Ciasta i torty
Szukając przepisu na ekspresowe ciasto ze owocami, znalazłam przepis na jogurtowe ciasto ze śliwkami u Doroty. Dzięki dodatkowi miodu gryczanego wypiek w smaku przypomina miodownik. Bardzo polecam! Ciasto ze śliwkami upiekłam w ramach wspólnego gotowania z zaprzyjaźnioną grupą blogerek.
Składniki:
295 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
100 g drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
50 g płynnego miodu lub golden syrupu (dodałam miód gryczany, wyrazisty w smaku)
1 szklanka (250 ml) jogurtu naturalnego
150 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
cukier puder, do oprószenia
1 kg śliwek (lub więcej)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier - przesiać, odłożyć.
Do większego naczynia wbić jajka, dodać miód, jogurt, olej. Wszystko wymieszać widelcem do połączenia. Wsypać suche przesiane składniki i wymieszać widelcem (mieszając w jednym kierunku), tylko do połączenia.
Formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć ciasto, wyrównać (ciasto jest gęste). Na wierzchu poukładać (w miarę gęsto) wypestkowane śliwki, rozcięciem ku górze. Ciasto można piec również w większej prostokątnej blaszce. Im mniej ciasta a więcej śliwek, tym smaczniejsze.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 50 minut, ale zazwyczaj dłużej (zależy to od owoców), do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, lekko przestudzić w formie, następnie uwolnić z formy przekładając na paterę. Wystudzone lub lekko ciepłe oprószyć cukrem pudrem i podawać.
Tematy do wspólnego gotowania i pieczenia w sierpniu wymyśliła Ania z bloga Mops w kuchni. Tematem były słodkości z malinami. Ja przygotowałam Crumble z malinami i borówkami z przepisu Doroty, zamieniając morele na borówki. Ania, Mirabelka i Ania również przygotowały coś słodkiego z malinami...
Składniki na kruche ciasto:
150 g mąki pszennej
100 g masła, w temperaturze pokojowej
60 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
W naczyniu umieścić miękkie masło, mąkę, cukier i ekstrakt z migdałów. Wyrobić między palcami do momentu otrzymania kruszonki, odstawić.
Nadzienie:
250 g borówek amerykańskich
350 g malin
1/4 szklanki cukru
Maliny i borówki połączyć z cukrem i delikatnie wymieszać.
Formę o średnicy 25 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Na spód formy wyłożyć owoce, wierzch posypać równomiernie kruszonką.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 30 minut lub do zrumienienia się kruszonki. Nadzienie owocowe w środku będzie się wyraźnie gotowało. Wyjąć, chwilę przestudzić. Można podawać ciepłe, np. z lodami czekoladowymi lub waniliowymi.\
Słodkie ciasto z orzechów laskowych i lekko kwaskowate maliny - takie właśnie ciasta owocowe lubię najbardziej. Jest aromatyczne i sycące. W dodatku szybko się je przygotowuje. Polecam!
Składniki:
200 g zmielonych orzechów laskowych (ok. 1,5 szklanki)
1 szklanka brązowego cukru
1,5 szklanki mąki tortowej
2/3 kostki masła
5 łyżek mleka
1 łyżeczka cukru migdałowego lub kilka kropel aromatu
5 jajek
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 pudełka malin
Masło utrzeć z cukrem, cukrem migdałowym i solą. Ucierając wbiajać po 1 jajku. Partiami dodawać orzechy, przesianą mąkę z proszkiem, a na końcu dodać mleko. Ciasto wyłożyć do średniej prostokątnej blaszki (25 x 33 cm). Na wierzchu wyłożyć umyte i osuszone maliny. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180oC. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Sezon truskawkowy dobiega końca, a ja mam dla Was wspaniałą słodką propozycję - owoce pod kruszonką. Skorzystałam z przepisu Doroty Świątkowskiej na truskawki i mango pod owsianą kruszonką. Deser podałam z lodami waniliowymi.
