Czerwień i błękit

Czerwień truskawek i błękit migdałów przyprawione garścią fotografii oraz szczyptą myśli...

Wpisy

  • środa, 20 sierpnia 2014
  • wtorek, 19 sierpnia 2014
  • niedziela, 17 sierpnia 2014
  • środa, 13 sierpnia 2014
    • Tarta budyniowo-serowa z morelami

      Obok moreli nie mogłam przejść obojętnie. Upiekłam tartę z gotowanego budyniu i twarogu. Słodka masa i kwaskowate morele doskonale ze sobą kontrastują. Ten niewielki sernik z morelami zadziwiająco szybko zniknął, podzielony między najbliższymi osobami. Wkrótce na blogu kolejne przepisy z morelami w roli głównej.

      Tarta budyniowo-serowa z morelami

      Tarta budyniowo-serowa z morelami

      Składniki na ciasto:

      150 g masła
      4 łyżki cukru pudru
      3 żółtka
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (krupczatki)

      Masa serowa:

      500 g mielonego sera białego, zmielonego dwukrotnie lub gęstego sera na serniki
      1 budyń waniliowy (użyłam z prawdziwą wanilią Delekta)
      1/2 - 2/3 szklanki cukru (w zależności od upodobań)
      300 ml mleka
      250 g moreli

      Przygotować budyń. 200 ml mleka zagotować. W 100 ml mleka rozpuścić budyń. Gdy mleko się zagotuje, wlać rozpuszczony proszek budyniowy i bardzo energicznie mieszać do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, przykryć wierzch folią, by nie powstał kożuch i schłodzić do temperatury pokojowej.

      Składniki ciasta szybko zagnieść, w razie potrzeby dodać kwaśną śmietanę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 1/2 godziny. Następnie ciasto rozwałkować, wylepić dno i boki (wys. 5 cm) tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

      Do dużej miski wyłożyć ser i schłodzony budyń. Utrzeć na małych obrotach miksera, dodając cukier. Białka ubić na sztywno w osobnej misce. Wmieszać do masy serowej. Masę wyłożyć na ciasto i wyrównać powierzchnię.

      Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, a po 1/2 godzinie zmniejszyć temperaturę do 150oC i piec jeszcze pół godziny. W razie potrzeby dopiekać z funkcją termoobiegu. Upieczony sernik wyjąć i wystudzić.

      Tarta budyniowo-serowa z morelami

      Tarta budyniowo-serowa z morelami

        Lato w pełni!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta budyniowo-serowa z morelami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 13 sierpnia 2014 14:46
  • wtorek, 12 sierpnia 2014
  • poniedziałek, 11 sierpnia 2014
    • Leczo ze śliwkami i patisonem

      Kocham lato za bogactwo warzyw. I bardzo lubię wszelkie lecza, gulasze, z mięsem lub w wersji wege. W tym daniu królują pomidory, patisony i świeże śliwki w towarzystwie aromatycznych przypraw.

      Leczo ze śliwkami i patisonem

      Składniki:

      1 kg bardzo dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowych)

      5-6 bardzo dojrzałych śliwek

      2 niewielkie patisony

      1 mała cukinia

      2 czerwone cebule

      2 papryki (dowolnego koloru)

      3 ząbki czosnku

      3 szklanki esensjonalnego wywaru, np. wołowego

      pęczek natki pietruszki

      3 łyżki Ajvaru

      2 łyżki koncentratu pomidorowego

      cukier, sól i pieprz

      2 łyżki majeranku

      łyżeczka kminku

      2 łyżeczki słodkiej papryki

      pół łyżeczki cynamonu lub przyprawy korzennej

      Pomidory zalać wrzątkiem, odczekać 10 minut i zdjąć skórę. Umyte śliwki przekroić na pół wypestkować. Pomidory pokroić na mniejsze części, umieścić razem ze śliwkami w garnku, zalać szklanką wody, delikatnie posolić i rozgotować (ok. ½ godziny).

