Czerwień i błękit

Czerwień truskawek i błękit migdałów przyprawione garścią fotografii oraz szczyptą myśli...

Wpisy

  • czwartek, 05 marca 2015
    • Kurczak miodowo-musztardowy z warzywami

      Dzisiaj na blogu kolejne danie z kurczaka. Tym razem przygotowałam podudzia pachnące miodem i musztardą w towarzystwie warzyw. Obiad szybki w przygotowaniu, właściwie jednogarnkowy... chyba że pokusimy się jeszcze o przygotowanie surówki. Najlepsza będzie do tego sałata, choćby z winegretem...

      Kurczak miodowo-musztardowy z warzywami`

      Składniki:

      8 podudzi z kurczaka
      4 średnie ziemniaki
      gałązka pomidorków koktajlowych
      szklanka mrożonej fasolki szparagowej
      2 małe cebule
      główka czosnku
      oliwa
      przyprawa do grillowanych warzyw lub do ziemniaków

      Marynata:

      2 łyżki miodu
      4 łyżki łagodnej musztardy
      4 łyżki musztardy francuskiej
      1 łyżka sosu sojowego
      1 łyżka octu balsamicznego
      1 łyżeczka słodkiej papryki
      1 łyżeczka czosnku granulowanego
      1 łyżka keczupu
      3 łyżki oliwy
      sól i pieprz do smaku

      Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na duże kawałki. Pomidory umyć, można je poodrywać z gałązek lub zostawić. Czosnek przekroić w poprzek na pół. Cebulę obrać, pokroić w ósemki. Warzywa wraz z fasolką umieścić w naczyniu żaroodpornym, przyprawić, wymieszać i skropić oliwą.

      Przygotować mięso. Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Mięso umyć osuszyć, obtaczać w marynacie z każdej strony, umieścić na warzywach i szczelnie przykryć. Piec ok. 50 minut w 180oC, a następnie odkryć i dopiekać bez przykrycia, by kurczak nieco się przyrumienił. Piec aż mięso i warzywa będą zupełnie miękkie.

      Kurczak miodowo-musztardowy z warzywami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak miodowo-musztardowy z warzywami”
      Tagi:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 05 marca 2015 08:18
  • wtorek, 03 marca 2015
    • Pierogi z kiszoną kapustą i fasolką adzuki

      Pierogi z kiszoną kapustą "chodziły" za mną od świąt. Właściwie to już przed Bożym Narodzeniem planowałam przygotowanie pierogów z kiszoną kapustą i fasolką adzuki. W końcu pomysł ten udało mi się zrealizować. Pierogi są wyśmienite, również w wersji "odsmażanej". Danie bierze udział w Przepisie miesiąca - dania z roślin strączkowych.

      Pierogi z kiszoną kapustą i fasolką adzuki

      Ciasto:

      3 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej
      1 jajko
      2-3 łyżki oleju
      łyżeczka soli
      2/3 szklanki bardzo ciepłej wody

      Farsz:
      ok. 300 g kiszonej kapusty
      1 cebula
      2/3 szklanki fasoli adzuki
      kminek cały
      olej i do smażenia
      sól i pieprz

      Fasolę namoczyć, najlepiej na noc. Ugotować i odcedzić. Kapustę przepłukać i ugotować z dodatkiem kminku. Kiedy przestygnie, odcedzić i mocno odcisnąć, a następnie drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać razem z fasolą do kapusty i dokładnie wymieszać. Dobrze doprawić solą i pieprzem.

      Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 3-4 porcje (to zależy od ilości miejsca do rozwałkowania ciasta), każdą rozwałkowywać na grubość 2 milimetrów. Wykrawać szklanką lub foremką koła o średnicy 6-7 cm, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu i zlepiać brzegi. Gotować na średnim ogniu do miękkości (ok. 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię) w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Następnie łyżką cedzakową wykładać na talerze, polewając okraszone stopionym masłem lub z boczkiem usmażonym z cebulą na łyżeczce masła.

      banner przepis miesiaca

      ?Pierogi z kiszoną kapustą i fasolką adzuki

      Pierogi z kiszoną kapustą i fasolką adzuki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Pierogi z kiszoną kapustą i fasolką adzuki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 03 marca 2015 09:17
  • czwartek, 26 lutego 2015
  • wtorek, 24 lutego 2015
  • piątek, 20 lutego 2015
  • środa, 18 lutego 2015
  • poniedziałek, 16 lutego 2015
    • Tort makowo-cytrynowwy z masą czekoladową i malinową

      Z okazji Walentynek przygotowałam ten właśnie tort. Lekki, nie za słodki... bo jeśli coś już ostatnio piekę, nie może być zbyt słodkie...

      Tort makowo-cytrynowwy z masą czekoladową i malinową

      Tort makowo-cytrynowwy z masaą czekoladową i malinową

       

      Biszkopt:

      5 jajek
      2/3 szklanki drobnego cukru
      skórka starta  połowy cytryny
      1 kisiel cytrynowy bez cukru
      3/4 szklanki mąki
      3 łyżki maku
      2 łyżki oleju
      szczypta soli

      Masa malinowa:

      400 g mrożonych malin
      2/3 szklanki cukru
      2 łyki soku z cytryny
      3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
      100 g miękkiego masła
      125 g serka mascarpone

      Masa czekoladowa:

      100 g gorzkiej czekolady
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      100 g miękkiego masła
      125 g serka mascarpone

      Do dekoracji:

      250 g śmietany kremówki
      2 łyżki cukru pudru
      kropelki czekoladowe lub starta gorzka czekolada

      Nasączenie:

      2/3 szklanki herbaty z cytryną

      Maliny rozmrozić. Zagotować z cukrem i sokiem z cytryny. Następnie przetrzeć przez sitko i ponownie zagotować. W 1/2 szklanki zimnej wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną i wlać małym strumieniem do soku z malin, energicznie mieszając. Po zagotowaniu zdjąć z ognia, przykryć folią (ma szczelnie przykrywać kisiel) i ostudzić.

      Czekoladę stopić razem ze śmietanką i ostudzić.

      Mąkę przesiać z budyniem. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier aż mas zrobi się szklista. Dodawać po jednym żółtku, a na końcu olej. Mieszając łyżką, wsypywać porcjami mąkę z budyniem. Na końcu dodać skórkę z cytryny i mak. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (24-25 cm) i piec ok. 30-40 minut w 170oC. Ciasto ostudzić, a następnie przekroić na pół. Obie części ciasta nasączyć herbatą z cytryną.

      Przygotować masę czekoladową. Mascarpone utrzeć z masłem, porcjami dodawać stopioną czekoladą oraz cukier puder. Dokładnie połączyć składniki. Wyłożyć na spodni krążek ciasta, przykrywając drugim krążkiem.

      Przygotować masę malinową. Masło utrzeć z mascarpone, dodając po łyżce kisielu malinowego. Wyłożyć na wierzch i boki drugiego biszkoptu i od razu schłodzić. Przed podaniem dowolnie udekorować ubitą z cukrem pudrem kremówką i posypać kropelkami czekoladowy lu startą czekoladą.

      Tort makowo-cytrynowwy z masaą czekoladową i malinową

      Walentynki. Czym TO się je? 11-17.02.2015  Karnawałowe Słodkości!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Tort makowo-cytrynowwy z masą czekoladową i malinową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 16 lutego 2015 21:25
  • piątek, 13 lutego 2015
  • środa, 11 lutego 2015
    • Roladki z udek kurczaka z boczkiem w sosie z kożlarzy

      Na sobotni obiad przygotowałam mięso z udek kurczaka zawijane w boczek. Do środka dodałam kawałki ogórka kiszonego, pałeczki wędzonego sera i suszone śliwki. Mięso dusiłam w sosie śmietanowym z dodatkiem kozaków, fachowo zwanych kożlarzami, które zamroziłam jesienią. Mięso podałam z pęczakiem i sałatką z buraczków. Danie dodaję do akcji kulinarnych Zimowy obiad oraz Przepis miesiąca - danie z kurczakiem.

