Malinowa czerwień

Serniki

  • wtorek, 10 października 2017
    • Sernikobrownie ze śliwkami na mące kokosowej

      Bardzo wilgotne i słodkie ciasto z kwaskowatymi śliwkami. Ciasto czekoladowe nie zawiera tłuszczu, bo.... zapomniałam dodać. Nie miało to jednak wpływu na jego smak, a i trochę kalorii zaoszczędziłam. Masa serowa jest niezwykle kremowa, bo w połowie zawiera ricottę.

      Sernikobrownie ze śliwkami na mące kokosowej

      Ciasto:

      200 g gorzkiej czekolady
      2/3 słodkiej śmietanki 18%
      1 i 1/4 mąki kokosowej (pszennej potrzeba nieco więcej)
      2/3 szklanki cukru
      cukier waniliowy (2 łyżeczki)
      3 jajka
      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Masa serowa:

      500 g ricotty
      400 g śmietankowego serka homogenizowanego
      4 jajka
      2/3 szklanki cukru
      cukier waniliowy (2 łyżeczki)

      oraz ok. 600 g śliwek węgierek

      Przygotować ciasto. Czekoladę połamać, włożyć do miseczki, wlać śmietankę, rozpuścić i ostudzić. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, wlać czekoladę i zmiksować, dodać mąkę kokosową połączoną z proszkiem do pieczenia i zmiksować na małych obrotach miksera. Ciasto wyłożyć na dużą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.

      Ricottę i serek połączyć z cukrem i cukrem waniliowym oraz rozkłóconymi jajkami. Wyłożyć na ciasto czekoladowe. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół, wypestkować. Wyłożyć na wierzch masy serowej, lekko dociskając. Piec około 1 godziny w temperaturze 180oC.

      Sernikobrownie ze śliwkami na mące kokosowej

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Sernikobrownie ze śliwkami na mące kokosowej”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 10 października 2017 08:16
  • środa, 05 lipca 2017
    • Sernik mleczny z frużeliną czereśniową

      Sernik jest wyśmienity, szczególnie za sprawą frużeliny, którą przygotowałam z czereśni - moich ulubionych letnich owoców. Frużelina doskonale komponuje się z owsiankami, jaglankami, budyniem czy naleśnikami. Przepis na nią zaczerpnęłam z przepisu Doroty Świątkowskiej. Koniecznie wypróbujcie!

      Sernik mleczny z frużeliną czereśniową

      Spód:
      230 g ciastek czekoladowych
      100 g stopionego masła

      Masa serowa:

      1 kg sera twarogowego, dwukrotnie mielonego
      1 puszka słodzonego mleka skondensowanego

      4 jajka
      niepełna szklanka cukru pudru
      1 łyżka mąki ziemniaczanej
      1 łyżka cukru migdałowego lub waniliowego
      

      Ciastka zmielić w malakserze, wymieszać z roztopionym masłem. Wylepić masą spód prostokątnej blachy wyłożonej papierem (35 cm x 25 cm). Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy.

      Jajka utrzeć z twarogiem, mlekiem oraz cukrem migdałowym lub waniliowym. Dodać mąkę ziemniaczaną i utrzeć. Wyłożyć na ciasteczkowy spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC. Piec około 45 minut aż masa serowa zetnie się na wierzchu.

      Temperaturę zmniejszyć na 140oC (120oC jeśli pieczemy na termoobiegu). Piec  jeszcze około 45 minut. Środek sernika powinien z wierzchu być dobrze ścięty i w środku niezbyt wiotki.

      Sernik wyjąć ostudzić, a potem schłodzić. Podawać kawałki sernika z ostudzoną frużeliną czereśniową.

      Frużelina do sernika (porcja wystarcza na cały sernik):

      500 g czereśni

      2 łyżeczka żelatyny w proszku (8 g)

      4 łyżki cukru (w zależności od owoców)

      2 łyżki soku z cytryny

      2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 2 łyżkach wody

      Żelatynę w proszku zalać 2 łyżkami wody, odstawić do napęcznienia.

       Czereśnie wydrylować lub przekroić na pół i wyjąć pestki. W garnku z nieprzywieralnym dnem wymieszać owoce z cukrem. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru (owoce puszczą sporo soku). Dodać cytrynę, wodę z mąką, dobrze wymieszać, zagotować, zdjąć z palnika.

       Napęczniałą żelatynę dodać do gorących owoców, wymieszać. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia! Zdjąć z palnika, pozostawić do wystudzenia.

      Frużelina powinna mieć konsystencję żelu.

      Jeżeli frużelina po schłodzeniu okaże się zbyt gęsta wystarczy dodać do niej odrobinę wrzącej wody i wymieszać.

      Zbyt rzadką frużelinę można uratować podgrzewając w kąpieli wodnej lub mikrofali i dodając do niej odrobinę napęczniałej żelatyny.

      Sernik mleczny z frużeliną czereśniową

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik mleczny z frużeliną czereśniową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 05 lipca 2017 13:32
  • środa, 24 sierpnia 2016
    • Sernik "Czarny las"

      Sernik, który dzisiaj prezentuję upiekłam na 12 urodziny syna Mikołaja. Do zdjęcia uratowałam dosłownie ostatni, nie najpiękniejszy kawałek...

      Sernik

      Przepis na dużą prostokątną blaszkę

      Spód:

      300 g ciastek kakaowych
      100 g stopionego masła

      Masa serowa:

      1 kg sera śmietankowego
      5 jajek

      1 szklanka cukru (w tym 2 łyżki cukru waniliowego)

      1 łyżka skrobi ziemniaczanej
      średni słoik wiśni w syropie, odsączonych

      Wierzch:

      500 ml schłodzonej kremówki (min. 30%)
      2 fixy do śmietany
      3 łyżki cukru pudru
      3-4 łyżki startej gorzkiej czekolady

      Ciasteczka zmielić w malakserze, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wylepić spód średniej prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić na czas przygotowania masy serowej.

      Twaróg zmiksować z jajkami i cukrem. Pod koniec wymieszać z mąką i zmiksować. Dodać odsączone wiśnie, wymieszać łyżką. Wylać na spód. Piec około 1 godziny w 180oC. Sernik powinien być na górze ścięty i sprężysty. Wyjąć i ostudzić.

      Zimną kremówkę ubić z fiksami i cukrem pudrem. Wyłożyć na wierzch sernika, posypać czekoladą i schłodzić.

      Sernik

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik "Czarny las"”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 24 sierpnia 2016 07:50
  • środa, 20 lipca 2016
  • piątek, 01 kwietnia 2016
    • Sernik kajmakowy z jeżynami

      Sernik upiekłam na Wielkanoc. Jest niezbyt słodki, słodycz masy kajmakowej przełamałam kwaśnymi jeżynami. Wierzch sernika stanowi polewa czekoladowa, a spód upiekłam z dodatkiem mąki żytniej, którą kupiłam specjalnie do zakwasu na żur. Bardzo w tej wersji smakowej polecam :)

      Sernik kajmakowy z jeżynami

      Spód:

      1,5 szklanki mąki żytniej lub pszennej razowej

      1/3 szklanki cukru pudru

      120 g masła, posiekanego

      2 żółtka

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      ewentualnie 2-3 łyżki kwaśnej śmietany, by łatwiej dało się zagnieść ciasto

      Masa serowa:

      1 kg mielonego sera białego, zmielonego dwukrotnie (użyłam sernikowego z Piątnicy)

      puszka masy kajmakowej

      cukier do smaku

      2 białka

      3 jajka
      1,5 szklanki mrożonych jeżyn

      Składniki ciasta szybko zagnieść, w razie potrzeby dodać kwaśną śmietanę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1/2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wylepić dno tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec 20 minut w temperaturze 180oC.