Kruszonka:
120 g masła, roztopionego
100 g cukru
8 g cukru wanilinowego
100 g mąki pszennej
120 g płatków owsianych
W naczyniu umieścić wszystkie składniki. Wyrobić między palcami do momentu otrzymania kruszonki, odstawić.
Nadzienie truskawka-mango:
400 g truskawek
250 g dojrzałego mango, pokrojonego w niedużą kostkę lub plasterki (dałam 2 duże owoce)
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Truskawki odszypułkować, większe przepołowić. Umieścić w naczyniu do zapiekania o średnicy 23-25 cm razem z mango i skrobią. Wymieszać. Posypać przygotowaną wcześniej kruszonką.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 minut lub do zrumienienia się kruszonki. Nadzienie owocowe w środku będzie się wyraźnie gotowało. Wyjąć, chwilę przestudzić. Można podawać ciepłe np. z lodami waniliowymi.
Miałam przyjemność jeść pierwsze w tym roku truskawki. Z części owoców upiekłam proste ucierane ciasto. Zniknęło momentalnie...
Składniki:
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki waniliowego
2 duże łyżeczki proszku
5 jajek
250 g kwaśnej śmietany
150 ml oleju
1/2 kg małych truskawek
Wszystkie składniki wyjąć z lodówki na 2 godziny przed przygotowaniem. Truskawki umyć, osuszyć, oderwać szypułki. Śmietanę zmiksować z jajkami i cukrem, cukrem waniliowym i olejem. Do osobnej miski przesiać i proszek do pieczenia. Suchą mieszankę wsypywać porcjami do masy, ucierając na małych obrotach miksera. Wyłożyć do dużej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem, na wierzchu ułożyć dość gęsto truskawki. Piec około 55 minut w temperaturze 180oC do suchego patyczka.
Na świątecznym stole pojawiły się u nas: dwukolorowa babka z ricottą, sernik snickersowy oraz ciasto migdałowe z kajmakiem Przed świętami nie zdążyłam opublikować wpisów z tegorocznymi ciastami wilekanocnymi. Dzisiaj podzielę się przepisem na ciasto migdałowe. Na spodzie jest biszkopt nasączony sokiem z pomarańczy, dżem morelowy, masa budyniowa migdałowa, herbatniki, kajmak i płatki migdałów na samej górze. Ciasto jest wilgotne, nie za słodkie. Przepis zaczerpnęłam z... wyobraźni.
Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka mąki tortowej
2/3 szklanki cukru
1 łyżka oleju
1 łyżka octu
szczypta soli
Masa:
2 budynie śmietankowe bez cukru
500 ml mleka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru migdałowego
300 g masła
Dodatkowo:
1/2 słoika dżemu morelowego
2 paczki herbatników (petitków)
1/2 puszki gotowej masy kajmakowej
ok. 50 g płatków migdałowych
2/3 szklanki soku pomarańczowego
Budynie rozpuścić w 1/2 szklanki mleka, resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem migdałowym, następnie wlać rozpuszczone budynie i mieszać do zgęstnienia. Odstawić z palnika, przykryć folią aluminiową, by nie powstał kożuch.
Mąkę przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli wsypywać cukier. Miksując, dodać po jednym żółtku. Wlać małym strumieniem ocet, a następnie olej. Powoli dodawać mąkę, mieszać delikatnie łyżką. Wylać na spód kwadratowej formy o wymiarach 24 na 24 cm. wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód). Piec 30 minut w temperaturze 170oC. Ostudzić.
Biszkopt nasączyć sokiem pomarańczowym. Następnie na powierzchni biszkopta rozsmarować dżem. Miękkie masło utrzeć na puch, dodając partiami zimny budyń. Utrzeć na gładki krem, wyłożyć na biszkopt i wyrównać powierzchnię. Na krem wyłożyć herbatniki. Wierzch posmarować masą kajmakową i posypać płatkami migdałów.
Ciasto schłodzić.
Nie wiecie jaką babkę przygotować na Wielkanoc? Polecam wypiek z masłem orzechowym i orzechami arachidowymi, a całość polana kuszącą czekoladą!
