Malinowa czerwień

Wpisy

  • czwartek, 09 listopada 2017
  • wtorek, 07 listopada 2017
  • poniedziałek, 06 listopada 2017
  • piątek, 03 listopada 2017
  • czwartek, 02 listopada 2017
  • poniedziałek, 30 października 2017
  • piątek, 27 października 2017
  • środa, 25 października 2017
  • poniedziałek, 23 października 2017
    • Buraczane ciasto czekoladowe

      Jedno z lepszych ciast czekoladowych jakie jadłam, zaraz po cieście czekoladowym z bananami i drugim - z cukinią. Burak w ogóle jest niewyczuwalny, za to mocno smakuje czekoladą. Zrezygnowałam z polania wierzchu czekoladą, bo nie chciałam przesadzić z tym składnikiem, dlatego wybrałam najprostszą wersję i posypałam je cukrem pudrem.

      Źródło przepisu

      Buraczane ciasto czekoladowe

      Buraczane ciasto czekoladowe

      Składniki:

      50 g kakao
      175 g mąki pszennej
      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      200 g drobnego cukru do wypieków
      250 g ugotowanych buraczków, zmiksowanych na puree
      3 duże jajka
      200 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego
      100 g deserowej lub gorzkiej czekolady bardzo drobno posiekanej
      cukier puder do posypania

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      Do naczynia przesiać mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać, odłożyć.

      W malakserze (lub blenderem) zmiksować do gładkości puree z ugotowanych buraczków, jajka i olej. Do zmiksowanych mokrych składników dodać przesiane suche składniki i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia. Dodać drobniutko posiekaną czekoladę, wymieszać.

      Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 160-170ºC przez około 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić, po wierzchu osypać cukrem pudrem.

      Buraczane ciasto czekoladowe

      Buraczane ciasto czekoladowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Buraczane ciasto czekoladowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 23 października 2017 08:27
  • piątek, 20 października 2017
  • środa, 18 października 2017
  • wtorek, 17 października 2017
    • "Flaczki" z boczniaków na indyku

      Dzisiaj na blogu aromatyczna zupa z boczniaków na indyku. Pozostaje mi jeszcze przekonać do niego moich synów, ale dzieci czasami długo dorastają do pewnych smaków.

      Flaczki z boczniaków na indyku

      Składniki:

      1 golonka z indyka
      250 g boczników

      1 duża marchew
      1/2 dużego selera
      1 mała pietruszka
      1 średnia cebula biała

      2-3 liście laurowe
      kilka kulek ziela angielskiego
      posiekany lubczyk i majeranek (najlepiej świeży, ilość wedle uznania, ja dałam po 3 gałązki)

      sól i pieprz
      1 łyżka przyprawy warzywnej (bez glutaminianu sodu)
      olej

      Umytą golonkę z indyka zalać zimną wodą w dużym garnku (ok. 6 szklanek). Po zagotowaniu zdjąć szumy, dodać ziele i liście laurowe i przykryć. Gotować do miękkości. Kiedy mięso będzie półtwarde, najpierw dodać umyte i pokrojone w paseczki boczniaki (bez twardych trzonów), a następnie dodać obraną i startą na grubych oczkach włoszczyznę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy mięso i warzywa zmiękną wyjąć golonkę, obrać ją ze skóry i kości i wkroić mięso do zupy, a wywar przyprawić solą, pieprzem i przyprawą warzywną. Dodać posiekany lubczyk i majeranek. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i przyrumienić na oleju. Gotować jeszcze kilka minut, by wszystkie smaki połączyły się.


      Flaczki z boczniaków na indyku

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „"Flaczki" z boczniaków na indyku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 17 października 2017 08:29
  • niedziela, 15 października 2017
    • Ryba w cieście z potrawką z warzyw i soi

      Dzisiaj z Anią z bloga Mops w kuchni gotujemy razem w ramach cyklu 3 po 3. W tym miesiącu były to: jajka, ryba i dowolne warzywa strączkowe. U mnie będzie to ryba w cieście naleśnikowym podana z potrawką warzyw i soi. Zapraszam...

