Malinowa czerwień

Wieprzowina i wołowina

  • środa, 18 października 2017
  • sobota, 07 października 2017
    • Leczo z papryką, cukinią i dynią

      Leczo z papryką, cukinią i dynią

      Składniki:

      500 g karkówki
      przyprawa do karkówki
      250 g chudego wędzonego boczku

      1 duża cebula, np. czerwona
      4 ząbki czosnku
      2 czerwone papryki
      2 młode cukinie żółte
      2 młode cukinie zielone
      ok 350 g obranej i wypestkowanej dyni (użyłam odmiany Muskat)
      

      600 ml passaty pomidorowej
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      2 łyżki wędzonej papryki w proszku
      chili do smaku

      2 łyżki słodkiej papryki
      1 łyżeczka kminku
      kilka kulek jałowca

      posiekana natka pietruszki oraz lubczyk (dałam suszon)
      olej do smażenia
      sól i pieprz

      Mięso pokroić w kostkę, posypać przyprawą do karkówki, usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, przełożyć do garnka. Następnie pokrojoną cebulę i zeszklić na oleju, dodać pokrojony w grubą kostkę boczek, zrumienić, dodając pod koniec posiekany drobno czosnek i dodać do mięsa razem z kminkiem i jałowcem. Zalać mięso wrzątkiem, by je przykryło i gotować do miękkości. Kiedy mięso już będzie prawie miękkie dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę, a po 5 minutach pokrojoną w kostkę cukinię (ze skórką). Po kilku minutach również dynię pokrojoną w kostkę. Kiedy warzywa i mięso będą już miękkie, wlać passatę i koncentrat. Gotować ok. 5 minut do połączenia się smaków, doprawić, dodać, papryki w proszku, chili, pieprz i ewentualnie sól. Na końcu dodać posiekaną natkę oraz lubczyk. Leczo podawać gorące w miseczkach, z pieczywem.

      

      Leczo z papryką, cukinią i dynią

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Leczo z papryką, cukinią i dynią”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 07 października 2017 16:23
  • piątek, 29 września 2017
    • Oszukane gołąbki z kaszą jaglaną i cukinią

      W internecie możemy znaleźć wiele przepisów na tak zwane "oszukane gołąbki". Przygotowuje się je na bazie mięsa, kapusty i ryżu z przyprawami i smaży panierowane w bułce tartej jak mielone. Wymyśliłam nieco zmodyfikowaną wersję tej potrawy i zamiast ryżu jest kasza jaglana, a kapustę zamieniłam na tartą cukinię. Sos pomidorowy doprawiłam wędzoną papryką w proszku, która zmieniła jego smak na bardziej wyrazisty.

      Oszukane gołąbki z kaszą jaglaną i cukinią

      Składniki:

      1 młoda cukinia
      1 i 1/4 szklanki kaszy jaglanej
      800 g mielonego mięsa wieprzowego, np. łopatki lub karkówki
      1 duża cebula
      3-4 ząbki czosnku
      kminek i majeranek
      1 łyżeczka włoskich ziół
      przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu
      sól i pieprz
      2 jajka

      Sos:

      2 łyżki masła
      2 łyżki mąki
      3 łyżki koncentratu pomidorowego 
      ½ szklanki słodkiej śmietanki 18%
      2 łyżki słodkiej papryki
      1 łyżka wędzonej papryki
      1 łyżeczka włoskich ziół
      sól, cukier i pieprz do smaku

      oraz olej do smażenia i bułka tarta do panierowania

      Kaszę ugotować w około 3 szklankach osolonej. Gotować do miękkości, potem odcedzić nadmiar wody i odstawić do wystudzenia.

      Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju, dodać zmiażdżony czosnek i usmażyć. Odłożyć.

      Cukinię umyć, zetrzeć na grubej tarce. Dodać sól, wymieszać i wycisnąć nadmiar soku. Wymieszać z kaszą i surowym mięsem, dodać zioła, kminek, majeranek, natkę i przyprawę warzywną oraz jajka. Masę formować jak sznycle, panierować w bułce tartej i smażyć z obu stron na rumiano.

      Przygotować sos. Masło stopić w rondelku,  dodać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Po chwili dodać koncentrat i chwilę smażyć. Dodać słodką paprykę w proszku. Wlać 2 szklanki wody lub bulionu warzywnego i rozprowadzić trzepaczką mąkę z koncentratem, zagotować. Dodać sól, pieprz i zioła, a w razie potrzeby cukier. Wlać śmietankę i mieszając, zagotować. Doprawić solą i pieprzem, można dodać również posiekaną natkę pietruszki.

