Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „naleśniki”

  • poniedziałek, 24 kwietnia 2017
    • Krokiety z wołowiną, salami, soczewicą i pieczarkami

      Ciasto naleśnikowe:

      2 szklanki mąki pszennej

      1 szklanka wody mineralnej gazowanej

      1,5 szklanki mleka

      1/2 łyżeczki oleju

      2 jajka

      sól, szczypta cukru pudru

      olej do smarowania patelni

      Farsz:

      500 g mielonej wołowiny

      500 g pieczarek

      1 duża cebula

      1 szklanka czerwonej soczewicy

      ok. 160 g salami w dużych plastrach

      3 ząbki czosnku

      sól i pieprz, słodka i wędzona papryka, zioła prowansalskie lub włoskie

      jajka i bułka tarta do panierowania

      olej do smażenia

      Soczewicę przepłukać i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić.

      Obraną cebulę pokroić w drobną kosteczkę i smażyć na niewielkiej ilości oleju, gdy się zeszkli wyłożyć mięso i usmażyć. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Pieczarki umyć, osuszyć i zetrzeć na grubej tarce. Pieczarki wrzucić na patelnię, podgrzewać aż odparują z nich wszystkie soki. Dodać pod koniec zioła prowansalskie lub włoskie oraz obie papryki. Salami pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki farszu wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

      Wszystkie składniki na ciasto zmiksować ze sobą. Smażyć naleśniki z obu stron na dobrze nagrzanej patelni wysmarowanej olejem za pomocą pędzelka, najlepiej silikonowego.

      Na środek każdego naleśnika nałożyć ok. 3 łyżki farszu. Boki i tył naleśników zginać do środka. Zwijać w rulony. Panierować w jajku i bułce tartej. Obsmażyć na małym ogniu na niewielkiej ilości oleju. Podawać z barszczem czerwonym do picia.



      
      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Krokiety z wołowiną, salami, soczewicą i pieczarkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 24 kwietnia 2017 19:35
  • wtorek, 05 lipca 2016
  • sobota, 28 maja 2016
  • piątek, 05 czerwca 2015
    • Naleśniki z wołowiną i młodymi zielonymi warzywami

      Wspaniała pogoda sprzyja wycieczkom, spotkaniom pod chmurką. Sama chcę ten długi weekend wykorzystać jak najlepiej. Wczoraj grill, dzisiaj spacery na świeżym powietrzu i lepienie pierogów, bo niewiele mam czasu na takie atrakcje w dni powszednie. Na jutro zaplanowaliśmy wyjazd nad Jezioro Solińskie, bo przemierzyliśmy już kilka bieszczadzkich szlaków w ostatnich latach, a na Solinie byliśmy ostatnio ponad 5 lat temu.

      Naleśniki z wołowiną i młodymi zielonymi warzywami

      Naleśniki:

      Składniki: (na około 10 naleśników)
      • 250 ml mleka
      • ok.250 ml zimnej wody (może być gazowana)
      •  3 jajka surowe kurze
      • ok.220 g mąki pszennej (u mnie mieszana: razowa i biała )
      • przyprawy:szczypta soli i czosnku (po ok.1/4 łyżeczki)
      • 1/3 torebki szpinaku mrożonego (po rozmrożeniu)
      • dodatkowo:olej do smażenia naleśników 
      - See more at: http://przepisowniabarbry.blogspot.com/2013/04/nalesniki-szpinakowe.html#sthash.Hf8bLTF7.dpuf
      • 250 ml mleka
      • ok.250 ml zimnej wody (może być gazowana)
      •  3 jajka surowe kurze
      • ok.220 g mąki pszennej (u mnie mieszana: razowa i biała )
      • przyprawy:szczypta soli i czosnku (po ok.1/4 łyżeczki)
      • 1/3 torebki szpinaku mrożonego (po rozmrożeniu)
      • dodatkowo:olej do smażenia naleśników 
      Przygotowanie ciasta:
      - See more at: http://przepisowniabarbry.blogspot.com/2013/04/nalesniki-szpinakowe.html#sthash.Hf8bLTF7.dpuf

      1 szklanka wody gazowanej
      1 szklanka zsiadłego mleka (lub kefiru)
      3 jajka
      płaska łyżka cukru pudru
      płaska łyżeczka soli
      ok. 200 g mąki pszennej
      szczypta sody
      1 łyżka oleju

      oraz olej do smarowania patelni

      Nadzienie:

      500 g mielonej wołowiny
      1/2 młodej kapusty

      1 młoda cukinia
      100 g szpinaku "baby"
      1 cebula
      3 ząbki czosnku

      1 łyżka oleju
      1 łyżka masła
      zioła: 1 łyżeczka ziół do pizzy, posiekany koperek i natka pietruszki, kminek, majeranek
      sól, pieprz

      Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać trzepaczką lub mikserem, odstawić na czas przygotowania farszu.

