Malinowa czerwień

Pieczywo i pizza

  • niedziela, 07 maja 2017
    • Pizza z wątróbką, gruszką i serem pleśniowym

      To danie jest dla koneserów niecodziennych smaków. Czy ktoś się skusi na połączenie wątróbki, sera pleśniowego i gruszki? W dodatku na pizzy....

      Pizza z wątróbką, gruszką i serem pleśniowym

      Ciasto:

      3/4 szklanki ciepłej wody
      2 szklanki mąki pszennej chlebowej
      25 g drożdży
      pół łyżeczki cukru
      płaska łyżeczka soli
      3 łyżki oleju
      oraz mąka do podsypywania

      Dodatki:

      200 g sera żółtego
      1/2 cebuli
      4 wątróbki drobiowe
      1 mała lub pół dużej gruszki
      ok. 2/3 trójkąta sera pleśniowego
      majeranek
      3 łyżki zielonego pesto
      olej

      Wątróbkę oczyścić z białych włókien, pokroić na kawałki im podsmażyć.

      W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, 2 łyżki oleju i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania zwilżać dłonie pozostałą częścią oleju, wówczas idealnie odchodzi od dłoni. Na koniec obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką na 20 minut.

      Dłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na blasze nieprzywieralnej lub wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką (ja użyłam teflonowej, więc ten etap pominęłam). Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. W tym czasie przygotować dodatki.

      Zetrzeć ser. Cebulę pokroić w piórka, a ser pleśniowy i gruszkę w plastry, ser przeciąć dodatkowo na pół.

      Ciasto posmarować pesto. Wyłożyć starty ser, gruszkę, wątróbki, cebulę i wątróbkę. Posypać majerankiem. Blachę z pizzą wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 16 minut w 240oC. Spód pizzy powinien być lekko zarumieniony.

      Pizza z wątróbką, gruszką i serem pleśniowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza z wątróbką, gruszką i serem pleśniowym”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 07 maja 2017 07:46
  • poniedziałek, 27 marca 2017
    • Pizza z salami, oliwkami i porem

      Pizza z salami, oliwkami i porem

      Ciasto:

      3/4 szklanki ciepłej wody
      2 szklanki mąki pszennej chlebowej
      25 g drożdży
      pół łyżeczki cukru
      płaska łyżeczka soli
      3 łyżki oleju
      oraz mąka do podsypywania

      Dodatki:


      250 g sera wędzonego w kawałku - użyłam Goudy
      1/4 korzenia pora, pokrojonego w cienkie paseczki
      2-3 ząbki czosnku drobno posiekane
      150 g salami
      kilkanaście czarnych oliwek, posiekanych
      zioła do pizzy
      3 łyżki gęstej pasty pomidorowej

      W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, 2 łyżki oleju i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania zwilżać dłonie pozostałą częścią oleju, wówczas idealnie odchodzi od dłoni. Na koniec obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką na 20 minut.

      Dłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na blasze nieprzywieralnej lub wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką (ja użyłam teflonowej, więc ten etap pominęłam). Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. Można włożyć do piekarnika nagrzanego do 40oC. W tym czasie przygotować dodatki. Zetrzeć ser.

      Ciasto posmarować pastą pomidorową, posypać ziołami. Wyłożyć starty se, grubo krojone salami, nitki pora, oliwki i czosnek. Znów posypać ziołami do pizzy lub oregano. Blachę z pizzą wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 16 minut w 240oC. Spód pizzy powinien być lekko zarumieniony.

      Pizza z salami, oliwkami i porem

      Pizza z salami, oliwkami i porem

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza z salami, oliwkami i porem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 marca 2017 08:48
  • wtorek, 14 czerwca 2016
    • Pizza wegetariańska

      Pizza to jedno z najszybszych dań, jakie gości na moim stole. Dzisiaj na blogu wersja bez mięsa.

      Pizza wegetariańska

      Ciasto:

      3/4 szklanki ciepłej wody
      2 szklanki mąki pszennej chlebowej
      25 g drożdży
      pół łyżeczki cukru
      płaska łyżeczka soli
      3 łyżki oleju
      oraz mąka do podsypywania

      Dodatki:

      pół szklanki zielonego groszku
      ok. 6 świeżych pieczarek pokrojonych w grubą kostkę
      250 g sera żółtego w kawałku - użyłam Goudy
      1/3 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
      1/2 cebuli
      2-3 ząbki czosnku drobno posiekane
      ok. 6 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
      ok. 12 zielonych oliwek
      zioła do pizzy
      3 łyżki gęstej pasty pomidorowej

      W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, 2 łyżki oleju i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania zwilżać dłonie pozostałą częścią oleju, wówczas idealnie odchodzi od dłoni. Na koniec obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką na 20 minut.

      Dłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką (ja użyłam teflonowej, więc ten etap pominęłam). Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. Można włożyć do piekarnika nagrzanego do 40oC. W tym czasie przygotować dodatki. Zetrzeć ser.

      Ciasto posmarować pastą pomidorową, posypać ziołami i czosnkiem. Wyłożyć ser i warzywa, znów posypać ziołami do pizzy lub oregano. Blachę z pizzą wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 17 minut w 220oC. Spód pizzy powinien być lekko zarumieniony.


       
      

      Pizza wegetariańska

      Pizza wegetariańska

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza wegetariańska”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 14 czerwca 2016 08:45
  • piątek, 12 lutego 2016
    • Serdeczne pizzerinki

      Przed chwilą podane - pizzerinki w kształcie serca. Proste nadzienie, dość grube ciasto, ale zjedzone do ostatniego okruszka. Polecam szczególnie na Walentynki!

      a łyżecz

      Ciasto:

      1 szklanka ciepłej wody
      2 i 1/3 szklanki mąki pszennej chlebowej
      30 g drożdży
      pół łyżeczki cukru
      płaska łyżeczka soli
      4 łyżki oleju
      oraz mąka do podsypywania

      Dodatki:

      6-8 pomidorków koktajlowych przekrojonych w poprzek na 3 części
      kilkanaście oliwek zielonych, przekrojonych na pół
      150 g sera żółtego, np. Goudy lub Ementalera
      zioła do pizzy lub oregano
      4-5 pasty pomidorowej 

      W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, połowę oleju i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania dodać jeszcze 2 łyżki oleju. Obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką na 20 minut. Ciasto podzielić na 6-8 części. Dłońmi oprószonymi mąką uformować 4 placki w kształcie serca, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. W tym czasie przygotować dodatki.

