Drób i królik
Po kilku dniach spokojnej pogody Rzeszów opanowały śnieżyce. A ja miałam jakiś dłuższy dołek. Prawie nie zaglądałam do internetu. Teraz chcę nadrobić zaległości i trochę odświeżyć menu. Może w końcu uda mi się upiec coś słodkiego, czekoladowego.... Pozdrawiam ciepło mimo aury za oknem i zapraszam na ekspresowy przepis w polsko-włoskim wydaniu...
Składniki:
ok. 800 g mięsa z udek kurczaka
opakowanie mozzarelli mini
mały słoiczek zielonych oliwek
przyprawa do kurczaka
oregano, czosnek, słodka papryka, rozmaryn, bazylia, sól i pieprz
olej do smażenia
Mięso umyć, osuszyć, przekroić na mniejsze kawałki, przyprawić z obu stron przyprawą do kurczaka. Obsmażyć na oleju na rumiano. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Wyłożyć umyte pomidorki, odsączoną mozzarellę i oliwki, posypać oregano. Zapiekać do całkowitego rozpuszczenia mozzarelli.
Z pieczonych batatów zrobiłam kopytka i podałam je z kurczakiem w sosie paprykowo-pomidorowym z suszonymi pomidorami. Całość dopełniła prosta i szybka surówka z kapusty pekińskiej. Zapraszam po przepis...
Składniki:
3 małe filety z kurczaka
przyprawa do kurczaka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
10 suszonych pomidorów (najlepiej z hermetycznie zamykanego opakowania, bez oliwy)
1 łyżka słodkiej czerwonej papryki
1 łyżka wędzonej papryki
duża szczypta ostrej papryki
2 łyżki mąki
1/2 szklanki słodkiej śmietany 18%
olej do smażenia
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka mąki
olej
Filety umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Rozgrzać olej wrzucić mięso i smażyć aż całkowicie się zetnie. Pod koniec smażenia posypać mięso przyprawą i smażyć jeszcze 2 minuty. Następnie wlać szklankę wrzątku. Pomidory posiekać i wrzucić do wywaru. Dusić około 8 minut, w razie potrzeby wlać wrzątek. Dodać wszystkie rodzaje papryk oraz mąkę i koncentrat. Chwilę smażyć, wlać nieco wody, rozpuszczając koncentrat i mąkę w wywarze. Na końcu zagęścić słodką śmietanką bezpośrednio do sosu. Dokładnie wymieszać, zagotować, dodać natkę i doprawić w razie potrzeby. Podawać z kluskami lub ryżem i dowolną surówką.
Pieczoną kaczkę z jabłkami podałam do frytek z batatów, żurawiny oraz gotowanej kiszonej kapusty.
Składniki:
1 kaczka
3-4 niewielkie jabłka
3–4 łyżki oleju
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek, suszony czosnek, słodka papryka
Kaczkę dokładnie opłukać, odciąć kuper i usunąć nadmiar tłuszczu w jego okolicy. Następnie natrzeć ją przyprawami, a wnętrze obficie obsypać majerankiem. Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć z nich gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki. Jabłka włożyć do wnętrza kaczki. Spiąć wykałaczkami. Kaczkę wyłożyć na wcześniej wysmarowaną olejem brytfankę i przykryć pokrywą. Całość piec w piekarniku przez ok. 2 godz. w temp. 180°. Kaczkę podawać z sosem z żurawin oraz upieczonymi jabłkami.
Zamiast szybkich dań "z ulicy" proponuję zdrowszy domowy zamiennik. Danie. a właściwie przekąskę można przygotować na przyjęcie imieninowe dla Andrzeja. Kurczak marynowany w jogurcie jest miękki i wilgotny, a z wierzchu chrupiący dzięki płatkom kukurydzianym. Do tego kilka warzyw, mozzarella, lekki sos i obiad lub kolacja gotowe!
Kurczak:
2 filety z kurczaka
2 małe jogurty naturalne, kefiry lub maślanki
ulubione przyprawy - u mnie curry, suszony czosnek, słodka i ostra papryka
sól i pieprz
ok. 3 szklanki płatków kukurydzianych
6-8 placków tortilli
Dodatki:
1 mała sałata rzymska
2 pomidory
1 czerwona cebula
opakowanie mozzarelli w kulkach lub w kawałku pokrojoną w kostkę
Sos:
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
łyżeczka soku z cytryny
zmiażdżony ząbek czosnku
sól, pieprz i cukier puder do smaku
1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek
Umyte filety pokroić na mniejsze kawałki (podłużne), włożyć do miski, dodać kefir i wszystkie przyprawy. Wymieszać i zostawić w lodówce na kilka godzin (można na całą noc).