      Do dużej miski wyłożyć ser, jajka i białka. Utrzeć na małych obrotach miksera. Następnie dodać masę kajmakową, miksując do gładkości. Na końcu dodać 1 budyń z torebki. Dobrze połączyć składniki. Wylać na podpieczony spód sernika, przesypując mrożonymi jeżynami.

      Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, a po 1/2 godzinie zmniejszyć temperaturę do 150oC i piec około 1 godziny. Środek sernika powinien z wierzchu być ścięty i w środku niezbyt wiotki. W razie potrzeby dopiekać z funkcją termoobiegu w 130oC. Upieczony sernik wyjąć i wystudzić. Udekorować rozpuszczoną czekoladą (1 czekolada gorzka, 2 łyżki masła, pół szklanki mleka).

      Sernik kajmakowy z jeżynami

      Sernik kajmakowy z jeżynami

      Sernik kajmakowy z jeżynami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik kajmakowy z jeżynami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 01 kwietnia 2016 12:04
  • piątek, 04 marca 2016
    • Sernik czekoladowy z pralinami orzechowymi i czekoladową bezą

      Dzisiaj skuszę Was sernikiem bardzo czekoladowym z orzechowymi pralinami i czekoladową bezą. Sernik jest dość słodki, bardzo sycący. Nie wygląda na gwiazdora, a le zapewniam Was, że smak zachwyca...

      Sernik czekoladowy z pralinami orzechowymi i czekoladową bezą

      Spód:
      200 g płatków czekoladowych z nadzieniem (u mnie Figuraki Choko z Lubelli) lub ciastek czekoladowych
      80 g stopionego masła

      Masa serowa:

      1 kg sera twarogowego, dwukrotnie mielonego
      220 g gorzkiej czekolady
      2/3 szklanki mleka

      4 żółtka
      2 jajka
      niepełna szklanka cukru pudru
      1 łyżka mąki ziemniaczanej
      ok. 10 pralin orzechowych (Wawel)
      

      Beza:

      4 białka
      szczypta soli
      3/4 szklanki cukru pudru
      80 g gorzkiej czekolady
      1/4 szklanki mleka
      2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

      Płatki śniadaniowe zmielić w malakserze, wymieszać z roztopionym masłem. Wylepić masą spód tortownicy wyłożonej papierem. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy.

      Czekoladę roztopić z mlekiem i ostudzić. Praliny pokroić w grubą kostkę. Żółtka i jajka utrzeć z twarogiem i cukrem. Dodać mąkę ziemniaczaną oraz stopioną czekoladę i utrzeć dokładnie. Wyłożyć na spód z płatków czekoladowych na przemian z pokrojonymi pralinami. Ostatnia warstwa ciasta ma przykrywać praliny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 189oC. Piec około 45 minut aż masa serowa zetnie się na wierzchu.

      Czekoladę do bezy również rozpuścić z dodatkiem mleka. Po ok. 40 minutach pieczenia sernika ubić białka ze szczyptą soli, dodając porcjami cukier, a pod koniec mąkę ziemniaczaną. Na końcu wmieszać do bezy czekoladę i wyłożyć na spód sernika. Temperaturę zmniejszyć na 140oC (120oC jeśli pieczemy na termoobiegu). Piec aż beza zetnie się, ok. 45 minut. Sernik ostudzić, schłodzić, przechowywać w lodówce.

      Sernik czekoladowy z pralinami orzechowymi i czekoladową bezą

      Sernik czekoladowy z pralinami orzechowymi i czekoladową bezą

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik czekoladowy z pralinami orzechowymi i czekoladową bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 04 marca 2016 08:45
  • poniedziałek, 30 listopada 2015
    • Rajski sernik

      Kiedy zobaczyłam napis na kubełku z serem: Rajski Twaróg, już wiedziałam w jakiej nucie smakowej upiekę sernik. Spód sernika stanowią zmielone migdały i suszone morele. Do masy serowej dodałam słodkie mleko skondensowane oraz owoce: mango, gruszki i ananasa. Całość wykończyłam ubitą śmietaną i pokruszonym wafelkiem kokosowym.

      Rajski sernik

      Rajski sernik

      Rajski sernik

      Spód:

      120 g migdałów
      150 g suszonych moreli
      2-3 łyżki wody

      Masa:

      1 kg mielonego sera śmietankowego
      5 dużych jajek
      1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
      2 łyżeczki cukru migdałowego lub ekstraktu (można pominąć)

      2 gruszki
      1 mango
      1/2 świeżego ananasa

      Wykończenie:

      500 ml śmietanki dobrze schłodzonej
      2-3 łyżki cukru pudru

      1 mały wafelek o smaku kokosowym w białej czekoladzie

      Migdały i morele zmielić, dodać wodę, wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 25 cm. Można ręce zwilżyć wodą, wtedy jest łatwiej. Twaróg wymieszać z mlekiem skondensowanym, cukrem migdałowym i rozkłóconymi jajkami. Wyłożyć masę na ciasteczkowy spód. Owoce  obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do masy serowej. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, a po 1/2 godzinie zmniejszyć temperaturę do 150oC i piec około 45 minut. Środek sernika powinien z wierzchu być ścięty i w środku niezbyt wiotki. W razie potrzeby dopiekać z funkcją termoobiegu w 130oC. Można też piec 50-60 minut na termoobiegu w 150oC. Upieczony sernik wyjąć i wystudzić. Śmietanę ubić, dodając na końcu cukier. Wyłożyć na wierzchu sernika, pokruszyć wafelek i schłodzić.

      Rajski sernik

      Rajski sernik

      Rajski sernik

      banner przepis miesiaca  Jesienne słodkości!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Rajski sernik”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 30 listopada 2015 17:51
  • niedziela, 22 listopada 2015
    • Sernik pomarańczowy z musem śliwkowym na spodzie brownie

      Inspirując się dwoma sernikami znanych blogerek, stworzyłam swoją propozycję. Powstał sernik pomarańczowy z musem śliwkowym na spodzie brownie. Trzeba przyznać, że jest bardo aromatyczny, jesienno-zimowy. Można go przygotować również na święta. Do czego bardzo zachęcam :)

      Sernik pomarańczowy z musem śliwkowym na spodzie brownie

      Sernik pomarańczowy z musem śliwkowym na spodzie brownie

      Inspiracje z bloga Doroty i Asi

      Składniki na brownie:

      120 g masła 
      200 g gorzkiej czekolady 
      1/2 szklanki mleka
      2 duże jajka

      1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru z prawdziwą wanilią
      150 g drobnego cukru do wypieków 
      100 g mąki pszennej
      1 płaska  łyżeczka proszku do pieczenia
      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      W garnuszku roztopić masło, zdjąć z palnika. Do gorącego dodać mleko i posiekaną gorzką czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego.

      W naczyniu lekko roztrzepać jajka rózgą kuchenną (nie ubijać). Dodać ekstrakt z wanilii lub cukier z wanilią, drobny cukier i wymieszać. Dodać jeszcze ciepły sos czekoladowy, wymieszać rózgą kuchenną. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać tylko do połączenia składników.

      Masę czekoladową przelać do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać.

      Składniki na masę serową:

      1000 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
      5 dużych jajek
      3/4-1 szklanka drobnego cukru do wypieków
      2 łyżki skrobi ziemniaczanej
      skórka otarta z 1 pomarańczy (wyparzonej)
      1 łyżka soku z pomarańczy

      Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.

