Czerwień i błękit

Czerwień truskawek i błękit migdałów przyprawione garścią fotografii oraz szczyptą myśli...

Wpisy

  • poniedziałek, 28 lipca 2014
  • niedziela, 20 lipca 2014
    • Rolada schabowa z warzywami w sosie porowo-serowym

      Pranie, pakowanie, ostatnie zakupy. Jedziemy na kilkudniowy odpoczynek. Kupiłam przewodnik po Polsce, choć jedziemy tylko w wybrany jej fragment - na Roztocze. Ta piękna kraina geograficzna z pewnością pozwoli mi się zresetować i doładować akumulatory.

      Nie wiem czy przez następny tydzień będę dostępna na Czerwień i błękit i na innych blogach kulinarnych. Zobaczymy... A jeszcze dziś chciałabym dodać przepis na schab faszerowany serem i warzywami w sosie porowo-serowym. 

      Rolada schabowa z warzywami w sosie porowo-serowym

      Składniki:

      1200 g chudego schabu
      120 g tartego sera żółtego
      ok. 200 g mrożonych warzyw - groszku, marchewki mini i fasolki szparagowej
      sól, pieprz, suszony czosnek, majeranek, przyprawa do pieczeni
      gałązka posiekanej natki pietruszki
      olej

      Sos:

      1 łyżka masła
      1 łyżka mąki
      1 por
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
      1 trójkącik topionego sera śmietankowego lub ziołowego
      ok. łyżki sera z niebieską pleśnią
      mała gałązka koperku
      sól, pieprz, zioła do pizzy, suszony czosnek

      Schab umyć, osuszyć, rozciąć na szeroki płat, lekko rozbić tłuczkiem. Następnie natrzeć olejem i posypać przyprawami z obu stron. Wyłożyć mrożone warzywa, starty ser i natkę. Zwinąć jak roladę, brzeg i boki spiąć wykałaczkami. Umieścić w rękawie do pieczenia, uszczelnić i wstawić na minimum 1,5 godziny do piekarnika nagrzanego do 175oC.

      Przygotować sos. Pora przekroić wzdłuż na pół i pokroić w paseczki, dobrze wymyć pod bieżącą wodą. Masło stopić, dodać pora i dusić 2-3 minuty na bardzo małym ogniu. Dodać mąkę i smażyć kilkanaście sekund. Wlać 2/3 szklanki zimnej wody, rozprowadzić mąkę, doprowadzając do wrzenia. Dodać śmietankę oraz sery i gotować aż się rozpuszczą. Dodać zioła, koperek, suszony czosnek, na końcu doprawić solą i pieprzem. Gorący schab pokroić i polać sosem.

      Zielony groszek na różne sposoby

      Rolada schabowa z warzywami w sosie porowo-serowym

      Rolada schabowa z warzywami w sosie porowo-serowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Rolada schabowa z warzywami w sosie porowo-serowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 20 lipca 2014 20:37
  • sobota, 19 lipca 2014
  • piątek, 18 lipca 2014
  • wtorek, 15 lipca 2014
    • Sernik z czereśniami i białą czekoladą

      Sernik to moje ulubione ciasto. Przez 5 lat blogowania uzbierałam pokaźną kolekcję. Nie wiem jak to się dzieje, ale wciąż udaje mi się skomponować kolejne sernikowe zestawy smaków... Cenię serniki za szybkość ich przygotowania a lato kocham za owoce, które stwarzają nieskończoną liczbę sernikowych możliwości. Dzisiejszy czaruje słodyczą białej czekolady i zachwyca aromatem czereśni...

      Sernik z czereśniami i białą czekoladą

      Sernik z czereśniami i białą czekoladą

      Składniki:

      180 g nadziewanych wafelków śmietankowych
      60 g stopionego masła

      Masa serowa:

      800 g mielonego sera twarogowego na serniki
      200 g białej czekolady
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      1 łyżka mąki ziemniaczanej
      5 jajek
      1 łyżeczka cukru migdałowego
      ok. 300 g czereśni

      Wafelki zmielić, dodać masło, wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 24 cm. Schłodzić, by masa stwardniała. Czereśnie umyć, wydrylować. Czekoladę połamać, wlać śmietankę, rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej, ostudzić. Jajka zmiksować z  rozpuszczoną i ostudzoną czekoladą i połączyć z serem, cukrem migdałowym oraz mąką ziemniaczaną. Wylewać porcjami na ciasteczkowy spód, dodając czereśnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC i piec około 30 minut, potem dopiekać w 150oC aż wierzch będzie ścięty (ok. 40 minut). Następnie wyjąć, ostudzić i schłodzić minimum 3 godziny. Wierzch można posypać wiórkami z białej czekolady.

      Sernik z czereśniami i białą czekoladą

      Sernik z czereśniami i białą czekoladą

      Sernik z czereśniami i białą czekoladą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z czereśniami i białą czekoladą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 lipca 2014 20:47
  • niedziela, 13 lipca 2014
  • piątek, 11 lipca 2014
  • środa, 09 lipca 2014
  • wtorek, 08 lipca 2014
    • Ciasto z morelami i białą czekoladą

      Największą trudność sprawiają mi ciasta z pozoru najłatwiejsze, czyli ucierane. Jakiś czas temu znalazłam na nie sposób, y przeciwdziałać zakalcom i zabijakom. Zamiast ucierać masło topię je i dodaję do masy jajecznej. Oczywiście pamiętam, by wyjąć wcześniej jajka i śmietanę (kefir, maślankę, jogurt) z lodówki, ale gwarancję smacznego ciasta "babkowego" daje mi właśnie płynny tłuszcz. Oczywiście można użyć oleju, ale to dzięki masłu ciasto jest delikatne i puszyste... Kwaskowate morele świetnie kontrastują z kawałkami słodkiej białej czekolady...

      Ciasto z morelami i białą czekoladą

      Składniki:

      2 szklanki mąki
      2 budynie waniliowe bez cukru
      2/3 szklanki cukru
      2 łyżeczki cukru migdałowego lub waniliowego
      2 duże łyżeczki proszku
      5 jajek
      150 g kwaśnej śmietany
      150 g masła, stopionego
      100 g białej czekolady, pokrojonej w kostkę
      1/2 kg moreli, 4-5 łyżek cukru kryształu

      Wszystkie składniki wyjąć z lodówki na 2 godziny przed przygotowaniem. Masło stopić, przestudzić. Morele umyć, pokroić na ćwiartki, usuwając pestki. Śmietanę zmiksować z jajkami i cukrem i cukrem migdałowym/waniliowym. Wlać masło. W misce wymieszać mąkę, budynie i proszek. Suchą mieszankę wsypywać porcjami do masy, ucierając na małych obrotach miksera. Na końcu wmieszać posiekaną czekoladę. Wyłożyć do średniej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem, na wierzchu położyć ćwiartki moreli skórką do dołu, lekko dociskając. Posypać cukrem po owocach. Piec około 50 minut w temperaturze 180oC do suchego patyczka. 

      Ciasto z morelami i białą czekoladą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z morelami i białą czekoladą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 08 lipca 2014 21:11

Kalendarz

Lipiec 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Zakładki

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top Blogi

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...