Malinowa czerwień

Wpisy

  • niedziela, 28 maja 2017
    • Ciasto czekoladowe z budyniową pianką, truskawkami i borówkami

      Ciasto czekoladowe z budyniową pianką, truskawkami i borówkami

      Składniki na kruche ciasto:

      2,5 szklanki mąki pszennej (najlepsza mąka krupczatka)

      2 łyżki gorzkiego kakao

      350 g masła lub margaryny, zimnego

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      4 łyżki cukru pudru

      5 żółtek

      Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody. Podzielić na 2 równe części, jedną nieco większą od drugiej. Mniejszą część zawinąć w folię spożywczą i zamrozić.

      Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wylepić drugą częścią ciasta. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

      Pianka:

      5 białek

      1 łyżeczka cukru waniliowego

      1 szklanka drobnego cukru do wypieków

      2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (2 x 40 g)

      1/2 szklanki oleju

      Ponadto:

      300 g pokrojonych grubo truskawek

      250 g borówek amerykańskich

      Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier oraz cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

      Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i poukładać owoce. Na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto.

      Piec w temperaturze 190ºC przez około 30-40 minut. Wyjąć, przestudzić.


      Ciasto czekoladowe z budyniową pianką, truskawkami i borówkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 28 maja 2017 20:57
  • piątek, 26 maja 2017
  • środa, 24 maja 2017
  • poniedziałek, 22 maja 2017
    • Złociste ciasto z ricottą i rabarbarem

      W końcu dorwałam rabarbar i upiekłam dziś ciasto. Poczęstowałam rodziców, którzy przyjechali obejrzeć występ nowo powstałego rzeszowskiego zespołu Sweet Voices. Śpiewa w nim mój syn Julian. Młody ma talent wokalny po dziadku i tak jak on śpiewa w dwóch zespołach. Zwłaszcza dziadek jest z tego dumny.

      A wracając do ciasta, to przerobiłam stary przepis na ciasto z twarożkiem i jabłkami. Zamiast jabłek dodałam rabarbar (zdecydowanie za mało) i twarożek śmietankowy zastąpiłam ricottą. Ciasto - niebo w gębie, po prostu rozpływa się w ustach. Gorąco polecam.

      Złociste ciasto z ricottą i rabarbarem

      Składniki:

      7 łodyg rabarbaru, obranych i pokrojonych w prostokąty
      2 duże jajka
      250 g ricotty
      3/4 szklanki cukru
      1/2 szklanki oleju
      1,5 szklanki mąki
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      skórka starta z wyszorowanej i sparzonej cytryny
      szczypta soli
      2 łyżki brązowego cukru (demerara)

      Rabarbar 2017 

      Złociste ciasto z ricottą i rabarbarem

      Cukier dokładnie zmiksować z olejem, jajkami, solą, skórką z cytryny i ricottą. Dodawać porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksując do połączenia się składników. Dodać rabarbar i wymieszać łyżką. Wyłożyć ciasto do tortownicy o średnicy 23-24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać wierzch brązowym cukrem. Piec do "suchego patyczka" (ok. 1 godziny) w temperaturze 180oC.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Złociste ciasto z ricottą i rabarbarem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 maja 2017 22:03
  • piątek, 19 maja 2017
    • Sałatka grecka

      Jedna z najpopularniejszych sałat w Polsce, do końca nie wiadomo czy Grecy robią taką samą. To moja wersja, bo zamiast oliwy extra vergine dodaję jeden z moich olejów do sałatek, a mam ich w domu kilka. Ocet winny często zamieniam na jabłkowy, a fetę wolę z mleka krowiego. Oto moja "sałatka grecka".

