Malinowa czerwień

Ciasta i torty

  • poniedziałek, 17 września 2018
    • Jogurtowe ciasto ze śliwkami

      Szukając przepisu na ekspresowe ciasto ze owocami, znalazłam przepis na jogurtowe ciasto ze śliwkami u Doroty. Dzięki dodatkowi miodu gryczanego wypiek w smaku przypomina miodownik. Bardzo polecam! Ciasto ze śliwkami upiekłam w ramach wspólnego gotowania z zaprzyjaźnioną grupą blogerek.

      Jogurtowe ciasto ze śliwkami

      Składniki:

      295 g mąki pszennej
      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      pół łyżeczki sody oczyszczonej
      100 g drobnego cukru do wypieków
      2 duże jajka
      50 g płynnego miodu lub golden syrupu (dodałam miód gryczany, wyrazisty w smaku)
      1 szklanka (250 ml) jogurtu naturalnego
      150 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
      cukier puder, do oprószenia
      1 kg śliwek (lub więcej)

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier - przesiać, odłożyć.

      Do większego naczynia wbić jajka, dodać miód, jogurt, olej. Wszystko wymieszać widelcem do połączenia. Wsypać suche przesiane składniki i wymieszać widelcem (mieszając w jednym kierunku), tylko do połączenia.

      Formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć ciasto, wyrównać (ciasto jest gęste). Na wierzchu poukładać (w miarę gęsto) wypestkowane śliwki, rozcięciem ku górze. Ciasto można piec również w większej prostokątnej blaszce. Im mniej ciasta a więcej śliwek, tym smaczniejsze.

      Piec w temperaturze 175ºC przez około 50 minut, ale zazwyczaj dłużej (zależy to od owoców), do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, lekko przestudzić w formie, następnie uwolnić z formy przekładając na paterę. Wystudzone lub lekko ciepłe oprószyć cukrem pudrem i podawać.

      Jogurtowe ciasto ze śliwkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Jogurtowe ciasto ze śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 17 września 2018 12:29
  • sobota, 25 sierpnia 2018
    • Crumble z malinami i borówkami

      Tematy do wspólnego gotowania i pieczenia w sierpniu wymyśliła Ania z bloga Mops w kuchni. Tematem były słodkości z malinami. Ja przygotowałam Crumble z malinami i borówkami z przepisu Doroty, zamieniając morele na borówki. Ania, Mirabelka i Ania również przygotowały coś słodkiego z malinami...

      Crumble z malinami i borówkami

      Składniki na kruche ciasto:

      150 g mąki pszennej
      100 g masła, w temperaturze pokojowej
      60 g drobnego cukru do wypieków
      1 łyżeczka ekstraktu z migdałów

      W naczyniu umieścić miękkie masło, mąkę, cukier i ekstrakt z migdałów. Wyrobić między palcami do momentu otrzymania kruszonki, odstawić.

      Nadzienie:

      250 g borówek amerykańskich
      350 g malin
      1/4 szklanki cukru

      Maliny i borówki połączyć z cukrem i delikatnie wymieszać.

      Formę o średnicy 25 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Na spód formy wyłożyć owoce, wierzch posypać równomiernie kruszonką.

      Piec w temperaturze 175ºC przez około 30 minut lub do zrumienienia się kruszonki. Nadzienie owocowe w środku będzie się wyraźnie gotowało. Wyjąć, chwilę przestudzić. Można podawać ciepłe, np. z lodami czekoladowymi lub waniliowymi.\

      Crumble z malinami i borówkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Crumble z malinami i borówkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 25 sierpnia 2018 21:36
  • poniedziałek, 09 lipca 2018
  • poniedziałek, 02 lipca 2018
  • piątek, 25 maja 2018
  • wtorek, 03 kwietnia 2018
    • Ciasto migdałowe z kajmakiem

      Na świątecznym stole pojawiły się u nas: dwukolorowa babka z ricottą, sernik snickersowy oraz ciasto migdałowe z kajmakiem Przed świętami nie zdążyłam opublikować wpisów z tegorocznymi ciastami wilekanocnymi. Dzisiaj podzielę się przepisem na ciasto migdałowe. Na spodzie jest biszkopt nasączony sokiem z pomarańczy, dżem morelowy, masa budyniowa migdałowa, herbatniki, kajmak i płatki migdałów na samej górze. Ciasto jest wilgotne, nie za słodkie. Przepis zaczerpnęłam z... wyobraźni.