      Cebulę obrać, pokroić w kostkę, smażyć na oleju ok. 2 minuty na bardzo małym ogniu. Dodać mięso i usmażyć, dodając pod koniec obrany i drobno posiekany czosnek. Przełożyć do garnka, zalać 2/3 szklanki wrzątku i dusić kilka minut pod przykryciem.

      Kapustę umyć, pokroić drobno jak na surówkę. Dodać do mięsa razem z kminkiem, delikatnie posolić. Dusić do miękkości. W połowie duszenia dodać umytą i startą na grubych oczkach cukinię, a pod koniec umyte liście szpinaku. Gotować aż cały płyn wyparuje. Dodać zioła do pizzy, majeranek, kminek oraz sól i pieprz do smaku. Farsz przestudzić.

      W tym czasie smażyć krótko z obu stron naleśniki, smarując patelnię olejem. Na każdy naleśnik nakładać farsz na sam środek i zwijać w rulon. Obsmażyć na niewielkiej ilości klarowanego masła lub oleju (wówczas są lekko chrupiące). Podawać z sosem pomidorowym.


          Danie pachnące ziołami - wiosna 2015   Nowalijki w kuchni
      Naleśniki z wołowiną i młodymi zielonymi warzywami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Naleśniki z wołowiną i młodymi zielonymi warzywami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 05 czerwca 2015 20:40
  • poniedziałek, 09 marca 2015
    • Naleśniki z farszem fasolowo-ciecierzycowo-pomidorowym

      Zamiast tradycyjnych krokietów z mięsem czy z kapustą przygotowałam bardzo pożywne krokiety z pastą z białej fasoli, ciecierzycy i suszonych pomidorów. To kolejna propozycja do kulinarnej akcji Małgosi - Przepis miesiąca - dania z roślin strączkowych.

      Naleśniki z farszem fasolowo-ciecierzycowo-pomidorowym

      Ciasto naleśnikowe:

      2 szklanki mąki pszennej
      1 szklanka wody mineralnej gazowanej
      1,5 szklanki mleka
      1/2 łyżeczki oleju
      2 duże jajka
      sól, szczypta cukru pudru, szczypta sody
      olej do smarowania patelni
      

      Do panierowania: roztrzepane jajka i bułka tarta

      Nadzienie:

      400 g ugotowanej białej fasoli
      400 g ugotowanej ciecierzycy
      2-3 ząbki czosnku, najlepiej upieczone z oliwą w piekarniku
      1 słoik suszonych pomidorów plus oliwa do nadania pożądanej konsystencji
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      2 łyżki majeranku
      1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki lub lubczyku
      sól i pieprz do smaku

      Fasolę i ciecierzycę namoczyć w osobnych garnkach w dużej ilości zimnej wody. Na drugi dzień ugotować i odcedzić, a następnie przestudzić. Pomidory odsączyć z oliwy. Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować na gładką masę. Doprawić dobrze solą, pieprzem i ziołami i dodać nieco oliwy dla konsystencji umożliwiającej rozsmarowanie farszu na naleśnikach.

      Przygotować ciasto. Wszystkie składniki zmiksować ze sobą, odstawić do lodówki na około pół godziny.  Po tym czasie smażyć naleśniki z obu stron na dobrze nagrzanej patelni wysmarowanej olejem za pomocą pędzelka, najlepiej silikonowego.

      Na środek każdego naleśnika nałożyć ok. 3 łyżki farszu. Rozsmarować równomiernie, omijając brzegi. Boki zgiąć do środka. Zwinąć w rulony. Panierować w jajku i bułce tartej. Obsmażyć na małym ogniu na łyżce oleju z łyżką masła. Podawać z barszczem czerwonym do picia.

      banner przepis miesiacaWielki Post 2015

      Naleśniki z farszem fasolowo-ciecierzycowo-pomidorowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (22) Pokaż komentarze do wpisu „Naleśniki z farszem fasolowo-ciecierzycowo-pomidorowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 marca 2015 08:11
  • poniedziałek, 28 kwietnia 2014
    • Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami w pikantnym sosie

      Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami w pikantnym sosie

      Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami w pikantnym sosie

      Składniki

      Składniki: (na około 10 naleśników)
      • 250 ml mleka
      • ok.250 ml zimnej wody (może być gazowana)
      •  3 jajka surowe kurze
      • ok.220 g mąki pszennej (u mnie mieszana: razowa i biała )
      • przyprawy:szczypta soli i czosnku (po ok.1/4 łyżeczki)
      • 1/3 torebki szpinaku mrożonego (po rozmrożeniu)
      • dodatkowo:olej do smażenia naleśników 
      - See more at: http://przepisowniabarbry.blogspot.com/2013/04/nalesniki-szpinakowe.html#sthash.Hf8bLTF7.dpuf
      • 250 ml mleka
      • ok.250 ml zimnej wody (może być gazowana)
      •  3 jajka surowe kurze
      • ok.220 g mąki pszennej (u mnie mieszana: razowa i biała )
      • przyprawy:szczypta soli i czosnku (po ok.1/4 łyżeczki)
      • 1/3 torebki szpinaku mrożonego (po rozmrożeniu)
      • dodatkowo:olej do smażenia naleśników 
      Przygotowanie ciasta:
      - See more at: http://przepisowniabarbry.blogspot.com/2013/04/nalesniki-szpinakowe.html#sthash.Hf8bLTF7.dpuf

      1,5 szklanka wody gazowanej
      1,5 szklanka mleka
      3-4 jajka
      płaska łyżka cukru pudru
      płaska łyżeczka soli
      ok. 300 g mąki pszennej
      2 łyżki oleju
      1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

      oraz olej do smarowania patelni

      Farsz:

      500 g pieczarek
      2 młode cukinie
      1 ćwiartka i 1 filet z kurczaka
      sól, pieprz, słodka i ostra papryka, suszony imbir
      czosnek 2-3 ząbki lub suszony, zioła kuchni włoskiej lub prowansalskie
      olej i masło do smażenia
      1 duża cebula
      pęczek natki pietruszki
      250 g miękkiego żółtego sera

      Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać trzepaczką lub mikserem, odstawić na pół godziny.

      Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć przyprawami (solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, suszonym imbirem
      zmiażdżonym czosnkiem lub suszonym oraz ziołami). Włożyć do rękawa piekarniczego i upiec.

      W czasie pieczenia mięsa usmażyć naleśniki delikatnie rumieniąc z obu stron, smarując olejem patelnię przed każdym naleśnikiem.

      Ostudzone mięso oddzielić od kości i skór i posiekać. Pieczarki oczyścić, posiekać lub zetrzeć na tarce do mizerii. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, smażyć na 1 łyżce masła i 2 łyżkach oleju ok. 2 minuty na bardzo małym ogniu. Dodać do cebuli pieczarki i smażyć aż lekko się zrumienią a płyn odparuje. Cukinię umyć, odciąć końce i zetrzeć na grubej tarce do jarzyn. Poddusić z solą na 2 łyżkach oleju, dodając pod koniec posiekaną natkę. Mięso wymieszać z pieczarkami i cukinią, wystudzić. Do farszu zetrzeć ser żółty, dodać zioła włoskie, czosnek (suszony lub zmiażdżony), sól, pieprz i przyprawę chili con carne.

      Na środek każdego naleśnika nałożyć ok. 2 łyżki farszu i zwinąć w rulon.

      Obsmażyć na niewielkiej ilości klarowanego masła lub oleju. Podawać polane sosem paprykowo-pomidorowym.

      Sos:

      500 ml passaty pomidorowej
      2 czerwone papryki (bardzo dojrzałe)
      1 cebula
      3-4 ząbki czosnku
      1 średnia marchew
      2 gałązki natki lub naci selera
      1 łyżka koncentratu pomidorowego
      1 łyżka słodkiej papryki w proszku

      1 łyżeczka przyprawy do chili con carne
      1 łyżka masła
      2-3 łyżki oleju
      sól, cukier i pieprz

      Papryki wypatroszyć, cebulę i marchew obrać. Umieścić w folii, skropić olejem, posolić i zawinąć szczelnie. Osobno zawinąć skropiony olejem czosnek, bo szybciej się piecze od pozostałych warzyw. Warzywa położyć na blasze i piec ok. 40 minut w gorącym piekarniku. Następnie wyjąć, włożyć do garnka, zalać 2/3 szklanki wrzątku i po zagotowaniu, gotować jakieś 5-8 minut. Dodać passatę i koncentrat pomidorowy, zmiksować i znów zagotować, dodać sól., pieprz, zioła, przyprawę chili, cukier do smaku oraz posiekaną natkę.

