Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „cynamon”

  • czwartek, 31 sierpnia 2017
  • piątek, 03 lutego 2017
  • poniedziałek, 21 listopada 2016
  • wtorek, 15 listopada 2016
  • piątek, 30 września 2016
  • środa, 31 sierpnia 2016
    • Kruche ze śliwkami i z cynamonowo-orzechową bezą

      Dziś zapraszam na ciasto ze śliwkami. Kruche, wykończone bezą z orzechami włoskimi. Moje ulubione.

      Kruche ze śliwkami i cynamonowo-orzechową bezą

      Kruche ciasto:

      5 żółtek

      2/3 szklanki cukru pudru

      1 płaska łyżeczka cukru migdałowego (można pominąć)

      200 g zimnego masła

      ok. 2 szklanki mąki krupczatki

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Owoce i beza:

      oraz 600-700 g świeżych śliwek

      5 białek

      szczypta soli

      3/4 szklanki cukru kryształu

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      1 łyżka octu lub soku z cytryny

      spora garść orzechów włoskich

      pół łyżeczki cynamonu

      Składniki ciasta szybko zagnieść. Zawinąć w folię i schować do lodówki na pół godziny.

      Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować.

      Średnią prostokątną blachę wyłożyć papierem, wylepić dno ciastem. Ułożyć na budyniu połówki śliwek brzuszkami do dołu. Włożyć na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 200oC.

      W tym czasie zimne białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawać małymi porcjami, ubijając do rozpuszczenia się cukru. Dodać pod koniec cynamon ocet lub sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Zmniejszyć temperaturę pieczenia do 140oC. Ubite białka z cukrem wyłożyć na ciasto, posypać posiekanymi orzechami  i piec do momentu aż beza lekko zbrązowieje (ok 30 minut). Najlepiej piec na termoobiegu, wówczas beza szybciej wysusza się. Ciasto wyjąć i ostudzić.

      Kruche ześliwkami i z cynamonowo-orzechową bezą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Kruche ze śliwkami i z cynamonowo-orzechową bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 31 sierpnia 2016 08:00
  • czwartek, 26 listopada 2015
  • sobota, 14 listopada 2015
    • Konfitura z żurawiny

      Dzisiaj chciałabym podzielić się przepisem na pyszną konfiturę z żurawiny. Zrobiłam ją z pół kilograma owoców, więc nie poddawałam jej pasteryzacji, lecz zużyłam całość do dwóch wypieków, które zaprezentuję niedługo. Natomiast słoiczek takiej pysznej konfitury może być pysznym prezentem mikołajkowym...

      Konfitura żurawinowa

      Inspiracja

      Składniki:

      500 g żurawiny, świeżej lub mrożonej 
      1 laska cynamonu
      kilka goździków
      200 g cukru
      pół szklanki wody 

      W garnku z grubym dnem umieścić owoce, dodać cukier, pół szklanki wody i zagotować. Dodać cynamon i goździki. Gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu aż całość zgęstnieje, a woda odparuje.

      Konfiturę umieścić w wygotowanych słoikach, zakręcić, odwrócić dnem do góry, przykryć ściereczką. Można też zapasteryzować. Konfiturę bez pasteryzacji można trzymać kilka dni w lodówce.

      Konfitura z żurawiny

      Bezglutenowe śniadanie dla dziecka   Kuchnia wegetariańska i wegańska
      Prezenty na Mikołajki II 
      Jesienne słodkości!  Menu dla przyszłej mamy
      
      

      

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Konfitura z żurawiny”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 14 listopada 2015 09:00
  • poniedziałek, 19 października 2015
    • Szarlotka jaglana

      Od dawna marzyła mi się szarlotka jaglana, bo tę kaszę lubię jak żadną inną. Skorzystałam z przepisu Leny, choć zrezygnowałam z żurawiny i migdałów w moim przepisie, zachowując proporcje głównych składników. Szarlotka jest bardzo syta, dlatego z powodzeniem możemy ją traktować jak śniadanie, kolację, a nawet obiad!

