Czerwień i błękit

Czerwień truskawek i błękit migdałów przyprawione garścią fotografii oraz szczyptą myśli...

Wpisy

  • czwartek, 02 lipca 2015
  • środa, 01 lipca 2015
    • Sałatka z grillowanych warzyw i pieczarek

      Z grillowanych warzyw można przygotować pyszne sałatki i podać na przykład do grillowanych mięs. Jeżeli nie zostaną wykorzystane do sałatki, można je potem dodać do zupy i zmiksować na krem. Będą miały wspaniały aromat i smak.

      Sałatka z grillowanych warzyw i pieczarek

      Sałatka z grillowanych warzyw i pieczarek

      Składniki:

      2-3 papryki w różnych kolorach (użyłam kilka malutkich papryczek w kolorach: żółty, czerwony i pomarańczowy)
      1 młoda cukinia
      1 mała kalarepa
      kilka małych pieczarek
      sól, pieprz, suszony czosnek, słodka papryka, zioła do pizzy
      50 g rukoli

      Sos:

      mały kubek jogurtu naturalnego
      2 łyżki majonezu
      sok i skórka starta z połowy cytryny
      1 ząbek czosnku
      1 łyżeczka ziół do pizzy
      łyżka posiekanego koperku

      sól i biały pieprz
      szczypta cukru

      Składniki sosu wymieszać i schłodzić.

      Paprykę pokroić na kawałki, usuwając gniazda nasienne. Cukinię umyć, odciąć końcówki, pokroić w półcentymetrowe plastry. Kalarepę obrać i pokroić w plastry. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry. Kawałki papryk, plastry cukinii, kalarepy i pieczarek posypać przyprawami. Ułożyć na aluminiowej tacy, położyć na ruszcie i grillować aż zmiękną i zrumienią się. W tym czasie rukolę umyć i osuszyć, rozłożyć na talerzach. Na wierzch wyłożyć warzywa, polać schłodzonym sosem. Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do grillowanych mięs lub ryb.

      Warzywa i owoce z grilla  Lekkie i szybkie dania na upalne dni

      Sałatka z grillowanych warzyw i pieczarek


      Sałatka z grillowanych warzyw i pieczarek

      

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka z grillowanych warzyw i pieczarek”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 01 lipca 2015 09:39
  • poniedziałek, 29 czerwca 2015
    • Tortille z kurczakiem w krakersach z sałatką z kapusty

      Kurczaka w krakersach robiłam już kilka razy. Mięso marynowane w jogurcie jest delikatne i soczyste. Tym razem podałam go w tortillach, a zamiast sałaty i sosów dołożyłam surówkę ze świeżej kapusty z warzywami.

      Tortille z kurczakiem w krakersach z sałatką z kapusty

      Tortille z kurczakiem w krakersach z sałatką z kapusty

      Kurczak:

      2 filety z kurczaka
      2 małe jogurty naturalne, kefiry lub maślanki
      ulubione przyprawy - u mnie suszony czosnek, sól, pieprz, zioła do pizzy, słodka i ostra papryka, curry
      sól i pieprz
      1,5 dużego opakowania krakersów (naturalnych lub paprykowych)

      kilka placków tortilli

      Surówka:

      1/3 główki białej kapusty lub 1 mała główka młodej kapusty
      1/2 młodej cukinii
      2 korniszony
      2 pomidory

      kilka gałązek zieleniny (natki pietruszki, szczypiorku, koperku)
      1 szklanka jogurtu naturalnego
      1 łyżka majonezu
      2 łyżeczki musztardy
      sok z połówki cytryny lub 3-4 łyżki białego octu winnego

      sól, pieprz i cukier puder do smaku
      1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek

      Umyte filety pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do miski, dodać kefir i wszystkie przyprawy. Wymieszać i zostawić w lodówce na kilka, kilkanaście godzin (można na całą noc).

      Godzinę przed podaniem przygotować surówkę. Kapustę drobno posiekać lub poszatkować, cukinię zetrzeć na grubej tarce wraz ze skórką, a pomidory i korniszony pokroić w kosteczkę. Zieleninę drobno posiekać. Wszystko umieścić w misce, dodać pozostałe składniki, wymieszać i schłodzić.

      W miseczce rozkruszyć krakersy. Każdy kawałek mięsa wyjąć i opanierować w krakersach. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut w temperaturze 200oC aż wierzch się przyrumieni.

