Wpis
Oto jedno z moich ulubionych dań makaronowych, które ostatnio przygotowałam. Proste w wykonaniu. Potrzebujemy tylko kilka składników. Podstawą tego dania jest makaron, szpinak, śmietana i parmezan. Reszta składników nadaje daniu wyjątkowy smak. To cytryna, czosnek i zioła.
Składniki:
300 g makaronu spaghetti
opakowanie świeżego szpinaku
3 ząbki czosnku
200-250 g śmietany 30-36%
zioła do pizzy, ok. 1 kopiatej łyżki
sól lub ekologiczna jarzynka do smaku, świeżo mielony pieprz
100 g tartego parmezanu
oliwa do smażenia
skórka starta z 1 sparzonej cytryny
4 łyżki soku z cytryny
kilka łyżek słonecznika z dynią, uprażonych na suchej patelni
Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. W czasie gotowania wody na makaron zacząć przygotowywać sos. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy. Dodać obrane, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodać szpinak i odrobinę wody. Dusić aż szpinak zwiędnie. Wlać śmietanę i około 3/4 szklanki wody. Dodać zioła do pizzy, skórkę i sok z cytryny. Gotować aż sos nabierze odpowiednią gęstość. Doprawić do smaku solą (jarzynką) i pieprzem. Zdjąć z palnika. Makaron odcedzić, przelać do niego sos i dokładnie wymieszać. Makaron wyłożyć na talerze. Na wierzch zetrzeć parmezan i posypać uprażonymi ziarnami.
niezle to wyglada calkiem
Takie dania są idealne dla każdego.
fajne połączenie smaków
Prezentuje się bardzo smacznie :)
Narobiłaśmi smaku! Super połączenie składników :)
Tak prosto a tak pysznie :)
Super danie. Makarony uwielbiam i coś czuję, że będę chciała wypróbować ten przepis:)