Malinowa czerwień

Zupy jarzynowe i mięsne

  • wtorek, 27 czerwca 2017
  • środa, 07 czerwca 2017
    • Barszcz ukraiński z botwiną

      Dzisiaj wspólne gotowanie pod hasłem "trzy po trzy" z Mopsem, Mirabelką, Gin oraz Malwiną. Gotujemy wspólnie danie, które zawiera trzy ważne składniki: botwinkę, ziemniaki i koper. Z tej okazji przygotowałam barszcz ukraiński z botwiną.

      Barszcz ukraiński z botwiną

      Składniki:

      1 pęczek botwinki z małymi burakami
      1 średnia marchew
      pół średniego selera
      3-4 ząbki czosnku
      3 średnie ziemniaki
      kawałek młodej kapusty
      1 puszka białej fasoli lub 300 g ugotowanej

      2/3 szklanki słodkiej śmietany, np. 18%
      posiekany koper
      gałązka lubczyku

      sól, pieprz do smaku
      1/2 szklanki koncentratu z buraków
      pół łyżeczki mielonego kminku
      przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu



      Botwinę wyszorować, buraczki obrać, pokroić w kostkę, a łodygi i liście pokroić na bardzo drobne kawałki, Selera, marchew i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Botwinę, selera, marchew i pokrojony drobno kminek zalać 4-5 szklankami wody. Gotować do miękkości. W połowie czasu gotowania dodać kosteczki ziemniaków i poszatkowaną kapustę, gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dodać przyprawę warzywną, sól, pieprz, kminek i oraz posiekany koper i lubczyk, po kilku minutach wlać śmietankę. Po 2 minutach od zagotowania wyłączyć i wówczas można dodać koncentrat buraczany, by wzmocnić smak i poprawić kolor.

      Barszcz ukraiński z botwiną

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Barszcz ukraiński z botwiną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 07 czerwca 2017 19:05
  • środa, 24 maja 2017
  • czwartek, 20 kwietnia 2017
    • Zupa brokułowa z ziemniakami

      Zazwyczaj zupę brokułową przygotowuję w formie kremu i podaję ją z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Dzisiaj brokułowa z różyczkami tego zielonego warzywa w towarzystwie ziemniaków, marchwi i selera, z koperkiem.

      Zupa brokułowa z ziemniakami

      Składniki:

      2 litry bulionu lub wody
      1/2 selera
      1 duża marchew
      3 ząbki czosnku
      pół cebuli lub pora
      3 średnie ziemniaki
      1 duży brokuł
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)
      4 łyżki posiekanego koperku
      łyżeczka oregano
      sól, pieprz, przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu

      Zagotować bulion lub wodę. Selera, i marchew obrać, umyć, zetrzeć na grubej tarce. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą (porem) i czosnkiem. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, dodać do wywaru. Brokuła umyć, podzielić na różyczki i dodać do zupy. Gotować aż wszystkie warzywa i będą miękkie. Wówczas dodać posiekany koperek. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać oregano, sól i pieprz i przyprawę warzywną do smaku. Śmietankę zahartować gorącym wywarem i przelać do zupy, energicznie mieszając. Zupę zdjąć z palnika i przelać do talerzy.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa brokułowa z ziemniakami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 20 kwietnia 2017 09:27
  • środa, 22 marca 2017
    • Kremowa zupa pomidorowa z ryżem i wędzoną papryką

      Kiedy pekluję szynkę lub schab i potem gotuję je w przyprawach, zostaje mi aromatyczny wywar. Wykorzystuję go do gotowania zup. Tym razem dusiłam w sosie własnym roladki schabowe z suszonymi pomidorami. Pomidory oddały swój aromat i smak, więc wywar wykorzystałam do ugotowania zupy pomidorowej w formie kremu. Dodałam do niej również wędzoną paprykę w proszku, która jeszcze bardziej podkreśliła smak pomidorów. Zupę podałam z ugotowanym ryżem.