      Tortille podgrzać na suchej patelni. Na środek każdego placka wyłożyć surówkę i ciepłe kawałki kurczaka. Zgiąć dolny brzeg do środka, a następnie zwinąć w rulon i spiąć wykałaczką lub przewiązać bawełnianą nitką, szczypiorkiem.

      Mam smaka na kurczaka!

      Tortille z kurczakiem w krakersach z sałatką z kapusty

      Tortille z kurczakiem w krakersach z sałatką z kapusty



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Tortille z kurczakiem w krakersach z sałatką z kapusty”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 29 czerwca 2015 22:09
  • piątek, 26 czerwca 2015
    • Sernik na zimno z truskawkami i Oreo

      W jednym deserze słodkie ciasteczka z kremem i aromatyczne truskawki. Sernik przygotowałam dla męża z okazji urodzin, ale prezentuję na rozpoczęcie wakacji...

      Sernik na zimno z truskawkami i Oreo

      Sernik na zimno z truskawkami i Oreo

      Składniki:

      2 opakowania ciastek OREO (każde po 176 g)
      1/2 kg małych truskawek, umytych i odszypułkowanych
      100 g stopionego masła
      1 kg g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (użyłam Piątnicy)
      2/3 szklanki cukru pudru
      440 ml jogurtu greckiego
      2,5 łyżki żelatyny
      2/3 szklanki mleka
      gorzka czekolada do dekoracji

      Twaróg wyjąć z lodówki 2 godziny przed przygotowaniem sernika. 8 ciastek Oreo odłożyć, resztę ciastek oddzielić od kremu. Ciastka bez nadzienia zmielić w malakserze, masło stopić. Do ciastek dodać roztopione masło, wymieszać. Okrągłą tortownicę (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać. Włożyć do lodówki do czasu przygotowania masy serowej.

      Żelatynę zalać mlekiem, podgrzać na małym ogniu lub mikrofalówce do rozpuszczenia. Masę przestudzić, ale może zostać lekko ciepła. pod koniec cukier puder. Twaróg zmiksować na małych obrotach z jogurtem, nadzieniem z ciastek oraz cukrem pudrem i dalej miksować, dodając powoli rozpuszczoną żelatynę. Dobrze połączyć z masą twarogowo-jogurtową.Wykładać porcjami na ciasteczkowy spód na przemian z pokruszonymi pozostałymi ciastkami oraz truskawkami. Włożyć do lodówki do stężenia, na całą noc.

      Przed podaniem posypać startą czekoladą.

      Sernik na zimno z truskawkami i Oreo

      Sernik na zimno z truskawkami i Oreo

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik na zimno z truskawkami i Oreo”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 26 czerwca 2015 19:35
  • czwartek, 25 czerwca 2015
  • wtorek, 23 czerwca 2015
  • niedziela, 21 czerwca 2015
    • Steki z tuńczyka w limonkowej marynacie

      Kiedy po raz pierwszy spróbowałam grillowane steki z tuńczyka, ta ryba stała się moją ulubioną z ryb "nie z puszki". Ryba jak to ryba, nie potrzebuje wielu przypraw, by smakować wspaniale. Szybko się ją przygotowuje, krótko trzyma na ruszcie i równie szybko znika z talerza...

      Mój połówek wczoraj skończył ...dziesiąt lat. Ma dla kogo żyć, więc powinien dbać o swoje zdrowie. I ja tworząc menu, mam duży wpływ na to, co je. A zdrowe jedzenie to między innymi ryby. Ten obiad bardzo smakował mojemu zapracowanemu mężowi i ojcu moich dzieci, dlatego polecam moje danie wszystkim tatusiom! Dla zdrowia, urody, energii i przede wszystkim dla zadowolonej miny!

      Steki z tuńczyka w limonkowej marynacie

      Składniki:

      2 mrożone steki z tuńczyka
      sok i skórka z połowy limonki
      sól i świeżo mielony pieprz
      2 łyżki oleju

      Steki całkowicie rozmrozić, odsączyć na sicie, skropić sokiem z limonki, przyprawić skórką z limonki, solą i świeżo mielonym pieprzem. Zostawić w lodówce na ok. 30 minut. Następnie skropić z obu stron oliwą. na patelni grillowej lub ruszcie opiekać tuńczyka po 2-3 minut z każdej strony. Dłuższe grillowanie może spowodować przesuszenie mięsa. Steki podałam z risotto limonkowym z czosnkiem niedźwiedzim i surówką z kapusty.

