Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „czosnek”

  • sobota, 01 lipca 2017
  • piątek, 16 czerwca 2017
  • środa, 24 maja 2017
  • czwartek, 11 maja 2017
  • poniedziałek, 27 marca 2017
    • Pizza z salami, oliwkami i porem

      Pizza z salami, oliwkami i porem

      Ciasto:

      3/4 szklanki ciepłej wody
      2 szklanki mąki pszennej chlebowej
      25 g drożdży
      pół łyżeczki cukru
      płaska łyżeczka soli
      3 łyżki oleju
      oraz mąka do podsypywania

      Dodatki:


      250 g sera wędzonego w kawałku - użyłam Goudy
      1/4 korzenia pora, pokrojonego w cienkie paseczki
      2-3 ząbki czosnku drobno posiekane
      150 g salami
      kilkanaście czarnych oliwek, posiekanych
      zioła do pizzy
      3 łyżki gęstej pasty pomidorowej

      W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, 2 łyżki oleju i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania zwilżać dłonie pozostałą częścią oleju, wówczas idealnie odchodzi od dłoni. Na koniec obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką na 20 minut.

      Dłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na blasze nieprzywieralnej lub wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką (ja użyłam teflonowej, więc ten etap pominęłam). Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. Można włożyć do piekarnika nagrzanego do 40oC. W tym czasie przygotować dodatki. Zetrzeć ser.

      Ciasto posmarować pastą pomidorową, posypać ziołami. Wyłożyć starty se, grubo krojone salami, nitki pora, oliwki i czosnek. Znów posypać ziołami do pizzy lub oregano. Blachę z pizzą wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 16 minut w 240oC. Spód pizzy powinien być lekko zarumieniony.

      Pizza z salami, oliwkami i porem

      Pizza z salami, oliwkami i porem

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza z salami, oliwkami i porem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 marca 2017 08:48
  • sobota, 18 marca 2017
  • czwartek, 19 stycznia 2017
    • Zupa z pieczonego kalafiora i czosnku

      Na kilku blogach kulinarnych widziałam kremową zupę z pieczonego kalafiora. Byłam ciekawa smaku. Zupa nie jest mdła, o ile dodamy dużo ziół, przypraw oraz sporo pieczonego czosnku. Zupę podałam najprościej jak się da, z domowymi grzankami :)

      Zupa z pieczonego kalafiora i czosnku

      Składniki:

      1 kalafior
      1 główka czosnku
      1 seler
      mielony kminek, gałka muszkatołowa
      ostra i słodka papryka
      zioła do pizzy
      olej lub oliwa
      sól i pieprz
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      grzanki lub groszek ptysiowy do podania

      Kalafiora umyć, podzielić na różyczki, ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową. Skropić olejem lub oliwą, posolić, przykryć folią aluminiową. Na niewielkim kwadracie folii aluminiowej położyć główkę czosnku, polać olejem, posolić i szczelnie zawinąć. Czosnek położyć obok kalafiora i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC na minimum 40 minut. W tym czasie zagotować 5-6 szklanek wody wrzucić umyty, obrany i pokrojony na kawałki seler. Następnie dodać przypieczony kalafior oraz wyłuskany z łupin czosnek. Gotować do miękkości. Warzywa zmiksować z wywarem, doprawić solą pieprzem i ziołami. Zabielić śmietanką. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

      Zupa z pieczonego kalafiora i czosnku

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa z pieczonego kalafiora i czosnku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 19 stycznia 2017 07:56
  • środa, 21 grudnia 2016
  • środa, 23 listopada 2016
    • Krupnik na kurczaku

      Zazwyczaj krupnik gotuję na żeberkach. Dziś nieco łagodniejsza wersja, bo z kurczaka.

      Krupnik na kurczaku

      Składniki:

      3 udka z kurczaka (tylko górne części)

      1 seler

      1 duża marchew

      3-4 ząbki czosnku

      4-5 suszonych grzybów

      kilka plastrów cebuli

      3 średnie kremowe ziemniaki

      2/3 szklanki kaszy jęczmiennej

      1 listek laurowy

      kilka ziaren ziela angielskiego

      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)

      3 łyżki posiekanej natki lub koperku

      Mięso umyć, włożyć wraz z grzybami, listkiem laurowym i zielem do garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. 40 minut od zagotowania. Po tym czasie dodać do wywaru dodać przepłukaną kaszę. Warzywa obrać, umyć, marchew i selera zetrzeć na grubej tarce, a ziemniaki pokroić w kostkę. Po 10 minutach od włożenia kaszy dodać do wywaru ziemniaki, a następnie marchew, selera, pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, Gdy warzywa i kasza będą miękkie dodać  natkę lub koperek oraz sól i pieprz do smaku. Mięso najlepiej obrać ze skóry i kości, pokroić i dodać do zupy. Zupę podawać gorącą. 

