Malinowa czerwień

Ciasta i torty

  • wtorek, 21 marca 2017
    • Torcik morelowo-mandarynkowy z bitą śmietaną

      Dawno na blogu nie było nic słodkiego. Przyznaję, opuściłam się w tej tematyce. Aby jednak nie odzwyczaić się całkowicie piekłam niedawno: babkę, ciasteczka owsiane z suszonymi owocami i ziarnami oraz ten oto prosty torcik. Pozostałe słodkości opublikuję już niedługo.

      Torcik morelowo-mandarynkowy z bitą śmietaną

      Torcik morelowo-mandarynkowy z bitą śmietaną

      Biszkopt  (tortownica 25-26 cm):

      4 jajka

      1 szklanka mąki tortowej

      2/3 szklanki cukru

      1 łyżka oleju

      1 łyżka octu

      szczypta soli

      Warstwa owocowa:

      1 puszka moreli

      1 puszka mandarynek

      2 galaretki w kolorze pomarańczowym

      Dekoracja:

      330 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki

      2 łyżki cukru pudru

      2 fixy do ubijania śmietany

      pół łyżeczki ekstraktu migdałowego lub 3 krople olejku

      Mąkę przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli wsypywać cukier. Miksując, dodać po jednym żółtku. Wlać małym strumieniem ocen,a następnie olej. Powoli dodawać mąkę, mieszać delikatnie łyżką. Wylać na spód tortownicy (średnica - 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec 30 minut w temperaturze 170oC. Ostudzić.

      Galaretki rozpuścić w 3 i 1/2 szklanki wrzątku. Na ostudzony biszkopt wyłożyć odsączone z soku owoce. Wylać tężejące galaretki. Schłodzić do całkowitego stężenia galaretki. Śmietanę ubić z cukrem i fiksami, dodając pod koniec ekstrakt z migdałów. Ubitą śmietanę wyłożyć łyżką na brzeg ciasta. Ponownie schłodzić.

      Torcik morelowo-mandarynkowy z bitą śmietaną

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Torcik morelowo-mandarynkowy z bitą śmietaną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 21 marca 2017 14:27
  • czwartek, 23 lutego 2017
    • Ciasto „Figa z makiem i pasternakiem”

      Dziś Tłusty Czwartek i na blogach królują pączki, faworki, oponki. A u mnie ciasto z dodatkiem... pasternaku. Piekłam je rok temu. A przepis powstał na potrzeby artykułu do miesięcznika, w redakcji którego pracuję. Przypomniała mi o nim koleżanka z pracy, wspominając jego wyjątkowy smak. Tak się składa, że coraz rzadziej coś piekę, więc dzisiaj na blogu słodki przerywnik od sałatek, zup i obiadów...

      Ciasto „Figa z makiem i pasternakiem”

      Składniki:

      3 jajka
      2/3 szklanki oleju
      1 szklanka jogurtu naturalnego
      2/3 szklanki brązowego cukru
      2/3 szklanki maku
      1 i 2/3 szklanki mąki razowej
      1 szklanka startego na małych oczkach ugotowanego pasternaku
      1 płaska, łyżeczka sody
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      szklanka suszonych fig, posiekanych

      Polewa:

      200 g białej czekolady
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki

      Jajka i jogurt wyjąć z lodówki minimum 2 godziny przed pieczeniem. Jajka zmiksować z olejem, jogurtem oraz cukrem. Następnie dodać mąkę, suchy mak i dokładnie wymieszać. Dodać starty pasternak, posiekane figi, dobrze połączyć składniki. Ciasto przełożyć na blachę (20 x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180oC do tzw. "suchego patyczka".

      Czekoladę połamać, włożyć do porcelanowej miski, wlać śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej.

      Ostudzone ciasto udekorować polewą i ewentualnie cukrowymi perełkami.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto „Figa z makiem i pasternakiem””
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 23 lutego 2017 14:18
  • piątek, 23 grudnia 2016
    • Piernik staropolski z masą serową waniliową, czekoladową i dżemem

      Piernik staropolski to najlepszy piernik jaki jadłam w życiu. Przygotowuję ciasto i piekę co roku. Tym razem przełożyłam go dwiema masami serowymi i dżemem. W tym szczególnym, magicznym czasie wszystkim odwiedzającym mój blog życzę szczęśliwych, pełnych radości i miłości świąt Bożego Narodzenia.

       Piernik staropolski z masą serową waniliową, czekoladową i dżemem

      Składniki:

      500 g miodu naturalnego (użyłam gryczanego)
      1,5 szklanki cukru
      250 g masła
      1 kg mąki pszennej
      3 jajka
      3 łyżeczki sody oczyszczonej
      pół szklanki mleka
      pół łyżeczki soli
      2 torebki przyprawy korzennej do piernika

      Masy serowe - waniliowa i czekoladowa:

      1 kg sera półtłustego, dwukrotnie zmielonego lub z wiaderka bez dodatku masła
      3/4 szklanki cukru
      15 dag masła
      2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (lub ziarenka z 1 laski wanilii + 2 łyżki cukru)
      4 jajka
      2 budynie waniliowe bez cukru
      1 spora łyżka mąki ziemniaczanej
      1 tabliczka gorzkiej czekolady
      2/3 szklanki mleka

      oraz słoik gęstego dżemu porzeczkowego

      Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić.

      Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce (np. do lodówki, na balkon) na 5-6 tygodni.

      Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat posypany mąką. Podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować, wylepić dno prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wym. 21 x 30 cm. Piec w temperaturze 170oC (można z termoobiegiem) przez 15-20 minut.

