Malinowa czerwień

Wpisy

  • wtorek, 30 stycznia 2018
    • Sałatka selerowa

      Dziś będzie podwójnie selerowo, bo w jednej sałatce ukryłam seler naciowy oraz marynowane nitki selera korzeniowego. Dodatki są tu treściwe, bo jest tu i szynka, i ser żółty oraz fasola i kukurydza. Miałam po prostu chęć zjeść w pracy coś innego niż kanapki... stąd pomysł na sałatkę w środku tygodnia.

      W ramach wspólnego pichcenia swoją selerową propozycję przedstawiła dziś również Ania oraz Marta.

      Sałatka selerowa

      Składniki:

      po 3 plastry szynki konserwowej i sera żółtego

      1 słoik selera konserwowego

      3-4 łodygi selera naciowego

      1 puszka kukurydzy

      1 łyżka czerwonej fasoli

      2 łyżki majonezu

      mały kubek kwaśnej śmietany 9-12% lub jogurtu naturalnego

      sól i pieprz do smaku

      Szynkę i ser pokroić w kostkę, a selera naciowego w paseczki. Kukurydzę, fasolę i selera konserwowego odcedzić, a fasolę przepłukać wodą. Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać z majonezem i śmietaną/jogurtem i doprawić do smaku smaku solą i pieprzem.

      Sałatka selerowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka selerowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 30 stycznia 2018 19:42
  • wtorek, 23 stycznia 2018
  • poniedziałek, 15 stycznia 2018
    • Aksamitne kopytka z podane z twarogiem i smażoną cebulką

      Dzisiaj podaję przepis na idealnie aksamitne kopytka, które właśnie udoskonaliłam.

      Do ciasta dodałam olej, przez co jest delikatniejsze i nie lepi się do rąk. Poza tym polecam do podsypywania na stolnicę mąkę krupczatkę lub inną mąkę grubszej strukturze, np. krupczatki. Ja użyłam jaglanej ekologicznej.

      Tak jak dawniej mama, podałam je z przysmażoną cebulką i pokruszonym twarogiem.

      Aksamitne kopytka z podane z twarogiem i smażoną cebulką

      Składniki:

      1 kg ziemniaków

      1 duże jajko

      sól

      olej

      ok. 1,5 szklanki mąki pszennej

      Mąka do podsypywania, najlepiej grubiej mielona; jaglana, krupczatka

      ok. 150 g twarogu w kostce

      1 duża cebula

      1 łyżka masła

      pieprz

      Ziemniaki w miarę cienko obrać, opłukać, duże sztuki przekroić na pół i ugotować w mocno osolonym wrzątku. Odcedzić, przecisnąć przez praskę i dokładnie wymieszać z 2 łyżkami oleju. Ostudzić.

      Nastawić duża ilość wody do gotowania klusek. Kiedy woda zagotuje się, dodać łyżkę soli i oleju.

      Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany olej (ok. 2-3 łyżki), wlać pół szklanki wody i dusić do odparowania płynu. Następnie zeszklić na małym ogniu, dodając masło do stopienia.

      W tym czasie ziemniaki wyłożyć na stolnicę, dodać jajko i mąkę (stopniowo). Zagnieść gładkie ciasto, podsypując stolnicę grubszą mąką. Pod koniec formowania ciasta zwilżyć ciasto 2 łyżkami oleju i zagnieść jeszcze raz z odrobiną mąki. Ciasto podzielić na ok. 6 kawałków.

      Każdą porcję cienko wałkować w palcach na podsypanym mąką blacie lub stolnicy, potem każdy wałek lekko spłaszczać i kroić po skosie w romby. Kluski wrzucać na osolony wrzątek. Po wypłynięciu na wierzch zmniejszyć ogień gotować około 2-3 minuty. Gotować w 2-3 partiach.

      Odcedzone kopytka podawać z pokruszonym twarogiem, smażoną cebulką i posypane pieprzem.

      Aksamitne kopytka z podane z twarogiem i smażoną cebulką

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Aksamitne kopytka z podane z twarogiem i smażoną cebulką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 15 stycznia 2018 20:32
  • piątek, 12 stycznia 2018
    • Pulpety wieprzowe w sosie curry z warzywami

      W ramach wspólnego gotowania przygotowałam pulpety wieprzowe w sosie curry z warzywami. Sos wyszedł bardzo ostry i tylko mnie w domu przypadł do gustu. W przepisie odjęłam zatem pasty curry i imbiru, bo nie wszyscy lubią tak wyraziste smaki. Curry przygotowały również: Mirabelka, Ania i Malwina.

