Malinowa czerwień

Wpisy

  • poniedziałek, 10 grudnia 2018
  • środa, 05 grudnia 2018
  • niedziela, 02 grudnia 2018
  • wtorek, 27 listopada 2018
  • piątek, 23 listopada 2018
    • Sałatka wielowarzywna

      To jedna z pozycji obowiązkowych na rodzinnym stole. Jarzynowa sałatka, ale w wersji przyspieszonej. Krojenia dużo nie ma, a smakuje wspaniale z wędlinami. Polecam na przyjęcia rodzinne, imieniny czy niedzielne śniadanie w najbliższym gronie...

       Sałatka wielowarzywna

      Składniki:

      opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem

      puszka kukurydzy

      puszka czerwonej fasoli

      1 słoiczek marynowanych cebulek

      4 korniszony

      pęczek rzodkiewek

      2 młode lub 1 duży por

      2 łyżki majonezu

      mały kubek kwaśnej śmietany 9-12% lub jogurtu naturalnego

      łyżka musztardy

      sól i pieprz

      Groszek z marchewką ugotować w wodzie z solą i cukrem. Kukurydzę, fasolę i cebulki odcedzić, fasolę przepłukać. Pora przekroić na pół i posiekać w paseczki. Zalać osolonym wrzątkiem, a po 10 minutach przelać zimną wodą i odcedzić. Rzodkiewki umyć, odciąć nać i "ogonki". Pokroić w kostkę razem z korniszonami. Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać z majonezem, musztardą i śmietaną/jogurtem i doprawić do smaku smaku solą i pieprzem.

      Sałatka wielowarzywna

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka wielowarzywna”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 23 listopada 2018 12:23
  • środa, 21 listopada 2018
    • Sernik waniliowy z frużeliną żurawinową

      Na wspólne pichcenie z zaprzyjaźnioną grupą blogerek w listopadzie zaproponowałam przygotowanie sernika. Miałam właśnie kupione świeże owoce żurawiny i pomyślałam sobie, że taka kwaskowa frużelina będzie dobrze komponowała się ze słodką masą serową. Nie myliłam się, sernik zniknął błyskawicznie.

      A u Mirabelki znajdziecie przepis na przepyszny sernik marcepanowy.

      Sernik z frużeliną żurawinową

      Spód:
      300 g ciastek zbożowych (mogą być z dodatkiem orzechów laskowych)
      150 g stopionego masła

      Masa serowa:

      1 kg sera twarogowego, dwukrotnie mielonego (użyłam twarogu sernikowego z Włoszczowej)
      200 g kwaśnej śmietany

      5 jajek
      niepełna szklanka cukru
      2 łyżki mąki pszennej
      1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub ziarenka z 1 laski wanilii
      

      Ciastka zmielić w malakserze, wymieszać z roztopionym masłem. Wylepić masą spód okrągłej formy wyłożonej papierem (średnica 25 cm). Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy.

      Jajka utrzeć z twarogiem oraz cukrem i cukrem waniliowym (lub ziarenkami wanilii). Dodać mąkę i utrzeć dokładnie, by nie było grudek (ja potraktowałam masę blenderem). Masę wyłożyć na ciasteczkowy spód.

      Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC. Piec około 45 minut aż masa serowa zetnie się na wierzchu. Temperaturę zmniejszyć na 140oC (120oC jeśli pieczemy na termoobiegu). Piec  jeszcze około 45 minut. Środek sernika powinien z wierzchu być dobrze ścięty i w środku niezbyt wiotki.

      Sernik wyjąć i schłodzić do temperatury pokojowej. Kiedy sernik stygnie przygotować frużelinę.