      Gorącym sosem polać usmażone gorące gołąbki.


      Oszukane gołąbki z kaszą jaglaną i cukinią

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Oszukane gołąbki z kaszą jaglaną i cukinią”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 29 września 2017 07:50
  • wtorek, 26 września 2017
    • Bitki wołowe z prawdziwkami

      Wkrótce zasypię Was potrawami z grzybów. Prawdziwki uzbierałam z moją rodzinką. Sporą część ususzyłam, część zjedliśmy na świeżo i jeszcze udało mi się trochę zamrozić. Dziś zapraszam na bitki wołowe z prawdziwkami.

      Bitki wołowe z prawdziwkami

      Składniki:

      800 g wołowiny na pieczeń

      pół łyżeczki suszonego rozmarynu lub igły z 1 gałązki świeżego

      łyżeczka kminku

      2 liście laurowe

      kilka ziaren ziela angielskiego

      250 mrożonych 300 g świeżych prawdziwków

      2-3 ząbki czosnku

      1 cebula

      masło klarowane lub olej do smażenia

      Mięso wyfiletować, lekko rozbić (na ok. 1 cm). Nie solić! Smażyć do lekkiego zrumienienia z każdej strony na rozgrzanym maśle lub oleju. Przełożyć do patelni z przykrywą, zalać wrzątkiem 2-3 cm ponad mięsem, gotować na małym ogniu. W połowie gotowania (po ok. 30 min.) dodać oczyszczone i pokrojone w kostkę grzyby, kminek, rozmaryn listek laurowy, ziele i dusić. Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę, drobno posiekać czosnek. Kiedy mięso będzie prawie miękkie dodać cebulę i czosnek. Gotować kilka minut. Jeśli sos będzie za rzadki, rozpuścić 1-2 łyżki mąki w 1/2 szklanki zimnej wody i wlać szybko do gotującego sosu, energicznie mieszając. Gotować jeszcze kilka minut, na końcu doprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Podawać z kaszą gryczaną oraz ćwikłą, surówką z kapusty lub z gotowaną kapustą.

      Bitki wołowe z prawdziwkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Bitki wołowe z prawdziwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 26 września 2017 12:09
  • wtorek, 12 września 2017
  • czwartek, 07 września 2017
    • Scbab w piwie z ziemniakami

      Dzisiaj danie dla głodomorów. Do przygotowania tego dania wykorzystałam gotowany schab, który robię jako wędlinę na kanapki . Do tego grubo krojone ziemniaki i całość duszona w piwie z pikantnymi dodatkami. Do tego zestawu pasuje surówka z kiszonej, białej lub modrej kapusty lub buraczki w dowolnej formie.

      Scbab w piwie z ziemniakami

      Składniki:

      1/2 kg gotowanego lub pieczonego schabu
      1 szklanka piwa
      2 cebule pokrojone w piórka
      3-4 posiekane ząbki czosnku
      5 średnich kremowych ziemniaków - obranych, ugotowanych, pokrojonych w grube plastry
      1 łyżka ostrej musztardy
      2 łyżki oleju
      1 łyżeczka kminku
      1 łyżka majeranku
      2 liście laurowe
      kilka kulek ziela i jałowca
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      3-4 łyżki sosu sojowego (można zastąpić 2 łyżkami maggi)
      2 łyżki sosu worcester
      sól i pieprz
      posiekany koper

      Schab pokroić w grube kawałki Obsmaż na oleju. Dodaj cebulę i smażyć, mieszając. Dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze chwilę aż cebula zmięknie. Podlać szklanką piwa, dodać zioła i dusić pod przykryciem ok.10 minut.

      Dodać pokrojone ziemniaki i koncentrat pomidorowy oraz musztardę. Gotować aż sos zredukuje się nieco. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosami
      Wierzch posypać koperkiem.

      

      Scbab w piwie z ziemniakami

      Scbab w piwie z ziemniakami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Scbab w piwie z ziemniakami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 07 września 2017 10:56
  • poniedziałek, 04 września 2017
    • Szaszłyki z karkówki, bakłażana i śliwek

      Bardzo lubię świeże śliwki w wytrawnych daniach. Dodaję je do różnych mięs, najczęściej jednak do wieprzowiny. Dzisiaj przepis na szaszłyki z karkówką oraz kiełbasą, czerwoną cebulą, pieczarkami i bakłażanem.