      Kiedy ostygnie przełożyć masą serową waniliową, gęstym dżemem porzeczkowym oraz czekoladową masą serową.

      Przygotować polewę. Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto.

      Masy serowe:

      Zmielony twaróg wyłożyć do garnka. Dodać cukier, cukier z wanilią, masło oraz roztrzepane jajka. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie lekko bulgotać. Budyń i mąkę rozmieszać w mleku, wlać do gotującej się masy serowej, ciągle mieszając gotować do zgęstnienia. Masa powinna mieć konsystencję budyniu.

      W blaszce lub na tacy ułożyć jeden blat ciasta. Połowę masy serowej (najlepiej by była jeszcze mocno ciepła) wyłożyć na placek miodowy i przykryć drugim, lekko dociskając. Jego wierzch posmarować dżemem. Położyć trzeci placek, dociskając. Następnie do drugiej, jeszcze ciepłej części masy serowej dodać połamaną gorzką czekoladę i mieszając energicznie łyżką, rozpuścić czekoladę. Dobrze wymieszać. Później wyłożyć mssę czekoloadową i przykryć ostatnim plackiem, znów dociskając. Ciasto najlepiej przykryć szczelnie workiem foliowym i zostawić do ostudzenia, aby blaty piernikowe mogły wchłonąć wilgoć z sera i zmięknąć. Wystudzone polać polewą czekoladową.

      Polewa kakaowa z żelatyną:

      4 łyżki cukru
      2 łyżki kwaśnej śmietany
      3 łyżki kakao
      60 g masła
      1 łyżeczka żelatyny

      Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto.



      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Piernik staropolski z masą serową waniliową, czekoladową i dżemem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 23 grudnia 2016 09:41
  • środa, 07 grudnia 2016
    • Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką

      W zamrażalniku miałam pudełko malin. Wykorzystałam je do drożdżowego ciasta, które zniknęło momentalnie :)

      Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką

      Składniki:

      500 g mrożonych malin
      4 łyżki cukru
      50 dag mąki
      1 szklanka ciepłego mleka
      4 dag drożdży, w temperaturze pokojowej
      10 dag masła, stopionego i letniego
      10 dag cukru (w tym 2 łyżeczki cukru z wanilią)
      3 jajka, w temperaturze pokojowej
      szczypta soli

      Kruszonka (z tego przepisu):

      90 g mąki pszennej
      50 g cukru
      8 g cukru wanilinowego (lub cukru z prawdziwą wanilią)
      60 g masła, roztopionego

      Jajka i drożdże wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ogrzały.
      Ciepłe mleko wymieszać z 2 łyżkami mąki, pokruszonymi drożdżami i 1 łyżeczką cukru. Przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia.
      Jaja rozkłócić, dodać do przesianej mąki, wlać rozczyn, roztopione masło, cukier waniliowy, sól i dokładnie wymieszać.
      Wyrabiać ciasto przez kilka minut, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
      Ciasto rozwałkować na cienki placek na wielkość blachy.
      Wylepić nim dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Blacha powinna być jak największa (moja była trochę za mała, dlatego ciasto za bardzo urosło w czasie pieczenia). Ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 1/2 godziny. Na ciasto wyłożyć zamrożone jeszcze maliny.

      Do miski wsypać mąkę, cukier i cukier wanilinowy. Dodać ciepłe masło i wymieszać, palcami formując kruszonkę. 

      Wszystkie składniki kruszonki połączyć ze sobą, rozkruszyć na owocach.

      Następnie wstawić placek do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez około 45 minut.

      Ostudzić w formie. Dopiero po całkowitym ostudzeniu i odparowaniu, ciasto można osłonić folią i tak przechowywać.

      Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 07 grudnia 2016 07:49
  • poniedziałek, 24 października 2016
    • Tort czekoladowy z masą czekoladowo-bakaliową

      Już dwa razy przygotowywałam ten tort. Klasyczny, czekoladowy, wzbogacony bakaliami.

      Tort czekoladowy z masą czekoladowo-bakaliową

      Składniki na 1 biszkopt (należy upiec dwa):

      4 jajka

      2/3 szklanki mąki tortowej

      1/3 szklanki kakao

      2/3 szklanki cukru

      2 łyżki oleju

      szczypta soli

      Nasączenie:

      2/3 szklanki mocnej  słodzonej kawy (czarnej)

      Masa i dekoracja:

      750 ml mleka

      500 g masła (2,5 kostki)

      1 i 1/3 szklanki cukru

      3 budynie czekoladowe bez cukru

      2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

      garść żurawiny

      garść jagód goji

      garść słupków migdałowych

      po pół tabliczki posiekanej czekolady białej i deserowej

      garść posiekanych orzechów laskowych

      ew. 2 łyżki kakao

      Mąkę przesiać z kakao. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli wsypywać cukier. Miksując, dodać po jednym żółtku. Wlać małym strumieniem olej. Powoli dodawać suchą mieszankę, mieszać delikatnie łyżką. Wylać na spód tortownicy (średnica - 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec 20-25 minut w temperaturze 170oC. Gdy nieco ostygnie, zdjąć papier.

      W ten sam sposób upiec drugi placek.

      Wykonanie kremu: Budynie rozpuścić w 3/4 szklanki mleka, resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, następnie wlać rozpuszczone budynie i mieszać do zgęstnienia. Odstawić z palnika, przykryć folią aluminiową, by nie powstał kożuch. Miękkie masło utrzeć na puch, dodając partiami zimny budyń, ucierając na gładki krem. Do kremu można również dodać kakao, by smak kremu był bardziej intensywny. 1/3 kremu odłożyć. Do pozostałego kremu dodać bakalie i dokładnie wymieszać. Biszkopty nasączyć kawą. Na pierwszy biszkopt wyłożyć masę z bakaliami, a masą bez dodatków posmarować wierzch i boki tortu. Dowolnie udekorować i schłodzić do stężenia kremu.

