Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „beza”

  • środa, 14 czerwca 2017
    • Ciasto kokosowe z rabarbarem i bezą

      Niedawno dostałam wspaniałą przesyłkę z firmy look food z produktami ekologicznymi z kokosa. Wykorzystałam je do ciasta z rabarbarem. Przepis dzisiaj na moim blogu.

      Ciasto kokosowe z rabarbarem i bezą

      Składniki:

      2 jajka
      1 szklanka ekologicznej mąki kokosowej, np. look food plus 1 łyżeczka
      100 g masła
      2 łyżki cukru kokosowego, np. look food

      1 łyżka musu kokosowego, np. look food
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      6  średniej grubości łodyg rabarbaru
      2/3 szklankidrobnego białego cukru
      łyżeczka octu, np. jabłkowego
      2-3 łyżki wiórków kokosowych
      szczypta soli

      Białka oddzielić od żółtek. Z żółtek, posiekanego masła, cukru kokosowego, proszku do pieczenia i musu kokosowego zagnieść jednolite ciasto. Odłożyć do lodówki na 20 minut. Następnie wylepić spód tortownicy (23 cm) ciastem. Ponakłuwać widelcem i podpiec 15 minut w 180oC. Temperaturę zmniejszyć do 150oC.W tym czasie umyć i obrać rabarbar, pokroić na kawałki. Wyłożyć na podpieczony spód. Pianę ubić z solą na sztywno. Powoli wsypywać porcjami cukier. Na końcu wlać ocet i dodać łyżeczkę mąki. Ubitą pianę wyłożyć na rabarbar i wierzch posypa wiórkami i piec do lekkiego zezłocenia wierzchu ciasta (ok. 20 minut). Wyjąć i ostudzić.

      Ciasto kokosowe z rabarbarem i bezą

      Ciasto kokosowe z rabarbarem i bezą

      Rabarbar 2017  

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto kokosowe z rabarbarem i bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 14 czerwca 2017 07:49
  • środa, 31 sierpnia 2016
    • Kruche ze śliwkami i z cynamonowo-orzechową bezą

      Dziś zapraszam na ciasto ze śliwkami. Kruche, wykończone bezą z orzechami włoskimi. Moje ulubione.

      Kruche ze śliwkami i cynamonowo-orzechową bezą

      Kruche ciasto:

      5 żółtek

      2/3 szklanki cukru pudru

      1 płaska łyżeczka cukru migdałowego (można pominąć)

      200 g zimnego masła

      ok. 2 szklanki mąki krupczatki

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Owoce i beza:

      oraz 600-700 g świeżych śliwek

      5 białek

      szczypta soli

      3/4 szklanki cukru kryształu

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      1 łyżka octu lub soku z cytryny

      spora garść orzechów włoskich

      pół łyżeczki cynamonu

      Składniki ciasta szybko zagnieść. Zawinąć w folię i schować do lodówki na pół godziny.

      Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować.

      Średnią prostokątną blachę wyłożyć papierem, wylepić dno ciastem. Ułożyć na budyniu połówki śliwek brzuszkami do dołu. Włożyć na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 200oC.

      W tym czasie zimne białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawać małymi porcjami, ubijając do rozpuszczenia się cukru. Dodać pod koniec cynamon ocet lub sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Zmniejszyć temperaturę pieczenia do 140oC. Ubite białka z cukrem wyłożyć na ciasto, posypać posiekanymi orzechami  i piec do momentu aż beza lekko zbrązowieje (ok 30 minut). Najlepiej piec na termoobiegu, wówczas beza szybciej wysusza się. Ciasto wyjąć i ostudzić.

      Kruche ześliwkami i z cynamonowo-orzechową bezą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Kruche ze śliwkami i z cynamonowo-orzechową bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 31 sierpnia 2016 08:00
  • wtorek, 22 marca 2016
    • Mazurek śliwkowy z bezą i orzechami

      W moim rodzinnym domu nie było tradycji pieczenia i dekorowania mazurków. Prowadzenie bloga kulinarnego poszerzyło moje kulinarne nawyki. W prawej zakładce Wielkanoc/Wielkanocne ciasta znajduje się już kilka mazurków, na które przepisy znajdziecie na blogu. A dzisiaj kolejny wielkanocny wypiek, mazurek z powidłami, bezą i orzechami. Sfotografowany pod presją, w biegu, bo chłopaki zaglądali mi przez ramię, gotowi dobrać się do ciasta.

      Mazurek z bezą i orzechami

      Ciasto:

      320 g mąki krupczatki
      150 g zimnego masła
      szczypta soli
      3 żółtka z dużych jajek
      słoik powideł śliwkowych

      Beza:

      3 białka
      150 g cukru
      1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
      80 g posiekanych orzechów włoskich

      Na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier, szczyptę soli i pokrojone w kostkę masło. Następnie do ciasta dodać żółtka. Wszystko razem połączyć, a następnie rękoma zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Po upływie tego czasu wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować, dostosowując kształt do formy. Nagrzać piekarnik do 180 stopni, wstawić ciasto i piec 35 minut. Wyjąć z piekarnika i schłodzić.

      Temperaturę zmniejszyć do 150 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Białka ubić mikserem na pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo po łyżce cukier cały czas dokładnie ubijając. Na sam koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną.

      Kruchy spód posmarować powidłem, następnie za pomocą łyżki wyłożyć bezę, robiąc na powierzchni fale. Całość posypać grubo posiekanymi orzechami włoskimi i wstawić do piekarnika na 30 minut, aż beza lekko się zrumieni.

      Mazurek z bezą i orzechami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Mazurek śliwkowy z bezą i orzechami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 22 marca 2016 10:49
  • piątek, 04 marca 2016
    • Sernik czekoladowy z pralinami orzechowymi i czekoladową bezą

      Dzisiaj skuszę Was sernikiem bardzo czekoladowym z orzechowymi pralinami i czekoladową bezą. Sernik jest dość słodki, bardzo sycący. Nie wygląda na gwiazdora, a le zapewniam Was, że smak zachwyca...

      Sernik czekoladowy z pralinami orzechowymi i czekoladową bezą

      Spód:
      200 g płatków czekoladowych z nadzieniem (u mnie Figuraki Choko z Lubelli) lub ciastek czekoladowych
      80 g stopionego masła

      Masa serowa:

      1 kg sera twarogowego, dwukrotnie mielonego
      220 g gorzkiej czekolady
      2/3 szklanki mleka

      4 żółtka
      2 jajka
      niepełna szklanka cukru pudru
      1 łyżka mąki ziemniaczanej
      ok. 10 pralin orzechowych (Wawel)
      

      Beza:

      4 białka
      szczypta soli
      3/4 szklanki cukru pudru
      80 g gorzkiej czekolady
      1/4 szklanki mleka
      2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

      Płatki śniadaniowe zmielić w malakserze, wymieszać z roztopionym masłem. Wylepić masą spód tortownicy wyłożonej papierem. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy.

