Malinowa czerwień

Wieprzowina i wołowina

  • poniedziałek, 27 lutego 2017
    • Fasolka po bretońsku

      Oto moja wersja jednej z kultowych potraw polskiej kuchni. Fasolkę po bretońsku wolę z chudym mięsem wieprzowym niż z kiełbasą. A zimą to danie smakuje najbardziej...

      Składniki:

      400 g suchej fasoli (dałam 250 g białej i 150 g czerwonej)

      500 g passaty pomidorowej

      2 łyżki koncentratu pomidorowego

      1 cebula

      3 ząbki czosnku

      500 g mięsa wieprzowego (z szynki)

      4 kulki ziela angielskiego

      2 liście laurowe

      1 łyżeczka kminku

      2 łyżki suszonego majeranku

      2 łyżki słodkiej papryki

      sól i świeżo mielony pieprz

      Fasolę przepłukać. Przełożyć do garnka i zalać wodą o temperaturze pokojowej, tak, aby ponad fasolą znajdowało się około 5 centymetrów płynu. Pozostawić na minimum 12 godzin do namoczenia. W razie potrzeby dolać wody.

      Po tym czasie odlać wodę, w której fasolka się moczyła i nalać świeżej na tę samą wysokość. Dodać listek laurowy, ziele angielskie. Fasolkę gotować pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby uzupełniać odparowaną wodę.

      Cebulę i mięso pokroić w kostkę. Na patelni lub w szerokim garnku rozgrzać olej. Wrzucić posiekaną cebulę i smażyć aż się zeszkli. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, mięso i podsmażyć, aż się lekko przyrumieni. Dodać do fasoli i gotować aż mięso będzie zupełnie miękkie. Następnie wlać passatę, przecier i chwilę i gotować kilka minut, Doprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami i jeszcze chwilę gotować, aby wszystkie smaki połączyły się. Można dodać do fasolki posiekaną natkę pietruszki.



      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Fasolka po bretońsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 lutego 2017 08:47
  • poniedziałek, 20 lutego 2017
    • Gulasz wołowy z grzybami, ciecierzycą i suszonymi śliwkami

      Dzisiaj na blogu aromatyczny gulasz wołowy z ciecierzycą. Podałam go z pęczakiem.

      Gulasz wołowy z grzybami, ciecierzycą i suszonymi śliwkami

      Składniki:

      800 g łopatki wołowej
      1 duża cebula
      kilka ząbków czosnku
      1 duża marchew
      1 duży korzeń pietruszki
      1,5 szklanki ciecierzycy
      szklanka suszonych grzybów
      ok. 120 g suszonych śliwek
      pęczek natki pietruszki
      po 2 łyżki sosu sojowego i worcestershire
      po 2 łyżki słodkiej i wędzonej papryki
      3 liście laurowe
      po kilka kulek ziela i jałowca
      łyżeczka suszonego rozmarynu
      łyżeczka ziaren kminku
      po łyżce sproszkowanego kminku i czosnku
      pół płaskiej łyżeczki ostrej papryki
      sól i pieprz
      olej do smażenia
      mały pęczek natki pietruszki

      Ciecierzycę moczyć kilka godzin, następnie ugotować. Wołowinę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę na rozgrzanym oleju (nie dodawać soli ani pieprzu). Przełożyć do dużego garnka razem z grzybami, zielem, jałowcem, ziarnami kminku i liśćmi laurowymi. Zalać wodą tak, by woda całkowicie przykryła mięso. Dusić do miękkości pod przykryciem.

      W tym czasie cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, a pod koniec dodać rozgnieciony czosnek. Usmażyć. Przełożyć do mięsa. Pietruszkę i marchew obrać, umyć i pokroić w grubą kostkę, przełożyć do mięsa. Śliwki posiekać w paski, dodać do wywaru. Na końcu wlać ugotowaną ciecierzycę z pół - 2/3 szklanki wody po jej gotowaniu.