      Tort czekoladowy z masą czekoladowo-bakaliową

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Tort czekoladowy z masą czekoladowo-bakaliową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 24 października 2016 10:13
  • środa, 31 sierpnia 2016
    • Kruche ze śliwkami i z cynamonowo-orzechową bezą

      Dziś zapraszam na ciasto ze śliwkami. Kruche, wykończone bezą z orzechami włoskimi. Moje ulubione.

      Kruche ze śliwkami i cynamonowo-orzechową bezą

      Kruche ciasto:

      5 żółtek

      2/3 szklanki cukru pudru

      1 płaska łyżeczka cukru migdałowego (można pominąć)

      200 g zimnego masła

      ok. 2 szklanki mąki krupczatki

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Owoce i beza:

      oraz 600-700 g świeżych śliwek

      5 białek

      szczypta soli

      3/4 szklanki cukru kryształu

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      1 łyżka octu lub soku z cytryny

      spora garść orzechów włoskich

      pół łyżeczki cynamonu

      Składniki ciasta szybko zagnieść. Zawinąć w folię i schować do lodówki na pół godziny.

      Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować.

      Średnią prostokątną blachę wyłożyć papierem, wylepić dno ciastem. Ułożyć na budyniu połówki śliwek brzuszkami do dołu. Włożyć na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 200oC.

      W tym czasie zimne białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawać małymi porcjami, ubijając do rozpuszczenia się cukru. Dodać pod koniec cynamon ocet lub sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Zmniejszyć temperaturę pieczenia do 140oC. Ubite białka z cukrem wyłożyć na ciasto, posypać posiekanymi orzechami  i piec do momentu aż beza lekko zbrązowieje (ok 30 minut). Najlepiej piec na termoobiegu, wówczas beza szybciej wysusza się. Ciasto wyjąć i ostudzić.

      Kruche ześliwkami i z cynamonowo-orzechową bezą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Kruche ze śliwkami i z cynamonowo-orzechową bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 31 sierpnia 2016 08:00
  • czwartek, 18 sierpnia 2016
    • Kakaowe ciasto z morelami

      Ciasto szybkie i proste w wykonaniu. Tym razem wersja z morelami. Cała duża blacha zniknęła w jeden dzień, co u mnie się raczej nie zdarza!

      Kakaowe ciasto z morelami

      Składniki:

      2 i 1/2 szklanki mąki pszennej

      1 szklanka cukru (w tym cukier z wanilią – ok. 3 łyżeczki)

      3 łyżki kakao

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      4 jajka

      250 g jogurtu naturalnego

      180 g masła, stopionego

      ok. 1/2 kg moreli

      Wszystkie składniki wyjąć z lodówki na 2 godziny przed przygotowaniem.

      Masło stopić, ostudzić, ale nie musi być zupełnie zimne. Jogurt zmiksować z jajkami,  cukrem, cukrem waniliowym Wlać masło. W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Suchą mieszankę wsypywać porcjami do masy, ucierając na małych obrotach miksera. Ciasto wyłożyć do średniej prostokątnej blachy (25 x 30 cm), na wierzch wyłożyć połówki moreli bez pestek skórką do dołu. Piec około 50-60 minut w temperaturze 180oC do suchego patyczka. Ostudzić, można posypać cukrem pudrem.

      Uczta pod gołym niebem 2016

      Kakaowe ciasto z morelami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Kakaowe ciasto z morelami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 18 sierpnia 2016 13:25
  • środa, 29 czerwca 2016
  • piątek, 17 czerwca 2016
    • Kolorowy sernik na zimno z truskawkową galaretką

      Ciasto przygotowałam na imprezę urodzinową syna.

      Kolorowy sernik na zimno z truskawkową galaretką

      Przepis na średnią prostokątną blachę

      Spód:

      1 szklanka płatków otrębów (zmieliłam granulowane truskawkowe)

      1/2 szklanki wiórków kokosowych lub nie za grubo mielonych migdałów/orzechów

      1 i 1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej (lub pszennej)

      2/3 szklanki brązowego cukru

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      1 jajko

      150 g zimnego masła

      Mąkę orkiszową, kokos i płatki owsiane (migdały/orzechy), wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać jajko i posiekane masło. Zagnieść ciasto i wylepić dno średniej prostokątnej blachy. Podpiec 20 minut w temperaturze 180oC. Ostudzić.

      Masa serowa:

      1 kg chudego sera zmielonego  dwukrotnie lub z wiaderka

      500 ml śmietany kremówki

      2 galaretki niebieskie

      2 galaretki zielone

      2/3 szklanki mleka

      cukier puder do smaku

      Mus truskawkowy:

      1 szklanka wody

      500 g mrożonych lub nieco mniej świeżych truskawek

      2 galaretki truskawkowe

      Galaretki - każdy kolor osobno rozpuścić w 1 szklance wody. Przestudzić. Ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Delikatnie wmieszać w ser. Masę podzielić na dwie równe części. Do każdej wlać przestudzoną galaretkę w odstępie 15 minut i wymieszać. Na ciasto wylać pierwszy smak, schłodzić do lekkiego stężenia, potem wylać drugi smak. Schłodzić do całkowitego stężenia.

