Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „szpinak”

  • środa, 31 maja 2017
    • Leniwe z ricottą w sosie serowo-szpinakowym

      Leniwe z ricottą w sosie serowo-szpinakowym 

      Ciasto:

      250 g półtłustego twarogu
      250 g ricotty
      2 jajka
      2 szklanki mąki
      3 łyżki oleju
      płaska łyżeczka soli

      Sos:

      1 duża łyżka masła
      2 ząbki czosnku
      2 łyżki mąki
      kilka pomidorów odcedzonych z oliwy (lepsze będą zamykane hermetycznie niż ze słoika)
      opakowanie świeżego umytego szpinaku
      ok. 1 szklanki mleka
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      sól i pieprz do smaku
      80 g sera z niebieską pleśnią


      Przygotować sos. Na dużą patelnię wyłożyć szpinak, zalać wodą i odparować. Szpinak powinien znacznie zmniejszyć swoją objętość. Masło stopić w garnku, dodać mąkę i zamieszać. Wlać mleko i nadal mieszając, rozpuścić grudki, wlać śmietankę. Dodać pokrojony ser i zmiażdżony czosnek. Ser całkowicie rozpuścić. Dodać pokrojone w kostkę pomidory. Kiedy ser się rozpuści, a pomidory napęcznieją od sosu, dodać szpinak. Chwilę gotować, na końcu doprawić pieprzem i solą (ostrożnie, bo ser jest słony). Zdjąć z ognia.

      Przygotować kluski. Zimny twaróg rozdrobnić widelcem, dodać ricottę, jajka, olej i sól. Wymieszać. Dodać mąkę i zagnieść ciasto. Odstawić na chwilę do lodówki. W tym czasie nastawić wodę do gotowania klusek. Kiedy woda zagotuje się, dodać łyżkę soli i oleju. Ciasto podzielić na porcje. Każdą porcję cienko wałkować w palcach jak na kopytka na podsypanym mąką blacie lub stolnicy, potem każdy wałek lekko spłaszczać i kroić po skosie w romby. Kluski wrzucać na osolony wrzątek. Po wypłynięciu na wierzch gotować około 4-5 minut. Odcedzić, wyłożyć na talerze, polać sosem.

      Leniwe z ricottą w sosie serowo-szpinakowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Leniwe z ricottą w sosie serowo-szpinakowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 31 maja 2017 21:59
  • poniedziałek, 13 marca 2017
  • wtorek, 05 lipca 2016
  • czwartek, 09 czerwca 2016
  • niedziela, 05 czerwca 2016
    • Roladki z kurczaka ze szpinakiem i migdałami w sosie koperkowym

      Cudowna pogoda sprawiła, że nie zaglądałam tutaj przez kilka dni. W końcu jednak trzeba powrócić do rzeczywistości przed nowym tygodniem pełnym obowiązków i... gotowania. Dzisiaj na blogu właściwie klasyka kuchni, roladki drobiowe ze szpinakiem w wiosenno-letnim sosie koperkowym z dodatkiem migdałów. Uwielbiam ten czas, kiedy wszystko jest zielone... połoniny bieszczadzkie, zielenina i szpinak...

      Roladki z kurczaka ze szpinakiem i migdałami w sosie koperkowym

      Składniki na 4 roladki:

      2 duże filety kurczaka
      150 g świeżego szpinaku szpinaku
      2 ząbki czosnku
      garść płatków migdałowych
      sól, pieprz, suszony czosnek, suszona papryka szczypta włoskich ziół
      olej do smażenia

      Do sosu:
      1 łyżka masła
      1 łyżka mąki
      mały pęczek koperku
      sól lub przyprawa warzywna, pieprz, szczypta włoskich ziół
      2/3 szklanki śmietanki 18%
      

      Każdy filet przekroić na pół i delikatnie rozbić na cienki płat, najlepiej przez folię spożywczą. Przyprawić z obu stron solą, pieprzem, czosnkiem, papryką i ziołami. Odłożyć do lodówki na czas przygotowania nadzienia. Szpinak przyprawić na patelni solą i pieprzem i udusić na 2 łyżkach wody i łyżce oleju, dodać zmiażdżony czosnek. Ostudzić. Dodać migdały i wymieszać. Na filetach rozprowadzić szpinak. Zwijać w rulon. Spinać wykałaczkami, by farsz nie wydostawał się ze środka. Zrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju lub sklarowanym maśle. W szerokim garnku stopić masło, dodać mąkę i chwilę smażyć. wlać szklankę wody i mieszać trzepaczką do rozpuszczenia grudek. Dodać posiekany koperek, zioła, czosnek, pieprz i sól do smaku. Po kilku minutach gotowania wlać śmietankę i ewentualnie jeszcze raz doprawić.



