Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „kiełbasa”

  • czwartek, 09 listopada 2017
  • środa, 06 września 2017
    • Pikantny kociołek

      Aromatyczne, pełne warzyw danie z jednego garnka. Szczególnie polecam jako gorące danie na rodzinnych przyjęciach.

      Pikantny kociołek

      Składniki:

      pęto dobrej jakości wędzonej kiełbasy, niezbyt tłustej
      1 cebula
      4 ząbki czosnku
      1 duża marchew
      3 łodygi selera naciowego
      4 kiszone ogórki
      2 małe papryki w różnych kolorach
      pół woreczka mrożonej fasolki szparagowej, najlepiej w dwóch kolorach
      2 puszki krojonych pomidorów
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      2 łyżki wędzonej papryki w proszku
      2 łyżki zwykłej czerwonej papryki w proszku
      olej do smażenia
      łyżeczka kminku
      pieprz, ostra czerwona papryka, przyprawa typu "jarzynka" do smaku
      posiekana natka pietruszki

      Kiełbasę pokroić w talarki. Umieścić w dużym garnku, zalać do połowy zimną wodą. Po zagotowaniu gotować kilka minut. Z papryk wyciąć gniazda nasienne i pokroić w grubszą kostkę. Wrzucić do wywaru. Następnie dodać mrożoną fasolkę, obraną i pokrojoną w kostkę marchew, selera w paseczki oraz . Kiedy warzywa zmiękną, dodać krojone pomidory, koncentrat, kminek i papryki. Dodać pokrojone w plastry ogórki. Na oleju zeszklić posiekaną w kostkę cebulę, dodając do niej na końcu posiekany drobno czosnek. Przełożyć do zupy razem z posiekaną natką i po kilku minutach gotowania doprawić do smaku przyprawą warzywną, ostrą papryką i pieprzem.

      

      Pikantny kociołek

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Pikantny kociołek”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 06 września 2017 07:37
  • poniedziałek, 04 września 2017
    • Szaszłyki z karkówki, bakłażana i śliwek

      Bardzo lubię świeże śliwki w wytrawnych daniach. Dodaję je do różnych mięs, najczęściej jednak do wieprzowiny. Dzisiaj przepis na szaszłyki z karkówką oraz kiełbasą, czerwoną cebulą, pieczarkami i bakłażanem.

      Szaszłyki z karkówki, bakłażana i śliwek

      Składniki:

      ok. 500 g karkówki
      kilka dużych śliwek
      laska chudej kiełbasy
      4 małe czerwone cebule, np. czerwonych przekrojonych na pół
      1 średni bakłażan
      ok. 250 g średnich pieczarek

      sól, pieprz, słodka czerwona papryka, zioła do pizzy
      kilka łyżek słodkiego sosu chili
      2-3 łyżki oleju

      Marynata do karkówki:

      2 łyżeczki octu balsamicznego z Modeny
      1 łyżka musztardy

      1 łyżka dowolnego oleju

      1/2 łyżeczki suszonego majeranku
      pół szklanki keczupu

      1/2 łyżeczki ziaren kminku

      1 łyżeczka słodkiej papryki

      1 łyżeczka wędzonej papryki
      2 ząbki czosnku, zmiażdżone

      świeży majeranek i rozmaryn
      sól i pieprz

      Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Pokrojone w kostkę mięso zalać marynatą, wymieszać, przykryć i odstawić na godzinę. do lodówki. 

      Bakłażany pokroić w grubą kostkę, obraną cebulę, kiełbasę i cukinię w grube plastry, śliwki przekroić na pół i wypestkować, a pieczarki oczyścić i odciąć trzonki. Kawałki mięsa, kiełbasę, pieczarki i warzywa nabijać na przemian na patyczki do szaszłyków. Całość z obu stron posypać solą, pieprzem, słodką czerwona papryka, ziołami do pizzy i grillować do miękkości mięsa i warzyw i średniego zrumienienia.

