Czerwień i błękit

Czerwień truskawek i błękit migdałów przyprawione garścią fotografii oraz szczyptą myśli...

Wpisy

  • czwartek, 27 listopada 2014
    • Złota szarlotka

      Ta szarlotka jest niesamowita, a warstwa orzechowa najlepsza pod słońcem. Bardzo Was zachęcam do jej upieczenia!

      Złota szarlotka

      Złota szarlotka

      Ciasto:

      250 g zimnego masła
      3 żółtka
      1 jajko
      2-3 łyżki śmietany
      3 kopiate szklanki mąki, najlepiej krupczatki
      2/3 szklanki cukru pudru
      2-3 łyżki kwaśnej śmietany
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      szczypta soli

      Nadzienie:

      ok. 2 kg jabłek, a najlepiej odmiany Golden Delicious
      2-3 łyżeczki cynamonu
      2 łyżeczki cukru z wanilią

      Warstwa orzechowa:

      100 g masła
      2/3 szklanki cukru
      2 łyżki miodu
      100 g płatków migdałowych
      50 g orzechów laskowych grubo posiekanych
      50 g płatków owsianych
      1/3 szklanki mleka

      Masło pokroić w kostkę, połączyć z przesianą mąką, wymieszaną z cukrem pudrem, proszkiem i solą. Zrobić w rękach kruszonkę. Następnie dodać żółtka, jajko i śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Obie zawinąć w folię spożywczą i i chłodzić w lodówce minimum 1 godzin, by odpoczęło.

      Przygotować warstwę orzechową. Cukier stopić na patelni lub grubym rondelku na jasny karmel. Dodać masło i miód. Do masy dodać płatki migdałowe, owsiane i orzechy. Dolać mleko, wymieszać i przestudzić.

      Następnie obrać jabłka, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w ósemki, a następnie w plastry. Delikatnie wymieszać z cukrem waniliowym i cynamonem.

      Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

      Jedną część ciasta rozwałkować, podsypując mąką, wylepić dno blachy. Nakłuć widelcem. Wyłożyć jabłka. Rozwałkować drugą część ciasta i ułożyć na jabłkach. Na wierzchu rozsmarować masę orzechową.

      Piec około 50 minut w temperaturze 170oC. Wierzch można przykryć papierem, by się nie za szybko zrumienił lub na dolnej grzałce piekarnika, włączając pod koniec pieczenia również górną grzałkę.

      Innym rozwiązaniem jest podpieczenie dolnego ciasta przed wyłożeniem jabłek (tego sposobu nie sprawdzałam).

      W orzechowym raju 3  Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów  Świąteczne słodkości!

       Złota szarlotka

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Złota szarlotka”
      Tagi:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 27 listopada 2014 14:49
  • środa, 26 listopada 2014
    • Zupa ogórkowa z ryżem

      Zupę ogórkową lubicie z ziemniakami czy z ryżem? Ja preferuję z ziemniakami, ale wersja z ryżem dobrze smakuje również na drugi dzień.

      Zupa ogórkowa z ryżem

      Składniki:

      1 skrzydło z indyka lub 3 skrzydełka z kurczaka
      1/2 selera
      1 mała pietruszka
      1 duża marchew
      3 ząbki czosnku
      mała cebula
      2/3 szklanki suchego ryżu (długoziarnisty lub arborio)
      4 ogórki kiszone
      1 łyżka mąki
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)
      4 łyżki posiekanego koperku
      łyżeczka oregano

      Ogórki pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubej tarce, zalać 1,5-2 szklankami wody i gotować do miękkości. Udko umyć, włożyć do drugiego, nieco większego garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. 45 minut. Selera, pietruszkę i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem, Po 10 minutach wrzucić opłukany w wodzie ryż.  Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać posiekany koperek i ugotowane ogórki razem z wywarem. Można również dodać nieco posiekanej natki pietruszki lub naci selera. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać oregano, sól i pieprz do smaku. Mąkę rozprowadzić w śmietance, zahartować gorącym wywarem i przelać do zupy, energicznie mieszając. Mięso z można obrać ze skóry i kości, pokroić drobno i dodać do zupy. Podawać gorącą. 