      Ciasto posmarować pastą pomidorową, posypać tartym na grubych oczkach serem, rozłożyć plastry pomidorów i oliwek. Posypać ziołami. Blachę z pizzami wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 15 minut w temperaturze 240oC na środkowej półce piekarnika z funkcją góra-dół,
      aż dół pizzy lekko się przyrumieni. Podawać z miłością i uśmiechem na ustach :)) bo to w końcu walentynkowe pizzerinki!

      Walentynki 2016 - Czym TO się je?

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Serdeczne pizzerinki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 12 lutego 2016 19:20
  • środa, 18 listopada 2015
    • Pizza po polsku na dyniowym cieście

      Dynia w mojej kuchni ma wiele zastosowań. Ostatnio pomarańczowe puree dodałam do ciasta na pizzę. Dodatki dobrałam w jesiennej nucie, bo są i grzyby, i śliwki i sos barbecue, a także wędzony ser i boczek. Do tego wszystkiego kilka szczypt ziół i mamy oryginalną pizzę po polsku...

      Pizza na dyniowym cieście

      Pizza po polsku na dyniowym cieście


      Składniki ciasta:

      2 i 1/3 szklanki mąki pszennej plus mąka do podsypywanie
      2/3 szklanki musu z dyni
      30 g świeżych drożdży
      3/4 szklanki wody wody
      płaska łyżeczka soli
      płaska łyżeczka cukru

      3 łyżki oliwy lub oleju

      Dodatki:

      250 g sera wędzonego (Gouda, Zamojski)
      4-5 łyżek sosu barbecue
      ok. 60 g wędzonego boczku pokrojonego w cienkie plastry
      1 mała czerwona cebula, pokrojona w piórka
      kilka śliwek, wypestkowanych, pokrojonych na ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości owoców)
      kilka świeżych lub rozmrożonych i odsączonych grzybów leśnych, pokrojonych na pół (dodałam podgrzybki)
      3 ząbki czosnku, drobno posiekane
      suszone zioła: oregano, rozmaryn, tymianek, majeranek

      Z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki i wody zrobić rozczyn. Odczekać 2-3 minuty aż drożdże zaczną pracować.

      Do miski z rozczynem dodać resztę mąki i pozostałe składniki. Wyrabiać ciasto do momentu aż będzie odchodzić od rąk i miski. Pozostawić, aby wyrosło na ok. 30 minut.

      Po tym czasie ciasto odgazować i wylepić dno okrągłej blaszki. Odczekać ok. 20 minut, aby znów podrosło. Następnie posmarować sosem barbecue, posypać startym na grubych oczkach serem, wyłożyć na ser boczek, śliwki, grzyby, cebulę i czosnek. Posypać ziołami. Piec 17-20 minut w temperaturze 230oC (spód powinien być zarumieniony). Podawać z sosem barbecue lub czosnkowym.

      Pizza na dyniowym cieście

      Pizza na dyniowym cieście

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza po polsku na dyniowym cieście”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 18 listopada 2015 18:30
  • wtorek, 29 września 2015
    • Pizza ze szpinakiem i trzema serami

      Pizza to jedno z najszybszych dań w mojej kuchni. Dlatego najczęściej przygotowuję ją na obiad w dzień powszedni, po pracy. Biała pizza, z jasnym sosem rzadziej pojawia się w naszym jadłospisie, ale tym razem "sprzątanie lodówki" zaowocowało wyjątkowo smakowitą wersją pizzy. Musiałam kupić jedynie dwa podstawowe składniki: mąkę i drożdże. Zapraszam... 

      Pizza ze szpinakiem i trzema serami

      Pizza ze szpinakiem i trzema serami

      Ciasto:

      3/4 szklanki ciepłej wody
      2 szklanki mąki pszennej chlebowej
      25 g drożdży
      pół łyżeczki cukru
      płaska łyżeczka soli
      3 łyżki oleju
      oraz mąka do podsypywania

      Dodatki:

      garść szpinaku
      250 g sera żółtego w kawałku - użyłam tylżyckiego
      100 g mozzarelli w kuleczkach
      50 g sera z niebieską pleśnią
      1/2 cebuli
      5-6 pieczarek (użyłam brązowych)
      2-3 ząbki czosnku drobno posiekane
      zioła do pizzy
      tymianek

      Sos:

      1 łyżka masła
      1 łyżka mąki
      1/2 szklanka wody
      1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      50 g sera Gorgonzola lub innego z niebieską pleśnią
      sól i pieprz
      1 drobno posiekana gałązka natki pietruszki
      1 łyżeczka tymianku
      2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
      
      

      W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, 2 łyżki oleju i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania zwilżać dłonie pozostałą częścią oleju, wówczas idealnie odchodzi od dłoni. Na koniec obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką na 20 minut.

      Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wlać słodką śmietankę, a następnie wkruszyć ser pleśniowy i dobrze rozprowadzić w płynie. Dodać natkę pietruszki, tymianek, szczypiorek i po zagotowaniu wyłączyć. Doprawić solą i pieprzem, wierzch przykryć folią, by nie zrobił się kożuch.

      Dłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką (ja użyłam teflonowej, więc ten etap pominęłam). Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. Można włożyć do piekarnika nagrzanego do 40oC. W tym czasie przygotować dodatki. Zetrzeć ser. Szpinak umyć i osuszyć. Pieczarki i cebulę pokroić w plastry.

      Ciasto posmarować sosem, posypać tartym na grubych oczkach serem, rozłożyć szpinak, pieczarki, cebulę, kulki mozzarelli, kawałki Gorgonzoli oraz czosnek. Posypać ziołami i tymiankiem. Blachę z pizzą wstawić do gorącego piekarnika. Przez pierwsze 12 minut piec w 240oC na środkowej półce piekarnika z funkcją góra-dół, kolejne 3-5 na termoobiegu z funkcją grilla w temperaturze 200oC. 