Składniki:
150 g gęstej kwaśnej śmietany
200 g miękkiego masła
4 jajka
szczypta soli
150 g cukru
3 łyżeczki cukru z wanilią
75 dag grubo mielonych orzechów ziemnych
75 dag drobno mielonych orzechów ziemnych
200 g mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz i bułka tarta do formy
Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
3/4 szklanki śmietany kremówki
1 łyżka oleju
Miękkie masło, cukier, cukier waniliowy i sól utrzeć na gładką masę. Jaja dodawać pojedynczo. Całość dokładnie połączyć. W misce wymieszać orzechy, mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszankę wsypywać partiami do masy na zmianę z śmietaną. Ciasto wlać do formy na babkę posmarowaną tłuszczem i wysypaną dokładnie bułką tartą (pominęłam tę czynność, ponieważ użyłam formy silikonowej). Wierzch wygładzić łyżką. Piec w temperaturze 175oC przez około godzinę (do suchego patyczka).
Połamaną na kosteczki czekoladę rozpuścić ze śmietanką, dodając pod koniec olej, dokładnie łącząc składniki. Przestudzoną babkę polać polewą czekoladową.
To pierwsze ciasto upieczone od świąt Bożego Narodzenia. Tak, tak, coraz rzadziej goszczą u mnie ciasta. Przyznaję się, to z lenistwa. Już prawie zapomniałam jak moje dzieci bardzo lubią ciasta z czekoladą. Wczoraj upieczone, dziś został tylko kilkucentymetrowy kawałek...
Do ciasta bananowo-czekoladowego dodałam posiekane orzechy laskowe i jagody goji.
Składniki:
150 g gorzkiej czekolady (dałam 100 g gorzkiej i 50 g mlecznej)
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki słodkiej śmietanki 12-18%
200 g miękkiego masła
180 g cukru muscovado lub 150 g białego cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
3 jajka
1 szklanka mąki pszennej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
30 g kakao
1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej
2 duże banany, najlepiej bardzo dojrzałe, rozgniecione widelcem
100 g posiekanych grubo orzechów laskowych
80 g sparzonych owoców goji
Polewa:
80 g gorzkiej czekolady
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka cukru pudru
Masło, jajka i banany należy wyjąć z lodówki minimum 2 godziny przed pieczeniem.
Czekoladę rozpuścić z mlekiem i śmietanką w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Ostudzić.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na gładką, jasną masę. Dodawać po jednym jajku, ubijając.
Przesiać mąkę, proszek, kakao i kawę. Dodawać porcjami do masy, mieszając łyżką.
Dodać rozgniecione banany i ostudzoną czekoladę, wymieszać. Dodać sparzone
Wyłożyć do wyłożonej papierem długiej formy keksowej i piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 50-60 minut. Ciasto jest upieczone kiedy drewniany patyczek wbity w jego środek jest suchy. Wyjąć i ostudzić. Polać polewą wykonaną z 80 g rozpuszczonej czekolady (w kąpieli wodnej), wymieszanej z 2 łyżkami kwaśnej śmietany i łyżką cukru pudru. Zarówno polewa, jak i ciasto powinny być wystudzone. Najlepiej włożyć babkę do lodówki na godzinę, aby polewa nieco zastygła.
Spód ciasta:
150 g masła
1 szklanka mąki orzechowej
3/4-1 szklanka mąki pszennej razowej
1/2 szklanki cukru pudru
2 jajka
3 łyżki cukru pudru
ew. kwaśna śmietana
szczypta soli
Składniki na kruszonkę:
1 szklanka mąki orzechowej
1/2 szklanki jasnego brązowego cukru
1/2 szklanki mąki razowej
140 g stopionego masła
szczypta soli
1,5 szklanki posiekanych lub grubo mielonych orzechów włoskich
3/4 szklanki płatków owsianych
oraz słoik dżemu lub powidła (użyłam dżemu z jeżyn)
Składniki na kruszonkę zagnieść, odstawić do lodówki, by stwardniała. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier, szczyptę soli i pokrojone w kostkę masło. Następnie do ciasta dodać jajka. Wszystko razem połączyć, a następnie rękoma zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać kwaśną śmietanę. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Po upływie tego czasu wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować, dostosowując kształt do formy.