      

      Roladki z kurczaka ze szpinakiem i migdałami w sosie koperkowym

      Roladki z kurczaka ze szpinakiem i migdałami w sosie koperkowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Roladki z kurczaka ze szpinakiem i migdałami w sosie koperkowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 05 czerwca 2016 20:23
  • czwartek, 17 marca 2016
    • Lazagne ze szpinakiem i cukinią

      Lazagne ze szpinakiem i cukinią

      Składniki:

      około 250 g makaron typu lasagne
      250 g sera żółtego (użyłam salami)

      Farsz:

      dwa opakowania świeżego szpinaku
      4 ząbki czosnku
      sól, pieprz
      1 łyżka masła
      400 g chudego twarogu śmietankowego (zmielonego)
      100 g sera z niebieską pleśnią
      1 młoda cukinia

      Sos beszamelowy:

      2 łyżki masła
      2 łyżki mąki
      1 szklanka wody
      1,5 szklanki mleka
      pół szklanki słodkiej śmietanki
      2 łyżeczki ziół do pizzy
      sól i pieprz

      Farsz:

      Masło stopić, wrzucać partiami szpinak i posiekany czosnek i smażyć. Można dolać 2 łyżki wody. Dodać pokruszony ser pleśniowy. Kiedy szpinak zwiędnie i straci na objętości, zdjąć z ognia i wymieszać z twarogiem. Doprawić solą i pieprzem. Cukinię zetrzeć razem z łupą na tarce do mizerii w bardzo cienkie plastry.

      Sos beszamelowy:

      Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę z mlekiem. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wlać słodką śmietankę, dodać zioła, sól i pieprz i po zagotowaniu wyłączyć.

      Wykonanie:

      Układać lazanię w formie warstwami zaczynając od płatów makaronu. Posmarować 3 łyżkami beszamelu. Następnie wykładamy szpinak z twarogiem i plastry cukinii. Potem makaron, beszamel, znów szpinak z twarogiem i cukinię. Jako ostatnią warstwę układamy makaron.

      Polewać całość beszamelem, posypać startym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC na ok. 45 minut lub 175o na termoobiegu. (makaron ma być zupełnie miękki). Wierzch najlepiej przykryć folią aluminiową, by ser za bardzo się nie przyrumienił.

       

      banner przepis miesiaca

      Lazagne ze szpinakiem i cukinią

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Lazagne ze szpinakiem i cukinią”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 marca 2016 08:29
  • niedziela, 14 lutego 2016
    • Walentynkowe pierogi z mięsem i szpinakiem w sosie pomidorowym

      Pierogi w kształcie serca i czerwonym jak miłość sosie - czemu nie... w końcu miłość dodaje skrzydeł i sprawia, że jesteśmy bardziej kreatywni. Moja Walentynka zjadła pierogi ze smakiem i nie zraził Go zielony, wręcz trawiasty o konsystencji plasteliny farsz :)

      Walentynkowe pierogi z mięsem i szpinakiem w sosie pomidorowym

      Ciasto:

      3 szklanki mąki, najlepiej poznańskiej
      1 jajko
      2-3 łyżki oleju (będzie bardziej elastyczne)
      1 łyżeczka soli
      niepełna szklanka bardzo ciepłej wody

      Nadzienie:

      ugotowane mięso z trzech piersi kurczaka
      1  mała cebula
      2-3 ząbki czosnku, rozgniecione
      1 opakowanie mrożonego szpinaku (brykietu)
      sól i pieprz do smaku

      masło klarowane lub olej

      Sos:

      2 szklanki passaty pomidorowej
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      2 łyżki oleju
      1 duża cebula
      2 ząbki czosnku
      łyżka słodkiej papryki
      1 łyżka ziół do pizzy lub oregano
      1/2 szklanki słodkiej śmietanki
      cukier, sól i pieprz

      Szpinak rozmrozić. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle lub oleju. Dodać szpinak i smażyć kilka minut, zdjąć z ognia. Mięso zmielić razem ze szpinakiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

      Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.

      Przygotować sos. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażyć. Dodać passatę, koncentrat pomidorowy i  zioła. Gotować kilka minut, dodać sól i pieprz oraz cukier do smaku Pod koniec zabielić słodką śmietanką. 

      Ciasto podzielić na 3-4 porcje (to zależy od ilości miejsca do rozwałkowania ciasta), każdą rozwałkowywać na grubość 2 milimetrów. Wykrawać ciasto foremką w kształcie serca, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu na jedno serce, kłaść drugi serce i zlepiać brzegi dookoła. Gotować na średnim ogniu do miękkości (ok. 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię) w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Następnie łyżką cedzakową wykładać na talerze, polewając sosem. 

      Walentynki 2016 - Czym TO się je?

      Walentynkowe pierogi z mięsem i szpinakiem w sosie pomidorowym

      Walentynkowe pierogi z mięsem i szpinakiem w sosie pomidorowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Walentynkowe pierogi z mięsem i szpinakiem w sosie pomidorowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 14 lutego 2016 21:09
  • środa, 21 października 2015
  • wtorek, 29 września 2015
    • Pizza ze szpinakiem i trzema serami

      Pizza to jedno z najszybszych dań w mojej kuchni. Dlatego najczęściej przygotowuję ją na obiad w dzień powszedni, po pracy. Biała pizza, z jasnym sosem rzadziej pojawia się w naszym jadłospisie, ale tym razem "sprzątanie lodówki" zaowocowało wyjątkowo smakowitą wersją pizzy. Musiałam kupić jedynie dwa podstawowe składniki: mąkę i drożdże. Zapraszam... 

