Malinowa czerwień

Zupy jarzynowe i mięsne

  • sobota, 03 listopada 2018
    • Rosół z kapustą pak choi w stylu azjatyckim

      Przyznam szczerze, że z kuchnią azjatycką nie jest mi po drodze. Nieśmiało czasem kupuję azjatyckie składniki, do tej pory mi nieznane i inspiruję się przepisami z netu. Tak było z kapustą pak choi. Najpierw kupiłam, potem kombinowałam. Powstała taka oto zupa, aromatyczny rosół w stylu azjatyckim... Zobaczcie jaką pyszną, jesienną, rozgrzewającą zupę przygotowała Mirabelka.

      Rosół z kapustą pak choi w stylu azjatyckim

      Składniki:

      2 udka z kurczaka (tylko górne części)

      2 kapusty pak choi

      2 łodygi selera naciowego

      1 marchew

      1 mała posiekana szalotka

      1 posiekany ząbek czosnku

      Mała garść grzybów mung

      3 cm kawałek imbiru

      1 papryczka chili

      1 łyżka suszonej jarzynki bez soli i glutaminianu sodu

      Garść grubo pokruszonego makaronu ryżowego

      Do dużego garnka włożyć umyte udka oraz grzyby. Do 2/3 zalać je zimną wodą. Gotować do miękkości. Kapustę umyć i dość grubo poszatkować. Gdy mięso zmięknie, dodać obraną i pokrojoną w plastry marchew, umyty i posiekany w paseczki seler (może być z nacią). Wrzucić do wywaru grubsze części kapusty. Po kilku minutach dodać również posiekaną szalotkę, imbir (cienko pokrojony), papryczkę i czosnek. Na końcu dorzucić makaron oraz resztę kapusty oraz jarzynkę (kupiłam jarzynkę bez soli w sklepie z naturalnymi produktami). Kiedy warzywa będą całkiem miękkie doprawić zupę solą i pieprzem. Dodać również sos sojowy dla aromatu. Mięso obrać ze skóry i kości, rozdrobnić w rękach i wrzucić do zupy.

      Rosół z kapustą pak choi w stylu azjatyckim

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Rosół z kapustą pak choi w stylu azjatyckim”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 03 listopada 2018 19:16
  • piątek, 17 sierpnia 2018
    • Zupa ziemniaczana z wędzoną papryką

      Ostatnio miałam problem z pomysłami na zupy. Dzieci wyjechały do babci, więc zupa dla nas dwojga była zbędna. Pomyślałam jednak, że ze względu na sprzyjające warunki pogodowe warto wybrać się w weekend nad jezioro. A zupa to świetny pomysł na obiad, kiedy nie będę miała czasu na gotowanie w dzień wyjazdu. Ania od lat prowadzi na swoim blogu akcję kulinarną "Warzywa psiankowate". I ze wszystkich psianek wybrałam ziemniaki, bo właściwie to nigdy nie gotowałam zupy ziemniaczanej (oprócz kremu). Żeby nie było banalnie, podkręciłam smak wędzoną papryką. Jestem pewna, że moim facetom będzie smakować... Zupa powstała również w ramach wspólnego gotowania z grupą zaprzyjaźnionych blogerek. Temat to "Zupa z psiankami/psianką". Ania proponuje w tym temacie Zupę z czerwonej soczewicy z pomidorami.

      Zupa ziemniaczana z wędzoną papryką

      Składniki:

      2 skrzydełka z kurczaka
      4-5 średnich ziemniaków
      1 marchew
      1/2 średniego selera
      1/2 niewielkiej cebuli
      3-4 ząbki czosnku

      3-4 gałązki natki pietruszki
      przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu
      2 listki laurowe
      kilka kulek ziela angielskiego

      1 łyżeczka mielonego kminku
      1 łyżka czerwonej wędzonej papryki

      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      1 kopiata łyżka mąki

      sól i pieprz do smaku

      Umyte skrzydełka włożyć do garnka i zalać do pełna zimną wodą. Gotować aż mięso będzie miękkie.

      Po kilku minutach dodać obrane i pokrojone w kostkę marchew, seler, cebulę i czosnek oraz liście laurowe i ziele. Po kilku minutach dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy warzywa zmiękną, dodać przyprawę warzywną lub sól, kminek i paprykę oraz posiekaną natkę pietruszki i świeżo mielony czarny pieprz.