Ciasto ponakłuwać widelcem i posmarować dżemem. Na wierzchu rozkruszyć w palcach kruszonkę. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180oC do zrumienienia.
Ciasto, które nie jest szarlotką ani jabłecznikiem, jednak wiele ma z nimi wspólnego. Smakuje bardzo podobnie, ale jest nieco zdrowsze, bo do przygotowania kruszonki użyłam płatków owsianych i mąki razowej. Dodałam też miód i cynamon, dzięki czemu zapach w domu był obłędny!
Składniki:
5-6 jabłek
Kruszonka:
2 szklanki płatków owsianych górskich
1 szklanka mąki razowej
1/2 szklanki brązowego cukru
płaska łyżeczka cynamonu
4 łyżki płynnego miodu
200 g miękkiego masła
Składniki kruszonki wsypać do miski i zagnieść. Gdyby suchych składników było za dużo, można pod koniec dodać zimnej wody. Kruszonkę odstawić do lodówki a 1/2-1 godziny, by nieco stwardniała.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry. Przełożyć na dużą blachę. Na jabłka rozkruszyć równomiernie kruszonkę. Zapiekać do zrumienienia w 180oC. Deser równie dobrze smakuje na zimno, jak i na ciepło.
Jedno z lepszych ciast czekoladowych jakie jadłam, zaraz po cieście czekoladowym z bananami i drugim - z cukinią. Burak w ogóle jest niewyczuwalny, za to mocno smakuje czekoladą. Zrezygnowałam z polania wierzchu czekoladą, bo nie chciałam przesadzić z tym składnikiem, dlatego wybrałam najprostszą wersję i posypałam je cukrem pudrem.
Składniki:
50 g kakao
175 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g drobnego cukru do wypieków
250 g ugotowanych buraczków, zmiksowanych na puree
3 duże jajka
200 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego
100 g deserowej lub gorzkiej czekolady bardzo drobno posiekanej
cukier puder do posypania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do naczynia przesiać mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać, odłożyć.
W malakserze (lub blenderem) zmiksować do gładkości puree z ugotowanych buraczków, jajka i olej. Do zmiksowanych mokrych składników dodać przesiane suche składniki i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia. Dodać drobniutko posiekaną czekoladę, wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 160-170ºC przez około 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić, po wierzchu osypać cukrem pudrem.
Ciasto, które opanowało blogosferę, w wersji ze śliwkami, przygotowałam na urodziny mojego 13-latka. Kwaśne śliwki wspaniale komponują się ze słodkim ciastem i budyniową pianką.
Składniki na kruche ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
250 g masła, zimnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Budyniowa pianka:
5 białek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 opakowanie cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki cukru z wanilią
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
1/2 szklanki oleju
Ponadto:
ok. 650 g śliwek (wypestkowanych i pokrojonych w ćwiartki)
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.
Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto ćwiartki śliwek skórką na dół, lekko wciskając w piankę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 30-40 minut. Wyjąć, przestudzić.
Chciałam upiec to ciasto z malinami, ale na zaprzyjaźnionym stoisku z owocami zabrakło malin. Dlatego wybrałam jeżyny, bo były bardzo kuszące... Ciasto dzięki serkowi ricotta ma cudowny smak. Robiłam je już z jabłkami i rabarbarem. Szczerze polecam!
Składniki:
250 g jeżyn
2 duże jajka
250 g ricotty
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
2 łyżki cukru kokosowego lub brązowego (demerara)
Cukier dokładnie zmiksować z olejem, jajkami, solą, skórką z cytryny i ricottą. Dodawać porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksując do połączenia się składników. Umyte i osuszone jeżyny wyłożyć na wierzch ciasta i lekko je wcisnąć. Wyłożyć ciasto do tortownicy o średnicy 23-24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać wierzch cukrem kokosowym lub demerara. Piec do "suchego patyczka" (ok. 1 godziny) w temperaturze 180oC.