      Szaszłyki z karkówki, bakłażana i śliwek

      Składniki:

      ok. 500 g karkówki
      kilka dużych śliwek
      laska chudej kiełbasy
      4 małe czerwone cebule, np. czerwonych przekrojonych na pół
      1 średni bakłażan
      ok. 250 g średnich pieczarek

      sól, pieprz, słodka czerwona papryka, zioła do pizzy
      kilka łyżek słodkiego sosu chili
      2-3 łyżki oleju

      Marynata do karkówki:

      2 łyżeczki octu balsamicznego z Modeny
      1 łyżka musztardy

      1 łyżka dowolnego oleju

      1/2 łyżeczki suszonego majeranku
      pół szklanki keczupu

      1/2 łyżeczki ziaren kminku

      1 łyżeczka słodkiej papryki

      1 łyżeczka wędzonej papryki
      2 ząbki czosnku, zmiażdżone

      świeży majeranek i rozmaryn
      sól i pieprz

      Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Pokrojone w kostkę mięso zalać marynatą, wymieszać, przykryć i odstawić na godzinę. do lodówki. 

      Bakłażany pokroić w grubą kostkę, obraną cebulę, kiełbasę i cukinię w grube plastry, śliwki przekroić na pół i wypestkować, a pieczarki oczyścić i odciąć trzonki. Kawałki mięsa, kiełbasę, pieczarki i warzywa nabijać na przemian na patyczki do szaszłyków. Całość z obu stron posypać solą, pieprzem, słodką czerwona papryka, ziołami do pizzy i grillować do miękkości mięsa i warzyw i średniego zrumienienia.

      Szaszłyki z karkówki, bakłażana i śliwek

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Szaszłyki z karkówki, bakłażana i śliwek”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 04 września 2017 11:42
  • piątek, 25 sierpnia 2017
    • Roladki schabowe z papryką w sosie z Ajvarem

      Dzisiaj na moim blogu propozycja na weekendowy obiad, a mianowicie roladki ze schabu, a w nich salami, papryka i ser. Mięso dusiłam w sosie z dodatkiem Ajvaru i wędzonej papryki w proszku, którą od pewnego czasu dodaję do wielu moich dań. Zapraszam i polecam!

      Roladki schabowe z papryką w sosie z Ajvarem

      Składniki na 10 roladek:

      10 grubszych plastrów schabu (ok. 1,5 cm)
      salami w plastrach
      po pół papryki zielonej i żółtej pokrojonej w paski
      kawałek sera żółtego
      sól, słodka papryka, pieprz, przyprawa do chili con carne, suszony czosnek

      olej do smażenia

      Sos:
      1 duża cebula
      ok. szklanki Ajvaru, najlepiej łagodnego
      1 łyżeczka wędzonej papryki
      sól, pieprz do smaku
      3 ząbki czosnku

      Mięso umyć, osuszyć i rozbić bardzo cienko. Obsypać delikatnie z obu stron przyprawami. Na brzegu każdego płata ułożyć po plastrze salami, po pasku obu papryk i podłużnym kawałku sera. Zrolować, dopinając wykałaczkami brzegi. Obsmażyć na gorącym oleju na lekko złoty kolor z każdej strony. Przełożyć do większego garnka, zalać taką ilością wrzącej wody, by przykryło mięso. W razie potrzeby dolewać gorącej wody. Dusić przykryte mięso do miękkości. W trakcie gotowania obrać cebulę i czosnek, pokroić w kostkę i dodać do wywaru z mięsa. Kiedy mięso zmięknie, dodać Ajvar, wędzoną paprykę w proszku, przemieszać i gotować kilka minut. Do sosu można również dodać posiekaną natkę pietruszki czy lubczyk. Podawać z kaszą jęczmienną i dowolną surówką lub mizerią.

      

      Roladki schabowe z papryką w sosie z Ajvarem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Roladki schabowe z papryką w sosie z Ajvarem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 25 sierpnia 2017 12:22
  • poniedziałek, 21 sierpnia 2017
  • środa, 02 sierpnia 2017
  • środa, 26 lipca 2017
    • Gulasz wieprzowy z kurkami i suszonymi pomidorami

      Przyszła pora na kurki. Użyłam ich jako dodatku do gulaszu z mięsem wieprzowym i suszonymi pomidorami. Do tego młode ziemniaki lub kasza gryczana i prosta w wykonaniu sałatka z ogórków małosolnych. Zapraszam serdecznie!

