Czerwień i błękit

Czerwień truskawek i błękit migdałów przyprawione garścią fotografii oraz szczyptą myśli...

Wpisy

  • piątek, 24 października 2014
    • Pierogi z dynią, twarogiem i boczkiem

      Pierogi, które smakują jak ruskie, tyle że zamiast ziemniaków użyłam tartej dyni. Dla dodania pikantności, oprócz cebuli, dodałam również podsmażony boczek, dużo soli i pieprzu oraz majeranek. O dziwo, pomimo uprzedzeń do dyni, pierogi zostały zjedzone z apetytem...

      Pierogi z dynią, twarogiem i boczkiem

      Pierogi z dynią, twarogiem i boczkiem

      Nadzienie:
      2 szklanki dyni startej na grubych oczkach
      300 g twarogu
      1 duża cebula (lub 2 małe),
      3-4 plastry wędzonego boczku,
      sól, pieprz, suszony majeranek

      Boczek pokroić w małą kostkę i podsmażyć. Dodać posiekaną cebulę i zeszklić ją na boczku. Dodać startą dynię i nieco wody. Gotować aż dynia zmieni się w puree, a cały płyn odparuje, dodając pod koniec majeranek. Ostudzić.
      Twaróg rozdrobnić widelcem. Dodać ostudzony mus dyniowy z cebulą i boczkiem. Dobrze doprawić do smaku solą i pieprzem.

      Ciasto:

      2 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej
      1 jajko
      2 łyżki oleju
      płaska łyżeczka soli
      niepełne 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody

      Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 2 porcje, każdą rozwałkowywać na grubość 2-3 milimetrów. Wykrawać szklanką lub foremką koła o średnicy 6-7 cm, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu i zlepiać brzegi. Gotować do miękkości w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju na małym ogniu, by ziemniaki nie były surowe. Podawać okraszone z boczkiem usmażonym na łyżeczce klarowanego masła lub podsmażone.

      

      Pierogi z dynią, twarogiem i boczkiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Pierogi z dynią, twarogiem i boczkiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 24 października 2014 07:45
  • środa, 22 października 2014
    • Kapuśniak z dodatkiem puree z dyni

      Mój ulubiony kapuśniak w mocno żółtym, nieco słonecznikowym kolorze.... a to za sprawą puree z dyni, które dodałam pod koniec gotowania. Zyskał dzięki temu również lekko dyniowy aromat i porcję cennych witamin...

      Kapuśniak z dodatkiem puree z dyni

      Składniki:

      kawałek wędzonego boczku - ok 100 g

      250 g kiszonej kapusty

      1 mały seler

      1 duża marchew

      3 ząbki czosnku

      mała cebula

      3 średnie kremowe ziemniaki

      1 szklanka puree z dyni

      1 listek laurowy

      kilka ziaren ziela angielskiego

      łyżeczka kminku

      kilka suszonych grzybów (tym razem pominęłam)

      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)

      4 łyżki posiekanej natki

      Kapustę lekko przepłukać, jeśli jest za kwaśna, włożyć do garnka wraz z kminkiem, zalać 1,5-2 szklankami wody i gotować do miękkości. Boczek pokroić w grubą kostkę, włożyć wraz z listkiem laurowym i zielem do drugiego, nieco większego garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. 20 minut. Selera i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem. Po 10 minutach wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać dyniowe puree, posiekaną natkę i ugotowaną kapustę wraz z pozostałym wywarem. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać sól i pieprz do smaku. Zupę podawać gorącą. 

      

      Kapuśniak z dodatkiem puree z dyni

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Kapuśniak z dodatkiem puree z dyni”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 22 października 2014 14:16
  • poniedziałek, 20 października 2014
    • Sernik z musem z dyni

      W sezonie dyniowym nie może zabraknąć czegoś słodkiego, choć dynię wykorzystuję do raczej wytrawnych potraw. Sernik z dodatkiem musu z dyni powstał, bo byłam bardzo ciekawa jego smaku. Muszę przyznać, że pozytywnie mnie zaskoczył... Jest delikatny, wilgotny, z lekkim aromatem dyni.