      Kremowa zupa pomidorowa z ryżem i wędzoną papryką

      Składniki:

      1 cebula

      3-4 ząbki czosnku

      1 marchewka

      kawałek selera

      puszka krojonych pomidorów bez skórki

      ok. 700 ml passaty pomidorowej

      ew. 2 łyżki koncentratu pomidorowego

      1 litr wywaru mięsnego (użyłam bulionu, w którym dusiły się roladki ze schabu z suszonymi pomidorami)

      2 łyżki słodkiej papryki w proszku

      szczypta chili, sól i pieprz do smaku

      2 łyżki wędzonej papryki

      dowolne zioła (oregano lub bazylia lub zioła do pizzy)

      pół pęczka posiekanej natki pietruszki

      1 łyżka masła, najlepiej klarowanego

      1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%

      niepełna  szklanka ryżu (użyłam basmati)

      Ryż ugotować w lekko osolonym wrzątku, odcedzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Pod koniec dodać zmiażdżony czosnek. Pomidory z puszki przecedzić, sok zachować. Smażyć razem kilka minut, by wydobyć z pomidorów i czosnku aromat. Pod koniec smażenia dodać jeszcze paprykę słodką i wędzoną w proszku. Obrane i pokrojone na kawałki marchew i selera zalać bulionem. Gotować do momentu aż warzywa będą miękkie. Następnie dodać pomidory z cebulą i czosnkiem, sok z pomidorów i passatę. Gotować około 10 minut, dodać zioła, chili, doprawić do smaku, solą i pieprzem. Zupę zmiksować. Śmietankę zahartować gorącym wywarem i przelać do zupy, energicznie mieszając. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Podawać z ugotowanym ryżem i szczyptą wędzonej papryki.



      

      Kremowa zupa pomidorowa z ryżem i wędzoną papryką

      Kremowa zupa pomidorowa z ryżem i wędzoną papryką

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Kremowa zupa pomidorowa z ryżem i wędzoną papryką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 22 marca 2017 14:34
  • sobota, 18 marca 2017
  • czwartek, 16 marca 2017
    • Zupa ogórkowa z kaszą jęczmienną

      Dawno nie gotowałam, zupy ogórkowej. Najczęściej do niej dodaję ryż lub ziemniaki. Ale w ostatni weekend ogórkowa zyskała nowe oblicze, bo dodałam do niej kaszę jęczmienną. Dzieci prosiły o dokładkę :)

      Zupa ogórkowa z kaszą jęczmienną

      Składniki:

      2 skrzydełka z kurczaka
      1/2 selera
      1 mała pietruszka
      1 duża marchew
      3 ząbki czosnku
      mała cebula
      2/3 szklanki kaszy jęczmiennej
      4 ogórki kiszone
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)
      4 łyżki posiekanego koperku
      łyżeczka oregano



      Ogórki zetrzeć na grubej tarce, zalać 1,5-2 szklankami wody i gotować do miękkości. Skrzydełka umyć, włożyć do drugiego, nieco większego garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. 45 minut. Dodać przepłukaną kaszę. Selera, pietruszkę i marchew obrać, umyć, zetrzeć na grubej tarce. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem, Gotować aż wszystkie warzywa i kasza będą miękkie. Wówczas dodać posiekany koperek i ugotowane ogórki razem z wywarem. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać oregano, sól i pieprz do smaku. Śmietankę zahartować gorącym wywarem i przelać do zupy, energicznie mieszając. Mięso z można obrać ze skóry i kości, pokroić drobno i dodać do zupy. 

      Zupa ogórkowa z kaszą jęczmienną

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa ogórkowa z kaszą jęczmienną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 marca 2017 07:51
  • wtorek, 07 marca 2017
  • czwartek, 16 lutego 2017
    • Zupa fasolowa z soczewicą i wędzoną papryką na boczku

      Mróz w nocy nie odpuszcza, choć w dzień już temperatura na plusie. Wiosny na razie nie widać, ale w końcu mamy środek lutego. Zupa, którą ugotowałam w ubiegły weekend bardzo smakowała mi i moim trzem facetom. Moje ostatnie odkrycie to wędzona papryka w proszku. Nadała zupie ciekawy smak. Ponadto soczewica sprawiła, że zupa była bardzo pożywna. Polecam!

      Zupa fasolowa z soczewicą i wędzoną papryką na boczku

      Składniki:

      ok. 250 g wędzonego boczku
      2 łodygi selera naciowego lub pół korzeniowego
      1 duża marchew
      3 ząbki czosnku
      niewielka cebula
      3 średnie kremowe ziemniaki
      2/3 szklanki czerwonej soczewicy
      1,5-2 puszki białej perłowej fasoli (dałam całą puszkę białej i pół czerwonej)
      1 listek laurowy
      kilka ziaren ziela angielskiego
      2 łyżki majeranku
      1/2 szklanki śmietany, najlepiej słodkiej 18%
      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)
      2 łyżki wędzonej papryki
      olej do smażenia

      Boczek pokroić w kostkę, włożyć wraz z listkiem laurowym i zielem do dużego garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Zagotować. Po 15 minutach ok. pół godziny. Warzywa umyć. Umytego selera naciowego pokroić w paski, a korzeniowego obrać, umyć i pokroić w kostkę. Marchew obrać, umyć i pokroić w talarki. Dodać do zupy wraz z przepłukaną soczewicą. Po 10 minutach wrzucić obrane, umyte pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na niewielkiej ilości oleju, pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Dodać do wywaru. Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać przepłukaną fasolę, suszony majeranek, wędzoną paprykę i zabielić śmietaną. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać sól i pieprz do smaku.