      W misie miksera umieścić twaróg, jajka, cukier, skrobię, skórkę i sok z pomarańczy. Zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników. 

      Na  surowy spód brownie przelać delikatnie masę serową, wyrównać.

      Piec w temperaturze 170ºC przez około 1 godzinę. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia.

      Wyjąć z piekarnika, wystudzić, schłodzić.

      Mus śliwkowy:

      300 g gęstych powideł śliwkowych (gotowych lub zrobionych z ok. 400 g śliwek węgierek)
      400 ml śmietanki kremówki 30%, b. dobrze schłodzonej
      2/3 szklanki drobnego cukru
      2 łyżki żelatyny
      1/2 szklanki soku jabłkowego

      Jeśli przygotowujemy sami szybkie powidła, śliwki wypestkować, pokroić i smażyć z cukrem w garnku, często mieszając przez ok. 15-20 minut, zmiksować blenderem na gęstą pastę (ok. 300 gotowej pasty), dokładnie ostudzić przed połączeniem ze śmietanką.
      Żelatynę wymieszać z sokiem w garnuszku, odstawić na 10 minut, następnie podgrzewać przez ok. 2 minuty na małym ogniu cały, czas mieszając aż żelatyna się rozpuści, odstawić z ognia. Można również rozpuścić żelatynę w kuchence mikrofalowej.
      Śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Stopniowo, po łyżce dodawać do żelatyny powidła śliwkowe, mieszając do połączenia się składników. Następnie dodać do ubitej śmietany i zmiksować.
      Wyłożyć na sernik i wstawić na kilka godzin do lodówki. Gdy mus będzie już sztywny, zdjąć obręcz z sernika można sernik kroić.

      banner przepis miesiacaJesienne słodkości!

      Sernik pomarańczowy z musem śliwkowym na spodzie brownie

      Sernik pomarańczowy z musem śliwkowym na spodzie brownie

      Sernik pomarańczowy z musem śliwkowym na spodzie brownie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik pomarańczowy z musem śliwkowym na spodzie brownie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 22 listopada 2015 15:54
  • piątek, 26 czerwca 2015
    • Sernik na zimno z truskawkami i Oreo

      W jednym deserze słodkie ciasteczka z kremem i aromatyczne truskawki. Sernik przygotowałam dla męża z okazji urodzin, ale prezentuję na rozpoczęcie wakacji...

      Sernik na zimno z truskawkami i Oreo

      Sernik na zimno z truskawkami i Oreo

      Składniki:

      2 opakowania ciastek OREO (każde po 176 g)
      1/2 kg małych truskawek, umytych i odszypułkowanych
      100 g stopionego masła
      1 kg g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (użyłam Piątnicy)
      2/3 szklanki cukru pudru
      440 ml jogurtu greckiego
      2,5 łyżki żelatyny
      2/3 szklanki mleka
      gorzka czekolada do dekoracji

      Twaróg wyjąć z lodówki 2 godziny przed przygotowaniem sernika. 8 ciastek Oreo odłożyć, resztę ciastek oddzielić od kremu. Ciastka bez nadzienia zmielić w malakserze, masło stopić. Do ciastek dodać roztopione masło, wymieszać. Okrągłą tortownicę (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać. Włożyć do lodówki do czasu przygotowania masy serowej.

      Żelatynę zalać mlekiem, podgrzać na małym ogniu lub mikrofalówce do rozpuszczenia. Masę przestudzić, ale może zostać lekko ciepła. pod koniec cukier puder. Twaróg zmiksować na małych obrotach z jogurtem, nadzieniem z ciastek oraz cukrem pudrem i dalej miksować, dodając powoli rozpuszczoną żelatynę. Dobrze połączyć z masą twarogowo-jogurtową.Wykładać porcjami na ciasteczkowy spód na przemian z pokruszonymi pozostałymi ciastkami oraz truskawkami. Włożyć do lodówki do stężenia, na całą noc.

      Przed podaniem posypać startą czekoladą.

      Sernik na zimno z truskawkami i Oreo

      Sernik na zimno z truskawkami i Oreo

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik na zimno z truskawkami i Oreo”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 26 czerwca 2015 19:35
  • środa, 13 maja 2015
    • Sernik z białą czekoladą i truskawkami (na zimno)

      Sernik przygotowałam na przyjęcie urodzinowe młodszego syna, które odbyło się w ubiegłą niedzielę. Ciasto jest lekkie w smaku, ekspresowe w wykonaniu a czerwień truskawek kontrastuje z bielą masy serowej. Osiągnęłam niezamierzony efekt kolorystyczny w dniu wyborów prezydenckich :)

      Sernik z białą czekoladą i truskawkami

      Składniki:

      300 g ciastek owsianych
      100 g stopionego masła
      800 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (użyłam Piątnicy)
      200 g białej czekolady
      1/2-2/3 szklanki cukru pudru
      500 ml śmietany kremówki (min. 30%)
      2,5 łyżki żelatyny
      2/3 szklanki mleka
      świeże truskawki, przekrojne na pół
      gorzka czekolada do dekoracji

      Twaróg wyjąć z lodówki 2 godziny przed przygotowaniem sernika. Ciasteczka zmielić w malakserze, masło stopić. Do ciastek dodać roztopione masło, wymieszać. Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać. Włożyć do lodówki do czasu przygotowania masy serowej.

      Żelatynę zalać mlekiem i podgrzewając na małym ogniu lub mikrofalówce do rozpuszczenia. Czekoladę połamać na kawałki, dodać do gorącej żelatyny i rozpuścić, mieszając. Masę przestudzić, ale może zostać lekko ciepła. Kremówkę ubić, dodając pod koniec cukier puder. Twaróg zmiksować na małych obrotach z ubitą śmietaną i dalej miksować, dodając powoli żelatynę z czekoladą. Dobrze połączyć z masą twarogowo-śmietanową. Przelać na ciasteczkowy spód, a kiedy zacznie tężeć, można na wierzchu wykonać ozdobne rowki (szpatułką lub widelcem). Włożyć do lodówki do stężenia, na całą noc.

      Przed podaniem udekorować truskawkami i startą czekoladą.

      fabryka sernika  Wiosenne słodkości!

      Sernik z białą czekoladą i truskawkami (na zimno)

      Sernik z białą czekoladą i truskawkami (na zimno)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z białą czekoladą i truskawkami (na zimno)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 13 maja 2015 09:23
  • środa, 29 kwietnia 2015
    • Śmietanowiec w lekko kawowym cieście

      Dzisiaj na blogu sernik bez sera, ciasto śmietanowe zwane śmietanowcem. A dookoła śmietanowej masy bardzo kruche ciasto kakaowo-kawowe. Wnętrze "sernika" jest delikatniejsze w smaku niż sernik na twarogu, lecz nie tak delikatne jak się spodziewałam. W planie mam już upieczenie wersji śmietanowca z owocami.

      Śmietanowiec w lekko kawowym cieście

      Ciasto:

      2 szklanki mąki pszennej
      1/2 szklanki kakao
      2/3 szklanki kawy cappuccino (proszku)
      5 żółtek
      pół szklanki cukru pudru
      250 g masła, schłodzonego i pokrojonego w kostkę
      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Masa śmietanowa:

      5 białek, w temperaturze pokojowej
      szczypta soli
      1 szklanka drobnego cukru
      1200-1250 g kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej
      3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (każde po 40 g)

      Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Włożyć obie porcje do zamrażarki na ok. 45 minut.

