Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „ziemniaki”

  • piątek, 17 sierpnia 2018
    • Zupa ziemniaczana z wędzoną papryką

      Ostatnio miałam problem z pomysłami na zupy. Dzieci wyjechały do babci, więc zupa dla nas dwojga była zbędna. Pomyślałam jednak, że ze względu na sprzyjające warunki pogodowe warto wybrać się w weekend nad jezioro. A zupa to świetny pomysł na obiad, kiedy nie będę miała czasu na gotowanie w dzień wyjazdu. Ania od lat prowadzi na swoim blogu akcję kulinarną "Warzywa psiankowate". I ze wszystkich psianek wybrałam ziemniaki, bo właściwie to nigdy nie gotowałam zupy ziemniaczanej (oprócz kremu). Żeby nie było banalnie, podkręciłam smak wędzoną papryką. Jestem pewna, że moim facetom będzie smakować... Zupa powstała również w ramach wspólnego gotowania z grupą zaprzyjaźnionych blogerek. Temat to "Zupa z psiankami/psianką". Ania proponuje w tym temacie Zupę z czerwonej soczewicy z pomidorami.

      Zupa ziemniaczana z wędzoną papryką

      Składniki:

      2 skrzydełka z kurczaka
      4-5 średnich ziemniaków
      1 marchew
      1/2 średniego selera
      1/2 niewielkiej cebuli
      3-4 ząbki czosnku

      3-4 gałązki natki pietruszki
      przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu
      2 listki laurowe
      kilka kulek ziela angielskiego

      1 łyżeczka mielonego kminku
      1 łyżka czerwonej wędzonej papryki

      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      1 kopiata łyżka mąki

      sól i pieprz do smaku

      Umyte skrzydełka włożyć do garnka i zalać do pełna zimną wodą. Gotować aż mięso będzie miękkie.

      Po kilku minutach dodać obrane i pokrojone w kostkę marchew, seler, cebulę i czosnek oraz liście laurowe i ziele. Po kilku minutach dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy warzywa zmiękną, dodać przyprawę warzywną lub sól, kminek i paprykę oraz posiekaną natkę pietruszki i świeżo mielony czarny pieprz.

      Mąkę rozprowadzić dokładnie śmietankę, wlać płyn, energicznie mieszając. Po zagotowaniu wyłączyć, doprawić do smaku.

      Zupa ziemniaczana z wędzoną papryką


      Warzywa psiankowate 2018

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa ziemniaczana z wędzoną papryką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 17 sierpnia 2018 19:04
  • sobota, 30 czerwca 2018
    • Barszcz czerwony z ziemniakami II

      Dzisiaj na blogu jedna z moich ulubionych zup, a mianowicie barszcz czerwony z ziemniakami. Buraków nie wyrzucamy, ale dodajemy do zupy, dzięki czemu jest bardziej syta i zdrowsza.

      Barszcz czerwony z ziemniakami II

      Składniki:

      500 g wołowiny z kością (szponder, łata)
      4 duże buraki

      1 duża marchew
      po ½ selera i cebuli
      3-4 ząbki czosnku
      3-4 ziemniaki
      kilka suszonych grzybów
      kilka kulek ziela angielskiego
      3-4 listki laurowe
      ¼ szklanki octu winnego

      2/3 szklanki słodkiej śmietany, np. 18%
      posiekany koper l natka pietruszki (po pół pęczka)
      sól, pieprz i cukier do smaku
      1/2 szklanki koncentratu z buraków lub 1 szklanka zakwasu
      łyżeczka kminku
      2 łyżki majeranku
      przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu

      Buraki wyszorować, obrać, pokroić w kostkę. Zalać 2 szklankami wody, wlać ocet, dodać kminek. Gotować do miękkości. W osobnym dużym garnku umieścić kości wołowe, liście laurowe, ziele i grzyby. Wlać pół garnka wody. Gotować pod przykryciem aż mięso na kości zmięknie. Po 40 minutach od zagotowania wywaru dodać obrane, umyte i pokrojone w kostkę seler, marchew, a po 5 minutach ziemniaki, czosnek i cebulę. Gotować aż warzywa będą miękkie. Do wywaru warzywnego wlać wywar buraczany wraz z burakami. Ponownie zagotować, dodać przyprawę warzywną, sól, pieprz i cukier oraz posiekaną zieleninę, majeranek i śmietanę. Po 2 minutach od zagotowania wyłączyć i wówczas można dodać koncentrat buraczany lub zakwas, by wzmocnić smak i poprawić kolor.

