Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „sos”

  • piątek, 16 września 2016
  • poniedziałek, 14 marca 2016
    • Piramidki z polędwiczką

      Piramidki z polędwiczką

      Piramidki z polędwiczką

      Składniki:

      2 polędwiczki wieprzowe
      sól, pieprz, czosnek, słodka papryka, zioła do pizzy
      2 bardzo młode cukinie
      opakowanie kuleczek mozzarelli
      pół opakowania pomidorków koktajlowych
      olej do smażenia

      Sos śmietanowo-pomidorowy:

      1 łyżka masła

      1 płaska łyżka mąki

      ½ szklanki zimego mleka

      1 szklanka słodkiej śmietanki min. 18%

      3 łyżki koncentratu pomidorowego

      łyżeczka słodkiej papryki

      łyżeczka włoskich ziół

      sól i pieprz

      Mięso umyć, osuszyć, pokroić w 3 cm paski. Rozbić przegubem dłoni, przyprawić z obu stron ziołami, solą i pieprzem. Obsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Cukinię pokroić w grube plastry w poprzek. Posypać ziołami, solą i pieprze. Krótko zgrillować na powstałym z mięsa tłuszczu.

      Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę. Po chwili dodać koncentrat i chwilę smażyć. Wlać mleko, i mieszając, rozprowadzić mąkę z koncentratem. Wlać śmietankę, zioła i mieszając, zagotować. Doprawić słodką papryką, solą i pieprzem.

      W naczyniu do zapiekania ułożyć cukinię, na niej położyć plastry mięsa, polać sosem, a na sos wyłożyć pokrojone w plastry pomidorki i kuleczkę mozzarelli. Udekorować gałązkami natki. Zapiekać ok. 40 minut w temperaturze 190oC. Podawać z ulubioną surówką.

      Piramidki z polędwiczką

      Piramidki z polędwiczką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Piramidki z polędwiczką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 14 marca 2016 07:20
  • niedziela, 14 lutego 2016
    • Walentynkowe pierogi z mięsem i szpinakiem w sosie pomidorowym

      Pierogi w kształcie serca i czerwonym jak miłość sosie - czemu nie... w końcu miłość dodaje skrzydeł i sprawia, że jesteśmy bardziej kreatywni. Moja Walentynka zjadła pierogi ze smakiem i nie zraził Go zielony, wręcz trawiasty o konsystencji plasteliny farsz :)

      Walentynkowe pierogi z mięsem i szpinakiem w sosie pomidorowym

      Ciasto:

      3 szklanki mąki, najlepiej poznańskiej
      1 jajko
      2-3 łyżki oleju (będzie bardziej elastyczne)
      1 łyżeczka soli
      niepełna szklanka bardzo ciepłej wody

      Nadzienie:

      ugotowane mięso z trzech piersi kurczaka
      1  mała cebula
      2-3 ząbki czosnku, rozgniecione
      1 opakowanie mrożonego szpinaku (brykietu)
      sól i pieprz do smaku

      masło klarowane lub olej

      Sos:

      2 szklanki passaty pomidorowej
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      2 łyżki oleju
      1 duża cebula
      2 ząbki czosnku
      łyżka słodkiej papryki
      1 łyżka ziół do pizzy lub oregano
      1/2 szklanki słodkiej śmietanki
      cukier, sól i pieprz

      Szpinak rozmrozić. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle lub oleju. Dodać szpinak i smażyć kilka minut, zdjąć z ognia. Mięso zmielić razem ze szpinakiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

      Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.

      Przygotować sos. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażyć. Dodać passatę, koncentrat pomidorowy i  zioła. Gotować kilka minut, dodać sól i pieprz oraz cukier do smaku Pod koniec zabielić słodką śmietanką. 

      Ciasto podzielić na 3-4 porcje (to zależy od ilości miejsca do rozwałkowania ciasta), każdą rozwałkowywać na grubość 2 milimetrów. Wykrawać ciasto foremką w kształcie serca, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu na jedno serce, kłaść drugi serce i zlepiać brzegi dookoła. Gotować na średnim ogniu do miękkości (ok. 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię) w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Następnie łyżką cedzakową wykładać na talerze, polewając sosem. 

      Walentynki 2016 - Czym TO się je?

      Walentynkowe pierogi z mięsem i szpinakiem w sosie pomidorowym

      Walentynkowe pierogi z mięsem i szpinakiem w sosie pomidorowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Walentynkowe pierogi z mięsem i szpinakiem w sosie pomidorowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 14 lutego 2016 21:09
  • piątek, 20 listopada 2015
    • Gołąbki bez zawijania z sosem grzybowym

      Dzisiaj na blogu przepis na szybkie gołąbki z siekaną kapustą, ryżem i mielonym mięsem podane z sosem z borowików. Polecam!

      Gołąbki bez zawijania z sosem grzybowym

      Składniki:
      400 g ryżu arborio
      ok. 250 g drobno poszatkowanej młodej kapusty

      700 g mielonego mięsa wieprzowego (użyłam mielonej szynki wieprzowej)
      1 duża cebula
      3-4 ząbki czosnku
      kminek i majeranek
      słodka i ostra papryka
      1 łyżeczka włoskich ziół
      przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu
      3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
      sól i pieprz
      2 jajka
      bulion - ok 4,5 szklanki do gotowania ryżu

      oraz olej do smażenia i bułka tarta do panierowania

      W garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oleju, wsypać ryż i mieszając, smażyć ok. 1 minuty. Wlać bulion. Gotować do miękkości, w razie potrzeby dolać bulion lub wrzątek. Odstawić do wystudzenia.

      Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, pod koniec dodać drobno posiekany czosnek.

      Posiekaną kapustę wymieszać z ostudzonym ryżem surowym mięsem i cebulą z czosnkiem. Dodać zioła, kminek, majeranek, słodką i ostrą paprykę, natkę, przyprawę oraz jajka. Masę formować jak płaskie sznycle, panierować w bułce tartej i smażyć z obu stron na rumiano. Podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym.

      Sos grzybowy:

      1 duża cebula
      350 g świeżych grzybów (dałam borowiki)
      2 ząbki czosnku
      2 płaskie łyżki mąki
      2/3 szklanki słodkiej śmietany 18-30%
      masło
      olej
      pół pęczka natki pietruszki
      sól i pieprz
      zioła do pizzy - ok. płaskiej łyżeczki

      Na patelni rozgrzać łyżkę masła i 2 łyżki oleju. Wrzucić oczyszczone i pokrojone grzyby i obsmażyć. Zalać 1,5-2 szklanek bulionu (może być grzybowy) i dusić około 20 minut. Śmietankę wymieszać z mąką. Wlać do wywaru z grzybami. Dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem.

      Dla tych, którzy nie lubią lub nie mogą jeść grzybów proponuję sos pomidorowy.

      Sos pomidorowy:

      2 łyżki masła
      2 łyżki mąki
      500 g passaty pomidorowej
      3 łyżki koncentratu pomidorowego
      ½ szklanki słodkiej śmietanki 18%
      2 łyżki słodkiej papryki
      sól, cukier i pieprz do smaku
      1 szklanka bulionu warzywnego
      5-6 suszonych pomidorów z oliwy

      Pomidory drobno posiekać. Masło stopić w rondelku, wrzucić pomidory i smażyć ok. 1 minuty, dodać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Po chwili dodać koncentrat i chwilę smażyć. Dodać słodką paprykę w proszku. Wlać szklankę bulionu i rozprowadzić trzepaczką mąkę z koncentratem, dodać passatę i zagotować. Dodać sól, pieprz i zioła, a w razie potrzeby cukier. Wlać śmietankę i mieszając, zagotować. Doprawić solą i pieprzem, można dodać również posiekaną natkę pietruszki.

      Grzyby i warzywa jesienne. 2015 

      Gołąbki bez zawijania z sosem grzybowym

      Gołąbki bez zawijania z sosem grzybowym

      


      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Gołąbki bez zawijania z sosem grzybowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 20 listopada 2015 14:06
  • piątek, 05 czerwca 2015
    • Naleśniki z wołowiną i młodymi zielonymi warzywami

      Wspaniała pogoda sprzyja wycieczkom, spotkaniom pod chmurką. Sama chcę ten długi weekend wykorzystać jak najlepiej. Wczoraj grill, dzisiaj spacery na świeżym powietrzu i lepienie pierogów, bo niewiele mam czasu na takie atrakcje w dni powszednie. Na jutro zaplanowaliśmy wyjazd nad Jezioro Solińskie, bo przemierzyliśmy już kilka bieszczadzkich szlaków w ostatnich latach, a na Solinie byliśmy ostatnio ponad 5 lat temu.

      Naleśniki z wołowiną i młodymi zielonymi warzywami

      Naleśniki:

      Składniki: (na około 10 naleśników)
      • 250 ml mleka
      • ok.250 ml zimnej wody (może być gazowana)
      •  3 jajka surowe kurze
      • ok.220 g mąki pszennej (u mnie mieszana: razowa i biała )
      • przyprawy:szczypta soli i czosnku (po ok.1/4 łyżeczki)
      • 1/3 torebki szpinaku mrożonego (po rozmrożeniu)
      • dodatkowo:olej do smażenia naleśników 
      - See more at: http://przepisowniabarbry.blogspot.com/2013/04/nalesniki-szpinakowe.html#sthash.Hf8bLTF7.dpuf
      • 250 ml mleka
      • ok.250 ml zimnej wody (może być gazowana)
      •  3 jajka surowe kurze
      • ok.220 g mąki pszennej (u mnie mieszana: razowa i biała )
      • przyprawy:szczypta soli i czosnku (po ok.1/4 łyżeczki)
      • 1/3 torebki szpinaku mrożonego (po rozmrożeniu)
      • dodatkowo:olej do smażenia naleśników 
      Przygotowanie ciasta:
      - See more at: http://przepisowniabarbry.blogspot.com/2013/04/nalesniki-szpinakowe.html#sthash.Hf8bLTF7.dpuf

      1 szklanka wody gazowanej
      1 szklanka zsiadłego mleka (lub kefiru)
      3 jajka
      płaska łyżka cukru pudru
      płaska łyżeczka soli
      ok. 200 g mąki pszennej
      szczypta sody
      1 łyżka oleju

      oraz olej do smarowania patelni

      Nadzienie:

      500 g mielonej wołowiny
      1/2 młodej kapusty

      1 młoda cukinia
      100 g szpinaku "baby"
      1 cebula
      3 ząbki czosnku

      1 łyżka oleju
      1 łyżka masła
      zioła: 1 łyżeczka ziół do pizzy, posiekany koperek i natka pietruszki, kminek, majeranek
      sól, pieprz

      Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać trzepaczką lub mikserem, odstawić na czas przygotowania farszu.