      Galaretki rozpuścić w szklance wrzątku, ostudzić. Truskawki rozmrozić, zmiksować. Wymieszać z rozpuszczonymi galaretkami i wyłożyć na masę serową, wyrównując powierzchnię. Włożyć do lodówki do stężenia (minimum 2 godziny).




      Kolorowy sernik na zimno z truskawkową galaretką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Kolorowy sernik na zimno z truskawkową galaretką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 17 czerwca 2016 11:36
  • poniedziałek, 13 czerwca 2016
  • wtorek, 07 czerwca 2016
    • Ciasto z kremem czekoladowym, truskawkami i galaretką

      Dzisiaj na blogu przepis na truskawkowe ciasto z czekoladowym kremem i galaretką. Niestety, dwie galaretki nie wystarczyły, by przykryć owoce, więc efekt nie jest powalający, poza tym część galaretki spłynęła na dół, bo obręcz była nieszczelna. Mimo wszystko postanowiłam pokazać Wam ciasto, bo jego smak jest grzechu warty.

      Ciasto z kremem czekoladowym, truskawkami i galaretką

      Ciasto z kremem czekoladowym, truskawkami i galaretką

      Biszkopt:

      3 jajka

      2/3 szklanki mąki tortowej

      2/3 szklanki cukru

      2 łyżki oleju

      szczypta soli

      Masa czekoladowa:

      600 ml mleka

      200 g masła

      1 szklanka cukru

      2 budynie czekoladowe bez cukru plus ew. 1 łyżka kakao

      2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

      oraz: 2 lub 3 galaretki o smaku truskawkowym

      ok. 400 g truskawek

      Mąkę przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli wsypywać cukier. Miksując, dodać po jednym żółtku. Wlać małym strumieniem olej. Powoli dodawać mąkę, mieszać delikatnie łyżką. Wylać na spód tortownicy (średnica - 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec 20-25 minut w temperaturze 170oC. Gdy nieco ostygnie, zdjąć papier. Tortownicę podwyższyć za pomocą folii aluminiowej lub tektury.

      Wykonanie kremu: budynie rozpuścić w 1/2 szklanki mleka, resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, następnie wlać rozpuszczone budynie i mieszać do zgęstnienia. Odstawić z palnika, przykryć folią aluminiową, by nie powstał kożuch. Miękkie masło utrzeć na puch, dodając partiami zimny budyń, utrzeć na gładki krem. Do kremu można również dodać kakao, by smak kremu był bardziej intensywny. Na biszkopt wyłożyć masę, wyrównać powierzchnię. Na masie ułożyć umyte truskawki. 2 lub 3 galaretki (w zależności od wielkości owoców) rozpuścić według instrukcji na opakowaniu. Wylać tężejące galaretki. Schłodzić do stężenia kremu i galaretki.

      banner przepis miesiaca

      Truskawkowe szaleństwo 2016  

      Ciasto z kremem czekoladowym, truskawkami i galaretką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z kremem czekoladowym, truskawkami i galaretką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 07 czerwca 2016 10:10
  • wtorek, 24 maja 2016
  • poniedziałek, 16 maja 2016
  • czwartek, 14 kwietnia 2016
    • Ciasto ucierane z serem, brzoskwiniami i kruszonką

      Jakiś czas temu skusiłam się na ciasto z budyniem i owocami. Wybrałam przepis Doroty, ale zamiast truskawek użyłam brzoskwiń z puszki, bo upływał termin przydatności do spożycia. Myślę, że ciasto można przygotować z większością owoców, zarówno świeżych, jak i mrożonych.

      Ciasto ucierane z serem, brzoskwiniami i kruszonką

      Składniki na ciasto:

      125 g masła
      150 g drobnego cukru do wypieków z wanilią
      2 duże jajka
      180 g mąki pszennej
      60 g skrobi ziemniaczanej
      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      90 g kwaśnej śmietany 12% lub 18%

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.

      W misie miksera umieścić masło z cukrem. Ucierać/miksować do otrzymania bardzo jasnej i puszystej masy, przez kilka minut. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Dodawać przesiane mąki na zmianę z kwaśną śmietaną, w dwóch turach i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników lub wymieszać przy pomocy szpatułki. 

      Formę o wymiarach 23 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać.

      Warstwa serowa:

      400 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
      50 g masła
      2 żółtka
      110 g drobnego cukru do wypieków (połowę warto dodać domowego z wanilią)
      2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

      Brzoskwinie odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę lub w plastry. W misie miksera umieścić masło z cukrem, utrzeć/zmiksować do powstania puszystej i jasnej masy maślanej. Dodać żółtka, dalej ucierając. Dodać twaróg, mąkę ziemniaczaną i utrzeć do dokładnego połączenia się składników.

      Na ciasto ucierane wyłożone do formy wyłożyć masę serową, przy pomocy łyżki, następnie wyrównać. Na ser rozłożyć kawałki brzoskwiń, wierzch posypać kruszonką.

      Piec w temperaturze 170ºC przez około 60 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić, oprószyć pudrem, kroić i podawać.

      Ponadto:

      puszka brzoskwiń 

      Składniki na kruszonkę:

      100 g mąki pszennej
      50 g drobnego cukru do wypieków z wanilią (np. domowego)
      60 g masła, roztopionego

      Wszystkie składniki umieścić w miseczce i rozcierając między palcami, uformować z nich kruszonkę.

      * Jeśli nie posiadacie domowego cukru z wanilią użyjcie drobnego cukru do wypieków oraz ziarenek z 1 laski wanilii.