      Czekoladę roztopić z mlekiem i ostudzić. Praliny pokroić w grubą kostkę. Żółtka i jajka utrzeć z twarogiem i cukrem. Dodać mąkę ziemniaczaną oraz stopioną czekoladę i utrzeć dokładnie. Wyłożyć na spód z płatków czekoladowych na przemian z pokrojonymi pralinami. Ostatnia warstwa ciasta ma przykrywać praliny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 189oC. Piec około 45 minut aż masa serowa zetnie się na wierzchu.

      Czekoladę do bezy również rozpuścić z dodatkiem mleka. Po ok. 40 minutach pieczenia sernika ubić białka ze szczyptą soli, dodając porcjami cukier, a pod koniec mąkę ziemniaczaną. Na końcu wmieszać do bezy czekoladę i wyłożyć na spód sernika. Temperaturę zmniejszyć na 140oC (120oC jeśli pieczemy na termoobiegu). Piec aż beza zetnie się, ok. 45 minut. Sernik ostudzić, schłodzić, przechowywać w lodówce.

      Sernik czekoladowy z pralinami orzechowymi i czekoladową bezą

      Sernik czekoladowy z pralinami orzechowymi i czekoladową bezą

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik czekoladowy z pralinami orzechowymi i czekoladową bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 04 marca 2016 08:45
  • poniedziałek, 02 listopada 2015
    • Kruche ciasto ze śliwkami, kremem śmietankowym i czekoladową bezą

      Budyniowa chmurka to ciasto Doroty Świątkowskiej, które zainspirowało mnie do powstania mojego ciasta ze śliwkami. Zapewniam, że jest bardzo smaczne. Bardzo polecam!

      Kruche ciasto ze śliwkami, kremem śmietankowym i czekoladową bezą

      Inspiracja

      Składniki na ciasto kruche:

      4 żółtka
      50 g cukru pudru
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      180 g mąki pszennej
      120 g masła
      10-12 dużych śliwek

      Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

      Składniki na kruchy spód szybko zagnieść ręcznie lub zmiksować w malakserze. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut.

      Śliwki wypestkować, pokroić na ćwiartki. Przygotować prostokątną blachę o wymiarach 23 x 33 cm. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.

      Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć nim dno formy: można wcześniej lekko rozwałkować, można odrywać po kawałku i układać w formie, następnie wyrównać np. wałkując szklanką (ułożoną na boku) wewnątrz formy.

      Na wierzchu ułożyć ćwiartki śliwek

      Piec w temperaturze 190-200oC przez około 30-40 minut lub krócej, do zezłocenia i wypieczenia ciasta. Wyjąć, wystudzić.

      Krem:

      500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
      250 g serka mascarpone, schłodzonego
      3 łyżki cukru pudru
      1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii

      Wszystkie składniki (koniecznie schłodzone!) umieścić w misie miksera. Ubić (końcówka miksera do ubijania białek) do otrzymania gęstego kremu. Wyłożyć na ostudzone ciasto ze śliwkami.

      Czekoladowa beza:

      4 białka, w temperaturze pokojowej
      200 g drobnego cukru do wypieków
      2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej
      80 g gorzkiej czekolady, roztopionej i lekko przestudzonej

      Białka umieścić w misie miksera. Ubijać, zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej pianki. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać mąką ziemniaczaną. Dodawać roztopioną czekoladę (partiami) i delikatnie wymieszać szpatułką, by w bezie powstały ładne pasma czekolady (nie mieszać do całkowitego połączenia).

      Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy.

      Piec w temperaturze 140oC przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużyć (lub skrócić) czas pieczenia. Wystudzić.

      Ciasto wyjąć z lodówki. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce. Kroić, podawać.

      Ciasto kroi się lepiej po nocy w lodówce (beza nie stawia oporu przy krojeniu). Można przechowywać do 3 dni, w lodówce.

      Kruche ciasto ze śliwkami, kremem śmietankowym i czekoladową bezą

      Jesienne słodkości! (Ser)wujemy! Sery o każdej porze dnia i nocy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Kruche ciasto ze śliwkami, kremem śmietankowym i czekoladową bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 02 listopada 2015 12:37
  • środa, 07 października 2015
    • Ciasto z budyniem, śliwkami i bezą

      Jedno z najsmaczniejszych ciast śliwkowych jakie kiedykolwiek upiekłam. Kwaskowaty smak śliwek idealnie pasuje do kremowego budyniu i słodkiej bezy. Śliwki można jeszcze oprószyć cynamonem, by ciasto nabrało jesiennego charakteru...

      Ciasto z budyniem, śliwkami i bezą

      Kruche ciasto:

      4 żółtka

      2/3 szklanki cukru pudru

      1 płaska łyżeczka cukru migdałowego (można pominąć)

      200 g zimnego masła

      ok. 2 szklanki mąki krupczatki

      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      Budyń:

      3 jasne budynie z cukrem

      1 litr mleka

      Owoce i beza:

      oraz 600-700 g świeżych śliwek

      4 białka

      szczypta soli

      3/4 szklanki cukru kryształu

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      1 łyżka octu lub soku z cytryny

      Składniki ciasta szybko zagnieść. Zawinąć w folię i schować do lodówki na pół godziny.

      Budynie ugotować w 1 litrze mleka, przykryć wierch folią, by nie zrobił się kożuch.

      Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować.

      Średnią prostokątną blachę wyłożyć papierem, wylepić dno ciastem. Równomiernie rozprowadzić budyń. Ułożyć na budyniu połówki śliwek brzuszkami do dołu. Włożyć na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180oC.

      W tym czasie zimne białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawać małymi porcjami, ubijając do rozpuszczenia się cukru. Dodać pod koniec ocet lub sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Zmniejszyć temperaturę pieczenia do 140oC. Ubite białka z cukrem wyłożyć na ciasto i piec do momentu aż beza lekko zbrązowieje (ok 30 minut). Ciasto wyjąć i ostudzić.

      Czas na śliwki  Jesienne słodkości!
      

      Ciasto z budyniem, śliwkami i bezą

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z budyniem, śliwkami i bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 07 października 2015 11:27
  • poniedziałek, 21 września 2015
    • Tarta z malinowym curdem i bezą

      Do przygotowania tarty użyłam malinowego curdu. Okazał się jednak z byt rzadki, więc zagęściłam go mąką ziemniaczaną. Tarta jest dość słodka, ale zawsze można zjeść nieco mniejszy kawałek :)

      Tarta z malinowym curdem i bezą

      Tarta z malinowym curdem i bezą

      Ciasto: ok. 300 g mąki, 150 g masła, 4 żółtka, 2/3 szklanki cukru pudru,w 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli

      Nadzienie: malinowy curd z tego przepisu, 2 łyżki mąki ziemniaczanej

      Beza: 4 białka, niepełna szklanka cukru, 1 łyżka octu jabłkowego, szczypta soli

      Z podanych składników zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać nieco kwaśnej śmietany. Uformować w kulę, zawinąć w folię i schłodzić.