      Wegetariański obiad V  Jesień pełna warzyw
      

      Pizza ze szpinakiem i trzema serami

      Pizza ze szpinakiem i trzema serami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza ze szpinakiem i trzema serami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 29 września 2015 21:09
  • sobota, 08 sierpnia 2015
    • Bułki razowe

      Prawie tydzień nie było mnie na blogu... a wszystko przez urlop. Do tego upały i pewne problemy zdrowotne zabierają mi całą energię. Czasem tak bywa, że mamy wielkie, ambitne plany, a okoliczności nie pozwalają nam je realizować. Mam nadzieję, że wybaczycie mi rzadszą obecność na blogu, ale postaram się publikować wpisy może z mniejszą częstotliwością, ale mimo wszystko regularnie. A dzisiaj przepis na bułki razowe, których użyłam do burgerów.

      Bułki razowe

      Źródło: Moje wypieki

      Składniki na 8 bułek:

      225 g mąki pszennej razowej chlebowej
      1 łyżeczka soli
      25 g miękkiego masła
      1,5 łyżeczki suchych drożdży (6 g) lub 12 g drożdży świeżych
      1 łyżeczka cukru
      około 150 ml ciepłego mleka

      Mąkę z solą wymieszać, wmieszać masło, następnie drożdże i cukier. W środku zrobić dołek, wlać ciepłe mleko. Ciasto wyrobić na powierzchni oprószonej mąką (razową), aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę, pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości.

      Po wyrośnięciu chwilę zagnieść, podzielić na 8 porcji. Z każdej uformować bułeczkę i ułożyć na blaszce w pewnej odległości od siebie. Przykryć i znowu zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 30 minut).

      Przed pieczeniem bułki posmarować mlekiem i posypać sezamem.

      Piec w temperaturze 220ºC przez około 15 - 20 minut. Studzić na kratce.

      Dla maszynistów:

      Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po tym czasie  ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.

      Bułki razowe

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Bułki razowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 08 sierpnia 2015 14:28
  • poniedziałek, 08 czerwca 2015
    • Pizza z białymi szparagami i lazurowym sosem

      Szparagi są jeszcze dostępne na sklepowych półkach i straganach, dlatego kupiłam jeszcze pęczek białych... Część zużyłam do zupy, a kilka sztuk dodałam do pizzy. Delikatne białe szparagi pasowały do sosu, który w swoim składzie nie ma pomidorów. Jest jednak wyrazisty za sprawą użytego w nim sera Lazur. 

      Pizza z białymi szparagami i lazurowym sosem

      Pizza z białymi szparagami i lazurowym sosem

      Ciasto:

      1 szklanka ciepłej wody
      2 i 1/3 szklanki mąki pszennej chlebowej
      30 g drożdży
      pół łyżeczki cukru
      płaska łyżeczka soli
      3 łyżki oleju
      oraz mąka do podsypywania

      Dodatki:

      100 chudego wędzonego boczku
      250 g sera żółtego, najlepiej  Mozzarelli w kawałku
      1/2 cebuli
      1/2 młodej cukinii
      5-6 pieczarek
      1/2 pęczka zblanszowanych białych szparagów
      2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
      kawałek pora
      3 ząbki czosnku, drobno posiekane
      zioła do pizzy
      majeranek
      rukola

      Sos:

      1 łyżka masła
      1 łyżka mąki
      1/2 szklanka wody
      1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      50 g sera Lazur lub innego z niebieską pleśnią
      sól i pieprz
      1 drobno posiekana gałązka natki pietruszki
      1 łyżeczka majeranku
      
      

      W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, 2 łyżki oleju i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania zwilżać dłonie poz pozostałą częścią oleju, wówczas idealnie odchodzi od dłoni. Na koniec obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką na 20 minut.

      Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wlać słodką śmietankę, a następnie wkruszyć ser pleśniowy i dobrze rozprowadzić w płynie. Dodać natkę pietruszki, majeranek i po zagotowaniu wyłączyć. Doprawić solą i pieprzem, wierzch przykryć folią, by nie zrobił się kożuch.

      Dłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. Można włożyć do piekarnika nagrzanego do 40oC. W tym czasie przygotować dodatki. Zetrzeć ser. Pieczarki, cebulę i cukinię pokroić w plastry, boczek w kostkę, pora w pół plasterki (opłukać na sicie).

      Ciasto posmarować sosem, posypać tartym na grubych oczkach serem, rozłożyć boczek, pieczarki, cukinię, przekrojone na 3 części szparagi, cebulę, czosnek, pora i szczypior. Posypać ziołami i majerankiem. Blachę z pizzą wstawić do gorącego piekarnika. Przez pierwsze 12 minut piec w 240oC na środkowej półce piekarnika z funkcją góra-dół, kolejne 3-5 na termoobiegu z funkcją grilla w temperaturze 200oC. Wierzch posypać rukolą.

      Szparagowe<3Love   Uczta pod gołym niebem
      

      Pizza z białymi szparagami i lazurowym sosem

      Pizza z białymi szparagami i lazurowym sosem

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza z białymi szparagami i lazurowym sosem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 08 czerwca 2015 14:43
  • poniedziałek, 04 maja 2015
    • Focaccia z pomidorkami, brokułami i pietruszkowo-cytrynowym pesto

      Aromatyczne pietruszkowo-cytrynowe pesto można wykorzystać jako składnik sosu do pizzy, dressingu sałatkowego lub pasty kanapkowej. Ja użyłam je do posmarowania focaccii. Przepis na ciasto znalazłam na blogu Green Cookies.pl

      Focaccia z pomidorkami, brokułami i pietruszkowo-cytrynowym pesto

      Składniki:

      12 g świeżych drożdży
      320 g mąki pszennej typ 550
      200 ml letniej wody
      1 łyżeczka soli
      1/2 łyżeczki miodu
      5 łyżek oliwy z oliwek 

       
      Dodatkowo:

      3 łyżki pesto pietruszkowo-cytrynowego
      kilka pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
      kilka zblanszowanych różyczek brokułów przekrojonych na pół
      łyżka ziół do pizzy

      Do miski włożyć pokruszone drożdże. Wlać około pół szklanki letniej wody. Dodać pół łyżeczki miodu i 2 łyżki mąki pszennej. Wymieszać. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut.
       
      W drugiej misce wymieszać pozostałą mąkę z 1 łyżeczką soli. Mąkę z solą wsypać do miski z wyrośniętymi drożdżami. Wlać resztę wody i 5 łyżek oliwy z oliwek.
       