      Przysmaki dla taty 5
      

      Steki z tuńczyka w limonkowej marynacie

      Steki z tuńczyka w limonkowej marynacie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Steki z tuńczyka w limonkowej marynacie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 21 czerwca 2015 20:05
  • czwartek, 18 czerwca 2015
  • poniedziałek, 15 czerwca 2015
  • piątek, 12 czerwca 2015
  • czwartek, 11 czerwca 2015
    • Zupa z młodych buraków z brokułami

      Moją ulubioną zupą z buraków jest barszcz ukraiński, ale na pierwszym miejscu jest czysty barszcz z uszkami z grzybowym farszem. Potem barszcz czerwony zabielany z ziemniakami i dopiero potem botwinka. Staram się jednak, aby choć raz w sezonie ugotować zupę z młodych buraczków z liśćmi. Ostatnia wersja zawierała młode brokuły. Dzisiaj podaję przepis...

      Zupa z młodych buraków z brokułami

      Składniki:

      1 pęczek botwinki z małymi burakami
      2-3 młode marchwie
      po ½ selera i cebuli
      3-4 ząbki czosnku
      1 młody lub 2 bardzo młode brokuły
      ¼ szklanki octu winnego lub soku z cytryny

      2/3 szklanki słodkiej śmietany, np. 18%
      posiekany koper i natki pietruszki (dowolna ilość)
      sól, pieprz i cukier do smaku
      1/2 szklanki koncentratu z buraków
      łyżeczka kminku
      przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu

      Botwinę wyszorować, buraczki obrać, zetrzeć na tarce, a łodygi i liście pokroić na bardzo drobne kawałki, zalać 2 szklankami wody, wlać ocet, dodać nieco soli oraz kminek. Gotować do miękkości. W osobnym garnku umieścić obrane, umyte i pokrojone w kostkę warzywa. Zalać 2 szklankami wody i gotować około 30 minut. Po tym czasie brokuła podzielić na różyczki, umyć i  dodać do wywaru z warzyw. Gotować aż brokuły zmiękną.  Do wywaru wlać ugotowaną botwinkę. Ponownie zagotować, dodać przyprawę warzywną, sól, pieprz i cukier oraz posiekaną zieleninę i śmietanę. Po 2 minutach od zagotowania wyłączyć i wówczas można dodać koncentrat buraczany, by wzmocnić smak i poprawić kolor.

      Danie pachnące ziołami - wiosna 2015

      Zupa z młodych buraków z brokułami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa z młodych buraków z brokułami”
      Tagi:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 11 czerwca 2015 14:08
  • środa, 10 czerwca 2015
    • Pasztet z kaszy jaglanej z orzechami

      Ten wspaniały pasztet znalazłam w Lawendowym Domu. To świetna propozycja, szczególnie teraz, kiedy za bardzo nie mam ochoty na wędliny.

      Pasztet z kaszy jaglanej z orzechami

      Składniki:

      2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

      4 marchewki

      1/2 selera

      1/2 pora

      pęczek natki pietruszki

      2 ząbki czosnku

      1 łyżka słodkiej papryki w proszku

      łyżeczka ostrej papryki

      łyżeczka zmielonego kuminu

      1/2 łyżeczki pieprzu

      2 łyżeczki soli

      3 łyżki oleju

      1 szklanka bulionu warzywnego

      100 g płatków owsianych (użyłam otrębów)

      100 g orzechów włoskich łuskanych

      Marchew i selera zetrzeć na tarce.  Pora pokroić w talarki. Natkę i czosnek posiekać. Płatki zmiksować na mąkę (jeśli użyjecie otrębów, nie trzeba ich mielić).

      Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pora, a po 3 minutach marchewkę i selera. Smażyć ok. 10 minut, często mieszając, następnie zmniejszyć ogień do minimum, dodać czosnek, oba rodzaje papryki, kumin, pieprz i sól. Zalać bulionem i dusić 15 minut, aż warzywa będą zupełnie miękkie.

      W blenderze zmiksować ugotowaną kaszę, warzywa z patelni i natkę, wymieszać z mąką owsianą i orzechami. Masę przełożyć do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec ok. 50 minut, aż wierzch ładnie się przyrumieni. Odstawić pasztet do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na noc. Podawać z chrzanem lub żurawiną.