      Kiedy warzywa i mięso będą miękkie dodać posiekaną natkę pietruszki, suszony czosnek, suszony kminek, papryki oraz sos sojowy i worcestershire. Doprawić solą i pieprzem. Gulasz podawać z pęczakiem.

      

      Gulasz wołowy z grzybami, ciecierzycą i suszonymi śliwkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Gulasz wołowy z grzybami, ciecierzycą i suszonymi śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 20 lutego 2017 08:57
  • poniedziałek, 16 stycznia 2017
  • wtorek, 03 stycznia 2017
    • Pierogi z mięsem

      Mięso z rosołu czasami mrożę, i gdy uzbiera się większa porcja, przygotowuję krokiety, paszteciki lub pasty do chleba. Tym razem mięso zużyłam do farszu na pierogi.

      Pierogi z mięsem

      Ciasto:

      3 szklanki mąki, najlepiej poznańskiej
      1 jajko
      2-3 łyżki oleju (będzie bardziej elastyczne)
      1 niepełna łyżeczka soli
      1 szklanka bardzo ciepłej wody

      Nadzienie:

      500 g ugotowanego mięsa (u mnie filety z kurczaka i szponder wołowy)
      1  cebula
      sól i pieprz do smaku

      kilka kropel maggi
      suszony czosnek
      oraz kawałek boczku lub słoniny do okraszenia pierogów
      masło klarowane lub olej

      Mięso zmielić, przyprawić.
      Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle lub oleju. Ostudzić. Dodać do mięsa i dokładnie wymieszać. Farsz doprawić solą, pieprzem suszonym czosnkiem i odrobiną maggi. Gdyby farsz był za suchy dodać nieco rosołu lub wody.
      Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 3-4 porcje, każdą rozwałkowywać na grubość 2 milimetrów. Wykrawać szklanką lub foremką koła o średnicy 6-7 cm, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu i zlepiać brzegi. Gotować na średnim ogniu do miękkości (ok. 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię) w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Następnie łyżką cedzakową wykładać na talerze, polewając okraszone pokrojonym w drobną kostkę i przesmażonym z łyżką masła boczkiem lub słoniną. 
      




      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Pierogi z mięsem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 03 stycznia 2017 10:02
  • wtorek, 13 grudnia 2016
  • piątek, 09 grudnia 2016
  • środa, 30 listopada 2016
    • Pulpety w sosie pomidorowym

      Dzisiaj nic wymyślnego, zwyczajne pulpety w sosie pomidorowym. Jest to danie, które wszystkim smakuje i nie wymaga długiego stania przy kuchni.

      Pulpety w sosie pomidorowym

      Składniki:

      800 g mielonego mięsa (użyłam łopatki wieprzowej)
      kminek
      zioła prowansalskie lub włoskie
      2 posiekane ząbki czosnku
      sól i pieprz
      2 jajka
      1 mała sucha kajzerka
      mąka do panierowania
      puszka krojonych pomidorów
      1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      sól, cukier i świeżo mielony pieprz
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      słodka i ostra papryka w proszku

      pół pęczka natki pietruszki

      Na ogniu postawić szeroki garnek i wlać 4 szklanki wody. Zagotować.

      Kajzerkę namoczyć w zimnej wodzie, a gdy napęcznieje, dobrze odcisnąć, rozdrobnić w palcach. Dodać do mięsa razem z rozkłóconymi jajkami. Przyprawić solą, pieprzem, kminkiem, posiekanym czosnkiem i ziołami prowansalskimi, masę porządnie wyrobić rękoma.

      Formować kulki wielkości moreli, następnie obtoczyć z każdej strony w mące i wrzucić na wrzątek. Dusić na małym ogniu pod przykryciem kilkanaście minut.

      Pomidory przełożyć do mięsa. Dusić do odparowania części soku. Dodać koncentrat i słodką śmietankę. Rozprowadzić do rozpuszczenia. Przyprawić solą, cukrem, ziołami, mielonym pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.