      Zagniatać ciasto przez kilkanaście minut (ugniatałam znacznie krócej, tylko kilka minut). Przełożyć je do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce bez przeciągów.
       
      Płaską blaszkę (około 25/36 centymetrów) wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie posypać mąką. Na blaszkę położyć wyrośnięte ciasto. Dłonie obficie zwilżyć oliwą z oliwek, a następnie palcami rozpychać ciasto w kierunku brzegów blachy, tworząc prostokąt. 
       
      Ciasto posmarować pesto, wyłożyć pomidorki i brokuły, lekko dociskając. Odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut. Następnie ciasto posypać ziołami do pizzy. Focaccię włożyć do rozgrzanego do 200°C piekarnika na 25-30 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, pokroić na mniejsze kawałki i podawać na przykład z sosem czosnkowym.

      Focaccia z pomidorkami, brokułami i pietruszkowo-cytrynowym pesto

      Focaccia z pomidorkami, brokułami i pietruszkowo-cytrynowym pesto

      Focaccia z pomidorkami, brokułami i pietruszkowo-cytrynowym pesto

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Focaccia z pomidorkami, brokułami i pietruszkowo-cytrynowym pesto”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 04 maja 2015 07:59
  • poniedziałek, 09 lutego 2015
    • Serdeczna pizza na Światowy Dzień Pizzy

      Natalia przypomniała mi jaki mamy dzisiaj dzień, przygotowując pizzę w kształcie serca. Tak mi się ten pomysł spodobał, tym bardziej, że zbliżają się Walentynki, że zaraz po pracy udałam się po brakujące składniki, by przygotować danie, które mój mąż bardzo lubi. Na wierzch pizzy dodałam serowe wędzone paluszki, ser camembert i ugotowane buraki, które pokroiłam w plastry i wycięłam z nich serca. Ciasto podzieliłam na dwie części, z których upiekłam jedną w kształcie serca i drugą, okrągłą. Na ciasto przygotowałam gęsty sos beszamelowy z kminkiem, czosnkiem i ziołami.

      Serdeczna pizza na Światowy Dzień Pizzy

      Ciasto:

      1 szklanka ciepłej wody
      2 i 1/3 szklanki mąki pszennej chlebowej
      25 g drożdży
      pół łyżeczki cukru
      płaska łyżeczka soli
      3 łyżki oleju
      oraz mąka do podsypywania

      Dodatki:

      kilka bardzo cienkich plastrów chudego wędzonego boczku
      wędzone pałeczki serowe pokrojone na kawałki lub pokrojone na 2-3 kawałki plastry oscypka
      pół sera camembert pokrojonego w plastry, a plastry na mniejsze części
      1 kulka mozzarelli porwanej na kawałki
      kilka pomidorków daktylowych pokrojonych w plastry
      1 średni ugotowany i obrany burak pokrojony w plastry, z których można wykroić serca
      oliwki z pastą paprykową przekrojone na pół
      kilka plastrów czerwonej cebuli
      zioła do pizzy
      rukola do dekoracji

      Sos:

      1 łyżka masła
      1 łyżka mąki
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki min. 18%
      1/2 łyżeczki kminku
      1/2 łyżeczki ziół do pizzy
      1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
      sól i czarny pieprz

      W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, 2 łyżki oleju i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania zwilżać dłonie poz pozostałą częścią oleju, wówczas idealnie odchodzi od dłoni. Na koniec obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką na 15 minut.

      Przygotować sos. W rondelku stopić masło, dodać pokrojony czosnek i chwilę dusić, następnie dodać mąkę i mieszając wlać powoli śmietanę. Mieszając trzepaczką po dnie, zagotować. Dodać kminek, zioła, sól i pieprz. Zdjąć z ognia i wystudzić, mieszając co jakiś czas, by nie utworzył się kożuch.

      Dłońmi oprószonymi mąką uformować z ciasta cienki placek, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką (ja podzieliłam ciasto na dwie części i wylepiłam dwie mniejsze blaszki). Poczekać ok. 10 minut minut, by ciasto na blasze nieco podrosło.

      Ciasto posmarować sosem, ułożyć najpierw boczek, a następnie plasterki buraków, sery, oliwki, pomidory i cebulę. Posypać ziołami. Pizzą wstawić do gorącego piekarnika. Przez pierwsze 12 minut piec w 240oC na środkowej półce piekarnika z funkcją góra-dół, kolejne 3-5 na termoobiegu z funkcją grilla w temperaturze 200oC. przed podaniem wierzch udekorować listkami rukoli.

      Serdeczna pizza na Światowy Dzień Pizzy

      Serdeczna pizza na Światowy Dzień Pizzy

      Serdeczna pizza na Światowy Dzień Pizzy

      Zima  we Włoszech  WalentyACnkowe menu  Pyszna pizza

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Serdeczna pizza na Światowy Dzień Pizzy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 lutego 2015 21:58
  • piątek, 12 grudnia 2014
    • Pieczone pierogi z nadzieniem z brokuła i fety

      Pieczone pierogi z nadzieniem z fety i brokuła można podać do czerwonego barszczu na Wigilię, choć pewnie w wielu domach preferuje się z tradycyjne nadzienie z kapusty i grzybów. Jeśli oczywiście ktoś lubi łamać tradycję. A jeśli nie na Wigilię, to myślę, że takie pierogi  sprawdzą się podczas świątecznych spotkań z rodziną, ale też na sylwestrowym party...

      

      Pieczone pierogi z nadzieniem z brokuła i fety

      Nadzienie: kilka różyczek brokuła, 250 g fety 2 ząbki czosnku, pieprz, tymianek, zioła do pizzy

      Ciasto: 500 g mąki, 100 g miękkiego masła, 2 żółtka, 1 jajko, 40 g drożdży, płaska łyżeczka cukru, 1/2 szklanki mleka, kwaśna śmietana, sól do smaku.

      Białko i łyżka mleka do posmarowania wierzchu

      Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem. Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać sól, jajko, surowe żółtka, płynne drożdże. Zagnieść jednolite ciasto, dodając kwaśną śmietanę, gdyby było za gęste. Odłożyć na 1 godzinę, by nieco urosło.

      Przygotować farsz. Małego brokuła podzielić na różyczki, ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru. Ostudzony rozgnieść. Wymieszać z rozgniecioną fetą, zmiażdżonym czosnkiem, ziołami, tymiankiem i pieprzem.

      Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm. Pokroić na kwadraty. Na każdy kwadrat nakładać porcję farszu. Zlepiać dobrze brzegi. Układać na blasze oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do ciepłego (40-50oC) piekarnika na ok. 20 minut. Smarować białkiem rozmieszanym z mlekiem. Piec w temperaturze 180oC około 20-25 minut do zrumienienia. Podawać ciepłe z czystym barszczem czerwonym do picia lub bulionem pomidorowym.

      Pierogi wigilijne

      Pieczone pierogi z nadzieniem z brokuła i fety

      Pieczone pierogi z nadzieniem z brokuła i fety

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczone pierogi z nadzieniem z brokuła i fety”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 12 grudnia 2014 07:50
  • sobota, 20 września 2014
  • czwartek, 05 czerwca 2014
    • Pizza z boczkiem i rabarbarem

      Ostatnio ponosi mnie kulinarna fantazja i zamiast przygotować ciasto z rabarbarem, pokrojone łodyżki położyłam na warstwie sera, w towarzystwie boczku, szalotki i Rolady Ustrzyckiej. Tak powstała oryginalna pizza.

      Pizza z boczkiem i rabarbarem

      Pizza z boczkiem i rabarbarem

      Ciasto:

      1 szklanka ciepłej wody
      2 i 1/3 szklanki mąki pszennej chlebowej
      30 g drożdży
      pół łyżeczki cukru
      płaska łyżeczka soli
      3 łyżki oleju
      oraz mąka do podsypywania

      Dodatki:

      kilka plastrów chudego wędzonego boczku
      250 g sera żółtego, np. Goudy lub Ementalera
      100 g rolady ustrzyckiej pokrojonej w plastry
      2 cebulki szalotki z niewielką ilością szczypioru, posiekane w pół krążki
      3 ząbki czosnku, drobno posiekane
      zioła do pizzy
      majeranek
      sos pomidorowy z odrobiną chrzanu 

      W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, 2 łyżki oleju i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania zwilżać dłonie poz pozostałą częścią oleju, wówczas idealnie odchodzi od dłoni. Na koniec obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką na 20 minut. Dłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. Można włożyć do piekarnika nagrzanego do 40oC. W tym czasie przygotować dodatki. Zetrzeć ser. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na 3-4 cm kawałki.

      Ciasto posmarować sosem, posypać tartym na grubych oczkach serem, rozłożyć boczek, Roladę Ustrzycką, cebulę, czosnek, i rabarbar. Posypać ziołami i majerankiem. Blachę z pizzą wstawić do gorącego piekarnika. Przez pierwsze 12 minut piec w 240oC na środkowej półce piekarnika z funkcją góra-dół, kolejne 3-5 na termoobiegu z funkcją grilla w temperaturze 200oC. Pizzę podałam z sosem czosnkowo-ziołowym na bazie jogurtu.

      Rabarbalove

      Pizza z boczkiem i rabarbarem

      Pizza z boczkiem i rabarbarem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza z boczkiem i rabarbarem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 05 czerwca 2014 20:22
  • wtorek, 13 maja 2014
    • Pizzerinki z salami, szparagami i papryką

      Co powiecie na pizzę z dodatkiem szparagów? Mnie bardzo smakowała....

      Pizzerinki z salami, szparagami i papryką

      Ciasto:

      1 szklanka ciepłej wody
      2 i 1/3 szklanki mąki pszennej chlebowej
      30 g drożdży
      pół łyżeczki cukru
      płaska łyżeczka soli
      4 łyżki oleju
      oraz mąka do podsypywania

      Dodatki:

      4-6 zielonych szparagów, ugotowanych i przekrojonych na 3 części (zdrewniałe części wyrzucamy)
      200 g sera żółtego, np. Goudy lub Ementalera
      100 g pieczarek, oczyszczonych, pokrojonych w plastry
      80 g salami w plastrach
      po ćwiartce 2 papryki w różnych kolorach, pokrojone w paski
      1 cebula, obrana i pokrojona w pół krążki
      3 ząbki czosnku, drobno posiekane
      zioła do pizzy
      4-5 łyżek Ajvaru, sosu barbecue lub z tego przepisu

      W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, połowę oleju i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania dodać jeszcze 2 łyżki oleju. Obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką na 20 minut. Ciasto podzielić na 4 części. Dłońmi oprószonymi mąką uformować 4 placki, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. W tym czasie przygotować dodatki.

      Ciasto posmarować sosem, posypać tartym na grubych oczkach serem, rozłożyć salami, pieczarki, cebulę, czosnek, papryki i szparagi. Posypać ziołami. Blachę z pizzami wstawić do gorącego piekarnika. Przez pierwsze 12 minut piec w 240oC na środkowej półce piekarnika z funkcją góra-dół, kolejne 3-5 na termoobiegu z funkcją grilla w temperaturze 200oC. Pizzę podałam z sosem czosnkowo-ziołowym na bazie jogurtu.

      Szparagi  Piknik majowy 


      Pizzerinki z salami, szparagami i papryką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Pizzerinki z salami, szparagami i papryką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 13 maja 2014 08:43
  • piątek, 04 kwietnia 2014
    • Bułki jogurtowe z aromatycznym nadzieniem

      Bułki jogurtowe z aromatycznym nadzieniem

      Składniki na 8 dużych bułek:

      24 g drożdży świeżych lub 7 g suchych
      1 płaska łyżeczka cukru
      1 łyżeczka soli
      2 jajka
      1 szklanka jogurtu naturalnego
      2 łyżki oliwy z pomidorów
      niepełne 4 szklanki mąki pszennej
      do posmarowania - kilka łyżek oliwy z pomidorów

      Nadzienie:

      3 łyżki suszonej lub świeżej posiekanej natki pietruszki
      1 łyżka suszonych włoskich ziół
      4 suszone pomidory z oliwy, bardzo drobno posiekane
      6-8 ząbków czosnku, zmiażdżonych
      2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów

      Jogurt podgrzać, by był ciepły, ale nie gorący. Dodać drożdże, sól, cukier, jajka i mąkę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, dodając pod koniec 2 łyżki oliwy z pomidorów. Uformować kulę, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

      Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 8 równych części, uformować podłużne bułki i ułożyć na blaszce wyłożonej matą teflonową lub papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie

      Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 45 minut. Składniki nadzienia dobrze połączyć ze sobą. Następnie przeciąć każdą bułkę nożem wzdłuż, lekko rozchylając boki. Wcisnąć w zagłębienia po łyżeczce nadzienia.

