Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „czosnek”

  • wtorek, 27 listopada 2018
    • Frytki z batatów

      Już od dawna chciałam zrobić frytki z batatów, bo ze zwykłych ziemniaków robię bardzo często, zawsze w piekarniku, odchudzając je z tłuszczu. Frytki z batatów podałam do pieczonej kaczki z jabłkami z żurawiną.W ramach wspólnego gotowania koleżanki z zaprzyjaźnionych blogów  również przygotowały dania z pieczonych jesiennych warzyw. Zobacczcie co smacznego przygotowały Mirabelka, Martynosia oraz Ania.

      Frytki z batatów

      Składniki:

      2 duże bataty
      przyprawa do ziemniaków
      suszony czosnek

      1-2 łyżki oleju
      gałązka rozmarynu

      Bataty obrać, umyć i pokroić w półcentymetrowe paski. Jeśli są za długie, przekroić na pół. Igiełki rozmarynu drobno posiekać. Bataty posypać przyprawą do ziemniaków, czosnkiem i rozmarynem, wlać olej. Dobrze wymieszać. Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem. Poukładać frytki i piec na w 180oC aż będą miękkie i lekko zrumienione (ok. 20 minut).

      Frytki z batatów

      Frytki z batatów

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Frytki z batatów”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 27 listopada 2018 18:30
  • czwartek, 25 października 2018
    • Spaghetti z sosem serowo-cukiniowym

      Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Makaronu. Dlatego na blogu dzisiaj danie makaronowe.

      Spaghetti z sosem seowo-cukiniowym

      Składniki:

      300 g makaronu spaghetti

      1 młoda cukinia

      3 ząbki czosnku

      2 łyżki posiekanej natki pietruszki

      100 g drobno tartego sera Gruyere lub Grana Padano (robiłam z obydwoma rodzajami sera, pierwszy jest bardziej słodki, drugi nieco bardziej pikantny)

      zioła do pizzy, ok. 1 płaskiej łyżki

      sól i pieprz lub domowa jarzynka

      szklanka słodkiej śmietanki 18%

      1 łyżka mąki

      2 łyżki masła

      Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. W czasie gotowania wody na makaron zacząć przygotowywać sos. Masło stopić w średnim rondelku, wrzucić mąkę i chwilkę smażyć. Wlać szklankę wody i rozprowadzić mąkę za pomocą rózgi. Wlać śmietankę i zagotować. Cukinię zetrzeć na grubej tarce i przełożyć do sosu wraz z posiekaną natką. Dodać posiekane drobno ząbki czosnku. Gotować kilka minut, aby cukinia zmiękła. Dodać 3/4 porcji sera Gruyere lub Grana Padano i mieszać, by nie opadł na dno. Dodać zioła do pizzy i doprawić do smaku solą (jarzynką) i pieprzem. Zdjąć z palnika. Makaron odcedzić, przelać do niego sos i dokładnie wymieszać. Makaron wyłożyć na talerze. Na wierzchu posypać pozostałą porcją sera Gruyere lub Grana Padano.

      Spaghetti z sosem seowo-cukiniowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Spaghetti z sosem serowo-cukiniowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 25 października 2018 21:07
  • wtorek, 23 października 2018
    • Kluski serowe z sosem dyniowo-cukiniowo-pieczarkowym

      I nadszedł sezon na dynię, więc przygotowałam bezmięsne danie, a mianowicie kluski z twarogu z sosem z dyni,pieczarek i cukinii. Dyniowy rarytas przygotowała również Marta i Malwina.

      Kluski serowe z sosem dyniowo-cukiniowo-pieczarkowym

      Sos:

      150 g pieczarek

      150 g dyni, np. Hokkaido (waga po obraniu i wypestkowaniu)

      1/2 młodej cukinii

      ok. 70 g drobno tartego sera Grana Padano lub Parmezanu

      2 łyżki masła

      1 łyżka mąki

      200 ml słodkiej śmietanki

      2 ząbki czosnku

      1 łyżka posiekanej natki pietruszki

      1 łyżeczka słodkiej papryki

      Przygotować sos. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry. Dynię pokroić na kawałki, a umytą cukinię w kostkę. Na patelni stopić masło, wrzucić obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieczarki. Chwilę smażyć. Dodać cukinię i dynię, smażyć do odparowania płynu z pieczarek i cukinii. Dodać mąkę i chwilę smażyć, mieszając. Zalać szklanką zimnej wody i rozprowadzić zasmażkę w płynie. Wlać śmietankę i zagotować mieszając. Dodać starty ser, natkę pietruszki i słodką paprykę. Na końcu doprawić solą i pieprzem.