      Zupa na jesień

      Zupa ogórkowa z ryżem

      Zupa ogórkowa z ryżem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa ogórkowa z ryżem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 26 listopada 2014 09:49
  • niedziela, 23 listopada 2014
  • piątek, 21 listopada 2014
    • Koperty ze śliwkami

      W sklepach i warzywniakach są jeszcze dostępne śliwki. Kupiłam duże okrągłe, bardzo słodkie. I upiekłam krucho-drożdżowe koperty pełne kawałków śliwek z cynamonem i cukrem migdałowym.

      Koperty ze śliwkami

      Ciasto: 500 g mąki, 150 g miękkiego masła, 2 żółtka, 1 jajko, 40 g drożdży, 100 cukru pudru, 1-2 łyżki kwaśnej śmietany.

      Nadzienie: 500 g świeżych lub rozmrożonych śliwek, wypestkowanych pokrojonych na małe kawałki wymieszanych z 1 łyżką cukru oraz po 1 płaskiej łyżeczce cukru migdałowego i cynamonu.

      oraz 1 białko z łyżką mleka do posmarowania
      brązowy cukier do posypania

      Drożdże rozetrzeć w garnuszku z 1 łyżką cukru. Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać pozostały cukier, jajko, surowe żółtka, płynne drożdże i śmietanę.

      Odłożyć na pół godziny. W tym czasie przygotować nadzienie. Twaróg rozgnieść, dodać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać z lekko ubitym białkiem.

      Ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Pokroić na duże kwadraty (ok. 10 cm), nakładać śliwki i zlepiać przeciwległymi rogami. Ułożyć na wyłożonej papierem blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawić przykryte w temperaturze pokojowej, aby nieco wyrosły (min. 20 minut). Gdy wyrosną, posmarować białkiem rozmieszanym z łyżeczką mleka i posypać brązowym cukrem. Piec w 190oC około 20 minut do lekkiego zezłocenia.

      Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów

      Koperty ze śliwkami

      Koperty ze śliwkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Koperty ze śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 21 listopada 2014 09:03
  • środa, 19 listopada 2014
    • Pęczotto buraczane z boczkiem

      Buraki bardzo lubimy, zarówno w czystym barszczu, barszczu ukraińskim czy w postaci buraczków tartych na zimno i ciepło do obiadu. Tym razem tarte buraki dodałam do pęczaku z boczkiem i cebulą. Podałam do roladek wołowych.

      Pęczotto buraczane z boczkiem

      Składniki:

      1 szklanka kaszy pęczak
      3 małe buraki czerwone
      1 mała cebula, najlepiej czerwona
      1 ząbek czosnku
      1 łyżka klarowanego masła
      ok. 3 szklanek bulionu, najlepiej wołowego lub wieprzowego
      2/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
      2 łyżki śmietany - kwaśnej lub słodkiej
      100 g chudego boczku
      sól, pieprz, cukier, 1/3 łyżeczki ziaren kminku
      1 listek laurowy
      3-4 kuleczki ziela angielskiego

      Buraki wyszorować, zalać wodą, ugotować do miękkości. Pilnować, by woda cały czas przykrywała warzywa, w razie potrzeby dolewać wody. Wyjąć, ostudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Cebulę obrać, posiekać w kostkę razem z boczkiem. Masło stopić w garnku z nieprzywieralnym dnem, smażyć na małym ogniu ok 2 minuty, dodać zmiażdżony czosnek oraz pęczak. Smażyć 2-3 minuty, często mieszając. Wlać wino i gotować do odparowania płynu. Następnie wlać bulion, dodać listek, ziele oraz kminek i gotować aż pęczak wchłonie cały płyn. Wyjąć listek laurowy i kuleczki ziela. Następnie dodać starte buraki. Gotować ok. 2 minut, dodając pod koniec śmietanę. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem oraz cukrem do smaku. Podawać ciepłe do mięs i ryb lub jako samodzielne danie.

      Pęczotto buraczane z boczkiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Pęczotto buraczane z boczkiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 19 listopada 2014 08:48
  • poniedziałek, 17 listopada 2014
  • niedziela, 16 listopada 2014
  • czwartek, 13 listopada 2014
  • wtorek, 11 listopada 2014
    • Waniliowe ciasto z żurwinami

      Żurawiny zwykle używam suszone, do sałatek, wypieków lub sosów. Po raz pierwszy kupiłam świeże owoce i upiekłam z nimi ciasto. Żurawiny sprawdziły się w nim doskonale. Ciasto jest zachwycająco pyszne, niezbyt kwaśne, aromatyczne... Zapraszam na pyszne ciasto z waniliowe z warstwą żurawin z przepisu Doroty. Przepis podaję za autorką, w którym nic nie zmieniłam...

