Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „mąka pełnoziarnista”

  • wtorek, 09 kwietnia 2013
    • Pełnoziarnista pizza z tuńczykiem

      Kiedy myślę o domowym fast foodzie, od razu przychodzi mi na myśl pizza. Nie potrzeba wiele, by przygotować drożdżowy placek pachnący czosnkiem, oregano, bazylią... Danie jest naprawdę szybkie, ale czy zdrowe? Wszystko zależy od dodatków. Zwykłą mąkę zamieniamy na pełnoziarnistą, tłustą wędlinę na rybę, a gotowy koncentrat pomidorowy na bogate w składniki pesto (też domowe).

      Pełnoziarnista pizza z tuńczykiem

      Ciasto:
      ¾ szklanki dość ciepłej wody
      2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
      25 g drożdży
      pół łyżeczki cukru
      pół łyżeczki soli
      3 łyżki oleju

      oraz mąka do podsypywania

      Sos:

      4 łyżki czerwonego pesto z tego przepisu

      Nadzienie: 

      150-200 g sera żółtego, najlepiej mozzarelli

      puszka tuńczyka w sosie własnym

      kawałek czerwonej papryki

      kilka pieczarek

      zielone oliwki (ilość według uznania)

      ½  pora

      2 ząbki czosnku

      2-3 łyżki włoskich ziół

      świeżo mielony czarny pieprz lub pieprz cayenne 

      Pełnoziarnista pizza z tuńczykiem

      Pełnoziarnista pizza z tuńczykiem

      W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 2 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, olej i wymieszać. Wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania zwilżać rękę olejem, ciasto wtedy mniej klei się do rąk. Dłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. W tym czasie przygotować dodatki.

      Pora przekroić na pół, pokroić w talarki. Pieczarki umyć, pokroić w plastry. Paprykę pokroić w cienkie paseczki. Warzywa włożyć do porcelanowej miski, wlać 3 łyżki wody i dużą szczyptę soli i odparować z nadmiaru wody w mikrofalówce. Następnie odcedzić. Oliwki pokroić, czosnek posiekać, ser zetrzeć. Tuńczyka odcedzić z sosu.

      Ciasto posmarować pesto, posypać serem, rozłożyć równomiernie tuńczyka, pieczarki, pora, czosnek, paprykę i oliwki, posypać ziołami, przyprawić pieprzem lub ostrą papryką. Przez pierwsze 10 minut piec w 230oC na środkowej półce piekarnika z funkcją góra-dół, kolejne 8-10 na termoobiegu z funkcją grilla w temperaturze 200oC.

      Pełnoziarnista pizza z tuńczykiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Pełnoziarnista pizza z tuńczykiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 09 kwietnia 2013 07:17
  • wtorek, 28 sierpnia 2012
  • wtorek, 10 lipca 2012
  • środa, 14 marca 2012
  • czwartek, 09 lutego 2012
    • Pełnoziarnista pizza z szynką i bananem

      Wiosenka przypomniała mi swoim wpisem, że dziś obchodzimy światowy dzień pizzy. Tak się składa, że wczoraj zrobiłam pizzę, przy okazji wykorzystując to, co musiało być szybko zjedzone ze względu na termin spożycia. I tak, użyłam ostatnich plastrów szynki, kawałek wędzonego żółtego sera oraz banana, którego mój synek poprzedniego dnia otworzył, ale nawet nie tknął, bo zasnął... Ciasto zrobiłam z mąki pełnoziarnistej. Bardzo mi smakowała, ale tak jak myślałam, nie przypadła do gustu moim mężczyznom...

      Przepis na tę słodką pizzę dodaję do walentynkowej akcji Lady-of-the-house.


      Pełnoziarnista pizza z sznką i bananem

       

      Składniki:

      1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej

      1/4 szklanki ciepłego mleka

      1/4 szklanki ciepłej wody

      opakowanie suszonych drożdży (7 g)

      szczypta soli

      szczypta cukru

      3 łyżki koncentratu pomidorowego

      łyżeczka curry

      3-4 plastry wędzonej szynki

      1 banan

      150 g żółtego sera (użyłam wędzonej goudy)

      słodka mielona papryka

      keczup



       

      Do miski wlać wodę i mleko, wsypać drożdże, cukier, sól i mąkę, wyrobić ciasto. Na końcu dodać olej i jeszcze chwilę wyrabiać aż ciasto będzie jednolite. Rozwałkować na okrągły placek i wylepić dno nieprzywieralnej blachy (użyłam tortownicy 27 cm). Wstawić na 20 minut do piekarnika o temperaturze 40oC. Wyjąć, zwiększyć moc do 220oC i w tym czasie wysmarować pizzę koncentratem pomidorowym. Ułożyć porwane plastry szynki, pokrojonego w plasterki banana, posypać curry i zetrzeć na wierzch ser. Piec około 15-20 minut aż pizza lekko przyrumieni się na brzegach i od spodu. Podawać z keczupem.