      

      Zupa fasolowa z soczewicą i wędzoną papryką na boczku

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa fasolowa z soczewicą i wędzoną papryką na boczku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 lutego 2017 08:05
  • środa, 01 lutego 2017
    • Rosół z kurczaka

      Na moim blogu były przepisy na wszystkie popularne zupy, ale nie było klasycznego rosołu. Czas nadrobić zaległości.

      Zwykle gotuję rosół na samym kurczaku, ale lepszy według mnie jest taki z dodatkiem wołowiny. Zwyklę kupuję szponder wołowy, a mięso po ugotowaniu obieram z kości i skór i wykorzystuję do krokietów bądź pierogów.

      Rosół z kurczaka

      Składniki:

      2 ćwiartki z kurczaka
      ew. kawałek wołowiny (szponder)
      2 marchewki

      1 duży seler
      1 pietruszka
      1/2 pora
      1 średnia cebula
      4 ząbki czosnku

      kilka suszonych grzybów
      2-3 listki laurowe
      kilka kulek ziela angielskiego
      pęczek natki pietruszki lub lubczyku
      sól i pieprz
      1 łyżka przyprawy warzywnej
      maggi

      Umyte ćwiartki z kurczaka (i wołowinę), obrane warzywa (selera przekroić na pół), natkę, ziele, liście laurowe i grzyby zalać zimną wodą w dużym garnku, aby przykryła warzywa i mięso. Po zagotowaniu zdjąć szumy i przykryć. Cebulę przekroić na pół i opalić na palniku przed włożeniem do wywaru. Gotować rosół na bardzo małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie zupełnie miękkie. Warzywa, grzyby, zioła i mięso wyjąć (łyżką cedzakową), a wywar przecedzić. Doprawić solą, pieprzem, przyprawą i maggi. Podawać z ugotowanym makaronem (najlepsze będą nitki), pokrojoną drobno marchewką z rosołu posiekaną natką pietruszki.

      Rosół z kurczaka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Rosół z kurczaka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 01 lutego 2017 12:35
  • czwartek, 19 stycznia 2017
    • Zupa z pieczonego kalafiora i czosnku

      Na kilku blogach kulinarnych widziałam kremową zupę z pieczonego kalafiora. Byłam ciekawa smaku. Zupa nie jest mdła, o ile dodamy dużo ziół, przypraw oraz sporo pieczonego czosnku. Zupę podałam najprościej jak się da, z domowymi grzankami :)

      Zupa z pieczonego kalafiora i czosnku

      Składniki:

      1 kalafior
      1 główka czosnku
      1 seler
      mielony kminek, gałka muszkatołowa
      ostra i słodka papryka
      zioła do pizzy
      olej lub oliwa
      sól i pieprz
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      grzanki lub groszek ptysiowy do podania

      Kalafiora umyć, podzielić na różyczki, ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową. Skropić olejem lub oliwą, posolić, przykryć folią aluminiową. Na niewielkim kwadracie folii aluminiowej położyć główkę czosnku, polać olejem, posolić i szczelnie zawinąć. Czosnek położyć obok kalafiora i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC na minimum 40 minut. W tym czasie zagotować 5-6 szklanek wody wrzucić umyty, obrany i pokrojony na kawałki seler. Następnie dodać przypieczony kalafior oraz wyłuskany z łupin czosnek. Gotować do miękkości. Warzywa zmiksować z wywarem, doprawić solą pieprzem i ziołami. Zabielić śmietanką. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

      Zupa z pieczonego kalafiora i czosnku

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa z pieczonego kalafiora i czosnku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 19 stycznia 2017 07:56
  • czwartek, 05 stycznia 2017
    • Barszcz ukraiński z czarną fasolą

      Dzisiaj na blogu jedna z moich ulubionych zup - barszcz ukraiński. Tutaj w wersji z czarną fasolą.