      Kluski:

      400 g twarogu
      2 jajka
      1,5 szklanki mąki
      3-4 łyżki oleju
      płaska łyżeczka soli

      Na początku w dużym garnku zagotować wodę na kluski. Zimny twaróg rozdrobnić widelcem, dodać jajka, olej i sól. Wymieszać. Dodać mąkę i zagnieść ciasto. Odstawić na chwilę do lodówki. Z ciasta odrywać porcje wałkować na podsypanej mąką stolnicy lub desce. Wałeczki lekko spłaszczać, kroić w poprzek w romby. Kiedy woda zagotuje się, dodać łyżkę soli i oleju. Kluski wrzucać na osolony wrzątek. Po wypłynięciu na wierzch gotować około 3 minut. Odcedzić, wyłożyć na talerze, polać gorącym sosem.

      Kluski serowe z sosem dyniowo-cukiniowo-pieczarkowym

      
      Warzywa dyniowate 2018

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Kluski serowe z sosem dyniowo-cukiniowo-pieczarkowym”
      Tagi:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 23 października 2018 16:36
  • wtorek, 16 października 2018
    • Podkarpackie proziaki

      Jednym z tematów na wspólne gotowanie we wrześniu pod hasłem "danie kuchni regionalnej" wybrałam sztandarowy produkt tradycyjny z mojego regionu. Razem ze mną gotowały swoje regionalne dania: Ania, Marta i Mirabelka.

      Podkarpackie proziaki, zwane również w tym regionie Polski prozioki, prołzioki, prołozioki to placki przaśnego ciasta z mąki, kwaśnego mleka, sody i soli, W różnych wioskach gospodynie urozmaicały je dodając do ciasta nowe składniki np.: śmietanę, maślankę lub ser, różne ilości jaj i żółtek, masło, cukier oraz tłuszcz do smażenia. Proziaki podawano przeważnie ze świeżo zrobionym masłem, białym serem lub marmoladą. Popijano przeważnie zimnym słodkim mlekiem.

      Informację na ten temat zaczerpnęłam ze strony www.podkarpackiesmaki.pl

      Wybrałam przepis pani Ireny Rogowskiej (gmina Brzostek).

      Podkarpackie proziaki


      Składniki:

      1 kilogram mąki

      2 łyżki sody

      2 jaja

      pół litra mleka kwaśnego (użyłam kefiru z lokalnej mleczarni)

      3-5 łyżek śmietany

      sól

      Wszystkie składniki razem zarobić na stolnicy. Następnie rozwałkować i kroić w prostokąty. Piec na blasze (piekłam na bardzo ciepłej patelni, podałam z masłem czosnkowym i kubkiem zimnego mleka).


      Kuchnia Krajów Słowiańskich 2018
      

      Podkarpackie proziaki

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Podkarpackie proziaki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 16 października 2018 11:46
  • czwartek, 30 sierpnia 2018
    • Papryka nadziewana kaszą gryczaną i wołowiną

      Papryki faszerowane to obowiązkowa pozycja wakacyjna w mojej kuchni. Do farszu dodałam pomidory malinowe, które latem smakują niebiańsko. U Ani znajdziecie bardzo smakowity przepis na faszerowane warzywa psiankowate, do których należy między innymi papryka.

      Papryka nadziewana kaszą gryczaną i wołowiną

      Składniki:

      5-6 papryk (użyłam żółtych)

      2/3 szklanki kaszy gryczanej

      500 g mięsa mielonego wołowego

      1 średnia cebula

      4 ząbki czosnku

      4 duże pomidory malinowe

      2 łyżki koncentratu pomidorowego

      1 łyżka wędzonej papryki w proszku

      2 płaskie łyżki ziół śródziemnomorskich lub do pizzy

      ok. 200 g sera mozzarella w kostce

      olej do smażenia

      Kaszę ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić.

      Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mięso oraz zmiażdżony czosnek. Usmażyć. Zalać szklanką wrzątku i dusić minimum 10 minut. Dodać pomidory i koncentrat pomidorowy. Gotować kilka minut na małym ogniu. Dodać zioła, wędzoną paprykę, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Sos mięsny wymieszać dokładnie z kaszą. 

      Papryki przekroić w poprzek, wyciąć gniazda nasienne. Posolić w środku. Faszerować po poprzek kaszą z mięsem, układać w naczyniu do zapiekania podlanym olejem. Piec około 45 minut w 175 stopniach z termoobiegiem. 15 minut przed końcem pieczenia wyjąć i ułożyć na wierzchu pokrojoną w plastry mozzarellę. Dopiekać aż papryka będzie miękka (wystarczy wbić widelec w miąższ papryki). 

