Malinowa czerwień

Wpisy

  • piątek, 23 marca 2018
  • środa, 21 marca 2018
    • Babka fistaszkowa z masłem orzechowym

      Nie wiecie jaką babkę przygotować na Wielkanoc? Polecam wypiek z masłem orzechowym i orzechami arachidowymi, a całość polana kuszącą czekoladą!

      Babka fistaszkowa z masłem orzechowym

      Składniki:

      150 g gęstej kwaśnej śmietany

      200 g miękkiego masła

      4 jajka

      szczypta soli

      150 g cukru

      3 łyżeczki cukru z wanilią

      75 dag grubo mielonych orzechów ziemnych

      75 dag drobno mielonych orzechów ziemnych 

      200 g mąki

      2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      tłuszcz i bułka tarta do formy

      Polewa:

      100 g gorzkiej czekolady

      3/4 szklanki śmietany kremówki

      1 łyżka oleju

      Miękkie masło, cukier, cukier waniliowy i sól utrzeć na gładką masę. Jaja dodawać pojedynczo. Całość dokładnie połączyć. W misce wymieszać orzechy, mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszankę wsypywać partiami do masy na zmianę z śmietaną. Ciasto wlać do formy na babkę posmarowaną tłuszczem i wysypaną dokładnie bułką tartą (pominęłam tę czynność, ponieważ użyłam formy silikonowej). Wierzch wygładzić łyżką. Piec w temperaturze 175oC przez około godzinę (do suchego patyczka). 

      Połamaną na kosteczki czekoladę rozpuścić ze śmietanką, dodając pod koniec olej, dokładnie łącząc składniki. Przestudzoną babkę polać polewą czekoladową.

      Babka fistaszkowa z masłem orzechowym


      Wypieczone Święta - Wielkanoc 2018

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Babka fistaszkowa z masłem orzechowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 21 marca 2018 07:56
  • poniedziałek, 19 marca 2018
  • sobota, 17 marca 2018
    • Naleśniki ze szpinakiem, fetą i Lazurem

      Dziś na blogu niemalże klasyka. Bo szpinak stał się w ostatnich latach jakby bardziej modny, jak gdyby ktoś go odczarował. Mnie się nigdy źle nie kojarzył, bo mama w kuchni go nie używała. A dlaczego? No właśnie dlatego, że podawano szpinak w internacie szkolnym w formie zielonej papki. Ja najczęściej przyrządzam potrawy ze świeżych listków i bardzo go lubię. Mój mąż, również niezniechęcony szpinakiem w dzieciństwie, podziela moje kulinarne preferencje szpinakowe. Polubiliśmy również ser pleśniowy, miejmy nadzieję, że kiedyś polubią zarówno szpinak, jak i pleśniaka nasi synowie.

      Nadchodzi wiosna, choć za oknem śnieg i mróz. I po raz kolejny o tej porze roku gotujemy na zielono z Gosią. Zielono mi 2018 to bardzo lubiana przeze mnie kulinarna inicjatywa, bo uwielbiam zielone warzywa...

      Naleśniki ze szpinakiem, fetą i Lazurem

      Składniki:

      9 naleśników
      opakowanie świeżego szpinaku
      3 ząbki czosnku
      olej, masło klarowane
      trójkąt sera Lazur 100 g
      kostka miękkiej fety 270 g
      pieprz do smaku

      Czosnek obrać, drobno posiekać, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju lub klarowanego masła na niedużym ogniu. Partiami wsypywać na patelnię szpinak i dusić. Zdjąć z ognia i ostudzić. W misce rozdrobnić widelcem sery - fetę i Lazur. Wymieszać z ostudzonym szpinakiem, dokładnie wymieszać, doprawiając do smaku pieprzem. Farszem smarować cienko środek każdego naleśnika. Naleśniki zwijać w rulon. Obsmażyć z obu stron na słoty kolor na oleju lub maśle klarowanym.

      Naleśniki ze szpinakiem, fetą i Lazurem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Naleśniki ze szpinakiem, fetą i Lazurem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 17 marca 2018 19:49
  • czwartek, 15 marca 2018
    • Ciasto brownie bananowe z jagodami goji i orzechami laskowymi

      To pierwsze ciasto upieczone od świąt Bożego Narodzenia. Tak, tak, coraz rzadziej goszczą u mnie ciasta. Przyznaję się, to z lenistwa. Już prawie zapomniałam jak moje dzieci bardzo lubią ciasta z czekoladą. Wczoraj upieczone, dziś został tylko kilkucentymetrowy kawałek...