      Gulasz wieprzowy z kurkami i suszonymi pomidorami

      Składniki:

      700 g szynki wieprzowej

      250 g świeżych kurek

      10 suszonych pomidorów (dokładnie odcedzonych z oliwy)

      1 duża cebula

      3-4 ząbki czosnku

      sól, pieprz,

      po 2 gałązki natki pietruszki i lubczyku

      1 gałązka rozmarynu

      2 gałązki majeranku

      olej do smażenia

      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%

      1 łyżka mąki

      sok z cytryny

      Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Przyprawić solą i pieprzem, obsmażyć na 3 łyżkach oleju. Przełożyć do średniego garnka. Zalać 2 szklankami wrzątku i dusić pod przykryciem. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec smażenia dodać do cebuli obrany i posiekany drobno czosnek. Przełożyć do mięsa. Kurki sparzyć wrzątkiem i moczyć jakiś czas, potem kilkakrotnie wypłukać, odcedzić i skropić sokiem z cytryny. Przełożyć do garnka z mięsem. Pomidory posiekać i dodać do mięsa i grzybów. Kiedy mięso i grzyby będą miękkie, a suszone pomidory napęcznieją od sosu, dodać posiekane zioła (wcześniej z łodyżki obrać rozmaryn i majeranek). Gotować 2-3 minuty. W śmietance rozmieszać dokładnie mąkę, by nie było grudek. I szybko wlać do gotującego się wywaru, ciągle mieszając, zagotować. Po dwóch minutach gotowania zdjąć gulasz z palnika. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.

      Gulasz wieprzowy z kurkami i suszonymi pomidorami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Gulasz wieprzowy z kurkami i suszonymi pomidorami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 26 lipca 2017 07:50
  • poniedziałek, 10 lipca 2017
    • Lekki bigos z młodej kapusty

      Uwielbiam młodą kapustę. Mąż kupił dość dużą główkę. wiec od razu pomyślałam o bigosie, choć lato mamy i bigos to raczej zimowe danie. Jednak pomyślałam, że kupię młodą kiszoną kapustę i bigos będzie wyśmienity. I rzeczywiście jest przepyszny. Dodałam do niego grzyby, ale ze śliwek i wina zrezygnowałam, by bigos miał delikatniejszy smak. Kapusta po prostu rozpływa się w ustach. Koniecznie taki ugotujcie!

      Lekki bigos z młodej kapusty

      Składniki:

      750 g kapusty kiszonej
      750 g młodej kapusty słodkiej
      400 g chudej wieprzowiny (np. szynki)
      250 g salami w kawałku
      350 g kiełbasy, np. głogowskiej
      garść grzybów suszonych
      ok. 6 śliwek suszonych (pominęłam)
      2 liście laurowe
      kilka ziaren pieprzu ziarnistego
      kilka ziaren ziela angielskiego
      1 łyżka kminku
      1 duża, najlepiej młoda cebula
      3 ząbki czosnku
      2-3 łyżki oleju
      pieprz, majeranek, ew. sól i cukier
      1 puszka pomidorów krojonych
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      łyżeczka maggi
      1 łyżka przyprawy warzywnej bez glutaminianu sodu
      po łyżce słodkiej i wędzonej papryki

      sól i pieprz

      Obie kapusty poszatkować, przełożyć do dwóch osobnych dużych garnków i zalać niewielką ilością po 4 szklanki wody.
      Do kapusty kiszonej dodać suszone grzyby, ziarna pieprzu, kminek i ziele angielskie oraz liście laurowe, a do świeżej przyprawę warzywną. Obie kapusty doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Do kiszonej kapusty, jeśli wyparuje woda, należy dolać wrzątku.
      Wieprzowinę oczyścić, umyć, pokroić w kostkę. Mięso przełożyć do garnka z kapustą świeżą.
      Kiełbasę i salami bez skóry pokroić w kostkę. Po pół godzinie duszenia mięsa przełożyć kiełbasę i salami do garnka ze słodką kapustą. Na patelni przesmażyć posiekaną cebulę, posiekany drobno czosnek i także przełożyć do garnka. Całość gotować na wolnym ogniu aż mięso całkowicie zmięknie.