      Pizza ze szpinakiem i trzema serami

      Pizza ze szpinakiem i trzema serami

      Ciasto:

      3/4 szklanki ciepłej wody
      2 szklanki mąki pszennej chlebowej
      25 g drożdży
      pół łyżeczki cukru
      płaska łyżeczka soli
      3 łyżki oleju
      oraz mąka do podsypywania

      Dodatki:

      garść szpinaku
      250 g sera żółtego w kawałku - użyłam tylżyckiego
      100 g mozzarelli w kuleczkach
      50 g sera z niebieską pleśnią
      1/2 cebuli
      5-6 pieczarek (użyłam brązowych)
      2-3 ząbki czosnku drobno posiekane
      zioła do pizzy
      tymianek

      Sos:

      1 łyżka masła
      1 łyżka mąki
      1/2 szklanka wody
      1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      50 g sera Gorgonzola lub innego z niebieską pleśnią
      sól i pieprz
      1 drobno posiekana gałązka natki pietruszki
      1 łyżeczka tymianku
      2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
      
      

      W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, 2 łyżki oleju i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania zwilżać dłonie pozostałą częścią oleju, wówczas idealnie odchodzi od dłoni. Na koniec obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką na 20 minut.

      Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wlać słodką śmietankę, a następnie wkruszyć ser pleśniowy i dobrze rozprowadzić w płynie. Dodać natkę pietruszki, tymianek, szczypiorek i po zagotowaniu wyłączyć. Doprawić solą i pieprzem, wierzch przykryć folią, by nie zrobił się kożuch.

      Dłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką (ja użyłam teflonowej, więc ten etap pominęłam). Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. Można włożyć do piekarnika nagrzanego do 40oC. W tym czasie przygotować dodatki. Zetrzeć ser. Szpinak umyć i osuszyć. Pieczarki i cebulę pokroić w plastry.

      Ciasto posmarować sosem, posypać tartym na grubych oczkach serem, rozłożyć szpinak, pieczarki, cebulę, kulki mozzarelli, kawałki Gorgonzoli oraz czosnek. Posypać ziołami i tymiankiem. Blachę z pizzą wstawić do gorącego piekarnika. Przez pierwsze 12 minut piec w 240oC na środkowej półce piekarnika z funkcją góra-dół, kolejne 3-5 na termoobiegu z funkcją grilla w temperaturze 200oC. 

      Wegetariański obiad V  Jesień pełna warzyw
      

      Pizza ze szpinakiem i trzema serami

      Pizza ze szpinakiem i trzema serami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza ze szpinakiem i trzema serami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 29 września 2015 21:09
  • czwartek, 02 lipca 2015
  • piątek, 05 czerwca 2015
    • Naleśniki z wołowiną i młodymi zielonymi warzywami

      Wspaniała pogoda sprzyja wycieczkom, spotkaniom pod chmurką. Sama chcę ten długi weekend wykorzystać jak najlepiej. Wczoraj grill, dzisiaj spacery na świeżym powietrzu i lepienie pierogów, bo niewiele mam czasu na takie atrakcje w dni powszednie. Na jutro zaplanowaliśmy wyjazd nad Jezioro Solińskie, bo przemierzyliśmy już kilka bieszczadzkich szlaków w ostatnich latach, a na Solinie byliśmy ostatnio ponad 5 lat temu.

      Naleśniki z wołowiną i młodymi zielonymi warzywami

      Naleśniki:

      Składniki: (na około 10 naleśników)
      • 250 ml mleka
      • ok.250 ml zimnej wody (może być gazowana)
      •  3 jajka surowe kurze
      • ok.220 g mąki pszennej (u mnie mieszana: razowa i biała )
      • przyprawy:szczypta soli i czosnku (po ok.1/4 łyżeczki)
      • 1/3 torebki szpinaku mrożonego (po rozmrożeniu)
      • dodatkowo:olej do smażenia naleśników 
      - See more at: http://przepisowniabarbry.blogspot.com/2013/04/nalesniki-szpinakowe.html#sthash.Hf8bLTF7.dpuf
      • 250 ml mleka
      • ok.250 ml zimnej wody (może być gazowana)
      •  3 jajka surowe kurze
      • ok.220 g mąki pszennej (u mnie mieszana: razowa i biała )
      • przyprawy:szczypta soli i czosnku (po ok.1/4 łyżeczki)
      • 1/3 torebki szpinaku mrożonego (po rozmrożeniu)
      • dodatkowo:olej do smażenia naleśników 
      Przygotowanie ciasta:
      - See more at: http://przepisowniabarbry.blogspot.com/2013/04/nalesniki-szpinakowe.html#sthash.Hf8bLTF7.dpuf