      Boki bułeczki przed pieczeniem posmarować oliwą z pomidorów.

      Piec w temperaturze 180ºC przez około 25-30 minut do rumianego koloru.

      Bułki jogurtowe z aromatycznym nadzieniem

      Bułki jogurtowe z aromatycznym nadzieniem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Bułki jogurtowe z aromatycznym nadzieniem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 04 kwietnia 2014 10:05
  • niedziela, 30 marca 2014
    • Bezglutenowe tortille

      Nie miałam pojęcia do czego zużyć mąkę ryżową i nagle mnie olśniło. Skorzystałam ze sprawdzonego już przepisu Komarki na tortille pszenne, zastępując mąkę pszenną mąką z ryżu.

      Bezglutenowe tortille

      Składniki:

      pół litra mleka

      1 łyżeczka soli

      5 dag masła

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

       około pół kg mąki ryżowej (tyle ile zabierze ciasto)

      Mleko podrzewamy z masłem, aż masło się rozpuści. Do ciepłego mleka z masłem dodajemy sól i proszek do pieczenia. Dodajemy stopniowo mąkę mieszając aż powstanie dosyć gęste ciasto. Dokładnie wyrabiamy - ciasto powinno być gładkie i elastyczne i nie kleić się do rąk. Formujemy kulę i zostawiamy na około 30 min. przykrytą ściereczką. Kulę dzielimy na 12 równych części i formujemy z nich kulki. Znowu zostawiamy na co najmniej 30 min. Każdą kulkę wałkujemy cienko (podsypując dosłownie szczyptą mąki) i smażymy na mocno rozgrzanej suchej patelni ok. 20 sekund z każdej strony.

      Bezglutenowe tortille

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Bezglutenowe tortille”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 30 marca 2014 19:48
  • wtorek, 21 stycznia 2014
    • Pita z kurczakiem w cieście i warzywami

      Po raz pierwszy piekłam chlebki pita, ale na pewno nie ostatni. Skorzystałam z przepisu Wiosenki. Do środka włożyłam kurczaka w cieście i sezamie oraz całą tęczę warzyw z odrobiną sosu czosnkowego. Muszę przyznać, że nie tylko dzieci zjadły z wielkim apetytem...

      Pita z kurczakiem w cieście i warzywami

      Składniki na chlebki:

      25 dag mąki pszennej

      25 g drożdży

      łyżka oleju

      łyżeczka soli

      Kurczak w cieście:

      2 filety z kurczaka

      2 jajka

      3 łyżki śmietany

      2 łyżki mąki

      szczypta sody

      sól i pieprz

      suszony czosnek, słodka papryka w proszku

      sezam

      olej do smażenia

      Warzywa:

      plastry pomidora, zielonego ogórka lub korniszonów

      mieszanka sałat

      marchew i papryka pokrojona w słupki

      można również dodać kukurydzę i kiełki

       Sos czosnkowy:

      1 mały jogurt naturalny

      1 łyżka majonezu

      ząbek czosnku, zmiażdżony

      1 łyżka soku z cytryny

      szczypta oregano, soli, cukru pudru i pieprzu

      Drożdże rozkruszyć i rozpuścić w 150 ml letniej wody, dodać połowę mąki, olej, posolić i starannie wymieszać, żeby nie było grudek. Połączyć z pozostałą mąką. Ciasto wyrabiać tak długo, aż nie będzie się przyklejało do rąk. Przykryć je i odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, uformować wałek, podzielić go na 5-6 kawałków, każdy rozwałkować na płaski krążek. Blachę wyłożyć pergaminem, umieścić na niej chlebki, przykryć, zostawić na 20 min do ponownego wyrośnięcia. Piec w bardzo gorącym piekarniku 6-8 min. Kiedy przestygną, rozkroić, tworząc kieszeń.

      Składniki sosu czosnkowego połączyć ze sobą, włożyć do lodówki, żeby się schłodził.

      Przygotować ciasto do kurczaka. Jajka rozkłócić, połączyć ze śmietaną, sodą i mąką, posolić. Kurczaka umyć, osuszyć pokroić w paseczki. Posypać solą, pieprzem, czosnkiem i papryką. Maczać w cieście, posypać sezamem i smażyć na gorącym oleju na małym ogniu. W kieszonkach umieścić pokrojone warzywa gorącego kurczaka i polać sosem czosnkowym.


      Pita z kurczakiem w cieście i warzywami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Pita z kurczakiem w cieście i warzywami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 21 stycznia 2014 17:48
  • wtorek, 17 grudnia 2013
    • Pieczone pierogi z kapustą i grzybami w wersji maxi

      Dziś chciałabym Wam zaprezentować danie idealne na Wigilię. Nie są tak pracochłonne jak tradycyjne pierogi z kapustą, trudniej o jakieś nieprzewidziane niespodzianki podczas ich przygotowywania...

      Pieczone pierogi z kapustą i grzybami w wersji maxi

      Pieczone pierogi z kapustą i grzybami w wersji maxi

      Ciasto:

      1 szklanka dość ciepłej wody

      3 szklanki mąki pszennej chlebowej

      30 g świeżych drożdży

      1 jajko

      1 średni ziemniak, ugotowany w łupinie, obrany i przeciśnięty przez praskę

      1 łyżeczka cukru

      pół łyżeczki soli

      3 łyżki stopionego masła

      oraz mąka do podsypywania

      Farsz:

      400 g kiszonej kapusty, najlepiej z marchewką

      ok. 200 g poszatkowanej świeżej białej kapusty

      1 duża cebula

      spora garść suszonych grzybów

      sól, pieprz, kminek i majeranek

      oraz:  jajko rozmieszane z łyżką mleka do posmarowania i sezam do posypania

      Farsz:

      Kapustę kiszoną przepłukać, pokroić na drobniejsze nitki, zalać wodą, dodać pokruszone grzyby, ziarenka kminku i gotować do miękkości. Następnie odcedzić.