      Sernik z musem z dyni

      Sernik z musem z dyni

      Spód:

      250 g ciastek maślanych
      ok 80 g stopionego masła

      Ciastka zmielić w malakserze, wymieszać z masłem i wylepić masą spód tortownicy wyłożonej papierem (25 cm). Dodatkowo spód i boki zabezpieczyć folią aluminiową przed wyciekaniem tłuszczu. Wstawić do lodówki.

      Masa serowa:

      1 kg sera śmietankowego na serniki
      2/3 szklanki cukru (można więcej)
      1 cukier waniliowy (najlepiej z prawdziwą wanilią)
      5 jajek
      1 budyń waniliowy bez cukru
      2 szklanki musu z dyni

      Do dekoracji:

      ½ puszki gotowej masy krówkowej
      tarta biała czekolada lub płatki migdałowe do dekoracji

      Twaróg krótko miksować z cukrem i jajkami, dodać mus z dyni, cukier waniliowy i budyń, dokładnie łącząc składniki, najlepiej na małych obrotach miksera. Wylać masę na ciasteczkowy spód. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC. Po pół godzinie zmniejszyć temperaturę do 160oC i piec jeszcze 45 minut aż wierzch będzie ścięty. Wyłączyć piekarnik, studzić na początku w uchylonym piekarniku, potem na zewnątrz i koniecznie schłodzić kilka godzin w lodówce. W trakcie chłodzenia wyjąć, rozsmarować na wierzchu masę krówkową i ozdobić czekoladą lub płatkami migdałów.

      

      Sernik z musem z dyni

      Sernik z musem z dyni

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z musem z dyni”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 20 października 2014 15:13
  • niedziela, 19 października 2014
  • piątek, 17 października 2014
  • środa, 15 października 2014
    • Zupa kukurydziana z grzankami

      Na chłodniejsze dni polecam zupy z aromatycznymi, rozgrzewającymi przyprawami. Zupy kremowe lubię szczególnie, bo szybko się je przygotowuje. Dotąd w mojej kuchni królowały grzybowe, brokułowe, groszkowe i cukiniowe. Wczoraj ugotowałam pierwszą w tym sezonie dyniową - wyszła rewelacyjna w smaku za sprawą magicznego składnika, ale o tym za jakiś czas.... Dzisiaj jednak chciałabym się z Wami podzielić przepisem na zupę kukurydzianą, którą można przygotować praktycznie przez cały rok, używając mrożonych ziaren kukurydzy. Najlepiej smakuje z ziołowymi grzankami...

      Zupa kukurydziana z grzankami

      Składniki:

      1 opakowanie mrożonej kukurydzy lub ziarenka z 3 ugotowanych kolb
      2 kremowe ziemniaki
      3 ząbki czosnku
      1 mała marchew
      1 mała cebula
      1/2 selera
      3 łyżki posiekanej natki lub koperku
      łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej

      łyżeczka przyprawy curry
      szczypta chili
      sól, świeżo mielony pieprz
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      2 łyżki masła

      Grzanki:

      3-4 kromki chleba (zwykły, tostowy lub żytni)

      po pół łyżeczki ziół włoskich i suszonego czosnku

      Warzyw umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki, umieścić z kukurydzą w dużym garnku. Zalać 1 l zimnej wody i gotować do miękkości. Dodać zioła i przyprawy. Gotować jeszcze kilka minut, następnie zmiksować, wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem, dodać masło, natkę lub koperek, a na końcu chili. 

      Chleb pokroić w drobną kostkę wyłożyć na suchą patelnię i zrumienić, dodając pod koniec suszony czosnek i zioła. Gorącą zupę rozlać do miseczek, wrzucić po 2 łyżki grzanek.