      Suszone śliwki pokroić na cienkie paseczki i dodać do garnka (do tego bigosu nie dodawałam, zrezygnowałam również z wina, bo nie chciałam, by bigos miał ciężki smak). Dodać pomidory w puszce wraz z sokiem (można zastąpić pokrojonymi w kostkę świeżymi pelati lub malinowymi) oraz koncentrat pomidorowy. Po kilkunastu kolejnych minutach bigos doprawić solą, pieprzem, majerankiem, słodką i wędzoną papryką i jeśli bigos będzie zbyt kwaśny, również cukrem. Bigos jest smaczniejszy po minimum dwukrotnym przegotowaniu. Podczas podgrzewania należy często mieszać i ewentualnie dolewać wody, aby się nie przypalił. Smacznego!

      Lekki bigos z młodej kapusty

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Lekki bigos z młodej kapusty”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 10 lipca 2017 12:52
  • czwartek, 22 czerwca 2017
  • czwartek, 11 maja 2017
  • poniedziałek, 24 kwietnia 2017
    • Krokiety z wołowiną, salami, soczewicą i pieczarkami

      Ciasto naleśnikowe:

      2 szklanki mąki pszennej

      1 szklanka wody mineralnej gazowanej

      1,5 szklanki mleka

      1/2 łyżeczki oleju

      2 jajka

      sól, szczypta cukru pudru

      olej do smarowania patelni

      Farsz:

      500 g mielonej wołowiny

      500 g pieczarek

      1 duża cebula

      1 szklanka czerwonej soczewicy

      ok. 160 g salami w dużych plastrach

      3 ząbki czosnku

      sól i pieprz, słodka i wędzona papryka, zioła prowansalskie lub włoskie

      jajka i bułka tarta do panierowania

      olej do smażenia

      Soczewicę przepłukać i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić.

      Obraną cebulę pokroić w drobną kosteczkę i smażyć na niewielkiej ilości oleju, gdy się zeszkli wyłożyć mięso i usmażyć. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Pieczarki umyć, osuszyć i zetrzeć na grubej tarce. Pieczarki wrzucić na patelnię, podgrzewać aż odparują z nich wszystkie soki. Dodać pod koniec zioła prowansalskie lub włoskie oraz obie papryki. Salami pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki farszu wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

      Wszystkie składniki na ciasto zmiksować ze sobą. Smażyć naleśniki z obu stron na dobrze nagrzanej patelni wysmarowanej olejem za pomocą pędzelka, najlepiej silikonowego.

      Na środek każdego naleśnika nałożyć ok. 3 łyżki farszu. Boki i tył naleśników zginać do środka. Zwijać w rulony. Panierować w jajku i bułce tartej. Obsmażyć na małym ogniu na niewielkiej ilości oleju. Podawać z barszczem czerwonym do picia.



      
      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Krokiety z wołowiną, salami, soczewicą i pieczarkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 24 kwietnia 2017 19:35
  • piątek, 21 kwietnia 2017
    • Zapiekanka makaronowa z salami, pieczarkami i warzywami

      Zaletą zapiekanek jest to, że szybko się je przygotowuje. Najczęściej robię zapiekanki na bazie makaronu i jakiegoś mięsa. Tym razem wybrałam salami i dodałam również pieczarki, paprykę i kukurydzę, a to wszystko skąpane w sosie śmietanowym z ziołami i zapieczone z żółtym serem. 

      Zapiekanka makaronowa z salami, pieczarkami i warzywami

      Składniki:

      300 g makaronu penne (rurki)
      ok. 150 g pikantnego salami

      pół puszki kukurydzy
      250 g pieczarek
      1 czerwona papryka
      1 cebula
      2 ząbki czosnku

      pikantna przyprawa do kurczaka (najlepiej z ostrą papryką)
      sól i pieprz, suszony czosnek, zioła śródziemnomorskie (do pizzy, spaghetti)
      1,5 szklanki mleka

      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      olej do smażenia
      1 łyżka masła
      2 płaskie łyżki mąki
      ok. 200 g sera żółtego

      Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Pieczarki umyć, pokroić w plastry. Salami, cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Cebulę zaszklić na oleju, dodać pieczarki i usmażyć. Pod koniec smażenia dodać posiekany drobno czosnek. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Makaron wymieszać z salami, pieczarkami i pozostałymi warzywami, wymieszać.
      Przygotować sos. Masło stopić, dodać mąkę i ciągle mieszając wlać mleko. Zagotować. Dodać sól, pieprz, zioła i suszony czosnek. Chwilę pogotować, zabielić słodką śmietanką, wymieszać i ewentualnie doprawić solą lub pieprzem. Zagotować. Wlać do makaronu, warzyw oraz pieczarek i dobrze wymieszać, by sos oblepił składniki. Na wierzch zetrzeć ser żółty i zapiekać ok. 45 minut w 190oC.