      Pulpety w sosie pomidorowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Pulpety w sosie pomidorowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 30 listopada 2016 07:46
  • poniedziałek, 21 listopada 2016
  • wtorek, 15 listopada 2016
  • wtorek, 25 października 2016
    • Spaghetti bolońskie z brokułami

      Nie wiedząc o tym, że dziś obchodzimy Światowy Dzień Makaronu, przygotowałam ciekawy sos do makaronu. Dziś jednak inna makaronowa propozycja, a mianowicie spaghetti bolońskie z brokułami.

      Spagetti bolońskie z brokułami

      Składniki:

      300 g makaronu spagetti
      1 brokuł podzielony na różyczki

      500 g chudego mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego))
      1 duża cebula
      3-4 ząbki czosnku
      2 łyżki ziół do pizzy
      sól i pieprz, cukier do smaku
      czerwony ocet balsamiczny - 1-2 łyżki
      olej do smażenia
      puszka krojonych pomidorów bez skórki
      1 szklanka passaty pomidorowej
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      słodka papryka w proszku
      100 g sera żółtego, najlepiej parmezanu, ale może być dowolny, nawet miękki ser

      Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mięso oraz zmiażdżony czosnek. Usmażyć. Zalać szklanką wrzątku i dusić minimum 10 minut. Dodać pomidory z puszki, passatę, koncentrat pomidorowy. Jeżeli nie używamy pomidorów w puszce lub świeżych, wówczas dodajemy więcej passaty. Dodać zioła, słodką paprykę, doprawić solą, pieprzem, cukrem oraz octem balsamicznym.
      W dużym garnku zagotować wodę na makaron, dodając pod koniec łyżkę soli. Wrzucić makaron i ugotować al dente. W mniejszym garnku zagotować wodę z solą i cukrem i wrzucić brokuły na 2-3 minuty. Odcedzić, przelać zimną wodą. Makaron odcedzić, wyłożyć do niego gorący sos i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na talerze, na wierzchu ułożyć brokuły i posypać startym serem. Od razu podawać.

      Spagetti bolońskie z brokułami

      Spagetti bolońskie z brokułami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Spaghetti bolońskie z brokułami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 25 października 2016 13:45
  • piątek, 21 października 2016
    • Gęsty gulasz wołowy z ryżem

      Gęsty gulasz wołowy z ryżem

      Składniki:

      500 g wołowiny na gulasz

       1 duża cebula

      2-3 ząbki czosnku

      2 czerwone papryki (albo 1 zielona i 1 czerwona)

      30 dag pieczarek

      kilka suszonych prawdziwków bądź podgrzybków

      2 szklanki passaty pomidorowej

      łyżka przecieru pomidorowego

      2/2 szklanki ryżu arborio

      3 łyżki posiekanej natki pietruszki

      przyprawy: łyżka słodkiej papryki w proszku, kilka kuleczek ziela, 2 listki laurowe, 2 łyżeczki mielonego i 1 łyżeczka całego kminku, sól, pieprz

      olej do smażenia

      ew. 1-2 łyżki Ajvaru

      Mięso umyć, pokroić w małą kostkę. Obsmażyć na oleju. Przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem kilka centymetrów nad mięsem, dodać suszone grzyby, cały kminek, listki i ziele, dusić do miękkości. W tym czasie pokroić cebulę, zeszklić na oleju, który został ze smażenia wołowiny. Dodać do gotującego mięsa. Czosnek zmiażdżyć i dodać do garnka. Pieczarki oczyścić i pokroić w grube plastry, obsmażyć do odparowania wody, dorzucić do mięsa. Następnie umyć paprykę, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i gdy mięso będzie już prawie zupełnie miękkie dołożyć do mięsa i pieczarek razem z przepłukanym ryżem. Wlać passatę pomidorową. Przyprawić solą, pieprzem, mielonym kminkiem i słodką papryką. Dodać koncentrat pomidorowy i natkę pietruszki. Można także dodać 1-2 łyżki Ajvary, wówczas smak będzie bardziej paprykowy. Wlać śmietankę i jeszcze chwilę gotować Jeszcze raz przyprawić i po ponownym zagotowaniu zdjąć z palnika. 


