje, dobrze odcisnąć, rozdrobnić w palcach. Jedną cebulę bardzo drobno posiekać. Dodać do mięsa razem z rozkłóconymi jajkami. Przyprawić solą, pieprzem, kminkiem, czosnkiem i ziołami prowansalskimi, masę porządnie wyrobić rękoma.

      Formować kulki wielkości moreli, następnie obtoczyć z każdej strony w mące i wrzucić na wrzątek. Dusić na małym ogniu pod przykryciem.

      Kapustę poszatkować, pora pokroić wzdłuż (tylko białą część), pokroić w paseczki i przepłukać na sitku zimną wodą. Cebulę pokroić w kostkę. Dodać warzywa do mięsa razem z kminkiem, listkami laurowymi i zielem angielskim, przykryć i dusić pod przykryciem aż kapusta zmięknie. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę lub przetrzeć w palcach do mięsa z kapustą. Dusić do odparowania większości soku. Przyprawić solą, cukrem, mielonym pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Podawać z ziemniakami.

      Pulpety w młodej kapuście i pomidorach

      Warzywa psiankowate 2015  Pora na pomidora!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Pulpety w młodej kapuście i pomidorach”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 31 sierpnia 2015 11:00
  • piątek, 31 lipca 2015
    • Zielona zupa z młodych warzyw idealna na lato

      Zupa jarzynowa pełna młodych świeżych warzyw o tej porze roku to pozycja obowiązkowa. Zwykle nie dodaję jarmużu, ale akurat miałam to warzywo w zamrażalniku. Za to z reguły dodaję jeszcze młodego kalafiora i zielony groszek, których tym razem nie dodałam, ale zupa i tak była tak gęsta od warzyw, że łyżka stała! Najlepiej smakuje zaraz po ugotowaniu i obowiązkowo namawiam do dodania mielonego kminku. To mój magiczny składnik jarzynowej, który podkreśla smak warzyw, zwłaszcza tych, które mogą powodować wiadomo co :)

      Zielona zupa z młodych warzyw idealna na lato

      o chyba najbardziej 

      Składniki:

      1 skrzydło z indyka lub 3 skrzydełka z kurczaka
      1/2 selera
      1 mała pietruszka
      2 młode marchwie
      2 ząbki czosnku
      1/2 małej cebuli
      3-4 młode ziemniaki
      1 mała kalarepa
      garść zielonej szparagówki, pokrojonej na 3-4 cm kawałki
      2/3 szklanki jarmużu (użyłam mrożonego)
      1 młody brokuł podzielony na różyczki
      1/2 młodej cukinii (nieobranej)
      1 łyżka mąki
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony), "jarzynkę" bez glutaminianu sodu
      po 3 łyżki posiekanego koperku oraz natki pietruszki
      płaska łyżeczka mielonego kminku

      Warzywa umyć i obrać. Udko lub skrzydełka umyć, włożyć do średniego garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. 45 minut. Selera, pietruszkę i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem, Po 10 minutach wrzucić kalarepę pokrojoną w kostkę, ziemniaki, jarmuż, fasolkę, a na końcu różyczki brokułów i cukinię pokrojoną w kostkę.  Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać posiekany koperek, natkę pietruszki oraz mielony kminek. Mąkę rozprowadzić w śmietance, zahartować gorącym wywarem i przelać do zupy, energicznie mieszając. Mięso z można obrać ze skóry i kości, pokroić drobno i dodać do zupy lub wykorzystać do innego dania. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać jarzynkę, sól i świeżo mielony pieprz do smaku. 

      TO MY! MŁODE KARTOFELKI 2015  Danie pachnące ziołami. Lato 2015


      Zielona zupa z młodych warzyw idealna na lato

      Zielona zupa z młodych warzyw idealna na lato
      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Zielona zupa z młodych warzyw idealna na lato”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 31 lipca 2015 18:32
  • poniedziałek, 27 lipca 2015
    • Placki kapuściano-ziemniaczane z mięsnym sosem pomidorowym i chorizo

      Ubiegły tydzień nie należał do najlepszych. Dopadł nad wirus, który skutecznie odciągnął mnie od kuchni. Takie atrakcje w samym środku lata... No cóż, na szczęście mam dużo przepisów, których nie zdążyłam jeszcze opublikować na blogu. Zdecydowanie za dużo jak na czas, którym dysponuję na opracowanie wpisów. Dzisiaj pomysł na placuszki z młodych ziemniaków i kapusty. Podałam je z mięsnym sosem z dodatkiem chorizo.