W miseczce rozkruszyć płatki kukurydziane. Każdy kawałek mięsa wyjąć i panierować w płatkach. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut w temperaturze 200oC aż wierzch się przyrumieni.
Tortille podgrzać na suchej patelni. Na środek każdego placka wyłożyć posiekaną sałatę, pokrojone w kostkę pomidory, pokrojoną w piórka cebulę i odsączone z zalewy mozzarelki i kawałki kurczaka. Całość polać 2-3 łyżkami sosu. Zgiąć dolny brzeg do środka, a następnie zwinąć w rulon i spiąć wykałaczką lub okręcić złożonym na pół kawałkiem folii aluminiowej.
Co zrobić z mięsa z rosołu? Może placuszki z dodatkiem warzyw?
Składniki:
2 duże ugotowane ćwiartki z kurczaka, np. z rosołu
pół puszki kukurydzy
po pół czerwonej i zielonej papryki
szklanka startej młodej cukinii ze skórą
posiekana natka pietruszki - pół pęczka
2 jajka
3-4 łyżki mąki
pół pęczka natki pietruszki
przyprawa do kurczaka
oregano
olej do smażenia
Mięso obrać ze skór i kości, a następnie drobno pokroić. Cukinię zetrzeć, dodać do mięsa razem z posiekaną natką pietruszki. Papryki pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę odcedzić i dodać do kurczaka. Całość wymieszać z rozkłóconymi jajkami, przyprawą do kurczak i oregano. Dodać mąkę i jeszcze raz wymieszać. Kłaść po 2 łyżki masy, formując kotleciki. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Składniki:
300 g makaronu tagliatelle
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
ok. 200 g chorizo
600 g mięsa z udźca indyka
ok. 250 g mrożonego groszku
ok. 250 g dyni
posiekana natka pietruszki
2 łyżki mąki
2/3 szklanki słodkiej śmietanki
zioła prowansalskie, słodka papryka, wędzona papryka w proszku, sól, pieprz
olej do smażenia
Na oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojone w drobną kostkę mięso z indyka i podsmażyć, dodając posiekany czosnek, zioła prowansalskie i słodką paprykę. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem nieco ponad mięso i dusić do miękkości. W połowie duszenia dodać pokrojoną w plastry kiełbasę chorizo. Kiedy mięso będzie prawie miękkie dodać groszek (warto go wcześniej rozmrozić). Gotować do miękkości, dodać dynię i kiedy zmięknie szybko wlać mąkę rozmieszaną w śmietance z dodatkiem pół szklanki zimnej wody, ciągle mieszając. Kiedy sos się zagotuje, dodać sól, pieprz i ewentualnie dodać jeszcze zioła i słodką paprykę.
Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Wyłożyć na talerze. Na makaron wyłożyć sos.
Danie ekspresowe na każdą porę roku. Jednak najlepsza jest, latem, gdy mamy najsłodsze pomidory...
Składniki:
4 filety z kurczaka
8 długich i cienkich plastrów wędzonego boczku
przyprawa do gyrosa
przyprawa do pizzy
2 pomidory
kawałek mozzarelli
olej do smażenia
Filety umyć osuszyć. Każdy przekroić wzdłuż na pół. Posypać z obu stron przyprawą do gyrosa i obsmażyć z obu stron na rumiano. Odstawić do przestudzenia. Następnie owinąć w boczek. Mięso ułożyć w naczyniu do zapiekania. Na wierzchy każdej porcji ułożyć gruby plaster pomidora, posypać przyprawą do pizzy, a na górze położyć ser. Zapiekać około 25 minut w temperaturze 190oC.
Kiedy poczułam smak i zapach wędzonej papryki, przyprawa ta odtąd pojawia się dość często w moich daniach, szczególnie na nutę węgierską. Dzisiaj zaprezentuję prosty przepis na gulasz z kurczaka z kolorowymi paprykami oraz dodatkiem suszonej wędzonej papryki.