      Gęsty gulasz wołowy z ryżem

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Gęsty gulasz wołowy z ryżem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 21 października 2016 08:59
  • poniedziałek, 17 października 2016
    • Bigos z pęczakiem i śliwkami

      Nowy tydzień, nowe propozycje na blogu. Dzisiaj bigos w nieco odmienionej formie, z dodatkiem pęczaku.

      Bigos z pęczakiem i śliwkami

      Składniki:

      1/2 kg kiszonej kapusty
      1/2 średniej główki świeżej kapusty
      3 duże pomidory malinowe (lub puszka pomidorów)
      1 duża cebula
      800 g karkówki
      1 szklanka pęczaku
      klika dużych świeżych, miękkich śliwek
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      2 łyżki wędzonej papryki
      łyżeczka kminku
      olej
      sól, cukier, pieprz, przyprawa warzywna do smaku

      Kapustę kiszoną ugotować w osobnym garnku. Pod koniec dodać obrane i pokrojone pomidory oraz wypestkowane, pokrojone na kawałki śliwki. Gotować aż pomidory i śliwki rozpadną się. Mięso pokroić w kostkę, obsmażyć na oleju. Mięso przełożyć do większego garnka, zalać 2 szklankami wrzątku i dusić do miękkości. Dodać kminek oraz posiekaną świeżą kapustę i obraną, pokrojoną cebulę. Cebulę można podsmażyć przed dodaniem do mięsa, ale nie jest to konieczne. Dolać nieco gorącej wody i wrzucić przepłukany pęczak. Kiedy kapusta świeża i pęczak zmiękną, dodać kiszoną ze śliwkami i pomidorami. W razie potrzeby dolać wody. Dodać również koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku i doprawić do smaku przyprawami.Gotować jeszcze kilka minut by wszystkie smaki dobrze się połączyły.




      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Bigos z pęczakiem i śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 17 października 2016 08:17
  • wtorek, 11 października 2016
  • środa, 28 września 2016
  • czwartek, 08 września 2016
    • Gulasz wieprzowy z borowikami i kurkami

      Bardziej od dań z grzybami leśnymi lubię... chodzić po lesie i szukać grzybów. Najsmaczniejsze dla mnie są borowiki zwane prawdziwkami. Kiedy zbiory są udane, zazwyczaj część grzybów mrożę. Duże sztuki kroję i wykorzystuję potem do kremowej zupy grzybowej, mniejsze ładnie wyglądają w gulaszach. Dziś  prosty gulasz wieprzowy z borowikami i kurkami. Można użyć również kozaków lub podgrzybków.

      Gulasz wieprzowy z grzybami leśnymi

      Składniki:

      500 g chudego mięsa wieprzowego, np. szynki
      250 g świeżych lub 400 g mrożonych grzybów (użyłam borowiki i kurki)

      1 cebula
      3 ząbki czosnku
      2 łyżki mąki
      3-4 łyżki oleju
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      sól i pieprz
      łyżeczka ziół prowansalskich, dalmatyńskich lub do pizzy
      pół łyżeczki rozmarynu
      2 gałązki posiekanej natki pietruszki

      Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na oleju, dodać pokrojone na małe kawałki mięso oraz grubo posiekane grzyby i smażyć aż wyparuje z nich cały płyn, dodać czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Wlać 2 szklanki gorącej wody, przykryć i gotować aż mięso będzie miękkie. W niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzić mąkę ze śmietanką. Wlać do gotującego mięsa, energicznie mieszając, zagotować. Dodać posiekaną natkę i zioła. Po zagotowaniu przyprawić solą i pieprzem. Podawać z kaszą.