      Barszcz czerwony z ziemniakami II

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Barszcz czerwony z ziemniakami II”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 30 czerwca 2018 10:41
  • środa, 23 maja 2018
    • Zupa botwinkowa z ciecierzycą i papryką

       Kupiłam botwinkę i ugotowałam taką oto zupę... Gotowała ze mną również Ania.

      Zupa botwinkowa z ciecierzycą i papryką

      Składniki:

      4 skrzydełka
      1 pęczek botwinki z małymi burakami
      2 średnie buraki
      1 średnia marchew
      pół średniego selera
      3-4 ząbki czosnku
      2 średnie ziemniaki
      szklanka ugotowanej ciecierzycy
      po pół papryki w dwóch kolorach
      2/3 szklanki słodkiej śmietany, np. 18%
      posiekany koper
      sól, pieprz do smaku
      1/2 szklanki koncentratu z buraków
      pół łyżeczki mielonego kminku
      przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu
      2 łyżki octu jabłkowego lub winnego

      Skrzydełka umyć, zalać zimną wodą i zagotować. Po zagotowaniu gotować ok. 30 minut. Wyjąć. Nać i łodygi z buraków umyć, odciąć buraczki. Wszystkie bulwy buraków obrać, pokroić w drobną kostkę. Ugotować w osobnym garnku razem z pokrojonymi łodygami z 2 łyżkami octu jabłkowego lub winnego. Liście posiekać drobno i odłożyć. Selera, marchew i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W wywarze ze skrzydełek ugotować marchew, seler. Po kilku minutach gotowania dodać pokrojone w kostkę paprykę i ziemniaki. Gotować do miękkości. Wlać ugotowane buraki. Dodać odcedzoną ugotowana ciecierzycę. Dodać przyprawę warzywną, sól, pieprz, kminek i oraz posiekany koper, po kilku minutach wlać śmietankę. Po 2 minutach od zagotowania wyłączyć i wówczas można dodać koncentrat buraczany, by wzmocnić smak i poprawić kolor.


      Danie pachnące ziołami 5.

      Zupa botwinkowa z ciecierzycą i papryką

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa botwinkowa z ciecierzycą i papryką”
      Tagi:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 23 maja 2018 08:47
  • wtorek, 27 marca 2018
    • Żurek z białą kiełbasą i ziemniakami na domowym zakwasie

      W czajniku studzi się woda na domowy zakwas na żurek świąteczny, a ja proponuję przepis na zakwas i żurek z białą kiełbasą i ziemniakami, bo taki właśnie lubimy...

      Żurek z białą kiełbasą i ziemniakami na domowym zakwasie

      Zakwas na żurek:

      1 szklanka mąki żytniej
      3-4 ząbki czosnku
      kilka kulek ziela angielskiego
      2-3 listki laurowe
      kawałek skórki razowego chleba

      W litrowym garnku umieścić mąkę, obrany czosnek, ziele, liście laurowe i skórkę. Zalać do 3/4 bardzo ciepłą, przegotowaną wodą i dokładnie zamieszać.

      Słoik przykryć gazą albo bawełnianą ścierką i odstawić na 6-7 dni w ciepłe, ciemne miejsce. Nie można słoika wystawiać na słońce. Raz dziennie wymieszać zawartość słoika drewnianą łyżką.
       
      Po tym czasie zakwas jest już gotowy. Można używać go od razu albo zakręcić słoik i przechowywać w lodówce do około 2 tygodni.