      Mąkę rozprowadzić dokładnie śmietankę, wlać płyn, energicznie mieszając. Po zagotowaniu wyłączyć, doprawić do smaku.

      Zupa ziemniaczana z wędzoną papryką


      Warzywa psiankowate 2018

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa ziemniaczana z wędzoną papryką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 17 sierpnia 2018 19:04
  • sobota, 30 czerwca 2018
    • Barszcz czerwony z ziemniakami II

      Dzisiaj na blogu jedna z moich ulubionych zup, a mianowicie barszcz czerwony z ziemniakami. Buraków nie wyrzucamy, ale dodajemy do zupy, dzięki czemu jest bardziej syta i zdrowsza.

      Barszcz czerwony z ziemniakami II

      Składniki:

      500 g wołowiny z kością (szponder, łata)
      4 duże buraki

      1 duża marchew
      po ½ selera i cebuli
      3-4 ząbki czosnku
      3-4 ziemniaki
      kilka suszonych grzybów
      kilka kulek ziela angielskiego
      3-4 listki laurowe
      ¼ szklanki octu winnego

      2/3 szklanki słodkiej śmietany, np. 18%
      posiekany koper l natka pietruszki (po pół pęczka)
      sól, pieprz i cukier do smaku
      1/2 szklanki koncentratu z buraków lub 1 szklanka zakwasu
      łyżeczka kminku
      2 łyżki majeranku
      przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu

      Buraki wyszorować, obrać, pokroić w kostkę. Zalać 2 szklankami wody, wlać ocet, dodać kminek. Gotować do miękkości. W osobnym dużym garnku umieścić kości wołowe, liście laurowe, ziele i grzyby. Wlać pół garnka wody. Gotować pod przykryciem aż mięso na kości zmięknie. Po 40 minutach od zagotowania wywaru dodać obrane, umyte i pokrojone w kostkę seler, marchew, a po 5 minutach ziemniaki, czosnek i cebulę. Gotować aż warzywa będą miękkie. Do wywaru warzywnego wlać wywar buraczany wraz z burakami. Ponownie zagotować, dodać przyprawę warzywną, sól, pieprz i cukier oraz posiekaną zieleninę, majeranek i śmietanę. Po 2 minutach od zagotowania wyłączyć i wówczas można dodać koncentrat buraczany lub zakwas, by wzmocnić smak i poprawić kolor.

      Barszcz czerwony z ziemniakami II

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Barszcz czerwony z ziemniakami II”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 30 czerwca 2018 10:41
  • poniedziałek, 04 czerwca 2018
  • środa, 09 maja 2018
    • Zupa z kurczaka ze szparagami i ryżem

      Sezon na szparagi trawa, więc tworzę nowe dania i świetnie się przy tym bawię. Była już zupa (poniżej przepis), a dzisiaj korzystając z wolnego dnia w pracy wymyśliłam dwie sałatki i kosztując je byłam zaskoczona, że są tak smaczne! Przepisy wkrótce na blogu...

      Zupa z kurczaka ze szparagami i ryżem
       

      Składniki:

      1 udko lub ćwiartka z kurczaka
      2 średnie marchewki lub pęczek młodych
      ½ selera
      ½ cebuli
      pęczek zielonych szparagów
      1 mała papryczka chili (użyłam żółtej)
      2-3 ząbki czosnku
      posiekana natka pietruszki lub koperek
      2/3 szklanki ryżu arborio
      1 łyżeczka ziół śródziemnomorskich
      sól
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      1 łyżka jarzynki bez soli

      Umyte mięso zalać 2 litrami zimnej wody i gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Po 40 minutach od zagotowania dodać do wywaru marchew pokrojoną w plastry. Po kilku minutach dodać ryż, pokrojoną w paseczki papryczkę, starty na drobnej tarce seler, pokrojoną w kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Po 10 minutach dodać pokrojone na kawałki (bez zdrewniałych końcówek) szparagi – najpierw środkowe części, a po 3 minutach końcówki. Na końcu wrzucić posiekaną natkę pietruszki, zioła, jarzynkę oraz sól. Zabielić śmietanką. Udko wyjąć, obrać z kości i skóry, a mięso dodać do zupy. Zupę podawać gorącą.