      Szaszłyki z karkówki, bakłażana i śliwek

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Szaszłyki z karkówki, bakłażana i śliwek”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 04 września 2017 11:42
  • poniedziałek, 21 sierpnia 2017
  • poniedziałek, 10 lipca 2017
    • Lekki bigos z młodej kapusty

      Uwielbiam młodą kapustę. Mąż kupił dość dużą główkę. wiec od razu pomyślałam o bigosie, choć lato mamy i bigos to raczej zimowe danie. Jednak pomyślałam, że kupię młodą kiszoną kapustę i bigos będzie wyśmienity. I rzeczywiście jest przepyszny. Dodałam do niego grzyby, ale ze śliwek i wina zrezygnowałam, by bigos miał delikatniejszy smak. Kapusta po prostu rozpływa się w ustach. Koniecznie taki ugotujcie!

      Lekki bigos z młodej kapusty

      Składniki:

      750 g kapusty kiszonej
      750 g młodej kapusty słodkiej
      400 g chudej wieprzowiny (np. szynki)
      250 g salami w kawałku
      350 g kiełbasy, np. głogowskiej
      garść grzybów suszonych
      ok. 6 śliwek suszonych (pominęłam)
      2 liście laurowe
      kilka ziaren pieprzu ziarnistego
      kilka ziaren ziela angielskiego
      1 łyżka kminku
      1 duża, najlepiej młoda cebula
      3 ząbki czosnku
      2-3 łyżki oleju
      pieprz, majeranek, ew. sól i cukier
      1 puszka pomidorów krojonych
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      łyżeczka maggi
      1 łyżka przyprawy warzywnej bez glutaminianu sodu
      po łyżce słodkiej i wędzonej papryki

      sól i pieprz

      Obie kapusty poszatkować, przełożyć do dwóch osobnych dużych garnków i zalać niewielką ilością po 4 szklanki wody.
      Do kapusty kiszonej dodać suszone grzyby, ziarna pieprzu, kminek i ziele angielskie oraz liście laurowe, a do świeżej przyprawę warzywną. Obie kapusty doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Do kiszonej kapusty, jeśli wyparuje woda, należy dolać wrzątku.
      Wieprzowinę oczyścić, umyć, pokroić w kostkę. Mięso przełożyć do garnka z kapustą świeżą.
      Kiełbasę i salami bez skóry pokroić w kostkę. Po pół godzinie duszenia mięsa przełożyć kiełbasę i salami do garnka ze słodką kapustą. Na patelni przesmażyć posiekaną cebulę, posiekany drobno czosnek i także przełożyć do garnka. Całość gotować na wolnym ogniu aż mięso całkowicie zmięknie.

      Suszone śliwki pokroić na cienkie paseczki i dodać do garnka (do tego bigosu nie dodawałam, zrezygnowałam również z wina, bo nie chciałam, by bigos miał ciężki smak). Dodać pomidory w puszce wraz z sokiem (można zastąpić pokrojonymi w kostkę świeżymi pelati lub malinowymi) oraz koncentrat pomidorowy. Po kilkunastu kolejnych minutach bigos doprawić solą, pieprzem, majerankiem, słodką i wędzoną papryką i jeśli bigos będzie zbyt kwaśny, również cukrem. Bigos jest smaczniejszy po minimum dwukrotnym przegotowaniu. Podczas podgrzewania należy często mieszać i ewentualnie dolewać wody, aby się nie przypalił. Smacznego!

      Lekki bigos z młodej kapusty

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Lekki bigos z młodej kapusty”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 10 lipca 2017 12:52
  • środa, 06 kwietnia 2016
    • Gołąbki z kaszą jaglaną, białą kiełbasą i pieczarkami

      Gołąbki z kaszą jaglaną i białą kiełbasą przygotowałam z włoską kapustą a podałam z sosem pomidorowym.

      Gołąbki z kaszą jaglaną, białą kiełbasą i pieczarkami

      Składniki:

      1 duża główka kapusty włoskiej

      6 białych kiełbas

      2 szklanki kaszy jaglanej

      500 g pieczarek

      1 duża cebula

      3-4 ząbki czosnku

      2 łyżki suszonego majeranku

      sól i pieprz do smaku

      olej

      Do duszenia gołąbków:

      1,5 szklanki bulionu

      W kapuście wyciąć głąb i odcinać po kolei, ostrożnie liście. Zblanszować we wrzątku, a następnie ściąć ostrym nożem wystające nerwy liści u ich nasady. Osuszyć. 