      Roladki z udek kurczaka z boczkiem w sosie z kożlarzy

      Składniki na 6 porcji:

      6 udek z kurczaka bez skóry i kości
      12 cienkich, długich plastrów boczku
      12 suszonych śliwek
      1,5 ogórka kiszonego pokrojonego w paski
      2 pałeczki wędzonego sera, przekrojone na 3 części
      sól i pieprz
      majeranek, słodka papryka, suszony czosnek
      250 g rozmrożonych grzybów
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      1 łyżka mąki
      posiekana natka pietruszki
      1 listek laurowy
      2-3 kulki jałowca
      olej do smażenia
      1 łyżeczka masła

      Mięso umyć, osuszyć, przyprawić z obu stron majerankiem, papryką, czosnkiem, pieprzem i i delikatnie posolić. Na środku każdego płata ułożyć kawałek ogórka, sera i 2 śliwki. Zwinąć w roladki, owinąć 2 plastrami boczku. Spiąć wykałaczkami. Mięso obsmażyć na niewielkiej ilości oleju, przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem - ok. 1,5 szklanki. Dodać 1 listek laurowy, 2-3 kulki jałowca i dusić pod przykryciem do miękkości 20-30 minut. W tym czasie rozmrożone grzyby odcedzić, płyn wlać do wywaru z mięsem, a grzyby od razu wrzucić na tłuszcz po smażeniu mięsa i smażyć do lekkiego zrumienienia, dodając pod koniec masło. Grzyby przełożyć do wywaru i gotować razem z mięsem aż mięso będzie miękkie. Śmietankę wymieszać z mąką i wlać do wywaru energicznie mieszając. Po zagotowaniu dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić sos solą i pieprzem. Podawać z kaszą i pikantną surówką.

      Roladki z udek kurczaka z boczkiem w sosie z kożlarzy

      Roladki z udek kurczaka z boczkiem w sosie z kożlarzy

      banner przepis miesiaca Zimowy Obiad

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Roladki z udek kurczaka z boczkiem w sosie z kożlarzy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 11 lutego 2015 11:04
  • poniedziałek, 09 lutego 2015
    • Serdeczna pizza na Światowy Dzień Pizzy

      Natalia przypomniała mi jaki mamy dzisiaj dzień, przygotowując pizzę w kształcie serca. Tak mi się ten pomysł spodobał, tym bardziej, że zbliżają się Walentynki, że zaraz po pracy udałam się po brakujące składniki, by przygotować danie, które mój mąż bardzo lubi. Na wierzch pizzy dodałam serowe wędzone paluszki, ser camembert i ugotowane buraki, które pokroiłam w plastry i wycięłam z nich serca. Ciasto podzieliłam na dwie części, z których upiekłam jedną w kształcie serca i drugą, okrągłą. Na ciasto przygotowałam gęsty sos beszamelowy z kminkiem, czosnkiem i ziołami.

      Serdeczna pizza na Światowy Dzień Pizzy

      Ciasto:

      1 szklanka ciepłej wody
      2 i 1/3 szklanki mąki pszennej chlebowej
      25 g drożdży
      pół łyżeczki cukru
      płaska łyżeczka soli
      3 łyżki oleju
      oraz mąka do podsypywania

      Dodatki:

      kilka bardzo cienkich plastrów chudego wędzonego boczku
      wędzone pałeczki serowe pokrojone na kawałki lub pokrojone na 2-3 kawałki plastry oscypka
      pół sera camembert pokrojonego w plastry, a plastry na mniejsze części
      1 kulka mozzarelli porwanej na kawałki
      kilka pomidorków daktylowych pokrojonych w plastry
      1 średni ugotowany i obrany burak pokrojony w plastry, z których można wykroić serca
      oliwki z pastą paprykową przekrojone na pół
      kilka plastrów czerwonej cebuli
      zioła do pizzy
      rukola do dekoracji

      Sos:

      1 łyżka masła
      1 łyżka mąki
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki min. 18%
      1/2 łyżeczki kminku
      1/2 łyżeczki ziół do pizzy
      1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
      sól i czarny pieprz

      W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, 2 łyżki oleju i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania zwilżać dłonie poz pozostałą częścią oleju, wówczas idealnie odchodzi od dłoni. Na koniec obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką na 15 minut.