      Zupa z kurczaka ze szparagami i ryżem

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa z kurczaka ze szparagami i ryżem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 09 maja 2018 12:55
  • sobota, 21 kwietnia 2018
    • Kolorowa zupa jarzynowa z pieczarkami i ryżem

      U Ani trwa pieczarkowy tydzień. To moja druga pieczarkowa propozycja do tej akcji. W zaprzyjaźnionej grupie blogerek również dodajemy przepisy pieczarkowe. Szczególnie polecam przepisy Ani i Marty i Ani. Na moim blogu znajdziecie przeróżne zupy, zarówno kremowe, jak i z cząstkami warzyw. Zupa, którą dzisiaj prezentuje jest idealną propozycją przez cały rok, bo większość warzyw można kupić w sklepach i zimą, i latem...

      Kolorowa zupa z pieczarkami i ryżem

      Składniki:

      2 skrzydełka z kurczaka lub jedno z indyka
      2/3 szklanki ryżu
      ok. 150 g pieczarek
      po pół papryki w dwóch kolorach (np. czerwona i pomarańczowa)
      ok. 1/2 puszki kukurydzy
      1 marchew
      2 łodygi selera naciowego
      mały pęczek koperku
      przyprawa warzywna
      łyżeczka ziół do pizzy
      1/2 szklanki słodkiej śmietanki
      sól i pieprz do smaku

      Umyte skrzydełka włożyć do garnka i zalać do pełna zimną wodą. Gotować aż mięso będzie miękkie. Pieczarki umyć, pokroić w pół plasterki i wrzucić do wywaru razem z przepłukanym ryżem.

      Po kilku minutach dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchew, następni pokrojony w paseczki seler oraz pokrojone w kostkę papryki. Dodać również odsączoną kukurydzę. Kiedy warzywa zmiękną, dodać przyprawę warzywną i zioła oraz posiekany koperek.

      Na końcu wlać śmietankę i po zagotowaniu wyłączyć. Doprawić pieprzem i jeśli to konieczne dosolić.

      Mięso z rosołu po obraniu ze skóry i kości można posiekać do zupy lub wykorzystać do past, pierogów lub krokietów.


      Pieczarkowy Tydzień 2018

      Kolorowa zupa jarzynowa z pieczarkami i ryżem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Kolorowa zupa jarzynowa z pieczarkami i ryżem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 21 kwietnia 2018 20:39
  • poniedziałek, 09 kwietnia 2018
    • Zupa pomidorowa z makaronem

      Nie ma jeszcze pachnących słońcem pomidorów, ale są te, które pamiętają słońce latem 2017 roku. Dla nich dedykuję klasyczną, no prawie klasyczną pomidorową. Nie klasyczną polską pomidorową, bo nie została ugotowana na rosole z wczoraj...

      Zupa pomidorowa z makaronem

      Składniki:

      2 podudzia z kurczaka
      1 duża marchew
      kawałek selera
      ½ cebuli
      3 ząbki czosnku
      1/2 pęczka natki pietruszki
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      1 puszka krojonych pomidorów z sokiem
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      1,5 szklanki ugotowanego osobno makaronu
      1 łyżka masła, najlepiej sklarowanego
      1 łyżka mąki
      do smaku cukier, sól i pieprz, zioła do pizzy - ok. 1 łyżki
      ew. przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu
      

      Podudzia z kurczaka włożyć do większego garnka, zalać 6 szklankami wody i gotować 40 minut na małym ogniu pod przykryciem. Warzywa umyć i obrać, marchew i seler zetrzeć na grubej tarce, cebulę i czosnek drobno pokroić. Włożyć do wywaru i gotować do miękkości. Wyjąć mięso, które można wykorzystać do drugiego dania lub pasty do chleba lub obrać ze skóry i kości, pokroić i włożyć z powrotem do zupy. W małym garnku z nieprzywieralnym dnem rozgrzać masło, dodać koncentrat pomidorowy i smażyć ok. 2 minut. Dodać pomidory wraz z sokiem i chwilę gotować. Przełożyć do wywaru. Zabielić słodką śmietanką wymieszaną z łyżką mąki, hartując płyn gorącym wywarem. Dodać posiekaną natkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, cukrem, przyprawą warzywną i ziołami. Podawać z ugotowanym makaronem. 