Składniki:
2 filety z kurczaka
po pół papryki czerwonej, żółtej i zielonej
przyprawa do kurczaka z curry
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
1 szklanka passaty pomidorowej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka wędzonej papryki
olej do smażenia
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Filety z kurczaka umyć, pokroić w paseczki, przyprawić przyprawą do kurczaka i dodać do cebuli. Smażyć do zrumienienia, dodając w połowie czasu smażenia posiekany czosnek i pokrojoną w paseczki paprykę. Po 3 minutach od wrzucenia papryki, wlać 1 szklankę wody i dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem aż papryka zmięknie. Pod koniec dodać paprykę wędzoną, passtę pomidorową i koncentrat. W razie potrzeby dolać nieco wody, by składniki nie przypaliły się. Doprawić solą i pieprzem. Można również dodać natkę pietruszki (ja nie miałam).
Z okazji Walentynek przygotowałam wytrawną tartę z kurczakiem i papryką. Wystarczyło dla całej naszej czwórki. W ramach wspólnego gotowania ciasto w kształcie serca przygotowała Gin.
Ciasto:
ok. 2 szklanki mąki
25 dag twarogu
2 jajko
1 płaska łyżeczka soli
6 łyżek oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz do formy
Nadzienie:
350 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
2 jajka
sól, pieprz, suszone oregano lub przyprawa do pizzy, suszony czosnek
po pół papryki czerwonej i zielonej
1 filet z kurczaka
Przyprawa do kurczaka lub gyrosa
2 łyżki koncentratu pomidorowego
olej do smażenia
Ser rozdrobnić z jajkiem, olejem i solą, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na pół godziny.
W tym czasie filet z kurczaka podzielić na 2-3 plastry, posypać przyprawą do kurczaka lub gyrosa i usmażyć na oleju. Przestudzić i pokroić w kostkę. W kostkę pokroić również papryki
Śmietanę wymieszać z jajkami, koncentratem pomidorowym, dodać sól, pieprz, suszone oregano lub przyprawa do pizzy, suszony czosnek. Do masy śmietanowej dodać kurczaka i połowę kosteczek papryki, wymieszać. Ciastem wylepić dno i boki formy wysmarowanej tłuszczem
Masę wylać na wierzch. Na wierzch wyłożyć resztę papryki. Piec ok. 40 minut w temperaturze 190oC aż boki ciasta się zrumienią, a wierch tarty zetnie jak sernik. Podawać na ciepło.
Jak u Was po świętach? Ja nie mogłam rano wstać, tak by się jeszcze poleżało pod ciepłą kołderką. W święta nie objadłam się jakoś specjalnie. Największym powodzeniem ciszył się mój sernik szafranowy z bezą, no i oczywiście barszcz czerwony z uszkami. Zostało go jeszcze na dzisiaj. Zabielę go i zjemy z fasolą. Po białym barszczu z grzybami zostały tylko wspomnienia. Na wywarze z borowików i czosnku smakował wspaniale.
A dzisiaj na blogu propozycja na kolejne świętowanie, bo już w niedzielę Sylwester, a w poniedziałek Nowy Rok. Może macie zamrożone lub słoiczek?
Składniki:
4 filety z kurczaka, każdy podzielony na 2 płaty
po 8 plastrów dobrej wędzonej szynki i żółtego sera
sól, pieprz, suszony majeranek, słodka papryka, granulowany czosnek, zioła do pizzy
olej do smażenia
Do panierowania:
2 jajka rozmieszane z łyżką oleju
bułka tarta
Płaty mięsa cienko rozbić, najlepiej pod folią spożywczą, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, granulowanym czosnkiem, słodką papryką i ziołami z obu stron. Odstawić do lodówki na 20 minut. Na brzegu każdego płata mięsa układać szynkę, złożony na pół plaster sera. Zwijać szczelnie w rulon, zawijając brzegi do środka. Spinać brzegi wykałaczkami. ?Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na małym ogniu z każdej strony na rumiano.
Sos żurawinowy:
250 g świeżej żurawiny
2/3 szklanki wody
3 goździki
pół szklanki cukru (lub więcej)
W garnku z grubym dnem umieścić owoce, dodać cukier, wodę i zagotować. Dodać goździki. Gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu aż żurawina popęka, całość zgęstnieje, a woda odparuje.
Na talerze wyłożyć po 2-3 łyżki sosu żurawinowego, a na nim pokrojone w plastry roladki. Podawać z ryżem i surówką z kapusty.
?
