Malinowa czerwień

Wpisy

  • wtorek, 28 lutego 2017
    • Zapiekanka pomidorowa z tortellini, kurczakiem i warzywami

      Bardzo lubię przygotowywać danie z jednego naczynia. A to jest pełne warzyw i aromatów. Z pomidorową nutą, pożywne i szybkie w wykonaniu.

      Zapiekanka pomidorowa z tortellini, kurczakiem i warzywami

      Składniki:

      1 opakowanie pierożków tortellini (użyłam z wędzonym boczkiem)
      2 filety z kurczaka
      po jednej małej czerwonej, żółtej i zielonej papryce
      pół puszki kukurydzy
      pół opakowania mrożonej fasolki szparagowej (użyłam mieszanki żółtej i zielonej)
      1 szklanka mrożonej dyni pokrojonej w kostkę

      opakowanie mozzarelli w kulkach
      pikantna przyprawa do kurczaka (najlepiej z ostrą papryką)
      sól i pieprz, słodka papryka, suszony czosnek, zioła śródziemnomorskie (do pizzy, spaghetti)
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      500 ml gęstego przecieru pomidorowego
      przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu
      olej do smażenia
      1 łyżka masła
      2 płaskie łyżki mąki

      Tortellini ugotować al dente w osolonym wrzątku. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą do kurczaka i usmażyć. Fasolkę szparagową ugotować al dente, a paprykę pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Tortellini wymieszać z kurczakiem, dynią i pozostałymi warzywami, posypać ziołami.
      Przygotować sos. Masło stopić, dodać mąkę i ciągle mieszając wlać 2/3 szklanki zimnej wody. Wlać passatę, dodać koncentrat. Zagotować. Dodać przyprawę warzywną, zioła, pieprz, suszony czosnek i słodką paprykę. Chwilę pogotować, zabielić słodką śmietanką, wymieszać i ewentualnie doprawić solą, cukrem. Wlać do warzyw z mięsem i dobrze wymieszać, by sos oblepił składniki. Na wierzchu ułożyć odsączone kulki mozzarelli i zapiekać ok. 45 minut w 190oC. Wszystkie warzywa powinny być miękkie.


      

      Zapiekanka pomidorowa z tortellini, kurczakiem i warzywami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekanka pomidorowa z tortellini, kurczakiem i warzywami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 28 lutego 2017 12:31
  • poniedziałek, 27 lutego 2017
    • Fasolka po bretońsku

      Oto moja wersja jednej z kultowych potraw polskiej kuchni. Fasolkę po bretońsku wolę z chudym mięsem wieprzowym niż z kiełbasą. A zimą to danie smakuje najbardziej...

      Składniki:

      400 g suchej fasoli (dałam 250 g białej i 150 g czerwonej)

      500 g passaty pomidorowej

      2 łyżki koncentratu pomidorowego

      1 cebula

      3 ząbki czosnku

      500 g mięsa wieprzowego (z szynki)

      4 kulki ziela angielskiego

      2 liście laurowe

      1 łyżeczka kminku

      2 łyżki suszonego majeranku

      2 łyżki słodkiej papryki

      sól i świeżo mielony pieprz

      Fasolę przepłukać. Przełożyć do garnka i zalać wodą o temperaturze pokojowej, tak, aby ponad fasolą znajdowało się około 5 centymetrów płynu. Pozostawić na minimum 12 godzin do namoczenia. W razie potrzeby dolać wody.

      Po tym czasie odlać wodę, w której fasolka się moczyła i nalać świeżej na tę samą wysokość. Dodać listek laurowy, ziele angielskie. Fasolkę gotować pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby uzupełniać odparowaną wodę.

      Cebulę i mięso pokroić w kostkę. Na patelni lub w szerokim garnku rozgrzać olej. Wrzucić posiekaną cebulę i smażyć aż się zeszkli. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, mięso i podsmażyć, aż się lekko przyrumieni. Dodać do fasoli i gotować aż mięso będzie zupełnie miękkie. Następnie wlać passatę, przecier i chwilę i gotować kilka minut, Doprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami i jeszcze chwilę gotować, aby wszystkie smaki połączyły się. Można dodać do fasolki posiekaną natkę pietruszki.



      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Fasolka po bretońsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 lutego 2017 08:47
  • czwartek, 23 lutego 2017
    • Ciasto „Figa z makiem i pasternakiem”

      Dziś Tłusty Czwartek i na blogach królują pączki, faworki, oponki. A u mnie ciasto z dodatkiem... pasternaku. Piekłam je rok temu. A przepis powstał na potrzeby artykułu do miesięcznika, w redakcji którego pracuję. Przypomniała mi o nim koleżanka z pracy, wspominając jego wyjątkowy smak. Tak się składa, że coraz rzadziej coś piekę, więc dzisiaj na blogu słodki przerywnik od sałatek, zup i obiadów...

