Malinowa czerwień

Ciasta i torty

  • środa, 20 września 2017
    • Cytrynowy sernik gotowany na herbatnikach

      Na blogu dawno nie było nic słodkiego, a ja Wam proponuję obłędny sernik bez pieczenia. Masę serową ugotowałam i przełożyłam herbatnikami. Wierzch udekorowałam bitą śmietaną. Zapraszam...

      Cytrynowy sernik gotowany na herbatnikach

      Składniki:

      1 kg sera półtłustego, dwukrotnie zmielonego lub z wiaderka (użyłam niezawodnej Piątnicy)
      niepełna szklanka cukru, w tym 2 łyżeczki cukru waniliowego
      100 g masła
      4 jajka
      2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
      pół szklanki mleka
      ok. 280 g jasnych herbatników
      skórka starta ze sparzonej cytryny lub kilka kropel ekstraktu cytrynowego

      500 ml śmietany kremówki
      3 łyżki cukru pudru

      2 fixy do ubijania śmietany
      cukrowa posypka

      Zmielony twaróg wyłożyć do garnka. Dodać cukier, cukier z wanilią, masło oraz roztrzepane jajka. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, by nie masa nie przywarła do dna i się nie przypaliła. Kiedy masa masa zacznie lekko bulgotać, budynie rozmieszać w mleku, wlać do gotującej się masy serowej, ciągle mieszając, gotować do zgęstnienia i zagotowania. Masa powinna mieć konsystencję budyniu. na końcu dodać skórkę z cytryny lub ekstrakt i wymieszać masę.

      W średniej prostokątnej blaszce ułożyć ciasno pierwszą warstwę herbatników. Następnie rozsmarować połowę gorącej masy serowej. Na niej ułożyć drugą warstwę herbatników, resztę masy serowej oraz trzecią warstwę herbatników. Ciasto przykryć ściereczką i owinąć szczelnie reklamówką. Trzymać w cieple aż masa ostygnie, aby herbatniki zmiękły od masy serowej. Po tym czasie zdjąć reklamówkę i ścierkę. Przechowywać w lodówce przez całą noc. na następny dzień dobrze schłodzoną kremówkę ubić z fixami i cukrem pudrem. Wyłożyć na ostatnią warstwę herbatników, tworząc nieregularne fale i udekorować cukrową posypką.

      Cytrynowy sernik gotowany na herbatnikach

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Cytrynowy sernik gotowany na herbatnikach”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 20 września 2017 07:41
  • niedziela, 10 września 2017
    • Ciasto z budyniową pianką i śliwkami

      Ciasto, które opanowało blogosferę, w wersji ze śliwkami, przygotowałam na urodziny mojego 13-latka. Kwaśne śliwki wspaniale komponują się ze słodkim ciastem i budyniową pianką.

      Ciasto z budyniową pianką i śliwkami

      Składniki na kruche ciasto:

      2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
      250 g masła, zimnego
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      4 łyżki cukru pudru
      5 żółtek

      Budyniowa pianka:

      5 białek
      1 szklanka drobnego cukru do wypieków
      1 opakowanie cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki cukru z wanilią
      2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
      1/2 szklanki oleju

      Ponadto:

      ok. 650 g śliwek (wypestkowanych i pokrojonych w ćwiartki)

      Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.
      Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

      Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

      Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto ćwiartki śliwek skórką na dół, lekko wciskając w piankę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta.

      Piec w temperaturze 190ºC przez około 30-40 minut. Wyjąć, przestudzić.

      Ciasto z budyniową pianką i śliwkami

      Ciasto z budyniową pianką i śliwkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z budyniową pianką i śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 10 września 2017 20:34
  • czwartek, 31 sierpnia 2017
  • wtorek, 29 sierpnia 2017
    • Tort czekoladowy z truskawkami i brzoskwiniami

      Dzisiaj mój kochany pierworodny kończy 13 lat. Impreza już się odbyła, więc chcę się z Wami podzielić przepisem na Jego urodzinowy tort.

      Tort  truskawkowo-brzoskwiniowy

      Składniki na 1 biszkopt (należy upiec dwa):

      4 jajka

      2/3 szklanki mąki tortowej

      1/3 szklanki kakao

      2/3 szklanki cukru

      2 łyżki oleju

      szczypta soli

      Nasączenie:

      2/3 szklanki naparu z mocnej słodkiej kawy

      Krem:
      syrop z brzoskwiń
      mleko

      2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
      2/3 szklanki drobnego cukru
      2 budynie waniliowe bez cukru
      400 g masła
      puszka brzoskwiń w syropie
      ok.
      400 g truskawek

      Do soku po odcedzeniu brzoskwiń dodać mleko - tyle, by uzyskać 2 i 1/2 szklanki płynu. 2 szklanki płynu zagotować, do pozostałej 1/2 szklanki wsypać budynie. Dokładnie rozmieszać. W trakcie gotowania soku z syropem dodać cukier i cukier waniliowy. Kiedy płyn zagotuje się, a cukry rozpuszczą, wlać rozmieszane budynie. Stale mieszając, ugotować budyń i wystudzić. 

