Czerwień i błękit

Czerwień truskawek i błękit migdałów przyprawione garścią fotografii oraz szczyptą myśli...

Wpisy

  • piątek, 29 maja 2015
    • Kremowa zupa z kalarepy i szparagów

      Szparagowy sezon jeszcze trwa. Najczęściej szparagi i najczęściej zielone u nas lądują w zupie. Zastanawiałam się czy nie braknie mi pomysłów na kremowe zupy ze szparagami... i okazuje się, że trudno wyczerpać pomysły na szparagowe zupy, bo sezon na te warzywa trwa dość krótko. Dzisiaj szparagi w duecie z kalarepą - warzywem, które moi synowie uwielbiają.

      Kremowa zupa z kalarepy i szparagów

      Składniki:

      1 pęczek zielonych szparagów
      1 duża kalarepa
      1 mały seler lub 3 łodygi naciowego
      kawałek pora
      3 ząbki czosnku
      2 litry dowolnego bulionu
      1 łyżka masła
      ½ szklanki słodkiej śmietanki
      1 łyżka włoskich ziół
      szczypta gałki muszkatołowej
      po pół pęczka świeżej natki pietruszki i koperku
      sól i pieprz

      Szparagi, selera, kalarepę i pora umyć. Odciąć szparagom zdrewniałe końcówki, kalarepę obrać, odciąć włókniste części i razem z selerem pokroić w duże kawałki. Czosnek obrać. Wszystkie warzywa wraz z koperkiem i pietruszką umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. Po kilku minutach można wyjąć szparagi i odciąć im główki, wykorzystując do sałatki lub dodać do zupy już po jej zmiksowaniu. Następnie warzywa wraz z wywarem zmiksować. Dodać zioła, mało, śmietankę, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z grzankami.

      Szparagowe<3Love   Nowalijki w kuchni

      Kremowa zupa z kalarepy i szparagów
      

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 29 maja 2015 20:59
  • środa, 27 maja 2015
  • poniedziałek, 25 maja 2015
    • Ciasto bananowe z truskawkami i mango

      Ciasto na rozpoczęcie sezonu truskawkowego. W towarzystwie mango i bananów... Moje dzieci zajadły ciasto aż miło, z pewnością będzie powtórka :)

      Ciasto bananowe z truskawkami i mango

      Ciasto bananowe z truskawkami i mango

      Składniki:

      2 i 1/2 szklanki mąki pszennej

      1 szklanka cukru (w tym cukier z wanilią – ok. 3 łyżeczki)

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      1 płaska łyżeczka sody

      4 jajka

      200 g kwaśnej śmietany

      2 duże rozgniecione widelcem bardzo dojrzałe banany

      120 g masła, stopionego

      ok. 250 g świeżych truskawek, umytych, odszypulkowanych i przepołowionych na pół

      1 niewielki owoc mango, obrany i pokrojony w grubą kostkę (dałam pół)

      Wszystkie składniki wyjąć z lodówki na 2 godziny przed przygotowaniem.

      Masło stopić, ostudzić, ale nie musi być zupełnie zimne. Banany obrać, rozgnieść widelcem na papkę. Śmietanę zmiksować z jajkami,  cukrem, cukrem waniliowym i musem z bananów. Wlać masło. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Suchą mieszankę wsypywać porcjami do masy, ucierając na małych obrotach miksera. Ciasto wyłożyć do dużej kwadratowej tortownicy lub średniej prostokątnej blachy (25 x 30 cm), na wierzch wyłożyć owoce. Piec około 50-60 minut w temperaturze 180oC do suchego patyczka. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.

      Milion Smaków Truskawek - druga edycja  Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2015  Wiosenne słodkości!
      

      Ciasto bananowe z truskawkami i mango

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto bananowe z truskawkami i mango”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 25 maja 2015 10:26
  • sobota, 23 maja 2015
  • piątek, 22 maja 2015
  • czwartek, 21 maja 2015
    • Sałatka ziemniaczana z boczkiem

      Sałatka ziemniaczana z dodatkiem boczku, jajek, w towarzystwie pikantnych porów i korniszonów. Można podać ją do grillowanych mięs, ryb czy warzyw.