      Przygotować nadzienie: do gotującego curdu wlać mąkę rozpuszczoną w pół szklanki wody, energicznie mieszając do zagotowania. Zdjąć z ognia.

      Spód oraz boki tortownicy o średnicy 25 cm wylepić ciastem. Wylać krem malinowy i rozprowadzić dokładnie na spodzie ciasta. Piec około 1/2 godziny w temperaturze 180oC.

      5 minut przed końcem tego czasu zacząć ubijać białka na bezę.

      Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wlać ocet. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, powoli i stopniowo, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa.

      Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Temperaturę pieczenia zmniejszyć do 140oC. Na wierzch ciasta wyłożyć pianę z białek. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez około 40 minut aż beza nabierze lekko złotego koloru. Wystudzić w lekko uchylonym i wyłączonym piekarniku.  Kroić całkowicie wystudzone, a najlepiej schłodzone.

      Tarta z malinowym curdem i bezą

      Tarta z malinowym curdem i bezą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z malinowym curdem i bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 21 września 2015 16:31
  • środa, 08 lipca 2015
    • Kruche czekoladowe ciasto z budyniem, czereśniami i bezą

      Czekoladowe ciasto z czereśniami "chodziło za mną" odkąd na straganach zobaczyłam moje ulubione owoce... Początkowo miała powstać tarta czekoladowa z czereśniami, ale kiedy nabrałam ochoty na dodatek budyniu, ciasto nieco urosło. Powstało zatem kruche czekoladowe z budyniem czekoladowym, czereśniami i bezą. Nie będę się rozpisywać jak bardzo mi smakowało, sami się przekonajcie! Przepis poniżej :) 

      Kruche czekoladowe ciasto z budyniem, czereśniami i bezą

      Kruche czekoladowe ciasto z budyniem, czereśniami i bezą 

      Ciasto: ok. 400 g mąki, 1/2 szklanki kakao, 200 g masła, 4 żółtka, 2/3 szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli

      Budyń: 2 budynie czekoladowe z cukrem, 400 ml mleka

      Owoce: 600 g czereśni

      Beza: 4 białka, niepełna szklanka cukru, 1 łyżka octu jabłkowego, szczypta soli

      Z podanych składników zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać nieco kwaśnej śmietany. Uformować w kulę, zawinąć w folię i schłodzić.

      Przygotować budyń: podanej porcji mleka odlać 1/2 szklanki, wsypać proszek budyniowy i dobrze rozprowadzić. Resztę mleka zagotować. Wlać mieszankę budyniową i cały czas mieszając, gotować do zgęstnienia. Odstawić i nieco przestudzić. Wierzch przykryć folią lub papierem do pieczenia, by nie zrobił się kożuch.

      Czereśnie umyć, przekroić na pół i wypestkować.

      Spód oraz boki tortownicy o średnicy 25 cm wylepić ciastem. Wylać budyń i rozprowadzić dokładnie na spodzie ciasta. Na wierzch wyłożyć owoce. Piec około 1/2 godziny w temperaturze 180oC.

      5 minut przed końcem tego czasu zacząć ubijać białka na bezę.

      Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wlać ocet. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, powoli i stopniowo, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa.

       Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Temperaturę pieczenia zmniejszyć do 140oC. Na wierzch ciasta wyłożyć pianę z białek. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez około 40 minut aż beza nabierze lekko złotego koloru. Wystudzić w lekko uchylonym i wyłączonym piekarniku.

      Kroić całkowicie wystudzone, a najlepiej schłodzone.

      Kruche czekoladowe ciasto z budyniem, czereśniami i bezą

       

      Kruche czekoladowe ciasto z budyniem, czereśniami i bezą 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Kruche czekoladowe ciasto z budyniem, czereśniami i bezą ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 08 lipca 2015 15:14
  • poniedziałek, 19 sierpnia 2013
    • Ciasto serowe z malinami i borówkami na spodzie z granoli

      Ciasto jest zachwycające. Lekkie i puszyste. Trzy różne warstwy. Ciasto kruche z granoli (bananowo-czekoladowo-rodzynkowej), lekko migdałowa masa serowa z malinami i borówkami, a na wierzchu beza i słupki migdałowe.

      Ciasto serowe z malinami i borówkami na spodzie z granoli

      Spód z granolą:

      1,5 szklanki zmielonej granoli
      150 g masła
      ½ szklanki cukru pudru
      1/2 - 2/3  szklanki mąki krupczatki
      4 żółtka
      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Masa serowa:

      400 g tłustego twarogu (nie musi być mielony, ale dobrze, żeby był wilgotny)
      2 duże jajka
      1/3 szklanki drobnego cukru
      po łyżeczce cukru migdałowego i waniliowego
      po szklance malin i borówek amerykańskich

      Beza:

      4 białka
      2/3 szklanki drobnego cukru
      szczypta soli
      łyżka octu lub soku z cytryny
      1 łyżka mąki ziemniaczanej
      50 g słupków migdałowych

          

      Zmieloną granolę wymieszać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone masło i żółtka. Zagnieść ciasto i wylepić nim dno średniej prostokątnej blachy wyłożonej papierem.

      Twaróg rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, wymieszać z jajkami i wszystkimi rodzajami cukru. Wyłożyć na kruchy spód, wyrównać powierzchnię. Na masę twarogową wyłożyć owoce. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec około ½ godziny aż masa serowa zetnie się. Pięć minut wcześniej ubić białka ze szczyptą soli na sztywno, potem, dalej ubijając, dodawać porcjami cukier. Na końcu dodać ocet lub sok z cytryny i mąkę. Pianę wyłożyć na masę serową z owocami, posypać słupkami migdałów i piec w 160oC 20-25 minut do lekkiego zrumienienia.

      Ciasto serowe z malinami i borówkami na spodzie z granoli

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto serowe z malinami i borówkami na spodzie z granoli”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 19 sierpnia 2013 20:38
  • piątek, 18 stycznia 2013
    • Sernik z gruszkami na cynamonowo-imbirowym spodzie z bezą

      Nie pamiętam, kiedy ostatnio piekłam moje ulubione ciasto czyli sernik. Obiecałam sobie, że w karnawale nadrobię zaległości i wymyślę nowe serowe wypieki, które tak bardzo lubi moja rodzinka i koleżanki z pracy... 

      Sernik z gruszkami na cynamonowo-imbirowym spodzie z bezą

      Cynamonowo-imbirowy spód: 1 szklanka mąki, najlepiej gryczanej lub pełnoziarnistej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki brązowego cukru, 1 jajko, 1/3 szklanki oleju, 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, po 1 łyżeczce cynamonu i imbiru.

      Masa serowa: 1 kg zmielonego sera białego, niepełna szklanka cukru, 2 żółtka, 4 jajka, 2 łyżeczki cukru waniliowego, łyżka mąki ziemniaczanej z górką, skórka starta z jednej cytryny, sparzonej i wyszorowanej, 3 duże gruszki, obrane i pokrojone w dużą kostkę.