      Mąkę przesiać z kakao. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli wsypywać cukier. Miksując, dodać po jednym żółtku. Wlać małym strumieniem olej. Powoli dodawać suchą mieszankę, mieszać delikatnie łyżką. Wylać na spód tortownicy (średnica - 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec 20-25 minut w temperaturze 170oC. Gdy nieco ostygnie, zdjąć papier.

      W ten sam sposób upiec drugi placek.

      Oba placki nasączyć kawą.

      2 połówki brzoskwiń i 6-8 małych truskawek zostawić do dekoracji.

      Zimny budyń utrzeć z miękkim masłem, dodając do utartego na puch masła po łyżce budyniu. Masę podzielić na na dwie porcje. Do 2/3 masy dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie i truskawki. Masę z owocami wyłożyć na pierwszy biszkopt i przykryć drugim biszkoptem, lekko dociskając. Wierzch i boki udekorować resztą kremu. Schłodzić. Przed podaniem udekorować truskawkami i plastrami brzoskwiń na brzegu tortu.

      Tort czekoladowy z truskawkami i brzoskwiniami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Tort czekoladowy z truskawkami i brzoskwiniami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 29 sierpnia 2017 08:57
  • czwartek, 17 sierpnia 2017
    • Ciasto kokosowe z morelami

      Dostałam kokosową przesyłkę ekologicznych produktów firmy LOOK FOOD. Od razu wypróbowałam mąkę, cukier i mus kokosowy i zachwyciłam się smakiem ciasta z morelami. Ciasto mocno pachnie kokosem. Kwaskowate morele tworzą kontrast ze słodkim ciastem. Polecam!

      Ciasto kokosowe z morelami

      Ciasto kokosowe z morelami

      Składniki:

      4 jajka
      2/3 szklanki ekologicznej mąki kokosowej, np. LOOK FOOD
      2/3 szklanki ekologicznego cukru kokosowego, np. LOOK FOOD
      1/2 szklanki wiórków kokosowych
      2\3 szklanki oleju kokosowego
      1 łyżka musu kokosowego, np. LOOK FOOD
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      9 moreli

      Jajka utrzeć z cukrem i musem kokosowym na jasną masę. Wlać olej i dalej miksować. Proszek do pieczenia wymieszać z mąką kokosową i wiórkami. Zmiksować na gładką masę. Ciasto wyłożyć na okrągłą blaszkę o średnicy 23 cm. Morele umyć, osuszyć, przekroić na pół, wypestkować. Włożyć na wierzch ciasta, skórką do dołu i lekko docisnąć. Piec ok. 40 minut w temperaturze 175oC do "suchego patyczka.

      Ciasto kokosowe z morelami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto kokosowe z morelami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 sierpnia 2017 10:46
  • poniedziałek, 24 lipca 2017
  • czwartek, 13 lipca 2017
    • Ciasto z budyniem, truskawkami, bananami i kokosową kruszonką

      Truskawki powoli się kończą, więc warto ten czas wykorzystać i upiec ciasto. Ja zdecydowałam się na kruche z budyniem truskawkowym, truskawkami i bananami, a kruszonkę wykonałam z mąki kokosowej i cukru kokosowego. Ciasto jest wilgotne i szybko zostało skonsumowane. Już myślę co by tu jeszcze upiec, wybór trudny, bo tyle owoców na rynku...

      Ciasto z budyniem, truskawkami, bananami i kokosową kruszonką

      Ciasto: 

      ok. 300 g mąki

      150 g masła

      2 jajka

      2/3 szklanki cukru pudru w

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Budyń:

      3 budynie truskawkowe z cukrem

      1 litr mleka

      Owoce:

      3 banany

      ok. 600 truskawek

      2 łyżki soku z cytryny

      Kruszonka:

      120 g masła

      2/3 szklanki cukru kokosowego

      1 szklanka mąki kokosowej

      Z mleka odlać pół dużego kubka i rozprowadzić w nim proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować, wlać rozmieszany proszek budyniowy do gotującego się mleka, energicznie mieszając aż budyń zacznie "pyrkać". Zdjąć z palnika.

      Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody. Ciasto uformować w kulę i pozostawić w lodówce na pół godziny.

      Przygotować kruszonkę. Masło stopić. Do gorącego wsypać cukier oraz mąkę kokosowa, zagnieść ciasto na kruszonkę. Odstawić do lodówki.

      Owoce umyć. Banany obrać, pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny. Z truskawek oderwać szypułki, pokroić w grube plastry

      Prostokątną blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić ciastem spód. Ponakłuwać widelcem.

      Na ciasto wyłożyć równomiernie ostudzony (może być ciepły, ale nie gorący) budyń, a na nim owoce. Na owocach rozkruszyć kruszonkę. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180oC (do zrumienienia wierzchu). Jeśli ciasto za szybko będzie się rumienić na wierzchu, ustawić na dolną grzałkę piekarnika. Ciasto po upieczeniu ostudzić i schłodzić w lodówce przed rozkrojeniem, by budyń stężał.