      Obraną cebulę pokroić w drobną kosteczkę i smażyć na niewielkiej ilości oleju lub klarowanego masła około 2 minut. Wrzucić świeżą kapustę, dodać nieco soli i chwilę smażyć razem z cebulą, dodać 1 -1,5 szklanki wody, dusić do miękkości i odparowania płynu. Pod koniec dodać majeranek. Następnie wymieszać z kiszoną kapustą, dobrze doprawić - solą i pieprzem. Ostudzić.

      Ciasto:

      W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 2 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać resztę mąki, sól i jajko, wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). Dodać puree z ziemniaka, wmieszać go do ciasta. Na końcu dodać roztopione masło i jeszcze wyrabiać. Ciasto powinno ładnie odchodzić od ręki. Uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką w ciepłe miejsce, bez przeciągów. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto rozłożyć na podsypanym mąką blacie lub stolnicy i rozpłaszczyć na grubość ok. 2 cm. Szerokim kubkiem lub foremką - 10-12 cm - wycinać koła, delikatnie rozpłaszczać, kłaść po 2 łyżki nadzienia, omijając brzegi i dokładnie sklejać. Kłaść na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarować jajkiem wymieszanym z łyżką mleka i posypać sezamem (makiem lub kminkiem). Piec około 25 minut do zezłocenia.

      Pieczone pierogi z kapustą i grzybami w wersji maxi

             Domowe pieczywo i bułki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczone pierogi z kapustą i grzybami w wersji maxi”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 17 grudnia 2013 08:36
  • czwartek, 14 listopada 2013
    • Chleb orkiszowy z orzechami i ziarnami

      Z okazji Orzechowego Tygodnia u Atiny przygotowałam kilka propozycji, dziś chcę zachęcić Was do upieczenia orkiszowego chleba z orzechami. Naturalnie ciemny, zdrowy i bardzo smaczny. Oparłam się na przepisie ze strony Smakowitychleb.pl, który lekko zmodyfikowałam. Dałam więcej orzechów niż w oryginale, a od siebie dorzuciłam jeszcze pestki słonecznika i dyni, a zamiast suszonych, użyłam świeżych drożdży. Poza tym chleb wyrabiałam ręcznie, a ciasta przed upieczeniem nie nacinałam, bo zwyczajnie o tym zapomniałam...

      Chleb orkiszowy z orzechami i ziarnami

      Składniki:

      400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
      łyżeczka suszonych drożdży instant lub 25 g świeżych
      250 ml letniej wody
      100 g różnych orzechów (u mnie ok. 100 g)
      po 30 g pestek dyni i słonecznika
      łyżeczka cukru
      łyżeczka soli

      Mąkę wsypujemy do misy miksera. Orzechy wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię i chwilę prażymy. Następnie siekamy je na drobniejsze kawałki i dorzucamy do mąki. Dodajemy drożdże, cukier, sól. Włączamy mikser z hakiem do ciasta drożdżowego i powoli zaczynamy wlewać cienkim strumieniem letnią wodę. Ciasto wyrabiamy przez 8 minut. Następnie zostawiamy je w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.

      Formę keksówkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy otrębami lub mąką. Innym sposobem na to, by ciasto się do formy nie kleiło, jest wyłożenie keksówki papierem do pieczenia. Do formy przekładamy ciast, wyrównujemy wierzch, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 45 minut.

      Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, chleb nacinamy z wierzchu ostrym nożem, tworząc ukośne linie i pieczemy przez 30 minut, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i jeszcze kilka minut dopiekamy.

      Wyjmujemy chleb z piekarnika i formy, studzimy przed podaniem.

      Chleb orkiszowy z orzechami i ziarnami

      Orzechowy Tydzień    

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb orkiszowy z orzechami i ziarnami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 14 listopada 2013 20:05
  • sobota, 02 listopada 2013
    • Pizzerinki

      Pizzerinki przygotowałam przy okazji jednej z wypraw w Bieszczady. Na szlaku takie bułeczki smakują wspaniale, gdy wokół przyroda zapierająca dech w piersiach...

      Pizzerinki

      Składniki:

      30 g świeżych drożdży

      1/2 szklanki ciepłej wody

      4 łyżki bardzo miękkiego masła

      2 małe jajka

      ½ łyżeczki cukru

      1 łyżeczka soli

      1,5 szklanki ciepłego jogurtu naturalnego

      ok. 4 i ½ szklanki mąki pszennej

      oraz mąka do podsypywania

      Nadzienie: koncentrat pomidorowy, posiekane oliwki, salami, drobno posiekane suszone pomidory oraz papryka, drobno pokrojone plastry salami i żółtego sera, zioła do pizzy, posiekany czosnek, prażona cebulka

      W dużej misce rozpuścić drożdże z wodą; dodać cukier i odstawić na 5 minut aż drożdże się spienią. Dodać sól, rozkłócone jajka i jogurt. Powoli dodawać mąkę pszenną, zagniatając, aż ciasto będzie gładkie. Dodać i zagniatać, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Dłonie zwilżyć olejem i i zagniatać, by odchodziło od rąk i ścianek miski. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1 godziny).

      Ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat i rozwałkować w prostokąt mniej więcej 60 na 30 cm. Posmarować koncentratem, zostawiając wolne 3 cm brzegi, posypać równomiernie dodatkami, ziołami i czosnkiem. Zwinąć jak roladę, dobrze zlepiając brzeg. Kroić w grube plastry 4-5 cm, układając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach , rozkładając delikatnie warstwy z nadzieniem i nadając bułeczkom okrągły kształt. Zostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Piec w 190oC do lekkiego zrumienienia – ok. 20-25 minut.

