Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „jabłka”

  • czwartek, 11 maja 2017
  • niedziela, 05 marca 2017
  • piątek, 03 lutego 2017
  • piątek, 02 grudnia 2016
  • poniedziałek, 12 września 2016
    • Muffiny twarogowe z owocami

      Kolejny gorący tydzień za nami. Dzięki pięknej pogodzie mogliśmy sobotę spędzić nad wodą. W niedzielę wyskoczyliśmy na nasze ulubione wrzosowisko. Niestety, wrzosy w tym roku kwitły wcześniej, a i grzybów w mojej okolicy jak na lekarstwo. A skoro mowa o rodzinnych wypadach, to mam dziś dla Was propozycję, która na wycieczki do lasu czy nad wodę idealnie się nadaje. Muffiny z dodatkiem twarogu to moje ulubione. Wilgotne w środku, z wierzchu chrupiące za sprawą brązowego cukru. Zapraszam... :)

      Muffiny twarogowe z owocami

      Muffiny twarogowe z owocami

      Składniki na 12 muffinek:

      2 jajka
      100 ml oleju
      100 ml mleka
      220 g sera Capri (serek typu włoskiego, sprzedawany w okrągłych opakowaniach, mało kwaśny)
      lub sera ricotta
      1/2 szklanki płatków owsianych
      1,5 szklanki mąki pszennej

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      1/2 szklanki cukru
      2 łyżeczki cukru z wanilią (najlepiej domowego)
      1 jabłko
      1 gruszka
      3-4 śliwki

      Do posypania:

      brązowy cukier

      Piekarnik rozgrzać do temperatury 190oC. Owoce umyć, jabłko i gruszkę obrać, z jabłka i gruszki wyciąć gniazda nasienne, śliwki wypestkować, a wszystkie owoce pokroić na małe kawałki. Ser rozgnieść widelcem i wymieszać z mlekiem, olejem, jajkami i cukrami. Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi, proszkiem do pieczenia, wsypać do masy serowej, ponownie wymieszać. Dodać pokrojone owoce i całość jeszcze raz wymieszać. Blachę na muffinki wyłożyć papilotami i równomiernie wyłożyć ciasto (równo z brzegiem papilotek). Wierzch ciasta posypać brązowym cukrem. Piec około 30 minut. Muffiny są upieczone, gdy wierzch dobrze się zrumieni, a wykałaczka wbita w muffinkę będzie sucha.

      Piecz - tak od podstaw

      Muffiny twarogowe z owocami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Muffiny twarogowe z owocami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 12 września 2016 08:17
  • poniedziałek, 07 marca 2016
  • piątek, 08 stycznia 2016
  • wtorek, 05 stycznia 2016
  • poniedziałek, 19 października 2015
    • Szarlotka jaglana

      Od dawna marzyła mi się szarlotka jaglana, bo tę kaszę lubię jak żadną inną. Skorzystałam z przepisu Leny, choć zrezygnowałam z żurawiny i migdałów w moim przepisie, zachowując proporcje głównych składników. Szarlotka jest bardzo syta, dlatego z powodzeniem możemy ją traktować jak śniadanie, kolację, a nawet obiad!

      Szarlotka jaglana

      Składniki:

      2 szklanki kaszy jaglanej
      4 szklanki mleka
      1,4 kg słodkich jabłek,
      1/2 szklanki białego cukru
      2 łyżki brązowego cukru
      2 łyżki cynamonu

      W garnku zagotować mleko, gdy zacznie wrzeć wrzucić do niego kaszę, dobrze wymieszać, by pozbyć się ewentualnych grudek i przykryć pokrywką. Gotować na małym ogniu przez około 15 do 20 minut. Po tym czasie zawinąć przykryty garnek w ręcznik i włożyć pod kołdrę na pół godziny, bez dostępu powietrza. Tak robiła moja babcia i mama z ryżem :)

      Gdy kasza dochodzi, należy obrać jabłka i zetrzeć na tarce o dużych oczkach jabłka. Następnie wymieszać je z cynamonem i białym cukrem.

      Kolejnym krokiem jest wyłożenie spodu papierem do pieczenia lub wysmarowanie tortownicy masłem. Pierwszy sposób zapobiega wyciekaniu soku. Na spód wyłożyć 2/3 jej objętości kaszy jaglanej. Na kaszę kładziemy przygotowane wcześniej jabłka i zakrywamy pozostałą kaszą. Całość posypujemy brązowym cukrem cukru.

      Tak przygotowane ciasto zapiec na złoty kolor przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

      Jesienne słodkości!