      Papryka nadziewana kaszą gryczaną i wołowiną

      Warzywa psiankowate 2018

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Papryka nadziewana kaszą gryczaną i wołowiną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 30 sierpnia 2018 14:15
  • piątek, 17 sierpnia 2018
    • Zupa ziemniaczana z wędzoną papryką

      Ostatnio miałam problem z pomysłami na zupy. Dzieci wyjechały do babci, więc zupa dla nas dwojga była zbędna. Pomyślałam jednak, że ze względu na sprzyjające warunki pogodowe warto wybrać się w weekend nad jezioro. A zupa to świetny pomysł na obiad, kiedy nie będę miała czasu na gotowanie w dzień wyjazdu. Ania od lat prowadzi na swoim blogu akcję kulinarną "Warzywa psiankowate". I ze wszystkich psianek wybrałam ziemniaki, bo właściwie to nigdy nie gotowałam zupy ziemniaczanej (oprócz kremu). Żeby nie było banalnie, podkręciłam smak wędzoną papryką. Jestem pewna, że moim facetom będzie smakować... Zupa powstała również w ramach wspólnego gotowania z grupą zaprzyjaźnionych blogerek. Temat to "Zupa z psiankami/psianką". Ania proponuje w tym temacie Zupę z czerwonej soczewicy z pomidorami.

      Zupa ziemniaczana z wędzoną papryką

      Składniki:

      2 skrzydełka z kurczaka
      4-5 średnich ziemniaków
      1 marchew
      1/2 średniego selera
      1/2 niewielkiej cebuli
      3-4 ząbki czosnku

      3-4 gałązki natki pietruszki
      przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu
      2 listki laurowe
      kilka kulek ziela angielskiego

      1 łyżeczka mielonego kminku
      1 łyżka czerwonej wędzonej papryki

      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      1 kopiata łyżka mąki

      sól i pieprz do smaku

      Umyte skrzydełka włożyć do garnka i zalać do pełna zimną wodą. Gotować aż mięso będzie miękkie.

      Po kilku minutach dodać obrane i pokrojone w kostkę marchew, seler, cebulę i czosnek oraz liście laurowe i ziele. Po kilku minutach dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy warzywa zmiękną, dodać przyprawę warzywną lub sól, kminek i paprykę oraz posiekaną natkę pietruszki i świeżo mielony czarny pieprz.

      Mąkę rozprowadzić dokładnie śmietankę, wlać płyn, energicznie mieszając. Po zagotowaniu wyłączyć, doprawić do smaku.

      Zupa ziemniaczana z wędzoną papryką


      Warzywa psiankowate 2018

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa ziemniaczana z wędzoną papryką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 17 sierpnia 2018 19:04
  • sobota, 30 czerwca 2018
    • Barszcz czerwony z ziemniakami II

      Dzisiaj na blogu jedna z moich ulubionych zup, a mianowicie barszcz czerwony z ziemniakami. Buraków nie wyrzucamy, ale dodajemy do zupy, dzięki czemu jest bardziej syta i zdrowsza.

      Barszcz czerwony z ziemniakami II

      Składniki:

      500 g wołowiny z kością (szponder, łata)
      4 duże buraki

      1 duża marchew
      po ½ selera i cebuli
      3-4 ząbki czosnku
      3-4 ziemniaki
      kilka suszonych grzybów
      kilka kulek ziela angielskiego
      3-4 listki laurowe
      ¼ szklanki octu winnego

      2/3 szklanki słodkiej śmietany, np. 18%
      posiekany koper l natka pietruszki (po pół pęczka)
      sól, pieprz i cukier do smaku
      1/2 szklanki koncentratu z buraków lub 1 szklanka zakwasu
      łyżeczka kminku
      2 łyżki majeranku
      przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu

      Buraki wyszorować, obrać, pokroić w kostkę. Zalać 2 szklankami wody, wlać ocet, dodać kminek. Gotować do miękkości. W osobnym dużym garnku umieścić kości wołowe, liście laurowe, ziele i grzyby. Wlać pół garnka wody. Gotować pod przykryciem aż mięso na kości zmięknie. Po 40 minutach od zagotowania wywaru dodać obrane, umyte i pokrojone w kostkę seler, marchew, a po 5 minutach ziemniaki, czosnek i cebulę. Gotować aż warzywa będą miękkie. Do wywaru warzywnego wlać wywar buraczany wraz z burakami. Ponownie zagotować, dodać przyprawę warzywną, sól, pieprz i cukier oraz posiekaną zieleninę, majeranek i śmietanę. Po 2 minutach od zagotowania wyłączyć i wówczas można dodać koncentrat buraczany lub zakwas, by wzmocnić smak i poprawić kolor.