      Danie pachnące ziołami - wiosna 2015  Zainspiruj się kaszą! III edycja

      Pasztet z kaszy jaglanej z orzechami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Pasztet z kaszy jaglanej z orzechami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 10 czerwca 2015 07:56
  • poniedziałek, 08 czerwca 2015
    • Pizza z białymi szparagami i lazurowym sosem

      Szparagi są jeszcze dostępne na sklepowych półkach i straganach, dlatego kupiłam jeszcze pęczek białych... Część zużyłam do zupy, a kilka sztuk dodałam do pizzy. Delikatne białe szparagi pasowały do sosu, który w swoim składzie nie ma pomidorów. Jest jednak wyrazisty za sprawą użytego w nim sera Lazur. 

      Pizza z białymi szparagami i lazurowym sosem

      Pizza z białymi szparagami i lazurowym sosem

      Ciasto:

      1 szklanka ciepłej wody
      2 i 1/3 szklanki mąki pszennej chlebowej
      30 g drożdży
      pół łyżeczki cukru
      płaska łyżeczka soli
      3 łyżki oleju
      oraz mąka do podsypywania

      Dodatki:

      100 chudego wędzonego boczku
      250 g sera żółtego, najlepiej  Mozzarelli w kawałku
      1/2 cebuli
      1/2 młodej cukinii
      5-6 pieczarek
      1/2 pęczka zblanszowanych białych szparagów
      2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
      kawałek pora
      3 ząbki czosnku, drobno posiekane
      zioła do pizzy
      majeranek
      rukola

      Sos:

      1 łyżka masła
      1 łyżka mąki
      1/2 szklanka wody
      1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      50 g sera Lazur lub innego z niebieską pleśnią
      sól i pieprz
      1 drobno posiekana gałązka natki pietruszki
      1 łyżeczka majeranku
      
      

      W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, 2 łyżki oleju i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania zwilżać dłonie poz pozostałą częścią oleju, wówczas idealnie odchodzi od dłoni. Na koniec obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką na 20 minut.

      Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wlać słodką śmietankę, a następnie wkruszyć ser pleśniowy i dobrze rozprowadzić w płynie. Dodać natkę pietruszki, majeranek i po zagotowaniu wyłączyć. Doprawić solą i pieprzem, wierzch przykryć folią, by nie zrobił się kożuch.

      Dłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. Można włożyć do piekarnika nagrzanego do 40oC. W tym czasie przygotować dodatki. Zetrzeć ser. Pieczarki, cebulę i cukinię pokroić w plastry, boczek w kostkę, pora w pół plasterki (opłukać na sicie).

      Ciasto posmarować sosem, posypać tartym na grubych oczkach serem, rozłożyć boczek, pieczarki, cukinię, przekrojone na 3 części szparagi, cebulę, czosnek, pora i szczypior. Posypać ziołami i majerankiem. Blachę z pizzą wstawić do gorącego piekarnika. Przez pierwsze 12 minut piec w 240oC na środkowej półce piekarnika z funkcją góra-dół, kolejne 3-5 na termoobiegu z funkcją grilla w temperaturze 200oC. Wierzch posypać rukolą.

      Szparagowe<3Love
      

      Pizza z białymi szparagami i lazurowym sosem

      Pizza z białymi szparagami i lazurowym sosem

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza z białymi szparagami i lazurowym sosem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 08 czerwca 2015 14:43
  • niedziela, 07 czerwca 2015
    • Grillowany kurczak w sosie serowym na szparagach

      Grillowany kurczak w sosie serowym na szparagach podałam z kaszą owsianą i surówką z młodej kapusty z winegretem.

      Grillowany kurczak w sosie serowym na szparagach

      Składniki:

      3 filety z kurczaka
      sól, mielony pieprz, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie lub włoskie, rozmaryn, suszony czosnek, sól i pieprz
      pęczek białych szparagów
      sól cukier, i pół szklanki mleka
      olej do smażenia
       

      Sos:

      2 łyżki masła
      2 łyżki mąki
      1 szklanka wody
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      100 g sera Lazur lub innego z niebieską pleśnią
      sól i pieprz
      3 posiekane gałązki natki pietruszki
      1 łyżeczka posiekanego tymianku

      Filety umyć, oczyścić z błon, osuszyć, każdą przekroić wzdłuż na dwie części, lekko rozbić przez folię. Posypać z obu stron przyprawami, przykryć folią i włożyć na pół godziny do lodówki. Następnie zgrillować na niewielkiej ilości oleju z obu stron.