      Sałatka ziemniaczana z boczkiem

      Składniki:

      4-5 kremowych ziemniaków jednakowej wielkości
      4 jajka
      150 g parzonego boczku (w kawałku)
      kilka korniszonów
      1 por (jasna część)
      mały kubek jogurtu naturalnego
      1-2 łyżki majonezu
      2 łyżeczki musztardy
      1 łyżeczka majeranku
      sól i świeżo mielony pieprz
      pół pęczka koperku
      1 łyżka soku z cytryny

      Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, wyjąć i ostudzić. Następnie obrać i pokroić w dość grubą kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Pory oczyścić, umyć, osuszyć, pociąć w cienkie półplasterki, zalać osolonym wrzątkiem i odstawić na 5 minut, by zmiękły. Po tym czasie odcedzić i ostudzić. Korniszony pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać, połączyć ze śmietaną, majonezem,  musztardą, posiekanym koperkiem, doprawiając do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na minimum 30 minut, aby sałatka się przegryzła. Podawać do grillowanych mięs lub ryb.

      Sałatki na grilla  Danie pachnące ziołami - wiosna 2015

      Sałatka ziemniaczana z boczkiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka ziemniaczana z boczkiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 21 maja 2015 14:48
  • środa, 20 maja 2015
  • wtorek, 19 maja 2015
    • Zupa szpinakowo-rzodkiewkowa

      Moja propozycja na zdrowy wiosenny obiad. Bazą zupy są liście szpinaku i rzodkiewki. Zupę doprawiłam aromatycznymi przyprawami, czosnkiem i zieleniną i podałam z pikantnymi grzankami.

      Zupa szpinakowo-rzodkiewkowa

      Składniki:

      duża garść liści rzodkiewki
      1 woreczek mrożonego szpinaku (może być puree) lub 150 g świeżych liści
      1 mały seler lub 3 łodygi naciowego
      kawałek pora
      3 ząbki czosnku
      2 litry bulionu warzywnego
      1 łyżka masła (lub 2 łyżki oleju rzepakowego)
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      1 łyżka włoskich ziół
      po pół pęczka natki pietruszki i koperku
      sól i pieprz

      Pikantne grzanki paprykowe:

      3-4 kromki chleba (pełnoziarnisty, tostowy lub żytni)
      po szczypcie ziół włoskich, suszonego czosnku, słodkiej i ostrej papryki

      Liście rzodkiewki (również szpinaku, jeśli używamy świeżego), selera i pora umyć. Selera obrać (jeśli używamy bulwy) i pokroić na kawałki. Czosnek obrać. Wszystkie warzywa razem z zamrożonym szpinakiem i zieleniną umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. Zupę zmiksować. Dodać zioła, masło, śmietankę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

      Chleb pokroić w drobną kostkę wyłożyć na suchą patelnię i zrumienić, dodając pod koniec suszony czosnek, oba rodzaje papryk i zioła. Gorącą zupę przelać do miseczek, wrzucić po 2 łyżki grzanek i od razu podawać.

      "Czas na szpinak 5!"  Nowalijki w kuchni

      Zupa szpinakowo-rzodkiewkowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa szpinakowo-rzodkiewkowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 19 maja 2015 14:18
  • poniedziałek, 18 maja 2015
  • niedziela, 17 maja 2015
    • Limonkowe risotto z brązowego ryżu z selerem naciowym

      Kiedy na sklepowej półce zobaczyłam brązowy okrągły ryż, od razu pomyślałam o risotto. Idealnie pasuje ono do kurczaka w każdym wydaniu. Nawet jeśli są to kotlety w panierce, choć nie do końca zwykłej (o tym w kolejnym wpisie). Ryż nie jest tak kleisty jak arborio, znacznie dłużej od niego mięknie i nie wygląda na talerzu tak atrakcyjnie jak ryż biały. Jednak jest zdrowszy i na dłużej zaspokaja apetyt. Dodałam mu cytrusowego smaku dzięki limonce i okrasiłam aromatem czosnku i selera naciowego.