      Rozgrzewające (wege) dania </span></p>
<p><span style=

      Zupa kukurydziana z grzankami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa kukurydziana z grzankami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 15 października 2014 08:59
  • poniedziałek, 13 października 2014
  • czwartek, 09 października 2014
    • Żółte cukinie zapiekane z makaronem, kurczakiem i warzywami

      Kiedy nadchodzi jesień zawsze przychodzi mi ochota na kolorowe faszerowane warzywa... Kiedy na warzywnym stoisku zobaczyłam małe, żółte, okrągłe cukinie od razu wrzuciłam do koszyka z myślą o ich faszerowaniu i zapiekaniu. Choć wolę zieloną, podłużną cukinię, to w tym przypadku te egzemplarze ładnie prezentowały się na talerzu. A farsz. Możecie zrobić dowolny. Ważne by był pikantny...

      Żółte cukinie zapiekane z makaronem, kurczakiem i warzywami

      Żółte cukinie zapiekane z makaronem, kurczakiem i warzywami

      Składniki:

      kilka sztuk młodych cukinii - wykorzystałam żółte okrągłe
      200 g makaronu świderki
      2 filety z kurczaka
      1 cebula
      3-4 ząbki czosnku
      pół szklanki mrożonego groszku
      1 niewielka czerwona papryka
      pół puszki kukurydzy
      2 mięsiste pomidory
      2 łyżki słodkiej papryki
      łyżka ziół do pizzy
      3 łyżki koncentratu pomidorowego
      3 łyżki posiekanej natki pietruszki
      150 g mozzarelli
      olej do smażenia

      Przygotować farsz. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Cebulę pokroić, zeszklić na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w kostkę filety z kurczaka i usmażyć. Dodać szklankę wody, pokrojoną w kostkę paprykę, groszek i kukurydzę. Gotować kilka minut, następnie dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, słodką paprykę i zioła, natkę i koncentrat. Gotować aż sos się nieco zredukuje. Wymieszać z makaronem i 2/3 porcji tartej mozzarelli. Doprawić solą i pieprzem, można również dodać nieco ulubionej przyprawy do kurczaka lub dań meksykańskich.
      Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, a łyżeczką wydrążyć środki z pestkami. Wysmarować w środku i na zewnątrz olejem, delikatnie posolić. Napełniać farszem nieco ponad brzegi. Posypać resztą mozzarelli. Zapiekać przykryte folią i podlane wodą w naczyniu żaroodpornym ok. 40 minut w temperaturze 175oC.

      Smaczna Jesień

      Żółte cukinie zapiekane z makaronem, kurczakiem i warzywami

      Żółte cukinie zapiekane z makaronem, kurczakiem i warzywami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Żółte cukinie zapiekane z makaronem, kurczakiem i warzywami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 09 października 2014 08:25
  • środa, 08 października 2014
  • poniedziałek, 06 października 2014
  • piątek, 03 października 2014
  • środa, 01 października 2014
    • Tradycyjne gołąbki z sosem grzybowym

      Moje ulubione gołąbki to te z sosem pomidorowym, jednak jesień ma tę zaletę, że można zbierać grzyby. Oprócz samej przyjemności ich zbierania jest jeszcze ich niepowtarzalny smak. Część zbiorów zamroziłam, kilka kozaków dodałam do sosu z pieczarkami, przez co nabrał mocy. Sos podałam do tradycyjnych gołąbków.