      Patisony obrać, wydrążyć gniazda nasienne. Z papryk również usunąć środki. Paprykę, cukinię i obraną cebulę pokroić w kostkę. Warzywa zalać wywarem i gotować do miękkości. Połączyć rozgotowanymi pomidorami i śliwkami, dodać posiekaną natkę i przyprawy. Na końcu dodać Ajvar i koncentrat pomidorowy. W razie potrzeby przyprawić pieprzem, solą i cukrem (gdyby leczo było za kwaśne). Podawać gorące z pieczywem, kaszą lub ryżem, wierzch udekorować natką. Poza sezonem można użyć pomidorów w puszce oraz wędzonych śliwek, a patisony zastąpić cukinią, która praktycznie przez cały rok dostępna jest w sklepach.

      Warzywa psiankowate 2014  Lato w pełni!

      Leczo ze śliwkami i patisonem 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Leczo ze śliwkami i patisonem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 11 sierpnia 2014 10:23
  • sobota, 09 sierpnia 2014
    • Ciasto z budyniową pianką i wiśniami

      Ciasto Doroty, które zdążyło zrobić już furorę w kulinarnej blogosferze piekłam kilkukrotnie w różnych wersjach smakowych, także i kakaowej oraz toffi z rabarbarem. Dziś prezentuję wiśniową. Wierzch upieczonego ciasta udekorowałam dodatkowo różowym lukrem, który został z przygotowania ciasteczek. Ciasto upiekłam już jakiś czas temu z okazji rodzinnej uroczystości, ledwo uratowałam do zdjęcia jeden kawałek i to nie najpiękniejszy :)

      Ciasto z budyniową pianką i wiśniami

      Składniki na kruche ciasto:
      2,5 szklanki mąki pszennej (najlepsza będzie mąka krupczatka)
      250 g zimnego masła
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      3 łyżki cukru pudru
      5 żółtek
      Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody lub kwaśnej śmietany. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić.

      Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

      Pianka wiśniowa:
      5 białek
      1 szklanka drobnego cukru do wypieków
      1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g
      2 opakowania budyniu wiśniowego bez cukru (2 x 40 g)
      1/2 szklanki oleju

      Ponadto:
      duży słoik wiśni w syropie lub 250 g wydrylowanych świeżych

      Wiśnie odsączyć z syropu. Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

      Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto wiśnie, wcisnąć je delikatnie palcami w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).

      Piec w temperaturze 190ºC przez około 30-40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem lub np. polać miejscami różowym lukrem.

      Lato w pełni!

      Ciasto z budyniową pianką i wiśniami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z budyniową pianką i wiśniami”
      Tagi:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 09 sierpnia 2014 08:18
  • czwartek, 07 sierpnia 2014
    • Surówka z młodych warzyw z rukolą

      Zastanawiałam się czy kapustę mieszać z sałatą, a ściślej mówiąc z rukolą... Skoro rukola ma tak wyrazisty smak, można ją bardziej traktować jako zioło. U mnie zastępuje bazylię za którą raczej nie przepadam. Za to rukolę uwielbiam. Dodaję ją do wszelkich past kanapkowych, makaronowych, do zielonych zup, no i oczywiście całą kopą na kanapki.

      Surówka, którą chcę Wam zaprezentować powstała z młodych warzyw. Tak się składa, że wszystkie warzywa są młode, delikatne i kruche. Główny składnik stanowi kapusta, ale dodałam również młodą marchew, cukinię, paprykę, wspomnianą rukolę, koperek i natkę. Wszystkie składniki łączy lekki winegret.