      Szparagi umyć, obrać, odciąć zdrewniałe części i ugotować we wrzątku z dodatkiem mleka, cukru i soli. Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wkruszyć ser pleśniowy i dobrze rozprowadzić w płynie. Wlać słodką śmietankę, dodać natkę pietruszki, tymianek i po zagotowaniu wyłączyć. Doprawić solą i pieprzem. Szparagi wyłożyć na talerze, na nich ułożyć mięso i polać sosem.

      Szparagowe<3Love   Danie pachnące ziołami - wiosna 2015

      Grillowany kurczak w sosie serowym na szparagach

      Grillowany kurczak w sosie serowym na szparagach

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Grillowany kurczak w sosie serowym na szparagach”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 07 czerwca 2015 09:51
  • piątek, 05 czerwca 2015
    • Naleśniki z wołowiną i młodymi zielonymi warzywami

      Wspaniała pogoda sprzyja wycieczkom, spotkaniom pod chmurką. Sama chcę ten długi weekend wykorzystać jak najlepiej. Wczoraj grill, dzisiaj spacery na świeżym powietrzu i lepienie pierogów, bo niewiele mam czasu na takie atrakcje w dni powszednie. Na jutro zaplanowaliśmy wyjazd nad Jezioro Solińskie, bo przemierzyliśmy już kilka bieszczadzkich szlaków w ostatnich latach, a na Solinie byliśmy ostatnio ponad 5 lat temu.

      Naleśniki z wołowiną i młodymi zielonymi warzywami

      Naleśniki:

      Składniki: (na około 10 naleśników)
      • 250 ml mleka
      • ok.250 ml zimnej wody (może być gazowana)
      •  3 jajka surowe kurze
      • ok.220 g mąki pszennej (u mnie mieszana: razowa i biała )
      • przyprawy:szczypta soli i czosnku (po ok.1/4 łyżeczki)
      • 1/3 torebki szpinaku mrożonego (po rozmrożeniu)
      • dodatkowo:olej do smażenia naleśników 
      - See more at: http://przepisowniabarbry.blogspot.com/2013/04/nalesniki-szpinakowe.html#sthash.Hf8bLTF7.dpuf
      • 250 ml mleka
      • ok.250 ml zimnej wody (może być gazowana)
      •  3 jajka surowe kurze
      • ok.220 g mąki pszennej (u mnie mieszana: razowa i biała )
      • przyprawy:szczypta soli i czosnku (po ok.1/4 łyżeczki)
      • 1/3 torebki szpinaku mrożonego (po rozmrożeniu)
      • dodatkowo:olej do smażenia naleśników 
      Przygotowanie ciasta:
      - See more at: http://przepisowniabarbry.blogspot.com/2013/04/nalesniki-szpinakowe.html#sthash.Hf8bLTF7.dpuf

      1 szklanka wody gazowanej
      1 szklanka zsiadłego mleka (lub kefiru)
      3 jajka
      płaska łyżka cukru pudru
      płaska łyżeczka soli
      ok. 200 g mąki pszennej
      szczypta sody
      1 łyżka oleju

      oraz olej do smarowania patelni

      Nadzienie:

      500 g mielonej wołowiny
      1/2 młodej kapusty

      1 młoda cukinia
      100 g szpinaku "baby"
      1 cebula
      3 ząbki czosnku

      1 łyżka oleju
      1 łyżka masła
      zioła: 1 łyżeczka ziół do pizzy, posiekany koperek i natka pietruszki, kminek, majeranek
      sól, pieprz

      Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać trzepaczką lub mikserem, odstawić na czas przygotowania farszu.

      Cebulę obrać, pokroić w kostkę, smażyć na oleju ok. 2 minuty na bardzo małym ogniu. Dodać mięso i usmażyć, dodając pod koniec obrany i drobno posiekany czosnek. Przełożyć do garnka, zalać 2/3 szklanki wrzątku i dusić kilka minut pod przykryciem.