      W tym czasie białka ubić na sztywno z solą, pod koniec dodać cukier i cukier migdałowy, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana. Do piany dodać przesiany proszek budyniowy i dokładnie wymieszać. Dodawać porcjami śmietanę, powoli i delikatnie mieszając, by białka nie opadły.
      Jedną część ciasta wyjąć, zetrzeć na spód tortownicy (25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko docisnąć. Wyłożyć masę śmietanową. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec ok. 20 min. w temperaturze 180oC, następnie zmniejszyć temperaturą do 150oC i piec ok. 40 minut, aż ciasto przy delikatnym przyciśnięciu będzie stabilne i sprężyste. Studzić przez pół godziny w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć i ostudzić w temperaturze pokojowej, a następnie schłodzić. Przechowywać w lodówce.

      fabryka sernika  Wiosenne słodkości!

      Śmietanowiec w lekko kawowym cieście

      Śmietanowiec w lekko kawowym cieście

      Śmietanowiec w lekko kawowym cieście

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (18) Pokaż komentarze do wpisu „Śmietanowiec w lekko kawowym cieście”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 29 kwietnia 2015 14:35
  • niedziela, 29 marca 2015
    • Sernik mleczno-migdałowy z masą krówkową

      Na Wielkanoc nie może zabraknąć sernika. Na tę okazję proponuję wersję bardziej kaloryczną, bo od czasu do czasu, zwłaszcza po długim poście, można poszaleć z kaloriami. Więcej sernikowych propozycji na Wielkanoc znajdziecie tutaj   oraz w zakładce Serniki po prawej stronie bloga.

      Sernik mleczno-migdałowy z masą krówkową

      Sernik mleczno-migdałowy z masą krówkową

      Składniki:

      150 g solonych krakersów
      80 g stopionego masła

      Masa serowa:

      1 kg mielonego sera twarogowego na serniki
      1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
      5 jajek
      łyżeczka cukru migdałowego

      Dekoracja:

      1/2 puszki masy krówkowej
      słupki migdałowe
      opakowanie 60 g ciasteczek Daim (Milka Daim Snacks) - można zamienić na połówki Ferrero Rocher

      Krakersy zmielić, dodać masło, wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 23 cm. Schłodzić, by masa stwardniała. Twaróg wymieszać z mlekiem skondensowanym, cukrem migdałowym i rozkłóconymi jajkami. Wyłożyć masę na ciasteczkowy spód i wyrównać powierzchnię. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, a po 1/2 godzinie zmniejszyć temperaturę do 150oC i piec około 45 minut. Środek sernika powinien z wierzchu być ścięty i w środku niezbyt wiotki. W razie potrzeby dopiekać z funkcją termoobiegu w 130oC. Upieczony sernik wyjąć i wystudzić. Na wierzch wyłożyć i równo rozsmarować masę krówkową, posypać słupkami migdałów, wyłożyć ciasteczka i dobrze schłodzić.

      Wielkanocne Wypieki  Wielkanocne Smaki - edycja V

      Sernik mleczno-migdałowy z masą krówkową

      Sernik mleczno-migdałowy z masą krówkową

      Sernik mleczno-migdałowy z masą krówkową

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik mleczno-migdałowy z masą krówkową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 29 marca 2015 20:31
  • piątek, 02 stycznia 2015
    • Sernik gotowany w cieście korzennym z orzechami

      Na święta Bożego Narodzenia przygotowałam orzechowo-korzenną wersję sernika gotowanego. Zmian dokonałam w cieście, masa serowa właściwie pozostała bez zmian...

      Sernik gotowany w cieście korzennym z orzechami i snickersami

      Sernik gotowany w cieście korzennym z orzechami i snickersami

      Ciasto miodowe:

      50 dag mąki
      2 łyżki kakao
      1 łyżka przyprawy piernikowej
      po 60 g grubo mielonych orzechów włoskich i laskowych
      15 dag cukru pudru
      30 dag masła
      2 jajka
      2 łyżki miodu
      2 płaskie łyżeczki sody rozpuszczone w dwóch łyżkach mleka

      Masa serowa:

      1 kg sera półtłustego, dwukrotnie zmielonego lub z wiaderka bez dodatku masła
      3/4 szklanki cukru
      10 dag masła
      2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (lub ziarenka z 1 laski wanilii + 2 łyżki cukru)
      4 jajka
      2 budynie waniliowe bez cukru
      pół szklanki mleka

      Polewa kakaowa:

       4 łyżki cukru
      2 łyżki kwaśnej śmietany
      3 łyżki kakao
      60 g masła
      1 łyżeczka żelatyny

      oraz pokrojone na kawałki batoniki Snickers

      Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto.

      Ciasto miodowe:

      Przesianą mąkę z kakao i przyprawą do piernika, wymieszane z orzechami wysypać na stolnicę, dodać masło pokrojone na kawałki. Zrobić zagłębienie, dodać resztę składników i zagnieść. Ciasto podzielić na trzy równe części (najlepiej posłużyć się wagą). Rozwałkować jedną część i wylepić dno dużej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej jednak schłodzić surowe porcje ciasta około godziny przed pieczeniem.

      Piec około 15 minut w temperaturze 175oC. W ten sam sposób upiec jeszcze dwa placki. Zdjąć papier.

      Masa serowa:

      Zmielony twaróg wyłożyć do garnka. Dodać cukier, cukier z wanilią, masło oraz roztrzepane jajka. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie lekko bulgotać. Budyń rozmieszać w mleku, wlać do gotującej się masy serowej, ciągle mieszając gotować do zgęstnienia. Masa powinna mieć konsystencję budyniu.

      W blaszce lub na tacy ułożyć jeden blat ciasta. Połowę masy serowej (najlepiej by była jeszcze mocno ciepła) wyłożyć na placek miodowy i przykryć drugim, lekko dociskając. Następnie wyłożyć drugą część masy i przykryć trzecim plackiem, znów dociskając. Ciasto najlepiej przykryć szczelnie workiem foliowym i zostawić do ostudzenia, aby blaty miodowe mogły wchłonąć wilgoć z sera i zmięknąć.

      Polewa i dekoracja:

      Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto. Wystudzone polać polewą czekoladową i udekorować pokrojonymi batonikami Snickers.

      Sernik gotowany w cieście korzennym z orzechami i snickersami

      Sernik gotowany w cieście korzennym z orzechami i snickersami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik gotowany w cieście korzennym z orzechami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 02 stycznia 2015 21:45
  • poniedziałek, 20 października 2014
    • Sernik z musem z dyni

      W sezonie dyniowym nie może zabraknąć czegoś słodkiego, choć dynię wykorzystuję do raczej wytrawnych potraw. Sernik z dodatkiem musu z dyni powstał, bo byłam bardzo ciekawa jego smaku. Muszę przyznać, że pozytywnie mnie zaskoczył... Jest delikatny, wilgotny, z lekkim aromatem dyni.

      Sernik z musem z dyni

      Sernik z musem z dyni

      Spód:

      250 g ciastek maślanych
      ok 80 g stopionego masła

      Ciastka zmielić w malakserze, wymieszać z masłem i wylepić masą spód tortownicy wyłożonej papierem (25 cm). Dodatkowo spód i boki zabezpieczyć folią aluminiową przed wyciekaniem tłuszczu. Wstawić do lodówki.