       

      Pełnoziarnista pizza z sznką i bananem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Pełnoziarnista pizza z szynką i bananem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 09 lutego 2012 12:19
  • środa, 08 lutego 2012
    • Naleśniki zapiekane z porami, pieczarkami i szynką

      Moja rodzinka bardzo lub i naleśniki. Prawie zawsze jemy je z wytrawnym nadzieniem. I często je zapiekam. Najlepszy jest sos pomidorowy cudownie ciągnącym żółtym serem. Żeby było zdrowiej, naleśniki robię z dużym udziałem mąki pełnoziarnistej, nie żałując warzyw, czosnku oraz ziół poprawiających smak i trawienie. Naleśniki, które prezentuję dzisiaj zrobiłam z myślą o akcji Pora na Pora II prowadzonej przez Flowerka oraz akcji naleśnikowej autorstwa Kasi.


      Naleśniki zapiekane z porami, pieczarkami i szynką

       

      Ciasto naleśnikowe:

      1 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

      1/2 szklanki mąki pszennej

      1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej

      1/2 szklanki mleka

      2 jajka

      sól, szczypta cukru pudru

      łyżka oleju

      szczypta proszku do pieczenia

      olej do smarowania patelni


      Ciasto powinno mieć konsystencję mniej więcej taką jak jogurt pitny sprzedawany w sklepach, czyli nieco rzadsze od śmietany 12%. W razie potrzeby dodajemy nieco wody lub mleka albo dosypujemy mąki.

      Wszystkie składniki zmiksować ze sobą, odstawić do lodówki na około pół godziny.  Po tym czasie smażymy naleśniki na dobrze nagrzanej patelni smarowanej olejem za pomocą pędzelka (polecam silikonowy).

      Farsz:

      2 pory

      30 dag pieczarek

      20 dag gotowanej szynki pokrojonej w prostokąty lub kostkę

      sól, pieprz, szczypta ulubionych ziół

      masło i olej do smażenia

      pęczek natki pietruszki

      2 ząbki czosnku

      Sos:

      1 mała cebula

      2 ząbki czosnku

      puszka pomidorów bez skórki

      2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

      łyżeczka ziół do pizzy

      łyżeczka octu balsamicznego

      sól i pieprz

      oraz 100 g sera żółtego w plastrach (polecam goudę z ziołami)


      Pora pokroić w pół krążki, opłukać na sitku pod bieżacą wodą. Pieczarki oczyścić i pokroić w kostkę. Udusić na oleju z masłem oraz odrobiną soli, odparować, dodać natkę i suszone zioła (oregano, bazylię, pieprz). Przełożyć do miski i nieco przestudzić. Można również dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Do porów i pieczarek dodać pokrojoną szynkę i wymieszać. Nakładać po 3 łyżki farszu na połowę każdego naleśnika i zwijać w rulonik. Ciasno układać w dużym naczyniu żaroodpornym lub na blasze.

      Sporządzić sos. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. dodać pomidory, koncentrat i ocet winny Dusić chwilę aż składniki połączą się. Doprawić solą, pieprzem, ziołami i ewentualnie cukrem. Naleśniki zalać sosem, obłożyć plastrami sera i zapiekać 30 minut w temperaturze 180oC. Podawać ciepłe z mieszanką sałat z sosem vinegrette.

  • niedziela, 05 lutego 2012
  • piątek, 27 stycznia 2012
    • Ciemny chleb z sezamem

      Bardzo zaintrygował mnie przepis na chleb zamieszczony w lutowym Poradniku Domowym. Zaskakujące składniki, ale w smaku neutralny, mocno pachnący sezamem. Ciasto jest ciemne dzięki kakao, ale wypiek jest wytrawny. Ciasto podzieliłam na pół i upiekłam w dwóch jednakowych keksówkach. Zamiast selera dodałam ugotowane ziemniaki. Ciekawość zaspokoiłam, ale chyba jadłam już lepsze chleby pieczone w domu. Moje uwagi i i zmiany znajdziecie w nawiasach.