      Limonkowe risotto z brązowego ryżu z selerem naciowym

      Limonkowe risotto z brązowego ryżu

      Składniki:

      1 szklanka brązowego okrągłego ryżu (np. Radix-bis)

      1 duża łyżka masła i łyżka oleju lub oliwy

      2 szklanki bulionu warzywnego

      1/2 szklanki białego wina

      1 mała cebula

      1 ząbek czosnku

      2-3 łodygi selera naciowego

      skórka starta z limonki i sok z połówki tego owocu

      sól i pieprz do smaku

      W garnku z grubym lub najlepiej teflonowym dnem rozgrzać olej, dodać obraną, pokrojoną cebulę i smażyć na małym ogniu 2 minuty. Po tym czasie dodać obrany i zmiażdżony czosnek, mieszając. Po minucie wsypać suchy ryż, chwilę smażyć, ciągle mieszając. Wlać wino i gotować do całkowitego odparowania płynu. Wlać gorący bulion. Gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki (gotuje się znacznie dłużej niż biały arborio). W połowie gotowania dodać umyty i pokrojony w paseczki seler naciowy. Pod koniec zetrzeć skórkę z limonki i dodać wraz z sokiem do ryżu. Przyprawić do smaku solą  i pieprzem. Po ugotowaniu przykryć ryż, by jeszcze napęczniał. Podawać do mięs lub jako samodzielne danie.

      Limonkowe risotto z brązowego ryżu z selerem naciowym

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Limonkowe risotto z brązowego ryżu z selerem naciowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 17 maja 2015 20:23
  • piątek, 15 maja 2015
    • Kolorowy sernik na zimno z owocami

      Sernik przygotowałam dla mojego syna Juliana w dniu siódmych urodzin. Ponieważ w tym terminie nie było możliwości zorganizowania przyjęcia dla dziadków, wujostwa i kuzynów, drugi tort z kolejną "siódemką" podany był na przyjęciu w ubiegłą niedzielę. Wkrótce i on pojawi się na blogu... A tymczasem przepis na kolorowy sernik na zimno, który podpatrzyłam nieco u Joli, ale proporcje i składniki znacznie zmodyfikowałam... Przyznam, że tego rodzaju ciasta są dość pracochłonne, ale czego nie robi się z miłości :) rzecz jasna do potomka...

      Kolorowy sernik na zimno z owocami

      Kolorowy sernik na zimno z owocami

      Składniki:

      1 kg sera dwukrotnie zmielonego (użyłam President)
      330 ml śmietanki kremówki 30%
      2/3 szklanki cukru pudru (lub do smaku)
      3 łyżki żelatyny
      1 szklanka mleka
      4 galaretki w różnych kolorach
      250 g ciasteczek maślanych
      ok. 80 g masła
      owoce do dekoracji – u mnie brzoskwinie z syropu i truskawki

      Ciasteczka zmielić w malakserze, masło stopić. Do ciastek dodać roztopione masło, wymieszać. Tortownicę (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać. Włożyć do lodówki do czasu przygotowania masy serowej.

      Galaretki rozpuścić według wskazówek na opakowaniu (w ok. 20 minutowych odstępach czasu). Odstawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia. Żelatynę namoczyć w mleku, a następnie podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia i również pozostawić do wystygnięcia.

      Kremówkę ubić, dodając pod koniec cukier puder. Twaróg zmiksować na małych obrotach z ubitą śmietaną i dalej miksować, dodając powoli rozpuszczoną żelatynę. Dobrze połączyć z masą twarogowo-śmietanową. Masę podzielić na 4 części.

      Do pierwszej części sera dodać 1/4 stopionej żelatyny, ubić mikserem i wyłożyć na ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki do stężenia. Na ser wylać pierwszą kolorową galaretkę, wstawić do lodówki do stężenia. Ponownie wylać 1/4 sera ubitego z 1/4 rozpuszczonej żelatyny i wstawić do lodówki. Gdyby masa z żelatyną zbyt mocno tężała, należy delikatnie ją podgrzać do rozpuszczenia. Kolejne warstwy to: kolorowa galaretka, ser żelatyną, kolorowa galaretka, masa serowa z żelatyną i ostatnia galaretka.