      Masa serowa:

      1 kg sera śmietankowego na serniki
      2/3 szklanki cukru (można więcej)
      1 cukier waniliowy (najlepiej z prawdziwą wanilią)
      5 jajek
      1 budyń waniliowy bez cukru
      2 szklanki musu z dyni

      Do dekoracji:

      ½ puszki gotowej masy krówkowej
      tarta biała czekolada lub płatki migdałowe do dekoracji

      Twaróg krótko miksować z cukrem i jajkami, dodać mus z dyni, cukier waniliowy i budyń, dokładnie łącząc składniki, najlepiej na małych obrotach miksera. Wylać masę na ciasteczkowy spód. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC. Po pół godzinie zmniejszyć temperaturę do 160oC i piec jeszcze 45 minut aż wierzch będzie ścięty. Wyłączyć piekarnik, studzić na początku w uchylonym piekarniku, potem na zewnątrz i koniecznie schłodzić kilka godzin w lodówce. W trakcie chłodzenia wyjąć, rozsmarować na wierzchu masę krówkową i ozdobić czekoladą lub płatkami migdałów.

      

      Sernik z musem z dyni

      Sernik z musem z dyni

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (20) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z musem z dyni”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 20 października 2014 15:13
  • środa, 13 sierpnia 2014
    • Tarta budyniowo-serowa z morelami

      Obok moreli nie mogłam przejść obojętnie. Upiekłam tartę z gotowanego budyniu i twarogu. Słodka masa i kwaskowate morele doskonale ze sobą kontrastują. Ten niewielki sernik z morelami zadziwiająco szybko zniknął, podzielony między najbliższymi osobami. Wkrótce na blogu kolejne przepisy z morelami w roli głównej.

      Tarta budyniowo-serowa z morelami

      Tarta budyniowo-serowa z morelami

      Składniki na ciasto:

      150 g masła
      4 łyżki cukru pudru
      3 żółtka
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (krupczatki)

      Masa serowa:

      500 g mielonego sera białego, zmielonego dwukrotnie lub gęstego sera na serniki
      1 budyń waniliowy (użyłam z prawdziwą wanilią Delekta)
      1/2 - 2/3 szklanki cukru (w zależności od upodobań)
      300 ml mleka
      250 g moreli

      Przygotować budyń. 200 ml mleka zagotować. W 100 ml mleka rozpuścić budyń. Gdy mleko się zagotuje, wlać rozpuszczony proszek budyniowy i bardzo energicznie mieszać do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, przykryć wierzch folią, by nie powstał kożuch i schłodzić do temperatury pokojowej.

      Składniki ciasta szybko zagnieść, w razie potrzeby dodać kwaśną śmietanę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 1/2 godziny. Następnie ciasto rozwałkować, wylepić dno i boki (wys. 5 cm) tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

      Do dużej miski wyłożyć ser i schłodzony budyń. Utrzeć na małych obrotach miksera, dodając cukier. Białka ubić na sztywno w osobnej misce. Wmieszać do masy serowej. Masę wyłożyć na ciasto i wyrównać powierzchnię.

      Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, a po 1/2 godzinie zmniejszyć temperaturę do 150oC i piec jeszcze pół godziny. W razie potrzeby dopiekać z funkcją termoobiegu. Upieczony sernik wyjąć i wystudzić.

      Tarta budyniowo-serowa z morelami

      Tarta budyniowo-serowa z morelami

        Lato w pełni!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta budyniowo-serowa z morelami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 13 sierpnia 2014 14:46
  • wtorek, 15 lipca 2014
    • Sernik z czereśniami i białą czekoladą

      Sernik to moje ulubione ciasto. Przez 5 lat blogowania uzbierałam pokaźną kolekcję. Nie wiem jak to się dzieje, ale wciąż udaje mi się skomponować kolejne sernikowe zestawy smaków... Cenię serniki za szybkość ich przygotowania a lato kocham za owoce, które stwarzają nieskończoną liczbę sernikowych możliwości. Dzisiejszy czaruje słodyczą białej czekolady i zachwyca aromatem czereśni...

      Sernik z czereśniami i białą czekoladą

      Sernik z czereśniami i białą czekoladą

      Składniki:

      180 g nadziewanych wafelków śmietankowych
      60 g stopionego masła

      Masa serowa:

      800 g mielonego sera twarogowego na serniki
      200 g białej czekolady
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      1 łyżka mąki ziemniaczanej
      5 jajek
      1 łyżeczka cukru migdałowego
      ok. 300 g czereśni

      Wafelki zmielić, dodać masło, wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 24 cm. Schłodzić, by masa stwardniała. Czereśnie umyć, wydrylować. Czekoladę połamać, wlać śmietankę, rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej, ostudzić. Jajka zmiksować z  rozpuszczoną i ostudzoną czekoladą i połączyć z serem, cukrem migdałowym oraz mąką ziemniaczaną. Wylewać porcjami na ciasteczkowy spód, dodając czereśnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC i piec około 30 minut, potem dopiekać w 150oC aż wierzch będzie ścięty (ok. 40 minut). Następnie wyjąć, ostudzić i schłodzić minimum 3 godziny. Wierzch można posypać wiórkami z białej czekolady.

      Sernik z czereśniami i białą czekoladą

      Sernik z czereśniami i białą czekoladą

      Sernik z czereśniami i białą czekoladą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z czereśniami i białą czekoladą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 lipca 2014 20:47
  • środa, 30 kwietnia 2014
    • Sernik o smaku bananowym z białą czekoladą, budyniem i kaszką

      Dzisiaj chciałabym się podzielić się z Wami sernikiem, który piekłam na Wielkanoc. Wypiek jest nieco nowatorski, bo do masy serowej dodałam kaszkę ryżową o smaku bananowym oraz bananowy budyń. Sernik jest wilgotny, kremowy z lekką bananową nutką. Polecam!

      Sernik o smaku bananowym z budyniem i kaszką

      Sernik o smaku bananowym z budyniem i kaszką

      Ciasto ryżowe:

      1 kaszka ryżowa o smaku bananowym (bez mleka)
      1 jajko
      100 g  masła
      1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

      Masa serowa:

      1 kg twarogu sernikowego
      2 budynie o smaku bananowym z cukrem
      100 g białej czekolady
      5-6 białek lub 4 jajka
      400 ml mleka

      Polewa:

      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      2 łyżki masła
      100 g białej czekolady
      1 płaska łyżeczka żelatyny
      1/2 szklanki mleka w proszku

      Składniki masy serowej wyjąć minimum 2 godziny przed wykonaniem. Najpierw przygotować spód. Posiekane masło wymieszać z kaszką (proszkiem), proszkiem do pieczenia i zagnieść z jajkiem. Odstawić na pół godziny do lodówki, by stwardniało. Spód tortownicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić ciastem dno i podpiec do zrumienienia w temperaturze 180oC (ok. 20 minut). Wyjąć i ostudzić.

      Proszek budyniowy rozprowadzić w 1/2 szklanki zimnego mleka, resztę mleka zagotować i wlać do niego rozpuszczony proszek. Mieszać do zgęstnienia, zdjąć z palnika, dodać połamaną białą czekoladę, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia czekolady i odłożyć do ostudzenia. Twaróg utrzeć z cukrem i jajkami, dodawać po trochę zimnego budyniu i utrzeć na jednolitą masę.

      Masę twarogową wylać na podpieczony spód.

      Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec ok. 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150oC i piec do momentu aż środek sernika będzie z wierzchu ścięty i w środku niezbyt wiotki. Upieczony sernik wyjąć i wystudzić. Schłodzić minimum 1 godzinę w lodówce.

      Przygotować polewę. Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Mleko w proszku rozpuścić w zimnej śmietance. Czekoladę połamać, umieścić w rondelku razem z masłem. Gotować do rozpuszczenia składników, nie gotować. Wlać żelatynę. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać sernik i schłodzić. Dowolnie udekorować.