      Składniki na żurek:

      2 i 1/2 litra wywaru, najlepiej wieprzowego (użyłam wywar z gotowania schabu z majerankiem liściem laurowym, czosnkiem i zielem angielskim oraz solą)
      3 białe kiełbasy
      cały zakwas

      kilka kulek ziela angielskiego
      3-4 liście laurowe
      suszony czosnek
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      sól i świeżo mielony pieprz
      suszony majeranek - 2 łyżki
      4 duże ziemniaki

      Wywar zagotować. Z zakwas przecedzić przez sitko z grubszymi oczkami. Wyjąć czosnek i drobno posiekać, dodać do wywaru. Po kilku minutach wlać zakwas i zagotować. Dodać suszony czosnek, majeranek i obraną, pokrojoną w plastry kiełbasę. Następnie wlać śmietankę, zagotować, przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. 
      Równocześnie obrać ziemniaki, umyć i pokroić w grubą kostkę. Ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić.

      Kostki ziemniaków przełożyć do talerzy lub misek, wlać gorący żurek.

      Żurek z białą kiełbasą i ziemniakami na domowym zakwasie

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Żurek z białą kiełbasą i ziemniakami na domowym zakwasie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 27 marca 2018 20:13
  • poniedziałek, 05 lutego 2018
  • poniedziałek, 15 stycznia 2018
    • Aksamitne kopytka podane z twarogiem i smażoną cebulką

      Dzisiaj podaję przepis na idealnie aksamitne kopytka, które właśnie udoskonaliłam.

      Do ciasta dodałam olej, przez co jest delikatniejsze i nie lepi się do rąk. Poza tym polecam do podsypywania na stolnicę mąkę krupczatkę lub inną mąkę grubszej strukturze, np. krupczatki. Ja użyłam jaglanej ekologicznej.

      Tak jak dawniej mama, podałam je z przysmażoną cebulką i pokruszonym twarogiem.

      Aksamitne kopytka z podane z twarogiem i smażoną cebulką

      Składniki:

      1 kg ziemniaków

      1 duże jajko

      sól

      olej

      ok. 1,5 szklanki mąki pszennej

      Mąka do podsypywania, najlepiej grubiej mielona; jaglana, krupczatka

      ok. 150 g twarogu w kostce

      1 duża cebula

      1 łyżka masła

      pieprz

      Ziemniaki w miarę cienko obrać, opłukać, duże sztuki przekroić na pół i ugotować w mocno osolonym wrzątku. Odcedzić, przecisnąć przez praskę i dokładnie wymieszać z 2 łyżkami oleju. Ostudzić.

      Nastawić duża ilość wody do gotowania klusek. Kiedy woda zagotuje się, dodać łyżkę soli i oleju.

      Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany olej (ok. 2-3 łyżki), wlać pół szklanki wody i dusić do odparowania płynu. Następnie zeszklić na małym ogniu, dodając masło do stopienia.

      W tym czasie ziemniaki wyłożyć na stolnicę, dodać jajko i mąkę (stopniowo). Zagnieść gładkie ciasto, podsypując stolnicę grubszą mąką. Pod koniec formowania ciasta zwilżyć ciasto 2 łyżkami oleju i zagnieść jeszcze raz z odrobiną mąki. Ciasto podzielić na ok. 6 kawałków.

      Każdą porcję cienko wałkować w palcach na podsypanym mąką blacie lub stolnicy, potem każdy wałek lekko spłaszczać i kroić po skosie w romby. Kluski wrzucać na osolony wrzątek. Po wypłynięciu na wierzch zmniejszyć ogień gotować około 2-3 minuty. Gotować w 2-3 partiach.

      Odcedzone kopytka podawać z pokruszonym twarogiem, smażoną cebulką i posypane pieprzem.

      Aksamitne kopytka z podane z twarogiem i smażoną cebulką

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Aksamitne kopytka podane z twarogiem i smażoną cebulką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 15 stycznia 2018 20:32
  • środa, 03 stycznia 2018
    • Zupa jarzynowa

      O tym, jaką zupę będziemy jeść w weekend zadecydował młodszy syn. Do mojej jarzynowej zawsze dodaję mielony kminek. Latem dodaję jeszcze kalarepkę. I koniecznie koper!