      Barszcz czerwony z ziemniakami II

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Barszcz czerwony z ziemniakami II”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 30 czerwca 2018 10:41
  • poniedziałek, 04 czerwca 2018
  • czwartek, 17 maja 2018
    • Gulasz paprykowy z kurczaka

      Kiedy poczułam smak i zapach wędzonej papryki, przyprawa ta odtąd pojawia się dość często w moich daniach, szczególnie na nutę węgierską. Dzisiaj zaprezentuję prosty przepis na gulasz z kurczaka z kolorowymi paprykami oraz dodatkiem suszonej wędzonej papryki.

      Gulasz paprykowy z kurczaka

      Składniki:

      2 filety z kurczaka

      po pół papryki czerwonej, żółtej i zielonej

      przyprawa do kurczaka z curry

      1 mała cebula

      3 ząbki czosnku

      1 szklanka passaty pomidorowej

      2 łyżki koncentratu pomidorowego

      1 łyżka wędzonej papryki

      olej do smażenia

      Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Filety z kurczaka umyć, pokroić w paseczki, przyprawić przyprawą do kurczaka i dodać do cebuli. Smażyć do zrumienienia, dodając w połowie czasu smażenia posiekany czosnek i pokrojoną w paseczki paprykę. Po 3 minutach od wrzucenia papryki, wlać 1 szklankę wody i dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem aż papryka zmięknie. Pod koniec dodać paprykę wędzoną, passtę pomidorową i koncentrat. W razie potrzeby dolać nieco wody, by składniki nie przypaliły się. Doprawić solą i pieprzem. Można również dodać natkę pietruszki (ja nie miałam).

      Gulasz paprykowy z kurczaka

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Gulasz paprykowy z kurczaka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 maja 2018 09:09
  • niedziela, 29 kwietnia 2018
  • środa, 18 kwietnia 2018
    • Risotto z pieczarkami

      Jak co roku u Ani mamy Pieczarkowy tydzień. Pieczarki często lądują na naszych talerzach. Dzisiaj na moim blogu pierwsza pieczarkowa propozycja, a mianowicie risotto z pieczarkami. Z dużą ilością pietruszki i z moim ulubionym ryżem arborio.

      Risotto z pieczarkami

      Składniki:

      1 szklanka ryżu Arborio

      3 oleju lub oliwy

      ok. 3 szklanki bulionu warzywnego

      1/2 szklanki białego wytrawnego wina

      400 g pieczarek

      1 średnia cebula

      2-3 ząbki czosnku

      rozmaryn, tymianek

      sól i świeżo mielony pieprz do smaku

      posiekana natka pietruszki (przynajmniej pół pęczka)

      W garnku z grubym lub najlepiej teflonowym dnem rozgrzać masło lub oliwę, dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, dodać zmiażdżony czosnek i dusić ok. 1 minuty. Wsypać suchy ryż, chwilę smażyć, ciągle mieszając. Wlać wino i gotować aż płyn wyparuje. Wlać gorący bulion, dodać tymianek i rozmaryn. Na osobnej patelni podsmażyć oczyszczone i pokrojone w plastry podgrzybki. Przełożyć do gotującego ryżu. Ryż gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki. Pod koniec dodać posiekaną natkę. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać do mięs lub jako samodzielne danie. Do risotto można również dodać tarty parmezan - 3-4 łyżki.


      Pieczarkowy Tydzień 2018
      

      Risotto z pieczarkami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Risotto z pieczarkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 18 kwietnia 2018 09:48
  • wtorek, 27 marca 2018
    • Żurek z białą kiełbasą i ziemniakami na domowym zakwasie

      W czajniku studzi się woda na domowy zakwas na żurek świąteczny, a ja proponuję przepis na zakwas i żurek z białą kiełbasą i ziemniakami, bo taki właśnie lubimy...

      Żurek z białą kiełbasą i ziemniakami na domowym zakwasie

      Zakwas na żurek:

      1 szklanka mąki żytniej
      3-4 ząbki czosnku
      kilka kulek ziela angielskiego
      2-3 listki laurowe
      kawałek skórki razowego chleba

      W litrowym garnku umieścić mąkę, obrany czosnek, ziele, liście laurowe i skórkę. Zalać do 3/4 bardzo ciepłą, przegotowaną wodą i dokładnie zamieszać.