      Waniliowe ciasto z żurwinami

      Waniliowe ciasto z żurwinami

      Składniki:

      1 laska wanilii
      1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
      2 szklanki świeżych lub mrożonych żurawin (rozmrożonych)
      2 szklanki mąki pszennej
      2  łyżeczki proszku do pieczenia
      szczypta soli
      115 g masła
      2 duże jajka
      pół szklanki mleka

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      Laskę wanilii przekroić wzdłuż i zeskrobać nasionka czubkiem noża - przełożyć do malaksera, dodać cukier i wymieszać, przesypać do miski.

      Mąkę przesiać, wymieszać w naczyniu z proszkiem do pieczenia i solą.

      W misie miksera rozetrzeć masło, do miękkości, dodać 1 szklankę cukru z wanilią i utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka - jedno po drugim, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Dodawać mąkę i mleko, na przemian, zaczynając i kończąc na mące i mieszać, ale tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

      Wsypać żurawiny do malaksera, dodać pozostałe pół szklanki cukru z wanilią i drobno posiekać, uważając, aby nie rozbić ich na puree.

      Formę o średnicy 21-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować połowę ciasta w tortownicy, wyłożyć na nie żurawiny, zostawiając wolny mały margines na brzegu. Wyłożyć drugą część ciasta na wierzch i delikatnie rozprowadzić, przykrywając żurawiny.

      Piec około 45-50 minut w temperaturze 180ºC, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie około 30 minut, potem wyjąć i wystudzić na kratce. Podawać oprószone cukrem pudrem.

      Waniliowe ciasto z żurwinami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Waniliowe ciasto z żurwinami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 11 listopada 2014 19:14
  • poniedziałek, 10 listopada 2014
  • czwartek, 06 listopada 2014
  • środa, 05 listopada 2014
    • Pasztet z bakłażana i pieczarek

      Zastanawiałam się z czego można jeszcze przygotować bezmięsny pasztet. I wpadłam na ten pomysł. Pasztet wyszedł pikantny, choć dobrze jeść go z dodatkiem musztardy czy obłożony paseczkami papryki. Jest to jednak miła odmiana od wędlin i pasztetów mięsnych.

      Pasztet z bakłażana i pieczarek

      Składniki:

      2 niewielkie bakłażany
      500 g pieczarek
      1 cebula
      5 jajek
      3/4 szklanki kaszy manny
      1/2 pęczka natki pietruszki
      olej lub oliwa (może być smakowa)
      2-3 ząbki czosnku (może być również suszony)
      Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir, słodka papryka, majeranek, mielony kminek, oregano - ilość według uznania

      Bakłażany pokroić w plastry, posolić i odstawić, by puściły sok. Następnie odcisnąć i zgrillować z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Cebulę pokroić, wrzucić na olej i smażyć do momentu aż zmięknie, dodać posiekany drobno czosnek. Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę, dodać do cebuli i czosnku i usmażyć. Ostudzone włożyć razem z bakłażanami, grubo posiekaną natką to malaksera. Zmiksować, dodać jajka, kaszę, 2 łyżki oliwy (użyłam oleju z czosnkiem, bazylią i suszonymi pomidorami) oraz przyprawy. Zmiksować na gładką masę.

      Formę do pieczenia, najlepiej podłużną blaszkę keksową posmarować masłem i wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Ja użyłam płaskiej blachy i pasztet wyszedł nieco za niski) Wyłożyć masę i wygładzić wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, przykryć wierzch folią, by nie wysechł) i piec ok. 1 godziny, aż wierzch się zrumieni, a pasztet stwardnieje. Wyjąć, wystudzić i schłodzić. Podawać z pieczywem z dodatkiem musztardy.

      Pasztet z bakłażana i pieczarek

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Pasztet z bakłażana i pieczarek”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 05 listopada 2014 08:05
  • poniedziałek, 03 listopada 2014
  • piątek, 31 października 2014
    • Zupa serowa z kurczakiem i dynią

      Pyszna zupa z kurczakiem oraz dodatkiem dyni i lekką serową nutą.