      1 szklanka wody gazowanej
      1 szklanka zsiadłego mleka (lub kefiru)
      3 jajka
      płaska łyżka cukru pudru
      płaska łyżeczka soli
      ok. 200 g mąki pszennej
      szczypta sody
      1 łyżka oleju

      oraz olej do smarowania patelni

      Nadzienie:

      500 g mielonej wołowiny
      1/2 młodej kapusty

      1 młoda cukinia
      100 g szpinaku "baby"
      1 cebula
      3 ząbki czosnku

      1 łyżka oleju
      1 łyżka masła
      zioła: 1 łyżeczka ziół do pizzy, posiekany koperek i natka pietruszki, kminek, majeranek
      sól, pieprz

      Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać trzepaczką lub mikserem, odstawić na czas przygotowania farszu.

      Cebulę obrać, pokroić w kostkę, smażyć na oleju ok. 2 minuty na bardzo małym ogniu. Dodać mięso i usmażyć, dodając pod koniec obrany i drobno posiekany czosnek. Przełożyć do garnka, zalać 2/3 szklanki wrzątku i dusić kilka minut pod przykryciem.

      Kapustę umyć, pokroić drobno jak na surówkę. Dodać do mięsa razem z kminkiem, delikatnie posolić. Dusić do miękkości. W połowie duszenia dodać umytą i startą na grubych oczkach cukinię, a pod koniec umyte liście szpinaku. Gotować aż cały płyn wyparuje. Dodać zioła do pizzy, majeranek, kminek oraz sól i pieprz do smaku. Farsz przestudzić.

      W tym czasie smażyć krótko z obu stron naleśniki, smarując patelnię olejem. Na każdy naleśnik nakładać farsz na sam środek i zwijać w rulon. Obsmażyć na niewielkiej ilości klarowanego masła lub oleju (wówczas są lekko chrupiące). Podawać z sosem pomidorowym.


          Danie pachnące ziołami - wiosna 2015   Nowalijki w kuchni
      Naleśniki z wołowiną i młodymi zielonymi warzywami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Naleśniki z wołowiną i młodymi zielonymi warzywami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 05 czerwca 2015 20:40
  • sobota, 23 maja 2015
  • wtorek, 19 maja 2015
    • Zupa szpinakowo-rzodkiewkowa

      Moja propozycja na zdrowy wiosenny obiad. Bazą zupy są liście szpinaku i rzodkiewki. Zupę doprawiłam aromatycznymi przyprawami, czosnkiem i zieleniną i podałam z pikantnymi grzankami.

      Zupa szpinakowo-rzodkiewkowa

      Składniki:

      duża garść liści rzodkiewki
      1 woreczek mrożonego szpinaku (może być puree) lub 150 g świeżych liści
      1 mały seler lub 3 łodygi naciowego
      kawałek pora
      3 ząbki czosnku
      2 litry bulionu warzywnego
      1 łyżka masła (lub 2 łyżki oleju rzepakowego)
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      1 łyżka włoskich ziół
      po pół pęczka natki pietruszki i koperku
      sól i pieprz

      Pikantne grzanki paprykowe:

      3-4 kromki chleba (pełnoziarnisty, tostowy lub żytni)
      po szczypcie ziół włoskich, suszonego czosnku, słodkiej i ostrej papryki

      Liście rzodkiewki (również szpinaku, jeśli używamy świeżego), selera i pora umyć. Selera obrać (jeśli używamy bulwy) i pokroić na kawałki. Czosnek obrać. Wszystkie warzywa razem z zamrożonym szpinakiem i zieleniną umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. Zupę zmiksować. Dodać zioła, masło, śmietankę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

      Chleb pokroić w drobną kostkę wyłożyć na suchą patelnię i zrumienić, dodając pod koniec suszony czosnek, oba rodzaje papryk i zioła. Gorącą zupę przelać do miseczek, wrzucić po 2 łyżki grzanek i od razu podawać.

      "Czas na szpinak 5!"  Nowalijki w kuchni

      Zupa szpinakowo-rzodkiewkowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa szpinakowo-rzodkiewkowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 19 maja 2015 14:18
  • czwartek, 19 marca 2015
  • poniedziałek, 16 marca 2015
  • piątek, 09 stycznia 2015
  • wtorek, 02 grudnia 2014
    • Pierogi z twarogiem i szpinakiem

      Bez pierogów nie ma Wigilii. W moim rodzinnym domu mama zawsze przygotowuje dwa rodzaje: ruskie i z kiszoną kapustą. Tego dnia pierogi smakują najlepiej... A i na samo Boże Narodzenie odgrzewane na patelni to prawdziwy rarytas. 

      W ubiegłym roku Wigilię spędzaliśmy u drugiej babci i tak już zostanie, odkąd zabrakło dziadzia Stasia. Teściowa wspominała coś o pierogach ze szpinakiem, więc może zmienimy nieco tradycję, przygotowując je w ten uroczysty wieczór.