Jak urozmaicić filety z kurczaka? Zrobić z nich pyszne placuszki. Na przykład z groszkiem i cebulką dymką...
Składniki:
2 duże filety z kurczaka
ok. 1,5 szklanki mrożonego groszku
2-3 dymki
2 jajka
3-4 łyżki mąki
pół pęczka natki pietruszki
sól, słodka papryka, zioła włoskie (np. mieszanka do pizzy), pieprz
Groszek ugotować w wodzie z dodatkiem cukru i soli, odcedzić i ostudzić. Dymki i szczypior posiekać. Filety umyć, pokroić w kosteczkę. Mięso wymieszać z groszkiem, posikaną dymką ze szczypiorem i przyprawami. Dodać rozkłócone jajka oraz mąkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Kłaść po łyżce masy na rozgrzany tłuszcz i smażyć na rumiano z obu stron.
Dziś gotuję razem z Malwiną Anią, Mirabelką i Martą. Temat - bataty z piekarnika. Przygotowałam z tej okazji kurczaka pieczonego z batatami w ziołach. Gorąco polecam!
Kurczak:
10 podudzi z kurczaka
przyprawa do gyrosa
suszony czosnek
wędzona papryka w proszku
posiekane igiełki z gałązki rozmarynu
2 łyżki masła
Bataty:
3 duże bataty
sól, pieprz, słodka papryka
suszony kminek, suszony czosnek
posiekane igiełki z gałązki rozmarynu
3 łyżki oliwy lub oleju, np.
pieprz kajeński (mała szczypta)
sól (opcjonalnie)
Piekarnik nagrzać do 180oC. Kawałki kurczaka umyć, osuszyć i posypać z wszystkimi przyprawami i ziołami. Ułożyć na blasze.
Bataty obrać, umyć, pokroić w grubą kostkę. Umieścić w misce, dodać zioła, przyprawy i olej. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na kurczaka i pomiędzy nim. Piec około godziny. Po tym czasie mięso posmarować masłem i piec jeszcze 10 minut. Podawać z sałatą w winegrecie.
Razem z Anią pichciłyśmy w ramach akcji "Trzy po trzy". Dzisiejszymi bohaterami są: makaron, brokuł i czosnek. Zapraszam po przepis na aromatyczną zapiekankę.
Składniki:
opakowanie makaronu penne
300 g pomidorków koktajlowych
1 duży brokuł podzielony na różyczki
2 duże filety z kurczaka
250 g miękkiego twardej mozzarelli
2/3 puszki kukurydzy
sól, pieprz, słodka papryka, granulowany czosnek, zioła do pizzy
Sos:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 szklanka wody
2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
pół główki czosnku, drobno posiekanego czosnku
sól i pieprz
1 łyżeczka ziół do pizzy
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką, granulowanym czosnkiem i ziołami do pizzy.
Usmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Różyczki brokułów ugotować w osolonej i posłodzonej wodzie na półtwardo.
Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła włoskie. Wlać słodką śmietankę i chwilę gotować Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Makaron wymieszać z kurczakiem, różyczykami brokułu, odsączoną kukurydzą z puszki. Zalać równomiernie sosem Na wierzch zetrzeć mozzarellę, a na wierzchu ułożyć umyte pomidorki Zapiekać w 190oC aż ser się rozpuści i nieco przyrumieni.
W sobotę znów wybieram się na grzyby. Mam nadzieję, że zrobię duże zapasy na zimę. A tymczasem polecam gulasz z kurczaka z dodatkiem kurek i borowików!
Składniki:
2 filety z kurczaka
250 g świeżych lub 400 g mrożonych grzybów (użyłam borowiki i kurki)
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżki mąki
3-4 łyżki oleju
2/3 szklanki słodkiej śmietanki 12%
sól i pieprz
łyżeczka ziół prowansalskich, dalmatyńskich lub do pizzy
po łyżeczce posiekanego rozmarynu i majeranku
po 2 gałązki posiekanej natki pietruszki i lubczyku
Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na oleju, dodać pokrojone na małe kawałki mięso oraz grubo posiekane grzyby (kurki były małe, więc ich nie kroiłam) i smażyć aż wyparuje z nich cały płyn, dodać czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Wlać 2 szklanki gorącej wody, przykryć i gotować aż mięso będzie miękkie. Dodać posiekaną natkę, lubczyk i zioła. W niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzić mąkę ze śmietanką. Wlać do gotującego mięsa, energicznie mieszając, zagotować. Po zagotowaniu przyprawić solą i pieprzem. Podawać z kaszą i dowolną surówką.
Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw i bez niej nie wyobrażam sobie swojej kuchni. Oprócz cukinii zapiekanej z mięsem czy składnika leczo warzywo to ścieram na grubej tarce, chwilę duszę i podaję do mięsa. Dziś prezentuję roladki z kurczaka na potrawce z cukinii.
Składniki:
3 filety z kurczaka, każdy podzielony na 2 płaty
po 6 plastrów szynki i żółtego sera
sól, pieprz, suszony majeranek, słodka papryka, granulowany czosnek, zioła do pizzy
posiekana natka pietruszki
1 niewielka mała cebula, pokrojona w grubą kostkę
olej do smażenia
Do panierowania:
2 jajka rozmieszane z łyżką oleju
mąka
bułka tarta
Duszona cukinia:
2 młode cukinie
1 łyżka masła
1 łyżeczka przyprawy typu "jarzynka"
szczypta oregano
świeżo mielony pieprz
Płaty mięsa cienko rozbić, najlepiej pod folią spożywczą, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, granulowanym czosnkiem, słodką papryką i ziołami z obu stron. Odstawić do lodówki na 20 minut. Na brzegu każdego płata mięsa układać szynkę, złożony na pół plaster sera, trochę posiekanej cebuli i natki pietruszki. Zwijać szczelnie w rulon, zawijając brzegi do środka. Spinać brzegi wykałaczkami. Panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na małym ogniu na rumiano.
Cukinię umyć (nie obierać), odciąć końcówki, zetrzeć na grubej tarce. Na drugiej patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, przyprawić "jarzynką" i chwilę dusić na małym ogniu. Wlać 1/2 szklanki wody, dodać oregano i dusić do miękkości aż cały płyn odparuje. Doprawić świeżo mielonym pieprzem.
Gorące roladki podawać na duszonej cukinii, z ziemniakami.
Cukinię w sklepach można już kupić przez cały rok. Jednak o tej porze roku jest najsmaczniejsza. Placuszki z cukinii zawsze są mile widziane w moim domu. A jeszcze z aromatycznym gulaszem, to już pełnia szczęścia!
Gulasz:
400 g mięsa z piersi indyka
1 średnia cebula
2-3 ząbki czosnku
1 duża czerwona papryka
300 g pieczarek
przyprawy: łyżka słodkiej papryki w proszku, łyżeczka wędzonej papryki w proszku, kilka kuleczek ziela, 2 listki laurowe, 2 łyżeczki mielonego kminku, 1 łyżeczka ziół do pizzy, sól, pieprz
2 łyżki przecieru pomidorowego
kopiata łyżka mąki
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
po 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i lubczyku
olej do smażenia
Najpierw przygotować gulasz. Mięso umyć, pokroić w małą kostkę lub paseczki. Obsmażyć na oleju. Przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem kilka centymetrów nad mięsem, listki i ziele, dusić do miękkości.
W tym czasie pokroić cebulę, zeszklić na oleju, który został ze smażenia mięsa. Dodać do garnka razem ze zmiażdżonym czosnkiem. Oczyszczone pieczarki pokroić w plastry, dorzucić do mięsa. Następnie umyć paprykę, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i gdy mięso będzie już prawie zupełnie miękkie dołożyć do mięsa i pieczarek. Pod koniec przyprawić solą, pieprzem, mielonym kminkiem oraz słodką i wędzoną papryką. Dodać koncentrat pomidorowy i natkę pietruszki.
W garnuszku wymieszać mąkę z 1/2 szklanki zimnej wody oraz słodką śmiwetanką, wymieszać by nie było grudek i wlać do wywaru z mięsa, energicznie mieszając. Jeszcze raz przyprawić i po ponownym zagotowaniu zdjąć z palnika. Przygotować placuszki.
Składniki:
3 młode cukinie
1 średnia cebula
3 jajka
ok. 2/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki włoskich ziół
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki ziaren kminku
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Umytą cukinię zetrzeć na grubej tarce razem ze skórą. Posolić, by puściła sok. Po kilkunastu minutach dobrze odcisnąć. Dodać rozmieszane jajka, zioła, kminek, przeciśnięty przez praskę czosnek, bardzo drobno posiekaną lub zblendowaną cebulę i mąkę. Dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Masa powinna być dość gęsta, jeżeli dobrze odciśniemy cukinię. Olej rozgrzać na patelni. Kłaść po 2 łyżki masy na każdy placuszek i smażyć z obu stron na rumiano. Nadmiar tłuszczu usunąć za pomocą kuchennego papierowego ręcznika. Podawać polane sosem i kleksem kwaśnej śmietany.
