Malinowa czerwień

Wpisy

  • czwartek, 19 kwietnia 2018
    • Sernik "Snickers"

      Wczoraj mój młodszy syn Julian skończył 10 lat. Nie wiem kiedy to zleciało... A dzisiaj na blogu sernik, który piekłam na Wielkanoc. Bardzo słodki, wręcz mulący, jak określił mój syn... Nie wiedziałam, że dla dzieci coś może być za słodkie, no chyba że w mięsie...

      Sernik

      Sernik

      Spód:

      300 g kruchych ciastek kakaowych

      100 g masła

      Masa serowa:

      1 kg zmielonego sera na senniki

      5 jajek

      ok. 2/3 szklanki cukru

      100 g czekolady mlecznej

      2/3 słodkiej śmietanki 18%

      ½ słoika masła orzechowego (może być z kawałkami orzechów)

      Wierzch:

      ½ puszki masy kajmakowej

      5-6 batonów snickers

      Masło stopić. Ciastka zmielić w malakserze i wymieszać ze stopionym masłem. Wylepić masą spód tortownicy (25-26 cm) wyłożonej papierem. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy.

      Czekoladę rozpuścić ze śmietanką w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Ostudzić. Jajka utrzeć z twarogiem, cukrem, rozpuszczoną czekoladą i masłem orzechowym. Wyłożyć na ciasteczkowy spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC. Piec około 45 minut aż masa serowa zetnie się na wierzchu. Temperaturę zmniejszyć na 150oC Piec  jeszcze około 45 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wyjąć, wystudzić i schłodzić.

      Na wierzchu sennika rozsmarować masę kajmakową i wyłożyć pokrojone w cienkie plastry snickersy.

      Sernik

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik "Snickers"”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 19 kwietnia 2018 15:13
  • środa, 18 kwietnia 2018
    • Risotto z pieczarkami

      Jak co roku u Ani mamy Pieczarkowy tydzień. Pieczarki często lądują na naszych talerzach. Dzisiaj na moim blogu pierwsza pieczarkowa propozycja, a mianowicie risotto z pieczarkami. Z dużą ilością pietruszki i z moim ulubionym ryżem arborio.

      Risotto z pieczarkami

      Składniki:

      1 szklanka ryżu Arborio

      3 oleju lub oliwy

      ok. 3 szklanki bulionu warzywnego

      1/2 szklanki białego wytrawnego wina

      400 g pieczarek

      1 średnia cebula

      2-3 ząbki czosnku

      rozmaryn, tymianek

      sól i świeżo mielony pieprz do smaku

      posiekana natka pietruszki (przynajmniej pół pęczka)

      W garnku z grubym lub najlepiej teflonowym dnem rozgrzać masło lub oliwę, dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, dodać zmiażdżony czosnek i dusić ok. 1 minuty. Wsypać suchy ryż, chwilę smażyć, ciągle mieszając. Wlać wino i gotować aż płyn wyparuje. Wlać gorący bulion, dodać tymianek i rozmaryn. Na osobnej patelni podsmażyć oczyszczone i pokrojone w plastry podgrzybki. Przełożyć do gotującego ryżu. Ryż gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki. Pod koniec dodać posiekaną natkę. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać do mięs lub jako samodzielne danie. Do risotto można również dodać tarty parmezan - 3-4 łyżki.


      Pieczarkowy Tydzień 2018
      

      Risotto z pieczarkami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Risotto z pieczarkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 18 kwietnia 2018 09:48
  • niedziela, 15 kwietnia 2018
  • środa, 11 kwietnia 2018
  • poniedziałek, 09 kwietnia 2018
    • Zupa pomidorowa z makaronem

      Nie ma jeszcze pachnących słońcem pomidorów, ale są te, które pamiętają słońce latem 2017 roku. Dla nich dedykuję klasyczną, no prawie klasyczną pomidorową. Nie klasyczną polską pomidorową, bo nie została ugotowana na rosole z wczoraj...

      Zupa pomidorowa z makaronem

      Składniki:

      2 podudzia z kurczaka
      1 duża marchew
      kawałek selera
      ½ cebuli
      3 ząbki czosnku
      1/2 pęczka natki pietruszki
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      1 puszka krojonych pomidorów z sokiem
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      1,5 szklanki ugotowanego osobno makaronu
      1 łyżka masła, najlepiej sklarowanego
      1 łyżka mąki
      do smaku cukier, sól i pieprz, zioła do pizzy - ok. 1 łyżki
      ew. przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu
      

      Podudzia z kurczaka włożyć do większego garnka, zalać 6 szklankami wody i gotować 40 minut na małym ogniu pod przykryciem. Warzywa umyć i obrać, marchew i seler zetrzeć na grubej tarce, cebulę i czosnek drobno pokroić. Włożyć do wywaru i gotować do miękkości. Wyjąć mięso, które można wykorzystać do drugiego dania lub pasty do chleba lub obrać ze skóry i kości, pokroić i włożyć z powrotem do zupy. W małym garnku z nieprzywieralnym dnem rozgrzać masło, dodać koncentrat pomidorowy i smażyć ok. 2 minut. Dodać pomidory wraz z sokiem i chwilę gotować. Przełożyć do wywaru. Zabielić słodką śmietanką wymieszaną z łyżką mąki, hartując płyn gorącym wywarem. Dodać posiekaną natkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, cukrem, przyprawą warzywną i ziołami. Podawać z ugotowanym makaronem. 