      Do ciasta bananowo-czekoladowego dodałam posiekane orzechy laskowe i jagody goji.

      Ciasto brownie bananowe

      Składniki:

      150 g gorzkiej czekolady (dałam 100 g gorzkiej i 50 g mlecznej)

      1/2 szklanki mleka

      1/3 szklanki słodkiej śmietanki 12-18%

      200 g miękkiego masła

      180 g cukru muscovado lub 150 g białego cukru

      1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

      3 jajka

      1 szklanka mąki pszennej

      3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

      30 g kakao

      1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej

      2 duże banany, najlepiej bardzo dojrzałe, rozgniecione widelcem

      100 g posiekanych grubo orzechów laskowych

      80 g sparzonych owoców goji

      Polewa:

      80 g gorzkiej czekolady

      3 łyżki kwaśnej śmietany

      1 łyżka cukru pudru

      Masło, jajka i banany należy wyjąć z lodówki minimum 2 godziny przed pieczeniem.

      Czekoladę rozpuścić z mlekiem i śmietanką w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Ostudzić.

      Miękkie masło utrzeć z cukrem na gładką, jasną masę. Dodawać po jednym jajku, ubijając.

      Przesiać mąkę, proszek, kakao i kawę. Dodawać porcjami do masy, mieszając łyżką.

      Dodać rozgniecione banany i ostudzoną czekoladę, wymieszać. Dodać sparzone

      Wyłożyć do wyłożonej papierem długiej formy keksowej i piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 50-60 minut. Ciasto jest upieczone kiedy drewniany patyczek wbity w jego środek jest suchy. Wyjąć i ostudzić. Polać polewą wykonaną z 80 g rozpuszczonej czekolady (w kąpieli wodnej), wymieszanej z 2 łyżkami kwaśnej śmietany i łyżką cukru pudru. Zarówno polewa, jak i ciasto powinny być wystudzone. Najlepiej włożyć babkę do lodówki na godzinę, aby polewa nieco zastygła.

      Ciasto brownie bananowe

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto brownie bananowe z jagodami goji i orzechami laskowymi”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 15 marca 2018 20:00
  • niedziela, 11 marca 2018
  • środa, 07 marca 2018
    • Tajska zupa z kurczakiem i warzywami

      Szukając prostej zupy w stylu azjatyckim, natknęłam się na przepis Asi. Zupę ugotowałam i bardzo mi smakowała. O dziwo, mój młodszy syn zjadł całą miskę, choć nie lubi pikantnych smaków. Zupę przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z zaprzyjaźnioną grupą blogerek.

      Tajska zupa z kurczakiem i warzywami

      Składniki:

      25 g cienkiego makaronu sojowego Vermicelli lub makaronu ryżowego (waga przed namoczeniem)
      2 łyżeczki oleju kokosowego lub innego roślinnego
      2 łyżeczki tajskiej pasty curry (zielonej lub czerwonej)*
      1 pojedyncza pierś kurczaka
      1/2 cebuli
      1/2 czerwonej papryki
      1,5 litra bulionu drobiowego
      150 g pieczarek
      5 łyżek kukurydzy z puszki
      250 ml mleka kokosowego
      2 łyżeczki sosu rybnego
      szczypiorek (pominęłam)

      Makaron włożyć do garnka, zalać zimną wodą i odstawić na 10-15 minut do namoczenia.
      W garnku na oleju podsmażyć pastę curry (oraz ewentualnie dodać całą trawę cytrynową), dodać pokrojoną na małe kawałeczki pierś kurczaka i podsmażać co chwilę mieszając przez ok. 3 minuty.
      Dodać drobno pokrojoną cebulę i razem podsmażać ok. 2 minuty. Dodać cienko pokrojoną paprykę i znów smażyć ok. 2 minuty. Wlać gorący bulion i zagotować.
      Pieczarki pokroić na cienkie plasterki i dodać do zupy. Dodać odcedzony i pokrojony na mniejsze części makaron oraz kukurydzę i gotować całość przez ok. 5 minut.
      Doprawić sosem rybnym, dodać mleko kokosowe i dokładnie wymieszać je z zupą. Odstawić z ognia, dodać posiekany szczypiorek i skropić limonką. Przed podaniem podgrzać w razie potrzeby oraz posypać listkami kolendry.
      * można kupić gotową lub zrobić własną: 2 łyżeczki startego obranego imbiru + starty 1 ząbek czosnku + posiekana 1/2 papryczki chili, warto też dodać trawę cytrynową