      Beza: 2 białka, pół szklanki cukru, łyżka soku z cytryny.

      Jajko rozkłócić z cukrem, jogurtem i olejem, dodać mąkę, proszek do pieczenia, imbir i cynamon. Dobrze rozmieszać, by nie było grudek. Wylać na spód tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do suchego patyczka w temp. 180oC. Wyjąć i nieco przestudzić.

      Gruszki obrać i pokroić w kostkę. Jajka i żółtka rozkłócić z serem, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać skórkę z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Dobrze wymieszać trzepaczką, by nie było grudek. Wylać na podpieczony spód i piec w 180oC przez pierwsze 30 minut, potem zmniejszyć temp. do 150oC i piec kolejne 30 minut. 5 minut wcześniej ubić bezę.

      Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i ubijać do rozpuszczenia cukru (najlepiej na parze). Wlać sok z cytryny, cały czas ubijając. Bezę wyłożyć na ścięty sernik i piec w tej samej temp. aż beza lekko się zrumieni. Studzić w uchylonym piekarniku. Potem studzić na zewnątrz. Ostudzony schłodzić i przechowywać w lodówce.

      

      Sernik z gruszkami na cynamonowo-imbirowym spodzie z bezą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z gruszkami na cynamonowo-imbirowym spodzie z bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 18 stycznia 2013 18:43
  • sobota, 23 czerwca 2012
    • Sernik na zimno z truskawkami i bezą migdałową lub tort serowy

      Sernik a może jednak tort, zdecydujcie sami. Ja bardzo zachęcam do przygotowania, bo jest wyjątkowy. Teraz, kiedy trwa jeszcze sezon na truskawki można naprawdę poszaleć w domowej cukierni.

      Wypiek dedykuję mojemu tacie, bo jest największym smakoszem moich słodkości.

      Sernik na zimno z truskawkami i bezą migdałową lub tort serowy

       Składniki na górny biszkopt:

      3 jajka (białka i żółtka osobno)

      ½ szklanki mąki pszennej

      1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

      ½ szklanki drobnego cukru

      1 łyżka oleju

      1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

      Składniki na bezę:

      3 białka

      2/3 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      50 g płatków migdałowych

      łyżeczka cukru migdałowego

      szczypta soli

      Sernik na zimno z truskawkami i bezą migdałową lub tort serowy

      Mąki z proszkiem wymieszać, przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli. Kiedy piana będzie sztywna, nadal ubijać dodając stopniowo cukier, a następnie po 1 żółtku. Na końcu wlać olej. Wyłączyć mikser i powoli wsypywać suchą mieszankę, delikatnie mieszając łyżką. Wylać na spód tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem i piec 25-30 minut w temp. 170oC. W tym czasie ubić białka na bezę ze szczyptą soli. Kiedy piana będzie sztywna, nadal ubijać dodając stopniowo cukier oraz cukier migdałowy. Na końcu dodać mąkę. Wyłożyć na upieczony biszkopt, posypać wierzch płatkami migdałów i podpiec na lekko złoty kolor w temperaturze 160oC. Wyjąć i ostudzić, zdejmując od spodu papier.

      Składniki na dolny biszkopt:

      3 jajka (białka i żółtka osobno)

      ½ szklanki mąki pszennej

      1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

      ½ szklanki drobnego cukru

      50 g płatków migdałowych

      1 łyżka oleju

      1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

      W ten sam sposób co poprzednio przygotować dolny biszkopt. Wylać masę do tej samej tortownicy i posypać wierzch płatkami migdałów. Upiec jw.

      Masa serowa:

      360-400 g śmietany kremówki

      500 g gęstego sera śmietankowego na serniki, dwukrotnie zmielonego 

      2 łyżki żelatyny

      pół szklanki mleka

      600 g świeżych truskawek, umytych i odszypułkowanych

      2/3 szklanki cukru pudru

      2 łyżeczki cukru migdałowego

      Przygotować krem. Żelatynę namoczyć w zimnym mleku. Kiedy napęcznieje rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Wystudzić, ale nie doprowadzić do zgęstnienia. Kremówkę ubić, wymieszać z cukrem i cukrem migdałowym. 2 łyżki sera dodać do żelatyny i wymieszać, dodać do reszty sera i połączyć z kremówką. Truskawki poukładać szpicem do góry na dolnym biszkopcie, zalać kremem i przykryć biszkoptem z bezą. Schłodzić minimum 2 godziny.

      

      

      

      

       

      Sernik na zimno z truskawkami i bezą migdałową lub tort serowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik na zimno z truskawkami i bezą migdałową lub tort serowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 23 czerwca 2012 21:19
  • piątek, 27 kwietnia 2012
    • Sernik cytrynowo-migdałowy z ananasami i bezą

      Nic nie jest ważne, kiedy wiosenne słońce rozpromienia świat! Z utęsknieniem czekałam na kilka dni wolnego. Dobrze rozpocząć długi weekend od słonecznego sernika. Kruchy migdałowy spód, kremowa cytrynowo-migdałowa masa z dodatkiem ananasów oraz biała delikatna beza zwieńczona płatkami migdałów. Oto przepis na dobry początek wiosennej laby... 

       

      Sernik cytrynowo-migdałowy z ananasami i bezą 

      Spód:

      100 g masła

      2 łyżki kwaśnej śmietany

      ½ szklanki zmielonych płatków migdałowych

      1 szklanka mąki krupczatki

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      2 łyżki cukru pudru


      Masa serowa:

      1 kg sera mielonego na serniki

      200 g białej czekolady lub 100 g i 100 g cukru

      ½ szklanki słodkiej śmietanki lub mleka skondensowanego

      skórka i sok z 1 cytryny

      duży cukier waniliowy

      2 łyżeczki cukru migdałowego lub ekstraktu 

      4 żółtka

      2 jajka

      puszka ananasów

      Beza:

      4 białka

      szczypta soli

      2/3 szklanki cukru

      80 g płatków migdałowych

      1 budyń waniliowy bez cukru

       

      Sernik cytrynowo-migdałowy z ananasami i bezą 

       

      Sernik cytrynowo-migdałowy z ananasami i bezą 

      Składniki spodu wymieszać i zagnieść. Wylepić dno tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec 20 minut w temperaturze 180oC.

      Jajka zmiksować na małych obrotach z cukrem oraz cukrami - waniliowym i migdałowym. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej w miseczce razem z mlekiem skondensowanym, ostudzić. Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok. Wymieszać z serem, jajkami oraz sokiem z cytryny. Na końcu dodać budyń i jeszcze raz zmiksować na małych obrotach.

      Ananasy odsączyć z zalewy, pokroić na kawałki. Wyłożyć na podpieczony spód i zalać masą serową. Piec w temperaturze 160oC aż wierzch będzie ścięty. Zimne białka ubić ze szczyptą soli, dodając partiami cukier pod koniec ubijania. Wyłożyć na wierch sernika, wyrównać powierzchnię i posypać płatkami migdałów. Zapiekać w tej samej temperaturze około 25 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć, ostudzić i schłodzić.