      Ciasto migdałowe z kajmakiem

      Biszkopt:

      4 jajka

      1 szklanka mąki tortowej

      2/3 szklanki cukru

      1 łyżka oleju

      1 łyżka octu

      szczypta soli

      Masa:

      2 budynie śmietankowe bez cukru

      500 ml mleka

      3/4 szklanki cukru

      2 łyżeczki cukru migdałowego

      300 g masła

      Dodatkowo:

      1/2 słoika dżemu morelowego

      2 paczki herbatników (petitków)

      1/2 puszki gotowej masy kajmakowej

      ok. 50 g płatków migdałowych

      2/3 szklanki soku pomarańczowego

      Budynie rozpuścić w 1/2 szklanki mleka, resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem migdałowym, następnie wlać rozpuszczone budynie i mieszać do zgęstnienia. Odstawić z palnika, przykryć folią aluminiową, by nie powstał kożuch. 

      Mąkę przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli wsypywać cukier. Miksując, dodać po jednym żółtku. Wlać małym strumieniem ocet, a następnie olej. Powoli dodawać mąkę, mieszać delikatnie łyżką. Wylać na spód kwadratowej formy o wymiarach 24 na 24 cm. wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód). Piec 30 minut w temperaturze 170oC. Ostudzić.

      Biszkopt nasączyć sokiem pomarańczowym. Następnie na powierzchni biszkopta rozsmarować dżem. Miękkie masło utrzeć na puch, dodając partiami zimny budyń. Utrzeć na gładki krem, wyłożyć na biszkopt i wyrównać powierzchnię. Na krem wyłożyć herbatniki. Wierzch posmarować masą kajmakową i posypać płatkami migdałów.

      Ciasto schłodzić.

      Ciasto migdałowe z kajmakiem

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto migdałowe z kajmakiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 03 kwietnia 2018 10:22
  • środa, 21 marca 2018
    • Babka fistaszkowa z masłem orzechowym

      Nie wiecie jaką babkę przygotować na Wielkanoc? Polecam wypiek z masłem orzechowym i orzechami arachidowymi, a całość polana kuszącą czekoladą!

      Babka fistaszkowa z masłem orzechowym

      Składniki:

      150 g gęstej kwaśnej śmietany

      200 g miękkiego masła

      4 jajka

      szczypta soli

      150 g cukru

      3 łyżeczki cukru z wanilią

      75 dag grubo mielonych orzechów ziemnych

      75 dag drobno mielonych orzechów ziemnych 

      200 g mąki

      2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      tłuszcz i bułka tarta do formy

      Polewa:

      100 g gorzkiej czekolady

      3/4 szklanki śmietany kremówki

      1 łyżka oleju

      Miękkie masło, cukier, cukier waniliowy i sól utrzeć na gładką masę. Jaja dodawać pojedynczo. Całość dokładnie połączyć. W misce wymieszać orzechy, mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszankę wsypywać partiami do masy na zmianę z śmietaną. Ciasto wlać do formy na babkę posmarowaną tłuszczem i wysypaną dokładnie bułką tartą (pominęłam tę czynność, ponieważ użyłam formy silikonowej). Wierzch wygładzić łyżką. Piec w temperaturze 175oC przez około godzinę (do suchego patyczka). 

      Połamaną na kosteczki czekoladę rozpuścić ze śmietanką, dodając pod koniec olej, dokładnie łącząc składniki. Przestudzoną babkę polać polewą czekoladową.

      Babka fistaszkowa z masłem orzechowym


      Wypieczone Święta - Wielkanoc 2018

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Babka fistaszkowa z masłem orzechowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 21 marca 2018 07:56
  • czwartek, 15 marca 2018
    • Ciasto brownie bananowe z jagodami goji i orzechami laskowymi

      To pierwsze ciasto upieczone od świąt Bożego Narodzenia. Tak, tak, coraz rzadziej goszczą u mnie ciasta. Przyznaję się, to z lenistwa. Już prawie zapomniałam jak moje dzieci bardzo lubią ciasta z czekoladą. Wczoraj upieczone, dziś został tylko kilkucentymetrowy kawałek...