      Siedemnasta Truskawka

      Ciasto z budyniem, truskawkami, bananami i kokosową kruszonką

      Ciasto z budyniem, truskawkami, bananami i kokosową kruszonką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z budyniem, truskawkami, bananami i kokosową kruszonką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 lipca 2017 10:10
  • sobota, 24 czerwca 2017
    • Odwrócone ciasto czekoladowe z truskawkami

      Sezon na truskawki jeszcze trwa, więc publikuję dziś przepis na odwrócone ciasto z truskawkami w wersji czekoladowej. Jest przepyszne, musicie je upiec!

      Odwrócone ciasto czekoladowe z truskawkami

      Odwrócone ciasto czekoladowe z truskawkami

      Ciasto:

      120 g masła
      2 duże jajka
      1 szklanka drobnego cukru
      1 szklanka mąki pszennej
      ½ szklanki kakao
      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      2 łyżka soku z cytryny
      1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
      500 g truskawek pokrojonych na kawałki na kawałki

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
      Truskawki, umyć osuszyć, pozbawić szypułek i pokroić w plastry. Umieścić na dnie tortownicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Boki formy zabezpieczyć folią aluminiową przed wyciekaniem soku z truskawek
      Masło utrzeć z cukrem na lekką i puszystą masę. Następnie wbić po jednym jajku, miksując. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodawać na zmianę ze śmietaną, miksując tylko do połączenia się składników.

      Na truskawki wyłożyć ciasto. Piec w temp. 180ºC przez około 60 minut, lub do tzw. suchego patyczka.

      Po upieczeniu ciasto wyjąć, przestudzić w formie. Następnie nożem oddzielić brzegi ciasta od tortownicy. Szybkim ruchem odwrócić ciasto spodem do góry i umieścić na paterze, by truskawki były na górze.

      Siedemnasta Truskawka

      Odwrócone ciasto czekoladowe z truskawkami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Odwrócone ciasto czekoladowe z truskawkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 24 czerwca 2017 12:49
  • środa, 14 czerwca 2017
    • Ciasto kokosowe z rabarbarem i bezą

      Niedawno dostałam wspaniałą przesyłkę z firmy look food z produktami ekologicznymi z kokosa. Wykorzystałam je do ciasta z rabarbarem. Przepis dzisiaj na moim blogu.

      Ciasto kokosowe z rabarbarem i bezą

      Składniki:

      2 jajka
      1 szklanka ekologicznej mąki kokosowej, np. look food plus 1 łyżeczka
      100 g masła
      2 łyżki cukru kokosowego, np. look food

      1 łyżka musu kokosowego, np. look food
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      6  średniej grubości łodyg rabarbaru
      2/3 szklankidrobnego białego cukru
      łyżeczka octu, np. jabłkowego
      2-3 łyżki wiórków kokosowych
      szczypta soli

      Białka oddzielić od żółtek. Z żółtek, posiekanego masła, cukru kokosowego, proszku do pieczenia i musu kokosowego zagnieść jednolite ciasto. Odłożyć do lodówki na 20 minut. Następnie wylepić spód tortownicy (23 cm) ciastem. Ponakłuwać widelcem i podpiec 15 minut w 180oC. Temperaturę zmniejszyć do 150oC.W tym czasie umyć i obrać rabarbar, pokroić na kawałki. Wyłożyć na podpieczony spód. Pianę ubić z solą na sztywno. Powoli wsypywać porcjami cukier. Na końcu wlać ocet i dodać łyżeczkę mąki. Ubitą pianę wyłożyć na rabarbar i wierzch posypa wiórkami i piec do lekkiego zezłocenia wierzchu ciasta (ok. 20 minut). Wyjąć i ostudzić.

      Ciasto kokosowe z rabarbarem i bezą

      Ciasto kokosowe z rabarbarem i bezą

      Rabarbar 2017  

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto kokosowe z rabarbarem i bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 14 czerwca 2017 07:49
  • niedziela, 28 maja 2017
  • poniedziałek, 22 maja 2017
    • Złociste ciasto z ricottą i rabarbarem

      W końcu dorwałam rabarbar i upiekłam dziś ciasto. Poczęstowałam rodziców, którzy przyjechali obejrzeć występ nowo powstałego rzeszowskiego zespołu Sweet Voices. Śpiewa w nim mój syn Julian. Młody ma talent wokalny po dziadku i tak jak on śpiewa w dwóch zespołach. Zwłaszcza dziadek jest z tego dumny.

      A wracając do ciasta, to przerobiłam stary przepis na ciasto z twarożkiem i jabłkami. Zamiast jabłek dodałam rabarbar (zdecydowanie za mało) i twarożek śmietankowy zastąpiłam ricottą. Ciasto - niebo w gębie, po prostu rozpływa się w ustach. Gorąco polecam.