      Tradycyjne gołąbki z sosem grzybowym 

      Składniki:

      1 duża biała kapusta
      400 g ryżu
      1 kg mielonego mięsa, wieprzowego, np. łopatki
      1 duża cebula
      3-4 ząbki czosnku
      kminek i majeranek
      1 łyżka ziół prowansalskich
      sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

      Sos grzybowy:

      1 duża cebula
      350 g świeżych grzybów (dałam pieczarki i kozaki - pół na pół)
      2 ząbki czosnku
      2 płaskie łyżki mąki
      2/3 szklanki słodkiej śmietany 18-30%
      masło
      olej
      pół pęczka natki pietruszki
      sól i pieprz
      zioła do pizzy - ok. płaskiej łyżeczki

      Do duszenia gołąbków:

      1,5-2 szklanki bulionu

      W kapuście wyciąć głąb, umieścić w dużym garnku z osoloną, ocukrzoną wodą i gotować na małym ogniu. Po kolei ostrożnie zdejmować z kapusty liście za pomocą kuchennych szczypiec. Kiedy ostygną, ściąć ostrym nożem wystające nerwy liści u ich nasady.

      Ryż ugotować al dente w dużej ilości osolonego wrzątku. Odcedzić. Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mielone mięso i usmażyć. Na końcu dodać zmiażdżony czosnek oraz zioła prowansalskie i majeranek z kminkiem. Dodać do ryżu, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i ewentualnie ziołami.

      Brzydsze i mniejsze liście ułożyć na dnie dużego rondla, w którym będą się dusiły gołąbki. Na każdy sparzony liść nałożyć porcję farszu i zwijać dość ciasno od nasady. Zawijać również brzegi liścia do środka i tak przygotowane gołąbki układać ciasno w naczyniu jeden obok drugiego. Zalać gorącym bulionem. Przykryć szczelnie pokrywką. Dusić na małym ogniu około 40 minut. Podawać polane z sosem grzybowym. Zanim polejemy gołąbki sosem, możemy jeszcze gołąbki lekko zrumienić na patelni z niewielką ilością masła – są o wiele smaczniejsze.

      W czasie duszenia gołąbków przygotować sos. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i 2 łyżki oleju. Wrzucić oczyszczone i pokrojone grzyby i obsmażyć. Zalać 1,5-2 szklanek bulionu (może być grzybowy) i dusić około 20 minut. Śmietankę wymieszać z mąką. Wlać do wywaru z grzybami. Dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem. 

       Grzyby

      Tradycyjne gołąbki z sosem grzybowym

      Tradycyjne gołąbki z sosem grzybowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Tradycyjne gołąbki z sosem grzybowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 01 października 2014 07:46
  • niedziela, 28 września 2014
    • Ciasto z ricottą, migdałami i figami

      Ciasto powstało z inspiracji wypieku Aleksandry, która pokusiła się o modyfikację ciasta Doroty Świątkowskiej. Od siebie dodałam otręby śliwkowe, część cukru białego zamieniłam na brązowy, a do ciasta włożyłam połówki fig. I to jest już zupełnie inne ciasto...

      Ciasto z ricottą, migdałami i figami
      Ciasto z ricottą, migdałami i figami

      Składniki: (tortownica o średnicy 22 cm)
      4 jajka (białka i żółtka osobno)
      150 g mielonych migdałów ze skórką
      120 g mielonych otrębów śliwkowych
      100 g cukru
      80 g białego cukru
      120 g masła miękkiego
      60 g płatków migdałowych
      250 g ricotty
      50 g kwaśnej śmietany
      1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
      5 fig, umytych  i przekrojonych na pół
      50 g płatków migdałowych
      cukier puder do posypania

      Masło, śmietanę, ricottę i jaja wyjąć z lodówki 2 godziny wcześniej.Do miski wsypać brązowy cukier i dodać do niego miękkie masło. Miksować do momentu uzyskania puszystej masy. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku, dokładnie miksując. Następnie dodawać na przemian mielone migdały połączone z mielonymi płatkami owsianymi i proszkiem do pieczenia oraz ricottę i kwaśną śmietanę. Miksować do momentu połączenia się wszystkich składników. W osobnej misce ubić białka na sztywno (można dodać szczyptę soli), a następnie dodajemy po łyżce białego cukru, miksując po każdym dodaniu. Białka dodać do ciasta, delikatnie mieszając łyżką, aby piana nie opadła. Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy, gdzie dno wyłożone jest papierem do pieczenia, a boki wysmarowane masłem. Na brzegu wcisnąć połówki fig skórką do dołu. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175oC i piec 50-60 minut - do suchego patyczka. Posypać cukrem pudrem bezpośrednio przed podaniem.