Dzisiaj mój kochany pierworodny kończy 13 lat. Impreza już się odbyła, więc chcę się z Wami podzielić przepisem na Jego urodzinowy tort.
Składniki na 1 biszkopt (należy upiec dwa):
4 jajka
2/3 szklanki mąki tortowej
1/3 szklanki kakao
2/3 szklanki cukru
2 łyżki oleju
szczypta soli
Nasączenie:
2/3 szklanki naparu z mocnej słodkiej kawy
Krem:
syrop z brzoskwiń
mleko
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
2/3 szklanki drobnego cukru
2 budynie waniliowe bez cukru
400 g masła
puszka brzoskwiń w syropie
ok.
400 g truskawek
Do soku po odcedzeniu brzoskwiń dodać mleko - tyle, by uzyskać 2 i 1/2 szklanki płynu. 2 szklanki płynu zagotować, do pozostałej 1/2 szklanki wsypać budynie. Dokładnie rozmieszać. W trakcie gotowania soku z syropem dodać cukier i cukier waniliowy. Kiedy płyn zagotuje się, a cukry rozpuszczą, wlać rozmieszane budynie. Stale mieszając, ugotować budyń i wystudzić.
Mąkę przesiać z kakao. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli wsypywać cukier. Miksując, dodać po jednym żółtku. Wlać małym strumieniem olej. Powoli dodawać suchą mieszankę, mieszać delikatnie łyżką. Wylać na spód tortownicy (średnica - 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec 20-25 minut w temperaturze 170oC. Gdy nieco ostygnie, zdjąć papier.
W ten sam sposób upiec drugi placek.
Oba placki nasączyć kawą.
2 połówki brzoskwiń i 6-8 małych truskawek zostawić do dekoracji.
Zimny budyń utrzeć z miękkim masłem, dodając do utartego na puch masła po łyżce budyniu. Masę podzielić na na dwie porcje. Do 2/3 masy dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie i truskawki. Masę z owocami wyłożyć na pierwszy biszkopt i przykryć drugim biszkoptem, lekko dociskając. Wierzch i boki udekorować resztą kremu. Schłodzić. Przed podaniem udekorować truskawkami i plastrami brzoskwiń na brzegu tortu.
Dostałam kokosową przesyłkę ekologicznych produktów firmy LOOK FOOD. Od razu wypróbowałam mąkę, cukier i mus kokosowy i zachwyciłam się smakiem ciasta z morelami. Ciasto mocno pachnie kokosem. Kwaskowate morele tworzą kontrast ze słodkim ciastem. Polecam!
Składniki:
4 jajka
2/3 szklanki ekologicznej mąki kokosowej, np. LOOK FOOD
2/3 szklanki ekologicznego cukru kokosowego, np. LOOK FOOD
1/2 szklanki wiórków kokosowych
2\3 szklanki oleju kokosowego
1 łyżka musu kokosowego, np. LOOK FOOD
2 łyżeczki proszku do pieczenia
9 moreli
Jajka utrzeć z cukrem i musem kokosowym na jasną masę. Wlać olej i dalej miksować. Proszek do pieczenia wymieszać z mąką kokosową i wiórkami. Zmiksować na gładką masę. Ciasto wyłożyć na okrągłą blaszkę o średnicy 23 cm. Morele umyć, osuszyć, przekroić na pół, wypestkować. Włożyć na wierzch ciasta, skórką do dołu i lekko docisnąć. Piec ok. 40 minut w temperaturze 175oC do "suchego patyczka.
Składniki:
2 banany
3 duże jajka
2/3 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki kukurydzianej
skórka starta z wyszorowanej cytryny i łyżka soku
2/3 szklanki oleju
150 g jogurtu naturalnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g borówki amerykańskiej
Banany rozgnieść widelcem. Zmiksować z jajkami, jogurtem, olejem, cukrem oraz skórką i sokiem z cytryny. Mąkę przesiać z proszkiem i, miksując utrzeć na gładką masę. Formę keksową o wymiarach 25 na 12 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wlewać porcjami, wsypując porcjami borówki. Ostatnią warstwę stanowią owoce. Piec do suchego patyczka (ok. 50 minut) w temperaturze 180oC.