      Słoik przykryć gazą albo bawełnianą ścierką i odstawić na 6-7 dni w ciepłe, ciemne miejsce. Nie można słoika wystawiać na słońce. Raz dziennie wymieszać zawartość słoika drewnianą łyżką.
       
      Po tym czasie zakwas jest już gotowy. Można używać go od razu albo zakręcić słoik i przechowywać w lodówce do około 2 tygodni.

      Składniki na żurek:

      2 i 1/2 litra wywaru, najlepiej wieprzowego (użyłam wywar z gotowania schabu z majerankiem liściem laurowym, czosnkiem i zielem angielskim oraz solą)
      3 białe kiełbasy
      cały zakwas

      kilka kulek ziela angielskiego
      3-4 liście laurowe
      suszony czosnek
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      sól i świeżo mielony pieprz
      suszony majeranek - 2 łyżki
      4 duże ziemniaki

      Wywar zagotować. Z zakwas przecedzić przez sitko z grubszymi oczkami. Wyjąć czosnek i drobno posiekać, dodać do wywaru. Po kilku minutach wlać zakwas i zagotować. Dodać suszony czosnek, majeranek i obraną, pokrojoną w plastry kiełbasę. Następnie wlać śmietankę, zagotować, przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. 
      Równocześnie obrać ziemniaki, umyć i pokroić w grubą kostkę. Ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić.

      Kostki ziemniaków przełożyć do talerzy lub misek, wlać gorący żurek.

      Żurek z białą kiełbasą i ziemniakami na domowym zakwasie

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Żurek z białą kiełbasą i ziemniakami na domowym zakwasie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 27 marca 2018 20:13
  • niedziela, 25 marca 2018
    • Pasztet drobiowo-wołowy

      Kiedy panowały silne mrozy tej wiosny... tak, tak, jeszcze tydzień temu na Podkarpaciu był mróz... zachciało mi się porządnego rosołu. A z mięsa z rosołu planowałam zrobić farsz do krokietów. Zmieniłam zdanie i upiekłam pasztet. Dodałam do niego, oprócz mięsa z indyka, kurczaka i wołowego również jarzyny z rosołu i sam rosół. Po raz pierwszy wyszedł mi pasztet tak wilgotny i aksamitny. W dodatku dość chudy. Małą porcję zamroziłam od razu na święta, bo wyszła spora porcja na długą keksówkę.

      Pasztet drobiowo-wołowy

      Składniki:

      ugotowane mięso i warzywa z rosołu: 2 ćwiartki z kurczaka, duży kawałek wołowiny (szponder) 1 golonka z indyka, 2 marchewki, 1 duży seler, 1/2 pora, 1 średnia cebula, 4 ząbki czosnku, kilka
      świeży lub pęczek natki pietruszki
      przyprawy: imbir, kminek, mielony czosnek, słodka papryka, mielony kminek, tymianek, majeranek, sól i pieprz,1 łyżka przyprawy warzywnej
      1 duża sucha bułka
      ok. 2/3 szklanki rosołu lub bulionu
      3 duże jajka

      Masło i bułka tarta do formy

      Mięso obrać ze skór i kości, pokroić na kawałki. Bułkę namoczyć w zimnej wodzie, a kiedy nasiąknie wodą, odcisnąć i dodać do mięsa razem z warzywami, przyprawami, jajkami oraz rosołem. Wszystko zmiksować na gładką masę.

      Podłużną keksówkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wyłożyć masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC i piec na termoobiegu ok,. 1 godzinę.

      Pasztet drobiowo-wołowy

      

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Pasztet drobiowo-wołowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 25 marca 2018 21:47
  • poniedziałek, 19 marca 2018
  • sobota, 17 marca 2018
    • Naleśniki ze szpinakiem, fetą i Lazurem

      Dziś na blogu niemalże klasyka. Bo szpinak stał się w ostatnich latach jakby bardziej modny, jak gdyby ktoś go odczarował. Mnie się nigdy źle nie kojarzył, bo mama w kuchni go nie używała. A dlaczego? No właśnie dlatego, że podawano szpinak w internacie szkolnym w formie zielonej papki. Ja najczęściej przyrządzam potrawy ze świeżych listków i bardzo go lubię. Mój mąż, również niezniechęcony szpinakiem w dzieciństwie, podziela moje kulinarne preferencje szpinakowe. Polubiliśmy również ser pleśniowy, miejmy nadzieję, że kiedyś polubią zarówno szpinak, jak i pleśniaka nasi synowie.

      Nadchodzi wiosna, choć za oknem śnieg i mróz. I po raz kolejny o tej porze roku gotujemy na zielono z Gosią. Zielono mi 2018 to bardzo lubiana przeze mnie kulinarna inicjatywa, bo uwielbiam zielone warzywa...