      Barszcz ukraiński z czarną fasolą

      Składniki:

      szponder wołowy

      2 listki laurowe, kilka kulek ziela angielskiego

      2 marchewki

      pół selera

      4 średnie buraki

      3 duże ziemniaki

      2 szklanki czarnej fasoli

      2 laski kiełbasy chorizo lub kiełbasy długo dojrzewającej

      koncentrat buraczany do smaku

      przyprawa warzywna, cukier, pieprz, mielony kminek, majeranek

      1 cebula

      3 ząbki czosnku

      ocet winny

      1/2 - 2/3 słodkiej śmietany 18%

      Fasolę namoczyć w dużej ilości wody, na drugi dzień wymienić wodę i gotować do miękkości, odcedzić. W dużym garnku umieścić szponder, ziele i liście laurowe zalać wodą i gotować aż mięso będzie miękkie. Selera i marchewki obrać, umyć i pokroić w kostkę, dodać do wywaru. Po kilku minutach dodać również, obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki. Buraki ugotować w łupinach w osobnym garnku. Odcedzić, obrać, zetrzeć na grubej tarce do wywaru. Dodać ugotowaną fasolę, majeranek, kminek, przyprawę warzywną i pieprz. Chwilę gotować. Wyłączyć. Wlać koncentrat barszczu do smaku, w razie potrzeby dodać cukier lub ocet do smaku. Na końcu zabielić słodką śmietanką.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Barszcz ukraiński z czarną fasolą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 05 stycznia 2017 07:44
  • środa, 21 grudnia 2016
  • środa, 23 listopada 2016
    • Krupnik na kurczaku

      Zazwyczaj krupnik gotuję na żeberkach. Dziś nieco łagodniejsza wersja, bo z kurczaka.

      Krupnik na kurczaku

      Składniki:

      3 udka z kurczaka (tylko górne części)

      1 seler

      1 duża marchew

      3-4 ząbki czosnku

      4-5 suszonych grzybów

      kilka plastrów cebuli

      3 średnie kremowe ziemniaki

      2/3 szklanki kaszy jęczmiennej

      1 listek laurowy

      kilka ziaren ziela angielskiego

      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)

      3 łyżki posiekanej natki lub koperku

      Mięso umyć, włożyć wraz z grzybami, listkiem laurowym i zielem do garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. 40 minut od zagotowania. Po tym czasie dodać do wywaru dodać przepłukaną kaszę. Warzywa obrać, umyć, marchew i selera zetrzeć na grubej tarce, a ziemniaki pokroić w kostkę. Po 10 minutach od włożenia kaszy dodać do wywaru ziemniaki, a następnie marchew, selera, pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, Gdy warzywa i kasza będą miękkie dodać  natkę lub koperek oraz sól i pieprz do smaku. Mięso najlepiej obrać ze skóry i kości, pokroić i dodać do zupy. Zupę podawać gorącą. 

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Krupnik na kurczaku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 23 listopada 2016 07:41
  • środa, 02 listopada 2016
  • poniedziałek, 03 października 2016
  • środa, 14 września 2016
  • piątek, 24 czerwca 2016
  • czwartek, 09 czerwca 2016
  • środa, 18 maja 2016
    • Zupa szparagowo-kalafiorowa

      Dzisiaj na blogu kolejny przepis, w którym głównym składnikiem są szparagi. Tym razem użyłam białych, łącząc je z kalafiorem. Wyszła bardzo smaczna, kremowa zupa.

      Zupa szparagowo-kalafiorowa

      Składniki:

      1 pęczek białych szparagów
      1 niewielki kalafior, podzielony na różyczki
      1 mały seler
      kawałek pora
      3 ząbki czosnku
      2 litry dowolnego bulionu
      1 łyżka masła
      ½ szklanki słodkiej śmietanki
      1 łyżka włoskich ziół
      szczypta gałki muszkatołowej oraz kminku
      pół pęczka świeżej natki pietruszki
      sól i pieprz

      Szparagi i selera umyć i obrać. Odciąć szparagom zdrewniałe końcówki. Pora przekroić wzdłuż i przepłukać, selera pokroić w duże kawałki. Czosnek obrać. Wszystkie warzywa, także różyczki kalafiora umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. Następnie warzywa wraz z wywarem zmiksować. Dodać zioła, posiekaną natkę i zagotować zupę, odstawić z palnika po 2 minutach od zagotowania. Następnie dodać masło, śmietankę i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z grzankami.