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Krupnik na kurczaku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 23 listopada 2016 07:41
  • piątek, 04 listopada 2016
    • Risotto z podgrzybkami

      Sezon grzybowy był w tym roku udany. Dużo grzybów zostało ususzonych, część prawdziwków zamroziliśmy, a nieco grzybów zjedliśmy na świeżo w postaci zupy i risotto. Dzisiaj podaję przepis na risotto ze świeżymi, wyrazistymi w smaku podgrzybkami. Można również do tego dania użyć grzybów mrożonych.

      Risotto z podgrzybkami

      Składniki:

      1 szklanka ryżu Arborio

      2 oleju lub oliwy

      ok. 3 szklanki bulionu warzywnego

      1/2 szklanki białego wytrawnego wina

      kilka średnich świeżych lub mrożonych podgrzybków

      1 mała cebula

      2-3 ząbki czosnku

      rozmaryn, tymianek

      sól i świeżo mielony pieprz do smaku

      posiekana natka pietruszki

      W garnku z grubym lub najlepiej teflonowym dnem rozgrzać masło lub oliwę, dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, dodać zmiażdżony czosnek i dusić ok. 1 minuty. Wsypać suchy ryż, chwilę smażyć, ciągle mieszając. Wlać wino i gotować aż płyn wyparuje. Wlać gorący bulion, dodać tymianek i rozmaryn. Na osobnej patelni podsmażyć oczyszczone i pokrojone w plastry podgrzybki. Przełożyć do gotującego ryżu. Ryż gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki. Pod koniec dodać posiekaną natkę. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać do mięs lub jako samodzielne danie.

      Grzyby i warzywa jesienne 2016

      Risotto z podgrzybkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Risotto z podgrzybkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 04 listopada 2016 09:45
  • środa, 02 listopada 2016
  • środa, 19 października 2016
    • Surówka z kapusty z czosnkiem

      W pewnej rzeszowskiej restauracji urzekła mnie surówka z kapusty z dodatkiem czosnku. Przy pierwszej nadarzającej się okazji swoją sprawdzoną surówkę wzbogaciłam przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Rodzina zaakceptowała nowy smak. Surówkę zrobiłam z winegretem, ale polecam także w wersji jorurtowej z odrobiną majonezu.

      Surówka z kapusty z czosnkiem

      Składniki:

      1/2 główki niewielkiej kapusty
      1 duża marchew
      posiekana natka pietruszki
      1-2 ząbki czosnku
      sól

      Sos:

      1/2 szklanki zimnej wody
      sok z połówki cytryny lub 4 łyżki białego octu winnego

      3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
      sól, pieprz i cukier puder do smaku
      1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek ale mogą być też zioła do pizzy

      Warzywa umyć. Kapustę drobno posiekać lub poszatkować. Jeśli nie jest to młoda kapusta, posolić i ugnieść. Marchew obrać, zetrzeć na grubej tarce do jarzyn. Zieleninę drobno posiekać. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie warzywa wraz zieleniną wymieszać w misce lub salaterce. Składniki sosu połączyć ze sobą. Warzywa polać sosem i jeszcze raz dokładnie wymieszać.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Surówka z kapusty z czosnkiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 19 października 2016 07:35
  • środa, 14 września 2016
  • wtorek, 05 lipca 2016
  • piątek, 10 czerwca 2016
    • Kotleciki z ciecierzycy i cukinii

      Na początek weekendu proponuję zdrowe i smaczne kotleciki z ciecierzycy i cukinii. Są bardzo delikatne, bo nie dodałam do nich jajek. Jeśli chcecie mieć pewność, że nie rozpłyną się podczas smażenia, radzę dodać 1-2 jajka. A jeszcze bardziej polecam polane sosem koperkowym i podane z surówką z młodej kapusty.