      Sałatka grecka

      Sałatka grecka

      Składniki:

      opakowanie mieszanki sałat lub mała główka sałaty lodowej
      ok. 10 pomidorków śliwkowych, ew. koktajlowych
      1 ogórek szklarniowy
      1 mała cebula (czerwona lub biała)
      150 g fety, najlepiej twardej
      po pół szklanki czarnych i zielonych oliwek
      1/3 szklanki oliwy lub oleju (np. z awokado, lnianego czy z ostropestu)
      4 łyżki octu białego winnego
      pół łyżeczki miodu
      1 łyżeczka ziół do sałatek lub oregano z bazylią
      sól i pieprz

      Oliwę wymieszać z 1/2 szklanki wody, płynnym miodem, octem i ziołami. Dodać sól i pieprz i dokładnie wymieszać.

      W misce umieścić sałatę (lodową trzeba porwać na małe kawałki). Pomidory i obranego ogórka pokroić w plastry, cebulę w piórka, a fetę w kostkę. Oliwki odsączyć. Wszystkie składniki delikatnie przemieszać łyżkami lub dłońmi, wlać sos i jeszcze raz dokładnie przemieszać. Od razu podawać.



      

      Sałatka grecka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka grecka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 19 maja 2017 18:11
  • poniedziałek, 15 maja 2017
  • czwartek, 11 maja 2017
  • wtorek, 09 maja 2017
    • Rogaliki z marmoladą pigwową

      Któż z nas nie lubi rogalików? Pamiętam, że mama piekła je z różą. Ja wybrałam na nadzienie marmoladę z pigwy, a wierzch posypałam brązowym cukrem. Polecam Wam również mój starszy przepis na rogaliki z nadzieniem orzechowym. Z ciastem świetnie się pracuje, rogaliki podczas pieczenia rosną.

      Rogaliki z marmoladą pigwową

      Ciasto:

      500 g mąki (najlepiej krupczatki)

      150 g miękkiego masła

      łyżka ekstraktu z wanilii lub migdałów

      3 żółtka

      2 jajka

      50 g drożdży (pół kostki),

      150 bardzo drobnego cukru lub cukru pudru

      1-2 łyżki kwaśnej śmietany

      twarda marmolada (użyłam z pigwy)

      białko, które zostanie od jednego żółtka zachować.

      Drożdże rozetrzeć w garnuszku z 1 łyżką cukru. Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać pozostały cukier, jajka, surowe żółtka, płynne drożdże, śmietanę i ekstrakt.

      Szybko zagnieść ciasto. Gdyby było za gęste, dodać jeszcze śmietany. Z ciasta uformować wałek, podzielić na pięć równych kawałków. Każdą porcję ciasta rozwałkować na kształt koła. Każde koło przeciąć na 8 części (trójkątów).

      Na nakładać na szerszym brzegu po pół łyżeczki marmolady. Zwijać tak, aby wierzchołek trójkąta wypadł na wierzchu i odwrócony był do środka rogalika. Gdyby rogi ciasta nie chciały się przykleić (ze względu na mąkę do podsypywania, proponuję skleić je rozkłóconym białkiem. Ułożyć na posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem blasze, zostawić przykryte w temperaturze pokojowej, aby wyrosły. Gdy wyrosną, posmarować pozostałym białkiem rozmieszanym z łyżeczką mleka. Ja posypałam jeszcze wierzchy grubym brązowym cukrem. Piec w 190oC około 20 minut do lekkiego zezłocenia.

      Rogaliki z marmoladą pigwową

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Rogaliki z marmoladą pigwową”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 09 maja 2017 15:20
  • niedziela, 07 maja 2017
    • Pizza z wątróbką, gruszką i serem pleśniowym

      To danie jest dla koneserów niecodziennych smaków. Czy ktoś się skusi na połączenie wątróbki, sera pleśniowego i gruszki? W dodatku na pizzy....

      Pizza z wątróbką, gruszką i serem pleśniowym

      Ciasto:

      3/4 szklanki ciepłej wody
      2 szklanki mąki pszennej chlebowej
      25 g drożdży
      pół łyżeczki cukru
      płaska łyżeczka soli
      3 łyżki oleju
      oraz mąka do podsypywania

      Dodatki:

      200 g sera żółtego
      1/2 cebuli
      4 wątróbki drobiowe
      1 mała lub pół dużej gruszki
      ok. 2/3 trójkąta sera pleśniowego
      majeranek
      3 łyżki zielonego pesto
      olej

      Wątróbkę oczyścić z białych włókien, pokroić na kawałki im podsmażyć.