Truskawki powoli się kończą, więc warto ten czas wykorzystać i upiec ciasto. Ja zdecydowałam się na kruche z budyniem truskawkowym, truskawkami i bananami, a kruszonkę wykonałam z mąki kokosowej i cukru kokosowego. Ciasto jest wilgotne i szybko zostało skonsumowane. Już myślę co by tu jeszcze upiec, wybór trudny, bo tyle owoców na rynku...
Ciasto:
ok. 300 g mąki
150 g masła
2 jajka
2/3 szklanki cukru pudru w
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Budyń:
3 budynie truskawkowe z cukrem
1 litr mleka
Owoce:
3 banany
ok. 600 truskawek
2 łyżki soku z cytryny
Kruszonka:
120 g masła
2/3 szklanki cukru kokosowego
1 szklanka mąki kokosowej
Z mleka odlać pół dużego kubka i rozprowadzić w nim proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować, wlać rozmieszany proszek budyniowy do gotującego się mleka, energicznie mieszając aż budyń zacznie "pyrkać". Zdjąć z palnika.
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody. Ciasto uformować w kulę i pozostawić w lodówce na pół godziny.
Przygotować kruszonkę. Masło stopić. Do gorącego wsypać cukier oraz mąkę kokosowa, zagnieść ciasto na kruszonkę. Odstawić do lodówki.
Owoce umyć. Banany obrać, pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny. Z truskawek oderwać szypułki, pokroić w grube plastry
Prostokątną blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić ciastem spód. Ponakłuwać widelcem.
Na ciasto wyłożyć równomiernie ostudzony (może być ciepły, ale nie gorący) budyń, a na nim owoce. Na owocach rozkruszyć kruszonkę. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180oC (do zrumienienia wierzchu). Jeśli ciasto za szybko będzie się rumienić na wierzchu, ustawić na dolną grzałkę piekarnika. Ciasto po upieczeniu ostudzić i schłodzić w lodówce przed rozkrojeniem, by budyń stężał.
Sezon na truskawki jeszcze trwa, więc publikuję dziś przepis na odwrócone ciasto z truskawkami w wersji czekoladowej. Jest przepyszne, musicie je upiec!
Ciasto:
120 g masła
2 duże jajka
1 szklanka drobnego cukru
1 szklanka mąki pszennej
½ szklanki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżka soku z cytryny
1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
500 g truskawek pokrojonych na kawałki na kawałki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Truskawki, umyć osuszyć, pozbawić szypułek i pokroić w plastry. Umieścić na dnie tortownicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Boki formy zabezpieczyć folią aluminiową przed wyciekaniem soku z truskawek
Masło utrzeć z cukrem na lekką i puszystą masę. Następnie wbić po jednym jajku, miksując. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodawać na zmianę ze śmietaną, miksując tylko do połączenia się składników.
Na truskawki wyłożyć ciasto. Piec w temp. 180ºC przez około 60 minut, lub do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto wyjąć, przestudzić w formie. Następnie nożem oddzielić brzegi ciasta od tortownicy. Szybkim ruchem odwrócić ciasto spodem do góry i umieścić na paterze, by truskawki były na górze.
Niedawno dostałam wspaniałą przesyłkę z firmy look food z produktami ekologicznymi z kokosa. Wykorzystałam je do ciasta z rabarbarem. Przepis dzisiaj na moim blogu.