      Ważne jest, aby przed wylaniem kolejnej warstwy poprzednia dobrze stężała.

      Kolorowy sernik na zimno z owocami

      Kolorowy sernik na zimno z owocami

      Kolorowy sernik na zimno z owocami

       fabryka sernika  Wiosenne słodkości!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Kolorowy sernik na zimno z owocami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 15 maja 2015 14:06
  • czwartek, 14 maja 2015
    • Marchewka z groszkiem

      Marchewka z groszkiem cieszy się w moich domu większym powodzeniem niż sama marchewka na gęsto. Preferuję jej szybką wersję i kupuję mrożone opakowanie marchewki z groszkiem, bo zazwyczaj ten dodatek do mięs wybieram wówczas, gdy nie mam czasu na przygotowywanie surówki lub pomysłu na nią. Przecież czasem trzeba sobie ułatwiać życie...

      Marchewka z groszkiem

      Składniki:

      1 opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem
      1 łyżka mąki
      przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu - ok. 1 płaskiej łyżeczki
      cukier do smaku
      ok. 1 łyżki kopiatej mąki
      1 łyżka masła

      Mrożoną marchew z groszkiem umieścić w rondelku, zalać taką ilością wrzątku, by przykryć warzywa. Dodać przyprawę warzywną i dusić pod pokrywą do miękkości. Dodać masło i cukier do smaku, ew. dosolić. Mieszać łyżką, wsypując powoli mąkę przez małe sitko, bezpośrednio na warzywa. Gotować jeszcze minutę i zdjąć z ognia. Podawać do dań z mięsa lub ryby.

      Marchewkowy zawrót głowy

      Marchewka z groszkiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Marchewka z groszkiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 14 maja 2015 11:39
  • środa, 13 maja 2015
    • Sernik z białą czekoladą i truskawkami (na zimno)

      Sernik przygotowałam na przyjęcie urodzinowe młodszego syna, które odbyło się w ubiegłą niedzielę. Ciasto jest lekkie w smaku, ekspresowe w wykonaniu a czerwień truskawek kontrastuje z bielą masy serowej. Osiągnęłam niezamierzony efekt kolorystyczny w dniu wyborów prezydenckich :)

      Sernik z białą czekoladą i truskawkami

      Składniki:

      300 g ciastek owsianych
      100 g stopionego masła
      800 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (użyłam Piątnicy)
      200 g białej czekolady
      1/2-2/3 szklanki cukru pudru
      500 ml śmietany kremówki (min. 30%)
      2,5 łyżki żelatyny
      2/3 szklanki mleka
      świeże truskawki, przekrojne na pół
      gorzka czekolada do dekoracji

      Twaróg wyjąć z lodówki 2 godziny przed przygotowaniem sernika. Ciasteczka zmielić w malakserze, masło stopić. Do ciastek dodać roztopione masło, wymieszać. Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać. Włożyć do lodówki do czasu przygotowania masy serowej.

      Żelatynę zalać mlekiem i podgrzewając na małym ogniu lub mikrofalówce do rozpuszczenia. Czekoladę połamać na kawałki, dodać do gorącej żelatyny i rozpuścić, mieszając. Masę przestudzić, ale może zostać lekko ciepła. Kremówkę ubić, dodając pod koniec cukier puder. Twaróg zmiksować na małych obrotach z ubitą śmietaną i dalej miksować, dodając powoli żelatynę z czekoladą. Dobrze połączyć z masą twarogowo-śmietanową. Przelać na ciasteczkowy spód, a kiedy zacznie tężeć, można na wierzchu wykonać ozdobne rowki (szpatułką lub widelcem). Włożyć do lodówki do stężenia, na całą noc.

      Przed podaniem udekorować truskawkami i startą czekoladą.

      fabryka sernika  Wiosenne słodkości!