      Złociste ciasto z ricottą i rabarbarem

      Składniki:

      7 łodyg rabarbaru, obranych i pokrojonych w prostokąty
      2 duże jajka
      250 g ricotty
      3/4 szklanki cukru
      1/2 szklanki oleju
      1,5 szklanki mąki
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      skórka starta z wyszorowanej i sparzonej cytryny
      szczypta soli
      2 łyżki brązowego cukru (demerara)

      Rabarbar 2017 

      Złociste ciasto z ricottą i rabarbarem

      Cukier dokładnie zmiksować z olejem, jajkami, solą, skórką z cytryny i ricottą. Dodawać porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksując do połączenia się składników. Dodać rabarbar i wymieszać łyżką. Wyłożyć ciasto do tortownicy o średnicy 23-24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać wierzch brązowym cukrem. Piec do "suchego patyczka" (ok. 1 godziny) w temperaturze 180oC.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Złociste ciasto z ricottą i rabarbarem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 maja 2017 22:03
  • środa, 26 kwietnia 2017
    • Ciasto Kinder Country

      Ciasto przygotowałam na dziewiąte urodziny syna Juliana. Jest bardzo słodkie, ale nie można się od niego oderwać. Jedyny minus jest taki, że źle się je kroi, ale smak wynagradza wszystko...

      Ciasto Kinder Country

      Źródło z moimi poprawkami

      Składniki:

      350 ml słodkiej śmietanki 30%
      250 g serka mascarpone
      ok. 200 g herbatników
      2 białe czekolady
      2 mleczne czekolady
      4 szklanki płatków Nestle Kangus lub ich zamiennik
      2 śmietanfixy
      Białe czekolady połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić.
      200 ml śmietany ubić na sztywno ze śmiwtanfixami, dodać serek mascarpone, zmiksować na wolnych obrotach, dolewając pomału ostudzoną białą czekoladę. Wsypać 3 szklanki płatków Kangus i wymieszać łyżką. W kąpieli wodnej roztopić połamane na kostki czekolady mleczne, ostudzić. Resztę śmietany (150ml) ubić  na sztywno, dodać do ostudzonej mlecznej czekolady i wymieszać aż składniki się połączą. Formę do pieczenia lub tortownicę (polecam kwadratowe naczynie lub blaszkę, bo łatwiej można podzielić herbatniki)wyłożyć papierem do pieczenia ,ułożyć herbatniki jeden koło drugiego, wlać jasną masę, wyrównać, ponownie wyłożyć herbatnikami i wylać masę ciemną. Wierzch posypać garścią Kangusów, wstawić do lodówki na ok 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

      Ciasto Kinder Country

      Ciasto Kinder Country

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto Kinder Country ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 26 kwietnia 2017 07:38
  • piątek, 14 kwietnia 2017
    • Babka herbaciana

      Kochani! Z okazji Wielkanocy życzę Wam dużo radości, pogody ducha, wspaniałych smakołyków zjedzonych w gronie najbliższych i dużo nadziei na ten wspaniały wiosenny czas. Wesołego Alleluja!

      Nie mogło obejść się od świątecznego wypieku. Wybrałam przepis na babkę herbacianą...

      Inspiracja

      Babka herbaciana

      Babka herbaciana

      Babka herbaciana

      Składniki:

      5 jajek

      1 szklanka cukru

      2,5 szklanki mąki

      250 g rozpuszczonego masła

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      szczypta kardamonu

      2 torebki czarnej herbaty Earl Grey

      Zaparzyć herbatę w 1/3 szklanki wody i pozostawić do wystygnięcia.

      Jajka ubić do białości... Następnie dodać 1 szklankę cukru i dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kardamonem, dodać do ubitych z cukrem jajek. Na koniec wlać rozpuszczone i wystudzone masło oraz herbatę. Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelać do wysmarowanej masłem foremki.

      Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec 45-50 minut. Następnie wyjąć, ostudzić i udekorować, najlepiej lukrem na bazie białka i cukru pudru. Można ozdobić posypką cukrową.



      

       Babka herbaciana

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Babka herbaciana”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 14 kwietnia 2017 18:00
  • środa, 05 kwietnia 2017
    • Łatwa babka dwukolorowa

      Babkę znalazłam u Joli i jestem bardzo zadowolona z tego wypieku. Babkę przygotowuje się szybko, a moi synowie za nią przepadają. Młodszy zażyczył sobie na śniadanie z kubkiem ciepłego mleka. Starszy zjadł najwięcej kawałków, dlatego na pewno upiekę ją jeszcze nie raz... Więcej przepisów na wielkanocne słodkości znajdziecie tutaj.

      Łatwa babka dwukolorowa

      Składniki:

      6 całych jajek
      1 szklanka cukru (dałam niepełną)
      1 łyżka domowego cukru waniliowego lub esencji waniliowej
      1 szklanka mąki pszennej
      1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
      250 g masła lub margaryny (polecam masło)
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1 łyżka kakao (dałam 2 dla koloru i smaku)

       Całe jajka zmiksuj z cukrami na puszystą masę (ok. 5-7 minut mikserem). W tym czasie roztop masło lub margarynę. Gorącą dolewaj stopniowo do masy jajecznej (ciągle miksując), dodając jednocześnie obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj tylko do dokładnego połączenia składników. Ciasto podziel na dwie części, do jednej dodaj kakao. Ciasto nakładaj na przemian do formy z kominem wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką (lub najpierw wyłóż jasne, później ciemne i przemieszaj widelcem). Formę z ciastem wstaw do zimnego piekarnika. Nastaw go na temperaturę 160oC i piecz ok. 45 minut (do suchego patyczka).