      Frużelina żurawinowa:

      250 g świeżej lub mrożonej żurawiny

      100 g suszonej żurawiny

      3/4 szklanki cukru (lub więcej w zależności od kwaśności owoców)

      2 i 1/2 szklanki soku lub kompotu z czerwonych owoców (słodzonego)

      1 duża łyżka mąki ziemniaczanej

      Świeżą lub rozmrożoną żurawinę zblendować, przełożyć do garnka z nieprzywieralnym dnem, dodać wymieszać owoce z cukrem, wlać 2 szklanki soku lub kompotu z czerwonych owoców i gotować do rozpuszczenia cukru. Wówczas dodać sparzoną suszoną żurawinę. Gotować aż suszona żurawina napęcznieje. W 1/2 szklanki soku lub kompotu dobrze wymieszać, wlać do owoców, energicznie mieszając. Po zagotowaniu zdjąć z palnika. Jeśli frużelina wydaje się być za gęsta, należy dodać wody. Zbyt rzadką frużelinę można uratować, podgrzewając w kąpieli wodnej lub mikrofali i dodając do niej odrobinę napęczniałej żelatyny. Ostudzić. Ciepłą frużelinę wyłożyć na serniku, wyrównać powierzchnię i wstawi na kilka godzin do lodówki.

      Sernik z frużeliną żurawinową

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik waniliowy z frużeliną żurawinową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 21 listopada 2018 18:58
  • poniedziałek, 19 listopada 2018
    • Tortille z kurczakiem w płatkach kukurydzianych

      Zamiast szybkich dań "z ulicy" proponuję zdrowszy domowy zamiennik. Danie. a właściwie przekąskę można przygotować na przyjęcie imieninowe dla Andrzeja. Kurczak marynowany w jogurcie jest miękki i wilgotny, a z wierzchu chrupiący dzięki płatkom kukurydzianym. Do tego kilka warzyw, mozzarella, lekki sos i obiad lub kolacja gotowe!

      Tortille z kurczakiem w płatkach kukurydzianych

      Kurczak:

      2 filety z kurczaka
      2 małe jogurty naturalne, kefiry lub maślanki
      ulubione przyprawy - u mnie curry, suszony czosnek, słodka i ostra papryka
      sól i pieprz
      ok. 3 szklanki płatków kukurydzianych

      6-8 placków tortilli

      Dodatki:

      1 mała sałata rzymska
      2 pomidory

      1 czerwona cebula
      opakowanie mozzarelli w kulkach lub w kawałku pokrojoną w kostkę

      Sos:

      1 szklanka jogurtu naturalnego
      1 łyżka majonezu
      łyżeczka soku z cytryny
      zmiażdżony ząbek czosnku

      sól, pieprz i cukier puder do smaku
      1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek

      Umyte filety pokroić na mniejsze kawałki (podłużne), włożyć do miski, dodać kefir i wszystkie przyprawy. Wymieszać i zostawić w lodówce na kilka godzin (można na całą noc).

      W miseczce rozkruszyć płatki kukurydziane. Każdy kawałek mięsa wyjąć i panierować w płatkach. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut w temperaturze 200oC aż wierzch się przyrumieni.

      Tortille podgrzać na suchej patelni. Na środek każdego placka wyłożyć posiekaną sałatę, pokrojone w kostkę pomidory, pokrojoną w piórka cebulę i odsączone z zalewy mozzarelki i kawałki kurczaka. Całość polać 2-3 łyżkami sosu. Zgiąć dolny brzeg do środka, a następnie zwinąć w rulon i spiąć wykałaczką lub okręcić złożonym na pół kawałkiem folii aluminiowej.


       
      Andrzejkowa uczta 2
      

      Tortille z kurczakiem w płatkach kukurydzianych

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Tortille z kurczakiem w płatkach kukurydzianych”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 19 listopada 2018 11:51
  • wtorek, 13 listopada 2018
    • Pizza z boczkiem, pieczarkami i papryką

      Pizza z boczkiem, pieczarkami i papryką

      Ciasto:

      1 szklanka ciepłej wody
      2 i 1/3 szklanki mąki pszennej chlebowej
      30 g drożdży
      1 łyżeczka cukru
      płaska łyżeczka soli
      3-4 łyżki oleju
      oraz mąka do podsypywania

      Dodatki:

      150 chudego wędzonego boczku w plastrach
      250 g sera żółtego, najlepiej  Mozzarelli w kawałku
      mały woreczek zielonych oliwek
      1/2 czerwonej cebuli
      1/2 zielonej papryki
      5-6 pieczarek
      3 ząbki czosnku, drobno posiekane
      zioła do pizzy

      Sos:

      zioła do pizzy
      3 łyżki gęstej pasty pomidorowej
      
      
      

      W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, 2 łyżki oleju i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania zwilżać dłonie pozostałą częścią oleju, wówczas idealnie odchodzi od dłoni. Na koniec obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką na 20 minut.

      Dłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na dużej prostokątnej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. Można włożyć do piekarnika nagrzanego do 40oC. W tym czasie przygotować dodatki. Zetrzeć ser. Pieczarki i cebulę pokroić w plastry, a paprykę paski.

      Ciasto posmarować pastą pomidorową, posypać przyprawą do pizzy i posiekanym drobniutko czosnkiem. Posypać tartym na grubych oczkach serem, rozłożyć boczek, pieczarki, paprykę, oliwki i cebulę. Posypać jeszcze raz ziołami do pizzy. Blachę z pizzą wstawić do gorącego piekarnika. Przez pierwsze 12 minut piec w 240oC na środkowej półce piekarnika z funkcją góra-dół, kolejne 3-5 na termoobiegu z funkcją grilla w temperaturze 200oC.

      Andrzejkowa uczta 2

      Pizza z boczkiem, pieczarkami i papryką

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza z boczkiem, pieczarkami i papryką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 13 listopada 2018 20:11
  • sobota, 10 listopada 2018
  • środa, 07 listopada 2018
    • Kopytka w sosie pomidorowym

      Kopytka z sosem pomidorowym to jedno z ulubionych dań dzieciństwa. Druga mamina wersja kopytek to kluski ziemniaczane posypane rozkruszonym twarogiem i usmażoną cebulą. A Wy z czym jecie kopytka?

      Kopytka w sosie pomidorowym

      Sos:

      2 łyżki masła
      2 łyżki mąki
      3 łyżki koncentratu pomidorowego 
      ½ szklanki słodkiej śmietanki 18%
      2 łyżki słodkiej papryki
      1 łyżka wędzonej papryki
      1 łyżeczka włoskich ziół
      ekologiczna "jarzynka", cukier i pieprz do smaku

      Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Po chwili dodać koncentrat i chwilę smażyć. Dodać słodką paprykę w proszku. Wlać 2 szklanki wody lub bulionu warzywnego i rozprowadzić trzepaczką mąkę z koncentratem, zagotować. Dodać "jarzynkę" (dostępna w sklepach ze zdrową żywnością), pieprz i zioła, a w razie potrzeby cukier. Wlać śmietankę i mieszając, zagotować. Doprawić solą i pieprzem, można dodać również posiekaną natkę pietruszki.

      Kopytka:

      1 kg ziemniaków

      2 małe jajka

      sól

      olej

      ok. 1,5 szklanki mąki pszennej

      mąka do podsypywania, najlepiej grubiej mielona; jaglana, krupczatka

      Ziemniaki w miarę cienko obrać, opłukać, duże sztuki przekroić na pół i ugotować w mocno osolonym wrzątku. Odcedzić, przecisnąć przez praskę i dokładnie wymieszać z 2 łyżkami oleju. Ostudzić.

      Nastawić dużą ilość wody do gotowania klusek. Kiedy woda zagotuje się, dodać łyżkę soli i oleju.

      W tym czasie ziemniaki wyłożyć na stolnicę, dodać jajka i mąkę (stopniowo). Zagnieść gładkie ciasto, podsypując stolnicę grubszą mąką. Pod koniec formowania ciasta zwilżyć ciasto 2 łyżkami oleju i zagnieść jeszcze raz z odrobiną mąki. Ciasto podzielić na ok. 6 kawałków.