      Surówka z młodych warzyw z rukolą

      Surówka z młodych warzyw z rukolą

      Składniki:

      1 młoda, niezbyt zwarta kapusta
      1 bardzo młoda cukinia (20 cm)
      garść rukoli
      2 młode marchwie
      pół czerwonej papryki
      po 2 gałązki koperku i natki pietruszki

      Sos:

      1/2 szklanki zimnej wody
      sok z połówki cytryny lub 4 łyżki białego octu winnego

      kilka łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego
      sól, pieprz i cukier puder do smaku
      1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek ale mogą być też zioła do pizzy

      Warzywa umyć. Kapustę drobno posiekać lub poszatkować. Marchew obrać, razem z cukinią zetrzeć na grubej tarce do jarzyn. Paprykę pokroić w cienkie słupki. Zieleninę drobno posiekać. Wszystkie warzywa wraz z rukolą i zieleniną umieścić wymieszać w misce lub salaterce. Składniki sosu połączyć ze sobą. Bezpośrednio przed podaniem polać sosem i jeszcze raz dokładnie wymieszać.

      Surówka z młodych warzyw z rukolą

      Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni  Lato w pełni!  

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Surówka z młodych warzyw z rukolą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 07 sierpnia 2014 18:40
  • środa, 06 sierpnia 2014
    • Biszkopt z kremem waniliowym, malinami, borówkami i galaretką

      Pomimo preferencji kulinarnych mojej rodziny, która lubi słone i pikantne, czasami udaje mi się przygotować coś słodkiego. Dziś na blogu ciasto - klasyk. Puszysty biszkopt, aksamitny krem z wanilią, owoce lata i orzeźwiająca galaretka. Mnie wystarczy mały kawałek, więc... częstujcie się :)

      Biszkopt z kremem waniliowym, malinami, borówkami i galaretką

      Biszkopt z kremem waniliowym, malinami, borówkami i galaretką

      Biszkopt:

      5 jajek (osobno białka i żółtka)
      3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
      1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
      3/4 szklanki drobnego cukru
      3 łyżki oleju
      szczypta soli

      Krem waniliowy:

      2 szklanki mleka
      2 żółtka
      3 łyżki mąki pszennej
      3 łyżki mąki ziemniaczanej
      2/3 szklanki cukru
      2-3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią - użyłam opakowanie cukru z wanilią Kotanyi
      300 g miękkiego masła

      Wierzch ciasta:

      po 250 g borówek amerykańskich i malin
      2 galaretki - użyłam o smaku jagodowym

      Oba rodzaje mąki, żółtka i 1/2 szklanki mleka zmiksować. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlać masę z mąką, energicznie mieszając, aż budyń zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia.

      Galaretki rozpuścić w 1 litrze wrzątku. Ostudzić.

      Żółtka oddzielić od białek. Mąki przesiać. Zimne białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać porcjami cukier i żółtka, ciągle ubijając. Wlać olej i jeszcze chwilę miksować. Wyłączyć mikser, porcjami wsypywać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Wylać na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem i piec w temperaturze 175oC ok. 30 minut (do suchego patyczka). Potem zdjąć papier i włożyć z powrotem na spód blachy.?

      Masło utrzeć na puszystą masę, dodając po 1 łyżce wystudzonego budyniu.  Masę wyłożyć na biszkopt, równo rozsmarować na cieście.

      Umyte i osuszone owoce rozłożyć na kremie i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić minimum 2 godziny.

      Błękitne skarby lata!  Lato w pełni!  Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

      Biszkopt z kremem waniliowym, malinami, borówkami i galaretką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Biszkopt z kremem waniliowym, malinami, borówkami i galaretką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 06 sierpnia 2014 13:02
  • wtorek, 05 sierpnia 2014
    • Zupa z kurek z pęczakiem

      Powrót z urlopu to zawsze ciężka sprawa. Urlop zrobiłam sobie także od blogowania. Rzadziej też bywałam na zaprzyjaźnionych blogach kulinarnych. Teraz powoli zaczynam wracać do rzeczywistości, także internetowej. Upały skutecznie mi to jednak utrudniają. A już zupełnie nie myślę o ciastach, choć zawsze w sezonie owocowym piekłam często. Domownicy - fani mięsa, ryb i warzyw nie rzucają się na ciasta.