      W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, 2 łyżki oleju i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania zwilżać dłonie pozostałą częścią oleju, wówczas idealnie odchodzi od dłoni. Na koniec obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką na 20 minut.

      Dłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na blasze nieprzywieralnej lub wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką (ja użyłam teflonowej, więc ten etap pominęłam). Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. W tym czasie przygotować dodatki.

      Zetrzeć ser. Cebulę pokroić w piórka, a ser pleśniowy i gruszkę w plastry, ser przeciąć dodatkowo na pół.

      Ciasto posmarować pesto. Wyłożyć starty ser, gruszkę, wątróbki, cebulę i wątróbkę. Posypać majerankiem. Blachę z pizzą wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 16 minut w 240oC. Spód pizzy powinien być lekko zarumieniony.

      Pizza z wątróbką, gruszką i serem pleśniowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza z wątróbką, gruszką i serem pleśniowym”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 07 maja 2017 07:46
  • piątek, 28 kwietnia 2017
  • środa, 26 kwietnia 2017
    • Ciasto Kinder Country

      Ciasto przygotowałam na dziewiąte urodziny syna Juliana. Jest bardzo słodkie, ale nie można się od niego oderwać. Jedyny minus jest taki, że źle się je kroi, ale smak wynagradza wszystko...

      Ciasto Kinder Country

      Źródło z moimi poprawkami

      Składniki:

      350 ml słodkiej śmietanki 30%
      250 g serka mascarpone
      ok. 200 g herbatników
      2 białe czekolady
      2 mleczne czekolady
      4 szklanki płatków Nestle Kangus lub ich zamiennik
      2 śmietanfixy
      Białe czekolady połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić.
      200 ml śmietany ubić na sztywno ze śmiwtanfixami, dodać serek mascarpone, zmiksować na wolnych obrotach, dolewając pomału ostudzoną białą czekoladę. Wsypać 3 szklanki płatków Kangus i wymieszać łyżką. W kąpieli wodnej roztopić połamane na kostki czekolady mleczne, ostudzić. Resztę śmietany (150ml) ubić  na sztywno, dodać do ostudzonej mlecznej czekolady i wymieszać aż składniki się połączą. Formę do pieczenia lub tortownicę (polecam kwadratowe naczynie lub blaszkę, bo łatwiej można podzielić herbatniki)wyłożyć papierem do pieczenia ,ułożyć herbatniki jeden koło drugiego, wlać jasną masę, wyrównać, ponownie wyłożyć herbatnikami i wylać masę ciemną. Wierzch posypać garścią Kangusów, wstawić do lodówki na ok 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

      Ciasto Kinder Country

      Ciasto Kinder Country

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto Kinder Country ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 26 kwietnia 2017 07:38
  • poniedziałek, 24 kwietnia 2017
    • Krokiety z wołowiną, salami, soczewicą i pieczarkami

      Ciasto naleśnikowe:

      2 szklanki mąki pszennej

      1 szklanka wody mineralnej gazowanej

      1,5 szklanki mleka

      1/2 łyżeczki oleju

      2 jajka

      sól, szczypta cukru pudru

      olej do smarowania patelni

      Farsz:

      500 g mielonej wołowiny

      500 g pieczarek

      1 duża cebula

      1 szklanka czerwonej soczewicy

      ok. 160 g salami w dużych plastrach

      3 ząbki czosnku

      sól i pieprz, słodka i wędzona papryka, zioła prowansalskie lub włoskie

      jajka i bułka tarta do panierowania

      olej do smażenia

      Soczewicę przepłukać i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić.