      Ciasto z ricottą, migdałami i figami

      Ciasto z ricottą, migdałami i figami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (21) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z ricottą, migdałami i figami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 28 września 2014 08:59
  • piątek, 26 września 2014
  • środa, 24 września 2014
  • poniedziałek, 22 września 2014
    • Szarlotka z budyniem i owocami

      Moja propozycja szarlotki w wersji na bogato. Jabłka z cynamonem w towarzystwie budyniu i innych owców. Powstała na rodzinne przyjęcie. Dodałam morele z puszki, bo zostały mi z innego wypieku. Ciasto nabrało zupełnie innego wymiaru...

      Szarlotka z budyniem i owocami

      Składniki na ciasto:
      1,5 szklanki mąki pszennej, najlepiej krupczatki
      150 g masła, zimnego
      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      3 łyżki cukru pudru
      2 żółtka
      ew. kwaśna śmietana, gdyby ciasto było za suche

      Masa budyniowa i jabłkowa:
      3 budynie waniliowe z cukrem
      2 łyżeczki cukru z wanilią
      1 słoik prażonych jabłek
      łyżka cynamonu
      garść suszonych wiśni, żurawiny lub rodzynek
      kilka moreli z puszki lub brzoskwini

      Kruszonka:

      100 g masła, stopionego i ostudzonego
      pół szklanki jasnego brązowego cukru
      1 szklanka mąki mąki
      1 łyżka cynamonu

      Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki kwaśnej śmietany. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki by nieco stwardniało.

      Składniki kruszonki połączyć i włożyć do lodówki, by dało się ją rozetrzeć w palcach.

      Budynie ugotować jak w przepisie na opakowaniu, ale w 1 litrze mleka.

      Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto i wylepić nią dno prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać spód widelcem, wyłożyć ciepły budyń, a na niego wyłożyć jabłka, cynamon, suszone owoce i pokrojone w kostkę morele (brzoskwinie). Posypać równomiernie kruszonką - rozetrzeć palcami nad ciastem. Piec około 55-60 minut  w 180oC na środkowej półce piekarnika. Wyjąć, ostudzić, by ciasto dało się kroić.

      Jabłko z cynamonem 2014  Jabłka wolności  Ciasta bez miksera

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (20) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka z budyniem i owocami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 września 2014 12:20
  • sobota, 20 września 2014
  • czwartek, 18 września 2014
    • Leczo

      Zaletą tego leczo jest to, że mięsa i cebuli nie smażyłam, tylko gotowałam. Ponadto nie dodałam mąki. Leczo jest lekkie jak zupa, za to nic nie traci na smaku...

      Leczo

      Składniki:

      300 g kiełbasy (użyłam małych kiełbasek śląskich, ale mogą być frankfurterki)
      150 g cienkich kabanosów
      3-4 kg bardzo dojrzałe pomidory (najlepiej malinowe)
      2 małe cukinia
      1 duża cebula
      3 czerwone papryki (dowolnego koloru)
      3 ząbki czosnku
      4 szklanki bulionu warzywnego lub wołowego, ostudzionego
      pół pęczka natki pietruszki
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      cukier, sól i pieprz do smaku
      1/2 łyżeczki kminku
      2 łyżeczki słodkiej papryki
      2 łyżki ostrego Ajvaru