      Kaszę ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju (około 10 minut). Odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać obraną ze skóry i pokrojoną w kostkę kiełbasę i usmażyć. Pieczarki oczyścić i pokroić w grubą kostkę. Obsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Na końcu dodać zmiażdżony czosnek i majeranek. Wymieszać z kaszą. Doprawić solą i pieprzem.

      Brzydsze i mniejsze liście układamy na dnie dużego rondla, blaszki lub brytfanki, w której będą się dusiły gołąbki. Na każdy liść nakładamy porcję farszu i zwijamy dość ciasno od nasady. Zawijamy również brzegi liścia do środka i tak przygotowane gołąbki układamy ciasno w naczyniu jeden obok drugiego. Zalewamy całość bulionem. Możemy jeszcze dodatkowo przykryć gołąbki liśćmi kapusty, przykrywką lub folią aluminiową. Brytfankę z gołąbkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-200ºC i zapiekamy lub dusimy na wolnym ogniu około 30 minut (ja wolę ten drugi sposób). Gołąbki po duszeniu obsmażamy na patelni. Podajemy z sosem pomidorowym.


       

      Gołąbki z kaszą jaglaną, białą kiełbasą i pieczarkami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Gołąbki z kaszą jaglaną, białą kiełbasą i pieczarkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 06 kwietnia 2016 08:33
  • czwartek, 03 marca 2016
    • Bigos

      Tak się składa, że na blogu nie ma jeszcze kilku potraw na tradycyjne polskie dania. Dlatego dzisiaj pojawia się przepis na popularny w naszym kraju bigos. Smacznego!

      Bigos

      Składniki:
      1 i 1/2 kg kapusty kiszonej
      750 g kapusty słodkiej
      200 g wołowiny
      300 g wieprzowiny (łopatka lub żeberka)
      100 g wędzonego boczku
      200 g kiełbasy
      spora garść grzybów suszonych
      ok. 10 śliwek suszonych
      2 liście laurowe
      kilka ziaren pieprzu ziarnistego
      kilka ziaren ziela angielskiego
      1 łyżka kminku
      2 cebule
      kilka ząbków czosnku
      2-3 łyżki oleju
      pieprz, majeranek, ew. sól
      2/3 szklanki czerwonego wina
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      łyżeczka maggi
      1 łyżka przyprawy warzywnej bez glutaminiany sodu
      sól i pieprz

      Kapusty poszatkować, przełożyć do dwóch dużych garnków i zalać niewielką ilością wody.
      Do kapusty kiszonej dodać suszone grzyby, ziarna pieprzu, kminek i ziele angielskie oraz liście laurowe, a do świeżej przyprawę warzywną. Obie kapusty doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu do miękkości.
      Wieprzowinę i wołowinę oczyścić, umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Mięso przełożyć do garnka z kapustą świeżą.
      Na tej samej patelni usmażyć pokrojone w kostkę boczek i kiełbasę, a następnie przełożyć do garnka z kapustą i mięsem. Na tej samej patelni przesmażyć posiekaną cebulę, posiekany drobno czosnek i także przełożyć do garnka. Całość gotować na wolnym ogniu aż mięso zmięknie.

      Suszone śliwki pokroić na cienkie paseczki i dodać do garnka. Wlać wino i dodać koncentrat pomidorowy. Po kilkunastu kolejnych minutach bigos doprawić solą, pieprzem, majerankiem i wymieszaj. Bigos jest smaczniejszy po minimum dwukrotnym przegotowaniu Podczas podgrzewania należy często mieszać i ewentualnie dolewać wody, aby się nie przypalił.

      Bigos

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Bigos”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 03 marca 2016 08:03
  • poniedziałek, 01 lutego 2016
  • wtorek, 21 lipca 2015
    • Bób "po bretońsku"

      Kupiłam woreczek bobu, nie wiedząc jeszcze co przygotuję. Po ugotowaniu część zjadłam jako przekąskę, część zużyłam do sałatki, a większość bobu wykorzystałam do gęstej zupy a' la fasolka po bretońsku. Danie nie było tłuste i ciężkie, bo do jego przygotowania użyłam chudej kiełbasy i ziół.