      Ciasto ucierane z serem, brzoskwiniami i kruszonką

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto ucierane z serem, brzoskwiniami i kruszonką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 14 kwietnia 2016 08:53
  • wtorek, 29 marca 2016
    • Babka migdałowa

      Babka migdałowa

      Składniki:

      200 g zmielonych migdałów (najlepiej ze skórką)
      100 g mąki ziemniaczanej
      150 g masła
      5 dużych jajek
      2/3 szklanki brązowego cukru
      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      1 łyżeczka cukru migdałowego lub ekstraktu
      szczypta soli

      Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Cukier zmieszać z cukrem migdałowym. Masło zmiksować na puch, wbijać po jednym jajku na przemian z porcją cukru. Zmiksować na puszystą masę. Mąkę ziemniaczaną połączyć z proszkiem do pieczenia oraz solą i przesiać do masy. Zmiksować. Dodać zmielone migdały i ekstrakt (jeśli nie użyliśmy cukru migdałowego). Delikatnie wymieszać składniki łyżką do połączenia.

      Formę do babki natłuścić (olejem), posypać mielonymi migdałami. Wyłożyć masę. Piec do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180oC.

      Babka migdałowa

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Babka migdałowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 29 marca 2016 08:25
  • wtorek, 22 marca 2016
    • Mazurek śliwkowy z bezą i orzechami

      W moim rodzinnym domu nie było tradycji pieczenia i dekorowania mazurków. Prowadzenie bloga kulinarnego poszerzyło moje kulinarne nawyki. W prawej zakładce Wielkanoc/Wielkanocne ciasta znajduje się już kilka mazurków, na które przepisy znajdziecie na blogu. A dzisiaj kolejny wielkanocny wypiek, mazurek z powidłami, bezą i orzechami. Sfotografowany pod presją, w biegu, bo chłopaki zaglądali mi przez ramię, gotowi dobrać się do ciasta.

      Mazurek z bezą i orzechami

      Ciasto:

      320 g mąki krupczatki
      150 g zimnego masła
      szczypta soli
      3 żółtka z dużych jajek
      słoik powideł śliwkowych

      Beza:

      3 białka
      150 g cukru
      1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
      80 g posiekanych orzechów włoskich

      Na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier, szczyptę soli i pokrojone w kostkę masło. Następnie do ciasta dodać żółtka. Wszystko razem połączyć, a następnie rękoma zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Po upływie tego czasu wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować, dostosowując kształt do formy. Nagrzać piekarnik do 180 stopni, wstawić ciasto i piec 35 minut. Wyjąć z piekarnika i schłodzić.

      Temperaturę zmniejszyć do 150 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Białka ubić mikserem na pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo po łyżce cukier cały czas dokładnie ubijając. Na sam koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną.

      Kruchy spód posmarować powidłem, następnie za pomocą łyżki wyłożyć bezę, robiąc na powierzchni fale. Całość posypać grubo posiekanymi orzechami włoskimi i wstawić do piekarnika na 30 minut, aż beza lekko się zrumieni.

      Mazurek z bezą i orzechami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Mazurek śliwkowy z bezą i orzechami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 22 marca 2016 10:49
  • sobota, 19 marca 2016
    • Ciasto z kiwi, cytrynową pianką i galaretką

      Zielono i słodko dzisiaj na blogu. Głównie na cześć mojego imiennika - Patryka :)

      Ciasto z kiwi, cytrynową pianką i galaretką

      Składniki na kruche ciasto:

      250 g mąki pszennej
      150 g masła, schłodzonego
      szczypta soli
      3 łyżki cukru pudru
      5 żółtek
      Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody. Prostokątną blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić ciastem spód. Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

      Pianka:

      5 białek
      1 szklanka drobnego cukru do wypieków
      2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
      2 opakowania kisielu cytrynowego bez cukru (2 x 40 g)
      1/2 szklanki oleju

      Ponadto:

      owoce kiwi - 8-10 sztuk
      2 galaretki o smaku kiwi

      Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

      Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć obrane i przekrojone na pół kiwi, a na nich ubitą pianę. Wyrównać powierzchnię.

      Piec w temperaturze 175ºC przez około 30 minut. Po ostudzeniu wylać rozpuszczoną, tężejącą galaretkę na wierzch ciasta i schłodzić.

        

      Ciasto z kiwi, cytrynową pianką i galaretką

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z kiwi, cytrynową pianką i galaretką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 19 marca 2016 20:44
  • poniedziałek, 22 lutego 2016
    • Tort czekoladowy z masą chałwową i brzoskwiniami

      Ten smakowity tort przygotowałam prawie rok temu na urodziny syna. Nie miałam jak dotąd okazji, by Wam go zaprezentować. To nie pierwszy tort z masą chałwową na blogu, poprzedni był z wiśniami, również w wersji czekoladowej. Zapraszam...

      Tort czekoladowy z masą chałwową i brzoskwiniami

      Tort czekoladowy z masą chałwową i brzoskwiniami

      Składniki na 1 biszkopt (należy upiec dwa):

      4 jajka

      2/3 szklanki mąki tortowej

      1/3 szklanki kakao

      2/3 szklanki cukru

      2 łyżki oleju

      szczypta soli

      Nasączenie:

      2/3 szklanki mocnej  słodzonej kawy (czarnej)

      Masa i dekoracja:

      500 g masła (2,5 kostki)

      500 g chałwy waniliowej

      2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

      puszka brzoskwiń w syropie w syropie

      Mąkę przesiać z kakao. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli wsypywać cukier. Miksując, dodać po jednym żółtku. Wlać małym strumieniem olej. Powoli dodawać suchą mieszankę, mieszać delikatnie łyżką. Wylać na spód tortownicy (średnica - 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec 20-25 minut w temperaturze 170oC. Gdy nieco ostygnie, zdjąć papier.