      

      Pizzerinki

      Pizzerinki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Pizzerinki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 02 listopada 2013 08:11
  • niedziela, 27 października 2013
    • Pizza z boczkiem, kiszoną kapustą i oscypkiem na cieście z dodatkiem ziemniaka

      Dla jednych prawdziwa pizza to tylko cienki placek z sosem pomidorowym i mozzarellą. Dla mnie to jest wyzwanie. Ciasto od dawna mam już wytrenowane. Nie za grube, nie za cienkie, w środku puszyste, z wierzchu chrupkie. A nadzienie starannie dobrane, w zależności od tego w jakim stylu ma być pizza. Dziś typowo polska. Do ciasta dodałam gotowanego ziemniaka, przez co z wierzchu jest jeszcze bardziej chrupiąca, ale nie sucha. Boczek świetnie komponuje się z kiszoną kapustą i użytymi w niej ziołami, a uwieńczeniem rodzimych smaków jest ser owczy. Pizzę podałam z moim ulubionym sosem pachnącym wędzonką :)

      Pizza z boczkiem, kiszoną kapustą i oscypkiem na cieście z dodatkiem ziemniaka

      Ciasto:

      1 szklanka ciepłej wody
      2 i 1/3 szklanki mąki pszennej chlebowej
      30 g drożdży
      pół łyżeczki cukru
      płaska łyżeczka soli
      4 łyżki oleju
      1 średni ugotowany w mundurku ziemniak

      oraz mąka do podsypywania

      Dodatki:

      ok. 200 g kiszonej kapusty, ugotowanej
      200 g sera żółtego, np. Goudy lub Ementalera
      150 g wędzonego boczku, pokrojonego w grubą kostkę
      1 cebula, obrana i pokrojona w talarki
      3 ząbki czosnku, drobno posiekane
      zioła do pizzy, kminek , majeranek, pieprz
      kilka plastrów oscypka lub innego sera tego typu, można również użyć rolady ustrzyckiej
      sos barbecue do podania

      

      W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, połowę oleju i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania dodać jeszcze 2 łyżki oleju oraz ostudzony, obrany z łupki i przeciśnięty przez praskę ziemniak. Obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką na 20 minut. Dłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. Można dać do piekarnika nagrzanego do 40oC. W tym czasie przygotować dodatki.

      Ciasto posypać tartym na grubych oczkach serem, rozłożyć boczek, cebulę, czosnek,i kapustę, posypać ziołami, kminkiem, majerankiem oraz pieprzem. Na końcu ułożyć pokrojony w plastry oscypek. Przez pierwsze 12 minut piec w 240oC na środkowej półce piekarnika z funkcją góra-dół, kolejne 3-5 na termoobiegu z funkcją grilla w temperaturze 200oC. Pizzę podałam z sosem barbecue, czosnkowym lub innym ulubionym.

      Pizza z boczkiem, kiszoną kapustą i oscypkiem na cieście z dodatkiem ziemniaka

      Pizza z boczkiem, kiszoną kapustą i oscypkiem na cieście z dodatkiem ziemniaka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza z boczkiem, kiszoną kapustą i oscypkiem na cieście z dodatkiem ziemniaka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 27 października 2013 16:12
  • sobota, 05 października 2013
    • Pizza z chorizo i figami

      Pizza z chorizo i figami

      Pizza z chorizo i figami

      Składniki:

      2/3 szklanki dość ciepłej wody
      1 i 3/4 szklanki mąki pszennej chlebowej
      20 g drożdży
      pół łyżeczki cukru
      pół łyżeczki soli
      2 łyżki oleju
      oraz mąka do podsypywania

      Sos:

      3-4 łyżki Ajwaru lub czerwonego pesto (lub dowolnego sosu pomidorowego)

      Nadzienie: 

      150-200 g sera żółtego (użyłam ementalera i goudy)
      kilka plastrów szerokiej kiełbasy chorizo
      1 mała cebula pokrojona w krążki
      2 figi pokrojone w plastry
      kawałek słodkiej czerwonej papryki, pokrojonej w paseczki
      2 łyżki ziół do pizzy lub oregano z bazylią
      świeżo mielony czarny pieprz lub pieprz cayenne
      słodka papryka w proszku

      W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 2 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować . Wówczas dodać sól, olej i wymieszać. Wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania można zwilżać rękę oliwą, ciasto wtedy mniej klei się do rąk. Dłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. Można dać do piekarnika nagrzanego do 40oC. W tym czasie przygotować dodatki.

      Ciasto posmarować Ajvarem lub pesto, posypać tartym na grubych oczkach serem, rozłożyć chorizo, cebulę, figi i paprykę, posypać ziołami oraz pieprzem i papryką. Przez pierwsze 12 minut piec w 230oC na środkowej półce piekarnika z funkcją góra-dół, kolejne 3-5 na termoobiegu z funkcją grilla w temperaturze 200oC. Pizzę podałam z ulubionym gotowym sosem barbecue.

        

      Pizza z chorizo i figami

      Pizza z chorizo i figami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza z chorizo i figami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 05 października 2013 22:11
  • wtorek, 23 kwietnia 2013
    • Kolorowa pizza z mango i szparagówką

      Moja wiosenna wersja pizzy. Ciasto klasyczne, ale dodatki już mniej tradycyjne. Jako sos proponuję domowe pesto pietruszkowo-arachidowe, a na wierzch plastry mango, zieloną fasolkę szparagową, czerwoną paprykę, domowy gotowany schab i czarne oliwki.

      Kolorowa pizza z mango i szparagówką

      Składniki:

      2/3 szklanki dość ciepłej wody
      1 i 3/4 szklanki mąki pszennej chlebowej
      20 g drożdży
      pół łyżeczki cukru
      pół łyżeczki soli
      2 łyżki oleju
      oraz mąka do podsypywania

      Sos:

      3-4 łyżki zielonego pesto z tego przepisu

      Nadzienie: 

      150-200 g sera żółtego (użyłam ementalera)
      kilka plastrów domowej wędliny (gotowanego schabu)
      ½ owocu mango pokrojonego na plasterki
      ½ szklanki ugotowanej mrożonej szparagówki
      kawałek słodkiej czerwonej papryki, pokrojonej w paseczki
      2 łyżki włoskich ziół lub oregano
      świeżo mielony czarny pieprz lub pieprz cayenne 

        

        

      W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 2 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować . Wówczas dodać sól, olej i wymieszać. Wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania można zwilżać rękę oliwą, ciasto wtedy mniej klei się do rąk. Dłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. W tym czasie przygotować dodatki.

      Ciasto posmarować pesto, posypać tartym na grubych oczkach serem, rozłożyć wdlinę, mango i warzywa, posypać ziołami oraz pieprzem. Przez pierwsze 10 minut piec w 230oC na środkowej półce piekarnika z funkcją góra-dół, kolejne 6-8 na termoobiegu z funkcją grilla w temperaturze 200oC.

      Kolorowa pizza z mango i szparagówką`

      Kolorowa pizza z mango i szparagówką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Kolorowa pizza z mango i szparagówką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 23 kwietnia 2013 08:36
  • sobota, 16 marca 2013
  • wtorek, 26 lutego 2013

Kalendarz

Lipiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...