      Zupa jarzynowa

      Składniki:

      2 litry bulionu drobiowego lub warzywnego
      1/2 selera
      1/3 opakowania mrożonej marchewki z groszkiem
      1/3 opakowania mrożonej ciętej zielonej szparagówki

      2 ząbki czosnku
      1/3 białej części pora
      3-4 średnie ziemniaki
      1/2 kalafiora (lub 1/2 opakowania mrożonego
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)
      4 łyżki posiekanego koperku
      pół łyżeczki mielonego kminku
      sól, pieprz

      Zagotować bulion lub wodę. Selera obrać, umyć, pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, dodać do wywaru razem z fasolką, marchewką z groszkiem, pokrojonym w półplasterki porem i posiekanym drobno czosnkiem. Kalafiora umyć, podzielić na różyczki i dodać do zupy. Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać posiekany koperek. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać kminek, sól i pieprz. Śmietankę zahartować gorącym wywarem i przelać do zupy, energicznie mieszając. Zupę zdjąć z palnika i przelać do talerzy.

      Zupa jarzynowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa jarzynowa”
      Tagi:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 03 stycznia 2018 12:54
  • piątek, 27 października 2017
  • czwartek, 07 września 2017
    • Scbab w piwie z ziemniakami

      Dzisiaj danie dla głodomorów. Do przygotowania tego dania wykorzystałam gotowany schab, który robię jako wędlinę na kanapki . Do tego grubo krojone ziemniaki i całość duszona w piwie z pikantnymi dodatkami. Do tego zestawu pasuje surówka z kiszonej, białej lub modrej kapusty lub buraczki w dowolnej formie.

      Scbab w piwie z ziemniakami

      Składniki:

      1/2 kg gotowanego lub pieczonego schabu
      1 szklanka piwa
      2 cebule pokrojone w piórka
      3-4 posiekane ząbki czosnku
      5 średnich kremowych ziemniaków - obranych, ugotowanych, pokrojonych w grube plastry
      1 łyżka ostrej musztardy
      2 łyżki oleju
      1 łyżeczka kminku
      1 łyżka majeranku
      2 liście laurowe
      kilka kulek ziela i jałowca
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      3-4 łyżki sosu sojowego (można zastąpić 2 łyżkami maggi)
      2 łyżki sosu worcester
      sól i pieprz
      posiekany koper

      Schab pokroić w grube kawałki Obsmaż na oleju. Dodaj cebulę i smażyć, mieszając. Dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze chwilę aż cebula zmięknie. Podlać szklanką piwa, dodać zioła i dusić pod przykryciem ok.10 minut.

      Dodać pokrojone ziemniaki i koncentrat pomidorowy oraz musztardę. Gotować aż sos zredukuje się nieco. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosami
      Wierzch posypać koperkiem.

      

      Scbab w piwie z ziemniakami

      Scbab w piwie z ziemniakami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Scbab w piwie z ziemniakami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 07 września 2017 10:56
  • czwartek, 24 sierpnia 2017
    • Zupa grysikowa

      Bardzo podobną zupę jadłam na stołówce studenckiej. Udało mi się odtworzyć po latach jej smak.

      Zupa grysikowa

      Składniki:

      2 litry bulionu lub wody
      2-3 łodygi selera
      1 duża marchew
      3 ząbki czosnku
      pół cebuli lub pora
      3 średnie ziemniaki
      2/3 szklanki kaszy manny
      1/2 szklanki słodkiej śmietanki
      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)
      4 łyżki posiekanego koperku
      sól, pieprz, przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu

      Zagotować bulion lub wodę. Selera, i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą (porem) i czosnkiem. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, dodać do wywaru. Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać kaszę i posiekany koperek. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać sól i pieprz i przyprawę warzywną do smaku. Śmietankę wlać do zupy. Zupę zdjąć z palnika, kiedy kasza się ugotuje i przelać do talerzy.

      

      Zupa grysikowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa grysikowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 24 sierpnia 2017 08:10
  • sobota, 01 lipca 2017
  • środa, 07 czerwca 2017
    • Barszcz ukraiński z botwiną

      Dzisiaj wspólne gotowanie pod hasłem "trzy po trzy" z Mopsem, Mirabelką, Gin oraz Malwiną. Gotujemy wspólnie danie, które zawiera trzy ważne składniki: botwinkę, ziemniaki i koper. Z tej okazji przygotowałam barszcz ukraiński z botwiną.