       

      Ciemny chleb z sezamem


      Składniki:

      25 dag mąki pszennej typ 550

      25 dag mąki z pełnego przemiału

      3 łyżki ciemnego kakao

      czubata łyżka miękkiego masła

      20 dag selera startego na tarce jarzynowej (dodałam ugotowane, rozgniecione ziemniaki)

      10bdag lekko uprażonego na patelni sezamu

      5 dag drożdży (świeżych)

      1 i 1/2 szklanki maślanki

      sól (dałam 2 płaskie łyżeczki)

      jajko do posmarowania (posmarowałam dłonią zwilżoną olejem)

      Maślankę lekko podgrzać, rozpuścić w niej drożdże, dodać mąkę, kakao, ok. 8 dag sezamu, seler (lub ziemniaki), sól, masło i wyrobić ciasto. Jeśli okaże się zbyt luźne, wgnieść jeszcze trochę mąki. Zostawić na godzinę do wyrośnięcia. Następnie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (podzieliłam ciasto na pół, włożyłam do dwóch jednakowych keksówek i zostawiłam na ponowne wyrastanie na 20 minut w piekarniku nagrzanym do 50oC), posmarować roztrzepanym jajkiem (lub olejem), posypać resztą sezamu i odstawić  na 20-30 minut do wyrośnięcia (tę czynność już pomijamy, piekąc chleby w keksówkach).. Rozgrzać piekarnik do 220oC i piec jeszcze 30-40 minut (aż chleb lub chleby będą wydawać pusty dźwięk po pukaniu w jego/ich spód.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Ciemny chleb z sezamem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 27 stycznia 2012 21:56
  • wtorek, 30 sierpnia 2011
  • niedziela, 31 lipca 2011
  • poniedziałek, 25 lipca 2011
  • czwartek, 14 lipca 2011
  • sobota, 02 lipca 2011
    • Ciasto orkiszowe z malinami i migdałową bezą

      Wciąż zastanawiam się czy większą radość sprawia mi tworzenie ciast czy delektowanie się nimi. Kiedy myślałam o czereśniach, zobaczyłam maliny. I zaczęło się... migdały, budyń, beza, czekolada, ser, bita śmietana, muffiny, kruszonka, kokos... Co jeszcze?


      Ciasto orkiszowe z malinami i migdałową bezą

       

      Dziś będzie prosto, ale mimo wszystko wyjątkowo. Bo tak się czuję, komponując składniki w jakąś całość. Co tym razem przyniesie pierwszy kęs?

      Ciasto można wykonać również z innymi owocami. Polecam truskawki, morele, jagody, wiśnie, czereśnie lub śliwki. Pasuje właściwie każdy gatunek.

      Spód:

      2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej (można zastąpić pszenną pełnoziarnistą)

      1/2 szklanki otrębów pszennych

      100 g migdałów

      1/2 szklanki brązowego cukru

      1 łyżeczka cukru migdałowego lub 2 łyżeczki ekstraktu

      100 g białej czekolady

      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      200 g masła

      4 żółtka

      1 łyżka kwaśnej śmietany

      750 g świeżych malin

      Beza:

      4 białka

      3/4 szklanki drobnego białego cukru

      1 łyżeczka cukru migdałowego lub ekstaktu

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      80 g płatków migdałowych


      Ciasto orkiszowe z malinami i migdałową bezą

       

      Czekoladę grubo posiekać nożem, migdały grubo zmielić. W misce wymieszać mąkę, otręby, cukry, proszek do pieczenia i migdały. Dodać żółtka i posiekane zimne masło. Zagnieść szybko. W razie potrzeby dodać kwaśną śmietanę (dodałam łyżkę) lub mąkę orkiszową. Na końcu dodać posiekaną czekoladę i jeszcze raz zagnieść. Zawinąć w folię, odłożyć na pół godziny do lodówki.

      Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Podpiec około 20 minut w temperaturze 180oC. W tym czasie opłukać i odsączyć maliny. Zimne białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie partiami dodawać cukier i cukier migdałowy. Na podpieczone ciasto wyłożyć maliny, a na nich rozsmarować bezę. Posypać równomiernie płatkami migdałów i zapiec do lekkiego zbrązowienia (około 20-25 minut) w temperaturze 160oC. Wystudzić przed rozkrojeniem, by ciasto nieco stężało.


      Ciasto orkiszowe z malinami i migdałową bezą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto orkiszowe z malinami i migdałową bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 02 lipca 2011 15:09
  • wtorek, 19 kwietnia 2011
    • Wielkanocne bułeczki-zajączki z mąki żytniej i orkiszowej

      Dziś nabyłam mąkę orkiszową, dlatego szybko zdecydowałam się na upieczenie tych sympatycznych zajączków wielkanocnych z przepisu Doroty. Zrobiłam z 2/3 porcji ciasta sześć kicajów. Od razu zamroziłam 4 sztuki do wielkanocnego koszyka. Będą miłym akcentem na Wielkanocnym Śniadaniu...

      Przepis dodaję do akcji kulinarnej, prowadzonej przez Mirabelkę.

      Wielkanocne bułeczki-zajączki z mąki żytniej i orkiszowej

       

      Składniki na około 8-9 bułeczek:

      250 g mąki żytniej pełnoziarnistej (lub żytniej jasnej)

      350 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub orkiszowej jasnej)

      14 g suchych drożdży (2 opakowania) lub 28 g świeżych drożdży

      2 łyżeczki cukru

      1,5 łyżeczki soli

      250 g kefiru (lub maślanki, zsiadłego mleka, jogurtu naturalnego)

      150 g creme fraiche (lub kwaśnej śmietany 18%)

      kilka łyżek mleka ( by ciasto nie było suche przy wyrabianiu)

      Do dekoracji:

      nasiona dyni, słonecznika, sezamu lub maku

      białko jajka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem (alergicy zamiast jajka użyją wody)


      Wielkanocne bułeczki-zajączki z mąki żytniej i orkiszowej

       

      Obie mąki wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić, przykryte, do wyrośnięcia na około 1,5 godziny (do podwojenia objętości).

      Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 części (około 125 g każda). Każdą z tych części jeszcze na 3 części: mały okrągły ogonek (mała kulka); trochę większa głowa (kształt łzy lub gruszki), którą na czubku przecinamy, by powstały uszy zająca; ostatnią największą część (grzbiet zajączka) tworzymy przez uformowanie wałeczka i zwinięcie go jak ślimaka, zaczynając od środka.

      Ułożyć na blaszce grzbiety, dołączyć główkę i ogonek, posmarować bułeczki białkiem (do samego białka lepiej trzymają się nasionka), zrobić oczy z dyni lub słonecznika, posypać dowolnymi ziarnami. Przykryć lnianą ściereczką, zostawić ponownie do wyrośnięcia, żeby zwiększyły objętość (około 20-30 minut).

      Piec w temperaturze 200ºC - pierwsze 10 min, potem zmniejszyć temperaturę do 180ºC i piec kolejne 12 minut. Wystudzić na kratce.

      Dla maszynistów:

      Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po tym czasie uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.

      Smacznego :)
      Wielkanocne bułeczki-zajączki z mąki żytniej i orkiszowej


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (18) Pokaż komentarze do wpisu „Wielkanocne bułeczki-zajączki z mąki żytniej i orkiszowej”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 19 kwietnia 2011 20:52
  • czwartek, 27 stycznia 2011
    • Ciasto bananowe z nutką pomarańczy i orzechami

      Mąż nadgorliwiec nakupił bananów i czekał aż dojrzeją. I chyba o nich zapomniał. Leżały sobie na oknie aż zaczęły nabierać nieco mniej pożądanej barwy, sadząc po skórce. Przypomniał sobie o nich, wracając z pracy. Niestety, a może stety ciasto już było upieczone. Sprytna żona szybko znalazła doskonały przepis by pozbyć się towaru z napisem: ostatni dzwonek :) Ciasto, nie dość, że wyśmienite, to jeszcze zdrowe, bo upieczone z mąki razowej. Składniki i wykonanie znajdziecie tutaj. Ciasto oprócz orzechów, podanych w przpisie, wzbogaciłam kawałkami suszonych moreli - dla koloru i dla smaku... Na drugi i trzweci dzień bananowy bochenej jest jeszcze smaczniejszy...