      Szarlotka jaglana

      Składniki:

      2 szklanki kaszy jaglanej
      4 szklanki mleka
      1,4 kg słodkich jabłek,
      1/2 szklanki białego cukru
      2 łyżki brązowego cukru
      2 łyżki cynamonu

      W garnku zagotować mleko, gdy zacznie wrzeć wrzucić do niego kaszę, dobrze wymieszać, by pozbyć się ewentualnych grudek i przykryć pokrywką. Gotować na małym ogniu przez około 15 do 20 minut. Po tym czasie zawinąć przykryty garnek w ręcznik i włożyć pod kołdrę na pół godziny, bez dostępu powietrza. Tak robiła moja babcia i mama z ryżem :)

      Gdy kasza dochodzi, należy obrać jabłka i zetrzeć na tarce o dużych oczkach jabłka. Następnie wymieszać je z cynamonem i białym cukrem.

      Kolejnym krokiem jest wyłożenie spodu papierem do pieczenia lub wysmarowanie tortownicy masłem. Pierwszy sposób zapobiega wyciekaniu soku. Na spód wyłożyć 2/3 jej objętości kaszy jaglanej. Na kaszę kładziemy przygotowane wcześniej jabłka i zakrywamy pozostałą kaszą. Całość posypujemy brązowym cukrem cukru.

      Tak przygotowane ciasto zapiec na złoty kolor przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

      Jesienne słodkości!

      Szarlotka jaglana

      Szarlotka jaglana


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka jaglana”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 19 października 2015 15:05
  • poniedziałek, 12 października 2015
  • wtorek, 28 lipca 2015
    • Zupa borówkowa z makaronem

      Moja babcia Wandzia na Wigilię jako ostatnie danie podawała zupę z borówek. Latem zebrane owoce zagotowywała z cukrem, przelewała do słoików i pasteryzowała. Taka zupa zalecana jest jako poprawiające trawienie po obfitych i ciężkostrawnych daniach z grochem, kapustą, cebulą i grzybami.

      Latem babcia gotowała zupę z czereśni, której smak także spróbuję odtworzyć, bo zamroziłam kilka porcji tych pysznych owoców. Z borówek (tak mówi się w moim regionie na popularne jagody) ugotowałam w ubiegłym tygodniu pyszną zupę, choć miała inny smak niż ta babcina, bo doprawiłam ją wanilią, goździkami i cynamonem, a podałam z makaronem w kształcie małych kokardek. Choć nie przepadam za zupami na słodko, zjadłam ją z przyjemnością.

      Zupa borówkowa z makaronem

      Składniki:

      1,5 litra wody
      1/2 litra czarnych borówek
      miąższ z 1 laski wanilii lub 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

      1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
      kilka goździków

      ok. 1 płaska łyżeczka cynamonu
      szczypta soli
      cukier do smaku
      1 szklanka drobnego makaronu

      Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i ostudzić. Wodę wlać do do garnka, z laski wanilii usunąć nasionka i umieścić w garnuszku. Włożyć do wody również opróżnioną z nasionek laskę wanilii oraz goździki. Wsypać umyte jagody, dodać sól, cukier i ewentualnie cukier waniliowy. Gotować ok. 10 minut. Śmietankę wymieszać z mąką i wlać do gotującej się zupy. Mieszając zagotować. Doprawić do smaku cynamonem i ewentualnie cukrem. Zupę przestudzić. Porcję makaronu wyłożyć na talerz i wlać zupę. Podawać ciepłą lub schłodzoną. Wierzch można udekorować listkami mięty.

      Zupa borówkowa z makaronem

      Zupa borówkowa z makaronem

      Lekkie i szybkie dania na upalne dni  Letnie owoce
      
      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa borówkowa z makaronem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 28 lipca 2015 13:12
  • poniedziałek, 22 grudnia 2014
    • Kompot z suszu

      Bez kompotu z suszu nie wyobrażam sobie Wigilii. Nie mogło go również zabraknąć na moim blogu...

      alnie sok z cytryny do smaku

      Składniki:

      200 g suszonych mieszanych owoców (jabłka, gruszki, śliwki, morele)
      200 g suszonych śliwek węgierek (najlepiej wędzonych)
      kawałek wyszorowanej uprzednio skórki pomarańczowej
      kawałek kory cynamonu
      kilka goździków
      cukier lub miód do smaku
      ewentualnie sok z cytryny do smaku

      Suszone owoce opłukać, osączyć i zalać przegotowaną wodą - ok. 2 l. Odstawić na 3–4 godziny.