      Tajska zupa z kurczakiem i warzywami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Tajska zupa z kurczakiem i warzywami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 07 marca 2018 18:52
  • poniedziałek, 05 marca 2018
    • Roladki schabowe z suszonymi pomidorami i oliwkami w sosie czosnkowym

      Do roladek najczęściej kupuję schab, ponieważ nie jest tak delikatny przy rozbijaniu jak filety z kurczaka. Co prawda dłużej się dusi w sosie, ale wówczas jest kruchy i delikatny. Do środka dałam suszone pomidory oraz oliwki. Osobno przygotowałam do roladek sos na bazie pieczonego czosnku, który jest dużo bardziej aromatyczny niż świeży. Natomiast wywar, w którym dusiły się roladki wykorzystałam jako bazę kremowej zupy pomidorowej z ryżem.

      Roladki schabowe z suszonymi pomidorami i oliwkami w sosie czosnkowym

      Składniki na 6 roladek:

      6 grubszych plastrów schabu (ok. 1,5 cm)
      zielone oliwki, odsączonych (mogą być z nadzieniem)
      ok. 9 pomidorów suszonych (najlepiej twardych, bez oliwy, pokrojonych w paski
      słodka papryka w proszku
      suszony czosnek
      zioła do pizzy
      sól i pieprz
      olej do smażenia

      Sos:

      pół główki pieczonego czosnku
      1 łyżka masła
      1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      2 łyżki majeranku
      2 łyżki mąki
      1 łyżka ziół do pizzy
      suszony czosnek
      2 gałązki posiekanej natki
      sól, pieprz do smaku

      Czosnek ułożyć na kawałku folii aluminiowej, zalać łyżką oleju i zawinąć. Piec ok. 1/2 godziny w gorącym piekarniku. Ostudzony wycisnąć z łupin i rozgnieść.

      Mięso umyć, osuszyć i rozbić bardzo cienko. Obsypać delikatnie z obu stron przyprawami i czosnkiem. Na brzegu każdego płata ułożyć po 4  paski papryki i 3 oliwki. Zrolować, dopinając wykałaczkami brzegi. Obsmażyć na gorącym oleju na lekko złoty kolor z każdej strony. Przełożyć do większego garnka, zalać taką ilością wrzącej wody, by przykryło mięso. W razie potrzeby dolewać gorącej wody. Dusić przykryte mięso do miękkości.

      Przygotować sos. Masło stopić, dodać mąkę i ciągle mieszając wlać 1 i 1/2 szklanki zimnej wody. Dodać. zmiażdżony i suszony czosnek, zioła, pieprz, i sól do smaku. Chwilę pogotować, zabielić słodką śmietanką, wymieszać i ewentualnie doprawić. Sos i gorące roladki wyłożyć na talerze w dowolnej kolejności. Podawać z ziemniakami i surówką z kapusty.

      Roladki schabowe z suszonymi pomidorami i oliwkami w sosie czosnkowym

      Roladki schabowe z suszonymi pomidorami i oliwkami w sosie czosnkowym

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Roladki schabowe z suszonymi pomidorami i oliwkami w sosie czosnkowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 05 marca 2018 13:17
  • piątek, 02 marca 2018
    • Fuczki

      Fuczki to danie kuchni podkarpackiej. Po raz pierwszy spotkałam się z nimi, śledząc kartę jednej z sanockich restauracji. Przeglądnęłam przepisy w necie i skomponowałam swój przepis na placuszki z ciasta naleśnikowego z kiszoną kapustą. Kapustę można przed użyciem ugotować lub dodać surową. Wypróbowałam pierwszą opcję.