      Pierogi z twarogiem i szpinakiem

      Ciasto:

      2 szklanki mąki pszennej luksusowej
      ok. 1/2 szklanki bardzo ciepłej przegotowanej wody
      1/2 łyżeczki soli
      1 jajko
      3 łyżki oleju rzepakowego

      Nadzienie:

      100 g świeżego szpinaku
      1 mała cebula
      2-3 ząbki czosnku
      1 łyżeczka ulubionych suszonych ziół
      ok. 300 g półtłustego sera białego
      pieprz
      sól
      1 łyżka oleju
      

      Najpierw przygotować farsz. Cebulę posiekać w drobną kostkę, wrzucić na rozgrzany olej, chwilę smażyć na małym ogniu. Czosnek obrać, również drobno posiekać, dodając pod koniec smażenia razem z ziołami do pizzy. Następnie dodać szpinak i dusić aż maksymalnie zmniejszy swoją objętość. Przestudzić. Dodać drobno pokruszony twaróg. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem oraz ziołami do smaku.

      Mąkę wsypać do miski, dodać sól i jajko. Dolewać porcjami wodę, zagnieść dość wilgotne ciasto. Wyłożyć na blat kuchenny lub stolnicę. Na dłonie wylać olej i wyrabiać ciasto aż stanie się gładkie i elastyczne. Podsypać blat mąką rozwałkować je na grubość 2 milimetrów. Ciasto wykrawać szklanką o średnicy 6-7 cm lub okrągłą foremką do ciastek, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu, składać na pół i zlepiać brzegi. Gotować do miękkości (ok. 3 minut od wypłynięcia) w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Wybierać łyżką cedzakową. Podawać okraszone podsmażonym boczkiem, dodając pod koniec smażenia masło.

      Pierogi z twarogiem i szpinakiem

      Pierogi z twarogiem i szpinakiem

      Pierogi na Wigilię

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Pierogi z twarogiem i szpinakiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 02 grudnia 2014 07:48
  • piątek, 06 czerwca 2014
  • środa, 04 czerwca 2014
  • sobota, 03 maja 2014
    • Roladki z kurczaka ze szpinakiem i serem pleśniowym

      Korzystając z pięknej pogody w ostatnich dniach, niewiele czasu spędzałam w kuchni czy przy komputerze. Patrząc na liczbę wpisów blogerów, jak i wejścia na blog, wszyscy chyba wyruszyli na majówkę...

      Dzisiaj ochłodziło się i podwójnie świąteczne popołudnie spędzamy leniwie na ulubionych przyjemnościach. Ja zaczęłam czytać nową książkę, ale mimo ciekawego wstępu, zaczęłam ziewać. Widząc pusty komputer, usiadłam, by przejrzeć moje niepublikowane przepisy. Niewiele ich, za to dużo przepisów czeka na opracowanie. Wymaga to nieco czasu, bo większość z nich to moje improwizacje. Jedna z nich właśnie się pisze. Jeden z naszych weekendowych obiadów. Zapraszam na roladki z kurczaka ze szpinakiem i serem pleśniowym...

      Roladki z kurczaka ze szpinakiem i serem pleśniowym

      Składniki na 6 roladek:

      3 duże filety kurczaka
      5-6 kostek mrożonego szpinaku
      2-3 ząbki czosnku
      ok. 50 sera z niebieską pleśnią (użyłam Lazura)
      sól, pieprz, suszony czosnek, szczypta włoskich ziół
      olej i łyżka masła do smażenia

      Do sosu:
      ok. 100 sera z niebieską pleśnią, tego samego co użyliśmy do nadzienia
      sól, pieprz, suszony czosnek, szczypta włoskich ziół
      1 trójkącik sera topionego
      2/3 szklanki śmietanki 18%
      posiekana natka pietruszki
      

      Każdy filet przekroić na pół i delikatnie rozbić na cienki płat, najlepiej przez folię spożywczą. Przyprawić z obu stron solą, pieprzem,czosnkiem i ziołami. Odłożyć do lodówki na czas przygotowania nadzienia. Szpinak rozmrozić i odparować z solą i pieprzem na łyżeczce masła, dodać zmiażdżony czosnek. Ostudzić. Dodać pokruszony ser pleśniowy. Na filetach rozprowadzić masę szpinakowo-serową. Zwijać w rulon. Spinać wykałaczkami, by farsz nie wydostawał się ze środka. Zrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju lub sklarowanym maśle. Przełożyć do garnka, zalać szklanką wrzątku, dodać serek topiony i pleśniowy, zioła, czosnek, pieprz i sól do smaku. Mieszać do rozpuszczenia serów, wlać śmietankę, dodać posiekaną natkę zagotować i ewentualnie jeszcze raz doprawić. Podawać z kaszą, ryżem i surówką.