      W ten sam sposób upiec drugi placek.

      Brzoskwinie odsączyć, połowę pokroić w kostkę, a resztę w plastry. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Następnie wkruszyć chałwę i dobrze połączyć z masłem. Krem podzielić na dwie części. Do jednej wmieszać pokrojone w kostkę brzoskwinie. Pierwszy biszkopt nasączyć kawą, posmarować połową masy chałwową.  Przykryć drugim biszkoptem, nasączyć kawą. Wierzch i boki posmarować resztą kremu. Dookoła na brzegu udekorować plastrami brzoskwiń i kolorową cukrową posypką.

      Tort czekoladowy z masą chałwową i brzoskwiniami

      Tort czekoladowy z masą chałwową i brzoskwiniami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Tort czekoladowy z masą chałwową i brzoskwiniami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 lutego 2016 09:32
  • poniedziałek, 15 lutego 2016
    • Ciasto truskawkowo-kokosowe z galaretką

      Moja słodka propozycja na Walentynki. Mocno kokosowy spód, mocno truskawkowo krem i biszkopty zatopione w truskawkowym soku, a na wierzchu truskawkowa galaretka. Zapraszam serdecznie!

      Ciasto truskawkowo-kokosowe z galaretką

      Kokosowa beza:

      5 białek
      1 szklanka cukru
      200 g kokosu
      1 długi wafelek kokosowy w jasnej polewie

      Krem:
      2 szklanki mleka
      2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
      3/4 szklanki cukru kryształu
      3 budynie truskawkowe lub waniliowe z cukrem
      1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
      1 łyżka mąki pszennej
      5 żółtek
      150 dag masła
      250 g serka mascarpone
      1 opakowanie podłużnych biszkoptów
      600 g mrożonych truskawek
      2 galaretki truskawkowe

      Białka umieścić w misie miksera. Ubijać, zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej piany. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać kokos i pokruszony wafelek. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec do lekkiego zrumienienia w temp. 160oC.

      Truskawki całkowicie rozmrozić. Owoce zmiksować, a sok odstawić. Do 1 szklanki mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budynie i żółtka. Dokładnie roztrzepać. Resztę mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlać roztrzepane żółtka z cukrem, budyniami i mąką. Stale mieszając, ugotować budyń i wystudzić. Zimny utrzeć z miękkim masłem i mascarpone, dodając do utartego masła i serka po łyżce budyniu oraz zmiksowane truskawki.

      Z ciasta zdjąć papier. Ciasto umieścić z powrotem na blasze. Wyłożyć połowę kremu. Biszkopty krótko maczać w soku z truskawek, układać wzdłuż na kremie, przykryć pozostałym kremem i schłodzić. Galaretki rozpuścić w 1 litrze wrzątku i kiedy zaczną tężeć, wylać na krem. Schłodzić minimum 2 godziny przed rozkrojeniem.

      Walentynki 2016 - Czym TO się je?

      Ciasto truskawkowo-kokosowe z galaretką

      

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto truskawkowo-kokosowe z galaretką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 15 lutego 2016 17:48
  • czwartek, 11 lutego 2016
    • Brownie z serową masą kajmakową i malinami

      Ostatnio pieczenie zdarza mi się bardzo rzadko, może uda mi się coś słodkiego przygotować na Walentynki. Brownie z serową masą kajmakową i malinami piekłam już jakiś czas temu na przyjęcie urodzinowe syna.

      Brownie z serową masą kajmakową i malinami

      Masa czekoladowa:

      1 i 1/2 szklanki mąki
      1/2 szklanki kakao
      5 dużych jajek
      200 g ciemnej czekolady
      1/2 szklanki słodkiej śmietanki
      200 g masła
      1 łyżka cukru waniliowego
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1,5 szklanki brązowego cukru
      szczypta soli

      Masa serowa:

      1 kg gęstego twarogu sernikowego
      5 jajek
      1/2 szklanki białego cukru
      400 g masy kajmakowej
      ewentualnie cukier do smaku
      1,5 szklanki malin (mogą być mrożone)

      Czekoladę połamać na kawałki, umieścić razem ze śmietanką w porcelanowej miseczce i w garnku do połowy wypełnionym wrzątkiem. Gotować aż czekolada się rozpuści. Wyjąć miskę, dobrze wymieszać, by czekolada połączyła się ze śmietanką i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na krem z cukrem, wbijając po jednym jajku. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i solą. Porcjami dodawać do masy, ciągle miksując. Na końcu dodawać stopniowo czekoladę  i dobrze połączyć składniki. 3/4 masy porcji przelać do dużej prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

      W osobnej misce twaróg zmiksować z jajkami i masą kajmakową, dosłodzić cukrem. Wykładać po kilka łyżek na ciasto czekoladowe, wrzucając porcjami maliny. Na wierzch wylać resztę masy czekoladowej i przemieszać delikatnie końcem drewnianej łyżki, by powstały lekkie fale. Piec ok. 60-70 minut w 180oC.

      Brownie z serową masą kajmakową i malinami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Brownie z serową masą kajmakową i malinami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 11 lutego 2016 09:21
  • środa, 20 stycznia 2016
    • Ciasto malinowe z pralinkami orzechowymi i kremem z nutelli

      Ciasto wymyśliłam z okazji przyjęcia urodzinowego młodszego syna. Słodkie od kremów, ciasta i pralinek orzechowych, lekko kwaskowate to malin - po prostu idealne!