      Przygotować sos. W rondelku stopić masło, dodać pokrojony czosnek i chwilę dusić, następnie dodać mąkę i mieszając wlać powoli śmietanę. Mieszając trzepaczką po dnie, zagotować. Dodać kminek, zioła, sól i pieprz. Zdjąć z ognia i wystudzić, mieszając co jakiś czas, by nie utworzył się kożuch.

      Dłońmi oprószonymi mąką uformować z ciasta cienki placek, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką (ja podzieliłam ciasto na dwie części i wylepiłam dwie mniejsze blaszki). Poczekać ok. 10 minut minut, by ciasto na blasze nieco podrosło.

      Ciasto posmarować sosem, ułożyć najpierw boczek, a następnie plasterki buraków, sery, oliwki, pomidory i cebulę. Posypać ziołami. Pizzą wstawić do gorącego piekarnika. Przez pierwsze 12 minut piec w 240oC na środkowej półce piekarnika z funkcją góra-dół, kolejne 3-5 na termoobiegu z funkcją grilla w temperaturze 200oC. przed podaniem wierzch udekorować listkami rukoli.

      Serdeczna pizza na Światowy Dzień Pizzy

      Serdeczna pizza na Światowy Dzień Pizzy

      Serdeczna pizza na Światowy Dzień Pizzy

      Zima  we Włoszech  WalentyACnkowe menu  Pyszna pizza

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Serdeczna pizza na Światowy Dzień Pizzy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 lutego 2015 21:58
  • niedziela, 08 lutego 2015
    • Kluchy ziemniaczane z wołowiną w sosie pomidorowym

      Kluchy ziemniaczane z wołowiną w sosie pomidorowym

      Ciasto:

      1,5 kg dobrych kremowych ziemniaków (użyłam odmiany Jelly)
      sól
      2 jajka
      2/3 - 1 szklanka mąki

      Nadzienie:

      300 g mielonej wołowiny
      1 cebula
      2 ząbki czosnku
      łyżka majeranku
      szczypta mielonego kminku
      olej do smażenia
      sól i pieprz do smaku

      2 ziemniaki odłożyć. Resztę wyszorować i ugotować w łupinach, ostudzić, a następnie obrać i przecisnąć przez praskę.

      Cebulę posiekać i smażyć chwilę na patelni na niewielkiej ilości oleju, dodać mięso i przeciśnięty czosnek. Usmażyć. Dodać majeranek, kminek, dól i pieprz, ostudzić.

      Dwa odłożone ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce jak na placki ziemniaczane, odcisnąć przez ścierkę lub gazę, dodać do puree ziemniaczanego, dobrze posolić, dodać jajka, mąkę i szybko wyrobić gładkie ciasto. Maczając dłonie w wodzie, odrywać porcje ciasta wielkości brzoskwini. W wilgotnych dłoniach rozpłaszczać ciasto, na środek nakładać po sporej łyżce farszu i zlepiać brzegi, tworząc podłużne kluchy. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 3 minut od wypłynięcia. Wykładać na talerze. Polać gorącym sosem pomidorowym.