      Roladki z kurczaka ze szpinakiem i serem pleśniowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Roladki z kurczaka ze szpinakiem i serem pleśniowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 03 maja 2014 18:06
  • poniedziałek, 31 marca 2014
    • Zapiekanka makaronowo-serowa z kurczakiem i warzywami

      Żeby dużo czasu w weekend nie spędzać w kuchni zrobiłam pożywną zapiekankę pełną różnych warzyw. Podstawą jest dobry, aromatyczny sos do niej. Najmłodszy, ten wybrzydzający poprosił o dokładkę...

      Zapiekanka makaronowo-serowa z kurczakiem i warzywami

      Składniki:

      300 g makaronu
      3 filety z kurczaka
      1/2 czerwonej papryki
      1 młoda cukinia
      mieszanka mrożonych warzyw - marchew, groszek cukrowy, brokuły, kukurydza
      garść mrożonej szparagówki
      pomidorki śliwkowe
      250 g grzybów - użyłam boczników
      3 ząbki czosnku
      garść szpinaku
      przyprawa do pizzy i słodka papryka lub przyprawa Gyros
      olej do smażenia

      Sos:

      2 łyżki masła
      2 łyżki mąki
      1 szklanka wody
      1 szklanki mleka
      1 szklanka
      pół szklanki słodkiej śmietanki
      100 g sera Lazur lub innego z niebieską pleśnią
      1 duża łyżka wyrazistego sera topionego
      suszony czosnek
      zioła do pizzy
      sól i pieprz

      oraz 150 g sera żółtego do zapieczenia

      Warzywa mrożone rozmrozić. Makaron ugotować al dente. Odcedzić. Naczynie do zapiekania wysmarować olejem. Wyłożyć makaron. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Obsmażyć na rozgrzanym oleju, dodając pod koniec przyprawę do pizzy i słodką paprykę lub Gyros. Przełożyć do makaronu i rozmrożonych warzyw, dodać pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę oraz pomidorki (w całości). Na pozostałym ze smażenia mięsa tłuszczu podsmażyć oczyszczone i pokrojone w grube kawałki grzyby, dodać do makaronu z mięsem i warzywami i wymieszać, dodając pod koniec świeży szpinak.

      Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę z mlekiem. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wkruszyć ser pleśniowy, dodać ser topiony i dobrze rozprowadzić w płynie. Wlać słodką śmietankę, dodać zioła, czosnek, sól i pieprz i po zagotowaniu wyłączyć.

      Składniki zapiekanki zalać sosem i delikatnie przemieszać, by sos dotarł do wszystkich zakamarków zapiekanki. Piec aż warzywa zmiękną. 10 minut przed końcem pieczenia posypać wierzch tartym serem.

      Zapiekanka makaronowo-serowa z kurczakiem i warzywami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekanka makaronowo-serowa z kurczakiem i warzywami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 31 marca 2014 21:03
  • niedziela, 16 marca 2014
    • Naleśniki szpinakowe z włoską kapustą

      Składniki: (na około 10 naleśników)
      • 250 ml mleka
      • ok.250 ml zimnej wody (może być gazowana)
      •  3 jajka surowe kurze
      • ok.220 g mąki pszennej (u mnie mieszana: razowa i biała )
      • przyprawy:szczypta soli i czosnku (po ok.1/4 łyżeczki)
      • 1/3 torebki szpinaku mrożonego (po rozmrożeniu)
      • dodatkowo:olej do smażenia naleśników 
      - See more at: http://przepisowniabarbry.blogspot.com/2013/04/nalesniki-szpinakowe.html#sthash.Hf8bLTF7.dpuf

      Naleśniki szpinakowe z włoską kapustą 

      Naleśniki szpinakowe z włoską kapustą

      Składniki

      Składniki: (na około 10 naleśników)
      • 250 ml mleka
      • ok.250 ml zimnej wody (może być gazowana)
      •  3 jajka surowe kurze
      • ok.220 g mąki pszennej (u mnie mieszana: razowa i biała )
      • przyprawy:szczypta soli i czosnku (po ok.1/4 łyżeczki)
      • 1/3 torebki szpinaku mrożonego (po rozmrożeniu)
      • dodatkowo:olej do smażenia naleśników 
      - See more at: http://przepisowniabarbry.blogspot.com/2013/04/nalesniki-szpinakowe.html#sthash.Hf8bLTF7.dpuf
      • 250 ml mleka
      • ok.250 ml zimnej wody (może być gazowana)
      •  3 jajka surowe kurze
      • ok.220 g mąki pszennej (u mnie mieszana: razowa i biała )
      • przyprawy:szczypta soli i czosnku (po ok.1/4 łyżeczki)
      • 1/3 torebki szpinaku mrożonego (po rozmrożeniu)
      • dodatkowo:olej do smażenia naleśników 
      Przygotowanie ciasta:
      - See more at: http://przepisowniabarbry.blogspot.com/2013/04/nalesniki-szpinakowe.html#sthash.Hf8bLTF7.dpuf

      1 szklanka wody gazowanej
      1 szklanka mleka
      3 jajka
      płaska łyżka cukru pudru
      płaska łyżeczka soli
      ok. 200 g mąki pszennej
      szczypta sody
      ok. 250 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
      1 łyżka oleju

      oraz olej do smarowania patelni

      Nadzienie:

      1 mała kapusta włoska
      1 cebula
      1 łyżka oleju
      1 łyżka masła
      zioła: koperek, kminek, majeranek
      sól, pieprz

      Szpinak całkowicie rozmrozić. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać trzepaczką lub mikserem, odstawić na czas przygotowania farszu.