      Babkę posypałam cukrem pudrem.

      Łatwa babka dwukolorowa

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Łatwa babka dwukolorowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 05 kwietnia 2017 11:19
  • wtorek, 21 marca 2017
    • Torcik morelowo-mandarynkowy z bitą śmietaną

      Dawno na blogu nie było nic słodkiego. Przyznaję, opuściłam się w tej tematyce. Aby jednak nie odzwyczaić się całkowicie piekłam niedawno: babkę, ciasteczka owsiane z suszonymi owocami i ziarnami oraz ten oto prosty torcik. Pozostałe słodkości opublikuję już niedługo.

      Torcik morelowo-mandarynkowy z bitą śmietaną

      Torcik morelowo-mandarynkowy z bitą śmietaną

      Biszkopt  (tortownica 25-26 cm):

      4 jajka

      1 szklanka mąki tortowej

      2/3 szklanki cukru

      1 łyżka oleju

      1 łyżka octu

      szczypta soli

      Warstwa owocowa:

      1 puszka moreli

      1 puszka mandarynek

      2 galaretki w kolorze pomarańczowym

      Dekoracja:

      330 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki

      2 łyżki cukru pudru

      2 fixy do ubijania śmietany

      pół łyżeczki ekstraktu migdałowego lub 3 krople olejku

      Mąkę przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli wsypywać cukier. Miksując, dodać po jednym żółtku. Wlać małym strumieniem ocen,a następnie olej. Powoli dodawać mąkę, mieszać delikatnie łyżką. Wylać na spód tortownicy (średnica - 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec 30 minut w temperaturze 170oC. Ostudzić.

      Galaretki rozpuścić w 3 i 1/2 szklanki wrzątku. Na ostudzony biszkopt wyłożyć odsączone z soku owoce. Wylać tężejące galaretki. Schłodzić do całkowitego stężenia galaretki. Śmietanę ubić z cukrem i fiksami, dodając pod koniec ekstrakt z migdałów. Ubitą śmietanę wyłożyć łyżką na brzeg ciasta. Ponownie schłodzić.

      Torcik morelowo-mandarynkowy z bitą śmietaną

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Torcik morelowo-mandarynkowy z bitą śmietaną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 21 marca 2017 14:27
  • czwartek, 23 lutego 2017
    • Ciasto „Figa z makiem i pasternakiem”

      Dziś Tłusty Czwartek i na blogach królują pączki, faworki, oponki. A u mnie ciasto z dodatkiem... pasternaku. Piekłam je rok temu. A przepis powstał na potrzeby artykułu do miesięcznika, w redakcji którego pracuję. Przypomniała mi o nim koleżanka z pracy, wspominając jego wyjątkowy smak. Tak się składa, że coraz rzadziej coś piekę, więc dzisiaj na blogu słodki przerywnik od sałatek, zup i obiadów...

      Ciasto „Figa z makiem i pasternakiem”

      Składniki:

      3 jajka
      2/3 szklanki oleju
      1 szklanka jogurtu naturalnego
      2/3 szklanki brązowego cukru
      2/3 szklanki maku
      1 i 2/3 szklanki mąki razowej
      1 szklanka startego na małych oczkach ugotowanego pasternaku
      1 płaska, łyżeczka sody
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      szklanka suszonych fig, posiekanych

      Polewa:

      200 g białej czekolady
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki

      Jajka i jogurt wyjąć z lodówki minimum 2 godziny przed pieczeniem. Jajka zmiksować z olejem, jogurtem oraz cukrem. Następnie dodać mąkę, suchy mak i dokładnie wymieszać. Dodać starty pasternak, posiekane figi, dobrze połączyć składniki. Ciasto przełożyć na blachę (20 x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180oC do tzw. "suchego patyczka".

      Czekoladę połamać, włożyć do porcelanowej miski, wlać śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej.

      Ostudzone ciasto udekorować polewą i ewentualnie cukrowymi perełkami.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto „Figa z makiem i pasternakiem””
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 23 lutego 2017 14:18
  • piątek, 23 grudnia 2016
    • Piernik staropolski z masą serową waniliową, czekoladową i dżemem

      Piernik staropolski to najlepszy piernik jaki jadłam w życiu. Przygotowuję ciasto i piekę co roku. Tym razem przełożyłam go dwiema masami serowymi i dżemem. W tym szczególnym, magicznym czasie wszystkim odwiedzającym mój blog życzę szczęśliwych, pełnych radości i miłości świąt Bożego Narodzenia.