      Do ciasta bananowo-czekoladowego dodałam posiekane orzechy laskowe i jagody goji.

      Ciasto brownie bananowe

      Składniki:

      150 g gorzkiej czekolady (dałam 100 g gorzkiej i 50 g mlecznej)

      1/2 szklanki mleka

      1/3 szklanki słodkiej śmietanki 12-18%

      200 g miękkiego masła

      180 g cukru muscovado lub 150 g białego cukru

      1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

      3 jajka

      1 szklanka mąki pszennej

      3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

      30 g kakao

      1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej

      2 duże banany, najlepiej bardzo dojrzałe, rozgniecione widelcem

      100 g posiekanych grubo orzechów laskowych

      80 g sparzonych owoców goji

      Polewa:

      80 g gorzkiej czekolady

      3 łyżki kwaśnej śmietany

      1 łyżka cukru pudru

      Masło, jajka i banany należy wyjąć z lodówki minimum 2 godziny przed pieczeniem.

      Czekoladę rozpuścić z mlekiem i śmietanką w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Ostudzić.

      Miękkie masło utrzeć z cukrem na gładką, jasną masę. Dodawać po jednym jajku, ubijając.

      Przesiać mąkę, proszek, kakao i kawę. Dodawać porcjami do masy, mieszając łyżką.

      Dodać rozgniecione banany i ostudzoną czekoladę, wymieszać. Dodać sparzone

      Wyłożyć do wyłożonej papierem długiej formy keksowej i piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 50-60 minut. Ciasto jest upieczone kiedy drewniany patyczek wbity w jego środek jest suchy. Wyjąć i ostudzić. Polać polewą wykonaną z 80 g rozpuszczonej czekolady (w kąpieli wodnej), wymieszanej z 2 łyżkami kwaśnej śmietany i łyżką cukru pudru. Zarówno polewa, jak i ciasto powinny być wystudzone. Najlepiej włożyć babkę do lodówki na godzinę, aby polewa nieco zastygła.

      Ciasto brownie bananowe

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto brownie bananowe z jagodami goji i orzechami laskowymi”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 15 marca 2018 20:00
  • poniedziałek, 08 stycznia 2018
    • Ciasto orzechowe z dżemem

      Ciasto orzechowe z dżemem

      Spód ciasta:

      150 g masła
      1 szklanka mąki orzechowej
      3/4-1 szklanka mąki pszennej razowej
      1/2 szklanki cukru pudru

      2 jajka
      3 łyżki cukru pudru
      ew. kwaśna śmietana
      szczypta soli

      Składniki na kruszonkę:

      1 szklanka mąki orzechowej
      1/2 szklanki jasnego brązowego cukru
      1/2 szklanki mąki razowej

      140 g stopionego masła
      szczypta soli
      1,5 szklanki posiekanych lub grubo mielonych orzechów włoskich
      3/4 szklanki płatków owsianych

      oraz słoik dżemu lub powidła (użyłam dżemu z jeżyn)

      Składniki na kruszonkę zagnieść, odstawić do lodówki, by stwardniała. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier, szczyptę soli i pokrojone w kostkę masło. Następnie do ciasta dodać jajka. Wszystko razem połączyć, a następnie rękoma zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać kwaśną śmietanę. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Po upływie tego czasu wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować, dostosowując kształt do formy. 

      Ciasto ponakłuwać widelcem i posmarować dżemem. Na wierzchu rozkruszyć w palcach kruszonkę. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180oC do zrumienienia.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto orzechowe z dżemem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 08 stycznia 2018 08:10
  • poniedziałek, 06 listopada 2017
  • poniedziałek, 23 października 2017
    • Buraczane ciasto czekoladowe

      Jedno z lepszych ciast czekoladowych jakie jadłam, zaraz po cieście czekoladowym z bananami i drugim - z cukinią. Burak w ogóle jest niewyczuwalny, za to mocno smakuje czekoladą. Zrezygnowałam z polania wierzchu czekoladą, bo nie chciałam przesadzić z tym składnikiem, dlatego wybrałam najprostszą wersję i posypałam je cukrem pudrem.