      Cebulę obrać, pokroić w kostkę, smażyć na oleju ok. 2 minuty na bardzo małym ogniu. Kapustę umyć, pokroić drobno jak na surówkę, wyciąć grube nerwy. Dodać do cebuli z łyżką masła, zalać szklanką wody, przykryć. Dusić do miękkości aż cały płyn wyparuje. Dodać zioła, sól i pieprz do smaku i nieco przestudzić.

      W tym czasie smażyć krótko z obu stron naleśniki, smarując patelnię olejem. Na każdy naleśnik nakładać farsz na sam środek i zwijać w rulon. Obsmażyć na niewielkiej ilości klarowanego masła lub oleju. Najlepiej podawać do czerwonego barszczu.

      Naleśniki szpinakowe z włoską kapustą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Naleśniki szpinakowe z włoską kapustą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 16 marca 2014 20:54
  • poniedziałek, 10 marca 2014
    • Pierogi ze szpinakiem w pikantnym sosie pomidorowym

      Co powiecie na połączenie intensywnych odcieni zielonego i czerwieni? Dziś aromatyczne i pikantne pierogi ze szpinakiem i serem w pomidorowo-paprykowym sosie. Bardzo polecam!

      Pierogi ze szpinakiem w sosie pomidorowym

      Pierogi ze szpinakiem w sosie pomidorowym

      Ciasto:

      2 szklanki mąki pszennej luksusowej
      ok. 1/2 szklanki bardzo ciepłej przegotowanej wody
      1/2 łyżeczki soli
      1 jajko
      3 łyżki oleju rzepakowego

      Nadzienie:

      opakowanie mrożonego puree ze szpinaku
      1 mała cebula
      2-3 ząbki czosnku
      3 łyżki tartego sera Bursztyn lub Parmezan
      pieprz
      sól
      1 łyżka oleju
      

      Sos:

      2 szklanki passaty pomidorowej
      1 szklanka bulionu warzywnego
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      2 łyżki oleju
      1 duża cebula
      3 ząbki czosnku
      łyżka słodkiej papryki
      2 łyżki Ajvaru, najlepiej łagodnego
      1 łyżka ziół do pizzy lub oregano
      1 łyżeczka przyprawy chili con carne
      cukier, sól i pieprz

      Najpierw przygotować farsz. Cebulę posiekać w drobną kostkę, wrzucić na rozgrzany olej, chwilę smażyć na małym ogniu. Czosnek obrać, również drobno posiekać, dodając pod koniec smażenia. Następnie dodać szpinak i dusić aż całkowicie się rozmrozi, a woda wyparuje. Przestudzić. Zetrzeć na drobnej tarce ser. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

      Przygotować sos. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę i chwilę smażyć. Dodać bulion i gotować około 2 minut. Dodać passatę, koncentrat, Ajvar, słodką paprykę, chili co n carne i  zioła. Gotować kilka minut, dodać sól i pieprz oraz cukier do smaku. 

      Mąkę wsypać do miski, dodać sól i jajko. Dolewać porcjami wodę, zagnieść dość wilgotne ciasto. Wyłożyć na blat kuchenny lub stolnicę. Na dłonie wylać olej i wyrabiać ciasto aż stanie się gładkie i elastyczne. Podsypać blat mąką rozwałkować je na grubość 2 milimetrów. Ciasto wykrawać szklanką o średnicy 6-7 cm , nakładać po kopiatej łyżeczce farszu, składać na pół i zlepiać brzegi. Gotować do miękkości w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Wybierać łyżką cedzakową. Podawać polane gorącym sosem.

      Red Hot Chilli

      Pierogi ze szpinakiem w pikantnym sosie pomidorowym

      Pierogi ze szpinakiem w sosie pomidorowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (18) Pokaż komentarze do wpisu „Pierogi ze szpinakiem w pikantnym sosie pomidorowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 10 marca 2014 09:55
  • poniedziałek, 13 stycznia 2014
    • Placki ziemniaczano-szpinakowe w sosie szpinakowo-serowym

      Choć nazwa nieco zagmatfana, danie w wykonaniu proste i smaczne. Ja i mąż jako dzieci nie jedliśmy w domach rodzinnych szpinaku, nie miał on kiedy wywołać w nas awersji. Dlatego na stałe wprowadziłam go do naszego menu i wciąż wymyślam nowe potrawy z jego udziałem. Można go przemycać z innymi warzywami, pamiętając jednak, że szpinak lubi pikantne, wyraziste smaki. Lubi się z czosnkiem, pieprzem czy pikantnym serem. Właściwie jedząc placki z zamkniętymi oczami, nigdy nie odgadłabym, że jest w nich szpinak. Dwaj mężczyźni kupieni, pozostaje mi tylko przekonać najmłodszego, który ostatnio jest wyjątkowo wybredny i oporny na nowości kulinarne...