      Bób

      Składniki:

      800 g bobu
      300 g chudej kiełbasy wieprzowej (z szynki)
      1 średnia cebula
      500 ml passaty pomidorowej
      3 ząbki czosnku
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      sól, świeżo mielony pieprz
      słodka papryka
      majeranek
      kminek (najlepiej mielony)
      czubryca

      2 liście laurowe
      kilka kulek ziela angielskiego
      2/3 szklanki wody
      olej

      Bób ugotować w wodzie (2 szklanki) z mlekiem (2/3 szklanki)z dodatkiem soli (1 kopiata łyżeczka) i cukru (płaska łyżeczka). Odcedzić, ostudzić. Jeśli łupiny nie są twarde, nie trzeba bobu obierać. Ja wolałam obrany.

      W garnku rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę smażyć. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę. Wszystko razem usmażyć, dodając pod koniec posiekany drobno czosnek. Wlać 2/3 szklanki wrzątku, ziele, liście laurowe i gotować 5 minut. Po tym czasie wrzucić ugotowany bób, a po 2 wlać passatę i koncentrat pomidorowy oraz przyprawy – sól, słodką paprykę, kminek, czubrycę i majeranek. Wszystko razem przez chwilę pogotować, by nabrało smaku. Doprawić świeżo mielonym pieprzem. Można również pod koniec gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki (ja akurat nie miałam).

      Lekkie i szybkie dania na upalne dni

      Bób 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Bób "po bretońsku"”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 21 lipca 2015 09:52
  • poniedziałek, 30 marca 2015
  • czwartek, 18 września 2014
    • Leczo

      Zaletą tego leczo jest to, że mięsa i cebuli nie smażyłam, tylko gotowałam. Ponadto nie dodałam mąki. Leczo jest lekkie jak zupa, za to nic nie traci na smaku...

      Leczo

      Składniki:

      300 g kiełbasy (użyłam małych kiełbasek śląskich, ale mogą być frankfurterki)
      150 g cienkich kabanosów
      3-4 kg bardzo dojrzałe pomidory (najlepiej malinowe)
      2 małe cukinia
      1 duża cebula
      3 czerwone papryki (dowolnego koloru)
      3 ząbki czosnku
      4 szklanki bulionu warzywnego lub wołowego, ostudzionego
      pół pęczka natki pietruszki
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      cukier, sól i pieprz do smaku
      1/2 łyżeczki kminku
      2 łyżeczki słodkiej papryki
      2 łyżki ostrego Ajvaru

      Kiełbaski i kabanosy pokroić na 1-2 cm kawałki, a cebulę obrać i posiekać w kostkę. Zalać  bulionem i zagotować. Z papryk usunąć środki i pokroić w kostkę. Dodać do wywaru. Cukinię pokroić w kostkę. Również dodać do wywaru z kiełbasą i gotować do miękkości. Pomidory zalać wrzątkiem, odczekać 10 minut i zdjąć skórę i pokroić w grubą kostkę. Dodać do Połączyć rozgotowanymi pomidorami i śliwkami, dodać posiekaną natkę i przyprawy. Na końcu dodać Ajvar i koncentrat pomidorowy. W razie potrzeby przyprawić pieprzem, solą i cukrem (gdyby leczo było za kwaśne). Podawać gorące z pieczywem, kaszą lub ryżem, wierzch udekorować natką. Poza sezonem można użyć pomidorów w puszce oraz wędzonych śliwek, a patisony zastąpić cukinią, która praktycznie przez cały rok dostępna jest w sklepach.

      Pora na pomidora!   Paprykujemy 5

      Leczo

      Leczo

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Leczo”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 18 września 2014 19:55
  • wtorek, 15 kwietnia 2014
    • Barszcz biały na białej kiełbasie

      W wielu domach na wielkanocny obiad, a może i nawet śniadanie podaje się żurek lub barszcz biały. I ja uległam tej tradycji, bo mąż i dzieciaki lubią te zupy. Nie wiem czy w tym roku też tradycji stanie się zadość, bo już w niedzielę palmową jedliśmy barszcz biały. To się jeszcze zobaczy...