      Wyszorowaną i sparzoną skórkę z pomarańczy dodać do napęczniałych owoców. Wrzucić również korę cynamonu oraz goździki.

      Gotować na małym ogniu około 25 minut, uważając, by owoce się nie rozpadły. Doprawić cukrem lub miodem (miód dodać do ciepłego, nie gorącego kompotu. Jeśli kompot jest za słodki można dodać również sok z cytryny. Schłodzić i przelać do szklanego dzbanka.

      Korzenne przysmaki  Wigilia 2014

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Kompot z suszu”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 grudnia 2014 10:11
  • czwartek, 18 grudnia 2014
  • czwartek, 27 listopada 2014
    • Złota szarlotka

      Ta szarlotka jest niesamowita, a warstwa orzechowa najlepsza pod słońcem. Bardzo Was zachęcam do jej upieczenia!

      Złota szarlotka

      Złota szarlotka

      Ciasto:

      250 g zimnego masła
      3 żółtka
      1 jajko
      2-3 łyżki śmietany
      3 kopiate szklanki mąki, najlepiej krupczatki
      2/3 szklanki cukru pudru
      2-3 łyżki kwaśnej śmietany
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      szczypta soli

      Nadzienie:

      ok. 2 kg jabłek, a najlepiej odmiany Golden Delicious
      2-3 łyżeczki cynamonu
      2 łyżeczki cukru z wanilią

      Warstwa orzechowa:

      100 g masła
      2/3 szklanki cukru
      2 łyżki miodu
      100 g płatków migdałowych
      50 g orzechów laskowych grubo posiekanych
      50 g płatków owsianych
      1/3 szklanki mleka

      Masło pokroić w kostkę, połączyć z przesianą mąką, wymieszaną z cukrem pudrem, proszkiem i solą. Zrobić w rękach kruszonkę. Następnie dodać żółtka, jajko i śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Obie zawinąć w folię spożywczą i i chłodzić w lodówce minimum 1 godzin, by odpoczęło.

      Przygotować warstwę orzechową. Cukier stopić na patelni lub grubym rondelku na jasny karmel. Dodać masło i miód. Do masy dodać płatki migdałowe, owsiane i orzechy. Dolać mleko, wymieszać i przestudzić.

      Następnie obrać jabłka, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w ósemki, a następnie w plastry. Delikatnie wymieszać z cukrem waniliowym i cynamonem.

      Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

      Jedną część ciasta rozwałkować, podsypując mąką, wylepić dno blachy. Nakłuć widelcem. Wyłożyć jabłka. Rozwałkować drugą część ciasta i ułożyć na jabłkach. Na wierzchu rozsmarować masę orzechową.

      Piec około 50 minut w temperaturze 170oC. Wierzch można przykryć papierem, by się nie za szybko zrumienił lub na dolnej grzałce piekarnika, włączając pod koniec pieczenia również górną grzałkę.

      Innym rozwiązaniem jest podpieczenie dolnego ciasta przed wyłożeniem jabłek (tego sposobu nie sprawdzałam).

      W orzechowym raju 3  Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów  Świąteczne słodkości!  Korzenne przysmaki

       Złota szarlotka

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Złota szarlotka”
      Tagi:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 27 listopada 2014 14:49
  • piątek, 21 listopada 2014
    • Koperty ze śliwkami

      W sklepach i warzywniakach są jeszcze dostępne śliwki. Kupiłam duże okrągłe, bardzo słodkie. I upiekłam krucho-drożdżowe koperty pełne kawałków śliwek z cynamonem i cukrem migdałowym.

      Koperty ze śliwkami

      Ciasto: 500 g mąki, 150 g miękkiego masła, 2 żółtka, 1 jajko, 40 g drożdży, 100 cukru pudru, 1-2 łyżki kwaśnej śmietany.