      Zupa grzybowa jest prawdziwym rarytasem w moim domu. Ulubiona to oczywiście krem borowików, najlepiej tych zbieranych przez całą naszą czwórkę w podkarpackich lasach. Zupa z kurek na wywarze z kurczaka, z dodatkiem pęczaku również trafiła w gusta całej naszej czwórki. Zapraszam...

      Zupa z kurek z pęczakiem

      Zupa z kurek z pęczakiem

      Składniki:

      1 udko z kurczaka
      1 seler
      1 marchew
      3 ząbki czosnku
      250 g kurek
      pół cebuli
      2/3 szklanki pęczaku
      1 listek laurowy
      kilka ziaren ziela angielskiego
      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)
      3 łyżki posiekanej natki pietruszki
      łyżka przyprawy do zup bez glutaminianu sodu
      łyżeczka ziół do pizzy

      Mięso umyć, włożyć wraz z listkiem laurowym i zielem do garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. pół 40 minut. Selera i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Kurki przelać wrzątkiem, oczyścić i pokroić większe sztuki na kawałki. Warzywa i grzyby wrzucić do wywaru. Po kilku minutach dodać pęczak oraz obrany i posiekany  drobno czosnek. Gotować aż wszystkie warzywa oraz pęczak będą miękkie. Wówczas dodać przyprawę do zup, zioła do pizzy, sól i pieprz do smaku. Mięso wyjąć, zdjąć skórę, oddzielić od kości, pokroić i dodać do zupy wraz z posiekaną natką pietruszki. Gotować jeszcze minutę. Zupę podawać gorącą.

      Zupa z kurek z pęczakiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa z kurek z pęczakiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 05 sierpnia 2014 11:35
  • sobota, 02 sierpnia 2014
  • czwartek, 31 lipca 2014
  • poniedziałek, 28 lipca 2014
  • niedziela, 20 lipca 2014
    • Rolada schabowa z warzywami w sosie porowo-serowym

      Pranie, pakowanie, ostatnie zakupy. Jedziemy na kilkudniowy odpoczynek. Kupiłam przewodnik po Polsce, choć jedziemy tylko w wybrany jej fragment - na Roztocze. Ta piękna kraina geograficzna z pewnością pozwoli mi się zresetować i doładować akumulatory.

      Nie wiem czy przez następny tydzień będę dostępna na Czerwień i błękit i na innych blogach kulinarnych. Zobaczymy... A jeszcze dziś chciałabym dodać przepis na schab faszerowany serem i warzywami w sosie porowo-serowym. 

      Rolada schabowa z warzywami w sosie porowo-serowym

      Składniki:

      1200 g chudego schabu
      120 g tartego sera żółtego
      ok. 200 g mrożonych warzyw - groszku, marchewki mini i fasolki szparagowej
      sól, pieprz, suszony czosnek, majeranek, przyprawa do pieczeni
      gałązka posiekanej natki pietruszki
      olej

      Sos:

      1 łyżka masła
      1 łyżka mąki
      1 por
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
      1 trójkącik topionego sera śmietankowego lub ziołowego
      ok. łyżki sera z niebieską pleśnią
      mała gałązka koperku
      sól, pieprz, zioła do pizzy, suszony czosnek

      Schab umyć, osuszyć, rozciąć na szeroki płat, lekko rozbić tłuczkiem. Następnie natrzeć olejem i posypać przyprawami z obu stron. Wyłożyć mrożone warzywa, starty ser i natkę. Zwinąć jak roladę, brzeg i boki spiąć wykałaczkami. Umieścić w rękawie do pieczenia, uszczelnić i wstawić na minimum 1,5 godziny do piekarnika nagrzanego do 175oC.