      Fuczki

      Składniki:

      400 g kiszonej kapusty
      1 szklanka mleka
      1 szklanka gazowanej wody mineralnej
      ok. 2 szklanki mąki pszennej
      2 jajka
      sól, pieprz, łyżeczka nasion kminu
      pół łyżeczki proszku do pieczenia (dla chrupkości)

      Sos czosnkowy:

      2 łyżki majonezu
      1 duży kubek śmietany (12% lub mniej)
      pół pęczka natki pietruszki
      1-2 duże ząbki czosnku
      sól i pieprz do smaku

      W dużej misce rozmieszać lub zmiksować jajka, wodę i mleko. Dodać mąkę, proszek, kminek, sól i pieprz. Dokładnie połączyć składniki, by nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na racuchy. Dodać odciśniętą kapustę i dokładnie wymieszać. Na rozgrzany olej kłaść po 2-3 łyżki ciasta, formując okrągłe placuszki i smażyć na rumiano z obu stron.

      Przygotować sos. Majonez wymieszać ze śmietaną, dodać zmiażdżony czosnek, posiekaną natkę, sól i pieprz. Fuczki podawać polane sosem czosnkowym.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Fuczki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 02 marca 2018 08:59
  • środa, 28 lutego 2018
    • Soczewicówka a la zupa grochowa

      Za oknem nieustający mróz poniżej 10 stopni Celsjusza. Na rozgrzewkę proponuję dziś zupę, której głównym składnikiem jest soczewica. Smakuje bardzo podobnie jak zupa grochowa. Przygotowałam ją w ramach wspólnego gotowania. Dzisiejszy temat kulinarny to "3 po 3 - soczewica, czosnek, warzywa korzeniowe". Gotuje ze mną również Marta i Malwina.

      Soczewicówka a la zupa grochowa

      Składniki:

      2 szklanki czerwonej soczewicy
      200 g chudego wędzonego boczku
      3 średnie kremowe ziemniaki

      1 niewielka pietruszka
      ½ małego selera
      2 małe marchwie
      1 duża cebula
      kilka ząbków czosnku
      sól, pieprz, majeranek
      liść laurowy, ziele angielskie
      ½ małego pęczka posiekanej natki pietruszki
      olej do smażenia
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      2 płaskie łyżki mąki pszennej

      Marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w plasterki, a boczek kostkę. Boczek zalać 5 szklankami zimnej wody, dodać liść laurowy i ziele. Zagotować. Gotować na niewielkim ogniu 2-3 minuty, dodać marchew, pietruszkę, selera, a 5 minut później ziemniaki  i gotować aż warzywa zmiękną. Wówczas dodać przepłukaną soczewicę. W czasie gotowania cebulę obrać i pokroić w kostkę. Usmażyć na oleju na złoty kolor, dodając pod koniec mąkę. Wlać szklankę gotującego się wywaru i wymieszać, by mąka dobrze się rozprowadziła, po czym dodać do warzyw. Kiedy warzywa i soczewica będą miękkie, wlać śmietankę, dodać posiekaną natkę. Doprawić zupę do smaku solą, pieprzem i majerankiem (ok. 2 łyżek). 

      Soczewicówka a la zupa grochowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Soczewicówka a la zupa grochowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 28 lutego 2018 19:07
  • poniedziałek, 26 lutego 2018
    • Bulion z kurczaka z kluskami kładzionymi

      Zamiast nitek makaronu do bulionu z kurczaka i włoszczyzny dodałam kluski kładzione. Zupa była bardziej pożywna. Polecam przygotować również taki bulion z dodatkiem świeżych pomidorów lub poza sezonem - z puszki. Można wtedy zupę zabielić, ale nie jest to konieczne, bo sam wywar jest esencjonalny.

      Rosół z kurczaka z kluskami kładzionymi

      Składniki:

      2 ćwiartki z kurczaka
      2 marchewki

      1 duży seler
      1 pietruszka
      1/2 pora
      2 liście lub kawałek włoskiej kapusty
      1 średnia cebula
      4 ząbki czosnku

      kilka suszonych grzybów
      2-3 listki laurowe
      kilka kulek ziela angielskiego
      pęczek natki pietruszki lub lubczyku
      sól i pieprz
      1 łyżka przyprawy warzywnej bez glutaminianu sodu
      2 łyżki ciemnego sosu sojowego do smaku (ew. maggi)

      Kluski:

      1 szklanka mąki
      1 jajko
      szczypta soli
      pół łyżeczki oleju
      woda

      Umyte ćwiartki z kurczaka, obrane warzywa (selera przekroić na pół), natkę, ziele, liście laurowe i grzyby zalać zimną wodą w dużym garnku, aby przykryła warzywa i mięso. Po zagotowaniu zdjąć szumy i przykryć. Cebulę przekroić na pół i opalić na palniku przed włożeniem do wywaru. Gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie zupełnie miękkie. Warzywa, grzyby, zioła i mięso wyjąć (łyżką cedzakową), a wywar przecedzić. Doprawić solą, pieprzem, przyprawą warzywną i sosem sojowym. Pokroić w kostkę marchewkę, selera i pietruszkę z wywaru. Pod koniec dodać świeżą, drobno pokrojoną natką pietruszki.