Jeśli lubicie mięsa z dodatkiem owoców, to jest to idealne danie dla Was. Zwłaszcza, że mięso podałam z aromatycznym sosem paprykowym.
Roladki:
2 duże filety z kurczaka
słodka papryka w proszku
curry
suszony czosnek
woreczek suszonych moreli
olej do smażenia
sól, pieprz
Sos:
2 czerwone papryki
niewielka czerwona cebula
4 duże ząbki czosnku
olej
sól, pieprz
wędzona papryka w proszku (2 łyżki)
Papryki umyć, przekroić na pół, wyjąć gniazdo nasienne i białe włókna. Wyłożyć wraz z ząbkami czosnku na duży prostokąt folii aluminiowej, polać odrobiną oleju.
Oba filety pokroić na 3 płaty mięsa. Rozbić dość cienko przez foliowy woreczek. Z obu stron przyprawić solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i curry. Morele sparzyć. Na każdym płacie mięsa ułożyć po 3 morele, zwinąć każdy płat mięsa w roladkę. Spiąć wykałaczkami. Obsmażyć na rumiano na oleju z każdej strony.
Mięso przełożyć do foliowego rękawa do pieczenia i piec 1/2 godziny w temperaturze 160oC na termoobiegu) lub w 180oC bez termoobiegu. Obok ułożyć papryki z czosnkiem.
W tym czasie cebulę obrać, pokroić w piórka i przysmażyć na niewielkiej ilości oleju. Kiedy papryka z czosnkiem zmiękną, wyjąć z folii, umieścić razem z podsmażoną cebulą w garnku. Zalać ok. 1,5 szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia, gotować 10 minut. Następnie zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i wędzoną papryką. Podawać z upieczonymi roladkami.
Składniki:
4 filety z kurczaka
sól, oregano, pieprz, bazylia, czosnek, papryka słodka, curry
2 kulki mozzarelli
po 250-300 g fasolki szparagowej żółtej i zielonej
cukier
Szparagówkę umyć, odciąć końcówki, przekroić na pół. Wrzucić na posłodzony wrzątek. Gotować 3 minuty, pod koniec gotowania posolić. Odcedzić.
Każdy filet pokroić wzdłuż na 4 części, przyprawić z obu stron solą, pieprzem, ziołami i curry. W naczyniu żaroodpornym ułożyć odcedzoną fasolkę, na wierzchu poukładać koło siebie kawałki mięsa. Mozzarellę odcedzić, pokroić na grubsze kawałki i rozłożyć na mięsie. Zapiekać 40 minut w temperaturze 180oC (do zrumienienia).
Dzisiaj wspólnie gotujemy z Anią Malwiną i Gin. A tematem naszego kucharzenia jest kalarepa. Przygotowałam filety z indyka duszone w sosie z dodatkiem kalarepy, papryki i groszku. Zapraszam serdecznie...
Składniki:
1 kg filetu z indyka
sól, słodka papryka, pieprz, suszony czosnek, zioła prowansalskie
2 łyżeczki wędzonej papryki
2-3 łyżki oleju
1 łyżka masła
2 płaskie łyżki mąki
1/2 szklanki słodkiej śmietany min. 18%
posiekana zielenina (dałam koperek i lubczyk)
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grube plastry. Posypać solą, pieprzem, papryką, suszonym czosnkiem i ziołami. Obsmażyć z obu stron na oleju. Przełożyć do dużego garnka.
Paprykę wypestkować, pokroić w grubą kostkę, a kalarepę obrać i również pokroić, np. w prostokąty.
Na patelni po smażeniu mięsa dodać masło, stopić, wsypać mąkę i smażyć chwilkę, mieszając. Wlać 1 szklankę zimnej wody i rozprowadzić mąkę w płynie za pomocą trzepaczki. Powstały sos przelać do mięsa. Dodać mrożony groszek, paprykę i kalarepę. Dusić pod przykryciem aż mięso i warzywa będą miękkie. W razie potrzeby uzupełnić płyn. Dodać wędzoną paprykę. Wlać słodką śmietankę, dodać posiekaną zieleninę i doprawić do smaku przyprawami i ziołami.