      Barszcz ukraiński z botwiną

      Składniki:

      1 pęczek botwinki z małymi burakami
      1 średnia marchew
      pół średniego selera
      3-4 ząbki czosnku
      3 średnie ziemniaki
      kawałek młodej kapusty
      1 puszka białej fasoli lub 300 g ugotowanej

      2/3 szklanki słodkiej śmietany, np. 18%
      posiekany koper
      gałązka lubczyku

      sól, pieprz do smaku
      1/2 szklanki koncentratu z buraków
      pół łyżeczki mielonego kminku
      przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu



      Botwinę wyszorować, buraczki obrać, pokroić w kostkę, a łodygi i liście pokroić na bardzo drobne kawałki, Selera, marchew i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Botwinę, selera, marchew i pokrojony drobno kminek zalać 4-5 szklankami wody. Gotować do miękkości. W połowie czasu gotowania dodać kosteczki ziemniaków i poszatkowaną kapustę, gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dodać przyprawę warzywną, sól, pieprz, kminek i oraz posiekany koper i lubczyk, po kilku minutach wlać śmietankę. Po 2 minutach od zagotowania wyłączyć i wówczas można dodać koncentrat buraczany, by wzmocnić smak i poprawić kolor.

      Barszcz ukraiński z botwiną

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Barszcz ukraiński z botwiną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 07 czerwca 2017 19:05
  • poniedziałek, 15 maja 2017
  • czwartek, 20 kwietnia 2017
    • Zupa brokułowa z ziemniakami

      Zazwyczaj zupę brokułową przygotowuję w formie kremu i podaję ją z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Dzisiaj brokułowa z różyczkami tego zielonego warzywa w towarzystwie ziemniaków, marchwi i selera, z koperkiem.

      Zupa brokułowa z ziemniakami

      Składniki:

      2 litry bulionu lub wody
      1/2 selera
      1 duża marchew
      3 ząbki czosnku
      pół cebuli lub pora
      3 średnie ziemniaki
      1 duży brokuł
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)
      4 łyżki posiekanego koperku
      łyżeczka oregano
      sól, pieprz, przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu

      Zagotować bulion lub wodę. Selera, i marchew obrać, umyć, zetrzeć na grubej tarce. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą (porem) i czosnkiem. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, dodać do wywaru. Brokuła umyć, podzielić na różyczki i dodać do zupy. Gotować aż wszystkie warzywa i będą miękkie. Wówczas dodać posiekany koperek. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać oregano, sól i pieprz i przyprawę warzywną do smaku. Śmietankę zahartować gorącym wywarem i przelać do zupy, energicznie mieszając. Zupę zdjąć z palnika i przelać do talerzy.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa brokułowa z ziemniakami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 20 kwietnia 2017 09:27
  • czwartek, 13 kwietnia 2017
    • Placki ziemniaczane z twarogiem chrzanowym

      Placki ziemniaczane zwykle podaję z wołowym gulaszem, kwaśną śmietaną albo twarogiem roztartym ze śmietaną. Zawsze w wersji na słono. Ostatnio zrobiłam eksperyment i dodałam do twarogu nieco chrzanu. To tak chyba w wielkanocnym klimacie. Bardzo mi ta chrzanowa wersja smakowała i poczułam już przedsmak Wielkanocy... Bo przecież chrzan to dodatek obowiązkowy na święta.

      Placki ziemniaczane z twarogiem chrzanowym

      Placki ziemniaczane:

      1,5 kg ziemniaków

      3-4 ząbki czosnku lub płaska łyżeczka suszonego

      1 niewielka cebula

      łyżka ziaren kminku

      słodka papryka, suszony koperek, rozmaryn, tymianek

      sól i pieprz

      2 jajka

      3-4 łyżki mąki

      olej do smażenia

      Twarożek chrzanowy:

      1 kostka sera białego

      1 większy kubek śmietany (ok. 300 g)

      2 łyżki chrzanu (użyłam łagodnego z Krakusa)

      sól

      Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na drobnej tarce i posolić, po kilku minutach odcisnąć, odlać większość płynu. Obraną cebulę i czosnek również zetrzeć lub zblendować. Dodać do masy razem z ziołami, solą i pieprzem do smaku, wymieszać. Dodać rozkłócone jajka oraz mąkę i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, kłaść masę ziemniaczaną, formując okrągłe placuszki. Smażyć z obu stron na brązowo. Kłaść na papierowe ręczniki, usuwając nadmiar tłuszczu.