      Ryba w cieście z potrawką z warzyw i soi

      Składniki:

      3 duże filety z mintaja lub morszczuka
      sól, pieprz
      skórka starta z cytryny
      koperek

      Ciasto:

      1 jajko
      1 łyżka oleju
      1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
      1/2 szklanki mleka
      sól
      szczypta gałki muszkatołowej
      mąka

      Potrawka:

      1 mała cebula
      3 ząbki czosnku
      1 duża marchew
      1 żółta cukinia (można zastąpić zieloną) o dł. 25 cm
      3 łodygi selera naciowego
      1 szklanka ugotowanej soi (można zastąpić ciecierzycą)
      2 średnie pomidory, najlepiej malinowe lub 2/3 pomidorów z puszki
      1 łyżka słodkiej papryki lub suszonych płatków papryki
      1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      natka pietruszki lub lubczyk (może być suszony)
      1 spora łyżka masła najlepiej klarowanego
      sól i pieprz

      oraz olej do smażenia ryby

      Rybę jeśli jest mrożona, rozmrozić i odsączyć z wody, pokroić na kawałki, posypać z obu stron przyprawami. Jajko rozkłócić z olejem, mlekiem, gałką i solą. Dodać proszek do pieczenia oraz tyle mąki, aby powstało gęste ciasto. Ma mieć konsystencję ciasta na pankejki. Rybę maczać w cieście i smażyć z obu stron na rumiano na oleju na średnim ogniu.

      Masło rozpuścić, cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w grubą kostkę i zeszklić na maśle, dodając pod koniec posiekane ząbki czosnku. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Dodać do cebuli i chwilę dusić. Podlać wodą. Dodać startą razem z łupą cukinię i pokrojone w paseczki łodygi selera. Dusić pod przykryciem. Dodać obie papryki, posiekaną natkę lub lubczyk. Pomidory sparzyć (jeśli używamy świeżych), obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę, dodać do warzyw. Po kilku minutach dodać koncentrat. Mieszając gotować chwilę, dodać ugotowaną soję (lub ciecierzycę), na końcu doprawić solą i pieprzem.

      Ciepłą rybę podawać z gorącą potrawką i ugotowanym ryżem, najlepiej ciemnym.

      Ryba w cieście z potrawką z warzyw i soi

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Ryba w cieście z potrawką z warzyw i soi”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 15 października 2017 19:33
  • czwartek, 12 października 2017
  • środa, 11 października 2017
  • wtorek, 10 października 2017
    • Sernikobrownie ze śliwkami na mące kokosowej

      Bardzo wilgotne i słodkie ciasto z kwaskowatymi śliwkami. Ciasto czekoladowe nie zawiera tłuszczu, bo.... zapomniałam dodać. Nie miało to jednak wpływu na jego smak, a i trochę kalorii zaoszczędziłam. Masa serowa jest niezwykle kremowa, bo w połowie zawiera ricottę.

      Sernikobrownie ze śliwkami na mące kokosowej

      Ciasto:

      200 g gorzkiej czekolady
      2/3 słodkiej śmietanki 18%
      1 i 1/4 mąki kokosowej (pszennej potrzeba nieco więcej)
      2/3 szklanki cukru
      cukier waniliowy (2 łyżeczki)
      3 jajka
      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Masa serowa:

      500 g ricotty
      400 g śmietankowego serka homogenizowanego
      4 jajka
      2/3 szklanki cukru
      cukier waniliowy (2 łyżeczki)

      oraz ok. 600 g śliwek węgierek

      Przygotować ciasto. Czekoladę połamać, włożyć do miseczki, wlać śmietankę, rozpuścić i ostudzić. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, wlać czekoladę i zmiksować, dodać mąkę kokosową połączoną z proszkiem do pieczenia i zmiksować na małych obrotach miksera. Ciasto wyłożyć na dużą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.

      Ricottę i serek połączyć z cukrem i cukrem waniliowym oraz rozkłóconymi jajkami. Wyłożyć na ciasto czekoladowe. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół, wypestkować. Wyłożyć na wierzch masy serowej, lekko dociskając. Piec około 1 godziny w temperaturze 180oC.