      Źródło przepisu

      Buraczane ciasto czekoladowe

      Buraczane ciasto czekoladowe

      Składniki:

      50 g kakao
      175 g mąki pszennej
      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      200 g drobnego cukru do wypieków
      250 g ugotowanych buraczków, zmiksowanych na puree
      3 duże jajka
      200 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego
      100 g deserowej lub gorzkiej czekolady bardzo drobno posiekanej
      cukier puder do posypania

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      Do naczynia przesiać mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać, odłożyć.

      W malakserze (lub blenderem) zmiksować do gładkości puree z ugotowanych buraczków, jajka i olej. Do zmiksowanych mokrych składników dodać przesiane suche składniki i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia. Dodać drobniutko posiekaną czekoladę, wymieszać.

      Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 160-170ºC przez około 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić, po wierzchu osypać cukrem pudrem.

      Buraczane ciasto czekoladowe

      Buraczane ciasto czekoladowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Buraczane ciasto czekoladowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 23 października 2017 08:27
  • niedziela, 10 września 2017
    • Ciasto z budyniową pianką i śliwkami

      Ciasto, które opanowało blogosferę, w wersji ze śliwkami, przygotowałam na urodziny mojego 13-latka. Kwaśne śliwki wspaniale komponują się ze słodkim ciastem i budyniową pianką.

      Ciasto z budyniową pianką i śliwkami

      Składniki na kruche ciasto:

      2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
      250 g masła, zimnego
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      4 łyżki cukru pudru
      5 żółtek

      Budyniowa pianka:

      5 białek
      1 szklanka drobnego cukru do wypieków
      1 opakowanie cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki cukru z wanilią
      2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
      1/2 szklanki oleju

      Ponadto:

      ok. 650 g śliwek (wypestkowanych i pokrojonych w ćwiartki)

      Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.
      Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

      Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

      Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto ćwiartki śliwek skórką na dół, lekko wciskając w piankę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta.

      Piec w temperaturze 190ºC przez około 30-40 minut. Wyjąć, przestudzić.

      Ciasto z budyniową pianką i śliwkami

      Ciasto z budyniową pianką i śliwkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z budyniową pianką i śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 10 września 2017 20:34
  • czwartek, 31 sierpnia 2017
  • wtorek, 29 sierpnia 2017
    • Tort czekoladowy z truskawkami i brzoskwiniami

      Dzisiaj mój kochany pierworodny kończy 13 lat. Impreza już się odbyła, więc chcę się z Wami podzielić przepisem na Jego urodzinowy tort.

      Tort  truskawkowo-brzoskwiniowy

      Składniki na 1 biszkopt (należy upiec dwa):

      4 jajka

      2/3 szklanki mąki tortowej

      1/3 szklanki kakao

      2/3 szklanki cukru

      2 łyżki oleju

      szczypta soli

      Nasączenie:

      2/3 szklanki naparu z mocnej słodkiej kawy

      Krem:
      syrop z brzoskwiń
      mleko

      2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
      2/3 szklanki drobnego cukru
      2 budynie waniliowe bez cukru
      400 g masła
      puszka brzoskwiń w syropie
      ok.
      400 g truskawek

      Do soku po odcedzeniu brzoskwiń dodać mleko - tyle, by uzyskać 2 i 1/2 szklanki płynu. 2 szklanki płynu zagotować, do pozostałej 1/2 szklanki wsypać budynie. Dokładnie rozmieszać. W trakcie gotowania soku z syropem dodać cukier i cukier waniliowy. Kiedy płyn zagotuje się, a cukry rozpuszczą, wlać rozmieszane budynie. Stale mieszając, ugotować budyń i wystudzić. 

      Mąkę przesiać z kakao. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli wsypywać cukier. Miksując, dodać po jednym żółtku. Wlać małym strumieniem olej. Powoli dodawać suchą mieszankę, mieszać delikatnie łyżką. Wylać na spód tortownicy (średnica - 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec 20-25 minut w temperaturze 170oC. Gdy nieco ostygnie, zdjąć papier.

      W ten sam sposób upiec drugi placek.

      Oba placki nasączyć kawą.

      2 połówki brzoskwiń i 6-8 małych truskawek zostawić do dekoracji.