      Zupa pomidorowa z makaronem

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa pomidorowa z makaronem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 kwietnia 2018 21:04
  • wtorek, 27 marca 2018
    • Żurek z białą kiełbasą i ziemniakami na domowym zakwasie

      W czajniku studzi się woda na domowy zakwas na żurek świąteczny, a ja proponuję przepis na zakwas i żurek z białą kiełbasą i ziemniakami, bo taki właśnie lubimy...

      Żurek z białą kiełbasą i ziemniakami na domowym zakwasie

      Zakwas na żurek:

      1 szklanka mąki żytniej
      3-4 ząbki czosnku
      kilka kulek ziela angielskiego
      2-3 listki laurowe
      kawałek skórki razowego chleba

      W litrowym garnku umieścić mąkę, obrany czosnek, ziele, liście laurowe i skórkę. Zalać do 3/4 bardzo ciepłą, przegotowaną wodą i dokładnie zamieszać.

      Słoik przykryć gazą albo bawełnianą ścierką i odstawić na 6-7 dni w ciepłe, ciemne miejsce. Nie można słoika wystawiać na słońce. Raz dziennie wymieszać zawartość słoika drewnianą łyżką.
       
      Po tym czasie zakwas jest już gotowy. Można używać go od razu albo zakręcić słoik i przechowywać w lodówce do około 2 tygodni.

      Składniki na żurek:

      2 i 1/2 litra wywaru, najlepiej wieprzowego (użyłam wywar z gotowania schabu z majerankiem liściem laurowym, czosnkiem i zielem angielskim oraz solą)
      3 białe kiełbasy
      cały zakwas

      kilka kulek ziela angielskiego
      3-4 liście laurowe
      suszony czosnek
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      sól i świeżo mielony pieprz
      suszony majeranek - 2 łyżki
      4 duże ziemniaki

      Wywar zagotować. Z zakwas przecedzić przez sitko z grubszymi oczkami. Wyjąć czosnek i drobno posiekać, dodać do wywaru. Po kilku minutach wlać zakwas i zagotować. Dodać suszony czosnek, majeranek i obraną, pokrojoną w plastry kiełbasę. Następnie wlać śmietankę, zagotować, przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. 
      Równocześnie obrać ziemniaki, umyć i pokroić w grubą kostkę. Ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić.

      Kostki ziemniaków przełożyć do talerzy lub misek, wlać gorący żurek.

      Żurek z białą kiełbasą i ziemniakami na domowym zakwasie

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Żurek z białą kiełbasą i ziemniakami na domowym zakwasie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 27 marca 2018 20:13
  • środa, 07 marca 2018
    • Tajska zupa z kurczakiem i warzywami

      Szukając prostej zupy w stylu azjatyckim, natknęłam się na przepis Asi. Zupę ugotowałam i bardzo mi smakowała. O dziwo, mój młodszy syn zjadł całą miskę, choć nie lubi pikantnych smaków. Zupę przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z zaprzyjaźnioną grupą blogerek.

      Tajska zupa z kurczakiem i warzywami

      Składniki:

      25 g cienkiego makaronu sojowego Vermicelli lub makaronu ryżowego (waga przed namoczeniem)
      2 łyżeczki oleju kokosowego lub innego roślinnego
      2 łyżeczki tajskiej pasty curry (zielonej lub czerwonej)*
      1 pojedyncza pierś kurczaka
      1/2 cebuli
      1/2 czerwonej papryki
      1,5 litra bulionu drobiowego
      150 g pieczarek
      5 łyżek kukurydzy z puszki
      250 ml mleka kokosowego
      2 łyżeczki sosu rybnego
      szczypiorek (pominęłam)

      Makaron włożyć do garnka, zalać zimną wodą i odstawić na 10-15 minut do namoczenia.
      W garnku na oleju podsmażyć pastę curry (oraz ewentualnie dodać całą trawę cytrynową), dodać pokrojoną na małe kawałeczki pierś kurczaka i podsmażać co chwilę mieszając przez ok. 3 minuty.
      Dodać drobno pokrojoną cebulę i razem podsmażać ok. 2 minuty. Dodać cienko pokrojoną paprykę i znów smażyć ok. 2 minuty. Wlać gorący bulion i zagotować.
      Pieczarki pokroić na cienkie plasterki i dodać do zupy. Dodać odcedzony i pokrojony na mniejsze części makaron oraz kukurydzę i gotować całość przez ok. 5 minut.
      Doprawić sosem rybnym, dodać mleko kokosowe i dokładnie wymieszać je z zupą. Odstawić z ognia, dodać posiekany szczypiorek i skropić limonką. Przed podaniem podgrzać w razie potrzeby oraz posypać listkami kolendry.
      * można kupić gotową lub zrobić własną: 2 łyżeczki startego obranego imbiru + starty 1 ząbek czosnku + posiekana 1/2 papryczki chili, warto też dodać trawę cytrynową