      Przygotować kluski. Do przesianej mąki wbić jajko, wsypać sól, wlać olej i tyle wody, aby ciasto dało się nabierać łyżeczką. Wymieszać dokładnie za pomocą mątewki. Wodę zagotować. Kłaść łyżką maczaną w gorącej wodzie małe kluseczki do osolonego wrzątku. Zamieszać i po powtórnym zawrzeniu gotować ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Kluski odcedzić, rozłożyć na talerze i wlać gorący bulion.

      Rosół z kurczaka z kluskami kładzionymi

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Bulion z kurczaka z kluskami kładzionymi”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 26 lutego 2018 07:31
  • piątek, 23 lutego 2018
  • środa, 21 lutego 2018
    • Pierogi z kiszoną kapustą i twarogiem

      Pierogi z kiszoną kapustą i twarogiem to danie, które moja mama przygotowuje co roku na wigilię. Nie wiem skąd, ale przyszła mi nagle ochota na te pierogi i nie miałam wyjścia, musiałam je przygotować. Zrobiłam porcję na dwa dni dla naszej czwórki. Odsmażane smakują równie wyśmienicie co świeże. Obowiązkowo okraszone skawarkami...

      Pierogi z kiszoną kapustą i twarogiem

      Farsz:

      ok. 500 g kiszonej kapusty
      1 duża cebula
      450 g twarogu w kawałku
      kminek cały lub mielony
      sól i pieprz

      Ciasto:

      700 g mąki poznańskiej
      1 jajko
      5 łyżek oleju
      łyżeczka soli
      ok. 1 i 1/3 szklanka bardzo ciepłej wody
      kawałek słoniny, masło klarowane do smażenia lub olej do smażenia

      Przygotować farsz. Kapustę przepłukać i ugotować. Kiedy przestygnie, odcedzić i mocno odcisnąć, a następnie drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać do kapusty i dokładnie wymieszać. Twaróg rozdrobnić widelcem i dodać do kapusty. Farsz porządnie doprawić solą i pieprzem. Ostudzić.

      Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne, nie za twarde ciasto. Ciasto podzielić na 2 porcje, każdą rozwałkowywać na grubość 2 milimetrów. Wykrawać szklanką lub foremką koła o średnicy 6-7 cm, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu i zlepiać brzegi, formując grubsze pierogi. Gotować na średnim ogniu do miękkości (ok. 4-5 minut od wypłynięcia na powierzchnię) w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Następnie łyżką cedzakową wykładać na talerze, polewając okraszone skwarkami usmażonymi na łyżeczce klarowanego masła.

      Pierogi z kiszoną kapustą i twarogiem

      Pierogi z kiszoną kapustą i twarogiem

      Pierogi z kiszoną kapustą i twarogiem

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Pierogi z kiszoną kapustą i twarogiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 21 lutego 2018 08:07
  • niedziela, 18 lutego 2018
  • czwartek, 15 lutego 2018
  • wtorek, 13 lutego 2018
  • poniedziałek, 05 lutego 2018
  • wtorek, 30 stycznia 2018
    • Sałatka selerowa

      Dziś będzie podwójnie selerowo, bo w jednej sałatce ukryłam seler naciowy oraz marynowane nitki selera korzeniowego. Dodatki są tu treściwe, bo jest tu i szynka, i ser żółty oraz fasola i kukurydza. Miałam po prostu chęć zjeść w pracy coś innego niż kanapki... stąd pomysł na sałatkę w środku tygodnia.

      W ramach wspólnego pichcenia swoją selerową propozycję przedstawiła dziś również Ania oraz Marta.