      Pieczarkowy Tydzień 2014

      Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami w pikantnym sosie

      Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami w pikantnym sosie

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami w pikantnym sosie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 28 kwietnia 2014 21:10
  • niedziela, 16 marca 2014
    • Naleśniki szpinakowe z włoską kapustą

      Składniki: (na około 10 naleśników)
      • 250 ml mleka
      • ok.250 ml zimnej wody (może być gazowana)
      •  3 jajka surowe kurze
      • ok.220 g mąki pszennej (u mnie mieszana: razowa i biała )
      • przyprawy:szczypta soli i czosnku (po ok.1/4 łyżeczki)
      • 1/3 torebki szpinaku mrożonego (po rozmrożeniu)
      • dodatkowo:olej do smażenia naleśników 
      - See more at: http://przepisowniabarbry.blogspot.com/2013/04/nalesniki-szpinakowe.html#sthash.Hf8bLTF7.dpuf

      Naleśniki szpinakowe z włoską kapustą 

      Naleśniki szpinakowe z włoską kapustą

      Składniki

      Składniki: (na około 10 naleśników)
      • 250 ml mleka
      • ok.250 ml zimnej wody (może być gazowana)
      •  3 jajka surowe kurze
      • ok.220 g mąki pszennej (u mnie mieszana: razowa i biała )
      • przyprawy:szczypta soli i czosnku (po ok.1/4 łyżeczki)
      • 1/3 torebki szpinaku mrożonego (po rozmrożeniu)
      • dodatkowo:olej do smażenia naleśników 
      - See more at: http://przepisowniabarbry.blogspot.com/2013/04/nalesniki-szpinakowe.html#sthash.Hf8bLTF7.dpuf
      • 250 ml mleka
      • ok.250 ml zimnej wody (może być gazowana)
      •  3 jajka surowe kurze
      • ok.220 g mąki pszennej (u mnie mieszana: razowa i biała )
      • przyprawy:szczypta soli i czosnku (po ok.1/4 łyżeczki)
      • 1/3 torebki szpinaku mrożonego (po rozmrożeniu)
      • dodatkowo:olej do smażenia naleśników 
      Przygotowanie ciasta:
      - See more at: http://przepisowniabarbry.blogspot.com/2013/04/nalesniki-szpinakowe.html#sthash.Hf8bLTF7.dpuf

      1 szklanka wody gazowanej
      1 szklanka mleka
      3 jajka
      płaska łyżka cukru pudru
      płaska łyżeczka soli
      ok. 200 g mąki pszennej
      szczypta sody
      ok. 250 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
      1 łyżka oleju

      oraz olej do smarowania patelni

      Nadzienie:

      1 mała kapusta włoska
      1 cebula
      1 łyżka oleju
      1 łyżka masła
      zioła: koperek, kminek, majeranek
      sól, pieprz

      Szpinak całkowicie rozmrozić. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać trzepaczką lub mikserem, odstawić na czas przygotowania farszu.

      Cebulę obrać, pokroić w kostkę, smażyć na oleju ok. 2 minuty na bardzo małym ogniu. Kapustę umyć, pokroić drobno jak na surówkę, wyciąć grube nerwy. Dodać do cebuli z łyżką masła, zalać szklanką wody, przykryć. Dusić do miękkości aż cały płyn wyparuje. Dodać zioła, sól i pieprz do smaku i nieco przestudzić.

      W tym czasie smażyć krótko z obu stron naleśniki, smarując patelnię olejem. Na każdy naleśnik nakładać farsz na sam środek i zwijać w rulon. Obsmażyć na niewielkiej ilości klarowanego masła lub oleju. Najlepiej podawać do czerwonego barszczu.

      Naleśniki szpinakowe z włoską kapustą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Naleśniki szpinakowe z włoską kapustą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 16 marca 2014 20:54
  • poniedziałek, 23 grudnia 2013
    • Krokiety z kapustą i grzybami

      Krokiety z kapustą i grzybami nie goszczą na Wigilii ani u mamy, ani u teściowej. Jednak chyba mniej z nimi pracy niż z pierogami, zwłaszcza jeśli na uroczystej kolacji pojawia się kilkanaście osób. Farsz można przygotować wcześniej, naleśniki również. Zawijanie, panierowanie i smażenie to już z górki. Poza tym takie danie świetnie sprawdza się, kiedy w tygodniu nie mamy czasu na długie gotowanie, jeśli oczywiście całą pracę wykonaliśmy w weekend :)

      Krokiety z kapustą i grzybami

      Ciasto naleśnikowe:

      2 szklanki mąki pszennej

      1 szklanka wody mineralnej gazowanej

      1,5 szklanki mleka

      1/2 łyżeczki oleju

      2 jajka

      sól, szczypta cukru pudru

      olej do smarowania patelni

      Farsz:

      400 g kiszonej kapusty, najlepiej z marchewką

      ok. 300 g poszatkowanej świeżej białej kapusty

      1 duża cebula

      spora garść suszonych grzybów

      sól i pieprz, kminek i majeranek

      jajka i bułka tarta do panierowania

      olej i masło do odsmażenia

      Kapustę kiszoną przepłukać, pokroić na drobniejsze nitki, zalać wodą, dodać pokruszone grzyby, ziarenka kminku i gotować do miękkości. Następnie odcedzić.