      Kiełbaski i kabanosy pokroić na 1-2 cm kawałki, a cebulę obrać i posiekać w kostkę. Zalać  bulionem i zagotować. Z papryk usunąć środki i pokroić w kostkę. Dodać do wywaru. Cukinię pokroić w kostkę. Również dodać do wywaru z kiełbasą i gotować do miękkości. Pomidory zalać wrzątkiem, odczekać 10 minut i zdjąć skórę i pokroić w grubą kostkę. Dodać do Połączyć rozgotowanymi pomidorami i śliwkami, dodać posiekaną natkę i przyprawy. Na końcu dodać Ajvar i koncentrat pomidorowy. W razie potrzeby przyprawić pieprzem, solą i cukrem (gdyby leczo było za kwaśne). Podawać gorące z pieczywem, kaszą lub ryżem, wierzch udekorować natką. Poza sezonem można użyć pomidorów w puszce oraz wędzonych śliwek, a patisony zastąpić cukinią, która praktycznie przez cały rok dostępna jest w sklepach.

      Pora na pomidora!   Paprykujemy 5

      Leczo

      Leczo

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Leczo”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 18 września 2014 19:55
  • wtorek, 16 września 2014
  • sobota, 13 września 2014
  • środa, 10 września 2014
    • Zapiekanka ziemniaczana z warzywami w sosie serowym

      Danie bardzo proste, bezmięsne, z serowym aromatem...

      Zapiekanka ziemniaczana z warzywami w sosie serowym

      Składniki:

      800 g małych młodych ziemniaków
      gałązka pomidorków śliwkowych lub koktajlowych
      1 młoda cukinia
      1 brokuł
      2 ząbki czosnku, drobno posiekane
      suszone zioła do pizzy
      przyprawa warzywna do zup (używam bez glutaminianu sodu)
      oliwa do smażenia
      sól i pieprz do smaku

      Sos:

      2 łyżki masła
      2 łyżki mąki
      1 szklanka wody
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      100 g sera Lazur lub innego z niebieską pleśnią
      1 duża łyżka wyrazistego sera topionego
      zioła do pizzy
      sól i pieprz
      2 posiekane gałązki natki pietruszki

      oraz 150 g sera żółtego do zapieczenia

      Ziemniaki namoczyć, obrać ze skórki (np. za pomocą łyżeczki), pokroić w grube plastry, ugotować do miękkości w osolonej wodzie (nie mogą być jednak rozpadające się). Odcedzić. Brokuła podzielić na różyczki i zblanszować we wrzątku z dodatkiem cukru i soli. Odcedzić. Cukinię pokroić w plastry, posypać przyprawą warzywną i ziołami do pizzy. Następnie obsmażyć z obu stron na oliwie (lub oleju rzepakowym). W naczyniu do zapiekania lub blasze wyłożonej pergaminem ułożyć ziemniaki, całe pomidorki, plastry cukinii, różyczki brokuła i posiekany czosnek.

      Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wkruszyć ser pleśniowy, dodać ser topiony i dobrze rozprowadzić w płynie. Wlać słodką śmietankę, dodać natkę pietruszki, zioła, sól i pieprz i po zagotowaniu wyłączyć.

      Składniki zapiekanki zalać sosem i delikatnie przemieszać. Piec ok 1/2 godziny. 10 minut przed końcem pieczenia posypać wierzch tartym serem. Podawać posypane świeżą natką pietruszki.

      Warzywa psiankowate 2014  Pora na pomidora!

      Zapiekanka ziemniaczana z warzywami w sosie serowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekanka ziemniaczana z warzywami w sosie serowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 10 września 2014 20:45
  • wtorek, 09 września 2014
    • Szarlotka z aromatem cynamonu i wanilii

      Żadne ciasto nie znika w moim domu tak szybko jak szarlotka. Więc kiedy zostałam obdarowana jabłkami, od razu pomyślałam o upieczeniu tego tradycyjnego ciasta. Mimo że odmiana jabłek nadawała się raczej do bezpośredniego spożycia, musiałam szybko poddać je obróbce termicznej, co rodzinka przyjęła z wielkim entuzjazmem.