      Sernik z białą czekoladą i truskawkami (na zimno)

      Sernik z białą czekoladą i truskawkami (na zimno)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z białą czekoladą i truskawkami (na zimno)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 13 maja 2015 09:23
  • wtorek, 12 maja 2015
    • Pikantne żeberka

      Pogoda sprzyja grillowaniu. Dzisiaj przepis na żeberka w pikantnej marynacie, które ja, ze względu na brak własnego ogrodu upiekłam w rękawie. jednak mięso zamarynowane dzień wcześniej będzie idealne do upieczenia go na ruszcie "pod chmurką".

      Pikantne żeberka

      Pikantne żeberka

      Składniki:

      1,2 kg żeberek ekstra mięsnych

      Marynata:

      1/2 szklanki łagodnego keczupu
      3-4 sosu balsamicznego (ew. octu balsamicznego)
      1 łyżka koncentratu pomidorowego
      2 łyżki płynnego miodu
      1 łyżka ostrej musztardy

      4 łyżki sosu sojowego
      1 łyżka sosu Worcester

      2 rozgniecione ząbki czosnku
      słodka papryka w proszku
      pół łyżeczki ziół prowansalskich
      szczypta ostrej papryki
      szczypta ziaren kminku

      sól i pieprz

      Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Żeberka umyć, podzielić na kawałki, osuszyć. Maczać poszczególne części mięsa w marynacie, umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie zamknąć, usuwając nadmiar powietrza. Włożyć do lodówki na 2 godziny. Można również przygotować mięso dzień wcześniej, by marynowało się przez noc. Następnie włożyć do piekarnika i piec do miękkości (70-80 minut) w temperaturze 170oC z termoobiegiem. Na griilu pieczemy na specjalnych tackach, polewając pozostałą marynatą.

      Kuchnia Ameryki Północnej 2015

      Pikantne żeberka 

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Pikantne żeberka ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 12 maja 2015 10:51
  • niedziela, 10 maja 2015
    • Odwrócone ciasto z rabarbarem

      Przepis na to pyszne ciasto znalazłam u Izy. Obowiązkowe w sezonie rabarbarowym.

      Odwrócone ciasto z rabarbarem

      Odwrócone ciasto z rabarbarem

      Ciasto:

      110 g masła
      2 duże jajka
      1 szklanka drobnego cukru
      1,5 szklanki mąki pszennej
      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      starta skórka z jednej cytryny
      2 łyżka soku z cytryny
      1 szklanka kwaśnej śmietany 18%

      Dodatkowo:

      500 g rabarbaru, pokrojonego na kawałki
      3/4 szklanki cukru
      50 g masła do wyłożenia dna

      Rabarbaru nie potrzeba obierać. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      Ucieramy masło z cukrem na lekką i puszystą masę. Dodajemy skórkę i sok z cytryny. Następnie wbijamy po jednym jajku, miksując. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy na zmianę ze śmietaną, miksując tylko do połączenia się składników.

      Rabarbar wymieszać z cukrem, odstawić na 2 minuty, po czym ponownie wymieszać.

      Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Boki formy zabezpieczyć folią aluminiową przed wyciekaniem tłuszczu.

      50g masła pokroić na kawałki i rozłożyć na dnie tortownicy. Następnie wyłożyć rabarbar z cukrem, a potem wyłożyć ciasto. Piec w temp. 180ºC przez około 60 minut, lub do tzw. suchego patyczka.

      Po upieczeniu ciasto wyjąć, przestudzić w formie. Następnie nożem oddzielić brzegi ciasta od tortownicy. Szybkim ruchem odwrócić ciasto spodem do góry i umieścić na paterze, by rabarbar na górze.

      Rabarbarowa rewolucja  Wiosenne słodkości!