      Obraną cebulę pokroić w drobną kosteczkę i smażyć na niewielkiej ilości oleju, gdy się zeszkli wyłożyć mięso i usmażyć. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Pieczarki umyć, osuszyć i zetrzeć na grubej tarce. Pieczarki wrzucić na patelnię, podgrzewać aż odparują z nich wszystkie soki. Dodać pod koniec zioła prowansalskie lub włoskie oraz obie papryki. Salami pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki farszu wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

      Wszystkie składniki na ciasto zmiksować ze sobą. Smażyć naleśniki z obu stron na dobrze nagrzanej patelni wysmarowanej olejem za pomocą pędzelka, najlepiej silikonowego.

      Na środek każdego naleśnika nałożyć ok. 3 łyżki farszu. Boki i tył naleśników zginać do środka. Zwijać w rulony. Panierować w jajku i bułce tartej. Obsmażyć na małym ogniu na niewielkiej ilości oleju. Podawać z barszczem czerwonym do picia.



      
      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Krokiety z wołowiną, salami, soczewicą i pieczarkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 24 kwietnia 2017 19:35
  • sobota, 22 kwietnia 2017
    • Sałatka z pieczarkami i rzodkiewką

      Sałatka, którą Wam dzisiaj prezentuję to połączenie wiosny i zimy. Bo taki mamy kwiecień tego roku. Najpierw zaczarował nas ciepłym słońcem, a teraz obsypał śniegiem. I choć u mnie nie jest biało, to na dłuższe spacery lepiej się nie wybierać ze względu na przeszywający ciało zimny wiatr.

      A wracając do sałatki, to mamy  marynowane pieczarki, kukurydzę, fasolę - raczej zimowe dodatki, jak i rzodkiewkę i szczypiorek - wiosenne akcenty. Sałatkę przygotowałam na wielkanocne śniadanie. Polecam zarówno teraz, jak i przez cały rok!

      Sałatka z pieczarkami i rzodkiewką

      Składniki:

      1 mały słoik marynowanych pieczarek

      1 puszka czerwonej fasoli

      1 puszka kukurydzy

      pęczek rzodkiewki

      ok. 150 g żółtego sera (np. ementaler)

      3 łyżki posiekanego szczypiorku

      2 łyżki majonezu

      5 łyżek kwaśnej śmietany

      łyżka musztardy

      sól i pieprz

      Kukurydzę, fasolę i pieczarki odcedzić na sicie. Fasolę przepłukać. Rzodkiewki umyć, oderwać końcówki i pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić w plastry. Ser zetrzeć na grubej tarce. Wszystkie warzywa i ser wymieszać ze szczypiorkiem, majonezem, śmietaną i musztardą, doprawić solą i pieprzem, schłodzić.



      

       Sałatka z pieczarkami i rzodkiewką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka z pieczarkami i rzodkiewką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 22 kwietnia 2017 18:54
  • piątek, 21 kwietnia 2017
    • Zapiekanka makaronowa z salami, pieczarkami i warzywami

      Zaletą zapiekanek jest to, że szybko się je przygotowuje. Najczęściej robię zapiekanki na bazie makaronu i jakiegoś mięsa. Tym razem wybrałam salami i dodałam również pieczarki, paprykę i kukurydzę, a to wszystko skąpane w sosie śmietanowym z ziołami i zapieczone z żółtym serem. 

      Zapiekanka makaronowa z salami, pieczarkami i warzywami

      Składniki:

      300 g makaronu penne (rurki)
      ok. 150 g pikantnego salami

      pół puszki kukurydzy
      250 g pieczarek
      1 czerwona papryka
      1 cebula
      2 ząbki czosnku

      pikantna przyprawa do kurczaka (najlepiej z ostrą papryką)
      sól i pieprz, suszony czosnek, zioła śródziemnomorskie (do pizzy, spaghetti)
      1,5 szklanki mleka

      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      olej do smażenia
      1 łyżka masła
      2 płaskie łyżki mąki
      ok. 200 g sera żółtego

      Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Pieczarki umyć, pokroić w plastry. Salami, cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Cebulę zaszklić na oleju, dodać pieczarki i usmażyć. Pod koniec smażenia dodać posiekany drobno czosnek. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Makaron wymieszać z salami, pieczarkami i pozostałymi warzywami, wymieszać.
      Przygotować sos. Masło stopić, dodać mąkę i ciągle mieszając wlać mleko. Zagotować. Dodać sól, pieprz, zioła i suszony czosnek. Chwilę pogotować, zabielić słodką śmietanką, wymieszać i ewentualnie doprawić solą lub pieprzem. Zagotować. Wlać do makaronu, warzyw oraz pieczarek i dobrze wymieszać, by sos oblepił składniki. Na wierzch zetrzeć ser żółty i zapiekać ok. 45 minut w 190oC.



      

      Zapiekanka makaronowa z salami, pieczarkami i warzywami

      Zapiekanka makaronowa z salami, pieczarkami i warzywami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekanka makaronowa z salami, pieczarkami i warzywami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 21 kwietnia 2017 08:27
  • czwartek, 20 kwietnia 2017
    • Zupa brokułowa z ziemniakami

      Zazwyczaj zupę brokułową przygotowuję w formie kremu i podaję ją z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Dzisiaj brokułowa z różyczkami tego zielonego warzywa w towarzystwie ziemniaków, marchwi i selera, z koperkiem.

      Zupa brokułowa z ziemniakami

      Składniki:

      2 litry bulionu lub wody
      1/2 selera
      1 duża marchew
      3 ząbki czosnku
      pół cebuli lub pora
      3 średnie ziemniaki
      1 duży brokuł
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)
      4 łyżki posiekanego koperku
      łyżeczka oregano
      sól, pieprz, przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu

      Zagotować bulion lub wodę. Selera, i marchew obrać, umyć, zetrzeć na grubej tarce. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą (porem) i czosnkiem. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, dodać do wywaru. Brokuła umyć, podzielić na różyczki i dodać do zupy. Gotować aż wszystkie warzywa i będą miękkie. Wówczas dodać posiekany koperek. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać oregano, sól i pieprz i przyprawę warzywną do smaku. Śmietankę zahartować gorącym wywarem i przelać do zupy, energicznie mieszając. Zupę zdjąć z palnika i przelać do talerzy.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa brokułowa z ziemniakami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 20 kwietnia 2017 09:27
  • środa, 19 kwietnia 2017
  • wtorek, 18 kwietnia 2017
  • piątek, 14 kwietnia 2017
    • Babka herbaciana

      Kochani! Z okazji Wielkanocy życzę Wam dużo radości, pogody ducha, wspaniałych smakołyków zjedzonych w gronie najbliższych i dużo nadziei na ten wspaniały wiosenny czas. Wesołego Alleluja!

      Nie mogło obejść się od świątecznego wypieku. Wybrałam przepis na babkę herbacianą...

      Inspiracja

      Babka herbaciana

      Babka herbaciana

      Babka herbaciana

      Składniki:

      5 jajek

      1 szklanka cukru

      2,5 szklanki mąki

      250 g rozpuszczonego masła

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      szczypta kardamonu

      2 torebki czarnej herbaty Earl Grey

      Zaparzyć herbatę w 1/3 szklanki wody i pozostawić do wystygnięcia.

      Jajka ubić do białości... Następnie dodać 1 szklankę cukru i dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kardamonem, dodać do ubitych z cukrem jajek. Na koniec wlać rozpuszczone i wystudzone masło oraz herbatę. Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelać do wysmarowanej masłem foremki.

      Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec 45-50 minut. Następnie wyjąć, ostudzić i udekorować, najlepiej lukrem na bazie białka i cukru pudru. Można ozdobić posypką cukrową.