      

      Sernik cytrynowo-migdałowy z ananasami i bezą 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik cytrynowo-migdałowy z ananasami i bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 27 kwietnia 2012 08:46
  • środa, 25 stycznia 2012
    • Tarta bakaliowa z marcepanem i bezą

      Oto kolejny przepis z wykorzystaniem domowej pasty marcepanowej. Dość słodka. Z pysznym kruchym ciastem i chmurką bezy. Do tego powidło ze śliwek i mnóstwo bakalii. Składnikiem najsłodszym okazał się być marcepan.


      Tarta bakaliowa z marcepanem i bezą

      Spód:

      250 g mąki pszennej

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      100 g cukru pudru

      3 żółtka

      125 g masła

      Wypełnienie:

      kilka łyżek powideł śliwkowych

      1,5 szklanki bakalii (żurawina, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa, łyżeczka startej skórki cytrynowej, posiekane orzechy włoskie i laskowe

      200 g marcepanu (zamrożonego), np. z tego przepisu

      Wierzch:

      3 białka

      100 g drobnego cukru

      szczypta soli

      łyżka mąki ziemniaczanej

      Mąkę przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, posiekane masło i szybko zagnieść ciasto. Odłożyć owinięte w folię do lodówki na pół godziny. Rozwałkować i wylepić dno i boki na wysokość 2-3 cm formy na tartę. Podpiec przez 20 minut w temperaturze 180oC.  

      Następnie spód ciasta posmarować powidłem, posypać bakaliami, a marcepan zetrzeć na grubej tarce. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Następnie, wciąż ubijając dodawać powoli cukier. Na końcu wsypać mąkę i dobrze połączyć z pianą. Wyłożyć na wierzch i piec w temperaturze 170oC około 20 minut aż beza lekko się zezłoci. Ostudzić przed rozkrojeniem.


      Tarta bakaliowa z marcepanem i bezą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta bakaliowa z marcepanem i bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 25 stycznia 2012 08:37
  • sobota, 05 listopada 2011
    • Sernik orzechowy z nutellą

      Moim marzeniem jest otworzyć sernikarnię. Sernikową cukiernię z galerią zdjęć przyrody... W menu znalazłby się zapewne, nawet zająłby honorowe miejsce sernik, który dzisiaj Wam przedstawię... To mój przepis autorski. Zapraszam do cukierni moich marzeń... oraz na blog, w którym piszę wiersze. To mój debiut po 10 latach ciszy. Teraz znów mam taką potrzebę. Zapraszam do MOTYLI W SERCU.

       

      Sernik orzechowy z nutellą

       

      Ciasto:

      100 g gorzkiej czekolady

      100 g masła

      2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki

      2 jajka (białka i żółtka osobno)

      120 g brązowego cukru

      2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

      120 g mąki

      Masa serowa:

      800 g sera na serniki

      150 g cukru

      4 żółtka

      2 jajka

      cukier waniliowy (16 g) lub ekstrakt

      ½ słoika kremu orzechowego (np. Nutella)

      Beza:

      4 białka

      200 g cukru

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      120 g grubo mielonych orzechów laskowych

      szczypta soli


       Sernik orzechowy z nutellą

       

      Czekoladę i masło rozpuścić z cukrem. Ostudzić. Wymieszać z dżemem i żółtkami. Białka ubić na sztywno. Do masy czekoladowej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i dobrze wymieszać. Na końcu wmieszać delikatnie białka. Masę wylać do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w temperaturze 180oC (do suchego patyczka). Po wyjęciu ciasta temperaturę piekarnika zmniejszyć do 160oC.

      W tym czasie przygotować masę serową. Ser krótko miksować z jajkami, żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym (ekstraktem). Na końcu dodać skrobię i wymieszać.

      Wylać na upieczony spód czekoladowy. Na wierzch wyłożyć miejscami po 1/2 łyżeczki kremu orzechowego. Włożyć do piekarnika i piec aż wierzch sernika będzie ścięty czyli około 45 minut. Mniej więcej po pół godzinie pieczenia sernika z masą serową ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Po tym czasie dalej ubijać, dodając porcjami cukier. Na końcu dodać skrobię. Wyłączyć mikser. Porcjami dodawać zmielone orzechy i wymieszać łyżką. Wyłożyć na podpieczony sernik i dopiekać aż beza orzechowa stanie się lekko brązowa i ścięta na wierzchu. Wyjąć i ostudzić. Ozdobić polewą (50 g gorzkiej czekolady rozpuścić z łyżką masła i 3 łyżkami mleka). Schłodzić kilka godzin w lodówce. Sernik również przechowywać w lodówce.

      

      Sernik orzechowy z nutellą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (18) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik orzechowy z nutellą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 05 listopada 2011 18:36
  • wtorek, 26 lipca 2011
  • sobota, 02 lipca 2011
    • Ciasto orkiszowe z malinami i migdałową bezą

      Wciąż zastanawiam się czy większą radość sprawia mi tworzenie ciast czy delektowanie się nimi. Kiedy myślałam o czereśniach, zobaczyłam maliny. I zaczęło się... migdały, budyń, beza, czekolada, ser, bita śmietana, muffiny, kruszonka, kokos... Co jeszcze?


      Ciasto orkiszowe z malinami i migdałową bezą

       

      Dziś będzie prosto, ale mimo wszystko wyjątkowo. Bo tak się czuję, komponując składniki w jakąś całość. Co tym razem przyniesie pierwszy kęs?

      Ciasto można wykonać również z innymi owocami. Polecam truskawki, morele, jagody, wiśnie, czereśnie lub śliwki. Pasuje właściwie każdy gatunek.

      Spód:

      2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej (można zastąpić pszenną pełnoziarnistą)

      1/2 szklanki otrębów pszennych

      100 g migdałów

      1/2 szklanki brązowego cukru

      1 łyżeczka cukru migdałowego lub 2 łyżeczki ekstraktu

      100 g białej czekolady

      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      200 g masła

      4 żółtka

      1 łyżka kwaśnej śmietany

      750 g świeżych malin

      Beza:

      4 białka

      3/4 szklanki drobnego białego cukru

      1 łyżeczka cukru migdałowego lub ekstaktu

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      80 g płatków migdałowych


      Ciasto orkiszowe z malinami i migdałową bezą

       

      Czekoladę grubo posiekać nożem, migdały grubo zmielić. W misce wymieszać mąkę, otręby, cukry, proszek do pieczenia i migdały. Dodać żółtka i posiekane zimne masło. Zagnieść szybko. W razie potrzeby dodać kwaśną śmietanę (dodałam łyżkę) lub mąkę orkiszową. Na końcu dodać posiekaną czekoladę i jeszcze raz zagnieść. Zawinąć w folię, odłożyć na pół godziny do lodówki.

      Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Podpiec około 20 minut w temperaturze 180oC. W tym czasie opłukać i odsączyć maliny. Zimne białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie partiami dodawać cukier i cukier migdałowy. Na podpieczone ciasto wyłożyć maliny, a na nich rozsmarować bezę. Posypać równomiernie płatkami migdałów i zapiec do lekkiego zbrązowienia (około 20-25 minut) w temperaturze 160oC. Wystudzić przed rozkrojeniem, by ciasto nieco stężało.


      Ciasto orkiszowe z malinami i migdałową bezą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto orkiszowe z malinami i migdałową bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 02 lipca 2011 15:09
  • wtorek, 28 czerwca 2011
    • Pani Czarnoleska w migdałach

      Skąd taka nazwa? Ciasto, które wymyśliłam jest połączniem Pani Walewskiej z tortem „Czarny Las”. Dwa kruche ciasta czekoladowe posmarowane dżemem wiśniowym, z bezą obsypaną płatkami migdałów, przełożone bitą śmietaną z aromatem migdałowym. Dodatkiem w letniej wersji są czereśnie, ale poza sezonem proponuję dodać do masy startą czekoladę.

      Dziś jestem pewna, że w wersji z czekoladą na pewno powtórzę ten wypiek na jakąś rodzinną uroczystość, bo ciasto zasługuje na niejedną dogrywkę….

      Ciasto piekłam w blaszce o wymiarach: 25 x 35 cm, ale można je również upiec w nieco większej. Należy wówczas dodać 2 białka do bezy, a 2 żółtka zamiast śmietany wykorzystać do kruchego ciasta.

       

      Pani Czarnoleska w migdałach

       

      Ciasto:

      6 żółtek

      200 g zimnego masła

      2 ½ szklanki mąki (użyłam krupczatki)

      ½ szklanki gorzkiego kakao

      ½ szklanki cukru pudru

      2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

      1-2 łyżki kwaśnej śmietany

      Beza:

      6 białek

      1 szklanka cukru pudru

      1 łyżeczka cukru migdałowego

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      około 120 g płatków migdałowych

      oraz słoiczek dżemu wiśniowego (najlepszy domowy lub bardzo gęsty mus z wiśni)

      Masa:

      500 ml śmietany kremówki (najlepiej 36%)

      2 fixy do śmietany

      ½ szklanki cukru pudru

      1 łyżeczka cukru migdałowego

      oraz 300 g czereśni, przekrojonych i wypestkowanych lub starta tabliczka gorzkiej, deserowej czekolady

      Białka oddzielić od żółtek. Kakao wymieszać z mąką i proszkiem, dodać żółtka i posiekane masło. Szybko zagnieść ciasto, dodając w razie potrzeby kwaśną śmietanę. Ciasto podzielić na dwie równe części. Odłożyć na pół godziny. Następnie wylepić dna dwóch jednakowych blaszek. Rozsmarować na surowych ciastach po pół słoiczka dżemu. Z białek ubić pianę ze szczyptą soli. Gdy będzie sztywna, dodawać porcjami cukier i cukier migdałowy oraz pod koniec ubijania mąkę ziemniaczaną. Wyłożyć po połowie piany na warstwach dżemu. Posypać obie bezy po połowie płatkami migdałów. Piec 30-35 minut w temperaturze 175oC. Beza powinna się lekko zezłościć. Jeżeli nie posiadamy dwóch jednakowych blach, należy upiec w tej samej jedno ciasto po drugim, wykładając spód papierem. Ciasta ostudzić.

      Kremówkę ubić na sztywno z fiksami i cukrami. Dodać w zależności od upodobań czereśnie (ewentualnie odsączone z syropu wiśnie albo startą czekoladę). Masę wyłożyć na jeden placek, wyrównać, położyć drugi placek i lekko docisnąć. Schłodzić. Najlepiej kroić nożem z piłką.


      Pani Czarnoleska w migdałach

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Pani Czarnoleska w migdałach”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 28 czerwca 2011 19:02
  • poniedziałek, 20 czerwca 2011
    • Kruche ciasto z morelami i bezą

      Nie miałam ostatnio zbyt wiele czasu na prowadzenie blogów, ale teraz to nadrobię. Zasypię Was głównie ciastami własnego pomysłu pełnymi letnich owoców! Zacznę od morelowego...

      Kruche ciasto z morelami i bezą

      Kruche ciasto:

      3 żółtka

      2/3 szklanki cukru pudru

      1 płaska łyżeczka cukru migdałowego

      200 g zimnego masła

      2 szklanki mąki krupczatki

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Owoce i beza:

      oraz 600-700 g świeżych moreli

      3 białka

      szczypta soli

      2/3 szklanki cukru kryształu

      1 płaska łyżeczka cukru migdałowego


      Kruche ciasto z morelami i bezą

      Składniki ciasta szybko zagnieść. Zawinąć w folię i schować do lodówki na pół godziny. Morele umyć, przekroić na pół, wypestkować i każdą połówkę przekroić na pół. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem, wylepić dno i boki ciastem na wysokość około 4 cm. Ułożyć na cieście. Włożyć na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Zimne białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier i cukier migdałowy i jeszcze chwilę ubijać. Wyłożyć na ciasto. Ciasto wyjąć, temperaturę zmniejszyć do 170 st. i zapiekać do momentu aż beza lekko zbrązowieje. Wyjąć i ostudzić.

      Rusałka pokrzywnik

      Modraszek ikar (samiec)

      Czerwończyk nieparek

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Kruche ciasto z morelami i bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 20 czerwca 2011 18:36
  • piątek, 24 grudnia 2010
    • Tort bezowy z migdałami i masą z nutelli oraz życzenia

      Moi drodzy! Tym, którym jeszcze nie składałam życzeń z okazji Świąt Bożego Narodzenia życzę przede wszystkim zdrowia, radości i wielu cudownych przeżyć. Niech to będzie czas wyjątkowy i niech da siłę do życia i uśmiech nie tylko na twarzy, ale i w sercu na cały kolejny rok...

      A dziś przepis na tort bezowy z migdałami i masą z nutelli.

      Tort bezowy z migdałami i kremem z nutelli

      Składniki na 3 blaty bezowe:

      6 białek
      szczypta soli
      niepełna szklanka drobnego cukru
      1 szklanka zmielonych migdałów, mogą być ze skórką (zmieliłam w malakserze)
      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Stopniowo, powoli, dodawać cukier, cały czas ubijając. Dodać łyżkę mąki następnie migdały i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

      Na 3 dużych blachach ułożyć papier do pieczenia. Na każdym z nich narysować okręg przykładając spód tortownicy o średnicy 23-24 cm. Masę bezową podzielić na 3 części, wyłożyć równo do brzegów narysowanych okręgów.

      Każdy z blatów bezowych piec około 50 minut w temperaturze 140ºC. Wyjąć z piekarnika, przestudzić.

      Krem z nutellą:

      250 g serka mascarpone
      500 ml śmietany kremówki
      słok nutelli (385 g)

      Dekoracja:

      1/4 szklanki posiekanych migdałów
      3 kostki startej gorzkiej czekolady

      Śmietanę kremówkę ubić, dodawać partiami serek mascarpone i dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać nutellę i dobrze połączyć wszystkie składniki. Masę podzielić na 3 części. Każdą z nich posmarować blatay bezowe.