      Zupa serowa z kurczakiem i dynią

      Składniki:

      1 udko i 1 filet z kurczaka
      150 g marchwi mini lub 1 duża marchew
      szklanka mrożonego zielonego groszku
      ok. 150 g dyni, np. Hokaido
      1/2 selera
      2-3 ząbki czosnku
      1/2 cebuli
      posiekana natka pietruszki
      2/3 szklanki ryżu, najlepiej arborio
      1 łyżka ziół do pizzy
      sól i pieprz
      2 trójkąciki sera topionego
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%

      Umyte mięso zalać 2 litrami zimnej wody i gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Po 30 minutach od zagotowania wyjąć pierś z kurczaka, zostawić udko. Dodać do wywaru ryż oraz obrany i pokrojony drobno seler, cebulę, marchew i groszek. Jeśli nie mamy marchwi mini, należy dodać pokrojoną drobno marchew świeżą. Po kilku minutach dodać obraną i pokrojoną w kostkę dynię i zmiażdżony czosnek. Kiedy ryż i warzywa zmiękną dodać trójkąciki sera, posiekaną natkę pietruszki, zioła, sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Udko wyjąć, obrać z kości i skóry, mięso (również filet) pokroić i dodać do zupy. Zabielić słodką śmietanką. Zupę podawać gorącą.


      Zupa serowa z kurczakiem i dynią

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa serowa z kurczakiem i dynią”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 31 października 2014 10:30
  • wtorek, 28 października 2014
    • Cannelloni z pomidorowym indykiem i cukinią pod dyniowym beszamelem

      To chyba moja druga dopiero przygoda z makaronem cannelloni. I choć faszerowanie wąskich rurek sprawiało mi na początku pewną trudność, to jednak myślę, że w najbliższym czasie jakieś danie z użyciem cannelloni powtórzę. Makaron nafaszerowałam mięsem z indyka w pomidorach, z dodatkiem tartej cukinii. Dodałam również kilka pomidorów z oliwy i zielone oliwki, bo prosiły się o niezwłoczne ich zużycie... Do beszamelu dodałam nieco zmiksowanej dyni. Dzięki temu zyskało lekko żółty kolor i dyniowy aromat.

      Cannelloni z pomidorowym indykiem i cukinią pod dyniowym beszamelem

      Składniki:

      1 opakowanie makaronu cannelloni
      150 g sera żółtego, startego
      na drobnych oczkach (użyłam Goudę, Ementalera i Złotego Mazura)

      słodka papryka do posypania

      Farsz:

      500 g mięsa mielonego z indyka
      4 ząbki czosnku
      1 duża cebula
      2 młode cukinie
      puszka krojonych pomidorów
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      pół pęczka posiekanej natki pietruszki
      1 łyżka ziół do pizzy
      1 łyżka oregano
      sól, cukier i pieprz do smaku
      olej do smażenia

      Sos:

      2 łyżki masła
      2 łyżki mąki
      1 szklanka zimnego mleka
      1 szklanka słodkiej śmietanki 12%
      szczypta gałki muszkatołowej
      sól i pieprz
      pół szklanki musu z dyni

      Rozgrzać 3-4 łyżki oleju, wrzucić posiekaną w kostkę cebulę, smażyć na małym ogniu aż delikatnie się zrumieni. Dodać posiekany drobno czosnek, a po minucie mięso i usmażyć. Do mięsa dodać starte na grubej tarce (nieobrane) cukinie i dusić do odparowania płynu. Dodać pomidory i koncentrat oraz zioła, oregano i natkę. Gotować kilka minut, doprawić solą i pieprzem i ewentualnie cukrem. Do farszu można również dodać kilka posiekanych pomidorów w oliwie oraz zielonych oliwek. Farsz nieco przestudzić. Następnie nafaszerować suche rurki makaronu. Ułożyć w  w naczyniu żaroodpornym, jedną obok drugiej.

      Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, mieszając powoli wlewać mleko, mieszając trzepaczką. Kiedy mąka się rozpuści, wlać śmietankę, puree z dyni, mieszając sos trzepaczką, zagotować. Dodać gałkę muszkatołową, doprawić solą i pieprzem.

      Makaron zalać ciepłym sosem beszamelowym i dokładnie rozprowadzić, by sos przykrył makaron z każdej strony. Naczynie żaroodporne (przykryte) włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C z termoobiegiem (200°C bez termoobiegu) na 45 minut. Po 30 minutach wyjąć, posypać startym serem i słodką papryką w proszku. Zapiekać do rozpuszczenia się sera.