      Cebulę obrać, pokroić w kostkę, smażyć na oleju ok. 2 minuty na bardzo małym ogniu. Dodać mięso i usmażyć, dodając pod koniec obrany i drobno posiekany czosnek. Przełożyć do garnka, zalać 2/3 szklanki wrzątku i dusić kilka minut pod przykryciem.

      Kapustę umyć, pokroić drobno jak na surówkę. Dodać do mięsa razem z kminkiem, delikatnie posolić. Dusić do miękkości. W połowie duszenia dodać umytą i startą na grubych oczkach cukinię, a pod koniec umyte liście szpinaku. Gotować aż cały płyn wyparuje. Dodać zioła do pizzy, majeranek, kminek oraz sól i pieprz do smaku. Farsz przestudzić.

      W tym czasie smażyć krótko z obu stron naleśniki, smarując patelnię olejem. Na każdy naleśnik nakładać farsz na sam środek i zwijać w rulon. Obsmażyć na niewielkiej ilości klarowanego masła lub oleju (wówczas są lekko chrupiące). Podawać z sosem pomidorowym.


          Danie pachnące ziołami - wiosna 2015   Nowalijki w kuchni
      Naleśniki z wołowiną i młodymi zielonymi warzywami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Naleśniki z wołowiną i młodymi zielonymi warzywami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 05 czerwca 2015 20:40
  • środa, 09 lipca 2014
  • piątek, 13 czerwca 2014
    • Hamburgery z grilla

      Nie ma jak posiłek pod przysłowiową chmurką. Tym razem polecam hamburgery wołowe z warzywami. Choć dawno przestałam być dzieckiem, bardzo lubię dania z domowego fast foodu...

      Hamburgery z grilla

      Składniki:

      500 g mielonej wołowiny
      sól
      świeżo mielony pieprz
      1 łyżka oleju
      1 łyżka ostrej musztardy
      mielony kminek
      słodka mielona papryka
      1 ząbek czosnku
      bardzo drobno posiekana połówka cebuli

      Dodatki:

      6 bułek hamburgerowych, sałata (użyłam mieszanki sałat), czerwona cebula pokrojona w plastry, pomidory, plastry korniszonów, sos do hamburgerów lub keczup z musztardą

      Do mięsa dodać pozostałe składniki i wyrobić ręką mięso na zwartą masę, którą następnie należy podzielić na 6 równych części. Uformować 6 hamburgerów, położyć na tacy i piec z obu stron na grillu. Jeszcze gorące mięso ułożyć na spodnich częściach bułek, dodać pozostałe składniki, polać sosem i spiąć patyczkami do szaszłyków. Od razu podawać!

      Grillowanie 2014  By Niejadek Zjadł Obiadek

      Hamburgery z grilla

      Hamburgery z grilla

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Hamburgery z grilla”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 13 czerwca 2014 13:22
  • wtorek, 20 maja 2014
  • poniedziałek, 12 maja 2014
    • Kasza jaglana w sosie pomidorowym z warzywami

      Pogoda nam się nieco popsuła. Na szczęście mój zapał do przygotowywania nowych kulinarnych przedsięwzięć nie minął. Lista stale się wydłuża. Ostatnio w moim menu królują szparagi, ale też pomidory i pieczarki. Dziś wege obiad z kaszą jaglaną w roli głównej. Oczywiście kaszę przygotowaną w ten sposób można podać do mięsa, jednak i bez niego smakuje świetnie. Wyrazisty sos i warzywa dopełniają smaku...

      Kasza jaglana w sosie pomidorowym z warzywami

      Kasza:

      1,5 szklanki kaszy jaglanej
      przyprawa warzywna do zup bez glutaminianu sodu
      1 cebula
      olej i masło do smażenia

      Warzywa:

      ok. 100 g pieczarek
      kilka ugotowanych szparagów
      młoda cukinia
      po pół papryki w dwóch kolorach
      zioła do pizzy
      suszony czosnek
      olej lub oliwa z pomidorów do smażenia warzyw

      Sos:

      kilka suszonych pomidorów
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      1 łyżka mąki
      1/2 szklanki słodkiej śmietanki
      1 łyżka słodkiej papryki
      1 płaska łyżeczka przyprawy chili con carne
      1 łyżeczka ziół do pizzy
      suszony czosnek
      1 łyżeczka sosu worcestershire
      cukier, sól do smaku
      oliwa z pomidorów do smażenia

      Szparagi  Dania dla urody

      Przygotować sos. Pomidory posiekać. 2 łyżki oliwy z pomidorów rozgrzać, wrzucić pomidory, smażyć minutę na małym ogniu, dodać słodką paprykę, koncentrat i dalej smażyć kolejną minutę. Następnie dodać mąkę i mieszając wlać szklankę zimnej wody, rozprowadzając trzepaczką koncentrat z mąką na gładki sos. Dodać wszystkie zioła i przyprawy oraz śmietankę. Zagotować, doprawić do smaku.

      Kaszę ugotować na sypko w wodzie z dodatkiem przyprawy do zup. W tym czasie obrać cebulę, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodając pod koniec łyżkę masła. Kaszę odcedzić, wymieszać z usmażoną cebulą, trzymać w cieple.