      Tajska zupa z kurczakiem i warzywami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Tajska zupa z kurczakiem i warzywami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 07 marca 2018 18:52
  • środa, 28 lutego 2018
    • Soczewicówka a la zupa grochowa

      Za oknem nieustający mróz poniżej 10 stopni Celsjusza. Na rozgrzewkę proponuję dziś zupę, której głównym składnikiem jest soczewica. Smakuje bardzo podobnie jak zupa grochowa. Przygotowałam ją w ramach wspólnego gotowania. Dzisiejszy temat kulinarny to "3 po 3 - soczewica, czosnek, warzywa korzeniowe". Gotuje ze mną również Marta i Malwina.

      Soczewicówka a la zupa grochowa

      Składniki:

      2 szklanki czerwonej soczewicy
      200 g chudego wędzonego boczku
      3 średnie kremowe ziemniaki

      1 niewielka pietruszka
      ½ małego selera
      2 małe marchwie
      1 duża cebula
      kilka ząbków czosnku
      sól, pieprz, majeranek
      liść laurowy, ziele angielskie
      ½ małego pęczka posiekanej natki pietruszki
      olej do smażenia
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      2 płaskie łyżki mąki pszennej

      Marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w plasterki, a boczek kostkę. Boczek zalać 5 szklankami zimnej wody, dodać liść laurowy i ziele. Zagotować. Gotować na niewielkim ogniu 2-3 minuty, dodać marchew, pietruszkę, selera, a 5 minut później ziemniaki  i gotować aż warzywa zmiękną. Wówczas dodać przepłukaną soczewicę. W czasie gotowania cebulę obrać i pokroić w kostkę. Usmażyć na oleju na złoty kolor, dodając pod koniec mąkę. Wlać szklankę gotującego się wywaru i wymieszać, by mąka dobrze się rozprowadziła, po czym dodać do warzyw. Kiedy warzywa i soczewica będą miękkie, wlać śmietankę, dodać posiekaną natkę. Doprawić zupę do smaku solą, pieprzem i majerankiem (ok. 2 łyżek). 

      Soczewicówka a la zupa grochowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Soczewicówka a la zupa grochowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 28 lutego 2018 19:07
  • poniedziałek, 26 lutego 2018
    • Bulion z kurczaka z kluskami kładzionymi

      Zamiast nitek makaronu do bulionu z kurczaka i włoszczyzny dodałam kluski kładzione. Zupa była bardziej pożywna. Polecam przygotować również taki bulion z dodatkiem świeżych pomidorów lub poza sezonem - z puszki. Można wtedy zupę zabielić, ale nie jest to konieczne, bo sam wywar jest esencjonalny.

      Rosół z kurczaka z kluskami kładzionymi

      Składniki:

      2 ćwiartki z kurczaka
      2 marchewki

      1 duży seler
      1 pietruszka
      1/2 pora
      2 liście lub kawałek włoskiej kapusty
      1 średnia cebula
      4 ząbki czosnku

      kilka suszonych grzybów
      2-3 listki laurowe
      kilka kulek ziela angielskiego
      pęczek natki pietruszki lub lubczyku
      sól i pieprz
      1 łyżka przyprawy warzywnej bez glutaminianu sodu
      2 łyżki ciemnego sosu sojowego do smaku (ew. maggi)

      Kluski:

      1 szklanka mąki
      1 jajko
      szczypta soli
      pół łyżeczki oleju
      woda

      Umyte ćwiartki z kurczaka, obrane warzywa (selera przekroić na pół), natkę, ziele, liście laurowe i grzyby zalać zimną wodą w dużym garnku, aby przykryła warzywa i mięso. Po zagotowaniu zdjąć szumy i przykryć. Cebulę przekroić na pół i opalić na palniku przed włożeniem do wywaru. Gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie zupełnie miękkie. Warzywa, grzyby, zioła i mięso wyjąć (łyżką cedzakową), a wywar przecedzić. Doprawić solą, pieprzem, przyprawą warzywną i sosem sojowym. Pokroić w kostkę marchewkę, selera i pietruszkę z wywaru. Pod koniec dodać świeżą, drobno pokrojoną natką pietruszki.

