Czerwień i błękit

Czerwień truskawek i błękit migdałów przyprawione garścią fotografii oraz szczyptą myśli...

Wpisy

  • sobota, 18 kwietnia 2015
    • Rigatoni z pieczarkami, papryką, kolendrą i Lazurem

      Siedem lat temu obiad jadłam w szpitalu... Nie pamiętam co to było. Pamiętam za to niezwykle dynamicznie rozwijającą się akcję porodową, która o mało nie skończyła się na izbie przyjęć i wielką ulgę i szczęście, że zaczęła się nowa przygoda... Pamiętam też ogromne zdziwienie starszego syna, Mikołaja, zafascynowanego małą istotką. W tym momencie okazało się, że jednak starszy syn podobny jest do mnie, bo mały to cały tata...

      Dziś, kiedy Julek daje mi rysunek z podpisem: "KOHAM CIE MAMUSIU" i cieszy się z wielu małych rzeczy, jak ja kiedyś, znikają wszystkie smutki codziennego dnia i wiara, że ten pełen energii człowiek dostarczy mi jeszcze bardzo dużo pozytywnych emocji!

      Wspomnienia są bezcenne... A wracając do szpitalnego obiadu, to na pewno nie było w nim pieczarek, papryki czy sera Lazur... ale po tak potężnym wysiłku porównywalnym z biegiem maratończyka na pewno smakował doskonale...

      Rigatoni z pieczarkami, papryką, kolendrą i Lazurem

      Składniki:

      ok. 250 g grubego makaronu (użyłam rigatoni)

      1 szalotka

      150 g pieczarek

      50 g sera Lazur

      po kawałku czerwonej, żółtej i zielonej papryki

      2 łyżki oleju

      1 łyżka mąki

      1 szklanka słodkiej śmietanki 18%

      sól i pieprz

      1 łyżeczka ziół prowansalskich

      2 łyżki posiekanej świeżej kolendry

      Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku.

      Przygotować sos. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną drobno szalotkę, obrane i pokrojone w grube plastry pieczarki pokrojone w grubą kostkę papryki, obsmażyć, dodać mąkę i jeszcze chwilkę smażyć na bardzo małym ogniu. Wlać 2/3 szklanki zimnej wody oraz śmietankę, rozprowadzić mąkę i mieszając, zagotować. Dusić 3-4 minuty do miękkości i zredukowania płynu. Na końcu dodać rozkruszony ser, zioła i posiekaną kolendrę. Doprawić solą i pieprzem.

      Makaron wyłożyć na talerze, rozłożyć sos, udekorować listkami kolendry i od razu podawać.

      Pieczarkowy Tydzień 2015

      Rigatoni z pieczarkami, papryką, kolendrą i Lazurem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Rigatoni z pieczarkami, papryką, kolendrą i Lazurem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 18 kwietnia 2015 19:03
  • piątek, 17 kwietnia 2015
    • Pesto pietruszkowo-cytrynowe

      Kiedy patrzę na sklepowe półki, widzę wygórowane ceny pesto. A przecież koszt wykonanego w domu jest dużo mniejszy. Do zielonego pesto można zużyć różne składniki, jak: bazylię, rukolę, roszponkę, awokado. Dzisiaj chcę Wam zaproponować pesto z pietruszki z aromatem czosnku i cytryny. Można je wykorzystać jako dodatek do wielu dań, nie tylko do makaronów. Ja użyłam go jako sosu do sałatki i posmarowałam nim focaccię przed pieczeniem. Pesto będzie również doskonałym dodatkiem do past kanapkowych lub zup.

      W tradycyjnym pesto znajdziemy orzechy pinii, które również kosztują niemało. Zamiast nich używam migdałów, orzechów arachidowych, włoskich, a nawet pestek dyni czy słonecznika.

      Pesto pietruszkowo-cytrynowe

      Pesto pietruszkowo-cytrynowe

      Składniki pesto:

      3 łyżki płatków migdałowych

      2 ząbki czosnku

      2 łyżki soku z cytryny i skórka z połówki

      2 pęczki natki pietruszki

      1 łyżeczka ziół włoskich

      oliwa extra vergine - ok 1/2 szklanki - użyłam o smaku cytrynowym

      Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować na papkę. W lodówce można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku przez kilka dni. Pesto dłużej zachowa świeżość, jeśli wlejemy na wierzch dodatkową porcję oliwy.