      Sernik o smaku bananowym z budyniem i kaszką

      Sernik o smaku bananowym z budyniem i kaszką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik o smaku bananowym z białą czekoladą, budyniem i kaszką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 30 kwietnia 2014 17:33
  • piątek, 11 kwietnia 2014
    • Sernik waniliowy z frużeliną truskawkową

      Na każde święta, uroczystości rodzinne obowiązkowo przygotowuję sernik - moje ulubione ciasto. Nie mam jednego ulubionego wypieku, za każdym razem opracowuję nowy przepis.  W pieczeniu to chyba najbardziej mnie cieszy, możliwość tworzenia nowych, oryginalnych przepisów. Ostatnio przyszła mi ochota na truskawki, stąd mój dzisiejszy wpis... Do truskawek idealnie pasuje wanilia, więc sernik jest bardzo waniliowy, do tego wilgotny, a zarazem lekki, bo takie najbardziej lubię. Polecam gorąco na nadchodzącą Wielkanoc...

      Sernik waniliowy z frużeliną truskawkową

      Sernik waniliowy z frużeliną truskawkową

      Spód:

      200 g kruchych ciastek (użyłam ciastek z dodatkiem fistaszków w karmelu)
      80 g masła

      Masa serowa:

      1 kg mielonego sera białego
      2 budynie waniliowe (polecam z prawdziwą wanilią z Oetkera)
      1,5 szklanki mleka
      4 jajka
      2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią, ostatecznie wanilinowego
      3/4  szklanki drobnego cukru (lub więcej, jeśli lubicie słodsze ciasta)

       Frużelina truskawkowa:

      400 g truskawek (mrożonych)
      1/2 szklanki cukru
      2 łyżeczki cukru z wanilią

      ok. 3 łyżeczek mąki ziemniaczanej
      1 i 2/3 szklanki wody

      Twaróg i jajka wyjąć przynajmniej 2 godziny przed przygotowaniem.

      Przygotować budyń. 1 szklankę mleka zagotować. W 1/2 mleka rozpuścić jeden budyń. Gdy mleko się zagotuje, wlać rozpuszczone budynie i bardzo energicznie mieszać do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i schłodzić do temperatury pokojowej.

      Ciastka zmielić w malakserze, wymieszać z rozpuszczonym masłem.. Wylepić spód okrągłej tortownicy (24 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy serowej.

      Twaróg wymieszać z cukrem, dodać rozkłócone jajka i cukier waniliowy. Połączyć składniki za pomocą miksera (na wolnych obrotach). Porcjami dodawać budyń, ucierając. Pod koniec dodać drugi budyń (proszek) i dobrze połączyć z masą twarogową, po czym wylać na ciasteczkowy spód.

      Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec do momentu aż środek sernika będzie z wierzchu ścięty i w środku niezbyt wiotki. W razie potrzeby dopiekać z funkcją termoobiegu w 150oC. Upieczony sernik wyjąć i wystudzić.Schłodzić minimum 1 godzinę w lodówce.

      W tym czasie przygotować frużelinę. Truskawki rozmrozić, lekko rozgnieść widelcem. Umieścić z cukrem i cukrem waniliowym w rondelku, zalać 1 szklanką wody i po zagotowaniu gotować jeszcze 5 minut. Mąkę rozpuścić 2/3 szklanki zimnej wody, wlać do gotujących się truskawek, energicznie mieszając. Po zagotowaniu wyłączyć i nieco ostudzić. Wyłożyć na schłodzony już sernik.

      Wstawić do lodówki na godzinę, po tym czasie  można sernik rozkroić.

      Sernik waniliowy z frużeliną truskawkową

      Sernik waniliowy z frużeliną truskawkową

      Sernik waniliowy z frużeliną truskawkową

      Wielkanocne Smaki - edycja IV  Lekka Wielkanoc

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik waniliowy z frużeliną truskawkową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 11 kwietnia 2014 08:15
  • poniedziałek, 17 marca 2014
    • Miętowy sernik na zimno z czekoladą

      Mój syn Mikołaj i ja uwielbiamy lody miętowe z czekoladą. Tworząc przepis na sernik, inspirowałam się naszym ulubionym letnim deserem...

      Miętowy sernik na zimno z czekoladą

      Miętowy sernik na zimno z czekoladą

      Miętowy sernik na zimno z czekoladą

      Spód:
      200 g płatków czekoladowych z nadzieniem (jak zawsze u mnie Figuraki Choko z Lubelli)
      80 g stopionego masła

      Masa serowa:

      1 kg sera twarogowego, dwukrotnie mielonego (wyjąć z lodówki minimum 1 godzinę przed przygotowaniem)
      1 szklanka syropu miętowego
      3 łyżki żelatyny
      300 ml schłodzonej śmietany kremówki
      2/3 szklanki cukru pudru
      zielony barwnik spożywczy
      200 g gorzkiej czekolady
      owoce do dekoracji

       

        Lekkie desery bez piekarnika

      Płatki śniadaniowe zmielić w malakserze, wymieszać z roztopionym masłem. Wylepić masą spód tortownicy wyłożonej papierem. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy.

      Żelatynę namoczyć w syropie miętowym, zostawić na kilka minut. Następnie podgrzewać, by żelatyna rozpuściła się, ale nie można doprowadzić do zagotowania syropu. Syrop ostudzić. Czekoladę posiekać w drobną kostkę. Zimną kremówkę ubić. Zimny, ale płynny syrop wlewać stopniowo do mielonego twarogu. Dobrze połączyć ze sobą. Dosłodzić cukrem pudrem - dałam ok. 2/3 szklanki. Wmieszać kremówkę, dodać barwnik i dobrze połączyć wszystkie masy. Stopniowo wylewać masę serową na spód, przesypując porcjami czekolady. Sernik włożyć do lodówki, by masa serowa stężała. Przed podaniem dowolnie udekorować. Ja wybrałam plastry kiwi i połówki truskawek.


      Miętowy sernik na zimno z czekoladą

      Miętowy sernik na zimno z czekoladą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (18) Pokaż komentarze do wpisu „Miętowy sernik na zimno z czekoladą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 17 marca 2014 20:13
  • wtorek, 24 grudnia 2013
    • Sernik orzechowy i życzenia świąteczne

      Życzenia świąteczne chcę Wam dziś złożyć dzieląc się kawałkiem świątecznego sernika.

      Przepis zaczerpnięty z bloga Moje wypieki, zmodyfikowałam, spód zrobiłam z ciasta kruchego, zwiększyłam też ilość twarogu.

      Z okazji Świąt Bożego Narodzenie życzę Wam wielu wyjątkowych chwil, radosnego spędzenia czasu z bliskimi, dużo zdrowia i smakowitych potraw.
      W sercach miłości i radości, a za oknem dużo słońca!

      Sernik orzechowy 

      Sernik orzechowy

      Składniki na ciasto:

      120 g masła
      3 łyżki cukru pudru
      1 duże jajko
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (krupczatki)

      Wszystkie składniki zagnieść. Wylepić dno okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm. Piec 15-20 minut w 180oC do lekkiego zezłocenia.

      Składniki na masę orzechową:

      2/3 szklanki golden syrupu (użyłam miodu)
      1/3 szklanki roztopionego masła
      1 łyżka ciemnego brązowego cukru
      2 jaja
      1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich (lub innych)
      1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (pominęłam)

      Wszystkie składniki wymieszać, podgrzać, gotować 8-10 minut do zgęstnienia, ciągle mieszając. Wylać na podpieczony spód i odstawić na bok.