      Zupa pomidorowa z makaronem

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa pomidorowa z makaronem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 kwietnia 2018 21:04
  • niedziela, 08 kwietnia 2018
    • Chili con carne z krojoną wołowiną

      Do tej pory spotkałam się tylko z mieloną wołowiną w chili con carne. Do mojego dania mięso pokroiłam w kostkę, bo kawałki wołowiny obsmażone miałam akurat w zamrażarce. Danie co prawda wymaga dłuższego duszenia, ale smak nie odbiega znacząco od chili, które przygotowywałam do tej pory. Mięso podałam z kaszą jęczmienną i surówką z czerwonej kapusty. Aha! Koniecznie zobaczcie jakie smakowite Chili przygotowała na swoim blogu Malwina.

      Chili con carne z krojoną wołowiną

      Składniki:

      700 g chudej wołowiny
      2-3 ząbki czosnku drobno posiekane
      1,5 dużej papryki lub 2 małe
      500 ml passaty pomidorowej
      puszka czerwonej fasoli
      1 puszka kukurydzy
      przyprawa do chili con carne (użyłam z firmy Kotanyi)
      ok. 1 łyżki wędzonej papryki

      olej do smażenia

      Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Obsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Przełożyć do garnka. Wlać 1,5 szklanki wrzątku i dusić pod przykryciem do miękkości. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać posiekany czosnek. Usmażyć. Przełożyć do uduszonego mięsa. Dodać również wypestkowaną i pokrojoną w kostkę paprykę. Kiedy papryka zmięknie dodać passatę pomidorową, kukurydzę i przepłukaną fasolę. Doprawić chili, papryką wędzoną, solą i pieprzem. Gotować jeszcze kilka minut, aż wszystkie smaki się połączą.

      Podawać z kaszą, ryżem i dowolną surówką.

      Chili con carne z krojoną wołowiną

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Chili con carne z krojoną wołowiną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 08 kwietnia 2018 08:52
  • czwartek, 05 kwietnia 2018
  • wtorek, 03 kwietnia 2018
    • Ciasto migdałowe z kajmakiem

      Na świątecznym stole pojawiły się u nas: dwukolorowa babka z ricottą, sernik snickersowy oraz ciasto migdałowe z kajmakiem Przed świętami nie zdążyłam opublikować wpisów z tegorocznymi ciastami wilekanocnymi. Dzisiaj podzielę się przepisem na ciasto migdałowe. Na spodzie jest biszkopt nasączony sokiem z pomarańczy, dżem morelowy, masa budyniowa migdałowa, herbatniki, kajmak i płatki migdałów na samej górze. Ciasto jest wilgotne, nie za słodkie. Przepis zaczerpnęłam z... wyobraźni.

      Ciasto migdałowe z kajmakiem

      Biszkopt:

      4 jajka

      1 szklanka mąki tortowej

      2/3 szklanki cukru

      1 łyżka oleju

      1 łyżka octu

      szczypta soli

      Masa:

      2 budynie śmietankowe bez cukru

      500 ml mleka

      3/4 szklanki cukru

      2 łyżeczki cukru migdałowego

      300 g masła

      Dodatkowo:

      1/2 słoika dżemu morelowego

      2 paczki herbatników (petitków)

      1/2 puszki gotowej masy kajmakowej

      ok. 50 g płatków migdałowych

      2/3 szklanki soku pomarańczowego

      Budynie rozpuścić w 1/2 szklanki mleka, resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem migdałowym, następnie wlać rozpuszczone budynie i mieszać do zgęstnienia. Odstawić z palnika, przykryć folią aluminiową, by nie powstał kożuch. 

      Mąkę przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli wsypywać cukier. Miksując, dodać po jednym żółtku. Wlać małym strumieniem ocet, a następnie olej. Powoli dodawać mąkę, mieszać delikatnie łyżką. Wylać na spód kwadratowej formy o wymiarach 24 na 24 cm. wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód). Piec 30 minut w temperaturze 170oC. Ostudzić.

      Biszkopt nasączyć sokiem pomarańczowym. Następnie na powierzchni biszkopta rozsmarować dżem. Miękkie masło utrzeć na puch, dodając partiami zimny budyń. Utrzeć na gładki krem, wyłożyć na biszkopt i wyrównać powierzchnię. Na krem wyłożyć herbatniki. Wierzch posmarować masą kajmakową i posypać płatkami migdałów.

      Ciasto schłodzić.

      Ciasto migdałowe z kajmakiem

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto migdałowe z kajmakiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 03 kwietnia 2018 10:22

Kalendarz

Kwiecień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...