      Ciasto „Figa z makiem i pasternakiem”

      Składniki:

      3 jajka
      2/3 szklanki oleju
      1 szklanka jogurtu naturalnego
      2/3 szklanki brązowego cukru
      2/3 szklanki maku
      1 i 2/3 szklanki mąki razowej
      1 szklanka startego na małych oczkach ugotowanego pasternaku
      1 płaska, łyżeczka sody
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      szklanka suszonych fig, posiekanych

      Polewa:

      200 g białej czekolady
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki

      Jajka i jogurt wyjąć z lodówki minimum 2 godziny przed pieczeniem. Jajka zmiksować z olejem, jogurtem oraz cukrem. Następnie dodać mąkę, suchy mak i dokładnie wymieszać. Dodać starty pasternak, posiekane figi, dobrze połączyć składniki. Ciasto przełożyć na blachę (20 x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180oC do tzw. "suchego patyczka".

      Czekoladę połamać, włożyć do porcelanowej miski, wlać śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej.

      Ostudzone ciasto udekorować polewą i ewentualnie cukrowymi perełkami.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto „Figa z makiem i pasternakiem””
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 23 lutego 2017 14:18
  • środa, 22 lutego 2017
  • poniedziałek, 20 lutego 2017
    • Gulasz wołowy z grzybami, ciecierzycą i suszonymi śliwkami

      Dzisiaj na blogu aromatyczny gulasz wołowy z ciecierzycą. Podałam go z pęczakiem.

      Gulasz wołowy z grzybami, ciecierzycą i suszonymi śliwkami

      Składniki:

      800 g łopatki wołowej
      1 duża cebula
      kilka ząbków czosnku
      1 duża marchew
      1 duży korzeń pietruszki
      1,5 szklanki ciecierzycy
      szklanka suszonych grzybów
      ok. 120 g suszonych śliwek
      pęczek natki pietruszki
      po 2 łyżki sosu sojowego i worcestershire
      po 2 łyżki słodkiej i wędzonej papryki
      3 liście laurowe
      po kilka kulek ziela i jałowca
      łyżeczka suszonego rozmarynu
      łyżeczka ziaren kminku
      po łyżce sproszkowanego kminku i czosnku
      pół płaskiej łyżeczki ostrej papryki
      sól i pieprz
      olej do smażenia
      mały pęczek natki pietruszki

      Ciecierzycę moczyć kilka godzin, następnie ugotować. Wołowinę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę na rozgrzanym oleju (nie dodawać soli ani pieprzu). Przełożyć do dużego garnka razem z grzybami, zielem, jałowcem, ziarnami kminku i liśćmi laurowymi. Zalać wodą tak, by woda całkowicie przykryła mięso. Dusić do miękkości pod przykryciem.

      W tym czasie cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, a pod koniec dodać rozgnieciony czosnek. Usmażyć. Przełożyć do mięsa. Pietruszkę i marchew obrać, umyć i pokroić w grubą kostkę, przełożyć do mięsa. Śliwki posiekać w paski, dodać do wywaru. Na końcu wlać ugotowaną ciecierzycę z pół - 2/3 szklanki wody po jej gotowaniu.

      Kiedy warzywa i mięso będą miękkie dodać posiekaną natkę pietruszki, suszony czosnek, suszony kminek, papryki oraz sos sojowy i worcestershire. Doprawić solą i pieprzem. Gulasz podawać z pęczakiem.

      

      Gulasz wołowy z grzybami, ciecierzycą i suszonymi śliwkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Gulasz wołowy z grzybami, ciecierzycą i suszonymi śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 20 lutego 2017 08:57
  • czwartek, 16 lutego 2017
    • Zupa fasolowa z soczewicą i wędzoną papryką na boczku

      Mróz w nocy nie odpuszcza, choć w dzień już temperatura na plusie. Wiosny na razie nie widać, ale w końcu mamy środek lutego. Zupa, którą ugotowałam w ubiegły weekend bardzo smakowała mi i moim trzem facetom. Moje ostatnie odkrycie to wędzona papryka w proszku. Nadała zupie ciekawy smak. Ponadto soczewica sprawiła, że zupa była bardzo pożywna. Polecam!