      Przygotować kluski. Do przesianej mąki wbić jajko, wsypać sól, wlać olej i tyle wody, aby ciasto dało się nabierać łyżeczką. Wymieszać dokładnie za pomocą mątewki. Wodę zagotować. Kłaść łyżką maczaną w gorącej wodzie małe kluseczki do osolonego wrzątku. Zamieszać i po powtórnym zawrzeniu gotować ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Kluski odcedzić, rozłożyć na talerze i wlać gorący bulion.

      Rosół z kurczaka z kluskami kładzionymi

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Bulion z kurczaka z kluskami kładzionymi”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 26 lutego 2018 07:31
  • poniedziałek, 05 lutego 2018
  • piątek, 01 grudnia 2017
    • Zupa gołąbkowa

      Razem z blogowymi koleżankami, z Anią Malwiną i Martą gotowałyśmy zupę z kapusty. J zdecydowałam się na ugotowanie zupę gołąbkową z włoską kapustą. Bardzo nam ta zupa smakowała, a dzieci prosiły o dokładkę :)

      Zupa gołąbkowa

      Składniki:

      2,5 litra bulionu warzywnego

      ok. 700 g wieprzowego mięsa mielonego

      ok. ćwiartka włoskiej kapusty

      1 duża marchew

      pół selera

      1 cebula

      3 ząbki czosnku

      2/3 szklanki ryżu

      500 ml passaty pomidorowej

      3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

      pół łyżeczki ziaren kminku

      pół łyżeczki oregano

      2 liście laurowe

      kilka kulek ziela

      olej do smażenia

      1 łyżeczka słodkiej papryki

      ew. 1 łyżeczka wędzonej papryki

      szczypta cukru

      pieprz czarny

      sól

      Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, wyłożyć mięso i obsmażyć. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, dodać do mięsa i podsmażyć. Pod koniec smażenia dodać obrany i drobno posiekany czosnek. Do zimnego wywaru przełożyć mięso razem z liściem laurowym i zielem. Marchew i selera obrać, zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w słupki. Dodać do wywaru. Kiedy wywar się zagotuje, dodać ryż. Kapustę grubo posiekać, dodać do wywaru razem z kminkiem. Kiedy ryż i warzywa zmiękną, wlać passatę, dodać koncentrat pomidorowy, słodką i wędzoną paprykę, oregano, sól i pieprz do smaku. Chwilę pogotować, w razie potrzeby dosłodzić. Zupa na drugi dzień gęstnieje. Należy dodać bulionu i ewentualnie doprawić.

      Zupa gołąbkowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa gołąbkowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 01 grudnia 2017 07:18
  • środa, 22 listopada 2017
    • Zupa z soczewicą i batatami

      Zupełnie nie miałam pomysłu na zupę. Tym bardziej, że moi synowie coś ostatnio marudzą przy zupach. Młodszy stwierdził, że on nie lubi już pomidorowej, co najwyżej barszcz, żurek albo rosół. A ta kompozycja powstała z tego co było w lodówce. Resztę zdziałały zioła i przyprawy. Zupa jest aromatyczna i obyło się tym razem bez marudzenia.

      Zupa z soczewicą i batatami

      Składniki:

      1,5 litra bulionu warzywnego
      250 g wędzonego boczku
      1 duża marchew
      1/2 dużego selera
      1 duży batat
      pół cebuli
      3 ząbki czosnku
      ¾ czerwonej soczewicy
      kilka suszonych pomidorów z oliwy, dobrze odsączonych, pokrojonych w kostkę
      2 łyżki suszonych płatków papryki (można pominąć)
      duża szczypta pieprzu kajeńskiego
      1 łyżeczka majeranku
      ½ łyżeczki mielonego kminku
      gałązka lubczyku
      2 gałązki posiekanego lubczyku
      2 gałązki posiekanej natki pietruszki
      łyżeczka granulowanego czosnku
      2 łyżki wędzonej słodkiej papryki
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%sól i pieprz

      Boczek i warzywa umyć, obrać, pokroić w kostkę (batata nieco grubiej). Zagotować w bulionie. Kiedy warzywa zmiękną dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przepłukaną soczewicę, pomidory i płatki papryki. Dodać wszystkie zioła i przyprawy, a na końcu wlać śmietankę. Ewentualnie dosolić i zaostrzyć pieprzem. Gotować jeszcze kilka minut, by wszystkie smaki połączyły się.

