Malinowa czerwień

Wpisy

  • niedziela, 28 maja 2017
  • piątek, 26 maja 2017
  • środa, 24 maja 2017
  • poniedziałek, 22 maja 2017
    • Złociste ciasto z ricottą i rabarbarem

      W końcu dorwałam rabarbar i upiekłam dziś ciasto. Poczęstowałam rodziców, którzy przyjechali obejrzeć występ nowo powstałego rzeszowskiego zespołu Sweet Voices. Śpiewa w nim mój syn Julian. Młody ma talent wokalny po dziadku i tak jak on śpiewa w dwóch zespołach. Zwłaszcza dziadek jest z tego dumny.

      A wracając do ciasta, to przerobiłam stary przepis na ciasto z twarożkiem i jabłkami. Zamiast jabłek dodałam rabarbar (zdecydowanie za mało) i twarożek śmietankowy zastąpiłam ricottą. Ciasto - niebo w gębie, po prostu rozpływa się w ustach. Gorąco polecam.

      Złociste ciasto z ricottą i rabarbarem

      Składniki:

      7 łodyg rabarbaru, obranych i pokrojonych w prostokąty
      2 duże jajka
      250 g ricotty
      3/4 szklanki cukru
      1/2 szklanki oleju
      1,5 szklanki mąki
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      skórka starta z wyszorowanej i sparzonej cytryny
      szczypta soli
      2 łyżki brązowego cukru (demerara)

      Rabarbar 2017 

      Złociste ciasto z ricottą i rabarbarem

      Cukier dokładnie zmiksować z olejem, jajkami, solą, skórką z cytryny i ricottą. Dodawać porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksując do połączenia się składników. Dodać rabarbar i wymieszać łyżką. Wyłożyć ciasto do tortownicy o średnicy 23-24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać wierzch brązowym cukrem. Piec do "suchego patyczka" (ok. 1 godziny) w temperaturze 180oC.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Złociste ciasto z ricottą i rabarbarem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 maja 2017 22:03
  • piątek, 19 maja 2017
    • Sałatka grecka

      Jedna z najpopularniejszych sałat w Polsce, do końca nie wiadomo czy Grecy robią taką samą. To moja wersja, bo zamiast oliwy extra vergine dodaję jeden z moich olejów do sałatek, a mam ich w domu kilka. Ocet winny często zamieniam na jabłkowy, a fetę wolę z mleka krowiego. Oto moja "sałatka grecka".

      Sałatka grecka

      Sałatka grecka

      Składniki:

      opakowanie mieszanki sałat lub mała główka sałaty lodowej
      ok. 10 pomidorków śliwkowych, ew. koktajlowych
      1 ogórek szklarniowy
      1 mała cebula (czerwona lub biała)
      150 g fety, najlepiej twardej
      po pół szklanki czarnych i zielonych oliwek
      1/3 szklanki oliwy lub oleju (np. z awokado, lnianego czy z ostropestu)
      4 łyżki octu białego winnego
      pół łyżeczki miodu
      1 łyżeczka ziół do sałatek lub oregano z bazylią
      sól i pieprz

      Oliwę wymieszać z 1/2 szklanki wody, płynnym miodem, octem i ziołami. Dodać sól i pieprz i dokładnie wymieszać.

      W misce umieścić sałatę (lodową trzeba porwać na małe kawałki). Pomidory i obranego ogórka pokroić w plastry, cebulę w piórka, a fetę w kostkę. Oliwki odsączyć. Wszystkie składniki delikatnie przemieszać łyżkami lub dłońmi, wlać sos i jeszcze raz dokładnie przemieszać. Od razu podawać.



      

      Sałatka grecka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka grecka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 19 maja 2017 18:11
  • poniedziałek, 15 maja 2017
  • czwartek, 11 maja 2017
  • wtorek, 09 maja 2017
    • Rogaliki z marmoladą pigwową

      Któż z nas nie lubi rogalików? Pamiętam, że mama piekła je z różą. Ja wybrałam na nadzienie marmoladę z pigwy, a wierzch posypałam brązowym cukrem. Polecam Wam również mój starszy przepis na rogaliki z nadzieniem orzechowym. Z ciastem świetnie się pracuje, rogaliki podczas pieczenia rosną.