      Przygotować sos. Pora przekroić wzdłuż na pół i pokroić w paseczki, dobrze wymyć pod bieżącą wodą. Masło stopić, dodać pora i dusić 2-3 minuty na bardzo małym ogniu. Dodać mąkę i smażyć kilkanaście sekund. Wlać 2/3 szklanki zimnej wody, rozprowadzić mąkę, doprowadzając do wrzenia. Dodać śmietankę oraz sery i gotować aż się rozpuszczą. Dodać zioła, koperek, suszony czosnek, na końcu doprawić solą i pieprzem. Gorący schab pokroić i polać sosem.

      Zielony groszek na różne sposoby

      Rolada schabowa z warzywami w sosie porowo-serowym

      Rolada schabowa z warzywami w sosie porowo-serowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Rolada schabowa z warzywami w sosie porowo-serowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 20 lipca 2014 20:37
  • sobota, 19 lipca 2014
  • piątek, 18 lipca 2014
  • wtorek, 15 lipca 2014
    • Sernik z czereśniami i białą czekoladą

      Sernik to moje ulubione ciasto. Przez 5 lat blogowania uzbierałam pokaźną kolekcję. Nie wiem jak to się dzieje, ale wciąż udaje mi się skomponować kolejne sernikowe zestawy smaków... Cenię serniki za szybkość ich przygotowania a lato kocham za owoce, które stwarzają nieskończoną liczbę sernikowych możliwości. Dzisiejszy czaruje słodyczą białej czekolady i zachwyca aromatem czereśni...

      Sernik z czereśniami i białą czekoladą

      Sernik z czereśniami i białą czekoladą

      Składniki:

      180 g nadziewanych wafelków śmietankowych
      60 g stopionego masła

      Masa serowa:

      800 g mielonego sera twarogowego na serniki
      200 g białej czekolady
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      1 łyżka mąki ziemniaczanej
      5 jajek
      1 łyżeczka cukru migdałowego
      ok. 300 g czereśni

      Wafelki zmielić, dodać masło, wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 24 cm. Schłodzić, by masa stwardniała. Czereśnie umyć, wydrylować. Czekoladę połamać, wlać śmietankę, rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej, ostudzić. Jajka zmiksować z  rozpuszczoną i ostudzoną czekoladą i połączyć z serem, cukrem migdałowym oraz mąką ziemniaczaną. Wylewać porcjami na ciasteczkowy spód, dodając czereśnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC i piec około 30 minut, potem dopiekać w 150oC aż wierzch będzie ścięty (ok. 40 minut). Następnie wyjąć, ostudzić i schłodzić minimum 3 godziny. Wierzch można posypać wiórkami z białej czekolady.

      Sernik z czereśniami i białą czekoladą

      Sernik z czereśniami i białą czekoladą

      Sernik z czereśniami i białą czekoladą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z czereśniami i białą czekoladą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 lipca 2014 20:47
  • niedziela, 13 lipca 2014
  • piątek, 11 lipca 2014
  • środa, 09 lipca 2014
  • wtorek, 08 lipca 2014
    • Ciasto z morelami i białą czekoladą

      Największą trudność sprawiają mi ciasta z pozoru najłatwiejsze, czyli ucierane. Jakiś czas temu znalazłam na nie sposób, y przeciwdziałać zakalcom i zabijakom. Zamiast ucierać masło topię je i dodaję do masy jajecznej. Oczywiście pamiętam, by wyjąć wcześniej jajka i śmietanę (kefir, maślankę, jogurt) z lodówki, ale gwarancję smacznego ciasta "babkowego" daje mi właśnie płynny tłuszcz. Oczywiście można użyć oleju, ale to dzięki masłu ciasto jest delikatne i puszyste... Kwaskowate morele świetnie kontrastują z kawałkami słodkiej białej czekolady...