      Placki ziemniaczano-szpinakowym w sosie szpinakowo-serowym

      Placki ziemniaczano-szpinakowym w sosie szpinakowo-serowym

      Składniki:

      1 kg ziemniaków (waga przed obraniem)
      2-3 ząbki czosnku
      1 mała cebula
      2 małe jajka
      5 łyżek mąki pszennej
      sól
      pieprz
      1 łyżeczka mielonego kminku
      gałązka posiekanego koperku
      100 g świeżego szpinaku
      olej do smażenia

      Sos:

      około 150 g mrożonego szpinaku (pure lub brykiet)
      2-3 ząbki czosnku
      1 łyżka masła, najlepiej klarowanego
      sól i pieprz
      2/4 szklanki słodkiej śmietanki
      4 łyżki miękkiego tartego żółtego sera

      Szpinak umyć, osuszyć i zmiksować. Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na bardzo drobnej tarce. Cebulę obrać i również zetrzeć. czosnek obrać i zmiażdżyć. Składniki wymieszać, poczekać aż ziemniaki i szpinak puszczą sok i jego nadmiar zlać (zielony sok wykorzystałam do barwienia naleśników).  Masę połączyć z rozmieszanymi jajkami, dodać kminek, koperek, doprawić do smaku pieprzem i solą. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Smażyć placki na rozgrzanym oleju na jasnozłoty kolor. Podawać z sosem szpinakowo-serowym.

      Przygotowanie sosu: masło rozgrzać na patelni, dodać szpinak, posolić. Dusić aż szpinak całkowicie się rozmrozi. Następnie dodać posiekany drobno czosnek, łyżeczkę mąki i mieszając dolewać ok. 2/3 szklanki zimnej wody. Rozprowadzić szpinak, a następnie wlać słodką śmietankę i zagotować. Po 2 minutach gotowania dodać starty ser, wymieszać do rozpuszczenia sera. Doprawić solą i pieprzem.

      Przepis dodaję do akcji Tęcza smaków, kategoria - zielona.

         

      Placki ziemniaczano-szpinakowym w sosie szpinakowo-serowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Placki ziemniaczano-szpinakowe w sosie szpinakowo-serowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 13 stycznia 2014 20:00
  • wtorek, 07 stycznia 2014
    • Knedle twarogowe w sosie szpinakowym

      Grasz w zielone? Bo ja tak! Od kiedy przygotowałam pyszny sos szpinakowy i podałam go z twarogowymi knedlami. Oboje z mężem staliśmy się jego fanami. Na pewno jeszcze coś przygotuję z jego udziałem. Nie sądziłam, że tak proste danie może mnie jeszcze zaskoczyć...

      Knedle twarogowe w sosie szpinakowym

      Ciasto:

      400 g twarogu
      2 jajka
      1,5 szklanki mąki
      3 łyżki oleju (lub stopionego masła)
      płaska łyżeczka soli

      Sos:

      5-6 brykietów mrożonego szpinaku lub ok. pół opakowania jeśli użyjemy takiego jak deseczka
      2-3 ząbki czosnku
      1 łyżka masła, najlepiej klarowanego
      sól i pieprz
      2/4 szklanki słodkiej śmietanki
      4 łyżki miękkiego tartego żółtego sera

      Zimny twaróg rozdrobnić widelcem, dodać jajka i olej i sól. Wymieszać. Dodać mąkę i zagnieść ciasto. Odstawić na chwilę do lodówki. W tym czasie nastawić wodę do gotowania knedli i przygotować sos. Masło rozgrzać na patelni, dodać szpinak, posolić. Dusić aż szpinak całkowicie się rozmrozi.

      Kiedy woda zagotuje się, dodać łyżeczkę soli. Z ciasta odrywać porcje wielkości wielkości  orzecha włoskiego, formować w mokrych dłoniach kulki, wrzucać na osolony wrzątek. Po wypłynięciu na wierzch gotować kluski około 4 minut. 

      Kiedy szpinak będzie rozmrożony dodać posiekany drobno czosnek, łyżeczkę mąki i mieszając dolewać ok. 2/3 szklanki zimnej wody. Rozprowadzić szpinak, a następnie wlać słodką śmietankę i zagotować. Po 2 minutach gotowania dodać starty ser, wymieszać do rozpuszczenia sera. Doprawić solą i pieprzem. Knedle odcedzić, wyłożyć na talerze. Podawać polane sosem szpinakowym. Pycha!

      Knedle twarogowe w sosie szpinakowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Knedle twarogowe w sosie szpinakowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 07 stycznia 2014 21:13

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...