      Obraną cebulę pokroić w drobną kosteczkę i smażyć na niewielkiej ilości oleju lub klarowanego masła około 2 minut. Wrzucić świeżą kapustę, dodać nieco soli i chwilę smażyć razem z cebulą, dodać nieco wody, dusić do miękkości i odparowania płynu. Pod koniec dodać majeranek. Następnie wymieszać z kiszoną kapustą, dobrze doprawić - solą i pieprzem.

      Wszystkie składniki na ciasto zmiksować ze sobą, odstawić do lodówki na około pół godziny.  Po tym czasie smażyć naleśniki z obu stron na dobrze nagrzanej patelni wysmarowanej olejem za pomocą pędzelka, najlepiej silikonowego.

      Na środek każdego naleśnika nałożyć ok. 3 łyżki farszu. Boki zgiąć do środka. Zwinąć w rulony. Panierować w jajku i bułce tartej. Obsmażyć na małym ogniu na łyżce oleju z łyżką masła. Podawać z barszczem czerwonym lub białym do picia.

      Krokiety z kapustą i grzybami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Krokiety z kapustą i grzybami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 23 grudnia 2013 09:49
  • wtorek, 19 marca 2013
  • poniedziałek, 11 marca 2013
    • Krokiety z kapustą, pieczarkami i białą kiełbasą

      Już nabrałam apetytu na wiosnę, a tu niemiła niespodzianka. Coraz zimnej i mokry śnieg. Do tego wszechogarniająca wilgoć i szarzyzna. Po powrocie z pracy, odebraniu młodszego rozrabiaki z przedszkola układam na kuchennym blacie aranżacje z potraw przygotowanych dzień wcześniej... i zdjęcia nie zachwycają przy ISO 800 i czasie 1/30 sekundy. Są ciemne. Trzeba mocno rozjaśnić. Myślałam, żeby może wyjść z daniem na balkon, ale przecież tam stoi i czeka na wiosnę mój nowy rower...

      Jeszcze trochę cierpliwości i będzie wiosna. Będzie dobrze... Ale czy wtedy nie odechce mi się spędzać czasu w kuchni, gdy za oknem świat zmienia barwy z szaroburego na multikolorowy? Nie! Bo na talerzu też będzie kolorowo. A dziś adekwatnie do aury, niezbyt kolorowe, choć wyjątkowe, bo z tradycją danie. A mianowicie krokiety.

      Krokiety z kapustą i grzybami podane z czystym czerwonym barszczem to moje ulubione danie z dzieciństwa. W wersji mniej luksusowej suszone grzyby zastępuję pieczarkami, których nie żałuję, jeśli zastępuję nimi aromatyczne prawdziwki zwane borowikami. Tym razem do farszu dodałam jeszcze podsmażoną białą kiełbasę. To tak już z myślą o Wielkanocy...

      Krokiety z kapustą, pieczarkami i białą kiełbasą

      Krokiety z kapustą, pieczarkami i białą kiełbasą

      Ciasto naleśnikowe:

      2 szklanki mąki pszennej

      1 szklanka wody mineralnej gazowanej

      1,5 szklanki mleka

      1/2 łyżeczki oleju

      2 jajka

      sól, szczypta cukru, szczypta kurkumy

      olej do smażenia

      Farsz:

      400 g kiszonej kapusty

      2 białe kiełbasy

      1 duża cebula

      kilka suszonych grzybów

      250 g pieczarek

      sól i pieprz, kminek i majeranek

      olej i masło do odsmażenia

        

      Wszystkie składniki na ciasto zmiksować ze sobą, odstawić do lodówki na około pół godziny.  Po tym czasie smażyć naleśniki z obu stron na dobrze nagrzanej patelni wysmarowanej olejem za pomocą pędzelka.

      Kapustę przepłukać, zalać wodą, dodać pokruszone grzyby, ziarenka kminku i gotować do miękkości.

      Kiełbasę i obraną cebulę pokroić w drobną kosteczkę i smażyć na niewielkiej ilości oleju. Pieczarki oczyścić, pokroić w pół plasterki, dodać do kiełbasy i cebuli. Smażyć do zrumienienia i odparowania płynu, dodając pod koniec majeranek. Kapustę dobrze odcedzić, posiekać. Wymieszać razem z kiełbasą i pieczarkami, doprawić solą i pieprzem.