Niedawno prezentowałam pulpety w sosie pomidorowym. Dzisiaj podobne danie, ale tym razem mięso mielone kryje w sobie niespodziankę - mozzarellę i zielone pesto. Do przygotowania pulpetów uzyłam mięsa z indyka.. Ponadto sos wzbogaciłam kawałkami suszonych pomidorów. Pulpety podałam z ryżem jaśminowym oraz z surówką z kapusty pekińskiej.
Składniki:
700 g mielonego mięsa (użyłam indyka)
kminek - ok. pół płaskiej łyżeczki
zioła kuchni włoskiej - ok. 3 płaskie łyżeczki
2 zmiażdżone ząbki czosnku
sól i pieprz
2 jajka
1 sucha kajzerka
mąka do panierowania
1/2 słoika lub opakowania suszonych pomidorów, raczej twardszych
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
sól, cukier i świeżo mielony pieprz
1 łyżka koncentratu pomidorowego
słodka papryka w proszku
2/3 opakowania kuleczek mozzarelli
ok. 4 łyżki zielonego pesto (z bazylią)
Na ogniu postawić szeroki garnek i wlać 4 szklanki wody. Zagotować.
Kajzerkę namoczyć w zimnej wodzie, a gdy napęcznieje, dobrze odcisnąć, rozdrobnić w palcach. Dodać do mięsa razem z rozkłóconymi jajkami. Przyprawić solą, pieprzem, kminkiem, zmiażdżonym czosnkiem i ziołami, masę porządnie wyrobić rękoma.
Odrywać porcje masy mięsnej, rozklepać na dłoni (można wcześniej zmoczyć dłonie w zimnej wodzie. Na środku każdej porcji mięsa dodać pół łyżeczki pesto i kulkę mozzarelli. Formować kulki wielkości dużej moreli, następnie obtoczyć z każdej strony w mące i wrzucić na wrzątek. Pomidory drobno pokroić, dodać do wywaru razem z ziołami włoskimi. Dusić na małym ogniu kilkanaście minut.
Dodać koncentrat i słodką śmietankę. Rozprowadzić do rozpuszczenia. Przyprawić solą, cukrem, ziołami, mielonym pieprzem oraz słodką papryką.
Wiosna zrobiła nam psikusa i zakolegowała z zimą. W Rzeszowie za oknem śnieg z deszczem, ale wiem, że w innych rejonach Polski jest zupełnie biało. Na taką aurę proponuję rozgrzewający gulasz.
Składniki:
1 szklanka ciecierzycy
3/4 szklanki czerwonej soczewicy
700 g mięsa z udźca indyczego
po 1 czerwonej i zielonej papryce
400 g pieczarek
1 cebula
4 ząbki czosnku
2 puszki krojonych pomidorów
sól, pieprz, majeranek (2 łyżki), kminek mielony (1 łyżka), słodka i wędzona papryka (po 2 łyżki)
Ciecierzycę namoczyć wieczorem i ugotować następnego dnia, odcedzić. Mięso oczyścić z błon, pokroić w kostkę i obsmażyć na łyżce oleju. Przełożyć do garnka, zalać taką ilości wrzątku, by przykryć mięso. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry, obsmażyć i dodać do mięsa. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i smażyć do zrumienienia, dodając pod koniec obrany i posiekany drobno czosnek. Przełożyć do mięsa. Papryki oczyścić z błon, pokroić w kostkę i dodać razem z soczewicą i ugotowaną cieciorką do wywaru. Kiedy mięso i warzywa będą miękkie, dodać pomidory oraz przyprawy i zioła do smaku. Gotować jeszcze kilka minut do połączenia się wszystkich smaków.
Bardzo lubię przygotowywać danie z jednego naczynia. A to jest pełne warzyw i aromatów. Z pomidorową nutą, pożywne i szybkie w wykonaniu.