      Warzywa i pieczarki pokroić w plastry lub paski. Usmażyć na niewielkiej ilości oliwy, doprawić ziołami i suszonym czosnkiem.

      Na talerz wylać sos, na nim specjalną łyżką (taką jak do lodów) wyłożyć kaszę, a obok niej podsmażone warzywa.

      Kasza jaglana w sosie pomidorowym z warzywami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Kasza jaglana w sosie pomidorowym z warzywami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 12 maja 2014 09:56
  • sobota, 03 maja 2014
    • Roladki z kurczaka ze szpinakiem i serem pleśniowym

      Korzystając z pięknej pogody w ostatnich dniach, niewiele czasu spędzałam w kuchni czy przy komputerze. Patrząc na liczbę wpisów blogerów, jak i wejścia na blog, wszyscy chyba wyruszyli na majówkę...

      Dzisiaj ochłodziło się i podwójnie świąteczne popołudnie spędzamy leniwie na ulubionych przyjemnościach. Ja zaczęłam czytać nową książkę, ale mimo ciekawego wstępu, zaczęłam ziewać. Widząc pusty komputer, usiadłam, by przejrzeć moje niepublikowane przepisy. Niewiele ich, za to dużo przepisów czeka na opracowanie. Wymaga to nieco czasu, bo większość z nich to moje improwizacje. Jedna z nich właśnie się pisze. Jeden z naszych weekendowych obiadów. Zapraszam na roladki z kurczaka ze szpinakiem i serem pleśniowym...

      Roladki z kurczaka ze szpinakiem i serem pleśniowym

      Składniki na 6 roladek:

      3 duże filety kurczaka
      5-6 kostek mrożonego szpinaku
      2-3 ząbki czosnku
      ok. 50 sera z niebieską pleśnią (użyłam Lazura)
      sól, pieprz, suszony czosnek, szczypta włoskich ziół
      olej i łyżka masła do smażenia

      Do sosu:
      ok. 100 sera z niebieską pleśnią, tego samego co użyliśmy do nadzienia
      sól, pieprz, suszony czosnek, szczypta włoskich ziół
      1 trójkącik sera topionego
      2/3 szklanki śmietanki 18%
      posiekana natka pietruszki
      

      Każdy filet przekroić na pół i delikatnie rozbić na cienki płat, najlepiej przez folię spożywczą. Przyprawić z obu stron solą, pieprzem,czosnkiem i ziołami. Odłożyć do lodówki na czas przygotowania nadzienia. Szpinak rozmrozić i odparować z solą i pieprzem na łyżeczce masła, dodać zmiażdżony czosnek. Ostudzić. Dodać pokruszony ser pleśniowy. Na filetach rozprowadzić masę szpinakowo-serową. Zwijać w rulon. Spinać wykałaczkami, by farsz nie wydostawał się ze środka. Zrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju lub sklarowanym maśle. Przełożyć do garnka, zalać szklanką wrzątku, dodać serek topiony i pleśniowy, zioła, czosnek, pieprz i sól do smaku. Mieszać do rozpuszczenia serów, wlać śmietankę, dodać posiekaną natkę zagotować i ewentualnie jeszcze raz doprawić. Podawać z kaszą, ryżem i surówką.

      Roladki z kurczaka ze szpinakiem i serem pleśniowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Roladki z kurczaka ze szpinakiem i serem pleśniowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 03 maja 2014 18:06
  • środa, 02 października 2013
    • Roladki z kurczaka z oliwkami i pomidorami w sosie pomidorowym

      Suszone pomidory to obowiązkowy produkt w mojej kuchni. Świetnie zaostrzają smak potraw. Dodaję je najczęściej do past kanapkowych, wszelkich krokietów i mięs, a nawet pieczywa. W połączeniu z delikatnym mięsem drobiowym, oliwkami, pomidorowym serkiem, ziołami i pomidorowym sosem tworzą bardzo smaczne i aromatyczne danie.

      Roladki z kurczaka z oliwkami i pomidorami w sosie pomidorowym

      Składniki:

      3-4 filety z kurczaka

      opakowanie kremowego serka z pomidorami

      zielone lub czarne oliwki

      suszone pomidory z oliwy, posiekane w paseczki

      sól

      pieprz

      słodka papryka

      suszony czosnek lub świeży, rozgnieciony

      zioła do pizzy

      olej do smażenia

      Sos:

      1 łyżka mąki

      ½ szklanki słodkiej śmietany 18%

      3-4 suszone pomidory z oliwy

      2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki z bazylią

      łyżeczka włoskich ziół

      słodka papryka, cukier, sól i pieprz do smaku

      

      Filety oczyścić, przekroi wzdłuż na pół i dość cienko rozbić, przykrywając mięso folią spożywczą. Przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem, słodką papryką i ziołami z obu stron. Z jednej strony każdy filet posmarować kremowym serkiem, położyć paseczki pomidorów i po 2-3 oliwki. Zwinąć i spiąć wykałaczkami. Obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju.

      Przełożyć do większego garnka, zalać wrzątkiem do połowy. Dodać posiekane suszone pomidory. Gotować kilka minut, następnie dodać koncentrat pomidorowy Pudliszki i rozprowadzić go w sosie. Mąkę rozprowadzić w śmietance, dodając nieco zimnej wody. Zahartować gorącym sosem i wlać do duszonego mięsa. Dodać zioła i przyprawy. Podawać z ryżem lub kaszą oraz surówkami.