      Szarlotka jaglana

      Szarlotka jaglana


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka jaglana”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 19 października 2015 15:05
  • piątek, 22 maja 2015
  • poniedziałek, 16 marca 2015
  • poniedziałek, 22 grudnia 2014
    • Kompot z suszu

      Bez kompotu z suszu nie wyobrażam sobie Wigilii. Nie mogło go również zabraknąć na moim blogu...

      alnie sok z cytryny do smaku

      Składniki:

      200 g suszonych mieszanych owoców (jabłka, gruszki, śliwki, morele)
      200 g suszonych śliwek węgierek (najlepiej wędzonych)
      kawałek wyszorowanej uprzednio skórki pomarańczowej
      kawałek kory cynamonu
      kilka goździków
      cukier lub miód do smaku
      ewentualnie sok z cytryny do smaku

      Suszone owoce opłukać, osączyć i zalać przegotowaną wodą - ok. 2 l. Odstawić na 3–4 godziny.

      Wyszorowaną i sparzoną skórkę z pomarańczy dodać do napęczniałych owoców. Wrzucić również korę cynamonu oraz goździki.

      Gotować na małym ogniu około 25 minut, uważając, by owoce się nie rozpadły. Doprawić cukrem lub miodem (miód dodać do ciepłego, nie gorącego kompotu. Jeśli kompot jest za słodki można dodać również sok z cytryny. Schłodzić i przelać do szklanego dzbanka.

      Korzenne przysmaki  Wigilia 2014

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Kompot z suszu”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 grudnia 2014 10:11
  • niedziela, 30 listopada 2014
  • czwartek, 27 listopada 2014
    • Złota szarlotka

      Ta szarlotka jest niesamowita, a warstwa orzechowa najlepsza pod słońcem. Bardzo Was zachęcam do jej upieczenia!

      Złota szarlotka

      Złota szarlotka

      Ciasto:

      250 g zimnego masła
      3 żółtka
      1 jajko
      2-3 łyżki śmietany
      3 kopiate szklanki mąki, najlepiej krupczatki
      2/3 szklanki cukru pudru
      2-3 łyżki kwaśnej śmietany
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      szczypta soli

      Nadzienie:

      ok. 2 kg jabłek, a najlepiej odmiany Golden Delicious
      2-3 łyżeczki cynamonu
      2 łyżeczki cukru z wanilią

      Warstwa orzechowa:

      100 g masła
      2/3 szklanki cukru
      2 łyżki miodu
      100 g płatków migdałowych
      50 g orzechów laskowych grubo posiekanych
      50 g płatków owsianych
      1/3 szklanki mleka

      Masło pokroić w kostkę, połączyć z przesianą mąką, wymieszaną z cukrem pudrem, proszkiem i solą. Zrobić w rękach kruszonkę. Następnie dodać żółtka, jajko i śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Obie zawinąć w folię spożywczą i i chłodzić w lodówce minimum 1 godzin, by odpoczęło.

      Przygotować warstwę orzechową. Cukier stopić na patelni lub grubym rondelku na jasny karmel. Dodać masło i miód. Do masy dodać płatki migdałowe, owsiane i orzechy. Dolać mleko, wymieszać i przestudzić.

      Następnie obrać jabłka, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w ósemki, a następnie w plastry. Delikatnie wymieszać z cukrem waniliowym i cynamonem.

      Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

      Jedną część ciasta rozwałkować, podsypując mąką, wylepić dno blachy. Nakłuć widelcem. Wyłożyć jabłka. Rozwałkować drugą część ciasta i ułożyć na jabłkach. Na wierzchu rozsmarować masę orzechową.

      Piec około 50 minut w temperaturze 170oC. Wierzch można przykryć papierem, by się nie za szybko zrumienił lub na dolnej grzałce piekarnika, włączając pod koniec pieczenia również górną grzałkę.

      Innym rozwiązaniem jest podpieczenie dolnego ciasta przed wyłożeniem jabłek (tego sposobu nie sprawdzałam).

      W orzechowym raju 3  Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów  Świąteczne słodkości!  Korzenne przysmaki

       Złota szarlotka

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Złota szarlotka”
      Tagi:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 27 listopada 2014 14:49
  • środa, 08 października 2014
  • poniedziałek, 22 września 2014
    • Szarlotka z budyniem i owocami

      Moja propozycja szarlotki w wersji na bogato. Jabłka z cynamonem w towarzystwie budyniu i innych owców. Powstała na rodzinne przyjęcie. Dodałam morele z puszki, bo zostały mi z innego wypieku. Ciasto nabrało zupełnie innego wymiaru...