      Gulasz wieprzowy z grzybami leśnymi

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (18) Pokaż komentarze do wpisu „Gulasz wieprzowy z borowikami i kurkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 08 września 2016 07:59
  • poniedziałek, 29 sierpnia 2016
    • Gulasz wieprzowy z papryką i bakłażanem

      Aby zaoszczędzić cenny letni, słoneczny czas oraz wykorzystać bogactwo warzyw gotuję często potrawy jednogarnkowe, jak gulasze czy lecza. Moja rodzina jest zdecydowanie mięsożerna, dlatego z mięsa nie rezygnuję. Oto jedna z moich propozycji na jednogarnkowy obiad...

      Gulasz wieprzowy z papryką i bakłażanem

      Składniki:

      700 g szynki wieprzowej

      1 duża cebula

      2-3 ząbki czosnku

      2 papryki, np. żółta i czerwona

      2 niewielkie bakłażany

      30 dag pieczarek

      kilka suszonych prawdziwków bądź podgrzybków

      łyżka słodkiej papryki w proszku

      kilka kuleczek ziela, 2 listki laurowe

      2 łyżeczki mielonego i 1 łyżeczka całego kminku

      sól, pieprz, przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu

      2 łyżki sosu sojowego

      2 łyżki przecieru pomidorowego

      2 łyżki posiekanej natki pietruszki

      1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%

      olej do smażenia

      Mięso umyć, pokroić w kostkę. Obsmażyć na oleju. Przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem kilka centymetrów nad mięsem, dodać suszone grzyby, cały kminek, listki i ziele, dusić do miękkości. W tym czasie pokroić cebulę, zeszklić na oleju, który został ze smażenia mięsa. Dodać do wywaru. Czosnek zmiażdżyć i dodać do garnka. Pieczarki oczyścić i pokroić w grube plastry, obsmażyć do odparowania wody, dorzucić do mięsa. Następnie umyć paprykę, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i gdy mięso będzie już prawie zupełnie miękkie dołożyć do mięsa i pieczarek. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę bakłażany. Kiedy warzywa zmiękną przyprawić solą, pieprzem, mielonym kminkiem i słodką papryką. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawę warzywną, sos sojowy i natkę pietruszki. Pod koniec wlać słodką śmietankę i wymieszać.


       
      
      

      Gulasz wieprzowy z papryką i bakłażanem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Gulasz wieprzowy z papryką i bakłażanem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 29 sierpnia 2016 10:03
  • wtorek, 16 sierpnia 2016
    • Leczo z mieloną wołowiną i pieczarkami

      Witajcie po dłuższej przerwie! Zrobiłam sobie urlop od pracy, ale także od blogowania. Zwiedziłam piękne Karkonosze i wciąż czuję niedosyt, bo czas i pogoda nie pozwoliły zrealizować wszystkich planów. Powoli wrócę do regularnego dodawania wpisów. Powoli, bo muszę wrócić duchem do mojej kuchni... A dzisiaj na blogu danie przedurlopowe.

      Leczo z mieloną wołowiną i pieczarkami

      Składniki:

      500 g mielonej wołowiny
      1 duża cebula
      3 ząbki czosnku
      3 kolorowe papryki (u mnie 2 czerwone i 1 zielona)
      2 młode cukinie
      250 g pieczarek
      2-3 szklanki gęstego przecieru pomidorowego
      puszka krojonych pomidorów
      przyprawa warzywna
      oregano lub przyprawa do pizzy
      2 łyżki słodkiej papryki
      posiekana natka pietruszki
      olej do smażenia
      sól i pieprz

      Mięso usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, przełożyć do garnka. Następnie pokrojoną cebulę i czosnek zeszklić na oleju i dodać do mięsa. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry i obsmażyć na niewielkiej ilości oleju, przełożyć do mięsa. Zalać mięso wrzątkiem, by je przykryło i gotować około 20 minut. Następnie dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę, a po 5 minutach pokrojoną w kostkę cukinię (ze skórką). Kiedy papryka i cukinia będą już miękkie, wlać przecier pomidorowy i pomidory z puszki. Gotować ok. 10 minut, doprawić do smaku, dodać, zioła, paprykę w proszku, pieprz i ewentualnie sól. Na końcu dodać posiekaną natkę.