      Ciasto bananowe z nutką pomarańczy i orzechami

      Składniki:

      1,5 szklanki mąki pszennej razowej
      1 łyżeczka sody
      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      1/2 szklanki cukru
      2 łyżki siemiania lnianego
      1/2 szklanki oleju
      1/2 szklanki jogurtu naturalnego - dałam geckiego
      1 jajko
      skórka otarta z 1 całej pomarańczy
      3 banany
      1/2 obranej pomarańczy
      dwie garśćie orzechów włoskich - lekko połamanych

      oraz kilka pokrojonych suszonych moreli (sparzonych)




      Sposób przygotowania:

      W misce łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier , siemię lniane i skórkę otartą z pomarańczy.

      W drugiej miseczce miksujemy banany i pomarańcze - ja pomarańcze wyfiletowałam. Dodajemy zmiksowane banany do mąki.
      Łączymy ze sobą jajko, olej i jogurt. Lekko mieszamy i wlewamy do ciasta.

      Całość mieszamy łyżką i wylewamy do natłuszczonej keksówki.
      Wkładamy do nagrzanego do 175'C piekarnika i pieczemy około 45 minut.

      Ciasto bananowe z nutką pomarańczy i orzechami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto bananowe z nutką pomarańczy i orzechami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 27 stycznia 2011 20:45
  • wtorek, 25 stycznia 2011
    • Pełnoziarnisty chleb bez wyrabiania

      Przepis na chleb pełnoziarnisty dopiero co prezentowała Aga. To najprostszy w wykonaniu bochenek, a właściwie dwa, które do tej pory piekłam. Kolejny raz przekonałam się, że domowe pieczywo jest najlepsze...

      Pełnoziarnisty chleb bez wyrabiania

       

      Składniki:
      3 szkl. ciepłej wody
      1 łyżka drożdży instant
      1 łyżka cukru
      1 łyżka oleju
      1 łyżka octu winnego
      3 szkl. mąki pełnoziarnistej
      2 1/2 – 3 szkl. mąki pszennej chlebowej
      1 łyżka soli

      Drożdże i cukier wymieszać z odrobiną wody i odstawić do czasu, aż drożdże "ruszą". Do dużej miski wlać pozostałą ilość wody, dodać zaczyn, olej i ocet. Wsypać mąkę pełnoziarnistą i wymieszać łyżką lub szpatułką, aby pozbyć się grudek. Następnie dodać mąkę pszenną, sól i dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być kleiste. Miskę z ciastem przykryć zwilżoną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 minut lub do czasu aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić w misce na 2 części i delikatnie przełożyć do dwóch naoliwionych keksówek. Chleb można posypać ulubionymi przyprawami lub ziarnami i odstawić do kolejnego wyrastania na ok. 30 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 185 st. C z termoobiegiem i piec ok. 35-45 minut. Przed pieczeniem posypałam bochenki kminkiem.

      Pełnoziarnisty chleb bez wyrabiania

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Pełnoziarnisty chleb bez wyrabiania”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 25 stycznia 2011 18:50
  • sobota, 16 października 2010
    • Ciasto wiśniowe z płatkami owsianymi

      Zdrowe, bo z płatkami owsianymi i pełnoziarnistą mąką. Dość słodkie, ale słodkość przełamana kwaskowatym smakiem wiśni. I jeszcze z przepysznym dodatkiem płatków migdałowych i aromatami: cytryny i Amaretto. Grzechem byłoby go nie spróbować...

      Ciasto wiśniowe z płatkami owsianymi

      około 600 g wydrylowanych wiśni (dałam mrożone)

      300 g masła

      1 szklanka cukru

      1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

      4 jajka

      skórka starta z 1 cytryny

      2 szklanki płatków owsianych (błyskawicznych)

      1 szkl mąki pszennej tortowej

      1/2 szklanki pszennej pełnoziarnistej

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      3 łyżki likieru Amaretto

      oraz po 3 łyżki płatków owsianych i płatków migdałowych do posypania wierzchu

      Ciasto wiśniowe z płatkami owsianymi

      Wiśnie zasypać 3-4 łyżkami cukru. Masło utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Ucierając, dodawać jajka i skórkę cytrynową. Płatki owsiane wymieszać z mąkami oraz proszkiem do pieczenia i dodawać porcjami do utartej masy. Następnie wlać Amaretto i wymieszać. Wiśnie dobrze odsączyć z soku. Okrągłą tortownicę o średnicy 26-27 cm wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą i wyłożyć ciasto, Następnie wyłożyć wiśnie i lekko docisnąć. Pozostałe płatki owsiane wymieszać z płatkami migdałowymi i posypać wiśnie. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 200oC i piec 45-50 minut  (do suchego patyczka na samym środku ciasta).