      Zimny budyń utrzeć z miękkim masłem, dodając do utartego na puch masła po łyżce budyniu. Masę podzielić na na dwie porcje. Do 2/3 masy dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie i truskawki. Masę z owocami wyłożyć na pierwszy biszkopt i przykryć drugim biszkoptem, lekko dociskając. Wierzch i boki udekorować resztą kremu. Schłodzić. Przed podaniem udekorować truskawkami i plastrami brzoskwiń na brzegu tortu.

      Tort czekoladowy z truskawkami i brzoskwiniami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Tort czekoladowy z truskawkami i brzoskwiniami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 29 sierpnia 2017 08:57
  • czwartek, 17 sierpnia 2017
    • Ciasto kokosowe z morelami

      Dostałam kokosową przesyłkę ekologicznych produktów firmy LOOK FOOD. Od razu wypróbowałam mąkę, cukier i mus kokosowy i zachwyciłam się smakiem ciasta z morelami. Ciasto mocno pachnie kokosem. Kwaskowate morele tworzą kontrast ze słodkim ciastem. Polecam!

      Ciasto kokosowe z morelami

      Ciasto kokosowe z morelami

      Składniki:

      4 jajka
      2/3 szklanki ekologicznej mąki kokosowej, np. LOOK FOOD
      2/3 szklanki ekologicznego cukru kokosowego, np. LOOK FOOD
      1/2 szklanki wiórków kokosowych
      2\3 szklanki oleju kokosowego
      1 łyżka musu kokosowego, np. LOOK FOOD
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      9 moreli

      Jajka utrzeć z cukrem i musem kokosowym na jasną masę. Wlać olej i dalej miksować. Proszek do pieczenia wymieszać z mąką kokosową i wiórkami. Zmiksować na gładką masę. Ciasto wyłożyć na okrągłą blaszkę o średnicy 23 cm. Morele umyć, osuszyć, przekroić na pół, wypestkować. Włożyć na wierzch ciasta, skórką do dołu i lekko docisnąć. Piec ok. 40 minut w temperaturze 175oC do "suchego patyczka.

      Ciasto kokosowe z morelami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto kokosowe z morelami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 sierpnia 2017 10:46
  • poniedziałek, 24 lipca 2017
  • czwartek, 13 lipca 2017
    • Ciasto z budyniem, truskawkami, bananami i kokosową kruszonką

      Truskawki powoli się kończą, więc warto ten czas wykorzystać i upiec ciasto. Ja zdecydowałam się na kruche z budyniem truskawkowym, truskawkami i bananami, a kruszonkę wykonałam z mąki kokosowej i cukru kokosowego. Ciasto jest wilgotne i szybko zostało skonsumowane. Już myślę co by tu jeszcze upiec, wybór trudny, bo tyle owoców na rynku...

      Ciasto z budyniem, truskawkami, bananami i kokosową kruszonką

      Ciasto: 

      ok. 300 g mąki

      150 g masła

      2 jajka

      2/3 szklanki cukru pudru w

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Budyń:

      3 budynie truskawkowe z cukrem

      1 litr mleka

      Owoce:

      3 banany

      ok. 600 truskawek

      2 łyżki soku z cytryny

      Kruszonka:

      120 g masła

      2/3 szklanki cukru kokosowego

      1 szklanka mąki kokosowej

      Z mleka odlać pół dużego kubka i rozprowadzić w nim proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować, wlać rozmieszany proszek budyniowy do gotującego się mleka, energicznie mieszając aż budyń zacznie "pyrkać". Zdjąć z palnika.

      Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody. Ciasto uformować w kulę i pozostawić w lodówce na pół godziny.

      Przygotować kruszonkę. Masło stopić. Do gorącego wsypać cukier oraz mąkę kokosowa, zagnieść ciasto na kruszonkę. Odstawić do lodówki.

      Owoce umyć. Banany obrać, pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny. Z truskawek oderwać szypułki, pokroić w grube plastry

      Prostokątną blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić ciastem spód. Ponakłuwać widelcem.

      Na ciasto wyłożyć równomiernie ostudzony (może być ciepły, ale nie gorący) budyń, a na nim owoce. Na owocach rozkruszyć kruszonkę. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180oC (do zrumienienia wierzchu). Jeśli ciasto za szybko będzie się rumienić na wierzchu, ustawić na dolną grzałkę piekarnika. Ciasto po upieczeniu ostudzić i schłodzić w lodówce przed rozkrojeniem, by budyń stężał.

