Malinowa czerwień

Wpisy

  • poniedziałek, 25 lutego 2019
    • Kapuśniak z nutką wędzonej papryki

      Zimową porą kapuśniak smakuje najbardziej. Ja chcę Wam pokazać jego wersję podkręconą szczyptą wędzonej papryki. Zapach wędzonki trochę podobny do wywaru na wędzonych żeberkach. Kapuściane danie znajdziecie również na blogu Mirabelki, przygotowany z okazji wspólnego gotowania blogerek., którego tematem było dowolne danie z kapusty.

      Kapuśniak z nutką wędzonej papryki

      Składniki:

      duży kawałek żeberka(minimum 300 g)

      250 g kiszonej kapusty, posiekanej z grubsza

      1 mały seler (lub pół dużego)

      1 duża marchew

      3 ząbki czosnku

      mała cebula

      3-4 średnie kremowe ziemniaki

      1 listek laurowy

      kilka ziaren ziela angielskiego

      1/2 łyżeczki ziaren kminku

      2 łyżki płatków suszonej papryki

      1 łyżka wędzonej papryki

      kilka suszonych grzybów (tym razem pominęłam)

      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)

      4 łyżki posiekanej natki

      Kapustę lekko przepłukać, jeśli jest za kwaśna, włożyć do garnka wraz z kminkiem, zalać 1,5-2 szklankami wody i gotować do miękkości. Żeberko umyć, włożyć wraz z grzybami, listkiem laurowym i zielem do drugiego, nieco większego garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. pół godziny. Selera i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę lub półplasterki. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem. Po 10 minutach wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki.  Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać płatki papryki, posiekaną natkę i ugotowaną kapustę wraz z pozostałym wywarem. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać wędzoną paprykę, sól i pieprz do smaku (można również zamiast soli użyć przyprawy rosołowej ekologicznej, dostępną w sklepach ze zdrową żywnością). Mięso najlepiej obrać z żeberka, pokroić i dodać do zupy. Podawać gorącą. 

      Kapuśniak z nutką wędzonej papryki

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Kapuśniak z nutką wędzonej papryki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 25 lutego 2019 17:12
  • wtorek, 19 lutego 2019
    • Sałatka z rukoli i pieczonej papryki

      Sałatkę, którą Wam dzisiaj proponuję skomponowałam w głowie już dawno, ale dopiero wczoraj udało mi się ją przygotować. Bardzo mi smakuję, więc namawiam Was do jej zrobienia. Słodycz pieczonej papryki i miodu świetnie kontrastuje ze słoną fetą i sosem sojowym. A korzystając z pięknej pogody, zabieram aparat i idę fotografować ptaki nad rzeszowski zalew i zaglądnąć do przyblokowych ogródków czy pojawiły się już przebiśniegi...

      Sałatka z rukoli i pieczonej papryki

      Składniki:

      1 szklanka ugotowanej ciecierzycy lub pół puszki

      ok. 2/3 kostki twardej fety (użyłam 1/2 koszyczka Arla)

      80 g rukoli

      3 papryki w różnych kolorach

      olej lub oliwa

      sól

      Sos:

      3 łyżki oliwy z oliwek

      2 łyżki octu jabłkowego

      1,5 łyżki płynnego miodu

      1 łyżka sosu sojowego

      płaska łyżeczka ziół śródziemnomorskich, najlepiej z dodatkiem suszonych pomidorów

      ew. sól i pieprz

      Papryki przekroić w poprzek, wyjąć gniazda nasienne. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu skórką do dołu, skropić olejem lub oliwą, delikatnie posolić. Piec do miękkości, pilnować, aby jej za bardzo nie spiec. Rukolę umyć i osuszyć. Wszystkie składniki wymieszać z ciecierzycą. W kubku wymieszać składniki sosu dokładnie połączyć. Fetę pokroić w kostkę lub odsączyć z zalewy. Dodać do sałatki i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Sałatkę podawać schłodzoną.

      Sałatka z rukoli i pieczonej papryki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka z rukoli i pieczonej papryki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 19 lutego 2019 12:09
  • sobota, 16 lutego 2019
    • Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

      Dziś mam dla Was przepyszną, aromatyczną zapiekankę ziemniaczaną. Przygotowałam ją w ramach wspólnego gotowania z Malwiną i Martą.

      Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

      Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

      Składniki:

      1 kg kremowych ziemniaków równej wielkości

      ok. 1,5 laski dobrej kiełbasy, np. podwawelskiej

      2 średnie cebule

      olej do smażenia

      sól

      Sos:

      1 łyżka klarowanego masła

      2 płaskie łyżki mąki )może być pełnoziarnista)

      ok. 1,5 szklanki wody

      1-1,5 szklanki słodkiej śmietanki 18%

      1 łyżka lubczyku

      1 łyżka majeranku

      1 płaska łyżeczka kminku w ziarnach

      1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej

      2-3 ząbki czosnku

      sól

      ok. 250 g sera żółtego )Edamski, Gouda, Złoty Mazur)

      Ziemniaki obrać ze skórki, w całości ugotować do miękkości w osolonej wodzie.Ostudzone pokroić w grube plastry. Kiełbasę pokroić w pasterki i usmażyć na rumiano z obu stron. Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w piórka. Wrzucić na pozostały po smażeniu kiełbasy olej. Lekko zrumienić.

      Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać słodką śmietankę, dodać zioła, a po zagotowaniu wyłączyć. Doprawić solą i pieprzem. Gdyby sos był za gęsty, wlać jeszcze wody.

      W naczyniu do zapiekania wysmarowanym olejem za pomocą pędzelka ułożyć ziemniaki, cebulę i plastry kiełbasy. Zalać równomiernie sosem. Na wierzch zetrzeć ser. Zapiekać w 190oC około 40 minut, aż wierzch zapiekanki przyrumieni się.  Podawać z surówką z kiszonej kapusty.

      Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 16 lutego 2019 16:11
  • wtorek, 12 lutego 2019

Kalendarz

Luty 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...