      Zupa fasolowa z soczewicą i wędzoną papryką na boczku

      Składniki:

      ok. 250 g wędzonego boczku
      2 łodygi selera naciowego lub pół korzeniowego
      1 duża marchew
      3 ząbki czosnku
      niewielka cebula
      3 średnie kremowe ziemniaki
      2/3 szklanki czerwonej soczewicy
      1,5-2 puszki białej perłowej fasoli (dałam całą puszkę białej i pół czerwonej)
      1 listek laurowy
      kilka ziaren ziela angielskiego
      2 łyżki majeranku
      1/2 szklanki śmietany, najlepiej słodkiej 18%
      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)
      2 łyżki wędzonej papryki
      olej do smażenia

      Boczek pokroić w kostkę, włożyć wraz z listkiem laurowym i zielem do dużego garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Zagotować. Po 15 minutach ok. pół godziny. Warzywa umyć. Umytego selera naciowego pokroić w paski, a korzeniowego obrać, umyć i pokroić w kostkę. Marchew obrać, umyć i pokroić w talarki. Dodać do zupy wraz z przepłukaną soczewicą. Po 10 minutach wrzucić obrane, umyte pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na niewielkiej ilości oleju, pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Dodać do wywaru. Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać przepłukaną fasolę, suszony majeranek, wędzoną paprykę i zabielić śmietaną. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać sól i pieprz do smaku.

      

      Zupa fasolowa z soczewicą i wędzoną papryką na boczku

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa fasolowa z soczewicą i wędzoną papryką na boczku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 lutego 2017 08:05
  • wtorek, 14 lutego 2017
  • piątek, 10 lutego 2017
  • środa, 08 lutego 2017
  • poniedziałek, 06 lutego 2017
    • Kolorowa sałatka z kurczakiem

      Za oknem szaro, ponuro i mgła. Dla poprawy nastroju przygotowałam bardzo kolorową sałatkę pełną warzyw. W dodatku z kurczakiem i mozzarellą. To była prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia...

      Kolorowa sałatka z kurczakiem

      Składniki:

      2 małe filety z kurczaka
      1 sałata rzymska mini
      opakowanie małych kulek mozzarelli
      po pół papryki w dwóch kolorach (użyłam czerwonej i pomarańczowej)
      mały słoik zielonych oliwek
      pół puszki kukurydzy
      3 korniszony
      pół małej czerwonej cebuli
      ok. 7 małych pomidorków (użyłam śliwkowych)
      przyprawa do gyrosa

      Sos:

      półtorej szklanki jogurtu naturalnego
      2 łyżki majonezu
      płaska łyżeczka ziół do sałatek
      łyżka soku z cytryny
      sól i pieprz

      Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i usmażyć, dodając pod koniec przyprawę do gyrosa. Mięso ostudzić. Oliwki i kukurydzę odsączyć z zalewy. Pomidorki, oliwki oraz kuleczki mozzarelli przekroić w poprzek na pół. Ogórki, paprykę i cebulę pokroić w grubą kostkę. Przepłukaną i osuszoną sałatę rzymską grubo poszatkować.

      Wszystkie składniki umieścić w dużej salaterce. Składniki sosu dobrze połączyć ze sobą i polać sałatkę tuż przed podaniem, delikatnie łącząc ze składnikami sałatki.

      Kolorowa sałatka z kurczakiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Kolorowa sałatka z kurczakiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 06 lutego 2017 10:29
  • piątek, 03 lutego 2017
  • środa, 01 lutego 2017
    • Rosół z kurczaka

      Na moim blogu były przepisy na wszystkie popularne zupy, ale nie było klasycznego rosołu. Czas nadrobić zaległości.

      Zwykle gotuję rosół na samym kurczaku, ale lepszy według mnie jest taki z dodatkiem wołowiny. Zwyklę kupuję szponder wołowy, a mięso po ugotowaniu obieram z kości i skór i wykorzystuję do krokietów bądź pierogów.

      Rosół z kurczaka

      Składniki:

      2 ćwiartki z kurczaka
      ew. kawałek wołowiny (szponder)
      2 marchewki

      1 duży seler
      1 pietruszka
      1/2 pora
      1 średnia cebula
      4 ząbki czosnku

      kilka suszonych grzybów
      2-3 listki laurowe
      kilka kulek ziela angielskiego
      pęczek natki pietruszki lub lubczyku
      sól i pieprz
      1 łyżka przyprawy warzywnej
      maggi

      Umyte ćwiartki z kurczaka (i wołowinę), obrane warzywa (selera przekroić na pół), natkę, ziele, liście laurowe i grzyby zalać zimną wodą w dużym garnku, aby przykryła warzywa i mięso. Po zagotowaniu zdjąć szumy i przykryć. Cebulę przekroić na pół i opalić na palniku przed włożeniem do wywaru. Gotować rosół na bardzo małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie zupełnie miękkie. Warzywa, grzyby, zioła i mięso wyjąć (łyżką cedzakową), a wywar przecedzić. Doprawić solą, pieprzem, przyprawą i maggi. Podawać z ugotowanym makaronem (najlepsze będą nitki), pokrojoną drobno marchewką z rosołu posiekaną natką pietruszki.

      Rosół z kurczaka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Rosół z kurczaka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 01 lutego 2017 12:35

Kalendarz

Luty 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...