      Domowy Wyrób

      Pesto pietruszkowo-cytrynowe

      Pesto pietruszkowo-cytrynowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Pesto pietruszkowo-cytrynowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 17 kwietnia 2015 12:25
  • czwartek, 16 kwietnia 2015
    • Krupnik na kurczaku z kaszą jaglaną

      Zwykle krupnik gotuję na żeberkach, dodając do niego kaszę jęczmienną. Dzisiejsza wersja jest na udkach z kurczaka - użyłam 2 kawałki ze skórą i dwa bez skóry. Zupę zagęściłam kaszą jaglaną. Dodałam również suszone grzyby, bo zawsze do zup na rosole je dodaję. Nie może w niej również zabraknąć cebuli i czosnku. Zupa smakuje jeszcze lepiej na drugi dzień!

      Krupnik na kurczaku z kaszą jaglaną

      Składniki:

      3-4 udka z kurczaka (tylko górne części)

      1 seler (użyłam 3 łodygi naciowego)

      1 duża marchew

      3 ząbki czosnku

      4-5 suszonych grzybów

      kilka plastrów cebuli

      2 średnie kremowe ziemniaki

      2/3 szklanki kaszy jaglanej

      1 listek laurowy

      kilka ziaren ziela angielskiego

      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)

      3 łyżki posiekanej natki lub koperku

      Mięso umyć, włożyć wraz z grzybami, listkiem laurowym i zielem do garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. 40 minut od zagotowania. Warzywa obrać, umyć, pokroić w kostkę. Do wywaru dodać marchew, selera, cebulę i czosnek, a po 5 minutach przepłukaną kaszę oraz pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, natkę lub koperek oraz sól i pieprz do smaku. Gotować aż warzywa i kasza będą miękkie. Zupę podawać gorącą. Mięso najlepiej obrać ze skóry i kości, pokroić i dodać do zupy.

      Kasza jaglana, potrawa udana - I edycja

      Krupnik na kurczaku z kaszą jaglaną

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Krupnik na kurczaku z kaszą jaglaną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 kwietnia 2015 12:37
  • środa, 15 kwietnia 2015
  • wtorek, 14 kwietnia 2015
  • poniedziałek, 13 kwietnia 2015
    • Leniwe z rukolą, boczkiem i sosem paprykowo-pomidorowym

      Już kilka razy stanęłam przed dylematem, co zrobić z nadmiarem roszponki czy rukoli. Zazwyczaj z rukoli powstaje pesto, a roszponka ląduje w koktajlu. Tym razem trochę zielonych listków rukoli dodałam do klusek leniwych. Podałam je z sosem paprykowym i boczkiem.

      Leniwe z rukolą, boczkiem i sosem paprykowo-pomidorowym

      Ciasto:

      400 g twarogu
      2 jajka
      1,5 szklanki mąki
      3 łyżki oleju (lub stopionego masła)
      50 g zmiksowanej rukoli
      płaska łyżeczka soli

      Sos:

      1 czerwona papryka
      1 łyżka masła
      pół cebuli
      2 ząbki czosnku
      szklanka passaty pomidorowej
      1 łyżka koncentratu pomidorowego
      1 łyżeczka octu balsamicznego
      1 płaska łyżeczka ziół do pizzy
      sól, cukier i pieprz

      Przygotować sos. Paprykę wypatroszyć, pokroić w grubą kostkę. Cebulę obrać i grubo posiekać. Masło rozgrzać na patelni, dodać cebulę, paprykę i obrany, posiekany czosnek, delikatnie posolić, dusić na małym ogniu do miękkości, dodając pod koniec koncentrat pomidorowy. Przełożyć do garnka, wlać 1/2 szklanki wody i gotować ok. 3 minut. Wlać passatę oraz ocet. Całość zmiksować, wlać śmietankę, dodać zioła, sól i pieprz, a w razie potrzeby cukier.