      Barszcz biały na białej kiełbasie

      Składniki:

      2-3 białe kiełbasy
      kilka kulek ziela angielskiego
      3-4 liście laurowe
      garść suszonych grzybów
      główka czosnku
      2 gałązki natki pietruszki
      zakwas na biały barszcz
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      sól i świeżo mielony pieprz
      suszony majeranek - 2 łyżki
      sól i świeżo mielony pieprz

      Kiełbasę umyć, włożyć do garnka, wlać 2 litry wody, dodać obrany czosnek, suszone grzyby, ziele i liść laurowy. Gotować całość ok 20 minut. Kiełbasę wyjąć i obrać ze skóry, pokroić w plastry.
      Do wywaru wlać zakwas i zagotować. Dodaj majeranek i ewentualnie chrzan do smaku (ja nie daję). Następnie wlać śmietankę, przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. 
      Natkę pietruszki posiekać i dodać do zupy. Jajka ugotować na twardo, obrać z łupin i przekroić na połówki na ćwiartki. Barszcz rozlać do talerzy, dodać plastry kiełbasy i kawałki jajek.

      Barszcz biały na białej kiełbasie

      Wielkanocne Smaki - edycja IV  Jajka na Wielkanoc

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Barszcz biały na białej kiełbasie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 kwietnia 2014 11:23
  • sobota, 05 października 2013
    • Pizza z chorizo i figami

      Pizza z chorizo i figami

      Pizza z chorizo i figami

      Składniki:

      2/3 szklanki dość ciepłej wody
      1 i 3/4 szklanki mąki pszennej chlebowej
      20 g drożdży
      pół łyżeczki cukru
      pół łyżeczki soli
      2 łyżki oleju
      oraz mąka do podsypywania

      Sos:

      3-4 łyżki Ajwaru lub czerwonego pesto (lub dowolnego sosu pomidorowego)

      Nadzienie: 

      150-200 g sera żółtego (użyłam ementalera i goudy)
      kilka plastrów szerokiej kiełbasy chorizo
      1 mała cebula pokrojona w krążki
      2 figi pokrojone w plastry
      kawałek słodkiej czerwonej papryki, pokrojonej w paseczki
      2 łyżki ziół do pizzy lub oregano z bazylią
      świeżo mielony czarny pieprz lub pieprz cayenne
      słodka papryka w proszku

      W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 2 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować . Wówczas dodać sól, olej i wymieszać. Wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania można zwilżać rękę oliwą, ciasto wtedy mniej klei się do rąk. Dłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. Można dać do piekarnika nagrzanego do 40oC. W tym czasie przygotować dodatki.

      Ciasto posmarować Ajvarem lub pesto, posypać tartym na grubych oczkach serem, rozłożyć chorizo, cebulę, figi i paprykę, posypać ziołami oraz pieprzem i papryką. Przez pierwsze 12 minut piec w 230oC na środkowej półce piekarnika z funkcją góra-dół, kolejne 3-5 na termoobiegu z funkcją grilla w temperaturze 200oC. Pizzę podałam z ulubionym gotowym sosem barbecue.

        

      Pizza z chorizo i figami

      Pizza z chorizo i figami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza z chorizo i figami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 05 października 2013 22:11
  • piątek, 26 kwietnia 2013
    • Ekspresowy bigos z kapusty pekińskiej

      Bigos pełen przeciwieństw. Delikatny w smaku, a jednak aromatyczny. Z meksykańskim akcentem w postaci mojej ulubionej przyprawy chili con carne i świeżej papryki, ale z tradycyjną polską białą kiełbasą. I w dodatku zabielany słodką śmietanką. Polecam, bo jest lekki i nie wymaga długiego gotowania.