      Zupa z soczewicą i batatami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa z soczewicą i batatami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 22 listopada 2017 08:13
  • wtorek, 07 listopada 2017
  • czwartek, 02 listopada 2017
  • wtorek, 17 października 2017
    • "Flaczki" z boczniaków na indyku

      Dzisiaj na blogu aromatyczna zupa z boczniaków na indyku. Pozostaje mi jeszcze przekonać do niego moich synów, ale dzieci czasami długo dorastają do pewnych smaków.

      Flaczki z boczniaków na indyku

      Składniki:

      1 golonka z indyka
      250 g boczników

      1 duża marchew
      1/2 dużego selera
      1 mała pietruszka
      1 średnia cebula biała

      2-3 liście laurowe
      kilka kulek ziela angielskiego
      posiekany lubczyk i majeranek (najlepiej świeży, ilość wedle uznania, ja dałam po 3 gałązki)

      sól i pieprz
      1 łyżka przyprawy warzywnej (bez glutaminianu sodu)
      olej

      Umytą golonkę z indyka zalać zimną wodą w dużym garnku (ok. 6 szklanek). Po zagotowaniu zdjąć szumy, dodać ziele i liście laurowe i przykryć. Gotować do miękkości. Kiedy mięso będzie półtwarde, najpierw dodać umyte i pokrojone w paseczki boczniaki (bez twardych trzonów), a następnie dodać obraną i startą na grubych oczkach włoszczyznę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy mięso i warzywa zmiękną wyjąć golonkę, obrać ją ze skóry i kości i wkroić mięso do zupy, a wywar przyprawić solą, pieprzem i przyprawą warzywną. Dodać posiekany lubczyk i majeranek. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i przyrumienić na oleju. Gotować jeszcze kilka minut, by wszystkie smaki połączyły się.


      Flaczki z boczniaków na indyku

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „"Flaczki" z boczniaków na indyku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 17 października 2017 08:29
  • środa, 04 października 2017
    • Zupa kurkowa z makaronem orzo

      Dzisiaj na blogu zupa kurkowa z dodatkiem makaronu orzo. Smacznego!

      Zupa kurkowa z makaronem orzo

      Składniki:

      2 golonki z indyka
      1/2 dużego seler
      2 średnie marchwie
      4 ząbki czosnku
      250 g kurek
      pół cebuli
      2/3 makaronu orzo
      1 listek laurowy
      kilka ziaren ziela angielskiego
      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)
      3 łyżki posiekanej natki pietruszki
      2 łyżki posiekanego lubczyku
      2 łyżki listków majeranku (ew. suszonego)

      łyżka przyprawy do zup bez glutaminianu sodu
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%

      Mięso umyć, włożyć wraz z listkiem laurowym i zielem do garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. 40 minut. Selera i marchew obrać, umyć, zetrzeć na grubej tarce. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Kurki przelać wrzątkiem, oczyścić i pokroić większe sztuki na kawałki. Grzyby wrzucić do wywaru. Po 10 minutach dodać selera i marchew oraz obrany i posiekany  drobno czosnek. Gotować aż mięso i warzywa będą miękkie. Wówczas dodać przyprawę do zup, natkę, zioła i pieprz do smaku (najlepiej świeżo mielony). Mięso wyjąć, zdjąć skórę, oddzielić od kości, pokroić i dodać do zupy. Zabielić słodką śmietanką. Gotować jeszcze minutę. Zupę podawać gorącą.

      Zupa kurkowa z makaronem orzo

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa kurkowa z makaronem orzo”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 04 października 2017 11:21
  • sobota, 16 września 2017
  • środa, 06 września 2017
    • Pikantny kociołek

      Aromatyczne, pełne warzyw danie z jednego garnka. Szczególnie polecam jako gorące danie na rodzinnych przyjęciach.