      Zimny twaróg rozdrobnić widelcem, dodać jajka, olej i sól. Wymieszać. Dodać rukolę oraz mąkę i zagnieść ciasto. Odstawić na chwilę do lodówki. W tym czasie nastawić wodę do gotowania klusek. Boczek pokroić grubo i przesmażyć, trzymać w cieple. Kiedy woda zagotuje się, dodać łyżkę soli i oleju. Ciasto podzielić na 4 porcje. Każdą porcję cienko wałkować w palcach jak na kopytka na podsypanym mąką blacie lub stolnicy, potem każdy wałek lekko spłaszczać i kroić po skosie w romby. Kluski wrzucać na osolony wrzątek. Po wypłynięciu na wierzch gotować około 4 minut. Odcedzić, wyłożyć na talerze, polać gorącym sosem i wyłożyć boczek.

      Leniwe z rukolą, boczkiem i sosem paprykowo-pomidorowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Leniwe z rukolą, boczkiem i sosem paprykowo-pomidorowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 13 kwietnia 2015 07:44
  • piątek, 10 kwietnia 2015
    • Sałatka z kalarepą, rzodkiewką i jajkiem

      Sałatkę, którą bardzo chcę Wam dzisiaj polecić, przygotowałam na Wielkanoc. Będzie również idealna na wiosnę i lato. Kalarepa zdecydowanie bardziej smakuje na surowo niż w zupie. Nadaje sałatce chrupkości do spółki z innymi warzywami. Jednak dodatek jajek okazał się konieczny. Bez nich sałatka wydawała mi się niekompletna... 

      Sałatka z kalarepą, rzodkiewką i jajkiem

      Składniki:

      4-5 jajek ugotowanych na twardo
      pęczek rzodkiewek
      1 średnia kalarepa

      2/3 puszki kukurydzy
      1 winne jabłko
      (użyłam odmiany Mutsu)
      kilka korniszonów (użyłam 2/3 słoika ogórków w plastrach)
      3 łyżki majonezu
      1 łyżka łagodnej musztardy
      mały kubek kwaśnej śmietany 9-12%
      posiekana natka pietruszki (3-4 łyżki)
      sól i pieprz do smaku

      oraz mozzarella mini i połówki pomidorków koktajlowych do dekoracji

      Kukurydzę odsączyć z zalewy. Kalarepę i jabłko obrać, z jabłka wyciąć gniazdo nasienne. Rzodkiewki oderwać od naci, umyć. Korniszony, kalarepę, rzodkiewki i jabłko pokroić w kostkę. Obrane jajka zetrzeć na grubej tarce. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem, musztardą i śmietaną, dodając posiekaną natkę. Doprawić solą i pieprzem, schłodzić. Przed podaniem udekorować mozzarellą i połówkami pomidorków koktajlowych. Podawać do wędlin i pieczywa.

      Sałatka z kalarepą, rzodkiewką i jajkiem

      Sałatka z kalarepą, rzodkiewką i jajkiem

      Niedocenione Jajko  Bezglutenowa Wielkanoc

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka z kalarepą, rzodkiewką i jajkiem”
      Tagi:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 10 kwietnia 2015 10:19
  • czwartek, 09 kwietnia 2015
    • Żurek na wędzonym boczku

      Żurek na wędzonym boczku i najlepszym domowym zakwasie. Żurek był tak smaczny, że na pewno częściej będę robiła domowy zakwas i żurek... Świetnie smakuje także z ugotowanymi ziemniakami. Bo w takiej wersji jedliśmy częściej w rodzinnym domu.

      Żurek na wędzonym boczku

      Składniki:

      zakwas na żur
      kawałek chudego wędzonego boczku w kawałku (ok. 2
      50 g)
      po kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu
      3-4 liście laurowe
      garść suszonej włoszczyzny
      kilka suszonych grzybów
      1 mała cebula

      1/ główki czosnku
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      sól i świeżo mielony pieprz
      suszony majeranek - 2 łyżki
      sól i świeżo mielony pieprz

      Boczek włożyć do garnka, wlać 1,5 litra wody, dodać obrane czosnek i cebulę, suszone grzyby, włoszczyznę ziele, pieprz i liść laurowy. Gotować całość ok 25 minut. Boczek wyjąć, odciąć skórę i pokroić w kostkę, dodać do wywaru (dodałam tylko połowę, resztę zużyłam na kanapki).
      Do wywaru wlać przecedzony zakwas i zagotować. Dodać majeranek i ewentualnie chrzan do smaku (ja nie daję). Następnie wlać śmietankę, przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Żurek rozlać do talerzy, dodać połówki jajek.