      Ciasto malinowo-orzechowe

      Składniki na ciasto:

      120 g masła 
      100 g gorzkiej czekolady 
      1/2 szklanki mleka
      3 duże jajka

      1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru z prawdziwą wanilią
      150 g drobnego cukru do wypieków 
      150 g mąki pszennej
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      W garnuszku roztopić masło, zdjąć z palnika. Do gorącego dodać mleko i posiekaną gorzką czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego.

      W naczyniu lekko roztrzepać jajka rózgą kuchenną (nie ubijać). Dodać ekstrakt z wanilii lub cukier z wanilią, drobny cukier i wymieszać. Dodać jeszcze ciepły sos czekoladowy, wymieszać rózgą kuchenną. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać tylko do połączenia składników.

      Masę czekoladową przelać do prostokątnej formy (20 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec 30 minut w temperaturze 180oC (do suchego patyczka). Wyjąć i wystudzić

      Warstwa malinowa:

      500 g mrożonych malin 

      2 galaretki malinowe (lub leśne)

      Maliny rozmrozić, odcedzić. Sok zachować. Galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody. Do galaretek dodajemy zamrożone maliny, sok z malin i odstawić do lekkiego stężenia.  

      Tężejące maliny wylać na ciasto. Włożyć do lodówki na czas przygotowania kremów.

      Krem:

      500 g serka mascarpone, schłodzonego
      250 g nutelli
      100 g mlecznej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej

      Serek mascarpone utrzeć na gładką masę. Dodać nutellę i zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać czekoladę i jeszcze przez chwilę miksować do uzyskania gładkości Wyłożyć na stężałe galaretki. Schłodzić w lodówce do lekkiego stężenia.

      Krem śmietanowy:

      500 ml śmietany kremówki
      4 łyżki cukru pudru
      2 fixy do śmietany
      ok. 10 pralinek Ferrero Rocher, przekrojonych na pół

      Zimną śmietanę ubić z fixami i cukrem pudrem. Wyłożyć na masę z nutellą. Schłodzić. Udekorować połówkami pralin. Przechowywać w lodówce.

      Ciasto malinowe z pralinkami orzechowymi i kremem z nutelli

      Ciasto malinowe z pralinkami orzechowymi i kremem z nutelli

       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto malinowe z pralinkami orzechowymi i kremem z nutelli”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 20 stycznia 2016 11:39
  • niedziela, 03 stycznia 2016
    • Makowiec czekoladowy z kremem waniliowym i brzoskwiniami

      Ciasto upiekłam jeszcze przed świętami. Polecam nie tylko na święta, ale również w karnawale...

      Makowiec czekoladowy z kremem waniliowym i brzoskwiniami

      Ciasto:

      850 g masy makowej (użyłam gotowej, z puszki)
      150 g zarodków pszennych lub zmielonych otrębów
      2 jajka
      3 białka
      100 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w 1/2 szklanki śmietanki

      Krem:
      3 szklanki mleka
      2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
      3/4 szklanki cukru kryształu
      3 budynie waniliowe bez cukru
      1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
      1 łyżka mąki pszennej
      3 żółtka
      25 dag masła
      puszka brzoskwiń w syropie
      50g płatków migdałowych do posypania

      Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Masę makową włożyć do miski i zmiksować z jajkami, zarodkami pszennymi i rozpuszczoną czekoladą. Na koniec wmieszać delikatnie ubite białka.
      Masę wyłożyć do  tortownicy (25-26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód). Wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec "do suchego patyczka" (około 1 godziny, temperatura 180oC). Przygotować krem

      Do 1 szklanki mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budynie i żółtka. Dokładnie roztrzepać. Resztę mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlać roztrzepane jajka z cukrem, budyniami i mąką. Stale mieszając, ugotować budyń i wystudzić. imny utrzeć z miękkim masłem, dodając do utartego na puch masła po łyżce budyniu. Pokrojone w kostkę brzoskwinie wyłożyć na ciasto, rozsmarować krem i posypać wierzch płatkami migdałów. Schłodzić.

      Świąteczne słodkości! 2015

      Makowiec czekoladowy z kremem waniliowym i brzoskwiniami

      Makowiec czekoladowy z kremem waniliowym i brzoskwiniami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Makowiec czekoladowy z kremem waniliowym i brzoskwiniami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 03 stycznia 2016 18:15
  • poniedziałek, 14 grudnia 2015
    • Buraczane ciasto korzenne

      Po ugotowaniu czerwonego barszczu zostały mi buraczki. Część z nich wykorzystałam do ciasta czekoladowego z nutką korzenną. Inspiracją do upieczenia tego ciasta był przepis Doroty. Dzieciaki zjadły, nie podejrzewając nawet, że w cieście są zmiksowane buraki :) Do ciasta polecam dodać cze


      Składniki:

      50 g kakao
      175 g mąki pszennej
      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      200 g drobnego cukru do wypieków
      250 g ugotowanych buraczków, zmiksowanych na puree
      50 g drobno startej czekolady ze skórką pomarańczową, np. Terravita 70% kakao ze skórką pomarańczową

      3 duże jajka
      200 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego
      1 łyżka przyprawy korzennej

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      Do naczynia przesiać mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną i cukier. Wymieszać, odłożyć.

      W malakserze (lub blenderem) zmiksować do gładkości puree z ugotowanych buraczków, jajka i olej. Do zmiksowanych mokrych składników dodać przesiane suche składniki wraz ze startą czekoladą i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia.

      Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 160-170ºC przez około 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić, po wierzchu rozprowadzić gęstniejącą polewę czekoladową. 

      Polewa czekoladowa:

      50 g gorzkiej czekolady, posiekanej, np. Gorzkiej Terravita 70% kakao
      50 ml śmietany kremówki 36%
      1 łyżeczka cukru pudru
      cukrowe perełki

      W garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę prawie do wrzenia, natychmiast zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego, dodając cukier puder. Pozostawić do lekkiego zgęstnienia.


         

      zBLOGowani.pl

      

        Jesienne słodkości!  Świąteczne słodkości! 2015

       

      Buraczane ciasto korzenne

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Buraczane ciasto korzenne”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 14 grudnia 2015 08:13
  • poniedziałek, 02 listopada 2015
    • Kruche ciasto ze śliwkami, kremem śmietankowym i czekoladową bezą

      Budyniowa chmurka to ciasto Doroty Świątkowskiej, które zainspirowało mnie do powstania mojego ciasta ze śliwkami. Zapewniam, że jest bardzo smaczne. Bardzo polecam!

      Kruche ciasto ze śliwkami, kremem śmietankowym i czekoladową bezą

      Inspiracja

      Składniki na ciasto kruche:

      4 żółtka
      50 g cukru pudru
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      180 g mąki pszennej
      120 g masła
      10-12 dużych śliwek

      Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

      Składniki na kruchy spód szybko zagnieść ręcznie lub zmiksować w malakserze. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut.

      Śliwki wypestkować, pokroić na ćwiartki. Przygotować prostokątną blachę o wymiarach 23 x 33 cm. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.

      Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć nim dno formy: można wcześniej lekko rozwałkować, można odrywać po kawałku i układać w formie, następnie wyrównać np. wałkując szklanką (ułożoną na boku) wewnątrz formy.

      Na wierzchu ułożyć ćwiartki śliwek

      Piec w temperaturze 190-200oC przez około 30-40 minut lub krócej, do zezłocenia i wypieczenia ciasta. Wyjąć, wystudzić.

      Krem:

      500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
      250 g serka mascarpone, schłodzonego
      3 łyżki cukru pudru
      1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii

      Wszystkie składniki (koniecznie schłodzone!) umieścić w misie miksera. Ubić (końcówka miksera do ubijania białek) do otrzymania gęstego kremu. Wyłożyć na ostudzone ciasto ze śliwkami.

      Czekoladowa beza:

      4 białka, w temperaturze pokojowej
      200 g drobnego cukru do wypieków
      2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej
      80 g gorzkiej czekolady, roztopionej i lekko przestudzonej

      Białka umieścić w misie miksera. Ubijać, zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej pianki. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać mąką ziemniaczaną. Dodawać roztopioną czekoladę (partiami) i delikatnie wymieszać szpatułką, by w bezie powstały ładne pasma czekolady (nie mieszać do całkowitego połączenia).

      Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy.

      Piec w temperaturze 140oC przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużyć (lub skrócić) czas pieczenia. Wystudzić.

      Ciasto wyjąć z lodówki. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce. Kroić, podawać.

      Ciasto kroi się lepiej po nocy w lodówce (beza nie stawia oporu przy krojeniu). Można przechowywać do 3 dni, w lodówce.

      Kruche ciasto ze śliwkami, kremem śmietankowym i czekoladową bezą

      Jesienne słodkości! (Ser)wujemy! Sery o każdej porze dnia i nocy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Kruche ciasto ze śliwkami, kremem śmietankowym i czekoladową bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 02 listopada 2015 12:37
  • poniedziałek, 19 października 2015
    • Szarlotka jaglana

      Od dawna marzyła mi się szarlotka jaglana, bo tę kaszę lubię jak żadną inną. Skorzystałam z przepisu Leny, choć zrezygnowałam z żurawiny i migdałów w moim przepisie, zachowując proporcje głównych składników. Szarlotka jest bardzo syta, dlatego z powodzeniem możemy ją traktować jak śniadanie, kolację, a nawet obiad!

      Szarlotka jaglana

      Składniki:

      2 szklanki kaszy jaglanej
      4 szklanki mleka
      1,4 kg słodkich jabłek,
      1/2 szklanki białego cukru
      2 łyżki brązowego cukru
      2 łyżki cynamonu

      W garnku zagotować mleko, gdy zacznie wrzeć wrzucić do niego kaszę, dobrze wymieszać, by pozbyć się ewentualnych grudek i przykryć pokrywką. Gotować na małym ogniu przez około 15 do 20 minut. Po tym czasie zawinąć przykryty garnek w ręcznik i włożyć pod kołdrę na pół godziny, bez dostępu powietrza. Tak robiła moja babcia i mama z ryżem :)

      Gdy kasza dochodzi, należy obrać jabłka i zetrzeć na tarce o dużych oczkach jabłka. Następnie wymieszać je z cynamonem i białym cukrem.

      Kolejnym krokiem jest wyłożenie spodu papierem do pieczenia lub wysmarowanie tortownicy masłem. Pierwszy sposób zapobiega wyciekaniu soku. Na spód wyłożyć 2/3 jej objętości kaszy jaglanej. Na kaszę kładziemy przygotowane wcześniej jabłka i zakrywamy pozostałą kaszą. Całość posypujemy brązowym cukrem cukru.

      Tak przygotowane ciasto zapiec na złoty kolor przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

      Jesienne słodkości!

      Szarlotka jaglana

      Szarlotka jaglana


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka jaglana”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 19 października 2015 15:05

Kalendarz

Marzec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...