      Pikantny kociołek

      Składniki:

      pęto dobrej jakości wędzonej kiełbasy, niezbyt tłustej
      1 cebula
      4 ząbki czosnku
      1 duża marchew
      3 łodygi selera naciowego
      4 kiszone ogórki
      2 małe papryki w różnych kolorach
      pół woreczka mrożonej fasolki szparagowej, najlepiej w dwóch kolorach
      2 puszki krojonych pomidorów
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      2 łyżki wędzonej papryki w proszku
      2 łyżki zwykłej czerwonej papryki w proszku
      olej do smażenia
      łyżeczka kminku
      pieprz, ostra czerwona papryka, przyprawa typu "jarzynka" do smaku
      posiekana natka pietruszki

      Kiełbasę pokroić w talarki. Umieścić w dużym garnku, zalać do połowy zimną wodą. Po zagotowaniu gotować kilka minut. Z papryk wyciąć gniazda nasienne i pokroić w grubszą kostkę. Wrzucić do wywaru. Następnie dodać mrożoną fasolkę, obraną i pokrojoną w kostkę marchew, selera w paseczki oraz . Kiedy warzywa zmiękną, dodać krojone pomidory, koncentrat, kminek i papryki. Dodać pokrojone w plastry ogórki. Na oleju zeszklić posiekaną w kostkę cebulę, dodając do niej na końcu posiekany drobno czosnek. Przełożyć do zupy razem z posiekaną natką i po kilku minutach gotowania doprawić do smaku przyprawą warzywną, ostrą papryką i pieprzem.

      

      Pikantny kociołek

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Pikantny kociołek”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 06 września 2017 07:37
  • czwartek, 24 sierpnia 2017
    • Zupa grysikowa

      Bardzo podobną zupę jadłam na stołówce studenckiej. Udało mi się odtworzyć po latach jej smak.

      Zupa grysikowa

      Składniki:

      2 litry bulionu lub wody
      2-3 łodygi selera
      1 duża marchew
      3 ząbki czosnku
      pół cebuli lub pora
      3 średnie ziemniaki
      2/3 szklanki kaszy manny
      1/2 szklanki słodkiej śmietanki
      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)
      4 łyżki posiekanego koperku
      sól, pieprz, przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu

      Zagotować bulion lub wodę. Selera, i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą (porem) i czosnkiem. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, dodać do wywaru. Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać kaszę i posiekany koperek. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać sól i pieprz i przyprawę warzywną do smaku. Śmietankę wlać do zupy. Zupę zdjąć z palnika, kiedy kasza się ugotuje i przelać do talerzy.

      

      Zupa grysikowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa grysikowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 24 sierpnia 2017 08:10
  • sobota, 29 lipca 2017
  • wtorek, 27 czerwca 2017
  • środa, 07 czerwca 2017
    • Barszcz ukraiński z botwiną

      Dzisiaj wspólne gotowanie pod hasłem "trzy po trzy" z Mopsem, Mirabelką, Gin oraz Malwiną. Gotujemy wspólnie danie, które zawiera trzy ważne składniki: botwinkę, ziemniaki i koper. Z tej okazji przygotowałam barszcz ukraiński z botwiną.

      Barszcz ukraiński z botwiną

      Składniki:

      1 pęczek botwinki z małymi burakami
      1 średnia marchew
      pół średniego selera
      3-4 ząbki czosnku
      3 średnie ziemniaki
      kawałek młodej kapusty
      1 puszka białej fasoli lub 300 g ugotowanej

      2/3 szklanki słodkiej śmietany, np. 18%
      posiekany koper
      gałązka lubczyku

      sól, pieprz do smaku
      1/2 szklanki koncentratu z buraków
      pół łyżeczki mielonego kminku
      przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu



      Botwinę wyszorować, buraczki obrać, pokroić w kostkę, a łodygi i liście pokroić na bardzo drobne kawałki, Selera, marchew i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Botwinę, selera, marchew i pokrojony drobno kminek zalać 4-5 szklankami wody. Gotować do miękkości. W połowie czasu gotowania dodać kosteczki ziemniaków i poszatkowaną kapustę, gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dodać przyprawę warzywną, sól, pieprz, kminek i oraz posiekany koper i lubczyk, po kilku minutach wlać śmietankę. Po 2 minutach od zagotowania wyłączyć i wówczas można dodać koncentrat buraczany, by wzmocnić smak i poprawić kolor.

      Barszcz ukraiński z botwiną

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Barszcz ukraiński z botwiną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 07 czerwca 2017 19:05
  • środa, 24 maja 2017

Kalendarz

Grudzień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...