Składniki:
2 jajka
1 szklanka ekologicznej mąki kokosowej, np. look food plus 1 łyżeczka
100 g masła
2 łyżki cukru kokosowego, np. look food
1 łyżka musu kokosowego, np. look food
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 średniej grubości łodyg rabarbaru
2/3 szklankidrobnego białego cukru
łyżeczka octu, np. jabłkowego
2-3 łyżki wiórków kokosowych
szczypta soli
Białka oddzielić od żółtek. Z żółtek, posiekanego masła, cukru kokosowego, proszku do pieczenia i musu kokosowego zagnieść jednolite ciasto. Odłożyć do lodówki na 20 minut. Następnie wylepić spód tortownicy (23 cm) ciastem. Ponakłuwać widelcem i podpiec 15 minut w 180oC. Temperaturę zmniejszyć do 150oC.W tym czasie umyć i obrać rabarbar, pokroić na kawałki. Wyłożyć na podpieczony spód. Pianę ubić z solą na sztywno. Powoli wsypywać porcjami cukier. Na końcu wlać ocet i dodać łyżeczkę mąki. Ubitą pianę wyłożyć na rabarbar i wierzch posypa wiórkami i piec do lekkiego zezłocenia wierzchu ciasta (ok. 20 minut). Wyjąć i ostudzić.
Składniki na kruche ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej (najlepsza mąka krupczatka)
2 łyżki gorzkiego kakao
350 g masła lub margaryny, zimnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody. Podzielić na 2 równe części, jedną nieco większą od drugiej. Mniejszą część zawinąć w folię spożywczą i zamrozić.
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wylepić drugą częścią ciasta. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Pianka:
5 białek
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (2 x 40 g)
1/2 szklanki oleju
Ponadto:
300 g pokrojonych grubo truskawek
250 g borówek amerykańskich
Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier oraz cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i poukładać owoce. Na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 30-40 minut. Wyjąć, przestudzić.
W końcu dorwałam rabarbar i upiekłam dziś ciasto. Poczęstowałam rodziców, którzy przyjechali obejrzeć występ nowo powstałego rzeszowskiego zespołu Sweet Voices. Śpiewa w nim mój syn Julian. Młody ma talent wokalny po dziadku i tak jak on śpiewa w dwóch zespołach. Zwłaszcza dziadek jest z tego dumny.
A wracając do ciasta, to przerobiłam stary przepis na ciasto z twarożkiem i jabłkami. Zamiast jabłek dodałam rabarbar (zdecydowanie za mało) i twarożek śmietankowy zastąpiłam ricottą. Ciasto - niebo w gębie, po prostu rozpływa się w ustach. Gorąco polecam.
Składniki:
7 łodyg rabarbaru, obranych i pokrojonych w prostokąty
2 duże jajka
250 g ricotty
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka starta z wyszorowanej i sparzonej cytryny
szczypta soli
2 łyżki brązowego cukru (demerara)
Cukier dokładnie zmiksować z olejem, jajkami, solą, skórką z cytryny i ricottą. Dodawać porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksując do połączenia się składników. Dodać rabarbar i wymieszać łyżką. Wyłożyć ciasto do tortownicy o średnicy 23-24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać wierzch brązowym cukrem. Piec do "suchego patyczka" (ok. 1 godziny) w temperaturze 180oC.
Ciasto przygotowałam na dziewiąte urodziny syna Juliana. Jest bardzo słodkie, ale nie można się od niego oderwać. Jedyny minus jest taki, że źle się je kroi, ale smak wynagradza wszystko...
Składniki:
350 ml słodkiej śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
ok. 200 g herbatników
2 białe czekolady
2 mleczne czekolady
4 szklanki płatków Nestle Kangus lub ich zamiennik
2 śmietanfixy
Białe czekolady połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić.
200 ml śmietany ubić na sztywno ze śmiwtanfixami, dodać serek mascarpone, zmiksować na wolnych obrotach, dolewając pomału ostudzoną białą czekoladę. Wsypać 3 szklanki płatków Kangus i wymieszać łyżką. W kąpieli wodnej roztopić połamane na kostki czekolady mleczne, ostudzić. Resztę śmietany (150ml) ubić na sztywno, dodać do ostudzonej mlecznej czekolady i wymieszać aż składniki się połączą. Formę do pieczenia lub tortownicę (polecam kwadratowe naczynie lub blaszkę, bo łatwiej można podzielić herbatniki)wyłożyć papierem do pieczenia ,ułożyć herbatniki jeden koło drugiego, wlać jasną masę, wyrównać, ponownie wyłożyć herbatnikami i wylać masę ciemną. Wierzch posypać garścią Kangusów, wstawić do lodówki na ok 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Kochani! Z okazji Wielkanocy życzę Wam dużo radości, pogody ducha, wspaniałych smakołyków zjedzonych w gronie najbliższych i dużo nadziei na ten wspaniały wiosenny czas. Wesołego Alleluja!