      Placki kapuściano-ziemniaczane z mięsnym sosem pomidorowym i chorizo

      Placki kapuściano-ziemniaczane z mięsnym sosem pomidorowym i chorizo

      Placki:

      1 szklanka drobno posiekanej kapusty, najlepiej młodej
      2/3 kg ziemniaków, obranych i startych na drobnej tarce
      1/2 cebuli, startej na puree
      2-3 ząbki czosnku, zmiażdżone
      2 jajka
      2-3 łyżki mąki pszennej (można zastąpić bułką tartą)
      sól i pieprz
      kminek, majeranek
      olej do smażenia

      Sos:

      250 g chudego mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego))
      po 1/3 papryki czerwonej, żółtej i zielonej
      1 mała cebula
      kawałek kiełbasy chorizo
      2 ząbki czosnku
      1 łyżka ziół do pizzy, kminek
      sól i pieprz, cukier do smaku
      słodka papryka w proszku
      czerwony ocet balsamiczny - 1-2 łyżki
      olej do smażenia
      1 szklanka passaty pomidorowej
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      świeża posiekana natka pietruszki - 2-3 łyżki
      

      Przygotować sos. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mięso oraz zmiażdżony czosnek. Usmażyć. Kiełbasę obrać ze skóry, pokroić razem z papryką w drobną kosteczkę. Mięso, kiełbasę i paprykę umieścić w garnku. Zalać szklanką wrzątku i gotować kilka minut, aż papryka zmięknie. Dodać passatę i koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, kminek i zioła. Wlać śmietankę, doprawić solą, pieprzem, cukrem oraz octem balsamicznym, dodając pod koniec posiekaną natkę pietruszki.

      W czasie przygotowywania sosu kapustę posolić, lekko wycisnąć  i zostawić na kilkanaście minut, by zmiękła. Dodać starte ziemniaki, zostawić na kilka minut, a następnie zlać nadmiar płynu. Dodać pozostałe składniki, wymieszać, doprawić masę do smaku. Smażyć placki na rozgrzanym oleju na jasnozłoty kolor. Podawać z gorącym sosem.

      Placuszki świetnie smakują także z twarożkiem ziołowym lub kwaśną śmietaną.

      TO MY! MŁODE KARTOFELKI 2015

      Placki kapuściano-ziemniaczane z mięsnym sosem pomidorowym i chorizo

      Placki kapuściano-ziemniaczane z mięsnym sosem pomidorowym i chorizo

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Placki kapuściano-ziemniaczane z mięsnym sosem pomidorowym i chorizo”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 lipca 2015 09:05
  • piątek, 10 lipca 2015
  • poniedziałek, 15 czerwca 2015
  • czwartek, 21 maja 2015
    • Sałatka ziemniaczana z boczkiem

      Sałatka ziemniaczana z dodatkiem boczku, jajek, w towarzystwie pikantnych porów i korniszonów. Można podać ją do grillowanych mięs, ryb czy warzyw.

      Sałatka ziemniaczana z boczkiem

      Składniki:

      4-5 kremowych ziemniaków jednakowej wielkości
      4 jajka
      150 g parzonego boczku (w kawałku)
      kilka korniszonów
      1 por (jasna część)
      mały kubek jogurtu naturalnego
      1-2 łyżki majonezu
      2 łyżeczki musztardy
      1 łyżeczka majeranku
      sól i świeżo mielony pieprz
      pół pęczka koperku
      1 łyżka soku z cytryny

      Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, wyjąć i ostudzić. Następnie obrać i pokroić w dość grubą kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Pory oczyścić, umyć, osuszyć, pociąć w cienkie półplasterki, zalać osolonym wrzątkiem i odstawić na 5 minut, by zmiękły. Po tym czasie odcedzić i ostudzić. Korniszony pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać, połączyć ze śmietaną, majonezem,  musztardą, posiekanym koperkiem, doprawiając do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na minimum 30 minut, aby sałatka się przegryzła. Podawać do grillowanych mięs lub ryb.

      Sałatki na grilla  Danie pachnące ziołami - wiosna 2015

      Sałatka ziemniaczana z boczkiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka ziemniaczana z boczkiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 21 maja 2015 14:48

Kalendarz

Kwiecień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...