      Ciasto z morelami i białą czekoladą

      Składniki:

      2 szklanki mąki
      2 budynie waniliowe bez cukru
      2/3 szklanki cukru
      2 łyżeczki cukru migdałowego lub waniliowego
      2 duże łyżeczki proszku
      5 jajek
      150 g kwaśnej śmietany
      150 g masła, stopionego
      100 g białej czekolady, pokrojonej w kostkę
      1/2 kg moreli, 4-5 łyżek cukru kryształu

      Wszystkie składniki wyjąć z lodówki na 2 godziny przed przygotowaniem. Masło stopić, przestudzić. Morele umyć, pokroić na ćwiartki, usuwając pestki. Śmietanę zmiksować z jajkami i cukrem i cukrem migdałowym/waniliowym. Wlać masło. W misce wymieszać mąkę, budynie i proszek. Suchą mieszankę wsypywać porcjami do masy, ucierając na małych obrotach miksera. Na końcu wmieszać posiekaną czekoladę. Wyłożyć do średniej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem, na wierzchu położyć ćwiartki moreli skórką do dołu, lekko dociskając. Posypać cukrem po owocach. Piec około 50 minut w temperaturze 180oC do suchego patyczka. 

      Ciasto z morelami i białą czekoladą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z morelami i białą czekoladą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 08 lipca 2014 21:11
  • poniedziałek, 07 lipca 2014
  • piątek, 04 lipca 2014
  • czwartek, 03 lipca 2014
  • wtorek, 01 lipca 2014
    • Borówczanki z mlecznym lukrem

      Po kilku dniach nieobecności na blogu wracam z przepisem na pyszne drożdżówki z borówkami i lukrem. Upiekłam je przed wyprawą do... lasu. Z borówek zebranych podczas tego wypadu zrobiłam konfiturę. Postaram się wkrótce pokazać słodkie owoce lata zamknięte w słoikach. 

      Borówczanki z mlecznym lukrem

      Borówczanki z mlecznym lukrem

      Składniki:
      100 g drobnego cukru, w tym 1 łyżeczka cukru waniliowego
      1/2 łyżeczki soli
      60 g miękkiego masła
      2 jajka, roztrzepane
      ok. 550 g mąki pszennej (użyłam do wypieków drożdżowych)
      25 g świeżych
      drożdży
      1 i 1/4 szklanki mleka

      Nadzienie:

      2 szklanki czarnych borówek, umytych, osuszonych
      ok. 3 łyżeczki cukru i 1 łyżeczka cukru waniliowego

      Do posmarowania: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

      Lukier:

      1/2 szklanki słodkiej śmietanki
      1 łyżeczka soku z cytryny
      cukier puder

      Mleko podgrzać. Ma być ciepłe, ale nie gorące. Zrobić rozczyn: drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i 1/3 szklanki mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.

      Wlać resztę mleka, cukru, sól i jajka. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Na końcu wyrabiać, wlewając rozpuszczone masło. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na około godzinę aż podwoi swoją objętość.

      Z ciasta odrywać porcje ciasta wielkości małego jabłka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i oprószonej mąką, w kilkucentymetrowych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (około 30 minut). Po tym czasie za pomocą szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, Nakładać borówki wymieszane z cukrem i cukrem waniliowym. Przykryć wilgotną ściereczką, odstawić do wyrastania na 20 minut. Piekarnik nagrzać do 180oC. Boki drożdżówek posmarować roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka.

      Wstawić drożdżówki do piekarnika i piec 15-20 minut, do zrumienienia.

      Przygotować lukier. Do śmietanki dodać sok z cytryny i tyle cukru pudru, by powstała lekko gęsta masa. W razie konieczności dodać śmietanki lub cukru pudru, regulując konsystencję lukru. Następnie polukrować.

      

      W drodze na wakacje   Jagodowe lato  Lato w pełni!

Kalendarz

Sierpień 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Zakładki

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...