      Twaróg dokładnie rozgnieść, wymieszać z chrzanem i śmietaną, posolić do smaku. Twaróg powinien mieć rzadszą konsystencję niż ten na kanapki. Jeśli jest za gęsty, dodać śmietany.

      Gorące placki podawać z kleksem twarogu chrzanowego.

      Placki ziemniaczane z twarogiem chrzanowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Placki ziemniaczane z twarogiem chrzanowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 kwietnia 2017 09:46
  • piątek, 03 marca 2017
  • czwartek, 16 lutego 2017
    • Zupa fasolowa z soczewicą i wędzoną papryką na boczku

      Mróz w nocy nie odpuszcza, choć w dzień już temperatura na plusie. Wiosny na razie nie widać, ale w końcu mamy środek lutego. Zupa, którą ugotowałam w ubiegły weekend bardzo smakowała mi i moim trzem facetom. Moje ostatnie odkrycie to wędzona papryka w proszku. Nadała zupie ciekawy smak. Ponadto soczewica sprawiła, że zupa była bardzo pożywna. Polecam!

      Zupa fasolowa z soczewicą i wędzoną papryką na boczku

      Składniki:

      ok. 250 g wędzonego boczku
      2 łodygi selera naciowego lub pół korzeniowego
      1 duża marchew
      3 ząbki czosnku
      niewielka cebula
      3 średnie kremowe ziemniaki
      2/3 szklanki czerwonej soczewicy
      1,5-2 puszki białej perłowej fasoli (dałam całą puszkę białej i pół czerwonej)
      1 listek laurowy
      kilka ziaren ziela angielskiego
      2 łyżki majeranku
      1/2 szklanki śmietany, najlepiej słodkiej 18%
      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)
      2 łyżki wędzonej papryki
      olej do smażenia

      Boczek pokroić w kostkę, włożyć wraz z listkiem laurowym i zielem do dużego garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Zagotować. Po 15 minutach ok. pół godziny. Warzywa umyć. Umytego selera naciowego pokroić w paski, a korzeniowego obrać, umyć i pokroić w kostkę. Marchew obrać, umyć i pokroić w talarki. Dodać do zupy wraz z przepłukaną soczewicą. Po 10 minutach wrzucić obrane, umyte pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na niewielkiej ilości oleju, pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Dodać do wywaru. Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać przepłukaną fasolę, suszony majeranek, wędzoną paprykę i zabielić śmietaną. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać sól i pieprz do smaku.

      

      Zupa fasolowa z soczewicą i wędzoną papryką na boczku

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa fasolowa z soczewicą i wędzoną papryką na boczku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 lutego 2017 08:05
  • poniedziałek, 30 stycznia 2017
  • czwartek, 26 stycznia 2017
  • czwartek, 05 stycznia 2017
    • Barszcz ukraiński z czarną fasolą

      Dzisiaj na blogu jedna z moich ulubionych zup - barszcz ukraiński. Tutaj w wersji z czarną fasolą.

      Barszcz ukraiński z czarną fasolą

      Składniki:

      szponder wołowy

      2 listki laurowe, kilka kulek ziela angielskiego

      2 marchewki

      pół selera

      4 średnie buraki

      3 duże ziemniaki

      2 szklanki czarnej fasoli

      2 laski kiełbasy chorizo lub kiełbasy długo dojrzewającej

      koncentrat buraczany do smaku

      przyprawa warzywna, cukier, pieprz, mielony kminek, majeranek

      1 cebula

      3 ząbki czosnku

      ocet winny

      1/2 - 2/3 słodkiej śmietany 18%

      Fasolę namoczyć w dużej ilości wody, na drugi dzień wymienić wodę i gotować do miękkości, odcedzić. W dużym garnku umieścić szponder, ziele i liście laurowe zalać wodą i gotować aż mięso będzie miękkie. Selera i marchewki obrać, umyć i pokroić w kostkę, dodać do wywaru. Po kilku minutach dodać również, obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki. Buraki ugotować w łupinach w osobnym garnku. Odcedzić, obrać, zetrzeć na grubej tarce do wywaru. Dodać ugotowaną fasolę, majeranek, kminek, przyprawę warzywną i pieprz. Chwilę gotować. Wyłączyć. Wlać koncentrat barszczu do smaku, w razie potrzeby dodać cukier lub ocet do smaku. Na końcu zabielić słodką śmietanką.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Barszcz ukraiński z czarną fasolą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 05 stycznia 2017 07:44
  • środa, 23 listopada 2016
    • Krupnik na kurczaku

      Zazwyczaj krupnik gotuję na żeberkach. Dziś nieco łagodniejsza wersja, bo z kurczaka.

      Krupnik na kurczaku

      Składniki:

      3 udka z kurczaka (tylko górne części)

      1 seler

      1 duża marchew

      3-4 ząbki czosnku

      4-5 suszonych grzybów

      kilka plastrów cebuli

      3 średnie kremowe ziemniaki

      2/3 szklanki kaszy jęczmiennej

      1 listek laurowy

      kilka ziaren ziela angielskiego

      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)

      3 łyżki posiekanej natki lub koperku

      Mięso umyć, włożyć wraz z grzybami, listkiem laurowym i zielem do garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. 40 minut od zagotowania. Po tym czasie dodać do wywaru dodać przepłukaną kaszę. Warzywa obrać, umyć, marchew i selera zetrzeć na grubej tarce, a ziemniaki pokroić w kostkę. Po 10 minutach od włożenia kaszy dodać do wywaru ziemniaki, a następnie marchew, selera, pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, Gdy warzywa i kasza będą miękkie dodać  natkę lub koperek oraz sól i pieprz do smaku. Mięso najlepiej obrać ze skóry i kości, pokroić i dodać do zupy. Zupę podawać gorącą. 

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Krupnik na kurczaku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 23 listopada 2016 07:41
  • poniedziałek, 03 października 2016
  • poniedziałek, 18 lipca 2016
  • piątek, 24 czerwca 2016
  • wtorek, 21 czerwca 2016
    • Pierogi ruskie z fetą

      Miałam w końcu więcej czasu na gotowanie z racji długiego weekendu. A tak bardzo chciało mi się pierogów. Zamiast tradycyjnego twarogu użyłam wyrazistej w smaku fety. Smakowały prawie identycznie jak tradycyjne ruskie, ale nie musiałam farszu za bardzo solić, bo feta ma jej odpowiednią ilość.

      Pierogi ruskie z fetą

      Ciasto:

      2 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej

      1 jajko

      2 łyżki oleju

      1/2 łyżeczki soli

      2/3 szklanki bardzo ciepłej wody

      Nadzienie:

      ok. 1  kg ziemniaków

      kostka fety

      1  duża cebula

      sól i pieprz do smaku

      masło klarowane do smażenia lub olej do smażenia

      chudy boczek wysmażony na maśle klarowanym do okraszenia

      Ziemniaki obrać i ugotować w mocno osolonym wrzątku. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na małym ogniu na 2 łyżkach klarowanego masła lub 4 łyżkach oleju. Ziemniaki odcedzić i dobrze rozgnieść tłuczkiem. Nieco ostudzić. Do ciepłych ziemniaków dodać fetę i rozgnieść. Wymieszać z ziemniakami razem z usmażoną cebulą. Posolić i przyprawić obficie pieprzem. Odstawić.
      Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 2-3 porcje (to zależy od ilości miejsca do rozwałkowania ciasta), każdą rozwałkowywać na grubość 2 milimetrów. Wykrawać szklanką lub foremką koła o średnicy 6-7 cm, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu i zlepiać brzegi. Gotować na średnim ogniu do miękkości (ok. 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię) w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Następnie łyżką cedzakową wykładać na talerze, polewając okraszone stopionym masłem.




      

      Pierogi ruskie z fetą

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Pierogi ruskie z fetą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 21 czerwca 2016 11:30

Kalendarz

Wrzesień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...