      Szarlotka z budyniem i owocami

      Składniki na ciasto:
      1,5 szklanki mąki pszennej, najlepiej krupczatki
      150 g masła, zimnego
      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      3 łyżki cukru pudru
      2 żółtka
      ew. kwaśna śmietana, gdyby ciasto było za suche

      Masa budyniowa i jabłkowa:
      3 budynie waniliowe z cukrem
      2 łyżeczki cukru z wanilią
      1 słoik prażonych jabłek
      łyżka cynamonu
      garść suszonych wiśni, żurawiny lub rodzynek
      kilka moreli z puszki lub brzoskwini

      Kruszonka:

      100 g masła, stopionego i ostudzonego
      pół szklanki jasnego brązowego cukru
      1 szklanka mąki mąki
      1 łyżka cynamonu

      Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki kwaśnej śmietany. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki by nieco stwardniało.

      Składniki kruszonki połączyć i włożyć do lodówki, by dało się ją rozetrzeć w palcach.

      Budynie ugotować jak w przepisie na opakowaniu, ale w 1 litrze mleka.

      Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto i wylepić nią dno prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać spód widelcem, wyłożyć ciepły budyń, a na niego wyłożyć jabłka, cynamon, suszone owoce i pokrojone w kostkę morele (brzoskwinie). Posypać równomiernie kruszonką - rozetrzeć palcami nad ciastem. Piec około 55-60 minut  w 180oC na środkowej półce piekarnika. Wyjąć, ostudzić, by ciasto dało się kroić.

      Jabłko z cynamonem 2014  Jabłka wolności  Ciasta bez miksera

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (20) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka z budyniem i owocami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 września 2014 12:20
  • wtorek, 09 września 2014
    • Szarlotka z aromatem cynamonu i wanilii

      Żadne ciasto nie znika w moim domu tak szybko jak szarlotka. Więc kiedy zostałam obdarowana jabłkami, od razu pomyślałam o upieczeniu tego tradycyjnego ciasta. Mimo że odmiana jabłek nadawała się raczej do bezpośredniego spożycia, musiałam szybko poddać je obróbce termicznej, co rodzinka przyjęła z wielkim entuzjazmem.

      Szarlotka z aromatem cynamonu i wanilii

      Ciasto:

      200 g zimnego masła
      3 żółtka
      1 jajko
      2-3 łyżki śmietany
      2,5 szklanki mąki, najlepiej krupczatki
      ½ szklanki cukru pudru
      2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

      Nadzienie:

      1,5 kg jabłek, a najlepiej 2 kg
      2-3 łyżeczki cynamonu
      2 łyżeczki cukru z wanilią
      ½ szklanki brązowego cukru

      Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Podzielić na 2 części. Jedną zawinąć w folię spożywczą, zamrozić (na min. godzinę), większą owinąć w folię i schłodzić w lodówce na pół godziny, by odpoczęło.

      W tym czasie obrać jabłka, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w ósemki, a następnie w plastry.

      Blachę (górne wymiary to: 30 x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

      Ciasto schłodzone w lodówce rozwałkować, podsypując mąką, wylepić dno blachy. Poukładać jabłka, posypać cynamonem i cukrem z wanilią.

      Na jabłka zetrzeć równomiernie zamrożone ciasto, posypać brązowym cukrem i piec około 1 godziny w temperaturze 180oC.

      Jabłka wolności  Ciasta bez miksera

      Szarlotka z aromatem cynamonu i wanilii

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka z aromatem cynamonu i wanilii”
      Tagi:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 09 września 2014 12:51
  • piątek, 21 marca 2014
    • Szarlotka z waniliową masą jogurtową

      Na początek weekendu, Waniliowego weekendu, zapraszam na szarlotkę. Warstwę jabłek przykryłam słodką, waniliową masą serową, ale bez sera, na bazie jogurtu greckiego. Zapraszam...

      Szarlotka z waniliową masą jogurtową

      Składniki na ciasto:
      1,5 szklanki mąki pszennej, najlepiej krupczatki
      150 g masła, zimnego
      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      3 łyżki cukru pudru
      5 żółtek

      2 kg jabłek na szarlotkę - najlepsza reneta

      Masa serowa:
      5 białek
      400 g jogurtu greckiego
      250-300 g schłodzonej śmietany kremówki
      3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
      100 g drobnego cukru

      Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, a następnie w plastry. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, wylepić dno blachy i nakłuć widelcem. Wyłożyć równomiernie plastry jabłek.

      Białka ubić na sztywno. W osobnym naczyniu ubić śmietanę. Do trzeciej, największej miski wyłożyć zimne jogurty, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Wmieszać ubite białka i połączyć wszystkie składniki. Wylać na jabłka. Piec 55-60 minut w temperaturze 180oC aż masa jogurtowa będzie zwarta (sprawdzamy jej konsystencję potrząsając  blachą na boki). Wyjąć, wystudzić i schłodzić.