      

      Zapiekanka makaronowa z salami, pieczarkami i warzywami

      Zapiekanka makaronowa z salami, pieczarkami i warzywami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekanka makaronowa z salami, pieczarkami i warzywami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 21 kwietnia 2017 08:27
  • poniedziałek, 03 kwietnia 2017
  • poniedziałek, 27 lutego 2017
    • Fasolka po bretońsku

      Oto moja wersja jednej z kultowych potraw polskiej kuchni. Fasolkę po bretońsku wolę z chudym mięsem wieprzowym niż z kiełbasą. A zimą to danie smakuje najbardziej...

      Składniki:

      400 g suchej fasoli (dałam 250 g białej i 150 g czerwonej)

      500 g passaty pomidorowej

      2 łyżki koncentratu pomidorowego

      1 cebula

      3 ząbki czosnku

      500 g mięsa wieprzowego (z szynki)

      4 kulki ziela angielskiego

      2 liście laurowe

      1 łyżeczka kminku

      2 łyżki suszonego majeranku

      2 łyżki słodkiej papryki

      sól i świeżo mielony pieprz

      Fasolę przepłukać. Przełożyć do garnka i zalać wodą o temperaturze pokojowej, tak, aby ponad fasolą znajdowało się około 5 centymetrów płynu. Pozostawić na minimum 12 godzin do namoczenia. W razie potrzeby dolać wody.

      Po tym czasie odlać wodę, w której fasolka się moczyła i nalać świeżej na tę samą wysokość. Dodać listek laurowy, ziele angielskie. Fasolkę gotować pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby uzupełniać odparowaną wodę.

      Cebulę i mięso pokroić w kostkę. Na patelni lub w szerokim garnku rozgrzać olej. Wrzucić posiekaną cebulę i smażyć aż się zeszkli. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, mięso i podsmażyć, aż się lekko przyrumieni. Dodać do fasoli i gotować aż mięso będzie zupełnie miękkie. Następnie wlać passatę, przecier i chwilę i gotować kilka minut, Doprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami i jeszcze chwilę gotować, aby wszystkie smaki połączyły się. Można dodać do fasolki posiekaną natkę pietruszki.



      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Fasolka po bretońsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 lutego 2017 08:47
  • poniedziałek, 20 lutego 2017
    • Gulasz wołowy z grzybami, ciecierzycą i suszonymi śliwkami

      Dzisiaj na blogu aromatyczny gulasz wołowy z ciecierzycą. Podałam go z pęczakiem.

      Gulasz wołowy z grzybami, ciecierzycą i suszonymi śliwkami

      Składniki:

      800 g łopatki wołowej
      1 duża cebula
      kilka ząbków czosnku
      1 duża marchew
      1 duży korzeń pietruszki
      1,5 szklanki ciecierzycy
      szklanka suszonych grzybów
      ok. 120 g suszonych śliwek
      pęczek natki pietruszki
      po 2 łyżki sosu sojowego i worcestershire
      po 2 łyżki słodkiej i wędzonej papryki
      3 liście laurowe
      po kilka kulek ziela i jałowca
      łyżeczka suszonego rozmarynu
      łyżeczka ziaren kminku
      po łyżce sproszkowanego kminku i czosnku
      pół płaskiej łyżeczki ostrej papryki
      sól i pieprz
      olej do smażenia
      mały pęczek natki pietruszki

      Ciecierzycę moczyć kilka godzin, następnie ugotować. Wołowinę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę na rozgrzanym oleju (nie dodawać soli ani pieprzu). Przełożyć do dużego garnka razem z grzybami, zielem, jałowcem, ziarnami kminku i liśćmi laurowymi. Zalać wodą tak, by woda całkowicie przykryła mięso. Dusić do miękkości pod przykryciem.