      Zupa szparagowo-kalafiorowa

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa szparagowo-kalafiorowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 18 maja 2016 08:16
  • piątek, 13 maja 2016
    • Lekki kapuśniak z pieczarkami

      Lekki kapuśniak z pieczarkami

      Składniki:

      3 skrzydełka z kurczaka

      250 g kiszonej kapusty

      250 g pieczarek

      1 mały seler

      1 duża marchew

      3 ząbki czosnku

      mała cebula

      kilka suszonych grzybów

      3 średnie kremowe ziemniaki

      1 listek laurowy

      kilka ziaren ziela angielskiego

      łyżeczka kminku

      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)

      4 łyżki posiekanej natki

      Kapustę lekko przepłukać, jeśli jest za kwaśna, włożyć do garnka wraz z kminkiem i grzybami, zalać 1,5-2 szklankami wody i gotować do miękkości. Skrzydełka umyć, włożyć wraz z listkiem laurowym i zielem do drugiego, nieco większego garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować do miękkości. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry, dodać do mięsa. Selera i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem. Po 10 minutach wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać posiekaną natkę i ugotowaną kapustę wraz z pozostałym wywarem. Mięso można obrać ze skóry i kości i dodać do kapuśniaku. Gotować jeszcze chwilę, by smaki połączyły się, dodać sól i pieprz do smaku. Zupę podawać gorącą.

      Lekki kapuśniak z pieczarkami 

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Lekki kapuśniak z pieczarkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 13 maja 2016 09:25
  • wtorek, 10 maja 2016
  • środa, 20 kwietnia 2016
    • Zupa pieczarkowo-cukiniowa

      Do tradycyjnej pieczarkowej dodałam tutaj startą cukinię. Zupa wyszła gęsta i pożywna. Można dodać do niej również kaszę, ryż bądź makaron, wówczas będzie jeszcze bardziej treściwa, ale nie jest to konieczne.

      Zupa pieczarkowo-cukiniowa

      Składniki:

      1 ćwiartka z kurczaka lub 3 skrzydełka
      1 mały seler lub 3 łodygi naciowego
      1 duża marchew
      3 ząbki czosnku
      mała cebula
      2/3 małej cukinii
      250 g pieczarek
      1 listek laurowy
      kilka ziaren ziela angielskiego
      1/2 szklanki śmietany, najlepiej słodkiej 18%
      łyżka przyprawy do zup bez glutaminianu sodu
      łyżeczka oregano
      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)
      4 łyżki posiekanej natki pietruszki

      Mięso umyć. Zalać 4 szklankami wody, dodać listek i ziele, zagotować. Selera i marchew obrać (jeśli to seler korzeniowy), umyć, pokroić na kawałki. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Dodać do zupy razem z selerem i marchwią po ok. 40 minutach od zagotowania wywaru. Po kolejnych 10 minutach wrzucić również startą na grubej tarce cukinię i posiekany drobno czosnek.  Gotować aż warzywa będą zupełnie miękkie. Wówczas dodać posiekaną natkę, oregano, przyprawę do zup, zabielić słodką śmietanką. Mięso z kurczaka wyjąć z zupy, obrać ze skóry i kości i drobno pokroić. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać sól i pieprz do smaku. 



      Zupa pieczarkowo-cukiniowa

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa pieczarkowo-cukiniowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 20 kwietnia 2016 08:21
  • środa, 30 marca 2016
  • piątek, 11 marca 2016
    • Zupa kukurydziana z chorizo

      Czy Wy też czujecie przemęczenie i brak energii i nawet dobrze zblilansowana dieta nie pomaga? Wkrótce to się zmieni. Z każdym dniem będzie więcej słońca, a szarość ulic zmieni się w soczystą zieleń. Rano, odprowadzając syna do szkoły delektuję się śpiewem ptaków. Z niecierpliwością czekam by botki zamienić na balerinki, a szalik na kolorowe apaszki...

      Dzisiaj na blogu słoneczna zupa z kukurydzy z chorizo, która smakuje prawie jak grochówka. Jest gęsta, aromatyczna, w sam raz na ostatnie tchnienie zimy. 

      Zupa kukurydziana z chorizo

      Składniki:

      4 szklanki bulionu drobiowego
      1 opakowanie mrożonej kukurydzy
      pół selera
      2 pietruszki
      kawałek pora
      3 ząbki czosnku
      1 duża marchew
      3 łyżki posiekanej natki
      łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej

      łyżeczka przyprawy curry
      szczypta chili
      sól, świeżo mielony pieprz
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki

      oraz 1 laska cienkiej kiełbasy chorizo

      Warzywa umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki, umieścić z kukurydzą w dużym garnku. Zalać bulionem i gotować do miękkości. Dodać zioła i przyprawy. Gotować jeszcze kilka minut, następnie zmiksować, wlać śmietankę, dodać pokrojoną w plastry kiełbasę i jeszcze chwilę gotować. Doprawić solą i pieprzem, dodać natkę pietruszki, a na końcu chili. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa kukurydziana z chorizo”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 11 marca 2016 08:36

Kalendarz

Lipiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...