      Sos:

      2 łyżki oleju
      1 cebula
      2-3 ząbki czosnku
      1 puszka pomidorów w puszce wraz z sokiem

      250 g passaty pomidorowej
      3 łyżki koncentratu pomidorowego
      1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      2 łyżki słodkiej papryki
      1 łyżka ziół do pizzy lub oregano

      sól, cukier i pieprz do smaku
      1 szklanka bulionu

      Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażyć. Wlać bulion i chwilę gotować. Dodać pomidory w puszce, passatę, koncentrat i gotować kilka minut. Następnie dodać słodką paprykę, cukier, zioła oraz sól i pieprz do smaku.  Gotować kilka minut, wlać śmietankę, wymieszać i zdjąć z ognia.

      Kluchy ziemniaczane z wołowiną w sosie pomidorowym

      Zimowy Obiad

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Kluchy ziemniaczane z wołowiną w sosie pomidorowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 08 lutego 2015 10:48
  • piątek, 06 lutego 2015
  • wtorek, 03 lutego 2015
    • Tartaletki mleczne z ricottą i musem z malin

      Ciasta i desery coraz rzadziej goszczą w naszym domu i... na blogu. Jednak karnawał i Walentynki mobilizują mnie do przygotowania słodkich przyjemności....

      Tartaletki mleczne z ricottą i musem z malin 

      Składniki na 5-6 tartaletek:

      Ciasto:

      1-1 i 1/4 szklanki mąki krupczatki
      1/4 szklanki ciemnego kakao
      3 łyżki cukru pudru
      2 żółtka
      150 g masła
      płaska łyżeczka proszku do pieczenia
      ew. 1-2 łyżki zimnej wody

      Masa serowa:

      250 g ricotty
      100 g naturalnego twarożku
      1/2 szklanki skondensowanego słodzonego mleka
      2 białka
      op. cukru waniliowego
      skórka otarta z połowy cytryny

      Mus malinowy:

      300 g mrożonych malin
      2 łyżki cukru
      łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
      2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

      Przygotować ciasto:mąkę i kakao przesiać, dodać proszek do pieczenia oraz cukier i wymieszać. Dodać żółtka i pokrojone masło. Zagnieść palcami, w razoie potrzeby dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
      Żółtka wymieszać dokładnie z mlekiem skondensowanym oraz ricottą, wymieszać dokładnie, by nie było grudek.
      Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni. Wylepić ciastem foremki aż po brzegi. Na ciasto wyłożyć po 2-3 łyżki masy serowej. Piec ok. 30 minut, do momentu aż wierzch masy serowej zetnie się. Wyjąć z piekarnika, przestudzić.

      W czasie pieczenia przygotować mus. Maliny zasypać cukrem i ugnieść. Dodać sok z cytryny i zagotować. Następnie przetrzeć przez sito. Sok zagotować. W niewielkiej ilości wody (ok. 1/3 szklanki) rozpuścić mąkę, wlać małym strumieniem do gotującego soku, cały czas mieszając. Po zgęstnieniu zdjąć z ognia. Przestudzony mus można włożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć wzorki na wierzchu serniczków lub wyłożyć na wierzch jak galaretkę. Schłodzić.

      Tartaletki mleczne z ricottą i musem z malin

      Tartaletki mleczne z ricottą i musem z malin

      Karnawałowe Słodkości!  Walentynkowe menu

  • niedziela, 01 lutego 2015
    • Sałatka brokułowa z ryżem

      Sałatka, którą chcę Wam dzisiaj pokazać to jedna ze smaczniejszych sałatkowych kompozycji, którą ostatnio przygotowałam. Choć nie udało mi się zrobić jej dobrych zdjęć, bo nadal poszukuję odpowiedniej lampy, to zdecydowałam się jednak ją pokazać. Sałatkę przygotowywałam w powszedni dzień, wieczorem, po pracy, bo przyszedł mi akurat smak na coś bardziej wyszukanego niż kanapki. Jest idealna na tę porę roku. Kilka niewyszukanych składników, a efekt wyśmienity...