      Roladki z kurczaka z oliwkami i pomidorami w sosie pomidorowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Roladki z kurczaka z oliwkami i pomidorami w sosie pomidorowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 02 października 2013 11:41
  • sobota, 21 września 2013
    • Sznycle jak gołąbki z arborio i młodą kapustą

      Sznycle jak gołąbki z arborio i młodą kapustą

      Składniki:

      1 mała główka młodej kapusty
      300 g ryżu arborio
      400 g mielonego mięsa, np. z udźca indyczego lub wołowe
      250 g passaty pomidorowej
      3 łyżki koncentratu pomidorowego
      1 duża cebula
      3-4 ząbki czosnku
      kminek i majeranek
      1 łyżeczka włoskich ziół
      3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
      sól, cukier i pieprz
      1 duże jajko
      bulion
      2 łyżki masła
      2 łyżki mąki
      bulion warzywny
      ½ szklanki słodkiej śmietany 18%
      łyżka słodkiej papryki
      olej do smażenia
      jajka i bułka tarta do panierowania

      W garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oleju, wsypać ryż i mieszając, smażyć ok. 2 minuty. Wlać ok. 4 i ½ szklanki bulionu. Gotować do miękkości, w razie potrzeby dolać bulion lub wrzątek. Odstawić do wystudzenia.

      Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju, dodać mięso, zmiażdżony czosnek i usmażyć. Odłożyć na bok.

      Kapustę umyć, drobno posiekać. Posolić i trochę ugnieść, by zmiękła. Wymieszać z ryżem i usmażonym mięsem, dodać zioła, natkę i przyprawy oraz jajko. Masę formować jak sznycle, panierować w jajku i bułce tartej i smażyć z obu stron na rumiano.

      Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę. Po chwili dodać koncentrat i chwilę smażyć Wlać szklankę esensjonalnego bulionu i rozprowadzić trzepaczką mąkę z koncentratem, dodać passatę i zagotować. Dodać sól, pieprz i zioła, a w razie potrzeby cukier. Wlać śmietankę i mieszając, zagotować. Doprawić słodką papryką, solą i pieprzem.

      Gorącym sosem polać usmażone gorące gołąbki.

      Sznycle jak gołąbki z arborio i młodą kapustą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Sznycle jak gołąbki z arborio i młodą kapustą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 21 września 2013 08:12
  • czwartek, 05 września 2013
    • Zapiekanka z fasolką szparagową, papryką i mielonym mięsem z indyka

      Zapiekanki rzadko goszczą w mojej kuchni, zwłaszcza latem. Bogactwo jesiennych warzyw motywuje mnie do wymyślania dań z jednego garnka. I choć przygotowanie jest nieco czasochłonne, bo dużo krojenia i każde warzywo pasuje oddzielnie gotować, to mam poczucie, że podaję swojej rodzinie pełnowartościowy posiłek.

      Zapiekanka z fasolką szparagową, papryką i mielonym mięsem z indyka

      Składniki:

      4 duże kremowe ziemniaki
      500 g fasoli szparagowej (użyłam mamuta)
      1 czerwona papryka
      1 cebula
      1 ząbek czosnku
      500 g mielonego mięsa z indyka
      kilka mięsistych pomidorów, np. malinowych lub krojonych w puszce
      3 łyżki koncentratu pomidorowego
      2 łyżki przyprawy do pizzy lub spaghetti
      olej do smażenia
      sól, pieprz, słodka papryka

      Sos beszamelowy:

      3 łyżki masła
      3 łyżki mąki
      2 szklanki mleka
      sól, pieprz, gałka muszkatołowa lub mielony kminek
      150 g żółtego sera
      sól, pieprz

      Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w dużą kostkę i ugotować na parze. Szparagówkę i paprykę również oczyścić, pokroić na kawałki. Fasolkę ugotować w wodzie z dodatkiem cukru. Paprykę zblanszować. Odcedzić. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i mocno przesmażyć razem z mięsem na 2 łyżkach oleju. Zalać szklanką wrzątku i chwilę dusić. Dodać posiekane pomidory (lub z puszki), koncentrat pomidorowy, wymieszać, dodać zioła i słodką paprykę. Dusić do zredukowania sosu. Pod koniec przyprawić solą, cukrem, i pieprzem.

      Przygotować sos beszamelowy. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę i krótko smażyć. Wlać mleko, i mieszając, rozprowadzić mąkę. Dodać gałkę muszkatołową lub kminek, i cały czas mieszając, zagotować. Doprawić solą i pieprzem.

      Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem  wyłożyć ziemniaki i fasolkę. Zalać beszamelem, wyłożyć paprykę, a na nią mięso w sosie pomidorowym. Posypać tartym serem. Piec przykryte ok 45 minut w 190oC, 10 minut przed końcem pieczenia odkryć, by ser się zrumienił.

          

      Zapiekanka z fasolką szparagową, papryką i mielonym mięsem z indyka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekanka z fasolką szparagową, papryką i mielonym mięsem z indyka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 05 września 2013 09:39
  • wtorek, 07 maja 2013
    • Babeczki ziemniaczane z boczkiem w sosie z podgrzybków

      Moi drodzy! W najbliższą niedzielę nasz syn, Mikołaj przystąpi do I Komunii Świętej. Dlatego w tym tygodniu całą swoją energię wykorzystujemy do przygotowania tej ważnej uroczystości. Malowanie, generalne porządki, próby w kościele... W dodatku dopadł mnie jakiś wirus żołądkowy, który boleśnie daje o sobie znać... Z tych względów do końca tygodnia moja aktywność na blogu będzie symboliczna. Czas będę spędzać głównie w kuchni, piekąc ciasta, przygotowując odświętną zastawę, itp., itd...

