Malinowa czerwień

Wpisy

  • poniedziałek, 10 lipca 2017
    • Lekki bigos z młodej kapusty

      Uwielbiam młodą kapustę. Mąż kupił dość dużą główkę. wiec od razu pomyślałam o bigosie, choć lato mamy i bigos to raczej zimowe danie. Jednak pomyślałam, że kupię młodą kiszoną kapustę i bigos będzie wyśmienity. I rzeczywiście jest przepyszny. Dodałam do niego grzyby, ale ze śliwek i wina zrezygnowałam, by bigos miał delikatniejszy smak. Kapusta po prostu rozpływa się w ustach. Koniecznie taki ugotujcie!

      Lekki bigos z młodej kapusty

      Składniki:

      750 g kapusty kiszonej
      750 g młodej kapusty słodkiej
      400 g chudej wieprzowiny (np. szynki)
      250 g salami w kawałku
      350 g kiełbasy, np. głogowskiej
      garść grzybów suszonych
      ok. 6 śliwek suszonych (pominęłam)
      2 liście laurowe
      kilka ziaren pieprzu ziarnistego
      kilka ziaren ziela angielskiego
      1 łyżka kminku
      1 duża, najlepiej młoda cebula
      3 ząbki czosnku
      2-3 łyżki oleju
      pieprz, majeranek, ew. sól i cukier
      1 puszka pomidorów krojonych
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      łyżeczka maggi
      1 łyżka przyprawy warzywnej bez glutaminianu sodu
      po łyżce słodkiej i wędzonej papryki

      sól i pieprz

      Obie kapusty poszatkować, przełożyć do dwóch osobnych dużych garnków i zalać niewielką ilością po 4 szklanki wody.
      Do kapusty kiszonej dodać suszone grzyby, ziarna pieprzu, kminek i ziele angielskie oraz liście laurowe, a do świeżej przyprawę warzywną. Obie kapusty doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Do kiszonej kapusty, jeśli wyparuje woda, należy dolać wrzątku.
      Wieprzowinę oczyścić, umyć, pokroić w kostkę. Mięso przełożyć do garnka z kapustą świeżą.
      Kiełbasę i salami bez skóry pokroić w kostkę. Po pół godzinie duszenia mięsa przełożyć kiełbasę i salami do garnka ze słodką kapustą. Na patelni przesmażyć posiekaną cebulę, posiekany drobno czosnek i także przełożyć do garnka. Całość gotować na wolnym ogniu aż mięso całkowicie zmięknie.

      Suszone śliwki pokroić na cienkie paseczki i dodać do garnka (do tego bigosu nie dodawałam, zrezygnowałam również z wina, bo nie chciałam, by bigos miał ciężki smak). Dodać pomidory w puszce wraz z sokiem (można zastąpić pokrojonymi w kostkę świeżymi pelati lub malinowymi) oraz koncentrat pomidorowy. Po kilkunastu kolejnych minutach bigos doprawić solą, pieprzem, majerankiem, słodką i wędzoną papryką i jeśli bigos będzie zbyt kwaśny, również cukrem. Bigos jest smaczniejszy po minimum dwukrotnym przegotowaniu. Podczas podgrzewania należy często mieszać i ewentualnie dolewać wody, aby się nie przypalił. Smacznego!

      Lekki bigos z młodej kapusty

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Lekki bigos z młodej kapusty”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 10 lipca 2017 12:52

Kalendarz

Lipiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...