      Odwrócone ciasto z rabarbarem

      Odwrócone ciasto z rabarbarem

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Odwrócone ciasto z rabarbarem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 10 maja 2015 08:42
  • czwartek, 07 maja 2015
  • wtorek, 05 maja 2015
  • poniedziałek, 04 maja 2015
    • Focaccia z pomidorkami, brokułami i pietruszkowo-cytrynowym pesto

      Aromatyczne pietruszkowo-cytrynowe pesto można wykorzystać jako składnik sosu do pizzy, dressingu sałatkowego lub pasty kanapkowej. Ja użyłam je do posmarowania focaccii. Przepis na ciasto znalazłam na blogu Green Cookies.pl

      Focaccia z pomidorkami, brokułami i pietruszkowo-cytrynowym pesto

      Składniki:

      12 g świeżych drożdży
      320 g mąki pszennej typ 550
      200 ml letniej wody
      1 łyżeczka soli
      1/2 łyżeczki miodu
      5 łyżek oliwy z oliwek 

       
      Dodatkowo:

      3 łyżki pesto pietruszkowo-cytrynowego
      kilka pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
      kilka zblanszowanych różyczek brokułów przekrojonych na pół
      łyżka ziół do pizzy

      Do miski włożyć pokruszone drożdże. Wlać około pół szklanki letniej wody. Dodać pół łyżeczki miodu i 2 łyżki mąki pszennej. Wymieszać. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut.
       
      W drugiej misce wymieszać pozostałą mąkę z 1 łyżeczką soli. Mąkę z solą wsypać do miski z wyrośniętymi drożdżami. Wlać resztę wody i 5 łyżek oliwy z oliwek.
       
      Zagniatać ciasto przez kilkanaście minut (ugniatałam znacznie krócej, tylko kilka minut). Przełożyć je do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce bez przeciągów.
       
      Płaską blaszkę (około 25/36 centymetrów) wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie posypać mąką. Na blaszkę położyć wyrośnięte ciasto. Dłonie obficie zwilżyć oliwą z oliwek, a następnie palcami rozpychać ciasto w kierunku brzegów blachy, tworząc prostokąt. 
       
      Ciasto posmarować pesto, wyłożyć pomidorki i brokuły, lekko dociskając. Odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut. Następnie ciasto posypać ziołami do pizzy. Focaccię włożyć do rozgrzanego do 200°C piekarnika na 25-30 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, pokroić na mniejsze kawałki i podawać na przykład z sosem czosnkowym.

      Focaccia z pomidorkami, brokułami i pietruszkowo-cytrynowym pesto

      Focaccia z pomidorkami, brokułami i pietruszkowo-cytrynowym pesto

      Focaccia z pomidorkami, brokułami i pietruszkowo-cytrynowym pesto

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Focaccia z pomidorkami, brokułami i pietruszkowo-cytrynowym pesto”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 04 maja 2015 07:59
  • środa, 29 kwietnia 2015
    • Śmietanowiec w lekko kawowym cieście

      Dzisiaj na blogu sernik bez sera, ciasto śmietanowe zwane śmietanowcem. A dookoła śmietanowej masy bardzo kruche ciasto kakaowo-kawowe. Wnętrze "sernika" jest delikatniejsze w smaku niż sernik na twarogu, lecz nie tak delikatne jak się spodziewałam. W planie mam już upieczenie wersji śmietanowca z owocami.

      Śmietanowiec w lekko kawowym cieście

      Ciasto:

      2 szklanki mąki pszennej
      1/2 szklanki kakao
      2/3 szklanki kawy cappuccino (proszku)
      5 żółtek
      pół szklanki cukru pudru
      250 g masła, schłodzonego i pokrojonego w kostkę
      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Masa śmietanowa:

      5 białek, w temperaturze pokojowej
      szczypta soli
      1 szklanka drobnego cukru
      1200-1250 g kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej
      3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (każde po 40 g)

      Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Włożyć obie porcje do zamrażarki na ok. 45 minut.

      W tym czasie białka ubić na sztywno z solą, pod koniec dodać cukier i cukier migdałowy, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana. Do piany dodać przesiany proszek budyniowy i dokładnie wymieszać. Dodawać porcjami śmietanę, powoli i delikatnie mieszając, by białka nie opadły.
      Jedną część ciasta wyjąć, zetrzeć na spód tortownicy (25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko docisnąć. Wyłożyć masę śmietanową. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec ok. 20 min. w temperaturze 180oC, następnie zmniejszyć temperaturą do 150oC i piec ok. 40 minut, aż ciasto przy delikatnym przyciśnięciu będzie stabilne i sprężyste. Studzić przez pół godziny w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć i ostudzić w temperaturze pokojowej, a następnie schłodzić. Przechowywać w lodówce.

      fabryka sernika  Wiosenne słodkości!