      Sernikobrownie ze śliwkami na mące kokosowej

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Sernikobrownie ze śliwkami na mące kokosowej”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 10 października 2017 08:16
  • sobota, 07 października 2017
    • Leczo z papryką, cukinią i dynią

      Leczo z papryką, cukinią i dynią

      Składniki:

      500 g karkówki
      przyprawa do karkówki
      250 g chudego wędzonego boczku

      1 duża cebula, np. czerwona
      4 ząbki czosnku
      2 czerwone papryki
      2 młode cukinie żółte
      2 młode cukinie zielone
      ok 350 g obranej i wypestkowanej dyni (użyłam odmiany Muskat)
      

      600 ml passaty pomidorowej
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      2 łyżki wędzonej papryki w proszku
      chili do smaku

      2 łyżki słodkiej papryki
      1 łyżeczka kminku
      kilka kulek jałowca

      posiekana natka pietruszki oraz lubczyk (dałam suszon)
      olej do smażenia
      sól i pieprz

      Mięso pokroić w kostkę, posypać przyprawą do karkówki, usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, przełożyć do garnka. Następnie pokrojoną cebulę i zeszklić na oleju, dodać pokrojony w grubą kostkę boczek, zrumienić, dodając pod koniec posiekany drobno czosnek i dodać do mięsa razem z kminkiem i jałowcem. Zalać mięso wrzątkiem, by je przykryło i gotować do miękkości. Kiedy mięso już będzie prawie miękkie dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę, a po 5 minutach pokrojoną w kostkę cukinię (ze skórką). Po kilku minutach również dynię pokrojoną w kostkę. Kiedy warzywa i mięso będą już miękkie, wlać passatę i koncentrat. Gotować ok. 5 minut do połączenia się smaków, doprawić, dodać, papryki w proszku, chili, pieprz i ewentualnie sól. Na końcu dodać posiekaną natkę oraz lubczyk. Leczo podawać gorące w miseczkach, z pieczywem.

      

      Leczo z papryką, cukinią i dynią

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Leczo z papryką, cukinią i dynią”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 07 października 2017 16:23
  • czwartek, 05 października 2017
  • środa, 04 października 2017
    • Zupa kurkowa z makaronem orzo

      Dzisiaj na blogu zupa kurkowa z dodatkiem makaronu orzo. Smacznego!

      Zupa kurkowa z makaronem orzo

      Składniki:

      2 golonki z indyka
      1/2 dużego seler
      2 średnie marchwie
      4 ząbki czosnku
      250 g kurek
      pół cebuli
      2/3 makaronu orzo
      1 listek laurowy
      kilka ziaren ziela angielskiego
      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)
      3 łyżki posiekanej natki pietruszki
      2 łyżki posiekanego lubczyku
      2 łyżki listków majeranku (ew. suszonego)

      łyżka przyprawy do zup bez glutaminianu sodu
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%

      Mięso umyć, włożyć wraz z listkiem laurowym i zielem do garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. 40 minut. Selera i marchew obrać, umyć, zetrzeć na grubej tarce. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Kurki przelać wrzątkiem, oczyścić i pokroić większe sztuki na kawałki. Grzyby wrzucić do wywaru. Po 10 minutach dodać selera i marchew oraz obrany i posiekany  drobno czosnek. Gotować aż mięso i warzywa będą miękkie. Wówczas dodać przyprawę do zup, natkę, zioła i pieprz do smaku (najlepiej świeżo mielony). Mięso wyjąć, zdjąć skórę, oddzielić od kości, pokroić i dodać do zupy. Zabielić słodką śmietanką. Gotować jeszcze minutę. Zupę podawać gorącą.

      Zupa kurkowa z makaronem orzo

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa kurkowa z makaronem orzo”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 04 października 2017 11:21
  • piątek, 29 września 2017
    • Oszukane gołąbki z kaszą jaglaną i cukinią

      W internecie możemy znaleźć wiele przepisów na tak zwane "oszukane gołąbki". Przygotowuje się je na bazie mięsa, kapusty i ryżu z przyprawami i smaży panierowane w bułce tartej jak mielone. Wymyśliłam nieco zmodyfikowaną wersję tej potrawy i zamiast ryżu jest kasza jaglana, a kapustę zamieniłam na tartą cukinię. Sos pomidorowy doprawiłam wędzoną papryką w proszku, która zmieniła jego smak na bardziej wyrazisty.