      Pulpety wieprzowe w sosie curry z warzywami

      Pulpety:

      500 g wieprzowego mięsa mielonego, najlepiej łopatki

      1 mała kajzerka

      1 jajko

      do smaku: przyprawa curry, suszony czosnek, kumin

      mąka do panierowania

      Sos:

      1 mała marchew

      kawałek selera

      pół czerwonej papryki

      szklanka mrożonej fasolki szparagowej

      pół puszki kukurydzy

      2-3 ząbki czosnku

      mała czerwona cebula

      2 łyżki koncentratu pomidorowego

      1 łyżka czerwonej pasty curry

      suszony imbir (proponuję pół łyżeczki)

      kumin (duża szczypta)

      sól

      posiekana natka pietruszki – ok. 2 łyżki

      pół pęczka natki pietruszki

      Na ogniu postawić szeroki garnek i wlać 4 szklanki wody. Zagotować.

      Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, obraną marchew w półplasterki, a selera w słupki. Czosnek drobno posiekać. Do wrzątku wrzucić warzywa. Kajzerkę namoczyć w zimnej wodzie, a gdy napęcznieje, dobrze odcisnąć, rozdrobnić w palcach. Dodać do mięsa razem z jajkiem i przyprawami, masę porządnie wyrobić rękoma.

      Formować kulki wielkości moreli, następnie obtoczyć z każdej strony w mące i wrzucić na wrzątek, kiedy warzywa będą już prawie miękkie. Dusić na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. W części wywaru rozprowadzić pastę curry i koncentrat pomidorowy. Wlać do sosu. Dodać pozostałe przyprawy oraz natkę pietruszki. Gotować jeszcze odkryte ok. 5 minut. Podawać z ryżem.

      Pulpety wieprzowe w sosie curry z warzywami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Pulpety wieprzowe w sosie curry z warzywami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 12 stycznia 2018 10:18
  • poniedziałek, 08 stycznia 2018
    • Ciasto orzechowe z dżemem

      Ciasto orzechowe z dżemem

      Spód ciasta:

      150 g masła
      1 szklanka mąki orzechowej
      3/4-1 szklanka mąki pszennej razowej
      1/2 szklanki cukru pudru

      2 jajka
      3 łyżki cukru pudru
      ew. kwaśna śmietana
      szczypta soli

      Składniki na kruszonkę:

      1 szklanka mąki orzechowej
      1/2 szklanki jasnego brązowego cukru
      1/2 szklanki mąki razowej

      140 g stopionego masła
      szczypta soli
      1,5 szklanki posiekanych lub grubo mielonych orzechów włoskich
      3/4 szklanki płatków owsianych

      oraz słoik dżemu lub powidła (użyłam dżemu z jeżyn)

      Składniki na kruszonkę zagnieść, odstawić do lodówki, by stwardniała. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier, szczyptę soli i pokrojone w kostkę masło. Następnie do ciasta dodać jajka. Wszystko razem połączyć, a następnie rękoma zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać kwaśną śmietanę. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Po upływie tego czasu wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować, dostosowując kształt do formy. 

      Ciasto ponakłuwać widelcem i posmarować dżemem. Na wierzchu rozkruszyć w palcach kruszonkę. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180oC do zrumienienia.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto orzechowe z dżemem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 08 stycznia 2018 08:10
  • środa, 03 stycznia 2018
    • Zupa jarzynowa

      O tym, jaką zupę będziemy jeść w weekend zadecydował młodszy syn. Do mojej jarzynowej zawsze dodaję mielony kminek. Latem dodaję jeszcze kalarepkę. I koniecznie koper!

      Zupa jarzynowa

      Składniki:

      2 litry bulionu drobiowego lub warzywnego
      1/2 selera
      1/3 opakowania mrożonej marchewki z groszkiem
      1/3 opakowania mrożonej ciętej zielonej szparagówki

      2 ząbki czosnku
      1/3 białej części pora
      3-4 średnie ziemniaki
      1/2 kalafiora (lub 1/2 opakowania mrożonego
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)
      4 łyżki posiekanego koperku
      pół łyżeczki mielonego kminku
      sól, pieprz

      Zagotować bulion lub wodę. Selera obrać, umyć, pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, dodać do wywaru razem z fasolką, marchewką z groszkiem, pokrojonym w półplasterki porem i posiekanym drobno czosnkiem. Kalafiora umyć, podzielić na różyczki i dodać do zupy. Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać posiekany koperek. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać kminek, sól i pieprz. Śmietankę zahartować gorącym wywarem i przelać do zupy, energicznie mieszając. Zupę zdjąć z palnika i przelać do talerzy.

      Zupa jarzynowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa jarzynowa”
      Tagi:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 03 stycznia 2018 12:54

Kalendarz

Styczeń 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...