      

      Cannelloni z pomidorowym indykiem i cukinią pod dyniowym beszamelem

      Cannelloni z pomidorowym indykiem i cukinią pod dyniowym beszamelem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Cannelloni z pomidorowym indykiem i cukinią pod dyniowym beszamelem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 28 października 2014 13:45
  • poniedziałek, 27 października 2014
    • Kremowa zupa z dyni z suszonymi grzybami

      Czy nie macie wrażenia, że za szybko przyszły chłody? W dodatku dopadł mnie jakiś wirus i trudno poznać mój głos przez telefon... Dlatego zaczęłam częściej gotować zupy, szczególnie te z dodatkiem rozgrzewających przypraw. Dzisiejsza dyniowa pachnie jeszcze aromatem suszonych grzybów, które zebraliśmy, kiedy temperatura powietrza sięgała w dzień 20oC. Ale to już historia...

      Kremowa zupa dyniowa z suszonymi grzybami

      Składniki:

      300 g surowej dyni – wypatroszonej i pokrojonej na kawałki

      1 mały seler pokrojony na kawałki

      1 duża marchew pokrojona na kawałki

      1 mała cebula pokrojona w kostkę

      3-4 ząbki czosnku

      garść suszonych grzybów

      1 l wrzątku lub bulionu warzywnego

      2 łyżki suszonego majeranku

      szczypta pieprzu kajeńskiego

      po pół łyżeczki sproszkowanego imbiru i gałki muszkatołowej

      sól i pieprz do smaku

      3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki

      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%

      2 łyżki masła 

      Grzyby zalać 2 szklankami wody i gotować 10 minut. W tym czasie warzywa umyć, obrać i pokroić na małe kawałki, poddusić na maśle ze szczyptą soli w nieprzywieralnym garnku lub na patelni. Czosnek dodać dopiero pod koniec duszenia. Zalać 4 szklankami wrzątku lub bulionu warzywnego. Gotować do miękkości. Zmiksować, dodać suszone grzyby wraz z wywarem, posiekaną natkę oraz majeranek i jeszcze raz zagotować. Następnie dodać śmietankę,  przyprawić solą oraz pieprzem. Podawać z grzankami.

      avorio

        Szybkie zupy! 

      Grzyby  Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA II

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Kremowa zupa z dyni z suszonymi grzybami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 października 2014 09:25
  • piątek, 24 października 2014
    • Pierogi z dynią, twarogiem i boczkiem

      Pierogi, które smakują jak ruskie, tyle że zamiast ziemniaków użyłam tartej dyni. Dla dodania pikantności, oprócz cebuli, dodałam również podsmażony boczek, dużo soli i pieprzu oraz majeranek. O dziwo, pomimo uprzedzeń do dyni, pierogi zostały zjedzone z apetytem...

      Pierogi z dynią, twarogiem i boczkiem

      Pierogi z dynią, twarogiem i boczkiem

      Nadzienie:
      2 szklanki dyni startej na grubych oczkach
      300 g twarogu
      1 duża cebula (lub 2 małe),
      3-4 plastry wędzonego boczku,
      sól, pieprz, suszony majeranek

      Boczek pokroić w małą kostkę i podsmażyć. Dodać posiekaną cebulę i zeszklić ją na boczku. Dodać startą dynię i nieco wody. Gotować aż dynia zmieni się w puree, a cały płyn odparuje, dodając pod koniec majeranek. Ostudzić.
      Twaróg rozdrobnić widelcem. Dodać ostudzony mus dyniowy z cebulą i boczkiem. Dobrze doprawić do smaku solą i pieprzem.

      Ciasto:

      2 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej
      1 jajko
      2 łyżki oleju
      płaska łyżeczka soli
      niepełne 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody

      Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 2 porcje, każdą rozwałkowywać na grubość 2-3 milimetrów. Wykrawać szklanką lub foremką koła o średnicy 6-7 cm, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu i zlepiać brzegi. Gotować do miękkości w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju na małym ogniu. Podawać okraszone z boczkiem usmażonym na łyżeczce klarowanego masła lub podsmażone.