      Każdą porcję cienko wałkować w palcach na podsypanym mąką blacie lub stolnicy, potem każdy wałek lekko spłaszczać i kroić po skosie w romby. Kluski wrzucać na osolony wrzątek. Po wypłynięciu na wierzch zmniejszyć ogień gotować około 2-3 minuty. Gotować w 2-3 partiach. Odcedzone kopytka polać gorącym sosem.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Kopytka w sosie pomidorowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 07 listopada 2018 14:28
  • sobota, 03 listopada 2018
    • Rosół z kapustą pak choi w stylu azjatyckim

      Przyznam szczerze, że z kuchnią azjatycką nie jest mi po drodze. Nieśmiało czasem kupuję azjatyckie składniki, do tej pory mi nieznane i inspiruję się przepisami z netu. Tak było z kapustą pak choi. Najpierw kupiłam, potem kombinowałam. Powstała taka oto zupa, aromatyczny rosół w stylu azjatyckim... Zobaczcie jaką pyszną, jesienną, rozgrzewającą zupę przygotowała Mirabelka.

      Rosół z kapustą pak choi w stylu azjatyckim

      Składniki:

      2 udka z kurczaka (tylko górne części)

      2 kapusty pak choi

      2 łodygi selera naciowego

      1 marchew

      1 mała posiekana szalotka

      1 posiekany ząbek czosnku

      Mała garść grzybów mung

      3 cm kawałek imbiru

      1 papryczka chili

      1 łyżka suszonej jarzynki bez soli i glutaminianu sodu

      Garść grubo pokruszonego makaronu ryżowego

      Do dużego garnka włożyć umyte udka oraz grzyby. Do 2/3 zalać je zimną wodą. Gotować do miękkości. Kapustę umyć i dość grubo poszatkować. Gdy mięso zmięknie, dodać obraną i pokrojoną w plastry marchew, umyty i posiekany w paseczki seler (może być z nacią). Wrzucić do wywaru grubsze części kapusty. Po kilku minutach dodać również posiekaną szalotkę, imbir (cienko pokrojony), papryczkę i czosnek. Na końcu dorzucić makaron oraz resztę kapusty oraz jarzynkę (kupiłam jarzynkę bez soli w sklepie z naturalnymi produktami). Kiedy warzywa będą całkiem miękkie doprawić zupę solą i pieprzem. Dodać również sos sojowy dla aromatu. Mięso obrać ze skóry i kości, rozdrobnić w rękach i wrzucić do zupy.

      Rosół z kapustą pak choi w stylu azjatyckim

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Rosół z kapustą pak choi w stylu azjatyckim”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 03 listopada 2018 19:16
  • niedziela, 28 października 2018
  • czwartek, 25 października 2018
    • Spaghetti z sosem serowo-cukiniowym

      Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Makaronu. Dlatego na blogu dzisiaj danie makaronowe.

      Spaghetti z sosem seowo-cukiniowym

      Składniki:

      300 g makaronu spaghetti

      1 młoda cukinia

      3 ząbki czosnku

      2 łyżki posiekanej natki pietruszki

      100 g drobno tartego sera Gruyere lub Grana Padano (robiłam z obydwoma rodzajami sera, pierwszy jest bardziej słodki, drugi nieco bardziej pikantny)

      zioła do pizzy, ok. 1 płaskiej łyżki

      sól i pieprz lub domowa jarzynka

      szklanka słodkiej śmietanki 18%

      1 łyżka mąki

      2 łyżki masła

      Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. W czasie gotowania wody na makaron zacząć przygotowywać sos. Masło stopić w średnim rondelku, wrzucić mąkę i chwilkę smażyć. Wlać szklankę wody i rozprowadzić mąkę za pomocą rózgi. Wlać śmietankę i zagotować. Cukinię zetrzeć na grubej tarce i przełożyć do sosu wraz z posiekaną natką. Dodać posiekane drobno ząbki czosnku. Gotować kilka minut, aby cukinia zmiękła. Dodać 3/4 porcji sera Gruyere lub Grana Padano i mieszać, by nie opadł na dno. Dodać zioła do pizzy i doprawić do smaku solą (jarzynką) i pieprzem. Zdjąć z palnika. Makaron odcedzić, przelać do niego sos i dokładnie wymieszać. Makaron wyłożyć na talerze. Na wierzchu posypać pozostałą porcją sera Gruyere lub Grana Padano.