      Kapustę umyć, pokroić drobno jak na surówkę. Dodać do mięsa razem z kminkiem, delikatnie posolić. Dusić do miękkości. W połowie duszenia dodać umytą i startą na grubych oczkach cukinię, a pod koniec umyte liście szpinaku. Gotować aż cały płyn wyparuje. Dodać zioła do pizzy, majeranek, kminek oraz sól i pieprz do smaku. Farsz przestudzić.

      W tym czasie smażyć krótko z obu stron naleśniki, smarując patelnię olejem. Na każdy naleśnik nakładać farsz na sam środek i zwijać w rulon. Obsmażyć na niewielkiej ilości klarowanego masła lub oleju (wówczas są lekko chrupiące). Podawać z sosem pomidorowym.


          Danie pachnące ziołami - wiosna 2015   Nowalijki w kuchni
      Naleśniki z wołowiną i młodymi zielonymi warzywami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Naleśniki z wołowiną i młodymi zielonymi warzywami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 05 czerwca 2015 20:40
  • czwartek, 04 czerwca 2015
    • Risotto z botwinką, salami, szparagami i Lazurem

      Dzisiaj zapraszam risotto na risotto z brązowego okrągłego ryżu z dodatkiem młodych liści i łodyg buraków oraz salami. Risotto podałam z zielonymi szparagami i serem Lazur. Ryż dość długo się gotuje i jest mniej kleisty niż arborio. Jednak idealnie pasuje do pozostałych składników.

      Risotto z botwinką, salami, , szparagami i Lazurem

      Składniki:

      1 szklanka brązowego okrągłego ryżu (np. Radix-bis)

      150 g salami w kawałku

      2 łyżki oliwy

      2 szklanki bulionu warzywnego

      1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina

      1 szalotka

      1 ząbek czosnku

      2 młode buraki z nacią

      pół łyżeczki ziół prowansalskich

      100 g sera Lazur

      kilka zielonych szparagów

      sól i pieprz do smaku

      W garnku z grubym lub najlepiej teflonowym dnem rozgrzać olej, dodać obraną, pokrojoną szalotkę i smażyć na małym ogniu ok. 2 minuty. Po tym czasie dodać obrany i zmiażdżony czosnek, mieszając. Po minucie wsypać suchy ryż, chwilę smażyć, ciągle mieszając. Wlać wino i gotować do całkowitego odparowania płynu. Wlać gorący bulion. Dodać umyte, obrane i drobno starte buraczki. Gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki (gotuje się znacznie dłużej niż biały arborio). W połowie gotowania dodać umyte, posiekane łodyżki i liście buraków oraz pokrojone w kostkę salami.  Risotto przemieszać od czasu do czasu drewnianą łyżką. Pod koniec gotowania dodać zioła prowansalskie. Przyprawić do smaku solą  i pieprzem. W czasie gotowania ryżu zblanszować szparagi we wrzątku z dodatkiem cukru i soli, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Gorące risotto wyłożyć na talerze. Na wierzchu ułożyć kawałki szparagów, a na wierzchu rozkruszyć ser Lazur.

      Risotto z botwinką, salami, szparagami i Lazurem

      Risotto z botwinką, salami, szparagami i Lazurem

      Szparagowe<3Love 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Risotto z botwinką, salami, szparagami i Lazurem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 04 czerwca 2015 21:33
  • środa, 03 czerwca 2015
  • wtorek, 02 czerwca 2015
  • poniedziałek, 01 czerwca 2015
  • piątek, 29 maja 2015
    • Kremowa zupa z kalarepy i szparagów

      Szparagowy sezon jeszcze trwa. Najczęściej szparagi i najczęściej zielone u nas lądują w zupie. Zastanawiałam się czy nie braknie mi pomysłów na kremowe zupy ze szparagami... i okazuje się, że trudno wyczerpać pomysły na szparagowe zupy, bo sezon na te warzywa trwa dość krótko. Dzisiaj szparagi w duecie z kalarepą - warzywem, które moi synowie uwielbiają.