      Siedemnasta Truskawka

      Ciasto z budyniem, truskawkami, bananami i kokosową kruszonką

      Ciasto z budyniem, truskawkami, bananami i kokosową kruszonką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z budyniem, truskawkami, bananami i kokosową kruszonką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 lipca 2017 10:10
  • sobota, 24 czerwca 2017
    • Odwrócone ciasto czekoladowe z truskawkami

      Sezon na truskawki jeszcze trwa, więc publikuję dziś przepis na odwrócone ciasto z truskawkami w wersji czekoladowej. Jest przepyszne, musicie je upiec!

      Odwrócone ciasto czekoladowe z truskawkami

      Odwrócone ciasto czekoladowe z truskawkami

      Ciasto:

      120 g masła
      2 duże jajka
      1 szklanka drobnego cukru
      1 szklanka mąki pszennej
      ½ szklanki kakao
      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      2 łyżka soku z cytryny
      1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
      500 g truskawek pokrojonych na kawałki na kawałki

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
      Truskawki, umyć osuszyć, pozbawić szypułek i pokroić w plastry. Umieścić na dnie tortownicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Boki formy zabezpieczyć folią aluminiową przed wyciekaniem soku z truskawek
      Masło utrzeć z cukrem na lekką i puszystą masę. Następnie wbić po jednym jajku, miksując. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodawać na zmianę ze śmietaną, miksując tylko do połączenia się składników.

      Na truskawki wyłożyć ciasto. Piec w temp. 180ºC przez około 60 minut, lub do tzw. suchego patyczka.

      Po upieczeniu ciasto wyjąć, przestudzić w formie. Następnie nożem oddzielić brzegi ciasta od tortownicy. Szybkim ruchem odwrócić ciasto spodem do góry i umieścić na paterze, by truskawki były na górze.

      Siedemnasta Truskawka

      Odwrócone ciasto czekoladowe z truskawkami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Odwrócone ciasto czekoladowe z truskawkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 24 czerwca 2017 12:49
  • środa, 14 czerwca 2017
    • Ciasto kokosowe z rabarbarem i bezą

      Niedawno dostałam wspaniałą przesyłkę z firmy look food z produktami ekologicznymi z kokosa. Wykorzystałam je do ciasta z rabarbarem. Przepis dzisiaj na moim blogu.

      Ciasto kokosowe z rabarbarem i bezą

      Składniki:

      2 jajka
      1 szklanka ekologicznej mąki kokosowej, np. look food plus 1 łyżeczka
      100 g masła
      2 łyżki cukru kokosowego, np. look food

      1 łyżka musu kokosowego, np. look food
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      6  średniej grubości łodyg rabarbaru
      2/3 szklankidrobnego białego cukru
      łyżeczka octu, np. jabłkowego
      2-3 łyżki wiórków kokosowych
      szczypta soli

      Białka oddzielić od żółtek. Z żółtek, posiekanego masła, cukru kokosowego, proszku do pieczenia i musu kokosowego zagnieść jednolite ciasto. Odłożyć do lodówki na 20 minut. Następnie wylepić spód tortownicy (23 cm) ciastem. Ponakłuwać widelcem i podpiec 15 minut w 180oC. Temperaturę zmniejszyć do 150oC.W tym czasie umyć i obrać rabarbar, pokroić na kawałki. Wyłożyć na podpieczony spód. Pianę ubić z solą na sztywno. Powoli wsypywać porcjami cukier. Na końcu wlać ocet i dodać łyżeczkę mąki. Ubitą pianę wyłożyć na rabarbar i wierzch posypa wiórkami i piec do lekkiego zezłocenia wierzchu ciasta (ok. 20 minut). Wyjąć i ostudzić.

      Ciasto kokosowe z rabarbarem i bezą

      Ciasto kokosowe z rabarbarem i bezą

      Rabarbar 2017  

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto kokosowe z rabarbarem i bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 14 czerwca 2017 07:49
  • niedziela, 28 maja 2017
  • poniedziałek, 22 maja 2017
    • Złociste ciasto z ricottą i rabarbarem

      W końcu dorwałam rabarbar i upiekłam dziś ciasto. Poczęstowałam rodziców, którzy przyjechali obejrzeć występ nowo powstałego rzeszowskiego zespołu Sweet Voices. Śpiewa w nim mój syn Julian. Młody ma talent wokalny po dziadku i tak jak on śpiewa w dwóch zespołach. Zwłaszcza dziadek jest z tego dumny.