      

      Leczo z mieloną wołowiną i pieczarkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Leczo z mieloną wołowiną i pieczarkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 16 sierpnia 2016 14:44
  • czwartek, 28 lipca 2016
    • Roladki schabowe ze śliwkami w sosie kurkowym

      Z utęsknieniem czekam już na urlop, upał w pracy daje się we znaki. Dzieci spędzają wakacje u dziadków, więc gotowanie wymyślnych dań zostawiłam na czas bliżej nieokreślony. Na razie przerabiam ogórki, cukinię i inne dobra lata. Jednak kiedy zobaczyłam w sklepie kurki kupiłam, nie mając jeszcze pomysłu na danie. Pomysł się znalazł. W plastry schabu zawinęłam suszone śliwki, a kurki dodałam do pachnącego ziołami sosu.

      Roladki schabowe ze śliwkami w sosie kurkowym

      Składniki:

      6-8 plastrów schabu

      sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, słodka papryka, czosnek

      śliwki kalifornijskie

      Sos:

      200 g świeżych kurek

      2 ząbki czosnku

      2/3 szklanki słodkiej śmietany 18-30%

      łyżeczka igiełek rozmarynu

      pół łyżeczki tymianku

      pół łyżeczki oregano

      olej

      sól i pieprz

      pęczek natki pietruszki

      Schab cienko rozbić, przyprawić z obu stron, na mięsie ułożyć po 2-3 śliwki i zwinąć w roladę. Spiąć wykałaczkami. Mięso obsmażyć z każdej strony na oleju. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem i dusić pod przykryciem. W trakcie duszenia mięsa grzyby zalać gorącą wodą z łyżką octu, wymyć z zanieczyszczeń. Wyjąć i osuszyć. Duże sztuki pokroić na mniejsze kawałki, dodać do mięsa posiekany drobno czosnek oraz kurki. Śmietankę wlać do mięsa, energicznie mieszając. Dodać posiekaną natkę pietruszki, zioła, doprawić solą i pieprzem. Gotować aż mięso zupełnie zmięknie.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Roladki schabowe ze śliwkami w sosie kurkowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 28 lipca 2016 07:23
  • poniedziałek, 11 lipca 2016
  • niedziela, 19 czerwca 2016
  • środa, 27 kwietnia 2016
    • Karkówka z solanki

      Przepis na pieczoną karkówkę marynowaną w solance znalazłam u Aguzji. Karkówka przygotowana w ten sposób jest krucha i aromatyczna. Zwiększyłam jednak ilość przypraw w solance i do pieczenia mięsa.Karkówkę polecam głównie na kanapki, ale podana na ciepło z sosem smakuje równie wspaniale.

      Karkówka z solanki

      Składniki:

      1,5 kg karkówki
      6 ząbków czosnku
      ew. kminek suszony czosnek, rozmaryn

      Solanka:

      3 litry wody
      6 łyżek soli
      2 liście laurowe
      8 ziarenek pieprzu
      4 ziarenka ziela angielskiego

      W dużym garnku umieścić wszystkie składniki solanki i zagotować. Zamieszać, by sól się dobrze rozpuściła. Solankę całkowicie wystudzić i umieścić w niej mięso. Odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce. Mniej więcej w połowie leżakowania mięso można obrócić i sprawdzić, czy jest całkowicie zanurzone w solance.

      Przed pieczeniem mięso wyjąć i osuszyć dokładnie ręcznikiem papierowym. Karkówkę naciąć w kilku miejscach wąskim, ostrym nożem, a w zagłębienia powkładać obrane ząbki czosnku. Można posypać dodatkowo suszonym czosnkiem, kminkiem i rozmarynem. Tak przygotowane mięso umieścić w rękawie do pieczenia.

      Piekarnik nagrzać do 200 C. Wstawić pieczeń i piec 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150 C i piec jeszcze przez 2,5 godziny.