      Sałatka brokułowa z ryżem

      Składniki:

      150 g ryżu parabolicznego
      1 niewielki brokuł
      kilka korniszonów
      4 jajka ugotowane na twardo
      2/3 puszki kukurydzy
      2 łyżki majonezu
      mały kubek gęstego jogurtu
      1-2 łyżeczki musztardy
      sól i pieprz
      posiekana natka pietruszki

      Brokuła podzielić na różyczki, ugotować al dente w osolonej i lekko ocukrzonej rodzie. Zahartować pod bieżącą zimną wodą i podzielić na mniejsze kawałeczki. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, dodając do wody nieco soli. Jajka i korniszony pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem, jogurtem, musztardą i natką pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem, schłodzić.

      Sałatka brokułowa z ryżem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka brokułowa z ryżem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 01 lutego 2015 20:48
  • piątek, 30 stycznia 2015
    • Zapiekane muszle makaronowe z wołowiną, grzybami, ricottą i cukinią

      Dzisiaj zapraszam Was na danie makaronowe, trochę włoskie, jednak z polskim akcentem, a mianowicie z dodatkiem borowików z podkarpackiego lasu... Makaronowe muszelki nadziewałam mieloną wołowiną, podduszoną z prawdziwkami, tartą cukinią, wymieszane z serkiem ricotta. Zapiekłam je w sosie pomidorowym. Danie najlepiej podać z lekką surówką lub sałatą z winegretem.

      Muszle faszerowane wołowiną, grzybami, cukinią i ricottą

      Składniki:

      ok. 1/2 opakowanie makaronu muszle
      250 g mielonej wołowiny
      200 g mrożonych borowików (w sezonie najlepiej użyć świeżych)
      250 g ricotty
      1 młoda cukinia
      1 mała cebula
      3 ząbki czosnku
      1 łyżka włoskich ziół
      2 łyżki posiekanej natki pietruszki
      olej do smażenia
      sól i czarny pieprz

      Sos:

      3 łyżki oleju
      puszka krojonych pomidorów
      szklanka passaty pomidorowej
      1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
      1 łyżka słodkiej papryki
      1 płaska łyżka ziół do pizzy
      sól, cukier i pieprz do smaku

      Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso i usmażyć, dodać rozmrożone i pokrojone na kawałki grzyby i smażyć kilka minut. Cukinię umyć, razem ze skórką zetrzeć na grubej tarce, dodać do mięsa i grzybów. Dodać zioła i posiekaną natkę. Dusić do momentu aż odparuje cały sos. Następnie ostudzić i wymieszać z ricottą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

      Przygotować sos. Rozgrzać olej, wrzucić pomidory i smażyć 2-3 minuty, mieszając drewnianą łyżką. Dodać passatę oraz koncentrat i gotować kilka minut. Dodać słodką paprykę w proszku oraz zioła. Pod koniec dodać do smaku sól, pieprz, a w razie potrzeby cukier. 

      Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku z odrobiną oleju. Odcedzić, delikatnie zahartować zimną wodą i odcedzić. Nadziewać farszem mięsnym.
      Sos wylać na blachę lub naczynie do zapiekania. Na sosie ułożyć nadziane muszle makaronowe i zapiekać 30 minut w temperaturze 180oC Wierzch można przykryć folią aluminiową by makaron nie wysechł.

      Muszle faszerowane wołowiną, grzybami, cukinią i ricottą

      Muszle faszerowane wołowiną, grzybami, cukinią i ricottą

      Zima  we Włoszech  Zimowy Obiad  Walentynkowe menu

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekane muszle makaronowe z wołowiną, grzybami, ricottą i cukinią”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 30 stycznia 2015 13:02
  • środa, 28 stycznia 2015
  • niedziela, 25 stycznia 2015
    • Bitki wieprzowe w sosie z prawdziwkami

      W rejonie Polski, w którym się urodziłam i mieszkam na borowiki mówki się prawdziwki. Większość ma jasne w kolorze kawy z mlekiem kapelusze. Kiedy jest wysyp, jedziemy, by zebrać jak najwięcej. Wtedy mrożę mniejsze sztuki i dodaję do potraw zimą. Najlepiej pasują do wieprzowiny i wołowiny...