      

       Babka herbaciana

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Babka herbaciana”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 14 kwietnia 2017 18:00
  • czwartek, 13 kwietnia 2017
    • Placki ziemniaczane z twarogiem chrzanowym

      Placki ziemniaczane zwykle podaję z wołowym gulaszem, kwaśną śmietaną albo twarogiem roztartym ze śmietaną. Zawsze w wersji na słono. Ostatnio zrobiłam eksperyment i dodałam do twarogu nieco chrzanu. To tak chyba w wielkanocnym klimacie. Bardzo mi ta chrzanowa wersja smakowała i poczułam już przedsmak Wielkanocy... Bo przecież chrzan to dodatek obowiązkowy na święta.

      Placki ziemniaczane z twarogiem chrzanowym

      Placki ziemniaczane:

      1,5 kg ziemniaków

      3-4 ząbki czosnku lub płaska łyżeczka suszonego

      1 niewielka cebula

      łyżka ziaren kminku

      słodka papryka, suszony koperek, rozmaryn, tymianek

      sól i pieprz

      2 jajka

      3-4 łyżki mąki

      olej do smażenia

      Twarożek chrzanowy:

      1 kostka sera białego

      1 większy kubek śmietany (ok. 300 g)

      2 łyżki chrzanu (użyłam łagodnego z Krakusa)

      sól

      Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na drobnej tarce i posolić, po kilku minutach odcisnąć, odlać większość płynu. Obraną cebulę i czosnek również zetrzeć lub zblendować. Dodać do masy razem z ziołami, solą i pieprzem do smaku, wymieszać. Dodać rozkłócone jajka oraz mąkę i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, kłaść masę ziemniaczaną, formując okrągłe placuszki. Smażyć z obu stron na brązowo. Kłaść na papierowe ręczniki, usuwając nadmiar tłuszczu.

      Twaróg dokładnie rozgnieść, wymieszać z chrzanem i śmietaną, posolić do smaku. Twaróg powinien mieć rzadszą konsystencję niż ten na kanapki. Jeśli jest za gęsty, dodać śmietany.

      Gorące placki podawać z kleksem twarogu chrzanowego.

      Placki ziemniaczane z twarogiem chrzanowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Placki ziemniaczane z twarogiem chrzanowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 kwietnia 2017 09:46
  • wtorek, 11 kwietnia 2017
  • niedziela, 09 kwietnia 2017
  • piątek, 07 kwietnia 2017
  • środa, 05 kwietnia 2017
    • Łatwa babka dwukolorowa

      Babkę znalazłam u Joli i jestem bardzo zadowolona z tego wypieku. Babkę przygotowuje się szybko, a moi synowie za nią przepadają. Młodszy zażyczył sobie na śniadanie z kubkiem ciepłego mleka. Starszy zjadł najwięcej kawałków, dlatego na pewno upiekę ją jeszcze nie raz... Więcej przepisów na wielkanocne słodkości znajdziecie tutaj.

      Łatwa babka dwukolorowa

      Składniki:

      6 całych jajek
      1 szklanka cukru (dałam niepełną)
      1 łyżka domowego cukru waniliowego lub esencji waniliowej
      1 szklanka mąki pszennej
      1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
      250 g masła lub margaryny (polecam masło)
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1 łyżka kakao (dałam 2 dla koloru i smaku)

       Całe jajka zmiksuj z cukrami na puszystą masę (ok. 5-7 minut mikserem). W tym czasie roztop masło lub margarynę. Gorącą dolewaj stopniowo do masy jajecznej (ciągle miksując), dodając jednocześnie obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj tylko do dokładnego połączenia składników. Ciasto podziel na dwie części, do jednej dodaj kakao. Ciasto nakładaj na przemian do formy z kominem wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką (lub najpierw wyłóż jasne, później ciemne i przemieszaj widelcem). Formę z ciastem wstaw do zimnego piekarnika. Nastaw go na temperaturę 160oC i piecz ok. 45 minut (do suchego patyczka).

      Babkę posypałam cukrem pudrem.

      Łatwa babka dwukolorowa

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Łatwa babka dwukolorowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 05 kwietnia 2017 11:19
  • wtorek, 04 kwietnia 2017
  • poniedziałek, 03 kwietnia 2017

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...