      Mięso wyjąć z piekarnika, rękaw naciąć na środku, ale karkówkę pozostawić w sosie z pieczenia, aż dobrze wystygnie.

      banner przepis miesiaca

      Karkówka z solanki

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Karkówka z solanki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 27 kwietnia 2016 12:29
  • poniedziałek, 18 kwietnia 2016
    • Polędwiczki w sosie gulaszowym

      Dzisiaj na blogu mięsna propozycja, a mianowicie polędwiczki w aromatycznym sosie gulaszowym - z papryką i pieczarkami.

      Polędwiczki w sosie gulaszowym

      Składniki:

      2 polędwiczki wieprzowe

      1 duża cebula

      2-3 ząbki czosnku

      2 czerwone papryki

      30 dag pieczarek

      kilka suszonych prawdziwków bądź podgrzybków

      łyżka słodkiej papryki w proszku, kilka kuleczek ziela, 2 listki laurowe, 2 łyżeczki mielonego i 1 łyżeczka całego kminku, sól, pieprz

      łyżka przecieru pomidorowego

      kopiata łyżka mąki

      2 łyżki posiekanej natki pietruszki

      olej do smażenia

      Mięso umyć, pokroić w grube plastry i rozbić przegubem dłoni. Obsmażyć na oleju. Przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem kilka centymetrów nad mięsem, dodać suszone grzyby, cały kminek, listki i ziele, dusić do miękkości.

      W tym czasie pokroić cebulę, zeszklić na oleju, który został ze smażenia mięsa. Dodać do gotującego mięsa. Czosnek zmiażdżyć i dodać do garnka. Pieczarki oczyścić i pokroić w grube plastry, obsmażyć do odparowania wody, dorzucić do mięsa. Następnie umyć paprykę, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i gdy mięso będzie już prawie zupełnie miękkie dołożyć do mięsa i pieczarek. Pod koniec przyprawić solą, pieprzem, mielonym kminkiem i słodką papryką. Dodać koncentrat pomidorowy i natkę pietruszki.

      W garnuszku wymieszać mąkę z 1/2 szklanki zimnej wody, wymieszać by nie było grudek i wlać do wywaru z mięsa, energicznie mieszając. Jeszcze raz przyprawić i po ponownym zagotowaniu zdjąć z palnika.

      Podawać z kaszą lub ryżem oraz surówką.


      Polędwiczki w sosie gulaszowym

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Polędwiczki w sosie gulaszowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 18 kwietnia 2016 12:41
  • środa, 06 kwietnia 2016
    • Gołąbki z kaszą jaglaną, białą kiełbasą i pieczarkami

      Gołąbki z kaszą jaglaną i białą kiełbasą przygotowałam z włoską kapustą a podałam z sosem pomidorowym.

      Gołąbki z kaszą jaglaną, białą kiełbasą i pieczarkami

      Składniki:

      1 duża główka kapusty włoskiej

      6 białych kiełbas

      2 szklanki kaszy jaglanej

      500 g pieczarek

      1 duża cebula

      3-4 ząbki czosnku

      2 łyżki suszonego majeranku

      sól i pieprz do smaku

      olej

      Do duszenia gołąbków:

      1,5 szklanki bulionu

      W kapuście wyciąć głąb i odcinać po kolei, ostrożnie liście. Zblanszować we wrzątku, a następnie ściąć ostrym nożem wystające nerwy liści u ich nasady. Osuszyć. 

      Kaszę ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju (około 10 minut). Odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać obraną ze skóry i pokrojoną w kostkę kiełbasę i usmażyć. Pieczarki oczyścić i pokroić w grubą kostkę. Obsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Na końcu dodać zmiażdżony czosnek i majeranek. Wymieszać z kaszą. Doprawić solą i pieprzem.