      Bitki wieprzowe

      Składniki:

      400 g szynki wieprzowej
      kminek
      zioła prowansalskie
      suszony czosnek
      sól i pieprz
      mąka do obtoczenia mięsa
      kilka suszonych grzybów

      250 g mrożonych prawdziwków (w sezonie nieco mniej świeżych)
      1/2 cebuli
      3 łyżki suszonej włoszczyzny
      2 łyżki posiekanej natki pietruszki
      1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      olej do smażenia

      Mięso pokroić na filety, lekko rozbić na grubość ok. 6-7 mm. Posypać z obu stron solą, pieprzem, kminkiem, czosnkiem i ziołami, a następnie obtoczyć z obu stron w mące. Smażyć do lekkiego zrumienienia z każdej strony. Przełożyć do rondelka, zalać wrzątkiem lub gorącym bulionem, dodać rozmrożone grubo posiekane grzyby oraz suszone i gotować do miękkości. Kiedy mięso będzie prawie miękkie dodać posiekaną drobno cebulę, suszoną włoszczyznę, a na końcu dodać posiekaną natkę i zabielić słodką śmietanką. Doprawić solą i pieprzem. Mięso podałam z pyzami ziemniaczanymi oraz surówką z czerwonej kapusty.

      Zimowy Obiad

      Bitki wieprzowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Bitki wieprzowe w sosie z prawdziwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 25 stycznia 2015 20:57
  • czwartek, 22 stycznia 2015
    • Sałatka Gyros z kiełkami fasoli mung

      Sałatka Gyros jest znana chyba wszystkim. Ostatnią wersję zrobiłam z kiełkami fasoli mung zamiast kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej, które zawsze wieńczyły dzieło. Chrupkość kiełków dodała sałatce nieco lekkości. Polecam.

      Sałatka Gyros z kiełkami fasoli mung

      Składniki:

      2-3 filety z kurczaka

      1 czerwona papryka

      puszka kukurydzy

      5-6 korniszonów

      1 mała czerwona cebula

      opakowanie kiełków fasoli mung

      keczup, przyprawa gyros, olej do smażenia

      Sos: 2-3 łyżki majonezu,  średni kubek jogurtu naturalnego, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, łyżeczka przyprawy gyros

      Filety z kurczaka umyć, pokroić w kostkę i usmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodając pod koniec posiekaną w kostkę cebulę. Kiedy cebula zmięknie (ale nie zeszkli) dodać 2 łyżki przyprawy Gyros. Smażyć jeszcze minutę, mieszając. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Korniszony również odsączyć i pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Składniki sosu dobrze ze sobą połączyć i schłodzić. Kiełki umyć i odsączyć.

      W salaterce ułożyć:

      - mięso z kurczaka z cebulą,

      - keczup (kleksy),

      - paprykę,

      - korniszony

      - kukurydzę,

      - sos,

      - kiełki fasoli.

      Chłodzić ok. 2 godzin przed podaniem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka Gyros z kiełkami fasoli mung”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 22 stycznia 2015 14:23
  • wtorek, 20 stycznia 2015
    • Krajanka czekoladowo-truskawkowa na Walentynki

      Do dnia św. Walentego prawie miesiąc, ale przygotowując deser na weekend, przyszły mi na myśl: czekolada i truskawki. Pod musem z mrożonych truskawek zagęszczonym galaretką kryje się kasza manna gotowana na mleku z dodatkiem słodzonego mleka skondensowanego. Do deseru wykorzystałam również część ciasteczek migdałowych, a wierzch posypałam startą białą czekoladą.