      Ekspresowy bigos z kapusty pekińskiej

      Składniki:
      1 mała kapusta pekińska

      ok. 250 g kapusty kiszonej
      4 białe kiełbasy
      1-2 cebule
      1 młoda cukinia
      1 czerwona papryka
      2 ząbki czosnku
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      2 łyżki słodkiej papryki
      1 łyżeczka włoskich ziół
      1/2 łyżeczki kminku
      1 łyżka przyprawy chili con carne
      1 łyżka klarowanego masła
      1 płaska łyżka mąki
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      posiekana natka pietruszki lub koperek
      sól i pieprz do smaku

      Ekspresowy bigos z kapusty pekińskiej

      Kapustę kiszoną ugotować w osobnym garnku w niewielkiej ilości wody. Kapustę pekińską i cebulę pokroić drobno. Zalać 2 szklankami wrzątku i gotować. Z kiełbasy zdjąć osłonki, pokroić w kostkę, dodać do gotującej się kapusty pekińskiej. Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę, dodać razem z posiekanym czosnkiem do kapusty. Potem dodać pokrojoną razem ze skórą cukinię. Gotować aż warzywa będą miękkie. Następnie dodać kiszoną kapustę wraz z wywarem (nie za dużo), koncentrat pomodorowy, sól i pieprz oraz przyprawy i zieleninę.

      W garnku z grubym dnem roztopić masło, dodać mąkę i zasmażyć, wlać śmietankę, energicznie mieszając, zagotować. Zahartować częścią wywaru z kapusty, wymieszać i wlać do bigosu. Gotować jeszcze kilka minut, aby smaki dobrze się połączyły. Doprawić do smaku. W zależności od tego jak ma być kwaśny, dodać cukier lub ocet balsamiczny. Podawać z pieczywem lub makaronem.

      Ekspresowy bigos z kapusty pekińskiej

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Ekspresowy bigos z kapusty pekińskiej”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 26 kwietnia 2013 20:34
  • poniedziałek, 11 marca 2013
    • Krokiety z kapustą, pieczarkami i białą kiełbasą

      Już nabrałam apetytu na wiosnę, a tu niemiła niespodzianka. Coraz zimnej i mokry śnieg. Do tego wszechogarniająca wilgoć i szarzyzna. Po powrocie z pracy, odebraniu młodszego rozrabiaki z przedszkola układam na kuchennym blacie aranżacje z potraw przygotowanych dzień wcześniej... i zdjęcia nie zachwycają przy ISO 800 i czasie 1/30 sekundy. Są ciemne. Trzeba mocno rozjaśnić. Myślałam, żeby może wyjść z daniem na balkon, ale przecież tam stoi i czeka na wiosnę mój nowy rower...

      Jeszcze trochę cierpliwości i będzie wiosna. Będzie dobrze... Ale czy wtedy nie odechce mi się spędzać czasu w kuchni, gdy za oknem świat zmienia barwy z szaroburego na multikolorowy? Nie! Bo na talerzu też będzie kolorowo. A dziś adekwatnie do aury, niezbyt kolorowe, choć wyjątkowe, bo z tradycją danie. A mianowicie krokiety.

      Krokiety z kapustą i grzybami podane z czystym czerwonym barszczem to moje ulubione danie z dzieciństwa. W wersji mniej luksusowej suszone grzyby zastępuję pieczarkami, których nie żałuję, jeśli zastępuję nimi aromatyczne prawdziwki zwane borowikami. Tym razem do farszu dodałam jeszcze podsmażoną białą kiełbasę. To tak już z myślą o Wielkanocy...

      Krokiety z kapustą, pieczarkami i białą kiełbasą

      Krokiety z kapustą, pieczarkami i białą kiełbasą

      Ciasto naleśnikowe:

      2 szklanki mąki pszennej

      1 szklanka wody mineralnej gazowanej

      1,5 szklanki mleka

      1/2 łyżeczki oleju

      2 jajka

      sól, szczypta cukru, szczypta kurkumy

      olej do smażenia

      Farsz:

      400 g kiszonej kapusty

      2 białe kiełbasy

      1 duża cebula

      kilka suszonych grzybów

      250 g pieczarek

      sól i pieprz, kminek i majeranek

      olej i masło do odsmażenia

        

      Wszystkie składniki na ciasto zmiksować ze sobą, odstawić do lodówki na około pół godziny.  Po tym czasie smażyć naleśniki z obu stron na dobrze nagrzanej patelni wysmarowanej olejem za pomocą pędzelka.

      Kapustę przepłukać, zalać wodą, dodać pokruszone grzyby, ziarenka kminku i gotować do miękkości.