      Oszukane gołąbki z kaszą jaglaną i cukinią

      Składniki:

      1 młoda cukinia
      1 i 1/4 szklanki kaszy jaglanej
      800 g mielonego mięsa wieprzowego, np. łopatki lub karkówki
      1 duża cebula
      3-4 ząbki czosnku
      kminek i majeranek
      1 łyżeczka włoskich ziół
      przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu
      sól i pieprz
      2 jajka

      Sos:

      2 łyżki masła
      2 łyżki mąki
      3 łyżki koncentratu pomidorowego 
      ½ szklanki słodkiej śmietanki 18%
      2 łyżki słodkiej papryki
      1 łyżka wędzonej papryki
      1 łyżeczka włoskich ziół
      sól, cukier i pieprz do smaku

      oraz olej do smażenia i bułka tarta do panierowania

      Kaszę ugotować w około 3 szklankach osolonej. Gotować do miękkości, potem odcedzić nadmiar wody i odstawić do wystudzenia.

      Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju, dodać zmiażdżony czosnek i usmażyć. Odłożyć.

      Cukinię umyć, zetrzeć na grubej tarce. Dodać sól, wymieszać i wycisnąć nadmiar soku. Wymieszać z kaszą i surowym mięsem, dodać zioła, kminek, majeranek, natkę i przyprawę warzywną oraz jajka. Masę formować jak sznycle, panierować w bułce tartej i smażyć z obu stron na rumiano.

      Przygotować sos. Masło stopić w rondelku,  dodać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Po chwili dodać koncentrat i chwilę smażyć. Dodać słodką paprykę w proszku. Wlać 2 szklanki wody lub bulionu warzywnego i rozprowadzić trzepaczką mąkę z koncentratem, zagotować. Dodać sól, pieprz i zioła, a w razie potrzeby cukier. Wlać śmietankę i mieszając, zagotować. Doprawić solą i pieprzem, można dodać również posiekaną natkę pietruszki.

      Gorącym sosem polać usmażone gorące gołąbki.


      Oszukane gołąbki z kaszą jaglaną i cukinią

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Oszukane gołąbki z kaszą jaglaną i cukinią”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 29 września 2017 07:50
  • czwartek, 28 września 2017
  • wtorek, 26 września 2017
    • Bitki wołowe z prawdziwkami

      Wkrótce zasypię Was potrawami z grzybów. Prawdziwki uzbierałam z moją rodzinką. Sporą część ususzyłam, część zjedliśmy na świeżo i jeszcze udało mi się trochę zamrozić. Dziś zapraszam na bitki wołowe z prawdziwkami.

      Bitki wołowe z prawdziwkami

      Składniki:

      800 g wołowiny na pieczeń

      pół łyżeczki suszonego rozmarynu lub igły z 1 gałązki świeżego

      łyżeczka kminku

      2 liście laurowe

      kilka ziaren ziela angielskiego

      250 mrożonych 300 g świeżych prawdziwków

      2-3 ząbki czosnku

      1 cebula

      masło klarowane lub olej do smażenia

      Mięso wyfiletować, lekko rozbić (na ok. 1 cm). Nie solić! Smażyć do lekkiego zrumienienia z każdej strony na rozgrzanym maśle lub oleju. Przełożyć do patelni z przykrywą, zalać wrzątkiem 2-3 cm ponad mięsem, gotować na małym ogniu. W połowie gotowania (po ok. 30 min.) dodać oczyszczone i pokrojone w kostkę grzyby, kminek, rozmaryn listek laurowy, ziele i dusić. Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę, drobno posiekać czosnek. Kiedy mięso będzie prawie miękkie dodać cebulę i czosnek. Gotować kilka minut. Jeśli sos będzie za rzadki, rozpuścić 1-2 łyżki mąki w 1/2 szklanki zimnej wody i wlać szybko do gotującego sosu, energicznie mieszając. Gotować jeszcze kilka minut, na końcu doprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Podawać z kaszą gryczaną oraz ćwikłą, surówką z kapusty lub z gotowaną kapustą.

      Bitki wołowe z prawdziwkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Bitki wołowe z prawdziwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 26 września 2017 12:09
  • piątek, 22 września 2017
    • Roladki z kurczaka z serem i szynką na potrawce z cukinii

      Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw i bez niej nie wyobrażam sobie swojej kuchni. Oprócz cukinii zapiekanej z mięsem czy składnika leczo warzywo to ścieram na grubej tarce, chwilę duszę i podaję do mięsa. Dziś prezentuję roladki z kurczaka na potrawce z cukinii.