      Na środek każdego naleśnika nałożyć ok. 2 łyżki farszu. Boki zgiąć do środka. Zwinąć w rulony. Obsmażyć na małym ogniu na łyżce oleju z łyżką dodatkiem masła. Podawać z barszczem czerwonym do picia.

      Krokiety z kapustą, pieczarkami i białą kiełbasą

      Krokiety z kapustą, pieczarkami i białą kiełbasą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Krokiety z kapustą, pieczarkami i białą kiełbasą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 11 marca 2013 20:26
  • piątek, 21 września 2012
    • Orkiszowe naleśniki z wołowiną, kurkami i patisonem

      Zostałam hojnie obdarowana patisonami i cukinią. Teraz kombinuję, co ugotować z tymi późno letnimi warzywami. I wymyśliłam m.in. nadzienie do naleśników. Starte patisony połączone z mieloną wołowiną i kurkami. Naleśniki zrobiłam z mąki zwykłej oraz pełnoziarnistej orkiszowej – pół na pół. Dałam też po połowie mleka i piwa miodowego. Naleśniki panierowałm znów pół na pół – w mące i grubo zmielonych fistaszkach. Zapiekłam je w piekarniku i podałam z czerwonym barszczem w kubkach.

       

      Ciasto:

      1 1/2 szklanki mleka

      1 1/2  szklanki piwa

      1 ¼ szklanki mąki pszennej

      1 ¼ szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej

      3 jajka

      szczypta sody

      płaska łyżeczka cukru

      ½ łyżeczki soli

      łyżka oleju

      oraz olej do smarowania patelni

      Farsz

      500 g mielonego mięsa wołowego

      1 duża cebula

      3 ząbki czosnku

      200 g świeżych kurek

      2 duże patisony

      ¾-1 szklanka bułki tartej do zagęszczenia farszu

      sól, pieprz

      słodka papryka

      łyżeczka kminku

      majeranek

      oregano

      pęczek natki pietruszki

      Panierka:

      2 jajka

      1 szklanka bułki tartej

      1 szklanka gubo mielonych solonych orzeszków ziemnych

      Orkiszowe naleśniki z wołowiną, kurkami i patisonem 

       

       

      Wszystkie składniki na ciasto zmiksować ze sobą, odstawić do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie usmażyć naleśniki na dobrze nagrzanej patelni smarowanej na bieżąco olejem za pomocą pędzelka.

      Przygotować farsz. Cebulę pokroić w kostkę, chwilę smażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać mięso oraz posiekane kurki, usmażyć. Patisony obrać zetrzeć wierzchnią warstwę warzyw na grubej tarce, zostawiając środek z pestkami, dodać do mięsa i posolić. Dusić razem z mięsem, odparowując większość płynu. Pod koniec dodać zioła i przyprawy oraz posiekaną natkę. Zagęścić bułką tartą. Smarować cienką warstwą farszu naleśniki, zostawiając wolne brzegi. Zwijać w rulony. Panierować w jajku i bułce wymieszanej z orzechami. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiec – 200oC, do zrumienienia panierki. Podawać z barsczem czerwonym do picia lub kremową zupą grzybową lub żurkiem.

      Orkiszowe naleśniki z wołowiną, kurkami i patisonem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Orkiszowe naleśniki z wołowiną, kurkami i patisonem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 21 września 2012 08:33
  • wtorek, 12 czerwca 2012
    • Naleśniki z kapustą, cukinią i twarogiem

      Ostatnio coraz mniej jemy mięsa, za to uwielbiamy letnie warzywa. W naszej kuchni króluje głównie młoda kapusta i cukinia. Wkrótce cieszyć oko będą soczyste malinowe pomidory wyhodowane przez moją teściową... a potem, mam nadzieję, papryka... A jak naleśniki to tylko z warzywami, które polecam przez cały rok!

       

      Naleśniki z kapustą, cukinią i twarogiem

       

      Ciasto naleśnikowe:

      1 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

      1 1/2 szklanki mąki pszennej

      1 szklanka wody mineralnej gazowanej

      2 szklanki mleka

      2 jajka

      sól, szczypta cukru, szczypta kurkumy

      olej do smażenia

      Farsz:

      1 młoda kapusta

      2 młode cukinie

      1 por

      kostka twarogu

      kawałek wędzonego boczku

      sól i pieprz, kminek i majeranek

      olej i masło

      Wszystkie składniki na ciasto zmiksować ze sobą, odstawić do lodówki na około pół godziny.  Po tym czasie smażymy naleśniki na dobrze nagrzanej patelni wysmarowanej olejem za pomocą pędzelka.