      Kiełbasę i obraną cebulę pokroić w drobną kosteczkę i smażyć na niewielkiej ilości oleju. Pieczarki oczyścić, pokroić w pół plasterki, dodać do kiełbasy i cebuli. Smażyć do zrumienienia i odparowania płynu, dodając pod koniec majeranek. Kapustę dobrze odcedzić, posiekać. Wymieszać razem z kiełbasą i pieczarkami, doprawić solą i pieprzem.

      Na środek każdego naleśnika nałożyć ok. 2 łyżki farszu. Boki zgiąć do środka. Zwinąć w rulony. Obsmażyć na małym ogniu na łyżce oleju z łyżką dodatkiem masła. Podawać z barszczem czerwonym do picia.

      Krokiety z kapustą, pieczarkami i białą kiełbasą

      Krokiety z kapustą, pieczarkami i białą kiełbasą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Krokiety z kapustą, pieczarkami i białą kiełbasą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 11 marca 2013 20:26
  • czwartek, 31 stycznia 2013
    • Białe frankfuterki w drożdżowym cieście

      Dziś będzie drożdżowo. Sztangle z białymi kiełbaskami pasują na wiele okazji. Ja podałam chłopakom jz kubkiem czerwonego barszczu. 

       

      Składniki:

      500 g mąki pszennej

      25 g świeżych drożdży lub 12 g suszonych

      200 ml ciepłego mleka

      100 ml ciepłej przegotowanej wody

      60 g oleju

      1 jajko

      1 żółtko

      oraz 1 białko z łyżką mleka do posmarowania

      oraz mak do posypania

      Nadzienie:

      10 białych frankfuterek 

       


      Drożdże suche wymieszać z mąką, ze świeżymi zrobić rozczyn (rozpuścić w wodzie z łyżeczką cukru). Jajko i żółtko roztrzepać z mlekiem. Do mleka (wymieszanego z rozczynem - jeśli używamy drożdży świeżych) powoli wsypywać mąkę, wyrabiając, dodać połowę masła, wyrobić elastyczne ciasto, odchodzące od ścian miski. Dodać pozostałe masło, a w razie konieczności odrobinę mąki. Odstawić przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (do godziny).

      Gdy ciasto podwoi objętość, podzielić na 10 równych części. Każdą porcję ciasta rozwałkować w rękach na długość około 40 cm i nawiać pod skosem ciasno na frankfuterkę. Układać na wyłożonej papierem dużejblaszce  w odstępach, przykryć ściereczką, pozostawić do napuszenia (na ok. 20 minut). Po tym czasie posmarować wierzch białkiem wymieszanym z mlekiem i posypać makiem. Piec w temperaturze 180º przez około 20 minut, do lekkiego zrumienienia.  

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Białe frankfuterki w drożdżowym cieście”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 31 stycznia 2013 08:58
  • sobota, 26 stycznia 2013
  • wtorek, 06 listopada 2012
    • Świderki z kapustą włoską z pomidorowo-paprykowym akcentem

      Lubię makaron z kapustą i grzybami. Lubię makaron z serem i cebulą - u mnie zawsze na słono z kubkiem kefiru z ulubionej lokalnej mleczarni. A ta wersja świderek jest jeszcze pyszniejsza, bo bardzo pomidorowa, paprykowa i pikantna. Zamiast popularniejszej kapusty białej, często używam włoskiej. Nawet gołąbki wolę z włoską. Jest dużo bardziej aromatyczna, bardziej miękka i plastyczna. Zapraszam Was dzisiaj na świderki z kapustą włoską z pomidorowo-paprykowym akcentem...