      Wielkanocne Smaki - edycja V

      Żurek na wędzonym boczku

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Żurek na wędzonym boczku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 09 kwietnia 2015 09:59
  • środa, 08 kwietnia 2015
  • piątek, 03 kwietnia 2015
    • Mazurek gryczany z masą chałwowo-kawową

      Sernik i babka upieczone, schab jeszcze się marynuje, sprzątanie w toku. Usiadłam na chwilę, by pokazać Wam mazurek, który przygotowałam  jeszcze w marcu. To propozycja dla tych, którzy uwielbiają chałwę. Ten pyszny krem na pewno wykorzystam kiedyś do tortu, bo trudno było się mu oprzeć. Ciasteczka w kształcie motyli upiekłam poprzedniego dnia, z ciasta od mazurka z dżemem morelowym. W ostatniej chwili zdecydowałam się wkomponować je w dekorację mazurka z masą chałwową.

      Mazurek gryczany z masą chałwowo-kawową

      Mazurek gryczany z masą chałwowo-kawową

      Składniki:

      250 g mąki gryczanej
      200 g miękkiego masła
      1 żółtko
      1 jajko
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      80 g cukru pudru
      2 łyżki kwaśnej śmietany
      2 łyżki kakao

      Krem i dekoracja:

      250 g serka mascarpone
      100 g chałwy, najlepiej waniliowej
      1 łyżka kakao
      1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy instant
      czekoladowe jajka, ciasteczka

      Mąkę przesiać do miski z kakao, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtko, jajko i posiekane masło. Zagnieść jednolite ciasto, w razie potrzeby dodać 1-2 łyżki kwaśnej śmietany, zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.

      Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm i wyciąć z niego kształt prostokąta. Można to zrobić za pomocą formy wyciętej z papieru lub prostokątnej blachy, przyłożonej do ciasta. Resztę ciasta odciąć, z pozostałego którego można uformować długi cienki wałeczek i przykleić do zewnętrznej krawędzi ciasta, ugniatając lekko widelcem, by utworzyć ozdobny brzeg lub wykroić z niego ciasteczka i upiec.

      Ciasto wewnątrz ponakłuwać widelcem. Piec około 25 minut w temperaturze 190ºC, do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i wystudzić.

      Chałwę rozkruszyć, serek utrzeć z chałwą. Połowę masy odłożyć, do reszty dodać kakao i kawę, dobrze wymieszać.

      Na ostudzone ciasto wykładać kleksami obie masy i rozprowadzić je, delikatnie mieszając dwa smaki. Na krem wyłożyć jajka czekoladowe (użyłam w dwóch kolorach: z mlecznej czekolady i migdały w cukrowo-migdałowej posypce oraz kilka ciastek w kształcie motyli, które upiekłam z ciasta pozostałego po jasnym mazurku).

      Mazurek schłodzić, aby krem zastygł. Przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce.

      Mazurek gryczany z masą chałwowo-kawową

      Mazurek gryczany z masą chałwowo-kawową

      Wegetariańska Wielkanoc 2015  Wielkanocne Smaki - edycja V

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Mazurek gryczany z masą chałwowo-kawową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 03 kwietnia 2015 20:05
  • czwartek, 02 kwietnia 2015
  • środa, 01 kwietnia 2015
    • Brioszki z mango curd

      Kiedy u Karoliny zobaczyłam brioszki pomarańczowe z dżemem, już wiedziałam do czego zużyję resztę mango curd, którym wcześniej przełożyłam ciasteczka (przepis wkrótce na blogu). Składniki i wykonanie bułeczek nieco zmodyfikowałam, skracając czas przygotowania. Brioszki będą miłym akcentem w koszyku ze święconką. Zamiast mango curd można użyć dowolnego dżemu lub słodkiego twarożku.