      W tym czasie cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, a pod koniec dodać rozgnieciony czosnek. Usmażyć. Przełożyć do mięsa. Pietruszkę i marchew obrać, umyć i pokroić w grubą kostkę, przełożyć do mięsa. Śliwki posiekać w paski, dodać do wywaru. Na końcu wlać ugotowaną ciecierzycę z pół - 2/3 szklanki wody po jej gotowaniu.

      Kiedy warzywa i mięso będą miękkie dodać posiekaną natkę pietruszki, suszony czosnek, suszony kminek, papryki oraz sos sojowy i worcestershire. Doprawić solą i pieprzem. Gulasz podawać z pęczakiem.

      

      Gulasz wołowy z grzybami, ciecierzycą i suszonymi śliwkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Gulasz wołowy z grzybami, ciecierzycą i suszonymi śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 20 lutego 2017 08:57
  • poniedziałek, 16 stycznia 2017
  • wtorek, 03 stycznia 2017
    • Pierogi z mięsem

      Mięso z rosołu czasami mrożę, i gdy uzbiera się większa porcja, przygotowuję krokiety, paszteciki lub pasty do chleba. Tym razem mięso zużyłam do farszu na pierogi.

      Pierogi z mięsem

      Ciasto:

      3 szklanki mąki, najlepiej poznańskiej
      1 jajko
      2-3 łyżki oleju (będzie bardziej elastyczne)
      1 niepełna łyżeczka soli
      1 szklanka bardzo ciepłej wody

      Nadzienie:

      500 g ugotowanego mięsa (u mnie filety z kurczaka i szponder wołowy)
      1  cebula
      sól i pieprz do smaku

      kilka kropel maggi
      suszony czosnek
      oraz kawałek boczku lub słoniny do okraszenia pierogów
      masło klarowane lub olej

      Mięso zmielić, przyprawić.
      Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle lub oleju. Ostudzić. Dodać do mięsa i dokładnie wymieszać. Farsz doprawić solą, pieprzem suszonym czosnkiem i odrobiną maggi. Gdyby farsz był za suchy dodać nieco rosołu lub wody.
      Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 3-4 porcje, każdą rozwałkowywać na grubość 2 milimetrów. Wykrawać szklanką lub foremką koła o średnicy 6-7 cm, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu i zlepiać brzegi. Gotować na średnim ogniu do miękkości (ok. 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię) w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Następnie łyżką cedzakową wykładać na talerze, polewając okraszone pokrojonym w drobną kostkę i przesmażonym z łyżką masła boczkiem lub słoniną. 
      




      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Pierogi z mięsem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 03 stycznia 2017 10:02
  • wtorek, 13 grudnia 2016
  • piątek, 09 grudnia 2016
  • środa, 30 listopada 2016
    • Pulpety w sosie pomidorowym

      Dzisiaj nic wymyślnego, zwyczajne pulpety w sosie pomidorowym. Jest to danie, które wszystkim smakuje i nie wymaga długiego stania przy kuchni.

      Pulpety w sosie pomidorowym

      Składniki:

      800 g mielonego mięsa (użyłam łopatki wieprzowej)
      kminek
      zioła prowansalskie lub włoskie
      2 posiekane ząbki czosnku
      sól i pieprz
      2 jajka
      1 mała sucha kajzerka
      mąka do panierowania
      puszka krojonych pomidorów
      1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      sól, cukier i świeżo mielony pieprz
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      słodka i ostra papryka w proszku

      pół pęczka natki pietruszki

      Na ogniu postawić szeroki garnek i wlać 4 szklanki wody. Zagotować.

      Kajzerkę namoczyć w zimnej wodzie, a gdy napęcznieje, dobrze odcisnąć, rozdrobnić w palcach. Dodać do mięsa razem z rozkłóconymi jajkami. Przyprawić solą, pieprzem, kminkiem, posiekanym czosnkiem i ziołami prowansalskimi, masę porządnie wyrobić rękoma.

      Formować kulki wielkości moreli, następnie obtoczyć z każdej strony w mące i wrzucić na wrzątek. Dusić na małym ogniu pod przykryciem kilkanaście minut.

      Pomidory przełożyć do mięsa. Dusić do odparowania części soku. Dodać koncentrat i słodką śmietankę. Rozprowadzić do rozpuszczenia. Przyprawić solą, cukrem, ziołami, mielonym pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.

      Pulpety w sosie pomidorowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Pulpety w sosie pomidorowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 30 listopada 2016 07:46
  • poniedziałek, 21 listopada 2016

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...