      Szarlotka z aromatem cynamonu i wanilii

      Ciasto:

      200 g zimnego masła
      3 żółtka
      1 jajko
      2-3 łyżki śmietany
      2,5 szklanki mąki, najlepiej krupczatki
      ½ szklanki cukru pudru
      2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

      Nadzienie:

      1,5 kg jabłek, a najlepiej 2 kg
      2-3 łyżeczki cynamonu
      2 łyżeczki cukru z wanilią
      ½ szklanki brązowego cukru

      Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Podzielić na 2 części. Jedną zawinąć w folię spożywczą, zamrozić (na min. godzinę), większą owinąć w folię i schłodzić w lodówce na pół godziny, by odpoczęło.

      W tym czasie obrać jabłka, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w ósemki, a następnie w plastry.

      Blachę (górne wymiary to: 30 x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

      Ciasto schłodzone w lodówce rozwałkować, podsypując mąką, wylepić dno blachy. Poukładać jabłka, posypać cynamonem i cukrem z wanilią.

      Na jabłka zetrzeć równomiernie zamrożone ciasto, posypać brązowym cukrem i piec około 1 godziny w temperaturze 180oC.

      Jabłka wolności  Ciasta bez miksera

      Szarlotka z aromatem cynamonu i wanilii

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka z aromatem cynamonu i wanilii”
      Tagi:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 09 września 2014 12:51
  • niedziela, 07 września 2014
    • Leczo z fasolką szparagową Mamut

      Czyli zupa na bogato lub obiad z jednego garnka...

      Leczo z fasolką szparagową Mamut

      Składniki:

      1/2  kg bardzo dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowych)
      1 laska kiełbasy myśliwskiej
      300 g pieczonego lub gotowanego schabu
      300 g fasoli szparagowej mamut
      2 małe cukinie
      2 cebule
      2 papryki (dowolnego koloru)
      2 ząbki czosnku
      3 szklanki bulionu (najlepiej z mięsa, może być z kostki)
      1/2 pęczka natki pietruszki
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      cukier, sól i pieprz
      po łyżeczce kminku i ziół do pizzy
      3 łyżeczki słodkiej papryki

      Kiełbasę i schab pokroić w kostkę. Z papryk również usunąć środki. Fasolkę umyć, odciąć końcówki i każdą przekroić na 2-3 części. Paprykę, cukinię i obraną cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Warzywa zalać wywarem, dodać kiełbasę oraz schab i gotować do miękkości. Pomidory zalać wrzątkiem, odczekać 10 minut i zdjąć skórę. Pokroić w kostkę, dodać do warzyw razem z posiekaną natką, ziołami i kminkiem. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy, słodką paprykę i zabielić słodką śmietanką. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, gdyby sos okazał się za kwaśny. Podawać jako zupę - najlepiej z pieczywem.

      Leczo

      Warzywa psiankowate 2014  Pora na pomidora!  Paprykujemy 5

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Leczo z fasolką szparagową Mamut”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 07 września 2014 18:12
  • piątek, 05 września 2014
    • Pierogi z surowych ziemniaków z borowikami

      Serdecznie Wam dziękuję za troskę.Powoli schodzi ze mnie zła energia. Powoli wracam do siebie takiej, jaką chciałabym być, pełną pasji, energii, radości... 

      W podkarpackich lasach grzybów jest dużo, ale niestety większość robaczywych. W ubiegłą sobotę chłopaki zostawili mnie w lesie i pojechali na rajd samochodów terenowych. O dziwo nie zgubiłam się, choć weszłam w ciemny, niski las, nie tam gdzie wszyscy grzybiarze. Za kołnierzem miałam kilogram igliwia, a po drodze zgubiłam parasol. Jednak grzybów nazbierałam sporo i sporo też musiałam odrzucić. Te, które zostały, wylądowały w sosie.