      Nadzienie: 500 g świeżych lub rozmrożonych śliwek, wypestkowanych pokrojonych na małe kawałki wymieszanych z 1 łyżką cukru oraz po 1 płaskiej łyżeczce cukru migdałowego i cynamonu.

      oraz 1 białko z łyżką mleka do posmarowania
      brązowy cukier do posypania

      Drożdże rozetrzeć w garnuszku z 1 łyżką cukru. Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać pozostały cukier, jajko, surowe żółtka, płynne drożdże i śmietanę.

      Odłożyć na pół godziny. W tym czasie przygotować nadzienie. Twaróg rozgnieść, dodać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać z lekko ubitym białkiem.

      Ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Pokroić na duże kwadraty (ok. 10 cm), nakładać śliwki i zlepiać przeciwległymi rogami. Ułożyć na wyłożonej papierem blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawić przykryte w temperaturze pokojowej, aby nieco wyrosły (min. 20 minut). Gdy wyrosną, posmarować białkiem rozmieszanym z łyżeczką mleka i posypać brązowym cukrem. Piec w 190oC około 20 minut do lekkiego zezłocenia.

      Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów

      Koperty ze śliwkami

      Koperty ze śliwkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Koperty ze śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 21 listopada 2014 09:03
  • poniedziałek, 22 września 2014
    • Szarlotka z budyniem i owocami

      Moja propozycja szarlotki w wersji na bogato. Jabłka z cynamonem w towarzystwie budyniu i innych owców. Powstała na rodzinne przyjęcie. Dodałam morele z puszki, bo zostały mi z innego wypieku. Ciasto nabrało zupełnie innego wymiaru...

      Szarlotka z budyniem i owocami

      Składniki na ciasto:
      1,5 szklanki mąki pszennej, najlepiej krupczatki
      150 g masła, zimnego
      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      3 łyżki cukru pudru
      2 żółtka
      ew. kwaśna śmietana, gdyby ciasto było za suche

      Masa budyniowa i jabłkowa:
      3 budynie waniliowe z cukrem
      2 łyżeczki cukru z wanilią
      1 słoik prażonych jabłek
      łyżka cynamonu
      garść suszonych wiśni, żurawiny lub rodzynek
      kilka moreli z puszki lub brzoskwini

      Kruszonka:

      100 g masła, stopionego i ostudzonego
      pół szklanki jasnego brązowego cukru
      1 szklanka mąki mąki
      1 łyżka cynamonu

      Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki kwaśnej śmietany. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki by nieco stwardniało.

      Składniki kruszonki połączyć i włożyć do lodówki, by dało się ją rozetrzeć w palcach.

      Budynie ugotować jak w przepisie na opakowaniu, ale w 1 litrze mleka.

      Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto i wylepić nią dno prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać spód widelcem, wyłożyć ciepły budyń, a na niego wyłożyć jabłka, cynamon, suszone owoce i pokrojone w kostkę morele (brzoskwinie). Posypać równomiernie kruszonką - rozetrzeć palcami nad ciastem. Piec około 55-60 minut  w 180oC na środkowej półce piekarnika. Wyjąć, ostudzić, by ciasto dało się kroić.

      Jabłko z cynamonem 2014  Jabłka wolności  Ciasta bez miksera

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (20) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka z budyniem i owocami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 września 2014 12:20
  • wtorek, 09 września 2014
    • Szarlotka z aromatem cynamonu i wanilii

      Żadne ciasto nie znika w moim domu tak szybko jak szarlotka. Więc kiedy zostałam obdarowana jabłkami, od razu pomyślałam o upieczeniu tego tradycyjnego ciasta. Mimo że odmiana jabłek nadawała się raczej do bezpośredniego spożycia, musiałam szybko poddać je obróbce termicznej, co rodzinka przyjęła z wielkim entuzjazmem.