Składniki:
1 opakowanie pierożków tortellini (użyłam z wędzonym boczkiem)
2 filety z kurczaka
po jednej małej czerwonej, żółtej i zielonej papryce
pół puszki kukurydzy
pół opakowania mrożonej fasolki szparagowej (użyłam mieszanki żółtej i zielonej)
1 szklanka mrożonej dyni pokrojonej w kostkę
opakowanie mozzarelli w kulkach
pikantna przyprawa do kurczaka (najlepiej z ostrą papryką)
sól i pieprz, słodka papryka, suszony czosnek, zioła śródziemnomorskie (do pizzy, spaghetti)
2/3 szklanki słodkiej śmietanki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
500 ml gęstego przecieru pomidorowego
przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu
olej do smażenia
1 łyżka masła
2 płaskie łyżki mąki
Tortellini ugotować al dente w osolonym wrzątku. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą do kurczaka i usmażyć. Fasolkę szparagową ugotować al dente, a paprykę pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Tortellini wymieszać z kurczakiem, dynią i pozostałymi warzywami, posypać ziołami.
Przygotować sos. Masło stopić, dodać mąkę i ciągle mieszając wlać 2/3 szklanki zimnej wody. Wlać passatę, dodać koncentrat. Zagotować. Dodać przyprawę warzywną, zioła, pieprz, suszony czosnek i słodką paprykę. Chwilę pogotować, zabielić słodką śmietanką, wymieszać i ewentualnie doprawić solą, cukrem. Wlać do warzyw z mięsem i dobrze wymieszać, by sos oblepił składniki. Na wierzchu ułożyć odsączone kulki mozzarelli i zapiekać ok. 45 minut w 190oC. Wszystkie warzywa powinny być miękkie.
Kilka lat temu w Zwierzyńcu, w Karczmie Młyn jedliśmy wspaniale wysmażoną wątróbkę z pieczarkami. Czasem wracam do tego smaku w swojej kuchni.
Składniki:
500 g wątróbki z kurczaka
1 duża cebula
olej do smażenia
250 g pieczarek
1 łyżeczka suszonego majeranku
gałązka rozmarynu
sól i pieprz do smaku
Cebulę obrać, pokroić w pół krążki. Smażyć chwilę na oleju, dodać umytą, oczyszczoną z błon i pokrojoną na duże kawałki wątróbkę. Pieczarki oczyścić pokroić w pół plastry. Kiedy cebula zmięknie, dodać do wątróbki z cebulą. Dusić całość aż pieczarki i wątróbka zarumienią się. Dodać majeranek i rozmaryn. Doprawić solą i pieprzem.
Wątróbkę podałam z buraczkami z winegretem i puree ziemniaczanym.
Przepis znam od kilku lat. Tak przygotowanego kurczaka podaję na rodzinnych spotkaniach. To ulubione danie mojego syna Mikołaja. Postanowiłam nieco odświeżyć przepis i pokazać go jeszcze raz.
Składniki:
10 podudzi z kurczaka
3 łyżki masła klarowanego
2 cebule
8 suszonych śliwek
1/2 szklanki łagodnego keczupu
3/4 szklanki wody
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki powideł śliwkowych
przyprawa do kurczaka z papryką
Podudzia posypać przyprawą do kurczaka. Obsmażyć na maśle na złoty kolor. W rondlu na łyżce masła zeszklić posiekaną cebulę, dodać śliwki, keczup, wodę, ocet i powidła śliwkowe. Dodać sos powstały przy smażeniu mięsa. Mieszając, zagotować. Obsmażone podudzi ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zalać gorącym sosem. Przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez około 1 godzinę.
Składniki:
4 średnie cukinie
opakowanie mozzarelli w kulkach
1 marchew
2 łodygi selera naciowego
1 mała czerwona papryka
500 g chudego mięsa mielonego (użyłam z indyka)
1 duża cebula
3-4 ząbki czosnku
2 łyżki ziół do pizzy
sól i pieprz, cukier do smaku
olej do smażenia
puszka krojonych pomidorów bez skórki
1 szklanka passaty pomidorowej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
słodka papryka w proszku
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mięso oraz zmiażdżony czosnek. Usmażyć. Zalać szklanką wrzątku i dusić mięso. W tym czasie obrać umytą marchew startą na grubych oczkach oraz pokrojone w kostkę seler i paprykę. Dusić do miękkości. Dodać pomidory z puszki, passatę, koncentrat pomidorowy, zioła, słodką paprykę. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Odparować większość płynu.
Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, a łyżeczką wydrążyć środki z pestkami. Delikatnie posolić. Napełniać mięsnym farszem połówki cukinii. Na wierzchu poukładać odsączone kuleczki mozzarelli. Zapiekać 40 minut w temperaturze 175oC. Podawać z surówką i ryżem.
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 |