      Składniki na masę serową:

      750 g sera śmietankowego (używam zmielonego już twarożku 'President')
      1 szklanka brązowego cukru
      2 łyżki mąki
      5 jajek
      2/3 szklanki kremówki
      1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 2 łyżeczki cukru waniliowego

      Twarożek ubić, dodawać stopniowo cukier, mąkę, jajka wbijać po jednym i dalej miksować. Na końcu wlać kremówkę i ekstrakt z wanilii (lub cukier), zmiksować. Masę serową wylać na masę orzechową.

      Piec 1 godzinę w temperaturze 175ºC. Wystudzić i trzymać w lodówce minimum 4 h przed podaniem.

      Sernik orzechowy

      Sernik orzechowy 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik orzechowy i życzenia świąteczne”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 24 grudnia 2013 13:54
  • poniedziałek, 02 grudnia 2013
    • Sernik mleczno-czekoladowy z marcepanem i czekoladą

      Serniki to mój żywioł. Nie przepadam za tradycyjnym serowcem świątecznym z rodzynkami i skórką pomarańczową. Sernik to dla mnie wyjątkowa kompozycja smaków. Od spodu, poprzez masę, po wykończenie. Wszystko musi ze sobą współgrać i dobrze wyglądać, najlepiej jak tort... Zastanawiam się dlaczego, takie jest moje wyobrażenie sernika. Może dlatego, że z tortu zawsze wyjadałam masę, a biszkopt dostawał się tacie. Dziś piekąc ciasto, pamiętam, aby spory kawałek każdego mojego wypieku zamrozić dla niego. I nawet mama, która twierdzi, że nie lubi sernika, zachwyca się jego smakiem. Może wystarczyło odczarować to ciasto?

      Sernik mleczno-czekoladowy z marcepanem i czekoladą

      Sernik mleczno-czekoladowy z marcepanem i czekoladą

      Spód:

      300 g ciastek czekoladowych
      80 g masła
      3-4 łyżki mleka

      Masa serowa:

      1 kg sera twarogowego, dwukrotnie zmielonego
      100 g czekolady mlecznej
      100 g czekolady gorzkiej
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18-30%
      1 szklanka cukru
      2/3 szklanki mleka w proszku
      2 łyżki ciemnego kakao
      5 jajek
      1 duży baton marcepanowy w czekoladzie (200 g), pokrojony na kawałki
      60-80 posiekanej czekolady

      Dekoracja:

      70 g podprażonych na suchej patelni płatków migdałowych

      Ciasteczka zmielić, najlepiej w malakserze. Masło stopić, dodać do zmielonych ciastek razem z mlekiem i wymieszać. Wylepić dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, mocno dociskając. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

      Czekoladę połamać na kostki, stopić w miseczce razem ze śmietanką (na parze lub w mikrofalówce), dobrze z nią połączyć i ostudzić. Jajka rozmieszać za pomocą trzepaczki. Twaróg włożyć do miski, dokładnie połączyć z cukrem, mlekiem w proszku, roztopioną czekoladą i kakao. Wylewać porcjami na spód ciasteczkowy, dodając partiami posiekany baton marcepanowy.

      Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec w tej temperaturze ok. 40 minut, potem dopiekać w 150oC ok. 40 minut, do momentu aż środek sernika będzie z wierzchu ścięty i w środku niezbyt wiotki. Wówczas wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki na pół godziny, potem wyjąć i wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem wyjąć z formy. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni i dowolnie udekorować. 

      Jak zrobić gwiazdę na środku sernika? Na środek wbić delikatnie foremkę w trakcie gwiazdy i wsypać do środka mocno pokruszone migdały. Następnie delikatnie wyjąć foremkę. Smacznego!

      Sernik mleczno-czekoladowy z marcepanem i czekoladą

      Sernik mleczno-czekoladowy z marcepanem i czekoladą

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik mleczno-czekoladowy z marcepanem i czekoladą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 02 grudnia 2013 20:52
  • niedziela, 20 października 2013
    • Sernik z wiśniami, Michałkami kokosowymi i frużeliną wiśniową

      Serdecznie zapraszam na sernik. Jestem pewna, że skusi Was tak smakowity zestaw smaków... Ja spróbowałam tylko niewielki kawałek, bo dzień mam dzisiaj pełen wrażeń. Objechaliśmy cudowne o tej porze Bieszczady, a za chwilę wybieramy się z mężem na koncert Kultu. Sernik piekłam do późna w nocy, a dziś wcześnie rano pisałam przepis poniżej i robiłam zdjęcia. Żałuję, że jutro nie jest niedziela... Pozdrawiam i życzę miłych wrażeń :)

      Sernik z wiśniami, Michałkami kokosowymi i frużeliną wiśniową

      Sernik z wiśniami, Michałkami kokosowymi i frużeliną wiśniową

      Spód:

      100 g białej czekolady
      200 ml słodkiej śmietanki
      2 jajka
      5 łyżek oleju
      1 szklanka mąki
      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Masa serowa:

      500 g twarogu sernikowego
      250 ml śmietany kremówki
      4 białka
      4 żółtka
      1 cukier waniliowy
      2/3 szklanki cukru
      1 łyżka mąki ziemniaczanej
      mały słoik wiśni w syropie
      8 Michałków kokosowych

      Frużelina:

      400 g wiśni (mrożonych, bez pestek)
      2/3 szklanki cukru
      1 budyń wiśniowy
      1,5 szklanki wody (część wody można zastąpić syropem z wiśni)
      kilka goździków

      

      Czekoladę połamać, rozpuścić w śmietance, ostudzić. Jajka zmiksować z olejem, dodać rozpuszczoną czekoladę, zmiksować, porcjami wsypywać przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować na gładką masę. Wylać na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 minut w temperaturze 180oC (do suchego patyczka). Ciasto wyjąć i ostudzić.

      Wiśnie odsączyć z syropu, Michałki pokroić w kostkę. Białka ubić na sztywno. W osobnym naczyniu ubić zimną kremówkę. Twaróg dobrze wymieszać z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać kremówkę i delikatnie wymieszać. Dodawać porcjami ubite białka, delikatnie mieszając. Na końcu dodać mąkę i jeszcze raz wymieszać. 1/3 masy serowej wyłożyć na upieczone ciasto, następnie równomiernie rozłożyć po połowie wiśni i Michałków. Na nich rozłożyć drugą część masy serowej, a na niej resztę wiśni i czekoladek. Następnie wyłożyć trzecią część masy i wyrównać powierzchnię. Piec w 180oC przez pierwsze pół godziny, następnie dopiekać sernik w 150oC na termoobiegu aż sernik będzie na środku stabilny. Potem wyjąć, ostudzić i schłodzić w lodówce.

      W trakcie pieczenia wykonać frużelinę. Wiśnie umieścić z cukrem i goździkami w rondelku, zalać 1 szklanką wody i po zagotowaniu gotować jeszcze 10 minut. Budyń rozpuścić 1 1/2 szklanki zimnej wody, wlać do gotujących się wiśni, energicznie mieszając. Po zagotowaniu wyłączyć i prawie całkowicie ostudzić. Wyłożyć na schłodzony już sernik.

      Sernik z wiśniami, Michałkami kokosowymi i frużeliną wiśniową

      Sernik z wiśniami, Michałkami kokosowymi i frużeliną wiśniową 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z wiśniami, Michałkami kokosowymi i frużeliną wiśniową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 20 października 2013 18:20
  • czwartek, 03 października 2013
    • Sernik czekoladowy z nutellą i gruszkami

      Dziś zapraszam Was na bardzo czekoladowy sernik z dodatkiem gruszek. Wilgotny, niczym mus, z lekkim posmakiem orzechów laskowych za sprawą Nutelli. Do masy dodałam również gotowany budyń czekoladowy, a na spód ciasteczka z orzechami i czekoladą. Deser idealny do rozpieszczania siebie i swoich bliskich...