      Szarlotka z aromatem cynamonu i wanilii

      Ciasto:

      200 g zimnego masła
      3 żółtka
      1 jajko
      2-3 łyżki śmietany
      2,5 szklanki mąki, najlepiej krupczatki
      ½ szklanki cukru pudru
      2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

      Nadzienie:

      1,5 kg jabłek, a najlepiej 2 kg
      2-3 łyżeczki cynamonu
      2 łyżeczki cukru z wanilią
      ½ szklanki brązowego cukru

      Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Podzielić na 2 części. Jedną zawinąć w folię spożywczą, zamrozić (na min. godzinę), większą owinąć w folię i schłodzić w lodówce na pół godziny, by odpoczęło.

      W tym czasie obrać jabłka, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w ósemki, a następnie w plastry.

      Blachę (górne wymiary to: 30 x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

      Ciasto schłodzone w lodówce rozwałkować, podsypując mąką, wylepić dno blachy. Poukładać jabłka, posypać cynamonem i cukrem z wanilią.

      Na jabłka zetrzeć równomiernie zamrożone ciasto, posypać brązowym cukrem i piec około 1 godziny w temperaturze 180oC.

      Jabłka wolności  Ciasta bez miksera

      Szarlotka z aromatem cynamonu i wanilii

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka z aromatem cynamonu i wanilii”
      Tagi:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 09 września 2014 12:51
  • środa, 15 stycznia 2014
  • poniedziałek, 16 grudnia 2013
  • środa, 11 grudnia 2013
    • Śledzie korzenne z gejpfrutem

      Śledzie goszczą na moim stole dość często, bo cała rodzina je bardzo lubi. Jednak z dodatkiem korzennych przypraw pasują raczej na zimową porę. Śledzie wzbogaciłam grejpfrutem. Bardzo miła odmiana. Śledzie świetnie smakują również podane z łyżeczką majonezu.

      Śledzie korzenne z gejpfrutem

      Śledzie korzenne z gejpfrutem

      

      Składniki:

      800 g solonych bez skóry i ości
      2 szkl. wody
      3/4 białego szkl. octu winnego
      3 kopiate łyżki cukru
      1 płaska łyżeczka cynamonu
      6-8 goździków
      5-6 ziarenek ziela angielskiego,
      2-3 listki laurowe
      2 czerwone cebule
      1 grejpfrut

      Śledzie moczyć 1 dobę 2-, 3-krotnie wymieniając wodę. Cebule obrać, przekroić na pół i pokroić w talarki. Grejpruta obrać, usunąć skórki i wyjąć sam miąższ, dzieląc każdą cząstkę na 2-3 kawałki. Do garnka wlać wodę z octem, cukrem i przyprawami, zagotować, dodając pod koniec cebulę. Gotować aż cebula nieco zmięknie, ale nie zabardzo. Wywar ostudzić.
      Wypłukane śledzie pokroić na kawałki i układami warstwami w słoiku: śledzie, cebula z wywarem i przyprawami, cząstki gejpfruta.
      Słoik szczelnie zamknąć/zakręcić i pozostawić na 2 dni w lodówce, aby śledzie zrobiły się kwaśne i aromatyczne.

      Śledzie korzenne z gejpfrutem

              

          Menu party! Imprezowe przekąski

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (19) Pokaż komentarze do wpisu „Śledzie korzenne z gejpfrutem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 11 grudnia 2013 09:14
  • niedziela, 08 grudnia 2013
    • Piernik daktylowy na mące gryczanej (bez miodu)

      Przepis na ten pyszny piernik z nalazłam u Aniado. Pochodzi z bloga Moje wypieki, na którym widnieje jako Ciasto z karamonem i daktylami. Ciasto przerobiłam, dodając kakao, mąkę żytnią zamieniłam na gryczaną, a kardamon na domową przyprawę piernikową. Ponadto udekorowałam upieczone ciasto kremem z twarożku i bitej śmietany. Piernik, bez miodu jest lekki i puszysty. Po prostu wspaniały... Oto składniki i wykonanie po moich modyfikacjach:

      Piernik daktylowy na mące gryczanej (bez miodu)

      Piernik daktylowy na mące gryczanej (bez miodu)

      Piernik daktylowy na mące gryczanej (bez miodu)

      Składniki:

      175 g suszonych daktyli, bez pestek
      świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
      200 g masła
      150 g jasnego cukru muscovado
      2 jajka
      1 łyżeczka sody oczyszczonej
      1 łyżeczka cynamonu
      pół łyżeczki imbiru
      2 łyżeczki przyprawy korzennej
      170 g mąki gryczanej
      30 g kakao
      skórka starta z pomarańczy

      Dekoracja:

      400 g twarożku zmielonego dwukrotnie (bez soli)
      180-200 g schłodzonej śmietany kremówki
      2-3 łyżki cukru pudru
      1 duża łyżka żelatyny
      1/2 szklanki mleka

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (oprócz śmietany kremówki).

      Daktyle posiekać na małe kawałki, wrzucić do niedużego garnuszka, zalać 200 ml wody, dodać sok z cytryny, zagotować. Pogotować przez około 10 minut, pod przykrywką, aż daktyle zmiękną a całość będzie miała konsystencję papki/pasty. Odstawić, przestudzić. Można również masę zmiksować na mus za pomocą blendera.

      W misie miksera utrzeć masło z cukrem, do lekkości i puszystości. Dodawać jajka (w całości), jedno po drugim, dokładnie ucierając po każdym dodaniu oraz skórkę z pomarańczy.

      Do osobnego naczynia przesiać sodę, przyprawy, kakao i mąkę. Następnie całość suchych składników dodawać do masy jajecznej, na zmianę z pastą daktylową, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników.

      Formę o średnicy 20-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (moja miała średnicę 23 cm). Przełożyć do niej ciasto, wyrównać.

      Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić.

      Następnie udekorować kremem śmietanowo-serowym, najlepiej za pomocą szprycy oraz przesianym kakao i cukierkami.

      Wykonanie kremu: żelatynę zalać zimnym mlekiem, po kilku minutach podgrzać i rozpuścić żelatynę, a następnie przestudzić. Połączyć z twarożkiem i cukrem pudrem. Kremówkę ubić, wmieszać do serka z żelatyną i wstawić na kilkanaście minut do lodówki. Kiedy nieco stężeje, włożyć do rękawa cukierniczego i dekoracyjnie wyłożyć na ciasto. Można posypać kakao lub przyprawą korzenną i posypać cukrowymi gwiazdkami i przekrojonymi na pół migdałami w czekoladzie.

      Piernik daktylowy na mące gryczanej (bez miodu)

      Piernik daktylowy na mące gryczanej (bez miodu)

           

            

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Piernik daktylowy na mące gryczanej (bez miodu)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 08 grudnia 2013 16:28
  • czwartek, 28 listopada 2013
  • środa, 20 listopada 2013
  • środa, 30 października 2013
  • niedziela, 13 października 2013
    • Kruche ciasto z owocami

      Ciasto na leniwe niedzielne popołudnie...

      Kruche ciasto z owocami

      Składniki:

      200 g zimnego masła, posiekanego

      2 i 1/2 szklanki mąki krupczatki

      2 żółtka

      1/2 szklanki cukru pudru

      3 łyżki kwaśnej śmietany

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      2 duże brzoskwinie

      4 duże jabłka

      ok. 2 szklanek truskawek z kompotu lub rozmrożonych, odsączonych z soku

      cukier puder do posypania

      cynamon i cukier do owoców

      

      Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać masło i pozostałe składniki. Zagnieść jednolite ciasto. Około 60 procent ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Resztę podzielić na dwie części, zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika. Jabłka obrać, brzoskwinie wypestkować, a truskawki odsączyć z kompotu/soku. Jabłka i brzoskwinie pokroić w kostkę, wymieszać z cynamonem i 2-3 łyżkami cukru. Ciasto z lodówki rozwałkować na cienki placek, wylepić dno średniej prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć owoce. Zetrzeć na wierz ciasto wyjęte z zamrażalnika. Piec w 180oC na złoty kolor (ok. 50 minut). Wyjąć i wierzch posypać cukrem pudrem.

      Kruche ciasto z owocami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Kruche ciasto z owocami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 13 października 2013 20:47

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...