      Zostawiam dziś przepis na odchudzoną wersję placków ziemniaczanych, a mianowicie babeczki ziemniaczane. Przyznaję, że bardzo smaczną, prostą i szybką w przygotowaniu. Ja podałam je na obiad w powszedni dzień w sosie z podgrzybków,  ale świetnie będzie również smakować jako przekąska podczas pikniku czy lunch w pracy.

      Babeczki ziemniaczane z boczkiem w sosie z podgrzybków

      Babeczki:
      1 kg mączystych ziemniaków (waga przed obraniem)
      2 ząbki czosnku
      1 mała cebula lub dymka
      2 małe jajka
      2-3 łyżki mąki pszennej
      sól
      pieprz
      łyżka majeranku
      po łyżeczce mielonego i całego kminku
      2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
      olej do natłuszczenia formy

      Sos:|
      zioła prowansalskie
      1-2 ząbki czosnku
      sól i pieprz
      2 łyżki klarowanego masła
      2 łyżki mąki
      200 g mrożonych podgrzybków
      1 cebula
      pół pęczka natki pietruszki
      ½ szklanki słodkiej śmietanki 18%
      oraz 2 grubsze plastry chudego boczku pokrojone w kosteczkę

          Czas na piknik z home&you! Startujemy!

      Babeczki ziemniaczane z boczkiem w sosie z podgrzybków

      Babeczki ziemniaczane:

      Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na bardzo drobnej tarce. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Wszystko wymieszać z rozmieszanymi jajkami, mąką, dodać boczek oraz zioła i przyprawić do smaku. Dokładnie wymieszać.

      Ciasto ziemniaczane wyłożyć do formy muffinkowej, natłuszczonej olejem – nawet jeśli używamy foremki silikonowej, babeczki dzięki temu będą z wierzchu chrupiące. Piec ok 30-40 minut w 200oC do zrumienienia. Pod koniec pieczenia można włączyć termoobieg z funkcją grilla. Podawać z sosem grzybowym i surówką z kiszonej kapusty.

      Sos podgrzybkowy:

      Grzyby rozmrozić, odcedzić, ale płyn zachować. Na patelni rozgrzać masło. Cebulę posiekać, posolić, zeszklić, dodać posiekany drobno czosnek oraz podgrzybki. Smażyć chwilę, następnie zalać szklanką wody i płynem z rozmrożonych grzybów. Gotować około 20 minut, pod koniec dodając zioła i przyprawy oraz posiekaną natkę pietruszki. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Babeczki ziemniaczane z boczkiem w sosie z podgrzybków”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 07 maja 2013 21:33
  • czwartek, 25 kwietnia 2013
  • sobota, 02 lutego 2013
    • Gołąbki z brązowym ryżem i kaszą jęczmienną, indykiem i pieczarkami

      Czasami "chodzi" za mną jakieś danie i trudno wtedy odpędzić myśli o nim. Tak było ostatnio z gołąbkami... Postanowiłam jednak je nieco uzdrowić i zamiast białego ryżu wykorzystałam brązowy w towarzystwie kaszy jęczmiennej. Do tego chude mięso z indyka i włoska kapusta.

      Gołąbki z brązowym ryżem i kaszą jęczmienną, indykiem i pieczarkami

      Składniki:

      1 duża główka kapusty włoskiej

      500 g chudego mielonego mięsa z indyka

      1 szklanka brązowego ryżu, najlepiej okrągłego

      1 szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej

      300 g pieczarek lub innych grzybów, mogą być mrożone

      2 cebule

      3-4 ząbki czosnku

      2 łyżki suszonego majeranku

      łyżeczka kminku

      łyżeczka ziół prowansalskich

      sól i pieprz do smaku

      olej

      Do duszenia gołąbków:

      2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego

      Gołąbki z brązowym ryżem i kaszą jęczmienną, indykiem i pieczarkami

      W kapuście wyciąć głąb i odcinać po kolei, ostrożnie liście. Zblanszować w osolonym wrzątku, a następnie ściąć ostrym nożem wystające nerwy liści u ich nasady. Osuszyć. 

      Ryż i kaszę ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku (po 10 minutach gotowania ryżu wrzucić kaszę). Odcedzić. Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mięso i usmażyć. Przełożyć do ryżu z kaszą. Pieczarki pokroić w kosteczkę. Usmażyć na oleju, na końcu dodając zmiażdżony czosnek. Wymieszać z ryżem, kaszą i mięsem. Dodać zioła. Doprawić solą i pieprzem. Brzydsze i mniejsze liście ułożyć na dnie dużego rondla lub żaroodpornego naczynia, w której będą się dusiły gołąbki. Na każdy liść nałożyć porcję farszu i zwinąć dość ciasno od nasady. Jednocześnie brzegi liścia złożyć do środka i tak przygotowane gołąbki ułożyć ciasno w naczyniu jeden obok drugiego. Zalać całość bulionem. Przykryć i dusić na wolnym ogniu około 40 minut. Można również dusić w piekarniku.