      A wracając do ciasta, to przerobiłam stary przepis na ciasto z twarożkiem i jabłkami. Zamiast jabłek dodałam rabarbar (zdecydowanie za mało) i twarożek śmietankowy zastąpiłam ricottą. Ciasto - niebo w gębie, po prostu rozpływa się w ustach. Gorąco polecam.

      Złociste ciasto z ricottą i rabarbarem

      Składniki:

      7 łodyg rabarbaru, obranych i pokrojonych w prostokąty
      2 duże jajka
      250 g ricotty
      3/4 szklanki cukru
      1/2 szklanki oleju
      1,5 szklanki mąki
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      skórka starta z wyszorowanej i sparzonej cytryny
      szczypta soli
      2 łyżki brązowego cukru (demerara)

      Rabarbar 2017 

      Złociste ciasto z ricottą i rabarbarem

      Cukier dokładnie zmiksować z olejem, jajkami, solą, skórką z cytryny i ricottą. Dodawać porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksując do połączenia się składników. Dodać rabarbar i wymieszać łyżką. Wyłożyć ciasto do tortownicy o średnicy 23-24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać wierzch brązowym cukrem. Piec do "suchego patyczka" (ok. 1 godziny) w temperaturze 180oC.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Złociste ciasto z ricottą i rabarbarem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 maja 2017 22:03
  • środa, 26 kwietnia 2017
    • Ciasto Kinder Country

      Ciasto przygotowałam na dziewiąte urodziny syna Juliana. Jest bardzo słodkie, ale nie można się od niego oderwać. Jedyny minus jest taki, że źle się je kroi, ale smak wynagradza wszystko...

      Ciasto Kinder Country

      Źródło z moimi poprawkami

      Składniki:

      350 ml słodkiej śmietanki 30%
      250 g serka mascarpone
      ok. 200 g herbatników
      2 białe czekolady
      2 mleczne czekolady
      4 szklanki płatków Nestle Kangus lub ich zamiennik
      2 śmietanfixy
      Białe czekolady połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić.
      200 ml śmietany ubić na sztywno ze śmiwtanfixami, dodać serek mascarpone, zmiksować na wolnych obrotach, dolewając pomału ostudzoną białą czekoladę. Wsypać 3 szklanki płatków Kangus i wymieszać łyżką. W kąpieli wodnej roztopić połamane na kostki czekolady mleczne, ostudzić. Resztę śmietany (150ml) ubić  na sztywno, dodać do ostudzonej mlecznej czekolady i wymieszać aż składniki się połączą. Formę do pieczenia lub tortownicę (polecam kwadratowe naczynie lub blaszkę, bo łatwiej można podzielić herbatniki)wyłożyć papierem do pieczenia ,ułożyć herbatniki jeden koło drugiego, wlać jasną masę, wyrównać, ponownie wyłożyć herbatnikami i wylać masę ciemną. Wierzch posypać garścią Kangusów, wstawić do lodówki na ok 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

      Ciasto Kinder Country

      Ciasto Kinder Country

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto Kinder Country ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 26 kwietnia 2017 07:38
  • piątek, 14 kwietnia 2017
    • Babka herbaciana

      Kochani! Z okazji Wielkanocy życzę Wam dużo radości, pogody ducha, wspaniałych smakołyków zjedzonych w gronie najbliższych i dużo nadziei na ten wspaniały wiosenny czas. Wesołego Alleluja!

      Nie mogło obejść się od świątecznego wypieku. Wybrałam przepis na babkę herbacianą...

      Inspiracja

      Babka herbaciana

      Babka herbaciana

      Babka herbaciana

      Składniki:

      5 jajek

      1 szklanka cukru

      2,5 szklanki mąki

      250 g rozpuszczonego masła

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      szczypta kardamonu

      2 torebki czarnej herbaty Earl Grey

      Zaparzyć herbatę w 1/3 szklanki wody i pozostawić do wystygnięcia.