      Brioszki z mango curd

      Brioszki z mango curd

      Składniki:

      340 g mąki pszennej
      7 g drożdży instant
      30 g cukru
      1/3 łyżeczka soli
      60 ml mleka
      3 jajka
      115 g miękkiego, posiekanego masła
      po 1 łyżeczce cukru waniliowego i migdałowego
      12 łyżeczek mango curd (przepis tutaj)
      1 jajko do posmarowania

      płatki migdałów i wiórki kokosowe do posypania

      Do miski robota wsypać 75 g mąki, drożdże, cukier, cukier waniliowy i migdałowy, sól i wlać letnią wodę. Wyrobić, aż masa będzie gładka. Wbijać po jednym jajku, cały czas wyrabiając ciasto. Dodać 150 g mąki i ponownie wyrobić ciasto na wolnych obrotach.  Następnie dodawać po kawałku masła, nie przerywając wyrabiania. Kiedy masło już się wchłonie, wsypać pozostałą mąkę. Wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć je w kulę, nakryć miskę folią i odstawić na  ok 1,5 h do wyrastania.  Wyrośnięte ciasto delikatnie odgazować.

      Przygotować formę na 12 muffinów.  Wyłożyć papierem lub papilotkami.

      Ciasto podzielić na 12 równych części. Kawałki ciasta spłaszczać, nakładać  po łyżeczce kremu i zlepiać otwory. Ułożyć bułeczki zlepieniem do dołu i odstawić na około 40 minut do wyrośnięcia (wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 40oC). Gotowe bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i pospać płatkami migdałów i wiórkami kokosowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oCna około 20 minut.

      Brioszki z mango curd

      Brioszki z mango curd

      Wielkanocne Wypieki  Babki Wielkanocne 2015 

      Wielkanocne Smaki - edycja V  Wegetariańska Wielkanoc 2015

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Brioszki z mango curd”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 01 kwietnia 2015 20:38
    • Mango curd

      Przepis na krem z mango znalazłam u niezawodnej Doroty. To świetny dodatek do wypieków. Wkrótce na moim blogu dwie propozycje z wykorzystaniem mango curd.

      Mango curd

      Składniki:

      puree z 1 dużego bardzo dojrzałego mango (ok. 250 g)
      60 g cukru pudru, przesianego
      2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
      2 żółtka, w temperaturze pokojowej
      25 g masła, w temperaturze pokojowej
      3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej

      Mango obrać, pokroić w kostkę. Przy pomocy blendera lub malaksera zmiksować na gładkie puree, bez grudek (ewentualne grudki przetrzeć przez sito). Umieścić w garnuszku. Dodać cukier, sok z cytryny, żółtka. Podgrzewać, cały czas mieszając, przed samym momentem zagotowania ściągnąć z palnika, by masa się nie zwarzyła. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 2 łyżkach wody i wlać do garnuszka, wymieszać. Postawić na palnik, zamieszać, znowu zdjąć przed samym zagotowaniem. Dodać masło i wymieszać, do jego rozpuszczenia.

      Schłodzić. Mango curd można przechowywać w lodówce przez 3 dni, pod przykryciem z folii spożywczej.

      Domowy Wyrób

      Mango curd

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Mango curd”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 01 kwietnia 2015 08:06
  • wtorek, 31 marca 2015
  • poniedziałek, 30 marca 2015
    • Zakwas na żurek

      Po raz pierwszy zrobiłam domowy zakwas na żurek. Teraz tydzień niepewności czy się nie zepsuje, a jeśli nie, to czy ugotowana na nim zupa posmakuje moim żurkożercom :) Do zrobienia zakwasu wykorzystałam przepis ze strony www.greencookies.pl

      Zakwas na żurek

      Składniki:
      1 szkl. mąki żytniej typ 2000
      3 szkl. letniej, przegotowanej wody
      4 ząbki czosnku
      3 liście laurowe
      4 ziarenka ziela angielskiego
      ok. 12 ziarenek pieprzu
      mała kromka żytniego chleba na zakwasie albo 1 łyżka zakwasu żytniego na chleb (opcjonalnie)
       
      Do dużego, szklanego słoika wrzucić 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, około 12 ziarenek pieprzu oraz 4 ząbki czosnku obrane i zgniecione płaską powierzchnią dużego noża. Wsypać 1 szklankę mąki żytniej. Wszystko zalać letnią, przegotowaną wodą. Wymieszać drewnianą łyżką.
       