      Śmietanowiec w lekko kawowym cieście

      Śmietanowiec w lekko kawowym cieście

      Śmietanowiec w lekko kawowym cieście

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (18) Pokaż komentarze do wpisu „Śmietanowiec w lekko kawowym cieście”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 29 kwietnia 2015 14:35
  • wtorek, 28 kwietnia 2015
  • poniedziałek, 27 kwietnia 2015
  • piątek, 24 kwietnia 2015
    • Gęsta zupa z kurczakiem i chorizo

      Ta zupa powstała w ramach projektu "Gotuj tylko z tego, co masz w kuchni". Zużyłam otwarte puszki fasoli i kukurydzy oraz usmażonego do sałatki kurczaka, niezużyte w całości do innego dania pieczarki i paprykę, otworzone przez dzieci opakowanie kabanosów oraz resztkę kaszy. Nie spodziewałam się, że zupa z przypadkowych składników będzie taka pyszna! Dlatego wrzucam przepis na blog...

      Gęsta zupa z kurczakiem i chorizo

      Składniki:

      1 duży filet z kurczaka
      1 łyżeczka przyprawy do kurczaka z papryką (może być gyros)
      100-150 g kabanosów drobiowych (byle nie cienkich)
      250 g pieczarek
      2/3 szklanki kaszy gryczanej
      ok. 300 g czerwonej fasoli (z puszki lub namoczonej uprzednio i ugotowanej)
      2/3 puszki kukurydzy
      1 duża czerwona cebula
      1 młoda cukinia
      1 niewielka czerwona papryka
      1 łyżka klarowanego masła
      2 łyżki oleju
      2 łyżki czerwonej papryki
      1 łyżeczka mielonego kminku
      posiekana natka pietruszki
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      sól i pieprz
      2-3 łyżki sosu worcestershire

      Filet umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę, posypać przyprawą do kurczaka i obsmażyć na oleju. Umieścić w garnku, zalać 2 szklankami wrzątku i zagotować. Dodać przepłukaną kaszę, pokrojone na kawałeczki kabanosy. W tym czasie pokroić pieczarki w pół plasterki, a cebulę i w kostkę. Zeszklić na łyżce masła. Przełożyć do wywaru. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w drobną kostkę, dodać do zupy. Cukinię ze skórą pokroić w niewielką kosteczkę i również dodać do wywaru. Gotować aż mięso, warzywa i kasza zupełnie zmiękną. Następnie dodać odcedzoną kukurydzę i fasolę oraz słodką paprykę i kminek. Po kilku minutach dodać koncentrat pomidorowy, a następnie przyprawić solą, pieprzem i sosem worcestershire. Dodać posiekaną natkę pietruszki i gotować jeszcze kolka minut, by wszystkie smaki połączyły się. Następnie przelać zupę do misek.

      Pieczarkowy Tydzień 2015

      Gęsta zupa z kurczakiem i chorizo

      Gęsta zupa z kurczakiem i chorizo

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Gęsta zupa z kurczakiem i chorizo”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 24 kwietnia 2015 14:24
  • czwartek, 23 kwietnia 2015
    • Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, kurczakiem i pieczarkami

      Kilka prostych składników i mamy szybki i smakowity obiad. Królują w nim moje ulubione produkty: cukinia, kasza jaglana, kurczak i pieczarki. Zapiekając cukiniowe łódeczki pominęłam ser żółty i dodatek pomidorów. To była dobra decyzja, by wydobyć delikatny smak cukinii i kaszy jaglanej. Podałam je z rukolą, plastrami pomidora i sosem jogurtowym...

      Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, kurczakiem i pieczarkami

      Składniki:

      2 średnie cukinie
      2/3 szklanki kaszy jaglanej

      1/2 piersi kurczaka
      kilka pieczarek
      sól, pieprz
      słodka papryka, zioła do pizzy
      1 ząbek czosnku
      
      1/3 pora

      przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu, pieprz, zioła do pizzy
      2 łyżki klarowanego masła
      1 łyżka oleju
      ew. posiekana natka pietruszki (nie dodałam)

      Kaszę ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem przyprawy warzywnej. Odcedzić, jeśli nie była gotowana "na gęsto", Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Posypać solą, pieprzem, papryką i ziołami. Zrumienić na łyżce oleju, dodając pod koniec posiekany drobno czosnek. Pora rozciąć na pół, dokładnie umyć, jeszcze raz przekroić każdą połówkę i pociąć w paski. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, włożyć pokrojone pory i chwilę dusić. Wymieszać z kaszą i kurczakiem. W razie potrzeby doprawić przyprawą, ziołami i pieprzem. Pieczarki oczyścić, pokroić pół plastry. Na patelni rozgrzać drugą łyżkę masła, lekko przyrumienić plastry pieczarek.

      Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć środki, natrzeć olejem z każdej strony i posolić. Farszem wypełnić połówki cukinii, na wierzchu ułożyć obsmażone pieczarki. Cukinię wyłożyć do żaroodpornego naczynia wyłożonego folią aluminiową, podlać 1/2 szklanki wody i zapiekać około 30 minut w gorącym piekarniku aż cukinia zmięknie. Podawać z surówką.

      Pieczarkowy Tydzień 2015  Kasza jaglana, potrawa udana - I edycja

      Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, kurczakiem i pieczarkami

      Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, kurczakiem i pieczarkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, kurczakiem i pieczarkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 23 kwietnia 2015 15:05
  • środa, 22 kwietnia 2015
  • poniedziałek, 20 kwietnia 2015
    • Zupa z brązowych pieczarek z kaszą jęczmienną

      Kiedy zobaczyłam w sklepie na stoisku z warzywami brązowe pieczarki, nabrałam wielkiej ochoty na zupę. Pamiętam, że moja mama do pieczarkowej dodawała kaszę zamiast makaronu i bardzo mi jej zupa smakowała. Ugotowałam i chyba już zawsze do pieczarkowej będę dodawać kaszę!

      Zupa z brązowych pieczarek z kaszą jęczmienną

      Składniki:

      1 ćwiartka z kurczaka
      1 mały seler
      1 duża marchew
      1 pietruszka
      3 ząbki czosnku
      mała cebula
      2/3 szklanki kaszy jęczmiennej średniej
      250 g pieczarek
      1 listek laurowy
      kilka ziaren ziela angielskiego
      1/2 szklanki śmietany, najlepiej słodkiej 18%
      łyżka przyprawy do zup bez glutaminianu sodu
      łyżeczka oregano
      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)
      4 łyżki posiekanej natki pietruszki
      2 łyżki masła, najlepiej klarowanego

      Mięso umyć. Zalać 4 szklankami wody, dodać listek i ziele, zagotować. Selera, pietruszkę i marchew obrać, umyć, zetrzeć na grubej tarce, a kaszę przepłukać. Dodać do zupy razem z tartymi warzywami po ok. 40 minutach od zagotowania wywaru. Wrzucić również pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany drobno czosnek.  Pieczarki oczyścić i pokroić w grube plastry. Masło rozgrzać na patelni, wrzucić pieczarki, delikatnie posolić i obsmażyć do lekkiego zrumienienia. Przełożyć do wywaru. Gotować aż makaron będzie miękki. Wówczas dodać posiekaną natkę, oregano, przyprawę do zup, zabielić słodką śmietanką. Ćwiartkę z kurczaka wyjąć z zupy, obrać ze skóry i kości i drobno pokroić. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać sól i pieprz do smaku. 

      Pieczarkowy Tydzień 2015

      Zupa z brązowych pieczarek z kaszą jęczmienną

      Zupa z brązowych pieczarek z kaszą jęczmienną

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa z brązowych pieczarek z kaszą jęczmienną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 20 kwietnia 2015 10:29

Kalendarz

Maj 2015

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...