      Rusałka admirał

      Modraszek ikar

      Rusałka pawik

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto wiśniowe z płatkami owsianymi”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 16 października 2010 19:21
  • czwartek, 29 lipca 2010
    • Sernik waniliowy na cynamonowym spodzie z frużeliną wiśniową

      Bardzo chciałam połączyć wiśnie z cynamonem. Stąd powstał przepis na ten przepyszny, niebiański sernik. W dodatku masa serowa jest niezwykła. Bardzo mleczna, bardzo śmietankowa i bardzo waniliowa. To za sprawą dodatków i długiego pieczenia. Sernik nie opadł, bo też znaczaco nie urósł, ale i tak z 1 kg sera masa ledwo mieściła się w malakserze. Spód sernika zrobiłam z mąki pełnoziarnistej, orzechów laskowych i cynamonu. Dzieło wieńczy frużelina na bazie wiśni w syropie, kisielu wiśniowego i szczypty cynamonu... Gorąco polecam!

      Sernik waniliowy na cynamonowym spodzie z frużeliną wiśniową

      Spód sernika:

      1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej

      1 szklanka zmielonych orzechów laskowych (można zastąpić migdałami)

      1/2 szklanki ciemnego brązowego cukru

      2 łyżeczki cynamonu

      1 łyżka kakao

      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      150 g masła

      1 jajko

      1 żółtko

      Masa serowa:

      1 kg sera trzykrotnie mielonego lub dobrego tłustego sera w wiaderku (Uzyłam gotowego sera z Piątnicy)

      puszka słodzonego mleka skondensowanego (nie gotować!)

      4 jajka

      1 białko

      125 ml słodkiej śmietany kremówki

      ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii

      3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

      1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

      2 łyżki mąki ziemniaczanej

      Frużelina:

      około 400 ml wiśni w syropie wraz z sokiem (bez pestek)

      1 kisiel wiśniowy

      2 łyżeczki cynamonu

      cukier do smaku

      Pierwsza porcja dla eksperta

      Sernik waniliowy na cynamonowym spodzie z frużeliną wiśniową

      Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść jednolite ciasto. Schłodzić przez ok. 20 minut. Następnie wylepić dno i boki tortownicy (26-27 cm) do 3/4 wysokości. Znowu włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

      Ser zmiksować z mlekiem i śmietanką. Miksując, po kolei wbijać jajka, dodać białko, cukier waniliowy i ekstrakt. Na końcu wsypać mąkę i jeszcze raz dobrze zmiksować. Wylać na ciasto. Piec pół godziny w temperaturze 175oC. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 150oC i wierzch sernika przykryć folią aluminiową. Piec w tej temperaturze jescze godzinę. Sernik powinien być ścięty z wierzchu. Można jeszcze dopiec środek, zdejmując folię i zwiększając znów temperaturę do 175oC (ok. 15 minut). Uważam, że ta metoda świetnie zrobiła temu sernikowi. Nie przyrumienił się i pozostał wilgotny, ale nie był surowy. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić. Gdy sernik będzie jeszcze lekko ciepły należy przygotować frużelinę.

      Wiśnie dobrze podgrzać z sokiem. W garnuszku wymieszać kisiel z pół szklanki wody. Wlać do wiśni, ciągle mieszając. Gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia. Nieco przestudzić. Rozsmarować na wierzchu sernika i schłodzić przez kilka godzin.

      Sernik waniliowy na cynamonowym spodzie z frużeliną wiśniową

      Sernik waniliowy na cynamonowym spodzie z frużeliną wiśniową

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik waniliowy na cynamonowym spodzie z frużeliną wiśniową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 29 lipca 2010 15:33
  • wtorek, 20 kwietnia 2010
  • poniedziałek, 19 kwietnia 2010

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...