      Naleśniki ze szpinakiem, fetą i Lazurem

      Składniki:

      9 naleśników
      opakowanie świeżego szpinaku
      3 ząbki czosnku
      olej, masło klarowane
      trójkąt sera Lazur 100 g
      kostka miękkiej fety 270 g
      pieprz do smaku

      Czosnek obrać, drobno posiekać, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju lub klarowanego masła na niedużym ogniu. Partiami wsypywać na patelnię szpinak i dusić. Zdjąć z ognia i ostudzić. W misce rozdrobnić widelcem sery - fetę i Lazur. Wymieszać z ostudzonym szpinakiem, dokładnie wymieszać, doprawiając do smaku pieprzem. Farszem smarować cienko środek każdego naleśnika. Naleśniki zwijać w rulon. Obsmażyć z obu stron na słoty kolor na oleju lub maśle klarowanym.

      Naleśniki ze szpinakiem, fetą i Lazurem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Naleśniki ze szpinakiem, fetą i Lazurem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 17 marca 2018 19:49
  • poniedziałek, 05 marca 2018
    • Roladki schabowe z suszonymi pomidorami i oliwkami w sosie czosnkowym

      Do roladek najczęściej kupuję schab, ponieważ nie jest tak delikatny przy rozbijaniu jak filety z kurczaka. Co prawda dłużej się dusi w sosie, ale wówczas jest kruchy i delikatny. Do środka dałam suszone pomidory oraz oliwki. Osobno przygotowałam do roladek sos na bazie pieczonego czosnku, który jest dużo bardziej aromatyczny niż świeży. Natomiast wywar, w którym dusiły się roladki wykorzystałam jako bazę kremowej zupy pomidorowej z ryżem.

      Roladki schabowe z suszonymi pomidorami i oliwkami w sosie czosnkowym

      Składniki na 6 roladek:

      6 grubszych plastrów schabu (ok. 1,5 cm)
      zielone oliwki, odsączonych (mogą być z nadzieniem)
      ok. 9 pomidorów suszonych (najlepiej twardych, bez oliwy, pokrojonych w paski
      słodka papryka w proszku
      suszony czosnek
      zioła do pizzy
      sól i pieprz
      olej do smażenia

      Sos:

      pół główki pieczonego czosnku
      1 łyżka masła
      1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      2 łyżki majeranku
      2 łyżki mąki
      1 łyżka ziół do pizzy
      suszony czosnek
      2 gałązki posiekanej natki
      sól, pieprz do smaku

      Czosnek ułożyć na kawałku folii aluminiowej, zalać łyżką oleju i zawinąć. Piec ok. 1/2 godziny w gorącym piekarniku. Ostudzony wycisnąć z łupin i rozgnieść.

      Mięso umyć, osuszyć i rozbić bardzo cienko. Obsypać delikatnie z obu stron przyprawami i czosnkiem. Na brzegu każdego płata ułożyć po 4  paski papryki i 3 oliwki. Zrolować, dopinając wykałaczkami brzegi. Obsmażyć na gorącym oleju na lekko złoty kolor z każdej strony. Przełożyć do większego garnka, zalać taką ilością wrzącej wody, by przykryło mięso. W razie potrzeby dolewać gorącej wody. Dusić przykryte mięso do miękkości.

      Przygotować sos. Masło stopić, dodać mąkę i ciągle mieszając wlać 1 i 1/2 szklanki zimnej wody. Dodać. zmiażdżony i suszony czosnek, zioła, pieprz, i sól do smaku. Chwilę pogotować, zabielić słodką śmietanką, wymieszać i ewentualnie doprawić. Sos i gorące roladki wyłożyć na talerze w dowolnej kolejności. Podawać z ziemniakami i surówką z kapusty.

      Roladki schabowe z suszonymi pomidorami i oliwkami w sosie czosnkowym

      Roladki schabowe z suszonymi pomidorami i oliwkami w sosie czosnkowym

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Roladki schabowe z suszonymi pomidorami i oliwkami w sosie czosnkowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 05 marca 2018 13:17
  • piątek, 02 marca 2018
    • Fuczki

      Fuczki to danie kuchni podkarpackiej. Po raz pierwszy spotkałam się z nimi, śledząc kartę jednej z sanockich restauracji. Przeglądnęłam przepisy w necie i skomponowałam swój przepis na placuszki z ciasta naleśnikowego z kiszoną kapustą. Kapustę można przed użyciem ugotować lub dodać surową. Wypróbowałam pierwszą opcję.

