Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „konfitura”

  • poniedziałek, 13 października 2014
  • sobota, 19 kwietnia 2014
    • Babka drożdżowa z dżemem borówkowym w polewie i życzenia

      Serdecznie dziękuję za życzenia składane w komentarzach... Teraz kolej na mnie.

      Niech Święta Wielkiej Nocy umocnią w Was dobro, piękno i mądrość.

      Niech dopisuje Wam pogoda ducha i wiosenny nastrój.

      A przy rodzinnym stole zagości radość i szczęście.

      Wszystkiego co najlepsze życzy

      Patrycja z rodziną.

      Do życzeń dołączam również babkę wielkanocną w bardzo optymistycznym kolorze...

      Przepis na ciasto: Moje wypieki 

      Babka drożdżowa z dżemem borówkowym w polewie

      Składniki na ciasto:

      500 g mąki pszennej
      pół łyżeczki soli
      60 g drobnego cukru do wypieków
      20 g suchych drożdży lub 40 g drożdży świeżych
      2 duże jajka, roztrzepane
      100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
      310 ml letniego mleka
      słoik konfitury z borówek

      Do większego naczynia przesiać mąkę i sól. Dodać cukier i suche drożdże (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Dodać roztrzepane jajka, masło i mleko. Wymieszać do połączenia, następnie wyrobić, do uzyskania gładkiego i miękkiego ciasta (ciasto na tym etapie będzie dość luźne, nie należy się tym przejmować). Oprószyć mąką, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (przez około 30 - 60 minut).

      Formę na babkę o pojemności minimum 2,5 litra (najlepiej 3 litry) wysmarować masłem, oprószyć mąką.

      Po tym czasie wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić. Na oprószonej mąką powierzchni, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm, podsypując lekko mąką. Na cieście rozsmarować konfiturę z borówek, pozostawiając wolne 2 cm od brzegów. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku, jak roladę. Przełożyć do formy na babkę. Przykryć ponownie lnianym ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na kolejne 30 minut.

      Piec w temperaturze 200ºC przez około 30 minut. Babka powinna mieć piękny wypieczony kolor, a postukana od spodu (od góry w formie) wydawać głuchy odgłos. Wyjąć z formy i ostudzić.

      Polewa:

      1/2 szklanki słodkiej śmietanki
      3 łyżki mleka w proszku
      cukier puder

      czerwony barwnik spożywczy
      perełki cukrowe
      

      Do śmietanki dodać mleko w proszku i tyle cukru pudru, by powstała bardzo gęsta masa. Dodać kilka kropel barwnika, ilość zależy od koloru jaki chcemy uzyskać. W razie konieczności dodać śmietanki lub cukru pudru, regulując konsystencję lukru. Ostudzoną babkę polać równomiernie lukrem i udekorować perełkami.

      Wielkanocne Smaki - edycja IV  Babki i babeczki  Babki Wielkanocne 2015

      Babka drożdżowa z dżemem borówkowym w polewie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Babka drożdżowa z dżemem borówkowym w polewie i życzenia”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 19 kwietnia 2014 20:39
  • środa, 30 maja 2012
  • sobota, 09 kwietnia 2011
    • Sernik waniliowo-pomarańczowy na czekoladowym spodzie

      Na półce kuchennej stał słoik z konfiturą pomarańczową. Zastanawiałam się jak go smacznie wykorzystać. Zaczęłam przeglądać stronę Asi i znalazłam Pomarańczowy sernik świąteczny. Postanowiłam trochę go zmienić i wyszedł zupełnie nowy wypiek. Masa serowa u mnie jest waniliowa, bez bakalii. Spód czekoladowy grubszy, bardziej mleczny, z dodatkiem konfitury i skórki z pomarańczy. Z przyjemnością sernik dodaję do weekendowego menu waniliowego oraz wielkanocnego. I bardzo polecam!


      Sernik waniliowo-pomarańczowy na czekoladowym spodzie

      Sernik waniliowo-pomarańczowy na czekoladowym spodzie

       

      Przepis na okrągłą torownicę o średnicy 27 cm:

      Spód:

      100 g mlecznej czekolady

      20 g gorzkiego kakao

      100 g masła

      100 g jasnego brązowego cukru

      2 jajka

      100 g mąki

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      2 łyżki konfitury z pomarańczy

      skórka starta z 1/2 sparzonej pomarańczy

      Masa serowa:

      1000 g trzykrotnie zmielonego sera twarogowego lub śmietankowego (może być z wiaderka)

      2 łyżki mąki ziemniaczanej

      ziarenka wyjęte z jednej laski wanilii

      1 szklanka cukru (pomieszałam z domowym cukrem waniliowym)

      5 jajek

      2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

      Polewa pomarańczowa:

      reszta ze słoiczka konfitury pomarańczowej czyli jakieś 150 g (cały słoiczek miał 227 g)

      250 g kwaśnej i gęstej śmietany 18%

      skórka starta z 1/2 pomarańczy

      Piekarnik nagrzać do 180oC. Spód tortownicy wyłożyć papierem i zacisnąć obręcz. Do garnka z grubym dnem dodać połamaną czekoladę, masło, cukier i kakao. Podgrzewać do rozpuszczenia masła i czekolady. Cukier nie musi się rozpuścić. Zdjąć z ognia, ostudzić. Następnie dodać rozkłócone jajka, konfiturę i mąkę wymieszaną z proszkiem. Wstawić do piekarnika na 25 do 30 minut i upiec. Wierzch spodu powinien być ścięty, ale sprężysty.

      W tym czasie przygotować masę serową. Ser zmiksować z cukrem, ekstraktem i jajkami, nie mieszając za długo. Dodać ziarenka wanilii i mąkę, wymieszać, by mnie było grudek. Wylać na podpieczony spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do tej samej temperatury. Piec około 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150oC i piec aż wierzch sernika będzie ścięty (około 60 minut). Najlepiej przykryć wierzch folią aluminiową, ale tak by się z nim nie stykała.

      Przygotować polewę. Śmietanę wymieszać w miseczce z konfiturą i skórką z pomarańczy. Temperaturę znów podwyższyć do 180oC. Wylać na sernik i piec jeszcze 15-20 minut. Ostudzić w wyłączonym piekarniku. Zimny wstawić na kilka godzin do lodówki.


      Sernik waniliowo-pomarańczowy na czekoladowym spodzie

      Sernik waniliowo-pomarańczowy na czekoladowym spodzie


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (19) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik waniliowo-pomarańczowy na czekoladowym spodzie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 09 kwietnia 2011 19:00

Kalendarz

Lipiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...