      Waniliowy Weekend V

      Szarlotka z waniliową masą jogurtową

      Szarlotka z waniliową masą jogurtową

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (18) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka z waniliową masą jogurtową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 21 marca 2014 08:53
  • czwartek, 20 marca 2014
  • piątek, 07 lutego 2014
  • wtorek, 26 listopada 2013
  • niedziela, 13 października 2013
    • Kruche ciasto z owocami

      Ciasto na leniwe niedzielne popołudnie...

      Kruche ciasto z owocami

      Składniki:

      200 g zimnego masła, posiekanego

      2 i 1/2 szklanki mąki krupczatki

      2 żółtka

      1/2 szklanki cukru pudru

      3 łyżki kwaśnej śmietany

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      2 duże brzoskwinie

      4 duże jabłka

      ok. 2 szklanek truskawek z kompotu lub rozmrożonych, odsączonych z soku

      cukier puder do posypania

      cynamon i cukier do owoców

      

      Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać masło i pozostałe składniki. Zagnieść jednolite ciasto. Około 60 procent ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Resztę podzielić na dwie części, zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika. Jabłka obrać, brzoskwinie wypestkować, a truskawki odsączyć z kompotu/soku. Jabłka i brzoskwinie pokroić w kostkę, wymieszać z cynamonem i 2-3 łyżkami cukru. Ciasto z lodówki rozwałkować na cienki placek, wylepić dno średniej prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć owoce. Zetrzeć na wierz ciasto wyjęte z zamrażalnika. Piec w 180oC na złoty kolor (ok. 50 minut). Wyjąć i wierzch posypać cukrem pudrem.

      Kruche ciasto z owocami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Kruche ciasto z owocami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 13 października 2013 20:47
  • poniedziałek, 23 września 2013
  • poniedziałek, 21 stycznia 2013
    • Tarta z jabłkami, Nutellą i orzechową bezą

      Kiedy nadchodzi zima i brakuje świeżych owoców, łatwiej mi przychodzi wymyślanie obiadów. Nawet na moje ulubione serniki brak mi pomysłu. Ciasto, które Wam dzisiaj pokażę powstało z tego, co akurat uziemiona chorobą dziecka matka wyszperała w kuchni. Po raz kolejny przekonałam się, że z resztek może powstać naprawdę smaczna propozycja. 

      Jabłka bardzo dojrzałe, napoczęte opakowanie mielonych orzechów, mały słoik Nutelli od świętego Mikołaja schowany przed trzema łasuchami (ten 37-letni jest największy) i jedyna wówczas mąka w kuchennej szafce (a znika ona kilogramami w domowym pieczywie)...

      Największym smakoszem moich słodkości jest jednak syn Mikołaj. Naprawdę docenia smak domowego ciasta ten miłośnik wszelkich ciast z jabłkami i serników... To urodzony koneser. Preferuje gorzką czekoladę, domowy chleb, wątróbkę i śledzie...

      Tarta z jabłkami, Nutellą i orzechową bezą

      Spód:

      120 g masła, pokrojonego na małe kawałki

      1 i 3/4 szklanki mąki, najlepiej gryczanej

      2 łyżki kakao

      3 łyżki Nutelli

      3 żółtka

      ½ szklanki drobnego brązowego cukru

      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      Nadzienie:

      1 kg jabłek

      2 łyżeczki cynamonu

      Beza:

      3 białka

      2/3 szklanki drobnego cukru

      120 g mielonych orzechów laskowych

      łyżka octu winnego lub soku z cytryny

      szczypta soli

      Składniki spodu zagnieść. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę do lodówki.

      Następnie wyjąć i rozwałkować 2/3 porcji, wylepiając na spodzie tortownicy 25-26 cm. Z reszty formować wałki, wylepiając brzegi na wysokość ok. 5 cm. Spód nakłuć w wielu miejscach widelcem.

      Jabłka obrać, wydrążyć środki, pokroić w drobną kostkę, wyłożyć na spód ciasta i posypać cynamonem. Piec około 20 minut w temperaturze 190oC.

      W tym czasie ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Dalej ubijać, dodając porcjami cukier. Na końcu dodać ocet lub sok z cytryny. Wyłączyć mikser. Porcjami dodawać zmielone orzechy i wymieszać łyżką. Wyłożyć na podpieczone ciasto z jabłkami, zmniejszyć temperaturę do 150oC i dopiekać do momentu aż beza orzechowa stanie się lekko brązowa i ścięta na wierzchu.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z jabłkami, Nutellą i orzechową bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 21 stycznia 2013 20:15
  • wtorek, 08 stycznia 2013

Kalendarz

Lipiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...