      Spaghetti z sosem seowo-cukiniowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Spaghetti z sosem serowo-cukiniowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 25 października 2018 21:07
  • wtorek, 23 października 2018
    • Kluski serowe z sosem dyniowo-cukiniowo-pieczarkowym

      I nadszedł sezon na dynię, więc przygotowałam bezmięsne danie, a mianowicie kluski z twarogu z sosem z dyni,pieczarek i cukinii. Dyniowy rarytas przygotowała również Marta i Malwina.

      Kluski serowe z sosem dyniowo-cukiniowo-pieczarkowym

      Sos:

      150 g pieczarek

      150 g dyni, np. Hokkaido (waga po obraniu i wypestkowaniu)

      1/2 młodej cukinii

      ok. 70 g drobno tartego sera Grana Padano lub Parmezanu

      2 łyżki masła

      1 łyżka mąki

      200 ml słodkiej śmietanki

      2 ząbki czosnku

      1 łyżka posiekanej natki pietruszki

      1 łyżeczka słodkiej papryki

      Przygotować sos. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry. Dynię pokroić na kawałki, a umytą cukinię w kostkę. Na patelni stopić masło, wrzucić obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieczarki. Chwilę smażyć. Dodać cukinię i dynię, smażyć do odparowania płynu z pieczarek i cukinii. Dodać mąkę i chwilę smażyć, mieszając. Zalać szklanką zimnej wody i rozprowadzić zasmażkę w płynie. Wlać śmietankę i zagotować mieszając. Dodać starty ser, natkę pietruszki i słodką paprykę. Na końcu doprawić solą i pieprzem.

      Kluski:

      400 g twarogu
      2 jajka
      1,5 szklanki mąki
      3-4 łyżki oleju
      płaska łyżeczka soli

      Na początku w dużym garnku zagotować wodę na kluski. Zimny twaróg rozdrobnić widelcem, dodać jajka, olej i sól. Wymieszać. Dodać mąkę i zagnieść ciasto. Odstawić na chwilę do lodówki. Z ciasta odrywać porcje wałkować na podsypanej mąką stolnicy lub desce. Wałeczki lekko spłaszczać, kroić w poprzek w romby. Kiedy woda zagotuje się, dodać łyżkę soli i oleju. Kluski wrzucać na osolony wrzątek. Po wypłynięciu na wierzch gotować około 3 minut. Odcedzić, wyłożyć na talerze, polać gorącym sosem.

      Kluski serowe z sosem dyniowo-cukiniowo-pieczarkowym

      
      Warzywa dyniowate 2018

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Kluski serowe z sosem dyniowo-cukiniowo-pieczarkowym”
      Tagi:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 23 października 2018 16:36
  • sobota, 20 października 2018
  • wtorek, 16 października 2018
    • Podkarpackie proziaki

      Jednym z tematów na wspólne gotowanie we wrześniu pod hasłem "danie kuchni regionalnej" wybrałam sztandarowy produkt tradycyjny z mojego regionu. Razem ze mną gotowały swoje regionalne dania: Ania, Marta i Mirabelka.

      Podkarpackie proziaki, zwane również w tym regionie Polski prozioki, prołzioki, prołozioki to placki przaśnego ciasta z mąki, kwaśnego mleka, sody i soli, W różnych wioskach gospodynie urozmaicały je dodając do ciasta nowe składniki np.: śmietanę, maślankę lub ser, różne ilości jaj i żółtek, masło, cukier oraz tłuszcz do smażenia. Proziaki podawano przeważnie ze świeżo zrobionym masłem, białym serem lub marmoladą. Popijano przeważnie zimnym słodkim mlekiem.

      Informację na ten temat zaczerpnęłam ze strony www.podkarpackiesmaki.pl

      Wybrałam przepis pani Ireny Rogowskiej (gmina Brzostek).