      Fuczki

      Składniki:

      400 g kiszonej kapusty
      1 szklanka mleka
      1 szklanka gazowanej wody mineralnej
      ok. 2 szklanki mąki pszennej
      2 jajka
      sól, pieprz, łyżeczka nasion kminu
      pół łyżeczki proszku do pieczenia (dla chrupkości)

      Sos czosnkowy:

      2 łyżki majonezu
      1 duży kubek śmietany (12% lub mniej)
      pół pęczka natki pietruszki
      1-2 duże ząbki czosnku
      sól i pieprz do smaku

      W dużej misce rozmieszać lub zmiksować jajka, wodę i mleko. Dodać mąkę, proszek, kminek, sól i pieprz. Dokładnie połączyć składniki, by nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na racuchy. Dodać odciśniętą kapustę i dokładnie wymieszać. Na rozgrzany olej kłaść po 2-3 łyżki ciasta, formując okrągłe placuszki i smażyć na rumiano z obu stron.

      Przygotować sos. Majonez wymieszać ze śmietaną, dodać zmiażdżony czosnek, posiekaną natkę, sól i pieprz. Fuczki podawać polane sosem czosnkowym.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Fuczki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 02 marca 2018 08:59
  • środa, 28 lutego 2018
    • Soczewicówka a la zupa grochowa

      Za oknem nieustający mróz poniżej 10 stopni Celsjusza. Na rozgrzewkę proponuję dziś zupę, której głównym składnikiem jest soczewica. Smakuje bardzo podobnie jak zupa grochowa. Przygotowałam ją w ramach wspólnego gotowania. Dzisiejszy temat kulinarny to "3 po 3 - soczewica, czosnek, warzywa korzeniowe". Gotuje ze mną również Marta i Malwina.

      Soczewicówka a la zupa grochowa

      Składniki:

      2 szklanki czerwonej soczewicy
      200 g chudego wędzonego boczku
      3 średnie kremowe ziemniaki

      1 niewielka pietruszka
      ½ małego selera
      2 małe marchwie
      1 duża cebula
      kilka ząbków czosnku
      sól, pieprz, majeranek
      liść laurowy, ziele angielskie
      ½ małego pęczka posiekanej natki pietruszki
      olej do smażenia
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      2 płaskie łyżki mąki pszennej

      ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w plasterki, a boczek kostkę. Boczek zalać 5 szklankami zimnej wody, dodać liść laurowy i ziele. Zagotować. Gotować na niewielkim ogniu 2-3 minuty, dodać brane i starte na grubej tarce marchew, pietruszkę, selera, a 5 minut później pokrojone w kostkę ziemniaki  i gotować aż warzywa zmiękną. Wówczas dodać przepłukaną soczewicę. W czasie gotowania cebulę obrać i pokroić w kostkę. Usmażyć na oleju na złoty kolor, dodając pod koniec mąkę. Wlać szklankę gotującego się wywaru i wymieszać, by mąka dobrze się rozprowadziła, po czym dodać do warzyw. Kiedy warzywa i soczewica będą miękkie, wlać śmietankę, dodać posiekaną natkę. Doprawić zupę do smaku solą, pieprzem i majerankiem (ok. 2 łyżek). 

      Soczewicówka a la zupa grochowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Soczewicówka a la zupa grochowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 28 lutego 2018 19:07
  • piątek, 01 grudnia 2017
    • Zupa gołąbkowa

      Razem z blogowymi koleżankami, z Anią Malwiną i Martą gotowałyśmy zupę z kapusty. J zdecydowałam się na ugotowanie zupę gołąbkową z włoską kapustą. Bardzo nam ta zupa smakowała, a dzieci prosiły o dokładkę :)

      Zupa gołąbkowa

      Składniki:

      2,5 litra bulionu warzywnego

      ok. 700 g wieprzowego mięsa mielonego

      ok. ćwiartka włoskiej kapusty

      1 duża marchew

      pół selera

      1 cebula

      3 ząbki czosnku

      2/3 szklanki ryżu

      500 ml passaty pomidorowej

      3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

      pół łyżeczki ziaren kminku

      pół łyżeczki oregano

      2 liście laurowe

      kilka kulek ziela

      olej do smażenia

      1 łyżeczka słodkiej papryki

      ew. 1 łyżeczka wędzonej papryki

      szczypta cukru

      pieprz czarny

      sól

      Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, wyłożyć mięso i obsmażyć. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, dodać do mięsa i podsmażyć. Pod koniec smażenia dodać obrany i drobno posiekany czosnek. Do zimnego wywaru przełożyć mięso razem z liściem laurowym i zielem. Marchew i selera obrać, zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w słupki. Dodać do wywaru. Kiedy wywar się zagotuje, dodać ryż. Kapustę grubo posiekać, dodać do wywaru razem z kminkiem. Kiedy ryż i warzywa zmiękną, wlać passatę, dodać koncentrat pomidorowy, słodką i wędzoną paprykę, oregano, sól i pieprz do smaku. Chwilę pogotować, w razie potrzeby dosłodzić. Zupa na drugi dzień gęstnieje. Należy dodać bulionu i ewentualnie doprawić.