      Boczek pokroić w drobną kosteczkę i obsmażyć. Warzywa umyć i osuszyć. Kapustę cienko poszatkować. Cukinię zetrzeć na grubej tarce. Pora pokroić w paseczki. Partiami poddusić na oleju z masłem posolić, potem dolać wody lub bulionu, dodać kminek i majeranek i dusić do miękkości do całkowitego odparowania płynu. Przestudzić, wkruszyć twaróg i dodać boczek. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Można dodać koperek lub natkę pietruszki oraz inne ulubione zioła.

      Naleśniki smarować cienko farszem, zwijać w rulony lub składać w koperty. Obsmażyć na oleju z dodatkiem masła. Podawać z barszczem czerwonym do picia.


      Naleśniki z kapustą, cukinią i twarogiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Naleśniki z kapustą, cukinią i twarogiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 12 czerwca 2012 19:34
  • środa, 08 lutego 2012
    • Naleśniki zapiekane z porami, pieczarkami i szynką

      Moja rodzinka bardzo lub i naleśniki. Prawie zawsze jemy je z wytrawnym nadzieniem. I często je zapiekam. Najlepszy jest sos pomidorowy cudownie ciągnącym żółtym serem. Żeby było zdrowiej, naleśniki robię z dużym udziałem mąki pełnoziarnistej, nie żałując warzyw, czosnku oraz ziół poprawiających smak i trawienie. Naleśniki, które prezentuję dzisiaj zrobiłam z myślą o akcji Pora na Pora II prowadzonej przez Flowerka oraz akcji naleśnikowej autorstwa Kasi.


      Naleśniki zapiekane z porami, pieczarkami i szynką

       

      Ciasto naleśnikowe:

      1 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

      1/2 szklanki mąki pszennej

      1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej

      1/2 szklanki mleka

      2 jajka

      sól, szczypta cukru pudru

      łyżka oleju

      szczypta proszku do pieczenia

      olej do smarowania patelni


      Ciasto powinno mieć konsystencję mniej więcej taką jak jogurt pitny sprzedawany w sklepach, czyli nieco rzadsze od śmietany 12%. W razie potrzeby dodajemy nieco wody lub mleka albo dosypujemy mąki.

      Wszystkie składniki zmiksować ze sobą, odstawić do lodówki na około pół godziny.  Po tym czasie smażymy naleśniki na dobrze nagrzanej patelni smarowanej olejem za pomocą pędzelka (polecam silikonowy).

      Farsz:

      2 pory

      30 dag pieczarek

      20 dag gotowanej szynki pokrojonej w prostokąty lub kostkę

      sól, pieprz, szczypta ulubionych ziół

      masło i olej do smażenia

      pęczek natki pietruszki

      2 ząbki czosnku

      Sos:

      1 mała cebula

      2 ząbki czosnku

      puszka pomidorów bez skórki

      2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

      łyżeczka ziół do pizzy

      łyżeczka octu balsamicznego

      sól i pieprz

      oraz 100 g sera żółtego w plastrach (polecam goudę z ziołami)


      Pora pokroić w pół krążki, opłukać na sitku pod bieżacą wodą. Pieczarki oczyścić i pokroić w kostkę. Udusić na oleju z masłem oraz odrobiną soli, odparować, dodać natkę i suszone zioła (oregano, bazylię, pieprz). Przełożyć do miski i nieco przestudzić. Można również dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Do porów i pieczarek dodać pokrojoną szynkę i wymieszać. Nakładać po 3 łyżki farszu na połowę każdego naleśnika i zwijać w rulonik. Ciasno układać w dużym naczyniu żaroodpornym lub na blasze.

      Sporządzić sos. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. dodać pomidory, koncentrat i ocet winny Dusić chwilę aż składniki połączą się. Doprawić solą, pieprzem, ziołami i ewentualnie cukrem. Naleśniki zalać sosem, obłożyć plastrami sera i zapiekać 30 minut w temperaturze 180oC. Podawać ciepłe z mieszanką sałat z sosem vinegrette.

  • piątek, 04 marca 2011
    • Naleśniki z wytrawnym nadzieniem

      U mnie piękne słońce za oknem i żar tropików w pokoju. Okno otwarte na oścież, a tam pan zięba wyśpiewuje, że wiosna się zbliża siedmiomilowym krokiem.... choć śniegu gruba pierzyna, a rano wciąż minus 10 i nieprzyjemna wilgoć w powietrzu... Nie wiem skąd, ale właśnie mucha wleciała do pokoju i wcale ją wyganiać nie będę, brawa dla niezniszalnej!

      Dzisiaj podaję przepis na naleśniki z wytrawnym nadzieniem, bo takie wolę... zwłaszcza po dniach pączka i kilku przyjęciach imieninowych...