      Jeśli chcecie przyspieszyć proces fermentacji, do słoika możecie jeszcze dodać kawałek żytniego chleba na zakwasie albo 1 łyżkę zakwasu żytniego na chleb. Nie jest to jednak konieczne.
       
      Słoik przykryć gazą albo bawełnianą ścierką i odstawić na 4-5 dni w ciepłe, ciemne miejsce. Nie można słoika wystawiać na słońce. Raz dziennie wymieszać zawartość słoika drewnianą łyżką.
       
      Po 4-5 dniach zakwas jest już gotowy. Można używać go od razu albo zakręcić słoik i przechowywać w lodówce do około 2 tygodni.
      Wielkanocne Smaki - edycja V
      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Zakwas na żurek”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 30 marca 2015 21:35
    • Roladki z kurczaka z białą kiełbasą

      Na wielkanocny obiad proponuję roladki z kurczaka z białą kiełbasą. Danie szybki w przygotowaniu, a mięso aromatyczne i idealnie pasujące na te święta...

      Roladki z kurczaka z białą kiełbasą

      Składniki:

      3 filety z kurczaka, każdy podzielony na 2 płaty
      3 białe kiełbasy
      sól, pieprz, suszony majeranek, słodka papryka, granulowany czosnek
      ew. chrzan ze słoiczka
      olej do smażenia

      Do panierowania:

      2 jajka rozmieszane z łyżką oleju
      mąka
      bułka tarta

      Płaty mięsa cienko rozbić, najlepiej pod folią spożywczą, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, granulowanym czosnkiem i słodką papryką z obu stron. Odstawić do lodówki na 20 minut. Kiełbaski podzielić na pół, by uzyskać sześć porcji, a następnie obrać ze skóry. Ułożyć na brzegu płata mięsa i zwijać szczelnie w rulon, zawijając brzegi do środka. Można płaty mięsa posmarować w środku chrzanem. Panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na małym ogniu na rumiano. Podawać z puree ziemniaczanym i ćwikłą z chrzanem lub sałatką z buraków.

      Zawijamy. Rolady drobiowe  Wielkanocne Smaki - edycja V

      Roladki z kurczaka z białą kiełbasą

      Roladki z kurczaka z białą kiełbasą

      Roladki z kurczaka z białą kiełbasą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Roladki z kurczaka z białą kiełbasą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 30 marca 2015 13:58
  • niedziela, 29 marca 2015
    • Sernik mleczno-migdałowy z masą krówkową

      Na Wielkanoc nie może zabraknąć sernika. Na tę okazję proponuję wersję bardziej kaloryczną, bo od czasu do czasu, zwłaszcza po długim poście, można poszaleć z kaloriami. Więcej sernikowych propozycji na Wielkanoc znajdziecie tutaj   oraz w zakładce Serniki po prawej stronie bloga.

      Sernik mleczno-migdałowy z masą krówkową

      Sernik mleczno-migdałowy z masą krówkową

      Składniki:

      150 g solonych krakersów
      80 g stopionego masła

      Masa serowa:

      1 kg mielonego sera twarogowego na serniki
      1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
      5 jajek
      łyżeczka cukru migdałowego

      Dekoracja:

      1/2 puszki masy krówkowej
      słupki migdałowe
      opakowanie 60 g ciasteczek Daim (Milka Daim Snacks) - można zamienić na połówki Ferrero Rocher

      Krakersy zmielić, dodać masło, wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 23 cm. Schłodzić, by masa stwardniała. Twaróg wymieszać z mlekiem skondensowanym, cukrem migdałowym i rozkłóconymi jajkami. Wyłożyć masę na ciasteczkowy spód i wyrównać powierzchnię. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, a po 1/2 godzinie zmniejszyć temperaturę do 150oC i piec około 45 minut. Środek sernika powinien z wierzchu być ścięty i w środku niezbyt wiotki. W razie potrzeby dopiekać z funkcją termoobiegu w 130oC. Upieczony sernik wyjąć i wystudzić. Na wierzch wyłożyć i równo rozsmarować masę krówkową, posypać słupkami migdałów, wyłożyć ciasteczka i dobrze schłodzić.