      Podkarpackie proziaki


      Składniki:

      1 kilogram mąki

      2 łyżki sody

      2 jaja

      pół litra mleka kwaśnego (użyłam kefiru z lokalnej mleczarni)

      3-5 łyżek śmietany

      sól

      Wszystkie składniki razem zarobić na stolnicy. Następnie rozwałkować i kroić w prostokąty. Piec na blasze (piekłam na bardzo ciepłej patelni, podałam z masłem czosnkowym i kubkiem zimnego mleka).


      Kuchnia Krajów Słowiańskich 2018
      

      Podkarpackie proziaki

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Podkarpackie proziaki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 16 października 2018 11:46
  • poniedziałek, 01 października 2018
    • Warstwowa sałatka z tuńczykiem

      Dzisiaj proponuję kolorową sałatkę warstwową z tuńczykiem.

      Warstwowa sałatka z tuńczykiem

      Składniki:

      1 puszka kukurydzy

      2 puszki tuńczyka w wodzie (najlepiej w kawałkach, nie rozdrobnionego)

      1/2 średniego słoika majonezu

      1 puszka czerwonej fasoli

      2 słoiczki marynowanych szalotek

      kilka łyżek keczupu

      3 duże ogórki gruntowe

      szczypior z trzech cebul

      5 dużych jajek

      małe opakowanie twardej  fety

      pieprz, sól, pół łyżeczki czerwonej papryki

      Wykonanie:

      Jajka ugotować na twardo, obrać z łupek. Fasolę, szalotki i kukurydzę odsączyć z zalewy, fasolę przepłukać. Tuńczyka odsączyć z wody, lekko rozdrobnić widelcem. Ogórki obrać, pokroić w plastry, fetę pokroić w kostkę, a szczypior posiekać. Na dnie salaterki wyłożyć kukurydzę, potem tuńczyka. Wierzch posmarować majonezem, lekko posolić i popieprzyć. Na majonez wyłożyć czerwoną fasolę, a na fasoli marynowane szalotki. Polać cienką warstwą keczupu. Następnie wyłożyć plastry ogórków i posypać je szczypiorem. Na wierzch zetrzeć jajka, następnie posmarować majonezem. Posypać solą, pieprzem oraz słodką papryką. Na sos wyłożyć pokrojoną w kostkę fetę i schłodzić. 

      Warstwowa sałatka z tuńczykiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Warstwowa sałatka z tuńczykiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 01 października 2018 21:07
  • poniedziałek, 24 września 2018
  • poniedziałek, 17 września 2018
    • Jogurtowe ciasto ze śliwkami

      Szukając przepisu na ekspresowe ciasto ze owocami, znalazłam przepis na jogurtowe ciasto ze śliwkami u Doroty. Dzięki dodatkowi miodu gryczanego wypiek w smaku przypomina miodownik. Bardzo polecam! Ciasto ze śliwkami upiekłam w ramach wspólnego gotowania z zaprzyjaźnioną grupą blogerek.

      Jogurtowe ciasto ze śliwkami

      Składniki:

      295 g mąki pszennej
      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      pół łyżeczki sody oczyszczonej
      100 g drobnego cukru do wypieków
      2 duże jajka
      50 g płynnego miodu lub golden syrupu (dodałam miód gryczany, wyrazisty w smaku)
      1 szklanka (250 ml) jogurtu naturalnego
      150 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
      cukier puder, do oprószenia
      1 kg śliwek (lub więcej)

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier - przesiać, odłożyć.

      Do większego naczynia wbić jajka, dodać miód, jogurt, olej. Wszystko wymieszać widelcem do połączenia. Wsypać suche przesiane składniki i wymieszać widelcem (mieszając w jednym kierunku), tylko do połączenia.

      Formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć ciasto, wyrównać (ciasto jest gęste). Na wierzchu poukładać (w miarę gęsto) wypestkowane śliwki, rozcięciem ku górze. Ciasto można piec również w większej prostokątnej blaszce. Im mniej ciasta a więcej śliwek, tym smaczniejsze.