      Sernik czekoladowy z nutellą i gruszkami

      Spód:

      300 g ciastek typu pieguski z orzechami i czekoladą

      180 g masła

      kilka łyżek mleka

      ?Masa serowa:

      1 kg gęstego mielonego sera białego

      3 budynie czekoladowe bez cukru

      500 ml mleka

      5 jajek
      3 duże łyżki Nutelli
      100 g gorzkiej czekolady

      2/3- 1 szklanki drobnego cukru 

      5-6 średnich twardych gruszek

      

      Twaróg i jajka wyciągnąć z lodówki. W 150 ml zimnego mleka rozpuścić dwa budynie. Resztę mleka (350 ml) zagotować.  Gdy mleko się zagotuje, wlać rozpuszczone budynie i bardzo energicznie mieszać do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, dodać połamaną na cząstki czekoladę i rozpuścić w gorącym budyniu. Następnie przykryć  folią, by nie zrobił się kożuch i schłodzić do temperatury pokojowej.

      Ciasteczka zmielić w malakserze, wymieszać z rozpuszczonym masłem i mlekiem. Wylepić spód okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić na czas przygotowania masy serowej.

      Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w dużą kostkę

      Do dużej miski wyłożyć ser, schłodzony budyń, cukier, Nutellę, 1 budyń z torebki oraz roztrzepane jajka. Utrzeć na małych obrotach miksera. Dobrze połączyć składniki.

      Na spód wylać masę serową, na wierzch wyłożyć gruszki

      Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec do momentu aż środek sernika będzie z wierzchu ścięty i w środku niezbyt wiotki. W razie potrzeby dopiekać z funkcją termoobiegu w 150oC. Upieczony sernik wyjąć i wystudzić. Wstawić do lodówki na kilka godzin przed rozkrojeniem.

      ?Sernik czekoladowy z nutellą i gruszkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik czekoladowy z nutellą i gruszkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 03 października 2013 08:25
  • piątek, 13 września 2013
    • Sernik z borówkami i polewą czekoladową

      Wczoraj pisałam o pochmurnym dniu. Dzisiejszy też zapowiadał się nieciekawie, ale jakimś cudem chmury rozeszły się i za oknem widać wielki błękit. Mam nadzieję, że taka pogoda utrzyma się do końca tygodnia. Poczyniłam już plany kulinarne na sobotę i potrzebuję dobrego światła. W niedzielę robimy kinder bal, a właściwie boy party dla dziewięciolatków czyli przyjęcie urodzinowe Mikołaja. Pierwsze zorganizowaliśmy dla dziadków, wujostwa i kuzynów. Teraz menu musi być dostosowane do upodobań "młodzieży". W związku z tym będę przeprowadzać konsultacje w tej sprawie z moim synem, ale również Was proszę o jakieś sugestie...

      A dziś przepis na sernik, który upiekłam na przyjęcie nr 1.

      Sernik z borówkami i polewą czekoladową

      Spód:

      150 g ciastek czekoladowych
      150 g ciastek korzennych
      100 g stopionego masła

      Masa:

      1,5 kg sera śmietankowego
      2/3 szklanki kwaśnej śmietany
      3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
      7 jajek
      1,5 szklanki cukru (w tym 2 łyżki cukru waniliowego)
      300 g borówek amerykańskich, opłukanych i osuszonych

      Polewa:

      150 g gorzkiej czekolady
      3 łyżki cukru
      4 łyżki kwaśnej śmietany
      2 łyżki masła
      1 kopiata łyżeczka żelatyny

      Ciasteczka zmielić w malakserze, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wylepić spód średniej prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić na czas przygotowania masy serowej.

      Twaróg zmiksować z jajkami, śmietaną i cukrem. Pod koniec wymieszać z mąką i zmiksować. Dodać borówki i delikatnie wymieszać łyżką. Wylać na spód. Piec około 1,5 godziny, najpierw 180oC – ok. 30 minut, a potem w 150. Wyjąć i ostudzić.

      Wykonać polewę. Żelatynę zalać 1/3 szklanki zimnej wody, poczekać aż namoknie. Resztę składników rozpuścić i zagotować. Dodać żelatynę do masy. Wymieszać dobrze, by się rozpuściła. Jak masa lekko zgęstnieje, polać sernik. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

      Sernik z borówkami i polewą czekoladową

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z borówkami i polewą czekoladową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 13 września 2013 08:06
  • piątek, 06 września 2013
    • Tort urodzinowy Mikołaja - sernik mleczny z truskawkami i niebieską galaretką na czekoladowym spodzie z cukinią

      Mój syn Mikołaj to wielki smakosz maminych dań i wypieków. Znam jego upodobania kulinarne i antypatie do niektórych składników, których na szczęście jest niewiele. Wiem za to, że uwielbia czekoladę, truskawki i kolor niebieski, dlatego tworząc tort na 9. urodziny, kierowałam się preferencjami syna. Dziecko takie rzeczy zauważa. Miki był dumny i szczęśliwy, że tort był specjalnie dla niego...

      Spód stanowi ciasto czekoladowe z cukinią, wnętrze to masa serowa bardzo mleczna, mój ulubiony ostatnio smak, wykorzystywany w sernikach na zimno. W masie zatopiłam świeże truskawki, a całość zalałam galaretką w kolorze niebieskim. Poniżej  dokładna instrukcja :)


      Ciasto czekoladowe:

      60 g stopionego masła
      1/4 szklanki oleju
      120 g drobnego cukru do wypieków (dałam 220)
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      szczypta soli
      2 duże jajka
      pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany
      150 g mąki pszennej
      40 g kakao
      2/3 szklanki cukinii startej na tarce o dużych oczkach

      Masło zmiksować z olejem. Dodać cukier, proszek do pieczenia, sól. Zmiksować. Po kolei wbijać jajka nie przestając miksować.

      Dodawać mąkę na przemian ze śmietaną, miksując. Dodać kakao, zmiksować. Na końcu dodać cukinię i wymieszać.

      Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto. Piec w temperaturze 160ºC przez około 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Ciasto wyjąć, ostudzić.

      W tortownicy powiększyć brzeg, wkładając gruby papier między obręcz i spód – ciasto jest wyższe niż brzeg tortownicy).

      Masa mleczna z truskawkami:

      1 kg sera śmietankowego lub homogenizowanego
      300-400 g śmietanki kremówki
      2 pełne łyżki żelatyny
      350-400 g słodzonego mleka skondensowanego
      1 szklanka mleka w proszku
      500 g truskawek
      oraz 2 galaretki niebieskie (Blue Curacao z Winiar)

      


      Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku.

      Truskawki opłukać i odszypułkować, ułożyć na cieście dzióbkami do góry.

      Przygotować masę. Żelatynę wsypać do zimnej kremówki. Poczekać aż napęcznieje, a następnie podgrzewając na małym ogniu rozpuścić. Przestudzić. Powoli wlewać do sera, energicznie mieszając. Dodać mleko skondensowane oraz  mleko w proszku, połączyć z masą serową. Wyłożyć na masę ciasteczkowy spód i wyrównać powierzchnię. Włożyć delikatnie na truskawki i włożyć do lodówki, a by masa całkowicie stężała. Tężejącą galaretkę wylać na ciasto i schłodzić do stężenia.

      

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...