      Wielkanocne Wypieki  Wielkanocne Smaki - edycja V

      Sernik mleczno-migdałowy z masą krówkową

      Sernik mleczno-migdałowy z masą krówkową

      Sernik mleczno-migdałowy z masą krówkową

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik mleczno-migdałowy z masą krówkową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 29 marca 2015 20:31
  • sobota, 28 marca 2015
  • piątek, 27 marca 2015
    • Mazurek z dżemem morelowym

      W moim rodzinnym domu nie było tradycji pieczenia i dekorowania mazurków. Dzięki blogowi kulinarnemu w mojej kuchni pojawiły się mazurki. Te z poprzednich lat znajdziecie we wpisie o słodkościach kulinarnych, a dzisiaj pierwszy tegoroczny mazurek w kształcie pisanki - na jasnym kruchym cieście. Udekorowałam go domowym dżemem morelowym oraz cukierkami i żelkami.

      Mazurek z dżemem morelowym

      Składniki na spód:

      150 g zimnego masła
      1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
      60 g cukru pudru
      2 łyżeczki cukru z wanilią
      ok. 200 g mąki pszennej, najlepiej krupczatki
      2 żółtka
      ew. gęsta kwaśna śmietana

      Dekoracja: dżem morelowy - najlepiej domowy, kolorowe cukierki i żelki

      Mąkę przesiać do miski z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka i posiekane masło. Zagnieść jednolite ciasto, w razie potrzeby dodać 1-2 łyżki kwaśnej śmietany, zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.

      Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm i wyciąć z niego kształt pisanki. Można to zrobić za pomocą formy wyciętej z papieru, przyłożonej do ciasta. Z pozostałego ciasta uformować długi cienki wałeczek i przykleić do zewnętrznej krawędzi ciasta.

      Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec około 25 minut w temperaturze 190ºC, do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i wystudzić. Wnętrze mazurka posmarować dżemem i dowolnie udekorować.

      Mazurek z dżemem morelowym

      Wielkanocne Wypieki Wielkanocne Smaki - edycja V

      Mazurek z dżemem morelowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Mazurek z dżemem morelowym”
      Tagi:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 27 marca 2015 13:35
  • czwartek, 26 marca 2015
  • środa, 25 marca 2015
  • wtorek, 24 marca 2015
  • poniedziałek, 23 marca 2015
  • sobota, 21 marca 2015
  • piątek, 20 marca 2015
    • Trufle waniliowe

      Rzadko na moim blogu pojawiają się bajaderki, trufle, czekoladki. A w ramach Waniliowego Weekendu chciałam przygotować coś, co w mojej "domowej cukierni" rzadko się pojawia. Zrobiłam przegląd szafek i oprócz lasek wanilii znalazłam mnóstwo posypek cukrowych oraz białą czekoladę. Nie wiem jakim cudem uchowała się przed moim mężem!

      Trufle waniliowe

      Składniki:

      200 g białej czekolady
      250 g serka mascarpone
      ziarenka wyskrobane z 1 laski wanilii
      do obtoczenia: posypka cukrowa

      Czekoladę połamać na kawałki, roztopić w kąpieli wodnej i nieco przestudzić. Serek mascarpone energicznie wymieszać widelcem, by lekko się napuszył i rozrzedził. Wanilię przeciąć wzdłuż i wyskrobać z niej ziarenka. Do serka dodać wanilię oraz przestudzoną czekoladę i dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się składników.

      Masę umieścić w miseczce, przykryć folią spożywczą, schłodzić w lodówce do czasu, aż z masy będzie można formować trufelki. Uformowane kuleczki obtaczać w posypce cukrowej i umieszczać na małych papilotkach. Schłodzić.

      Waniliowy Weekend VI  Wielkanocne Wypieki

      Trufle waniliowe

      Trufle waniliowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Trufle waniliowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 20 marca 2015 12:05

Kalendarz

Kwiecień 2015

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...