      Złożyć tort, układając blaty na sobie. Udekorować posiekanymi (lub grubo zmielonymi) migdałami i startą gorzką czekoladą. Na kilka godzin tort włożyć do lodówki, bym masa stężała i dobrze zespoliła się z kremem. Najlepiej kroić nożem z piłką.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (22) Pokaż komentarze do wpisu „Tort bezowy z migdałami i masą z nutelli oraz życzenia”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 24 grudnia 2010 08:27
  • wtorek, 30 listopada 2010
    • Ciasto czekoladowe z bezą orzechową i powidłami

      Ciasto, które zachwyciło mnie od pierwszego wejrzenia, zobaczyłam na blogu Justin&Dorothy. Zachwyci wszystkich fanów maślanych czekoladowych słodkości i miłośników orzechów. Na świąteczny klimat wpasowuje sie idealnie. Przepis z małymi modyfikacjami w nawiasach podaję za autorkami blogu Domowe Wypieki.

      Ciasto czekoladowe z bezą orzechową i powidłami

      Składniki na warstwę czekoladową:
      250 g mąki pszennej
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      250 g cukru (dałam koło 200 g ciemnego cukru muscovado
      3 czubate łyżki gorzkiego kakao
      szczypta soli
      1 opakowanie cukru wanilinowego (dałam 2 łyżeczki domowego)

      250 g masła
      200 ml coca-coli
      75 ml mleka
      2 jajka

      Beza orzechowa:
      5 białek
      250 g orzechów włoskich grubo pokrojonych
      3/4 szklanki cukru (dałam pół szklanki)
      łyżka miodu
      łyżeczka proszku do pieczenia (według mnie można pominąć)
      łyżka mąki pszennej
      łyżka mąki ziemniaczanej

      oraz kilka łyżek powidła do posmarowania ciasta

      Ciasto czekoladowe z bezą orzechową i powidłami

      Sposób przygotowania ciasta:
      W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, sól i cukier wanilinowy. Do drugiej miski wbić jajka, dobrze je roztrzepać, potem dodać mleko, roztopione i wystudzone masło oraz coca-colę, wymieszać.

      Mokre składniki wlać do suchych i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przygotowaną masę wylać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piec 40 minut. Następnie wyłożyć ciasto i posmarować je powidłami. Na to nałożyć bezę orzechową i ponownie włożyć do piekarnika na ok. 15 minut.

      Sposób przygotowania bezy:
      Białka ubić na sztywną pianę. Po koniec dodać cukier i miód - zmiksować. Następnie wsypać wymieszane wcześniej mąki i proszek do pieczenia. Wrzucić orzechy i jeszcze raz wymieszać.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto czekoladowe z bezą orzechową i powidłami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 30 listopada 2010 13:27
  • poniedziałek, 01 listopada 2010
    • Tort z kremem cytrynowym i bezą

      Jeśli lubicie cytrynowe smaki, to z wielką radością polecam Wam ten tort. Masa jest na tyle kwaskowata, że świetnie równoważy słodycz ciasta z bezą. Przepis znalazłam u Edysi. Ciasto piekłam w tortownicy 24 cm i krążki wcale nie były za wysokie.

      Tort z kremem cytrynowym i bezą

      Masa bezowa:
      5 białek
      150 g drobnego cukru
      1 łyżka mąki ziemniaczanej
      1 łyżka soku z cytryny

      Ciasto:
      125 g masła lub margaryny
      180 g cukru pudru
      280 g mąki pszennej
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      5 żółtek
      2 łyżki soku z cytryny (pominęłam)
      2 łyżki zimnej wody

      Krem:
      3 cytryny
      125 ml wody
      100 g cukru kryształu
      1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
      500 g śmietany 30%


      Białka na masę bezową ubić na bardzo sztywną pianę. Kontynuując ubijanie, stopniowo dosypywać przesianą mąkę i cukier puder, na końcu dodać sok z cytryny.

      Tłuszcz na ciasto utrzeć z cukrem. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i na przemian z żółtkami dodawać do masy tłuszczowej. Dodać 2 łyżki zimnej wody, sok cytrynowy i jeszcze raz wymieszać.

      Połowę ciasta przełożyć do starannie wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm (moja miała 24 cm) i wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec przez 15 minut.

      Na podpieczonym spodzie rozsmarować połowę bezowej masy i piec w tej samej temperaturze przez 10 minut.
      Po 10 minutach od upieczenia wyjąć ciasto z formy i odstawić do całkowitego ostygnięcia (okruszki można zachować do obsypania tortu).

      W ten sam sposób co pierwszą porcję, upiec drugą część ciasta z bezą.

      Przygotować krem: wycisnąć sok z cytryn, wymieszać z zimną wodą i cukrem. Całość zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w odrobinie zimnej wody i zagęścić nią gorący płyn cytrynowy. Ostudzić.
      Ubić śmietanę i wymieszać z zimnym kremem.

      Posmarować grubo kremem bezową warstwę jednego biszkoptowego krążka. Nałożyć drugi krążek - bezową warstwą do góry. Posmarować resztą kremu wierzch i boki tortu. Obsypać wiórkami kokosowymi lub okruszkami z ciasta.

      Przechowywać w lodówce.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Tort z kremem cytrynowym i bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 01 listopada 2010 09:13
  • poniedziałek, 20 września 2010
    • Tort migdałowo-pomarańczowo-mandarynkowy

      Od dawna intrygowało mnie połaczemnie migdałów i pomarańczy. Migdały i wszystko co migdałowe uwielbiam nie od dziś... wiedzą to Ci, którzy regularnie tu zaglądają...

      Nadarzyła się niedawno okazja, by upiec tort, szóste urodziny mojego starszego kawalera. Dlatego wymyśliłam na ten okazję ten tort.

      Pomarańczowy biszkopt i migdałowa beza, przełożone dżemem z pomarańczy, migdałową masą, mandarynkami oraz ciasteczkami Amaretti. Do dziś czuję ten wyjątkowy słodko-gorzki smak...

      Tort migdałowo-pomarańczowo-mandarynkowy

      Tort migdałowo-pomarańczowo-mandarynkowy

      Biszkopt pomarańczowy: 4 jajka, 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej, 1 opakowanie kisielu pomarańczowego bez cukru, 3/4 szklanki drobnego cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju, szczypta soli, 2-3 krople olejku pomarańczowego.

      Masa migdałowa: 0,75 l mleka, 3 żółtka, 1 niepełna szklanka cukru, 2 łyżeczki cukru migdałowego Delecta, 2 łyżki mąkli pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 400 g masła, 2 puszki mandarynek w syropie, opakowanie ciasteczek Amaretti, mały słoik dżemu lub konfitury pomarańczowej ze skórką.