      Podawać podsmażone na klarowanym maśle i polane gorącym sosem pomidorowym.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Gołąbki z brązowym ryżem i kaszą jęczmienną, indykiem i pieczarkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 02 lutego 2013 20:07
  • piątek, 01 lutego 2013
  • środa, 30 stycznia 2013
  • wtorek, 15 stycznia 2013
  • piątek, 04 stycznia 2013
  • wtorek, 27 listopada 2012
    • Papardelle z kurczakiem, cukinią i groszkiem w sosie serowym

      Dziś będzie makaronowo. Do tego dania wybrałam grube wstążki, które świetnie smakują z sosem serowym oraz dodatkami w postaci: kurczaka, groszku, cukinii oraz orzechów arachidowych. Nam bardzo smakowało...

      Papardelle z kurczakiem, cukinią i groszkiem w sosie serowym 

      Składniki:

      300 g makaronu papardelle

      1 filet z kurczaka

      sól czosnkowa

      łyżka włoskich ziół

      1 mała cukinia

      2/3 szklanki mrożonego groszku

      1 łyżka masła

      1 płaska łyżka mąki

      ½ szklanki mleka

      1 szklanka słodkiej śmietanki min. 18%

      2 trójkąciki ementalera

      30 g startego parmezanu

      sól i pieprz

      cukier i olej

      oraz 60 g solonych fistaszków (grubo zmielonych)

       

      Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę i chwilkę smażyć. Wlać mleko, i mieszając, rozprowadzić mąkę. Wlać śmietankę, dodać serki topione, i wciąż mieszając, zagotować. Serki powinny całkowicie się rozpuścić. Na końcu dodać parmezan, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

      Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w drobne kawałki. Przyprawić solą czosnkową i ziołami. Obsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodając umytą, pokrojoną w kostkę i doprawioną solą i ziołami cukinię. Smażyć aż cukinia zmięknie i lekko się zarumieni, a kurczak zezłości.

      Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku.

      Groszek ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem cukru. Dodać do kurczaka i cukinii, wymieszać

      Gorący sos wlać do odcedzonego makaronu i wymieszać.

      Makaron wyłożyć na talerze, na nim położyć porcje kurczaka z warzywami, a wierzch posypać mielonymi fistaszkami.

      Papardelle z kurczakiem, cukinią i groszkiem w sosie serowym 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Papardelle z kurczakiem, cukinią i groszkiem w sosie serowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 27 listopada 2012 08:26
  • środa, 31 października 2012
    • Gołąbki z kaszą gryczaną, leśnymi grzybami i boczkiem

      Najlepsze gołąbki robi oczywiście moja mama, ale te tradycyjne czyli z ryżem, mięsem, owinięte w liście białej kapusty i podane z sosem pomidorowym. Przed polaniem sosem mama zawsze odsmażała je jeszcze na maśle, by kapusta się zrumieniła.

      Ja natomiast jak zawsze kombinuję z tradycją. Tym razem przygotowałam gołąbki z kapusty włoskiej, kaszą gryczaną, podgrzybkami i boczkiem. Podałam je z sosem z podgrzybków. Wiem, że mojej mamie też by smakowały... 

      Gołąbki z kaszą gryczaną, leśnymi grzybami i boczkiem

      Gołąbki:

      1 spora główka kapusty włoskiej

      4 woreczki kaszy gryczanej

      150 gchudego wędzonego boczku

      300 gmrożonych lub150 gświeżych leśnych grzybów (użyłam mrożone podgrzybki)

      2 cebule

      sól, pieprz, majeranek, oregano

      około 1,5 szklanki bulionu (użyłam grzybowego z kostki)

      Sos grzybowy:

      1 duża cebula

      250 g świeżych grzybów (dałam pieczarki i podgrzybki - pół na pół)

      2 ząbki czosnku

      2 płaskie łyżki mąki

      2/3 szklanki słodkiej śmietany 18-30%

      masło

      olej

      pęczek natki pietruszki

      sól

      pieprz

       

      Z kapusty zdjąć największe liście i odłożyć. Wydrążyć głąb. Delikatnie zdejmować liście, zanurzać partiami w osolonym wrzątku, ostudzić i ściąć zgrubiałą część liścia.

      Cebulę, boczek i grzyby pokroić w kostkę. Cebulę zezłościć na oleju, zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu obsmażyć boczek na niewielkiej ilości oleju, dodać grzyby i smażyć aż wyparuje większość płynu z grzybów.

      Kaszę ugotować w osolonym wrzątku, odsączyć i wysypać z woreczków. Połączyć kaszę z boczkiem, cebulą i grzybami. Dodać majeranek, posiekaną natkę, doprawić solą i pieprzem.

      Nakładać farsz na liście kapusty, zwijać brzegi z farszem, następnie boki i całość zwijać dość ciasno. W dużym rondlu ułożyć na spodzie połowę pozostałych liści kapusty, ułożyć ciasno jedną warstwę gołąbków. Wlać bulion do 2/3 wysokości gołąbków, resztę zostawić do podlewania. Następnie ułożyć drugą warstwę i przykryć pozostałymi liśćmi kapusty. Dusić do miękkości kapusty (włoska kapusta dość szybko mięknie).