      Piec w temperaturze 175ºC przez około 50 minut, ale zazwyczaj dłużej (zależy to od owoców), do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, lekko przestudzić w formie, następnie uwolnić z formy przekładając na paterę. Wystudzone lub lekko ciepłe oprószyć cukrem pudrem i podawać.

      Jogurtowe ciasto ze śliwkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Jogurtowe ciasto ze śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 17 września 2018 12:29
  • piątek, 07 września 2018
  • poniedziałek, 03 września 2018
    • Gulasz wieprzowy z kurkami

      Gulasz wieprzowy z kurkami

      Składniki:

      600 g karkówki wieprzowej

      200 g świeżych kurek

      3-4 ząbki czosnku

      sól, świeżo mielony czarny pieprz, przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu, zioła prowansalskie

      3 gałązki natki pietruszki

      olej do smażenia

      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%

      2 łyżka mąki

      sok z cytryny

      Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Przyprawić solą i pieprzem, obsmażyć na 3 łyżkach oleju. Przełożyć do średniego garnka. Zalać 2 szklankami wrzątku i dusić pod przykryciem. Kurki sparzyć wrzątkiem i moczyć jakiś czas, potem kilkakrotnie wypłukać, odcedzić i skropić sokiem z cytryny. Przełożyć do garnka z mięsem. Pod koniec duszenia mięsa dodać obrany i posiekany drobno czosnek, zioła i przyprawy według uznania oraz posiekaną natkę pietruszki. Gotować 2-3 minuty. W śmietance rozmieszać dokładnie mąkę, by nie było grudek. I szybko wlać do gotującego się wywaru, ciągle mieszając, zagotować. Po dwóch minutach gotowania zdjąć gulasz z palnika. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.

      Gulasz wieprzowy z kurkami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Gulasz wieprzowy z kurkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 03 września 2018 19:16
  • czwartek, 30 sierpnia 2018
    • Papryka nadziewana kaszą gryczaną i wołowiną

      Papryki faszerowane to obowiązkowa pozycja wakacyjna w mojej kuchni. Do farszu dodałam pomidory malinowe, które latem smakują niebiańsko. U Ani znajdziecie bardzo smakowity przepis na faszerowane warzywa psiankowate, do których należy między innymi papryka.

      Papryka nadziewana kaszą gryczaną i wołowiną

      Składniki:

      5-6 papryk (użyłam żółtych)

      2/3 szklanki kaszy gryczanej

      500 g mięsa mielonego wołowego

      1 średnia cebula

      4 ząbki czosnku

      4 duże pomidory malinowe

      2 łyżki koncentratu pomidorowego

      1 łyżka wędzonej papryki w proszku

      2 płaskie łyżki ziół śródziemnomorskich lub do pizzy

      ok. 200 g sera mozzarella w kostce

      olej do smażenia

      Kaszę ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić.

      Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mięso oraz zmiażdżony czosnek. Usmażyć. Zalać szklanką wrzątku i dusić minimum 10 minut. Dodać pomidory i koncentrat pomidorowy. Gotować kilka minut na małym ogniu. Dodać zioła, wędzoną paprykę, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Sos mięsny wymieszać dokładnie z kaszą. 

      Papryki przekroić w poprzek, wyciąć gniazda nasienne. Posolić w środku. Faszerować po poprzek kaszą z mięsem, układać w naczyniu do zapiekania podlanym olejem. Piec około 45 minut w 175 stopniach z termoobiegiem. 15 minut przed końcem pieczenia wyjąć i ułożyć na wierzchu pokrojoną w plastry mozzarellę. Dopiekać aż papryka będzie miękka (wystarczy wbić widelec w miąższ papryki). 

      Papryka nadziewana kaszą gryczaną i wołowiną

      Warzywa psiankowate 2018

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Papryka nadziewana kaszą gryczaną i wołowiną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 30 sierpnia 2018 14:15
  • sobota, 25 sierpnia 2018
    • Crumble z malinami i borówkami

      Tematy do wspólnego gotowania i pieczenia w sierpniu wymyśliła Ania z bloga Mops w kuchni. Tematem były słodkości z malinami. Ja przygotowałam Crumble z malinami i borówkami z przepisu Doroty, zamieniając morele na borówki. Ania, Mirabelka i Ania również przygotowały coś słodkiego z malinami...