      Rogaliki z marmoladą pigwową

      Ciasto:

      500 g mąki (najlepiej krupczatki)

      150 g miękkiego masła

      łyżka ekstraktu z wanilii lub migdałów

      3 żółtka

      2 jajka

      50 g drożdży (pół kostki),

      150 bardzo drobnego cukru lub cukru pudru

      1-2 łyżki kwaśnej śmietany

      twarda marmolada (użyłam z pigwy)

      białko, które zostanie od jednego żółtka zachować.

      Drożdże rozetrzeć w garnuszku z 1 łyżką cukru. Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać pozostały cukier, jajka, surowe żółtka, płynne drożdże, śmietanę i ekstrakt.

      Szybko zagnieść ciasto. Gdyby było za gęste, dodać jeszcze śmietany. Z ciasta uformować wałek, podzielić na pięć równych kawałków. Każdą porcję ciasta rozwałkować na kształt koła. Każde koło przeciąć na 8 części (trójkątów).

      Na nakładać na szerszym brzegu po pół łyżeczki marmolady. Zwijać tak, aby wierzchołek trójkąta wypadł na wierzchu i odwrócony był do środka rogalika. Gdyby rogi ciasta nie chciały się przykleić (ze względu na mąkę do podsypywania, proponuję skleić je rozkłóconym białkiem. Ułożyć na posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem blasze, zostawić przykryte w temperaturze pokojowej, aby wyrosły. Gdy wyrosną, posmarować pozostałym białkiem rozmieszanym z łyżeczką mleka. Ja posypałam jeszcze wierzchy grubym brązowym cukrem. Piec w 190oC około 20 minut do lekkiego zezłocenia.

      Rogaliki z marmoladą pigwową

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Rogaliki z marmoladą pigwową”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 09 maja 2017 15:20
  • niedziela, 07 maja 2017
    • Pizza z wątróbką, gruszką i serem pleśniowym

      To danie jest dla koneserów niecodziennych smaków. Czy ktoś się skusi na połączenie wątróbki, sera pleśniowego i gruszki? W dodatku na pizzy....

      Pizza z wątróbką, gruszką i serem pleśniowym

      Ciasto:

      3/4 szklanki ciepłej wody
      2 szklanki mąki pszennej chlebowej
      25 g drożdży
      pół łyżeczki cukru
      płaska łyżeczka soli
      3 łyżki oleju
      oraz mąka do podsypywania

      Dodatki:

      200 g sera żółtego
      1/2 cebuli
      4 wątróbki drobiowe
      1 mała lub pół dużej gruszki
      ok. 2/3 trójkąta sera pleśniowego
      majeranek
      3 łyżki zielonego pesto
      olej

      Wątróbkę oczyścić z białych włókien, pokroić na kawałki im podsmażyć.

      W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, 2 łyżki oleju i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania zwilżać dłonie pozostałą częścią oleju, wówczas idealnie odchodzi od dłoni. Na koniec obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką na 20 minut.

      Dłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na blasze nieprzywieralnej lub wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką (ja użyłam teflonowej, więc ten etap pominęłam). Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. W tym czasie przygotować dodatki.

      Zetrzeć ser. Cebulę pokroić w piórka, a ser pleśniowy i gruszkę w plastry, ser przeciąć dodatkowo na pół.

      Ciasto posmarować pesto. Wyłożyć starty ser, gruszkę, wątróbki, cebulę i wątróbkę. Posypać majerankiem. Blachę z pizzą wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 16 minut w 240oC. Spód pizzy powinien być lekko zarumieniony.

      Pizza z wątróbką, gruszką i serem pleśniowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza z wątróbką, gruszką i serem pleśniowym”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 07 maja 2017 07:46

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...