      W czasie duszenia gołąbków przygotować sos. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i 2 łyżki oleju. Wrzucić oczyszczone i pokrojone grzyby i obsmażyć. Zalać 1,5-2 szklanek bulionu (może być grzybowy) i dusić około 20 minut. Śmietankę wymieszać z mąką. Wlać do wywaru z grzybami. Dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Gorące gołąbki wykładać na talerze, polewać z gorącym sosem grzybowym.

      Gołąbki z kaszą gryczaną, leśnymi grzybami i boczkiem 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Gołąbki z kaszą gryczaną, leśnymi grzybami i boczkiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 31 października 2012 09:05
  • wtorek, 09 października 2012
  • sobota, 21 lipca 2012
    • Polędwiczka wieprzowa w sosie kurkowym

      Kiedy na sklepowej półce zobaczyłam kurki, dodałam do koszyka, nie mając jeszcze pojęcia jakie danie z nich przyrządzę. Dopiero w domu przypomniało mi się, że na wielu blogach widziałam różne przepisy z udziałem polędwiczki wieprzowej. I tak oto w mgnieniu oka powstał pyszny obiad...

      Polędwiczka wieprzowa w sosie kurkowym

      Składniki:

      1 polędwiczka wieprzowa

      sól

      pieprz

      kminek

      łyżeczka granulowanego czosnku

      łyżka suszonego majeranku

      łyżeczka kminku

      Sos:

      1 duża cebula

      300 g świeżych kurek

      3 ząbki czosnku

      2 płaskie łyżki mąki

      2/3 szklanki słodkiej śmietany 18-30%

      olej i masło

      sól i pieprz

      pęczek natki pietruszki

      

      Polędwiczkę opłukać i osuszyć. Natrzeć olejem, majerankiem, kminkiem i czosnkiem. Posolić i popieprzyć Umieścić w rękawie foliowym, szczelnie zamknąć  i upiec (około 1 godziny) w piekarniku nagrzanym do 170oC na termoobiegu. W tym czasie przygotować sos. Grzyby zalać wodą, wymyć z zanieczyszczeń. Wyjąć i osuszyć. Duże sztuki pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i łyżkę oleju. Cebulę posiekać, posolić, zeszklić, dodać posiekany drobno czosnek oraz kurki. Smażyć chwilę, następnie zalać szklanką wrzątku. Gotować około 20 minut. Śmietanę wymieszać z mąką. Wlać do mięsa, energicznie mieszając. Dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Polędwiczkę wyjąć ostrożnie z rękawa piekarniczego. pokroić w grube plastry. Ułożyć na talerzach i obficie polać sosem. Podawać z ryżem, kaszą lub młodymi ziemniakami i dowolną surówką.

      Polędwiczka wieprzowa w sosie kurkowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Polędwiczka wieprzowa w sosie kurkowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 21 lipca 2012 13:43
  • wtorek, 22 maja 2012
    • Sałatka z kurczakiem w panierce

      Sałatka idealna na przyjęcia rodzinne, pikniki pod chmurką, kinder party. Można podać zarówno na obiad, kolację oraz drugie śniadanie w pracy.

      Sałatka z kurczakiem w panierce

       

      Składniki do kurczaka:

      3 niewielkie filety z kurczaka

      gotowa panierka do kurczaka lub duże opakowanie krakersów (najlepsze paprykowe)

      olej (lub jogurt naturalny)

      przyprawa do kurczaka

      Dodatki:

      opakowanie mieszanki sałat

      pomidorki koktajlowe przekrojone na pół

      pół czerwonej papryki

      mały słoik oliwek, odsączonych

      kilka korniszonów pokrojonych w plastry oraz pół małego świeżego ogórka pokrojonego w pół

      3 łyżki kukurydzy konserwowej

      kilka pół plastrów czerwonej cebuli

      ok. 100 g bruschetty o dowolnym smaku lub grzanek

      ewentualnie pestki dyni lub słonecznika

      Sos: majonez wymieszany z jogurtem i czosnkiem/ziołami lub oraz keczup

      Filety pokroić na małe kawałki (3-4 cm). Jeżeli zdecydujemy się na gotową panierkę należy wymieszać pokrojone mięso z niewielką ilością oleju i odrobiny przyprawy do kurczaka. Mięso odłożyć na godzinę do lodówki. Następnie obtaczać w niej kawałki mięsa, układać na wysmarowanej olejem blasze i piec według czasu i temperatury podanej na opakowaniu.

      Jeśli wybierzemy na panierkę z krakersów, to mięso należy zalać jogurtem dodać niewielką ilość przyprawy do kurczaka i wymieszać. Odstawić do lodówki na minimum godzinę, ale równie dobrze można je marynować nawet na całą noc. Następnie wyjmować z jogurtu, obtaczać w pokruszonych krakersach, układać na wysmarowanej olejem blasze i piec około
      20 minut w temperaturze 200oC.
      Wyjąć i nieco ostudzić. Lekko ciepłe włożyć do miski i przykryć, by nie wyschły.

      Do dużej salaterki, misy lub zamykanego pudełka wsypać sałatę oraz warzywa. Na końcu ułożyć kurczaka, polać sosem i kleksami keczupu, a na wierzch wrzucić bruschettę lub grzanki oraz pestki. Jeżeli sałatkę zabieramy na piknik, sos należy zabrać w szczelnym opakowaniu i polać sałatkę przed podaniem.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka z kurczakiem w panierce”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 22 maja 2012 21:07

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...