      Sałatka selerowa

      Składniki:

      po 3 plastry szynki konserwowej i sera żółtego

      1 słoik selera konserwowego

      3-4 łodygi selera naciowego

      1 puszka kukurydzy

      1 łyżka czerwonej fasoli

      2 łyżki majonezu

      mały kubek kwaśnej śmietany 9-12% lub jogurtu naturalnego

      sól i pieprz do smaku

      Szynkę i ser pokroić w kostkę, a selera naciowego w paseczki. Kukurydzę, fasolę i selera konserwowego odcedzić, a fasolę przepłukać wodą. Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać z majonezem i śmietaną/jogurtem i doprawić do smaku smaku solą i pieprzem.

      Sałatka selerowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka selerowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 30 stycznia 2018 19:42
  • wtorek, 23 stycznia 2018
  • poniedziałek, 15 stycznia 2018
    • Aksamitne kopytka podane z twarogiem i smażoną cebulką

      Dzisiaj podaję przepis na idealnie aksamitne kopytka, które właśnie udoskonaliłam.

      Do ciasta dodałam olej, przez co jest delikatniejsze i nie lepi się do rąk. Poza tym polecam do podsypywania na stolnicę mąkę krupczatkę lub inną mąkę grubszej strukturze, np. krupczatki. Ja użyłam jaglanej ekologicznej.

      Tak jak dawniej mama, podałam je z przysmażoną cebulką i pokruszonym twarogiem.

      Aksamitne kopytka z podane z twarogiem i smażoną cebulką

      Składniki:

      1 kg ziemniaków

      1 duże jajko

      sól

      olej

      ok. 1,5 szklanki mąki pszennej

      Mąka do podsypywania, najlepiej grubiej mielona; jaglana, krupczatka

      ok. 150 g twarogu w kostce

      1 duża cebula

      1 łyżka masła

      pieprz

      Ziemniaki w miarę cienko obrać, opłukać, duże sztuki przekroić na pół i ugotować w mocno osolonym wrzątku. Odcedzić, przecisnąć przez praskę i dokładnie wymieszać z 2 łyżkami oleju. Ostudzić.

      Nastawić duża ilość wody do gotowania klusek. Kiedy woda zagotuje się, dodać łyżkę soli i oleju.

      Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany olej (ok. 2-3 łyżki), wlać pół szklanki wody i dusić do odparowania płynu. Następnie zeszklić na małym ogniu, dodając masło do stopienia.

      W tym czasie ziemniaki wyłożyć na stolnicę, dodać jajko i mąkę (stopniowo). Zagnieść gładkie ciasto, podsypując stolnicę grubszą mąką. Pod koniec formowania ciasta zwilżyć ciasto 2 łyżkami oleju i zagnieść jeszcze raz z odrobiną mąki. Ciasto podzielić na ok. 6 kawałków.

      Każdą porcję cienko wałkować w palcach na podsypanym mąką blacie lub stolnicy, potem każdy wałek lekko spłaszczać i kroić po skosie w romby. Kluski wrzucać na osolony wrzątek. Po wypłynięciu na wierzch zmniejszyć ogień gotować około 2-3 minuty. Gotować w 2-3 partiach.

      Odcedzone kopytka podawać z pokruszonym twarogiem, smażoną cebulką i posypane pieprzem.

      Aksamitne kopytka z podane z twarogiem i smażoną cebulką

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Aksamitne kopytka podane z twarogiem i smażoną cebulką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 15 stycznia 2018 20:32
  • piątek, 12 stycznia 2018
    • Pulpety wieprzowe w sosie curry z warzywami

      W ramach wspólnego gotowania przygotowałam pulpety wieprzowe w sosie curry z warzywami. Sos wyszedł bardzo ostry i tylko mnie w domu przypadł do gustu. W przepisie odjęłam zatem pasty curry i imbiru, bo nie wszyscy lubią tak wyraziste smaki. Curry przygotowały również: Mirabelka, Ania i Malwina.