      Jutro też jadę, choćby po to, by nacieszyć się widokiem wybarwiających się liści, krzewinek wrzosów, zapachu igliwia i smaku jeżyn... Naładować akumulatory na kolejny pracowity, szalony tydzień...

      Na początek weekendu chcę Wam pokazać, do czego można wykorzystać leśne grzyby. Z pierwszych tegorocznych zbiorów przygotowałam rarytas dla miłośników pierogów i polskiej kuchni, a mianowicie pierogi z surowymi ziemniakami smażonymi z cebulą i borowikami. Polecam gorąco...

      Ciasto:

      3 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej
      1 jajko
      3 łyżki oleju
      łyżeczka soli
      2/3 szklanki bardzo ciepłej wody

      Nadzienie:

      1 kg mączystych ziemniaków
      250 g świeżych borowików lub podgrzybków
      2 średnie cebule
      sól i pieprz do smaku
      ziarna kminku - ok 1 łyżeczki
      masło klarowane do smażenia lub olej
      1 szklanka mleka
      chudy boczek i masło klarowane do okraszenia

      Ziemniaki zetrzeć na tarce jak na placki, osączyć na sitku. Wyłożyć na szeroką i głęboką patelnię. Posolić i przyprawić obficie pieprzem oraz odrobiną kminku, dusić do miękkości. Dolewać co jakiś czas mleko, by zgubić nieco smak surowych ziemniaków. Odparować płyn, ostudzić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce klarowanego masła. Grzyby oczyścić i pokroić w kostkę, dodać do cebuli po 2-3 minutach  i smażyć aż cebula zmięknie a z grzybów wyparuje większość płynu. Zdjąć z ognia. Dodać do uduszonych ziemniaków.
      Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 4 porcje, każdą rozwałkowywać na grubość 2 milimetrów. Wykrawać szklanką lub foremką koła o średnicy 6-7 cm, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu i zlepiać brzegi. Gotować do miękkości w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju na małym ogniu, by ziemniaki nie były surowe. Podawać okraszone z boczkiem usmażonym na łyżeczce klarowanego masła lub podsmażone.

        Grzyby  Warzywa psiankowate 2014

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Pierogi z surowych ziemniaków z borowikami”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 05 września 2014 10:59
  • środa, 03 września 2014
    • Mizeria z fetą i winegretem

      Mało mnie ostatnio na blogu… ale czasem codzienność przytłacza tak, że na przyjemne rzeczy brakuje czasu, a przede wszystkim ochoty. Mam nadzieję, że wkrótce to wszystko ogarnę i powróci euforia gotowania i zapał do blogowania.

      A dzisiaj przepis na mizerię z fetą i lekkim sosie winegret. Pasuje właściwie do każdego obiadu, który przewiduje podanie surówki…

      Mizeria z fetą i winegretem

      Składniki:

      2 długie ogórki szklarniowe
      2/3 kostki fety
      3-4 gałązki koperku
      
      mały słoiczek oliwek bez nadzienia

      Sos:

      1/3 szklanki zimnej wody
      sok z połówki cytryny lub 3-4 łyżki białego octu winnego

      kilka łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego
      sól, pieprz i cukier puder do smaku
      1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek lub ziół do pizzy

      Ogórki umyć, obrać, zetrzeć na tarce do mizerii lub pokroić w cienkie plastry. Koperek drobno posiekać. Oliwki odsączyć z zalewy. Wszystko umieścić w misce lub salaterce. Składniki sosu połączyć ze sobą. Polać sosem i wymieszać, następnie wkruszyć fetę i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Od razu podawać. 

      Mizeria z fetą i winegretem

      Mizeria z fetą i winegretem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Mizeria z fetą i winegretem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 03 września 2014 12:07

Kalendarz

Październik 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Zakładki

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...