      Zupa gołąbkowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa gołąbkowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 01 grudnia 2017 07:18
  • piątek, 24 listopada 2017
  • środa, 22 listopada 2017
    • Zupa z soczewicą i batatami

      Zupełnie nie miałam pomysłu na zupę. Tym bardziej, że moi synowie coś ostatnio marudzą przy zupach. Młodszy stwierdził, że on nie lubi już pomidorowej, co najwyżej barszcz, żurek albo rosół. A ta kompozycja powstała z tego co było w lodówce. Resztę zdziałały zioła i przyprawy. Zupa jest aromatyczna i obyło się tym razem bez marudzenia.

      Zupa z soczewicą i batatami

      Składniki:

      1,5 litra bulionu warzywnego
      250 g wędzonego boczku
      1 duża marchew
      1/2 dużego selera
      1 duży batat
      pół cebuli
      3 ząbki czosnku
      ¾ czerwonej soczewicy
      kilka suszonych pomidorów z oliwy, dobrze odsączonych, pokrojonych w kostkę
      2 łyżki suszonych płatków papryki (można pominąć)
      duża szczypta pieprzu kajeńskiego
      1 łyżeczka majeranku
      ½ łyżeczki mielonego kminku
      gałązka lubczyku
      2 gałązki posiekanego lubczyku
      2 gałązki posiekanej natki pietruszki
      łyżeczka granulowanego czosnku
      2 łyżki wędzonej słodkiej papryki
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%sól i pieprz

      Boczek i warzywa umyć, obrać, pokroić w kostkę (batata nieco grubiej). Zagotować w bulionie. Kiedy warzywa zmiękną dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przepłukaną soczewicę, pomidory i płatki papryki. Dodać wszystkie zioła i przyprawy, a na końcu wlać śmietankę. Ewentualnie dosolić i zaostrzyć pieprzem. Gotować jeszcze kilka minut, by wszystkie smaki połączyły się.

      Zupa z soczewicą i batatami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa z soczewicą i batatami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 22 listopada 2017 08:13
  • poniedziałek, 20 listopada 2017
  • czwartek, 16 listopada 2017
    • Zapiekanka z kurczaka i brokułów w sosie czosnkowym

      Razem z Anią pichciłyśmy w ramach akcji "Trzy po trzy". Dzisiejszymi bohaterami są: makaron, brokuł i czosnek. Zapraszam po przepis na aromatyczną zapiekankę.

      Zapiekanka z kurczaka i brokułów w sosie czosnkowym

      Składniki:

      opakowanie makaronu penne
      300 g pomidorków koktajlowych

      1 duży brokuł podzielony na różyczki
      2 duże filety z kurczaka
      250 g miękkiego twardej mozzarelli
      2/3 puszki kukurydzy
      sól, pieprz, słodka papryka, granulowany czosnek, zioła do pizzy

      Sos:

      2 łyżki masła
      2 łyżki mąki
      1,5 szklanka wody
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      pół główki czosnku, drobno posiekanego czosnku
      sól i pieprz
      1 łyżeczka ziół do pizzy

      Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

      Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką, granulowanym czosnkiem i ziołami do pizzy.

      Usmażyć na niewielkiej ilości oleju.

      Różyczki brokułów ugotować w osolonej i posłodzonej wodzie na półtwardo.

      Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła włoskie. Wlać słodką śmietankę i chwilę gotować Doprawić do smaku solą i pieprzem.

      Makaron wymieszać z kurczakiem, różyczykami brokułu, odsączoną kukurydzą z puszki. Zalać równomiernie sosem Na wierzch zetrzeć mozzarellę, a na wierzchu ułożyć umyte pomidorki Zapiekać w 190oC aż ser się rozpuści i nieco przyrumieni.

      Kurczak pieczony z batatami w ziołach

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekanka z kurczaka i brokułów w sosie czosnkowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 listopada 2017 07:29
  • czwartek, 02 listopada 2017
  • środa, 18 października 2017

Kalendarz

Grudzień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...