      Pulpety wieprzowe w sosie curry z warzywami

      Pulpety:

      500 g wieprzowego mięsa mielonego, najlepiej łopatki

      1 mała kajzerka

      1 jajko

      do smaku: przyprawa curry, suszony czosnek, kumin

      mąka do panierowania

      Sos:

      1 mała marchew

      kawałek selera

      pół czerwonej papryki

      szklanka mrożonej fasolki szparagowej

      pół puszki kukurydzy

      2-3 ząbki czosnku

      mała czerwona cebula

      2 łyżki koncentratu pomidorowego

      1 łyżka czerwonej pasty curry

      suszony imbir (proponuję pół łyżeczki)

      kumin (duża szczypta)

      sól

      posiekana natka pietruszki – ok. 2 łyżki

      pół pęczka natki pietruszki

      Na ogniu postawić szeroki garnek i wlać 4 szklanki wody. Zagotować.

      Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, obraną marchew w półplasterki, a selera w słupki. Czosnek drobno posiekać. Do wrzątku wrzucić warzywa. Kajzerkę namoczyć w zimnej wodzie, a gdy napęcznieje, dobrze odcisnąć, rozdrobnić w palcach. Dodać do mięsa razem z jajkiem i przyprawami, masę porządnie wyrobić rękoma.

      Formować kulki wielkości moreli, następnie obtoczyć z każdej strony w mące i wrzucić na wrzątek, kiedy warzywa będą już prawie miękkie. Dusić na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. W części wywaru rozprowadzić pastę curry i koncentrat pomidorowy. Wlać do sosu. Dodać pozostałe przyprawy oraz natkę pietruszki. Gotować jeszcze odkryte ok. 5 minut. Podawać z ryżem.

      Pulpety wieprzowe w sosie curry z warzywami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Pulpety wieprzowe w sosie curry z warzywami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 12 stycznia 2018 10:18
  • poniedziałek, 08 stycznia 2018
    • Ciasto orzechowe z dżemem

      Ciasto orzechowe z dżemem

      Spód ciasta:

      150 g masła
      1 szklanka mąki orzechowej
      3/4-1 szklanka mąki pszennej razowej
      1/2 szklanki cukru pudru

      2 jajka
      3 łyżki cukru pudru
      ew. kwaśna śmietana
      szczypta soli

      Składniki na kruszonkę:

      1 szklanka mąki orzechowej
      1/2 szklanki jasnego brązowego cukru
      1/2 szklanki mąki razowej

      140 g stopionego masła
      szczypta soli
      1,5 szklanki posiekanych lub grubo mielonych orzechów włoskich
      3/4 szklanki płatków owsianych

      oraz słoik dżemu lub powidła (użyłam dżemu z jeżyn)

      Składniki na kruszonkę zagnieść, odstawić do lodówki, by stwardniała. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier, szczyptę soli i pokrojone w kostkę masło. Następnie do ciasta dodać jajka. Wszystko razem połączyć, a następnie rękoma zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać kwaśną śmietanę. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Po upływie tego czasu wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować, dostosowując kształt do formy. 

      Ciasto ponakłuwać widelcem i posmarować dżemem. Na wierzchu rozkruszyć w palcach kruszonkę. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180oC do zrumienienia.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto orzechowe z dżemem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 08 stycznia 2018 08:10
  • środa, 03 stycznia 2018
    • Zupa jarzynowa

      O tym, jaką zupę będziemy jeść w weekend zadecydował młodszy syn. Do mojej jarzynowej zawsze dodaję mielony kminek. Latem dodaję jeszcze kalarepkę. I koniecznie koper!

      Zupa jarzynowa

      Składniki:

      2 litry bulionu drobiowego lub warzywnego
      1/2 selera
      1/3 opakowania mrożonej marchewki z groszkiem
      1/3 opakowania mrożonej ciętej zielonej szparagówki

      2 ząbki czosnku
      1/3 białej części pora
      3-4 średnie ziemniaki
      1/2 kalafiora (lub 1/2 opakowania mrożonego
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)
      4 łyżki posiekanego koperku
      pół łyżeczki mielonego kminku
      sól, pieprz

      Zagotować bulion lub wodę. Selera obrać, umyć, pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, dodać do wywaru razem z fasolką, marchewką z groszkiem, pokrojonym w półplasterki porem i posiekanym drobno czosnkiem. Kalafiora umyć, podzielić na różyczki i dodać do zupy. Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać posiekany koperek. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać kminek, sól i pieprz. Śmietankę zahartować gorącym wywarem i przelać do zupy, energicznie mieszając. Zupę zdjąć z palnika i przelać do talerzy.