      Kotleciki z ciecierzycy i cukinii

      Składniki:

      1 nieduża cukinia

      1 szklanka ziaren ciecierzycy

      ząbek czosnku

      sól, pieprz, kminek, słodka papryka, tymianek, oregano

      olej do smażenia

      bułka tarta do obtoczenia

      Surową ciecierzycę namoczyć na całą noc. Gotować na małym ogniu przez do miękkości.

      Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach, odrobinę posolić i odstawić, żeby puściła wodę i po 10-15 minutach odcisnąć.
      Czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę
      Ciecierzycę zmielić blenderem lub w malakserze. Dodać czosnek, cukinię, przyprawy i sól.
      Formować nieduże kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron na rumiano na niewielkiej ilości oleju. Placuszki są delikatne, więc jeżeli damy za dużo oleju, to olej wsiąknie w kotlety i mogą pękać. Nie próbowałam wersji z surowym jajkiem, ale przypuszczam, że byłyby twardsze i bardziej zwarte.

      Kotleciki z ciecierzycy i cukinii



      

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Kotleciki z ciecierzycy i cukinii”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 10 czerwca 2016 09:42
  • środa, 08 czerwca 2016
    • Sałatka ze szparagami

      Sałatka bardzo smakowała gościom przyjęcia urodzinowego syna Juliana. Drugi raz zrobiłam ją na imieniny rodziców. Dzisiaj chcę się podzielić z Wami przepisem. Bardzo polecam, póki są jeszcze w warzywniakach szparagi.

      Sałatka ze szparagami

      Składniki:

      1 puszka czerwonej fasoli
      1 puszka kukurydzy
      1 opakowanie pomidorków koktajlowych
      pęczek rzodkiewki
      pół pęczka zielonych szparagów
      garść ziaren słonecznika

      Sos:

      mały kubek jogurtu naturalnego
      2 łyżki majonezu
      2 łyżki soku z cytryny
      1 ząbek czosnku
      1 łyżeczka ziół do pizzy
      sól i biały pieprz
      szczypta cukru pudru

      Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki i podzielić na pół. Wrzucić na osolony i ocukrzony wrzątek i ugotować na pół twardo (najpierw wrzucić środkowe części, a po minucie główki). Odcedzić, przelać zimną wodą. ?Składniki sosu wymieszać i schłodzić. Pomidorki pokroić w plastry. Kukurydzę i fasolę odcedzić z zalewy, fasolę przepłukać. Z rzodkiewek uciąć nać i pokroić w plastry. W salaterce umieścić fasolę, kukurydzę, pomidorki, rzodkiewki i szparagi. Polać sałatkę sosem. Na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika i ostudzone wyłożyć na sos.

      Sałatka ze szparagami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka ze szparagami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 08 czerwca 2016 09:51
  • niedziela, 05 czerwca 2016
    • Roladki z kurczaka ze szpinakiem i migdałami w sosie koperkowym

      Cudowna pogoda sprawiła, że nie zaglądałam tutaj przez kilka dni. W końcu jednak trzeba powrócić do rzeczywistości przed nowym tygodniem pełnym obowiązków i... gotowania. Dzisiaj na blogu właściwie klasyka kuchni, roladki drobiowe ze szpinakiem w wiosenno-letnim sosie koperkowym z dodatkiem migdałów. Uwielbiam ten czas, kiedy wszystko jest zielone... połoniny bieszczadzkie, zielenina i szpinak...

      Roladki z kurczaka ze szpinakiem i migdałami w sosie koperkowym

      Składniki na 4 roladki:

      2 duże filety kurczaka
      150 g świeżego szpinaku szpinaku
      2 ząbki czosnku
      garść płatków migdałowych
      sól, pieprz, suszony czosnek, suszona papryka szczypta włoskich ziół
      olej do smażenia

      Do sosu:
      1 łyżka masła
      1 łyżka mąki
      mały pęczek koperku
      sól lub przyprawa warzywna, pieprz, szczypta włoskich ziół
      2/3 szklanki śmietanki 18%
      

      Każdy filet przekroić na pół i delikatnie rozbić na cienki płat, najlepiej przez folię spożywczą. Przyprawić z obu stron solą, pieprzem, czosnkiem, papryką i ziołami. Odłożyć do lodówki na czas przygotowania nadzienia. Szpinak przyprawić na patelni solą i pieprzem i udusić na 2 łyżkach wody i łyżce oleju, dodać zmiażdżony czosnek. Ostudzić. Dodać migdały i wymieszać. Na filetach rozprowadzić szpinak. Zwijać w rulon. Spinać wykałaczkami, by farsz nie wydostawał się ze środka. Zrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju lub sklarowanym maśle. W szerokim garnku stopić masło, dodać mąkę i chwilę smażyć. wlać szklankę wody i mieszać trzepaczką do rozpuszczenia grudek. Dodać posiekany koperek, zioła, czosnek, pieprz i sól do smaku. Po kilku minutach gotowania wlać śmietankę i ewentualnie jeszcze raz doprawić.