       Piernik staropolski z masą serową waniliową, czekoladową i dżemem

      Składniki:

      500 g miodu naturalnego (użyłam gryczanego)
      1,5 szklanki cukru
      250 g masła
      1 kg mąki pszennej
      3 jajka
      3 łyżeczki sody oczyszczonej
      pół szklanki mleka
      pół łyżeczki soli
      2 torebki przyprawy korzennej do piernika

      Masy serowe - waniliowa i czekoladowa:

      1 kg sera półtłustego, dwukrotnie zmielonego lub z wiaderka bez dodatku masła
      3/4 szklanki cukru
      15 dag masła
      2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (lub ziarenka z 1 laski wanilii + 2 łyżki cukru)
      4 jajka
      2 budynie waniliowe bez cukru
      1 spora łyżka mąki ziemniaczanej
      1 tabliczka gorzkiej czekolady
      2/3 szklanki mleka

      oraz słoik gęstego dżemu porzeczkowego

      Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić.

      Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce (np. do lodówki, na balkon) na 5-6 tygodni.

      Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat posypany mąką. Podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować, wylepić dno prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wym. 21 x 30 cm. Piec w temperaturze 170oC (można z termoobiegiem) przez 15-20 minut.

      Kiedy ostygnie przełożyć masą serową waniliową, gęstym dżemem porzeczkowym oraz czekoladową masą serową.

      Przygotować polewę. Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto.

      Masy serowe:

      Zmielony twaróg wyłożyć do garnka. Dodać cukier, cukier z wanilią, masło oraz roztrzepane jajka. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie lekko bulgotać. Budyń i mąkę rozmieszać w mleku, wlać do gotującej się masy serowej, ciągle mieszając gotować do zgęstnienia. Masa powinna mieć konsystencję budyniu.

      W blaszce lub na tacy ułożyć jeden blat ciasta. Połowę masy serowej (najlepiej by była jeszcze mocno ciepła) wyłożyć na placek miodowy i przykryć drugim, lekko dociskając. Jego wierzch posmarować dżemem. Położyć trzeci placek, dociskając. Następnie do drugiej, jeszcze ciepłej części masy serowej dodać połamaną gorzką czekoladę i mieszając energicznie łyżką, rozpuścić czekoladę. Dobrze wymieszać. Później wyłożyć mssę czekoloadową i przykryć ostatnim plackiem, znów dociskając. Ciasto najlepiej przykryć szczelnie workiem foliowym i zostawić do ostudzenia, aby blaty piernikowe mogły wchłonąć wilgoć z sera i zmięknąć. Wystudzone polać polewą czekoladową.

      Polewa kakaowa z żelatyną:

      4 łyżki cukru
      2 łyżki kwaśnej śmietany
      3 łyżki kakao
      60 g masła
      1 łyżeczka żelatyny

      Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto.



      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Piernik staropolski z masą serową waniliową, czekoladową i dżemem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 23 grudnia 2016 09:41
  • środa, 07 grudnia 2016
    • Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką

      W zamrażalniku miałam pudełko malin. Wykorzystałam je do drożdżowego ciasta, które zniknęło momentalnie :)

      Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką

      Składniki:

      500 g mrożonych malin
      4 łyżki cukru
      50 dag mąki
      1 szklanka ciepłego mleka
      4 dag drożdży, w temperaturze pokojowej
      10 dag masła, stopionego i letniego
      10 dag cukru (w tym 2 łyżeczki cukru z wanilią)
      3 jajka, w temperaturze pokojowej
      szczypta soli

      Kruszonka (z tego przepisu):

      90 g mąki pszennej
      50 g cukru
      8 g cukru wanilinowego (lub cukru z prawdziwą wanilią)
      60 g masła, roztopionego

      Jajka i drożdże wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ogrzały.
      Ciepłe mleko wymieszać z 2 łyżkami mąki, pokruszonymi drożdżami i 1 łyżeczką cukru. Przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia.
      Jaja rozkłócić, dodać do przesianej mąki, wlać rozczyn, roztopione masło, cukier waniliowy, sól i dokładnie wymieszać.
      Wyrabiać ciasto przez kilka minut, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
      Ciasto rozwałkować na cienki placek na wielkość blachy.
      Wylepić nim dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Blacha powinna być jak największa (moja była trochę za mała, dlatego ciasto za bardzo urosło w czasie pieczenia). Ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 1/2 godziny. Na ciasto wyłożyć zamrożone jeszcze maliny.

      Do miski wsypać mąkę, cukier i cukier wanilinowy. Dodać ciepłe masło i wymieszać, palcami formując kruszonkę. 

      Wszystkie składniki kruszonki połączyć ze sobą, rozkruszyć na owocach.

      Następnie wstawić placek do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez około 45 minut.

      Ostudzić w formie. Dopiero po całkowitym ostudzeniu i odparowaniu, ciasto można osłonić folią i tak przechowywać.

      Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 07 grudnia 2016 07:49
  • poniedziałek, 24 października 2016
    • Tort czekoladowy z masą czekoladowo-bakaliową

      Już dwa razy przygotowywałam ten tort. Klasyczny, czekoladowy, wzbogacony bakaliami.