      Pierogi z dynią, twarogiem i boczkiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Pierogi z dynią, twarogiem i boczkiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 24 października 2014 07:45
  • środa, 22 października 2014
    • Kapuśniak z dodatkiem puree z dyni

      Mój ulubiony kapuśniak w mocno żółtym, nieco słonecznikowym kolorze.... a to za sprawą puree z dyni, które dodałam pod koniec gotowania. Zyskał dzięki temu również lekko dyniowy aromat i porcję cennych witamin...

      Kapuśniak z dodatkiem puree z dyni

      Składniki:

      kawałek wędzonego boczku - ok 100 g

      250 g kiszonej kapusty

      1 mały seler

      1 duża marchew

      3 ząbki czosnku

      mała cebula

      3 średnie kremowe ziemniaki

      1 szklanka puree z dyni

      1 listek laurowy

      kilka ziaren ziela angielskiego

      łyżeczka kminku

      kilka suszonych grzybów (tym razem pominęłam)

      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)

      4 łyżki posiekanej natki

      Kapustę lekko przepłukać, jeśli jest za kwaśna, włożyć do garnka wraz z kminkiem, zalać 1,5-2 szklankami wody i gotować do miękkości. Boczek pokroić w grubą kostkę, włożyć wraz z listkiem laurowym i zielem do drugiego, nieco większego garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. 20 minut. Selera i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem. Po 10 minutach wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać dyniowe puree, posiekaną natkę i ugotowaną kapustę wraz z pozostałym wywarem. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać sól i pieprz do smaku. Zupę podawać gorącą. 

      

      Kapuśniak z dodatkiem puree z dyni

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Kapuśniak z dodatkiem puree z dyni”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 22 października 2014 14:16
  • poniedziałek, 20 października 2014
    • Sernik z musem z dyni

      W sezonie dyniowym nie może zabraknąć czegoś słodkiego, choć dynię wykorzystuję do raczej wytrawnych potraw. Sernik z dodatkiem musu z dyni powstał, bo byłam bardzo ciekawa jego smaku. Muszę przyznać, że pozytywnie mnie zaskoczył... Jest delikatny, wilgotny, z lekkim aromatem dyni.

      Sernik z musem z dyni

      Sernik z musem z dyni

      Spód:

      250 g ciastek maślanych
      ok 80 g stopionego masła

      Ciastka zmielić w malakserze, wymieszać z masłem i wylepić masą spód tortownicy wyłożonej papierem (25 cm). Dodatkowo spód i boki zabezpieczyć folią aluminiową przed wyciekaniem tłuszczu. Wstawić do lodówki.

      Masa serowa:

      1 kg sera śmietankowego na serniki
      2/3 szklanki cukru (można więcej)
      1 cukier waniliowy (najlepiej z prawdziwą wanilią)
      5 jajek
      1 budyń waniliowy bez cukru
      2 szklanki musu z dyni

      Do dekoracji:

      ½ puszki gotowej masy krówkowej
      tarta biała czekolada lub płatki migdałowe do dekoracji

      Twaróg krótko miksować z cukrem i jajkami, dodać mus z dyni, cukier waniliowy i budyń, dokładnie łącząc składniki, najlepiej na małych obrotach miksera. Wylać masę na ciasteczkowy spód. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC. Po pół godzinie zmniejszyć temperaturę do 160oC i piec jeszcze 45 minut aż wierzch będzie ścięty. Wyłączyć piekarnik, studzić na początku w uchylonym piekarniku, potem na zewnątrz i koniecznie schłodzić kilka godzin w lodówce. W trakcie chłodzenia wyjąć, rozsmarować na wierzchu masę krówkową i ozdobić czekoladą lub płatkami migdałów.

      

      Sernik z musem z dyni

      Sernik z musem z dyni

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (20) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z musem z dyni”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 20 października 2014 15:13
  • niedziela, 19 października 2014
  • piątek, 17 października 2014
  • środa, 15 października 2014
    • Zupa kukurydziana z grzankami

      Na chłodniejsze dni polecam zupy z aromatycznymi, rozgrzewającymi przyprawami. Zupy kremowe lubię szczególnie, bo szybko się je przygotowuje. Dotąd w mojej kuchni królowały grzybowe, brokułowe, groszkowe i cukiniowe. Wczoraj ugotowałam pierwszą w tym sezonie dyniową - wyszła rewelacyjna w smaku za sprawą magicznego składnika, ale o tym za jakiś czas.... Dzisiaj jednak chciałabym się z Wami podzielić przepisem na zupę kukurydzianą, którą można przygotować praktycznie przez cały rok, używając mrożonych ziaren kukurydzy. Najlepiej smakuje z ziołowymi grzankami...