      Makaron z kapustą włoską na pomidorowo

      Składniki:

      400 g makaronu świderki

      500 g włoskiej kapusty

      200 g dobrej pieczonej kiełbasy (użyłam ulubionej kiełbasy wiejskiej pieczonej Smak Górno, która została wpisana na listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi)

      1 duża czerwona papryka

      1 mała czerwona cebula

      2-3 ząbki czosnku

      kilka suszonych pomidorów z oliwy

      2 łyżki koncentratu pomidorowego

      2 łyżki Ajvaru (można zastąpić koncentratem lub czerwonym pesto)

      2 łyżki majeranku

      łyżeczka kminku

      łyżka słodkiej czerwonej papryki

      łyżeczka ziół do pizzy

      sól i pieprz do smaku

      olej do smażenia

       

      Kiełbasę, cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Kapustę drobno poszatkować, pomidory drobno posiekać. Z papryki wykroić ogonek i wnętrze z pestkami, pokroić w kostkę. Warzywa dodać do usmażonej kiełbasy. Zalać szklanką wrzątku, dodać wszystkie zioła i dusić do miękkości. Dodać koncentrat pomidorowy i Ajvar, wymieszać i gotować jeszcze kilka minut aż sos mocno zgęstnieje.

      Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku, Odcedzić, połączyć z sosem kapuścianym. Doprawić solą i pieprzem. Podawać gorące. Smacznego!

      Makaron z kapustą włoską na pomidorowo

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Świderki z kapustą włoską z pomidorowo-paprykowym akcentem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 06 listopada 2012 11:26
  • poniedziałek, 05 listopada 2012
  • piątek, 12 października 2012
    • Calzone z kapustą i pieczoną kiełbasą

      Wiosenka zainspirowała mnie do zrobienia drożdżowych pierogów z nadzieniem z włoskiej kapusty. Mój przepis trochę różni się od dania Wiosenki, bo ma więcej elementów w nadzieniu i nieco inne proporcje składników na ciasto. Dodałam do farszu swoje ulubione przyprawy i upiekłam nieco więcej pierogów w wersji maxi. W efekcie otrzymałam misz masz kuchni polskiej, włoskiej i węgierskiej... czyli moich ulubionych kuchni europejskich...

      Calzone z kapustą i pieczoną kiełbasą 

      Ciasto:

      2 szklanki dość ciepłej wody

      4 szklanki mąki (użyłam typ 650)

      25 g świeżych drożdży

      3 łyżki oleju

      płaska łyżeczka cukru

      płaska łyżeczka soli

      oraz mleko i ziarna kminku do posypania

      Farsz:

      500 g włoskiej kapusty

      200 g dobrej pieczonej kiełbasy (użyłam kiełbasy wiejskiej pieczonej Smak Górno, która została wpisana na listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi )

      1 mała czerwona cebula

      2-3 ząbki czosnku

      kilka suszonych pomidorów z oliwy

      2 łyżki koncentratu pomidorowego

      2 łyżki Ajvaru (można zastąpić koncentratem lub czerwonym pesto)

      2 łyżki majeranku

      łyżeczka kminku

      łyżka słodkiej czerwonej papryki

      łyżeczka ziół do pizzy

      sól i pieprz do smaku

      150 g startego sera żółtego (użyłam Goudy i Ementalera)

      olej do smażenia

      Calzone z kapustą i pieczoną kiełbasą

      

      

      Przygotować farsz. Kiełbasę, cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Kapustę drobno poszatkować, pomidory drobno posiekać i dodać do usmażonej kiełbasy. Zalać szklanką wrzątku, dodać wszystkie zioła i dusić do miękkości. Dodać koncentrat pomidorowy i Ajvar, wymieszać i odparować płyn. Doprawić solą i pieprzem i ostudzić.

      W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 4 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż na powierzchni pojawią się bąbelki. Wówczas dodać sól i resztę mąki, wymieszać. Wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania porcjami dodawać olej, ciasto wtedy mniej klei się do rąk. Wyrobione ciasto odstawić na ½ godziny w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką. Po tym czasie odgazować ciasto i podzielić na 8 równych części. Rozwałkować na blasze na dość cienkie okrągłe placki. Poczekać ok. 10 minut, by ciasto nieco podrosło. Nałożyć przestudzony farsz na połówkach każdego placka (zostawiając wolne brzegi) Wierzch farszu posypać startym serem. Placki zgiąć na pół, przykrywając farsz i zlepić brzegi, zwijając je w spiralkę. Piec 25-30 minut w temperaturze 220oC.

      Calzone z kapustą i pieczoną kiełbasą 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Calzone z kapustą i pieczoną kiełbasą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 12 października 2012 21:27

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...