      

      Roladki z kurczaka ze szpinakiem i migdałami w sosie koperkowym

      Roladki z kurczaka ze szpinakiem i migdałami w sosie koperkowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Roladki z kurczaka ze szpinakiem i migdałami w sosie koperkowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 05 czerwca 2016 20:23
  • środa, 27 kwietnia 2016
    • Karkówka z solanki

      Przepis na pieczoną karkówkę marynowaną w solance znalazłam u Aguzji. Karkówka przygotowana w ten sposób jest krucha i aromatyczna. Zwiększyłam jednak ilość przypraw w solance i do pieczenia mięsa.Karkówkę polecam głównie na kanapki, ale podana na ciepło z sosem smakuje równie wspaniale.

      Karkówka z solanki

      Składniki:

      1,5 kg karkówki
      6 ząbków czosnku
      ew. kminek suszony czosnek, rozmaryn

      Solanka:

      3 litry wody
      6 łyżek soli
      2 liście laurowe
      8 ziarenek pieprzu
      4 ziarenka ziela angielskiego

      W dużym garnku umieścić wszystkie składniki solanki i zagotować. Zamieszać, by sól się dobrze rozpuściła. Solankę całkowicie wystudzić i umieścić w niej mięso. Odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce. Mniej więcej w połowie leżakowania mięso można obrócić i sprawdzić, czy jest całkowicie zanurzone w solance.

      Przed pieczeniem mięso wyjąć i osuszyć dokładnie ręcznikiem papierowym. Karkówkę naciąć w kilku miejscach wąskim, ostrym nożem, a w zagłębienia powkładać obrane ząbki czosnku. Można posypać dodatkowo suszonym czosnkiem, kminkiem i rozmarynem. Tak przygotowane mięso umieścić w rękawie do pieczenia.

      Piekarnik nagrzać do 200 C. Wstawić pieczeń i piec 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150 C i piec jeszcze przez 2,5 godziny.

      Mięso wyjąć z piekarnika, rękaw naciąć na środku, ale karkówkę pozostawić w sosie z pieczenia, aż dobrze wystygnie.

      banner przepis miesiaca

      Karkówka z solanki

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Karkówka z solanki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 27 kwietnia 2016 12:29
  • wtorek, 12 kwietnia 2016
  • środa, 23 marca 2016
    • Pieczony boczek

      Na Wielkanoc sama przygotowuję wędliny. Zwykle jest to schab lub szynka gotowana oraz pieczony boczek. Staram się kupić jak najchudszy. Mój pachnie kminkiem i czosnkiem. Wspaniale komponuje się z chrzanem...

      Pieczony boczek

      Składniki:

      1,5 kg chudego, surowego boczku,
      1 łyżka soli lub przyprawy warzywnej bez glutaminianu sodu
      szczypta pieprzu
      1 łyżka majeranku
      2 łyżki kminku
      kilka ząbków czosnku
      2-3 łyżki oleju,
      1 łyżka mielonej papryki

      Boczek umyć. Ząbki czosnku obrać, pokrój w plastry. Naszpikować nimi mięso, robiąc otwory końcówką noża. Następnie boczek natrzeć olejem, a następnie solą (przyprawą warzywną), pieprzem, majerankiem, kminkiem i papryką. Odstawić do lodówki na 1 godzinę lub nawet na całą noc, aby mięso przeszło przyprawami. Następnego dnia przełożyć mięso do brytfanki, wstawić do piekarnika o temperaturze 180oC około 1,5 godziny. Upieczony i przestudzony boczek wstawić do lodówki na kilka godzin przed podaniem.