      Naleśniki z wytrawnym nadzieniem

      Składniki:

      10-12 naleśników

      1 duża lub 2 małe piersi z kurczaka z rosołu

      1 młoda cukinia

      1 mała cebula

      1-2 ząbki czosnku

      25 dag sera żółtego (Złoty Mazur, Gouda)

      5-6 suszonych pomidorów w oliwie

      świeże lub suszone zioła, np.: oregano, bazylia, tymianek, pieprz, sól, natka pietruszki.

      masło z oliwą do obsmażenia

      Pierś z kurczaka ugotować do miękkości z włoszczyzną i przyprawami. Następnie wyjąć, ostudzić i bardzo drobno pokroić. Na patelni z odrobiną oliwy zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać startą na grubych oczkach umytą, niedobraną cukinię. Dodać zioła, natkę,lekko posolić, można również dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Odparować z cukinię i zostawić do ostygnięcia. Następnie połączyć z posiekanym mięsem. Pomidory odsączyć z zalewy, pokroić drobniutko, dodać do mięsa. Na końcu zetrzeć ser, dodać do reszty składników, doprawić do smaku. Na każdym naleśniku kłaść po 2 łyżki farszu (najlepiej tylko na połowie, drugą zostawić bez nadzienia) i zwinąć w rulony. Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła z oliwą i podsmażyć naleśniki na złoty kolor. Podawać gorące, najlepiej z barszczem czerwonym lub czystą pomidorową, ugotowaną na wywarze, w którym gotowało się mięso.

      Farsz wytrawny do naleśników

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Naleśniki z wytrawnym nadzieniem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 04 marca 2011 12:41
  • sobota, 04 września 2010
  • wtorek, 03 sierpnia 2010
  • poniedziałek, 28 czerwca 2010
    • Czekoladowe naleśniki z serkiem straciatella i truskawkami

      Przepis na ciasto znalazłam u Asi na stronie Kwesia smaku. Zrobiłam jednak nieco inne nadzienie i zrezygnowałam z sosu truskawkowego. Naleśniki są przepyszne, prawdziwie czekoladowe...

      Czekoladowe naleśniki z serkiem straciatella i truskawkami

      Ciasto naleśnikowe: 50 g masła, 50 g ciemnej czekolady, 1 szklanka (250 ml) mleka, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (niekoniecznie), 1 płaska łyżka kakao, 2 małe lub średnie jajka, 1/2 szklanki cukru (można dać mniej), 150 g mąki pszennej, około 1/3-1/2 szklanki wody gazowanej

      Nadzienie: około 500 g truskawek, 3 łyżki cukru pudru, 500 g twarogu śmietankowego o konsystencji musu (np. President), 3 łyżeczki domowego cukru waniliowego, cukier puder do posypania naleśników (zrezygnowałam), 3łyżki tartej gorzkiej czekolady.

      Do rondelka włożyć pokrojone na kawałki masło i połamaną na kosteczki czekoladę. Wlać mleko, ekstrakt z wanilii, wsypać kakao i na małym ogniu, ciągle mieszając, roztopić masło i czekoladę, starając się nie podgrzewać za bardzo masy. Odstawić z ognia, wbić jajka i wsypać cukier, zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę i jeszcze raz miksować na gładkie ciasto. Odstawić na 30-60 minut.

      Do ciasta dodać 1/3 szklanki wody gazowanej, zmiksować. Można już zacząć smażyć naleśniki. Można też ciasto wstawić do lodówki na około 1-2 doby. Im dłużej ciasto będzie stało, tym więcej trzeba będzie dodać do niego wody gazowanej.
      Dobrze rozgrzać patelnię, następnie zmniejszyć ogień do średniego i smażyć naleśniki po około 1-1,5 minuty z każdej strony. Patelnia cały czas ma być dobrze rozgrzana. Na każdego naleśnika nakładać po około 3 łyżki ciasta, rozprowadzać je sprawnym ruchem ręki po całej patelni.

      Przed smażeniem każdego naleśnika patelnię smaruję szerokim pędzlem moczonym w oleju. Ma być zaledwie kilka kropel.

      Truskawki pokroić na kawałki. Twaróg śmietankowy wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać startą czekoladę i wymieszać. Każdy naleśnik smarować od jaśniejszej strony około 2 łyżkami nadzienia serowego i nakładać po 4-5 kawałków truskawek. Naleśniki najlepiej odgrzewać na patelni, bez nadzienia, na koniec posmarować serem, złożyć na pół i zdjąć z patelni.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Czekoladowe naleśniki z serkiem straciatella i truskawkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 28 czerwca 2010 08:04

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...