      Zupa jarzynowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa jarzynowa”
      Tagi:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 03 stycznia 2018 12:54
  • piątek, 29 grudnia 2017
    • Sernik szafranowy z bezą

      Sernik upiekłam na święta. Zniknął ekspresowo. Po 2 dniach na wierzchu bezy pojawiła się rosa, a ja fotografie wykonałam na drugi dzień po upieczeniu. Polecam nie tylko na święta, ale może na Nowy Rok? Z najlepszymi życzeniami zdrowia, radości i optymizmu...

       Sernik szafranowy z bezą

      Spód:

      250 g kruchych ciastek (użyłam 2 opakowania ciastek typu pieguski z czekoladą)

      100 g masła

      2 łyżki kakao

      Masa serowa:

      1 kg zmielonego sera na serniki

      4 żółtka

      1 niepełna szklanka cukru

      2 łyżeczki cukru waniliowego

      0,3 g szafranu (opakowanie z Kamisa)

      2 łyżki mąki pszennej

      Beza:

      4 białka

      szklanka cukru

      szczypta soli

      Masło stopić. Ciastka zmielić w malakserze i wymieszać z kakao i stopionym masłem. Wylepić masą spód tortownicy (25-26 cm) wyłożonej papierem. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy.

      Jajka i żółtka utrzeć z twarogiem, cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodać nitki szafranu oraz mąkę i utrzeć. Wyłożyć na ciasteczkowy spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC. Piec około 45 minut aż masa serowa zetnie się na wierzchu. Temperaturę zmniejszyć na 150oC Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Partiami, dalej miksując, dodawać cukier i miksować do rozpuszczenia cukru. Bezę wyłożyć równomiernie na wierzch pieczonego sernika. Piec  jeszcze około 45 minut do lekkiego zrumienienia bezy. Wyjąć, wystudzić i schłodzić.

      Sernik szafranowy z bezą

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik szafranowy z bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 29 grudnia 2017 08:16
  • środa, 27 grudnia 2017
    • Roladki z kurczaka z szynką i serem na sosie żurawinowym

      Jak u Was po świętach? Ja nie mogłam rano wstać, tak by się jeszcze poleżało pod ciepłą kołderką. W święta nie objadłam się jakoś specjalnie. Największym powodzeniem ciszył się mój sernik szafranowy z bezą, no i oczywiście barszcz czerwony z uszkami. Zostało go jeszcze na dzisiaj. Zabielę go i zjemy z fasolą. Po białym barszczu z grzybami zostały tylko wspomnienia. Na wywarze z borowików i czosnku smakował wspaniale.

      A dzisiaj na blogu propozycja na kolejne świętowanie, bo już w niedzielę Sylwester, a w poniedziałek Nowy Rok. Może macie zamrożone lub słoiczek?

      Roladki z kurczaka z szynką i serem na sosie żurawinowym

      Składniki:

      4 filety z kurczaka, każdy podzielony na 2 płaty
      po 8 plastrów dobrej  wędzonej szynki i żółtego sera
      sól, pieprz, suszony majeranek, słodka papryka, granulowany czosnek, zioła do pizzy
      olej do smażenia

      Do panierowania:

      2 jajka rozmieszane z łyżką oleju
      bułka tarta

      Płaty mięsa cienko rozbić, najlepiej pod folią spożywczą, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, granulowanym czosnkiem, słodką papryką i ziołami z obu stron. Odstawić do lodówki na 20 minut. Na brzegu każdego płata mięsa układać szynkę, złożony na pół plaster sera. Zwijać szczelnie w rulon, zawijając brzegi do środka. Spinać brzegi wykałaczkami. ?Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na małym ogniu z każdej strony na rumiano.

      Sos żurawinowy:

      250 g świeżej żurawiny
      2/3 szklanki wody
      3 goździki
      pół szklanki cukru (lub więcej)

      W garnku z grubym dnem umieścić owoce, dodać cukier, wodę i zagotować. Dodać goździki. Gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu aż żurawina popęka, całość zgęstnieje, a woda odparuje.

      Na talerze wyłożyć po 2-3 łyżki sosu żurawinowego, a na nim pokrojone w plastry roladki. Podawać z ryżem i surówką z kapusty.

      ?Roladki z kurczaka z szynką i serem na sosie żurawinowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Roladki z kurczaka z szynką i serem na sosie żurawinowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 27 grudnia 2017 08:36

Kalendarz

Maj 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...