      Brzydsze i mniejsze liście układamy na dnie dużego rondla, blaszki lub brytfanki, w której będą się dusiły gołąbki. Na każdy liść nakładamy porcję farszu i zwijamy dość ciasno od nasady. Zawijamy również brzegi liścia do środka i tak przygotowane gołąbki układamy ciasno w naczyniu jeden obok drugiego. Zalewamy całość bulionem. Możemy jeszcze dodatkowo przykryć gołąbki liśćmi kapusty, przykrywką lub folią aluminiową. Brytfankę z gołąbkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-200ºC i zapiekamy lub dusimy na wolnym ogniu około 30 minut (ja wolę ten drugi sposób). Gołąbki po duszeniu obsmażamy na patelni. Podajemy z sosem pomidorowym.


       

      Gołąbki z kaszą jaglaną, białą kiełbasą i pieczarkami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Gołąbki z kaszą jaglaną, białą kiełbasą i pieczarkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 06 kwietnia 2016 08:33
  • środa, 23 marca 2016
    • Pieczony boczek

      Na Wielkanoc sama przygotowuję wędliny. Zwykle jest to schab lub szynka gotowana oraz pieczony boczek. Staram się kupić jak najchudszy. Mój pachnie kminkiem i czosnkiem. Wspaniale komponuje się z chrzanem...

      Pieczony boczek

      Składniki:

      1,5 kg chudego, surowego boczku,
      1 łyżka soli lub przyprawy warzywnej bez glutaminianu sodu
      szczypta pieprzu
      1 łyżka majeranku
      2 łyżki kminku
      kilka ząbków czosnku
      2-3 łyżki oleju,
      1 łyżka mielonej papryki

      Boczek umyć. Ząbki czosnku obrać, pokrój w plastry. Naszpikować nimi mięso, robiąc otwory końcówką noża. Następnie boczek natrzeć olejem, a następnie solą (przyprawą warzywną), pieprzem, majerankiem, kminkiem i papryką. Odstawić do lodówki na 1 godzinę lub nawet na całą noc, aby mięso przeszło przyprawami. Następnego dnia przełożyć mięso do brytfanki, wstawić do piekarnika o temperaturze 180oC około 1,5 godziny. Upieczony i przestudzony boczek wstawić do lodówki na kilka godzin przed podaniem.

      Pieczony boczek

      Pieczony boczek

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczony boczek”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 23 marca 2016 08:17
  • poniedziałek, 14 marca 2016
    • Piramidki z polędwiczką

      Piramidki z polędwiczką

      Piramidki z polędwiczką

      Składniki:

      2 polędwiczki wieprzowe
      sól, pieprz, czosnek, słodka papryka, zioła do pizzy
      2 bardzo młode cukinie
      opakowanie kuleczek mozzarelli
      pół opakowania pomidorków koktajlowych
      olej do smażenia

      Sos śmietanowo-pomidorowy:

      1 łyżka masła

      1 płaska łyżka mąki

      ½ szklanki zimego mleka

      1 szklanka słodkiej śmietanki min. 18%

      3 łyżki koncentratu pomidorowego

      łyżeczka słodkiej papryki

      łyżeczka włoskich ziół

      sól i pieprz

      Mięso umyć, osuszyć, pokroić w 3 cm paski. Rozbić przegubem dłoni, przyprawić z obu stron ziołami, solą i pieprzem. Obsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Cukinię pokroić w grube plastry w poprzek. Posypać ziołami, solą i pieprze. Krótko zgrillować na powstałym z mięsa tłuszczu.

      Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę. Po chwili dodać koncentrat i chwilę smażyć. Wlać mleko, i mieszając, rozprowadzić mąkę z koncentratem. Wlać śmietankę, zioła i mieszając, zagotować. Doprawić słodką papryką, solą i pieprzem.

      W naczyniu do zapiekania ułożyć cukinię, na niej położyć plastry mięsa, polać sosem, a na sos wyłożyć pokrojone w plastry pomidorki i kuleczkę mozzarelli. Udekorować gałązkami natki. Zapiekać ok. 40 minut w temperaturze 190oC. Podawać z ulubioną surówką.

      Piramidki z polędwiczką

      Piramidki z polędwiczką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Piramidki z polędwiczką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 14 marca 2016 07:20

Kalendarz

Marzec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...