      Kremowa zupa z kalarepy i szparagów

      Składniki:

      1 pęczek zielonych szparagów
      1 duża kalarepa
      1 mały seler lub 3 łodygi naciowego
      kawałek pora
      3 ząbki czosnku
      2 litry dowolnego bulionu
      1 łyżka masła
      ½ szklanki słodkiej śmietanki
      1 łyżka włoskich ziół
      szczypta gałki muszkatołowej
      po pół pęczka świeżej natki pietruszki i koperku
      sól i pieprz

      Szparagi, selera, kalarepę i pora umyć. Odciąć szparagom zdrewniałe końcówki, kalarepę obrać, odciąć włókniste części i razem z selerem pokroić w duże kawałki. Czosnek obrać. Wszystkie warzywa wraz z koperkiem i pietruszką umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. Po kilku minutach można wyjąć szparagi i odciąć im główki, wykorzystując do sałatki lub dodać do zupy już po jej zmiksowaniu. Następnie warzywa wraz z wywarem zmiksować. Dodać zioła, mało, śmietankę, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z grzankami.

      Szparagowe<3Love   Nowalijki w kuchni

      Kremowa zupa z kalarepy i szparagów
      

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Kremowa zupa z kalarepy i szparagów”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 29 maja 2015 20:59
  • środa, 27 maja 2015
  • poniedziałek, 25 maja 2015
    • Ciasto bananowe z truskawkami i mango

      Ciasto na rozpoczęcie sezonu truskawkowego. W towarzystwie mango i bananów... Moje dzieci zajadły ciasto aż miło, z pewnością będzie powtórka :)

      Ciasto bananowe z truskawkami i mango

      Ciasto bananowe z truskawkami i mango

      Składniki:

      2 i 1/2 szklanki mąki pszennej

      1 szklanka cukru (w tym cukier z wanilią – ok. 3 łyżeczki)

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      1 płaska łyżeczka sody

      4 jajka

      200 g kwaśnej śmietany

      2 duże rozgniecione widelcem bardzo dojrzałe banany

      120 g masła, stopionego

      ok. 250 g świeżych truskawek, umytych, odszypulkowanych i przepołowionych na pół

      1 niewielki owoc mango, obrany i pokrojony w grubą kostkę (dałam pół)

      Wszystkie składniki wyjąć z lodówki na 2 godziny przed przygotowaniem.

      Masło stopić, ostudzić, ale nie musi być zupełnie zimne. Banany obrać, rozgnieść widelcem na papkę. Śmietanę zmiksować z jajkami,  cukrem, cukrem waniliowym i musem z bananów. Wlać masło. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Suchą mieszankę wsypywać porcjami do masy, ucierając na małych obrotach miksera. Ciasto wyłożyć do dużej kwadratowej tortownicy lub średniej prostokątnej blachy (25 x 30 cm), na wierzch wyłożyć owoce. Piec około 50-60 minut w temperaturze 180oC do suchego patyczka. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.

      Milion Smaków Truskawek - druga edycja  Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2015  Wiosenne słodkości!
      

      Ciasto bananowe z truskawkami i mango

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto bananowe z truskawkami i mango”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 25 maja 2015 10:26
  • sobota, 23 maja 2015
  • piątek, 22 maja 2015
  • czwartek, 21 maja 2015
    • Sałatka ziemniaczana z boczkiem

      Sałatka ziemniaczana z dodatkiem boczku, jajek, w towarzystwie pikantnych porów i korniszonów. Można podać ją do grillowanych mięs, ryb czy warzyw.

      Sałatka ziemniaczana z boczkiem

      Składniki:

      4-5 kremowych ziemniaków jednakowej wielkości
      4 jajka
      150 g parzonego boczku (w kawałku)
      kilka korniszonów
      1 por (jasna część)
      mały kubek jogurtu naturalnego
      1-2 łyżki majonezu
      2 łyżeczki musztardy
      1 łyżeczka majeranku
      sól i świeżo mielony pieprz
      pół pęczka koperku
      1 łyżka soku z cytryny

      Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, wyjąć i ostudzić. Następnie obrać i pokroić w dość grubą kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Pory oczyścić, umyć, osuszyć, pociąć w cienkie półplasterki, zalać osolonym wrzątkiem i odstawić na 5 minut, by zmiękły. Po tym czasie odcedzić i ostudzić. Korniszony pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać, połączyć ze śmietaną, majonezem,  musztardą, posiekanym koperkiem, doprawiając do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na minimum 30 minut, aby sałatka się przegryzła. Podawać do grillowanych mięs lub ryb.

      Sałatki na grilla  Danie pachnące ziołami - wiosna 2015

      Sałatka ziemniaczana z boczkiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka ziemniaczana z boczkiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 21 maja 2015 14:48

Kalendarz

Lipiec 2015

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...