Nie mogło obejść się od świątecznego wypieku. Wybrałam przepis na babkę herbacianą...
Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru
2,5 szklanki mąki
250 g rozpuszczonego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta kardamonu
2 torebki czarnej herbaty Earl Grey
Zaparzyć herbatę w 1/3 szklanki wody i pozostawić do wystygnięcia.
Jajka ubić do białości... Następnie dodać 1 szklankę cukru i dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kardamonem, dodać do ubitych z cukrem jajek. Na koniec wlać rozpuszczone i wystudzone masło oraz herbatę. Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelać do wysmarowanej masłem foremki.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec 45-50 minut. Następnie wyjąć, ostudzić i udekorować, najlepiej lukrem na bazie białka i cukru pudru. Można ozdobić posypką cukrową.
Babkę znalazłam u Joli i jestem bardzo zadowolona z tego wypieku. Babkę przygotowuje się szybko, a moi synowie za nią przepadają. Młodszy zażyczył sobie na śniadanie z kubkiem ciepłego mleka. Starszy zjadł najwięcej kawałków, dlatego na pewno upiekę ją jeszcze nie raz... Więcej przepisów na wielkanocne słodkości znajdziecie tutaj.
Składniki:
Całe jajka zmiksuj z cukrami na puszystą masę (ok. 5-7 minut mikserem). W tym czasie roztop masło lub margarynę. Gorącą dolewaj stopniowo do masy jajecznej (ciągle miksując), dodając jednocześnie obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj tylko do dokładnego połączenia składników. Ciasto podziel na dwie części, do jednej dodaj kakao. Ciasto nakładaj na przemian do formy z kominem wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką (lub najpierw wyłóż jasne, później ciemne i przemieszaj widelcem). Formę z ciastem wstaw do zimnego piekarnika. Nastaw go na temperaturę 160oC i piecz ok. 45 minut (do suchego patyczka).
Babkę posypałam cukrem pudrem.
Dawno na blogu nie było nic słodkiego. Przyznaję, opuściłam się w tej tematyce. Aby jednak nie odzwyczaić się całkowicie piekłam niedawno: babkę, ciasteczka owsiane z suszonymi owocami i ziarnami oraz ten oto prosty torcik. Pozostałe słodkości opublikuję już niedługo.
Biszkopt (tortownica 25-26 cm):
4 jajka
1 szklanka mąki tortowej
2/3 szklanki cukru
1 łyżka oleju
1 łyżka octu
szczypta soli
Warstwa owocowa:
1 puszka moreli
1 puszka mandarynek
2 galaretki w kolorze pomarańczowym
Dekoracja:
330 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
2 fixy do ubijania śmietany
pół łyżeczki ekstraktu migdałowego lub 3 krople olejku
Mąkę przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli wsypywać cukier. Miksując, dodać po jednym żółtku. Wlać małym strumieniem ocen,a następnie olej. Powoli dodawać mąkę, mieszać delikatnie łyżką. Wylać na spód tortownicy (średnica - 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec 30 minut w temperaturze 170oC. Ostudzić.
Galaretki rozpuścić w 3 i 1/2 szklanki wrzątku. Na ostudzony biszkopt wyłożyć odsączone z soku owoce. Wylać tężejące galaretki. Schłodzić do całkowitego stężenia galaretki. Śmietanę ubić z cukrem i fiksami, dodając pod koniec ekstrakt z migdałów. Ubitą śmietanę wyłożyć łyżką na brzeg ciasta. Ponownie schłodzić.
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 |