      Roladki z serem i szynką na puree z cukinii

      Składniki:

      3 filety z kurczaka, każdy podzielony na 2 płaty
      po 6 plastrów szynki i żółtego sera
      sól, pieprz, suszony majeranek, słodka papryka, granulowany czosnek, zioła do pizzy
      posiekana natka pietruszki
      1 niewielka mała cebula, pokrojona w grubą kostkę
      olej do smażenia

      Do panierowania:

      2 jajka rozmieszane z łyżką oleju
      mąka
      bułka tarta

      Duszona cukinia:

      2 młode cukinie
      1 łyżka masła
      1 łyżeczka przyprawy typu "jarzynka"
      szczypta oregano
      świeżo mielony pieprz

      Płaty mięsa cienko rozbić, najlepiej pod folią spożywczą, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, granulowanym czosnkiem, słodką papryką i ziołami z obu stron. Odstawić do lodówki na 20 minut. Na brzegu każdego płata mięsa układać szynkę, złożony na pół plaster sera, trochę posiekanej cebuli i natki pietruszki. Zwijać szczelnie w rulon, zawijając brzegi do środka. Spinać brzegi wykałaczkami. Panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na małym ogniu na rumiano.

      Cukinię umyć (nie obierać), odciąć końcówki, zetrzeć na grubej tarce. Na drugiej patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, przyprawić "jarzynką" i chwilę dusić na małym ogniu. Wlać 1/2 szklanki wody, dodać oregano i dusić do miękkości aż cały płyn odparuje. Doprawić świeżo mielonym pieprzem.

      Gorące roladki podawać na duszonej cukinii, z ziemniakami.

      

      Roladki z serem i szynką na puree z cukinii

      Roladki z serem i szynką na puree z cukinii

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Roladki z kurczaka z serem i szynką na potrawce z cukinii”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 22 września 2017 13:05
  • środa, 20 września 2017
    • Cytrynowy sernik gotowany na herbatnikach

      Na blogu dawno nie było nic słodkiego, a ja Wam proponuję obłędny sernik bez pieczenia. Masę serową ugotowałam i przełożyłam herbatnikami. Wierzch udekorowałam bitą śmietaną. Zapraszam...

      Cytrynowy sernik gotowany na herbatnikach

      Składniki:

      1 kg sera półtłustego, dwukrotnie zmielonego lub z wiaderka (użyłam niezawodnej Piątnicy)
      niepełna szklanka cukru, w tym 2 łyżeczki cukru waniliowego
      100 g masła
      4 jajka
      2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
      pół szklanki mleka
      ok. 280 g jasnych herbatników
      skórka starta ze sparzonej cytryny lub kilka kropel ekstraktu cytrynowego

      500 ml śmietany kremówki
      3 łyżki cukru pudru

      2 fixy do ubijania śmietany
      cukrowa posypka

      Zmielony twaróg wyłożyć do garnka. Dodać cukier, cukier z wanilią, masło oraz roztrzepane jajka. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, by nie masa nie przywarła do dna i się nie przypaliła. Kiedy masa masa zacznie lekko bulgotać, budynie rozmieszać w mleku, wlać do gotującej się masy serowej, ciągle mieszając, gotować do zgęstnienia i zagotowania. Masa powinna mieć konsystencję budyniu. na końcu dodać skórkę z cytryny lub ekstrakt i wymieszać masę.

      W średniej prostokątnej blaszce ułożyć ciasno pierwszą warstwę herbatników. Następnie rozsmarować połowę gorącej masy serowej. Na niej ułożyć drugą warstwę herbatników, resztę masy serowej oraz trzecią warstwę herbatników. Ciasto przykryć ściereczką i owinąć szczelnie reklamówką. Trzymać w cieple aż masa ostygnie, aby herbatniki zmiękły od masy serowej. Po tym czasie zdjąć reklamówkę i ścierkę. Przechowywać w lodówce przez całą noc. na następny dzień dobrze schłodzoną kremówkę ubić z fixami i cukrem pudrem. Wyłożyć na ostatnią warstwę herbatników, tworząc nieregularne fale i udekorować cukrową posypką.

      Cytrynowy sernik gotowany na herbatnikach

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Cytrynowy sernik gotowany na herbatnikach”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 20 września 2017 07:41
  • wtorek, 19 września 2017

Kalendarz

Listopad 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...