      Krajanka czekoladowo-truskawkowa na Walentynki

      Krajanka czekoladowo-truskawkowa na Walentynki

      Składniki:

      Spód:
      250 g kruchych ciastek, najlepiej migdałowych
      100 g stopionego masła

      Masa z kaszy:
      3 szklanki mleka
      1 szklanka słodzonego mleka skondensowanego
      1 szklanka kaszy manny
      80 g gorzkiej czekolady
      opakowanie (450 g) mrożonych truskawek
      2 galaretki truskawkowe
      200 g masła

      oraz starta biała czekolada lub płatki migdałów do dekoracji

      Ciastka zmielić w malakserze, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wylepić spód kwadratowej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (moja blaszka miała 26 cm średnicy, więc ciasto wyszło nieco za niskie, radzę użyć mniejszej). Schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy z kaszy.

      Mleko i mleko skondensowane wlać do garnka i zagotować. Wsyp kaszę mannę oraz pokrojone masło i bardzo energicznie wymieszać, by nie zrobiły się grudki. Gotować jeszcze kilka minut, cały czas mieszając, do momentu aż masa zgęstnieje. Masę nieco przestudzić. Połowę masy wyłożyć na ciasteczkowy spód. Do drugiej połowy dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia czekolady. Ciemną masę wyłożyć delikatnie na jasną. Schłodzić. Truskawki rozmrozić i zmiksować. Galaretki rozpuścić w 2 i 1/2 szklanki wody, wlać zmiksowane truskawki i dokładnie wymieszać. Kiedy zacznie tężeć, wylać na masę z kaszy. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Pokroić w kwadraty, posypując wierzch wiórkami białej czekolady lub płatkami migdałowymi.

      Krajanka czekoladowo-truskawkowa na Walentynki

      Walentynkowe menu  Karnawałowe Słodkości!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (19) Pokaż komentarze do wpisu „Krajanka czekoladowo-truskawkowa na Walentynki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 20 stycznia 2015 08:57
  • poniedziałek, 19 stycznia 2015
  • czwartek, 15 stycznia 2015
  • środa, 14 stycznia 2015
  • wtorek, 13 stycznia 2015
    • Sałatka z boczniakami, porami i groszkiem

      Na Sylwestra zrobiłam sałatkę z dodatkiem boczniaków. Dziś chcę Wam podać na nią przepis. Sałatka będzie również miłym akcentem na wszelkiego rodzaju rodzinnych uroczystościach. Choć do Wielkanocy daleko, to jestem pewna, że na tę okazję sprawdzi się idealnie. Zamiast boczniaków można również użyć pieczarek. Nie polecam natomiast groszku z puszki, a groszek mrożony, który jest dużo lepszy w smaku można znaleźć w każdym większym sklepie.

      Sałatka z boczniakami, porem i groszkiem

      Składniki:

      250 g boczniaków
      4-5 jajek ugotowanych na twardo
      150 g żółtego sera w kawałku
      szklanka mrożonego groszku
      2/3 puszki kukurydzy
      kilka korniszonów (użyłam 2/3 słoika ogórków w plastrach)
      3 pory (tylko białe części)
      3 łyżki majonezu
      2 łyżki łagodnej musztardy
      mały kubek kwaśnej śmietany 9-12%
      posiekana natka pietruszki (3-4 łyżki)
      sól i pieprz do smaku

      Boczniaki umyć, gotować ok. 10 minut w osolonym wrzątku, odcedzić i pokroić w drobne kawałki, odkrawając najbardziej twarde części. Pory przekroić na pół i posiekać w cienkie niteczki. Zalać osolonym wrzątkiem, a po 10 minutach odcedzić i ostudzić. Groszek ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki cukru, odcedzić. Kukurydzę odsączyć. Korniszony i jajka obrane ze skorupek pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na grubej tarce. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem, musztardą i śmietaną, dodając posiekaną natkę. Doprawić solą i pieprzem. Schłodzić przed podaniem. Podawać do wędlin i pieczywa.

      Sałatka z boczniakami, porem i groszkiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka z boczniakami, porami i groszkiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 13 stycznia 2015 08:50
  • niedziela, 11 stycznia 2015
  • piątek, 09 stycznia 2015

Kalendarz

Marzec 2015

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Zakładki

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...