      Crumble z malinami i borówkami

      Składniki na kruche ciasto:

      150 g mąki pszennej
      100 g masła, w temperaturze pokojowej
      60 g drobnego cukru do wypieków
      1 łyżeczka ekstraktu z migdałów

      W naczyniu umieścić miękkie masło, mąkę, cukier i ekstrakt z migdałów. Wyrobić między palcami do momentu otrzymania kruszonki, odstawić.

      Nadzienie:

      250 g borówek amerykańskich
      350 g malin
      1/4 szklanki cukru

      Maliny i borówki połączyć z cukrem i delikatnie wymieszać.

      Formę o średnicy 25 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Na spód formy wyłożyć owoce, wierzch posypać równomiernie kruszonką.

      Piec w temperaturze 175ºC przez około 30 minut lub do zrumienienia się kruszonki. Nadzienie owocowe w środku będzie się wyraźnie gotowało. Wyjąć, chwilę przestudzić. Można podawać ciepłe, np. z lodami czekoladowymi lub waniliowymi.\

      Crumble z malinami i borówkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Crumble z malinami i borówkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 25 sierpnia 2018 21:36
  • wtorek, 21 sierpnia 2018
  • piątek, 17 sierpnia 2018
    • Zupa ziemniaczana z wędzoną papryką

      Ostatnio miałam problem z pomysłami na zupy. Dzieci wyjechały do babci, więc zupa dla nas dwojga była zbędna. Pomyślałam jednak, że ze względu na sprzyjające warunki pogodowe warto wybrać się w weekend nad jezioro. A zupa to świetny pomysł na obiad, kiedy nie będę miała czasu na gotowanie w dzień wyjazdu. Ania od lat prowadzi na swoim blogu akcję kulinarną "Warzywa psiankowate". I ze wszystkich psianek wybrałam ziemniaki, bo właściwie to nigdy nie gotowałam zupy ziemniaczanej (oprócz kremu). Żeby nie było banalnie, podkręciłam smak wędzoną papryką. Jestem pewna, że moim facetom będzie smakować... Zupa powstała również w ramach wspólnego gotowania z grupą zaprzyjaźnionych blogerek. Temat to "Zupa z psiankami/psianką". Ania proponuje w tym temacie Zupę z czerwonej soczewicy z pomidorami.

      Zupa ziemniaczana z wędzoną papryką

      Składniki:

      2 skrzydełka z kurczaka
      4-5 średnich ziemniaków
      1 marchew
      1/2 średniego selera
      1/2 niewielkiej cebuli
      3-4 ząbki czosnku

      3-4 gałązki natki pietruszki
      przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu
      2 listki laurowe
      kilka kulek ziela angielskiego

      1 łyżeczka mielonego kminku
      1 łyżka czerwonej wędzonej papryki

      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      1 kopiata łyżka mąki

      sól i pieprz do smaku

      Umyte skrzydełka włożyć do garnka i zalać do pełna zimną wodą. Gotować aż mięso będzie miękkie.

      Po kilku minutach dodać obrane i pokrojone w kostkę marchew, seler, cebulę i czosnek oraz liście laurowe i ziele. Po kilku minutach dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy warzywa zmiękną, dodać przyprawę warzywną lub sól, kminek i paprykę oraz posiekaną natkę pietruszki i świeżo mielony czarny pieprz.

      Mąkę rozprowadzić dokładnie śmietankę, wlać płyn, energicznie mieszając. Po zagotowaniu wyłączyć, doprawić do smaku.

      Zupa ziemniaczana z wędzoną papryką


      Warzywa psiankowate 2018

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa ziemniaczana z wędzoną papryką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 17 sierpnia 2018 19:04

Kalendarz

Grudzień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...