      Zupa kukurydziana z grzankami

      Składniki:

      1 opakowanie mrożonej kukurydzy lub ziarenka z 3 ugotowanych kolb
      2 kremowe ziemniaki
      3 ząbki czosnku
      1 mała marchew
      1 mała cebula
      1/2 selera
      3 łyżki posiekanej natki lub koperku
      łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej

      łyżeczka przyprawy curry
      szczypta chili
      sól, świeżo mielony pieprz
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      2 łyżki masła

      Grzanki:

      3-4 kromki chleba (zwykły, tostowy lub żytni)

      po pół łyżeczki ziół włoskich i suszonego czosnku

      Warzyw umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki, umieścić z kukurydzą w dużym garnku. Zalać 1 l zimnej wody i gotować do miękkości. Dodać zioła i przyprawy. Gotować jeszcze kilka minut, następnie zmiksować, wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem, dodać masło, natkę lub koperek, a na końcu chili. 

      Chleb pokroić w drobną kostkę wyłożyć na suchą patelnię i zrumienić, dodając pod koniec suszony czosnek i zioła. Gorącą zupę rozlać do miseczek, wrzucić po 2 łyżki grzanek.

      Rozgrzewające (wege) dania </span></p>
<p><span style=

      Zupa kukurydziana z grzankami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa kukurydziana z grzankami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 15 października 2014 08:59
  • poniedziałek, 13 października 2014
  • czwartek, 09 października 2014
    • Żółte cukinie zapiekane z makaronem, kurczakiem i warzywami

      Kiedy nadchodzi jesień zawsze przychodzi mi ochota na kolorowe faszerowane warzywa... Kiedy na warzywnym stoisku zobaczyłam małe, żółte, okrągłe cukinie od razu wrzuciłam do koszyka z myślą o ich faszerowaniu i zapiekaniu. Choć wolę zieloną, podłużną cukinię, to w tym przypadku te egzemplarze ładnie prezentowały się na talerzu. A farsz. Możecie zrobić dowolny. Ważne by był pikantny...

      Żółte cukinie zapiekane z makaronem, kurczakiem i warzywami

      Żółte cukinie zapiekane z makaronem, kurczakiem i warzywami

      Składniki:

      kilka sztuk młodych cukinii - wykorzystałam żółte okrągłe
      200 g makaronu świderki
      2 filety z kurczaka
      1 cebula
      3-4 ząbki czosnku
      pół szklanki mrożonego groszku
      1 niewielka czerwona papryka
      pół puszki kukurydzy
      2 mięsiste pomidory
      2 łyżki słodkiej papryki
      łyżka ziół do pizzy
      3 łyżki koncentratu pomidorowego
      3 łyżki posiekanej natki pietruszki
      150 g mozzarelli
      olej do smażenia

      Przygotować farsz. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Cebulę pokroić, zeszklić na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w kostkę filety z kurczaka i usmażyć. Dodać szklankę wody, pokrojoną w kostkę paprykę, groszek i kukurydzę. Gotować kilka minut, następnie dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, słodką paprykę i zioła, natkę i koncentrat. Gotować aż sos się nieco zredukuje. Wymieszać z makaronem i 2/3 porcji tartej mozzarelli. Doprawić solą i pieprzem, można również dodać nieco ulubionej przyprawy do kurczaka lub dań meksykańskich.
      Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, a łyżeczką wydrążyć środki z pestkami. Wysmarować w środku i na zewnątrz olejem, delikatnie posolić. Napełniać farszem nieco ponad brzegi. Posypać resztą mozzarelli. Zapiekać przykryte folią i podlane wodą w naczyniu żaroodpornym ok. 40 minut w temperaturze 175oC.

      Smaczna Jesień

      Żółte cukinie zapiekane z makaronem, kurczakiem i warzywami

      Żółte cukinie zapiekane z makaronem, kurczakiem i warzywami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Żółte cukinie zapiekane z makaronem, kurczakiem i warzywami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 09 października 2014 08:25
  • środa, 08 października 2014

Kalendarz

Listopad 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Zakładki

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...