      Jajka ubić do białości... Następnie dodać 1 szklankę cukru i dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kardamonem, dodać do ubitych z cukrem jajek. Na koniec wlać rozpuszczone i wystudzone masło oraz herbatę. Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelać do wysmarowanej masłem foremki.

      Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec 45-50 minut. Następnie wyjąć, ostudzić i udekorować, najlepiej lukrem na bazie białka i cukru pudru. Można ozdobić posypką cukrową.



      

       Babka herbaciana

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Babka herbaciana”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 14 kwietnia 2017 18:00
  • środa, 05 kwietnia 2017
    • Łatwa babka dwukolorowa

      Babkę znalazłam u Joli i jestem bardzo zadowolona z tego wypieku. Babkę przygotowuje się szybko, a moi synowie za nią przepadają. Młodszy zażyczył sobie na śniadanie z kubkiem ciepłego mleka. Starszy zjadł najwięcej kawałków, dlatego na pewno upiekę ją jeszcze nie raz... Więcej przepisów na wielkanocne słodkości znajdziecie tutaj.

      Łatwa babka dwukolorowa

      Składniki:

      6 całych jajek
      1 szklanka cukru (dałam niepełną)
      1 łyżka domowego cukru waniliowego lub esencji waniliowej
      1 szklanka mąki pszennej
      1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
      250 g masła lub margaryny (polecam masło)
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1 łyżka kakao (dałam 2 dla koloru i smaku)

       Całe jajka zmiksuj z cukrami na puszystą masę (ok. 5-7 minut mikserem). W tym czasie roztop masło lub margarynę. Gorącą dolewaj stopniowo do masy jajecznej (ciągle miksując), dodając jednocześnie obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj tylko do dokładnego połączenia składników. Ciasto podziel na dwie części, do jednej dodaj kakao. Ciasto nakładaj na przemian do formy z kominem wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką (lub najpierw wyłóż jasne, później ciemne i przemieszaj widelcem). Formę z ciastem wstaw do zimnego piekarnika. Nastaw go na temperaturę 160oC i piecz ok. 45 minut (do suchego patyczka).

      Babkę posypałam cukrem pudrem.

      Łatwa babka dwukolorowa

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Łatwa babka dwukolorowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 05 kwietnia 2017 11:19
  • wtorek, 21 marca 2017
    • Torcik morelowo-mandarynkowy z bitą śmietaną

      Dawno na blogu nie było nic słodkiego. Przyznaję, opuściłam się w tej tematyce. Aby jednak nie odzwyczaić się całkowicie piekłam niedawno: babkę, ciasteczka owsiane z suszonymi owocami i ziarnami oraz ten oto prosty torcik. Pozostałe słodkości opublikuję już niedługo.

      Torcik morelowo-mandarynkowy z bitą śmietaną

      Torcik morelowo-mandarynkowy z bitą śmietaną

      Biszkopt  (tortownica 25-26 cm):

      4 jajka

      1 szklanka mąki tortowej

      2/3 szklanki cukru

      1 łyżka oleju

      1 łyżka octu

      szczypta soli

      Warstwa owocowa:

      1 puszka moreli

      1 puszka mandarynek

      2 galaretki w kolorze pomarańczowym

      Dekoracja:

      330 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki

      2 łyżki cukru pudru

      2 fixy do ubijania śmietany

      pół łyżeczki ekstraktu migdałowego lub 3 krople olejku

      Mąkę przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli wsypywać cukier. Miksując, dodać po jednym żółtku. Wlać małym strumieniem ocen,a następnie olej. Powoli dodawać mąkę, mieszać delikatnie łyżką. Wylać na spód tortownicy (średnica - 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec 30 minut w temperaturze 170oC. Ostudzić.

      Galaretki rozpuścić w 3 i 1/2 szklanki wrzątku. Na ostudzony biszkopt wyłożyć odsączone z soku owoce. Wylać tężejące galaretki. Schłodzić do całkowitego stężenia galaretki. Śmietanę ubić z cukrem i fiksami, dodając pod koniec ekstrakt z migdałów. Ubitą śmietanę wyłożyć łyżką na brzeg ciasta. Ponownie schłodzić.

      Torcik morelowo-mandarynkowy z bitą śmietaną

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Torcik morelowo-mandarynkowy z bitą śmietaną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 21 marca 2017 14:27

Kalendarz

Grudzień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...