      Tort czekoladowy z masą czekoladowo-bakaliową

      Składniki na 1 biszkopt (należy upiec dwa):

      4 jajka

      2/3 szklanki mąki tortowej

      1/3 szklanki kakao

      2/3 szklanki cukru

      2 łyżki oleju

      szczypta soli

      Nasączenie:

      2/3 szklanki mocnej  słodzonej kawy (czarnej)

      Masa i dekoracja:

      750 ml mleka

      500 g masła (2,5 kostki)

      1 i 1/3 szklanki cukru

      3 budynie czekoladowe bez cukru

      2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

      garść żurawiny

      garść jagód goji

      garść słupków migdałowych

      po pół tabliczki posiekanej czekolady białej i deserowej

      garść posiekanych orzechów laskowych

      ew. 2 łyżki kakao

      Mąkę przesiać z kakao. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli wsypywać cukier. Miksując, dodać po jednym żółtku. Wlać małym strumieniem olej. Powoli dodawać suchą mieszankę, mieszać delikatnie łyżką. Wylać na spód tortownicy (średnica - 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec 20-25 minut w temperaturze 170oC. Gdy nieco ostygnie, zdjąć papier.

      W ten sam sposób upiec drugi placek.

      Wykonanie kremu: Budynie rozpuścić w 3/4 szklanki mleka, resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, następnie wlać rozpuszczone budynie i mieszać do zgęstnienia. Odstawić z palnika, przykryć folią aluminiową, by nie powstał kożuch. Miękkie masło utrzeć na puch, dodając partiami zimny budyń, ucierając na gładki krem. Do kremu można również dodać kakao, by smak kremu był bardziej intensywny. 1/3 kremu odłożyć. Do pozostałego kremu dodać bakalie i dokładnie wymieszać. Biszkopty nasączyć kawą. Na pierwszy biszkopt wyłożyć masę z bakaliami, a masą bez dodatków posmarować wierzch i boki tortu. Dowolnie udekorować i schłodzić do stężenia kremu.

      Tort czekoladowy z masą czekoladowo-bakaliową

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Tort czekoladowy z masą czekoladowo-bakaliową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 24 października 2016 10:13
  • środa, 31 sierpnia 2016
    • Kruche ze śliwkami i z cynamonowo-orzechową bezą

      Dziś zapraszam na ciasto ze śliwkami. Kruche, wykończone bezą z orzechami włoskimi. Moje ulubione.

      Kruche ze śliwkami i cynamonowo-orzechową bezą

      Kruche ciasto:

      5 żółtek

      2/3 szklanki cukru pudru

      1 płaska łyżeczka cukru migdałowego (można pominąć)

      200 g zimnego masła

      ok. 2 szklanki mąki krupczatki

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Owoce i beza:

      oraz 600-700 g świeżych śliwek

      5 białek

      szczypta soli

      3/4 szklanki cukru kryształu

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      1 łyżka octu lub soku z cytryny

      spora garść orzechów włoskich

      pół łyżeczki cynamonu

      Składniki ciasta szybko zagnieść. Zawinąć w folię i schować do lodówki na pół godziny.

      Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować.

      Średnią prostokątną blachę wyłożyć papierem, wylepić dno ciastem. Ułożyć na budyniu połówki śliwek brzuszkami do dołu. Włożyć na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 200oC.

      W tym czasie zimne białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawać małymi porcjami, ubijając do rozpuszczenia się cukru. Dodać pod koniec cynamon ocet lub sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Zmniejszyć temperaturę pieczenia do 140oC. Ubite białka z cukrem wyłożyć na ciasto, posypać posiekanymi orzechami  i piec do momentu aż beza lekko zbrązowieje (ok 30 minut). Najlepiej piec na termoobiegu, wówczas beza szybciej wysusza się. Ciasto wyjąć i ostudzić.

      Kruche ześliwkami i z cynamonowo-orzechową bezą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Kruche ze śliwkami i z cynamonowo-orzechową bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 31 sierpnia 2016 08:00
  • czwartek, 18 sierpnia 2016
    • Kakaowe ciasto z morelami

      Ciasto szybkie i proste w wykonaniu. Tym razem wersja z morelami. Cała duża blacha zniknęła w jeden dzień, co u mnie się raczej nie zdarza!

      Kakaowe ciasto z morelami

      Składniki:

      2 i 1/2 szklanki mąki pszennej

      1 szklanka cukru (w tym cukier z wanilią – ok. 3 łyżeczki)

      3 łyżki kakao

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      4 jajka

      250 g jogurtu naturalnego

      180 g masła, stopionego

      ok. 1/2 kg moreli

      Wszystkie składniki wyjąć z lodówki na 2 godziny przed przygotowaniem.

      Masło stopić, ostudzić, ale nie musi być zupełnie zimne. Jogurt zmiksować z jajkami,  cukrem, cukrem waniliowym Wlać masło. W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Suchą mieszankę wsypywać porcjami do masy, ucierając na małych obrotach miksera. Ciasto wyłożyć do średniej prostokątnej blachy (25 x 30 cm), na wierzch wyłożyć połówki moreli bez pestek skórką do dołu. Piec około 50-60 minut w temperaturze 180oC do suchego patyczka. Ostudzić, można posypać cukrem pudrem.