      Pieczony boczek

      Pieczony boczek

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczony boczek”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 23 marca 2016 08:17
  • czwartek, 17 marca 2016
    • Lazagne ze szpinakiem i cukinią

      Lazagne ze szpinakiem i cukinią

      Składniki:

      około 250 g makaron typu lasagne
      250 g sera żółtego (użyłam salami)

      Farsz:

      dwa opakowania świeżego szpinaku
      4 ząbki czosnku
      sól, pieprz
      1 łyżka masła
      400 g chudego twarogu śmietankowego (zmielonego)
      100 g sera z niebieską pleśnią
      1 młoda cukinia

      Sos beszamelowy:

      2 łyżki masła
      2 łyżki mąki
      1 szklanka wody
      1,5 szklanki mleka
      pół szklanki słodkiej śmietanki
      2 łyżeczki ziół do pizzy
      sól i pieprz

      Farsz:

      Masło stopić, wrzucać partiami szpinak i posiekany czosnek i smażyć. Można dolać 2 łyżki wody. Dodać pokruszony ser pleśniowy. Kiedy szpinak zwiędnie i straci na objętości, zdjąć z ognia i wymieszać z twarogiem. Doprawić solą i pieprzem. Cukinię zetrzeć razem z łupą na tarce do mizerii w bardzo cienkie plastry.

      Sos beszamelowy:

      Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę z mlekiem. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wlać słodką śmietankę, dodać zioła, sól i pieprz i po zagotowaniu wyłączyć.

      Wykonanie:

      Układać lazanię w formie warstwami zaczynając od płatów makaronu. Posmarować 3 łyżkami beszamelu. Następnie wykładamy szpinak z twarogiem i plastry cukinii. Potem makaron, beszamel, znów szpinak z twarogiem i cukinię. Jako ostatnią warstwę układamy makaron.

      Polewać całość beszamelem, posypać startym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC na ok. 45 minut lub 175o na termoobiegu. (makaron ma być zupełnie miękki). Wierzch najlepiej przykryć folią aluminiową, by ser za bardzo się nie przyrumienił.

       

      banner przepis miesiaca

      Lazagne ze szpinakiem i cukinią

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Lazagne ze szpinakiem i cukinią”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 marca 2016 08:29
  • poniedziałek, 29 lutego 2016
  • wtorek, 09 lutego 2016
  • piątek, 05 lutego 2016
  • poniedziałek, 11 stycznia 2016
    • Rosół z gęsi i kaczki

      Zazwyczaj jadamy rosół na kurczaku lub kurczaku i wołowinie. Tym razem zamarzył mi się rosół z kaczki i pierogi z gęsiną. Kupiłam zatem oba rodzaje mięsa i ugotowałam przepyszny rosół na obu rodzajach mięsa. Rosół był bardzo esencjonalny, ale i bardzo tłusty. Kiedy ostygł, zdjęłam z niego większość tłuszczu, ale mimo tego zachował swój aromat. Mięso, tak jak wspomniałam, zużyłam do przygotowania farszu na pierogi.

      Rosół z gęsi i kaczki

      Składniki:

      2 piersi z gęsi ze skórą
      2 nogi z kaczki
      2 marchewki

      1 duży seler
      1 pietruszka
      1/2 pora
      kawałek włoskiej kapusty
      1 średnia cebula
      4 ząbki czosnku

      kilka suszonych grzybów
      2-3 listki laurowe
      kilka kulek ziela angielskiego
      pęczek natki pietruszki lub lubczyku
      sól i pieprz
      1 łyżka przyprawy warzywnej
      maggi

      Mięso z gęsi i kaczki, obrane warzywa (selera przekroić na pół), natkę, ziele, liście laurowe i grzyby zalać zimną wodą w dużym garnku, aby przykryła warzywa i mięso. Po zagotowaniu zdjąć szumy i przykryć. Cebulę przekroić na pół i opalić na palniku przed włożeniem do wywaru. Gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie zupełnie miękkie. Wszystkie warzywa i mięso wyjąć (łyżką cedzakową), a wywar ostudzić. Włożyć do lodówki, najlepiej na noc i kiedy pojawi się warstwa tłuszczu na wierzchu, zdjąć ok. 3/4 tłuszczu. Jeszcze raz zagotować, doprawić solą, pieprzem, przyprawą i maggi. Podawać z ugotowanym makaronem (najlepsze będą nitki). Ugotowane i oczyszczone ze skóry i kości mięso można wykorzystać do krokietów lub pierogów. Natomiast selera, pietruszkę i marchew zużyłam do sałatki jarzynowej. Rosół można udekorować natką pietruszki.

      Rosół z gęsi i kaczki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Rosół z gęsi i kaczki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 11 stycznia 2016 10:36

Kalendarz

Lipiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...