      Beza migdałowa: 6 białek, szklanka cukru, płaska łyżeczka cukru migdałowego, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 200 g płatków migdałowych (3/4 zmielonych).

      Najpierw ugotować budyń. Z mleka odlać 2/3 szklanki, dodać mąki oraz żółtka i dobrze rozprowadzić, by nie było grudek. Resztę mleka zagotować. Wsypać cukry i wlać zimny budyń, cały czas mieszająć (robię to zawsze drewnianą mątewką, którą wcześniej rozprowadzam mąki w mleku). Po zgęstnieniu budyniu, odstawić do zupełnego wystudzenia.

      Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Mąkę wymieszać z kisielem i proszkiem do pieczenia w osobnej misce. Zimne białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać porcjami cukier i żółtka, ciągle ubijając. Wlać olej, zapach pomarańczowy, wymieszać. Wyłączyć mikser, wsypać suche składniki delikatnie połącząć z masą jajeczno-cukrową. Wylać na okrągłą tortownicę (26-27 cm) wyłożoną papierem i piec w temperaturze 170oC ok. 30 minut (do suchego patyczka). Wyjąć i upuścić z wysokości 60 cm na podłogę. Ostudzić. Zdjąć papier z lekko ciepłego biszkoptu.

      Beza migdałowa: 3/4 płatków migdałowych zmielić (blenderem). Zimne białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wsypać cukier, cukier migdałowy, ubijać do rozpuszczenia cukrów. Wsypać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać migdały (zmielone i płatki) i jeszcze raz dobrze wymieszać. Wylać do tej samej tortownicy, w której był pieczony biszkopt (wcześniej wyłożyć ją papierem) i piec w temperaturze 160oC około 25-30 minut. Wyjąć, potraktować jak pomarańczowy i wystudzić. W trakcie studzenia zdjąć papier.

      Masa i przełożenie tortu: Miękkie masło utrzeć. Dodawać po łyżce zimnego budyniu. Dobrze połączyć. Biszkopt ułożyć na spodzie tortownicy (bez obręczy) lub na płaskim talerzu. Można nasączyć sokiem pomarańczowym. Posmarować połową dżemu pomarańczowego. Następnie cienko posmarować kremem. Mandarynki odsączyć z soku, sok zachować. 2/3 owoców wyłożyć na krem (można przekroić cząstki na pół). Znów posmarować cienko kremem. 2/3 ciasteczek amaretti moczyć po kilkanaście sekund każde w syropie z mandarynek i ułożyć jako kolejną warstwę. Znów posmarować cienko kremem. Bezę migdałową od spodu posmarować resztą dżemu i położyć na kremie. Resztą kremu posmarować wierzch (bezę) oraz boki tortu. Na brzegach ułożyć naprzemian ciasteczka (bez namaczania) z cząstkami mandarynek. Środek i boki udekorować płatkami migdałów. Schłodzić kilka godzin przed podaniem...

      Tort migdałowo-pomarańczowo-mandarynkowy

      Tort migdałowo-pomarańczowo-mandarynkowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Tort migdałowo-pomarańczowo-mandarynkowy”
      Tagi:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 20 września 2010 07:06
  • wtorek, 13 lipca 2010
    • Trzy owoce lata pod migdałową bezą

      Trzy owoce lata pod migdałową bezą

      Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 g masła (kostka), 5 żółtek.

      Owoce: 1/2 kg czereśni, 1/2 kg truskawek, 1 szklanka jagód, 3 łyżki bułki tartej.

      Beza: 5 białek, szczypta soli, łyżka mąki ziemniaczanej, 2/3 szklanki cukru, 2 łyżeczki cukru migdałowego, 2/3 szklanki mielonych migdałów.

      Masło pokroić na kawałki. Połączyć z mąką, cukrem, proszkiem oraz żółtkami i szybko zagnieść ciasto. Schłodzić na czas przygotowania owoców i bezy. Owoce opłukać, czereśnie przekroić na pół i wypestkować. Truskawki odszypułkować, przekroić na połówki.

      Ciastem wylepić dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem. Posypać bułką tartą. Wyłożyć równo truskawki, czereśnie i jagody.

      Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wsypać powoli cukier i cukier migdałowy. Dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubijać. Powoli wmieszać do piany (najlepiej łyżką) mielone migdały. Pianę migdałową wyłożyć na owoce. Wstawić na godzinę do piekarnika nagrzanego do temp. 190oC. Po ok. 30 minutach od włożenia ciasta do piekarnika zmniejszyć temperaturę do ok. 150oC i przykryć wierzch ciasta folią aluminiową, by beza nie była zbyt zarumieniona. Ciasto kroić przestudzone.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Trzy owoce lata pod migdałową bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 13 lipca 2010 19:44
  • czwartek, 07 stycznia 2010
    • Sernik cynamonowo-orzechowy z jabłkami

      Sernik cynamonowo-orzechowy z jabłkami

      Pycha! Prawie jak szarlotka w serze. Oj, bardzo się udał. Od razu podaję składniki, póki pamiętam. Bo sernik powstał w mojej głowie. Ciasto było pieczone w kwadratowej tortownicy o boku 24 cm.

      Cynamonowy spód: 1,5 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki brązowego cukru, 2 żółtka, 125 g stopionego masła, łyżka śmietany, 3 łyżeczki cynamonu.

      Składniki ciasta zagnieść, wylepić dno tortownicy, schłodzić w lodówce na czas przygotowywania masy serowej.

      Masa serowa: 700-800 g zmielonego sera białego (u mnie niezmiennie rządzi President), niepełna szklanka cukru, 125 g masła, 2 żółtka, 2 jajka, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, łyżka mąki ziemniaczanej z górką, 2 duże szare renety pokrojone w dużą kostkę.

      Miękkie masło utrzeć z cukrem, żółtkami i jajkami. Dodawać porcjami ser i miksować. Na końcu wlać ekstrakt i wsypać mąkę. Dobrze połączyć.

      Na spód wyłożyć cząstki jabłek, zalać masą serową i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC. Piec do momentu ścięcia góry. W tym czasie przygotować bezę orzechową.

      Beza orzechowa: 4 białka, dobre pół szklanki cukru, łyżka soku z cytryny, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2/3 szklanki zmielonych orzechów (część z nich można drobno posiekać).

      Białka ubić z odrobiną soli, wsypać cukier i ubijać do rozpuszczenia cukru (najlepiej na parze). Wlać sok, dodać mąkę oraz orzechy cały czas ubijając. Bezę wyłożyć na ścięty sernik i piec w dalej w nieco mniejszej temperaturze (160oC) aż beza lekko się zbrązowi. Studzić w uchylonym piekarniku. Chłodną bezę posypać szczyptą cynamonu.

      Sernik cynamonowo-orzechowy z jabłkami

      Sernik cynamonowo-orzechowy z jabłkami

      Sernik cynamonowo-orzechowy z jabłkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik cynamonowo-orzechowy z jabłkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 07 stycznia 2010 09:54
  • wtorek, 29 września 2009

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...