      Uczta pod gołym niebem 2016

      Kakaowe ciasto z morelami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Kakaowe ciasto z morelami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 18 sierpnia 2016 13:25
  • środa, 29 czerwca 2016
  • piątek, 17 czerwca 2016
    • Kolorowy sernik na zimno z truskawkową galaretką

      Ciasto przygotowałam na imprezę urodzinową syna.

      Kolorowy sernik na zimno z truskawkową galaretką

      Przepis na średnią prostokątną blachę

      Spód:

      1 szklanka płatków otrębów (zmieliłam granulowane truskawkowe)

      1/2 szklanki wiórków kokosowych lub nie za grubo mielonych migdałów/orzechów

      1 i 1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej (lub pszennej)

      2/3 szklanki brązowego cukru

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      1 jajko

      150 g zimnego masła

      Mąkę orkiszową, kokos i płatki owsiane (migdały/orzechy), wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać jajko i posiekane masło. Zagnieść ciasto i wylepić dno średniej prostokątnej blachy. Podpiec 20 minut w temperaturze 180oC. Ostudzić.

      Masa serowa:

      1 kg chudego sera zmielonego  dwukrotnie lub z wiaderka

      500 ml śmietany kremówki

      2 galaretki niebieskie

      2 galaretki zielone

      2/3 szklanki mleka

      cukier puder do smaku

      Mus truskawkowy:

      1 szklanka wody

      500 g mrożonych lub nieco mniej świeżych truskawek

      2 galaretki truskawkowe

      Galaretki - każdy kolor osobno rozpuścić w 1 szklance wody. Przestudzić. Ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Delikatnie wmieszać w ser. Masę podzielić na dwie równe części. Do każdej wlać przestudzoną galaretkę w odstępie 15 minut i wymieszać. Na ciasto wylać pierwszy smak, schłodzić do lekkiego stężenia, potem wylać drugi smak. Schłodzić do całkowitego stężenia.

      Galaretki rozpuścić w szklance wrzątku, ostudzić. Truskawki rozmrozić, zmiksować. Wymieszać z rozpuszczonymi galaretkami i wyłożyć na masę serową, wyrównując powierzchnię. Włożyć do lodówki do stężenia (minimum 2 godziny).




      Kolorowy sernik na zimno z truskawkową galaretką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Kolorowy sernik na zimno z truskawkową galaretką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 17 czerwca 2016 11:36
  • poniedziałek, 13 czerwca 2016
  • wtorek, 07 czerwca 2016
    • Ciasto z kremem czekoladowym, truskawkami i galaretką

      Dzisiaj na blogu przepis na truskawkowe ciasto z czekoladowym kremem i galaretką. Niestety, dwie galaretki nie wystarczyły, by przykryć owoce, więc efekt nie jest powalający, poza tym część galaretki spłynęła na dół, bo obręcz była nieszczelna. Mimo wszystko postanowiłam pokazać Wam ciasto, bo jego smak jest grzechu warty.

      Ciasto z kremem czekoladowym, truskawkami i galaretką

      Ciasto z kremem czekoladowym, truskawkami i galaretką

      Biszkopt:

      3 jajka

      2/3 szklanki mąki tortowej

      2/3 szklanki cukru

      2 łyżki oleju

      szczypta soli

      Masa czekoladowa:

      600 ml mleka

      200 g masła

      1 szklanka cukru

      2 budynie czekoladowe bez cukru plus ew. 1 łyżka kakao

      2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

      oraz: 2 lub 3 galaretki o smaku truskawkowym

      ok. 400 g truskawek

      Mąkę przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli wsypywać cukier. Miksując, dodać po jednym żółtku. Wlać małym strumieniem olej. Powoli dodawać mąkę, mieszać delikatnie łyżką. Wylać na spód tortownicy (średnica - 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec 20-25 minut w temperaturze 170oC. Gdy nieco ostygnie, zdjąć papier. Tortownicę podwyższyć za pomocą folii aluminiowej lub tektury.

      Wykonanie kremu: budynie rozpuścić w 1/2 szklanki mleka, resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, następnie wlać rozpuszczone budynie i mieszać do zgęstnienia. Odstawić z palnika, przykryć folią aluminiową, by nie powstał kożuch. Miękkie masło utrzeć na puch, dodając partiami zimny budyń, utrzeć na gładki krem. Do kremu można również dodać kakao, by smak kremu był bardziej intensywny. Na biszkopt wyłożyć masę, wyrównać powierzchnię. Na masie ułożyć umyte truskawki. 2 lub 3 galaretki (w zależności od wielkości owoców) rozpuścić według instrukcji na opakowaniu. Wylać tężejące galaretki. Schłodzić do stężenia kremu i galaretki.

      banner przepis miesiaca

      Truskawkowe szaleństwo 2016  

      Ciasto z kremem czekoladowym, truskawkami i galaretką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z kremem czekoladowym, truskawkami i galaretką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 07 czerwca 2016 10:10

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...