Malinowa czerwień

Wpis

piątek, 21 grudnia 2018

Barszcz biały z grzybami

W moim rodzinnym domu po barszczu czerwonego z uszkami moja mama podaje barszcz biały, który ma mocny aromat leśnych grzybów  zbieranych latem i jesienią przez mojego tatę oraz czosnku. Uwielbiam tę zupę.

Barszcz biały z grzybami II

Składniki:

zakwas na barszcz biały
6 szklanek bulionu warzywnego
po kilka kulek ziela angielskiego
i pieprzu
3-4 liście laurowe
garść suszonej włoszczyzny
spora garść suszonych grzybów, najlepiej borowików
1 mała cebula

1/2 główki czosnku
2/3 szklanki słodkiej śmietanki
sól i świeżo mielony pieprz

Do bulionu dodać obrane czosnek i cebulę oraz przepłukane suszone grzyby, włoszczyznę, ziele, pieprz i liść laurowy. Gotować całość ok 30 minut. Do wywaru wlać przecedzony zakwas (do smaku) i zagotować. Następnie wlać śmietankę, przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Barszcz przelać do talerzy. Podawać z pieczywem, groszkiem ptysiowym lub ugotowaną białą fasolą.

Można również odcedzić grzyby, użyć ich do przygotowania uszek, które można dodać do tego barszczu (taką wersję przygotowuje moja mama).



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
piątek, 21 grudnia 2018 16:53

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość lena napisał(a) z *.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2018/12/21 20:00:20:

    nigdy nie próbowałam takiej świątecznej zupy, ciekawy przepis:)

  • Gość Futka napisał(a) z *.centertel.pl komentarz datowany na 2018/12/21 23:56:23:

    A to ciekawostka! Nigdy nie jadłam takiego barszczyku. Chętnie spróbowałabym takiego wydania :)

  • Gość AZgotuj napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2018/12/23 08:59:55:

    Ależ ciekawa zupa, czasami chciałabym spędzić Święta w innym regionie, aby móc poznać inne smaki i zwyczaje. Może kiedyś się uda <3 Wesołych Świąt!

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2018/12/23 14:56:16:

    ciekawa zupa muszę zapisać i zrobię

  • Gość Agnieszka Wieczorek napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2018/12/23 21:38:42:

    Już sobie wyobrażam ten smak i aromat! Rewelacyjna musi być!
    Cudownych, radosnych, pełnych ciepła, miłości i rodzinnej atmosfery Świąt <3

  • Gość Marzena napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2018/12/24 15:23:53:

    Musi być pyszny. Kochana cudownych i magicznych Świąt

  • Gość Renata napisał(a) z *.static.kolnet.eu komentarz datowany na 2018/12/25 07:17:07:

    Pyszna prepozycja:)
    u nas na pierwszym miejscu jest rybna z karpia, ale ta zupka też mi sie bardzo podoba- może w przyszłym roku przygotuje?
    Radosnego świętowania życzę :)

  • Gość Kinga napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2018/12/26 11:30:32:

    apetyczny :)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2019/01/17 09:04:38:

    Bardzo ciekawa propozycja,przyznam, że nigdy nie jadłam takiej zupki. Tzn.,jadłam oczywiście barszcz biały i grzybową ze śmietaną,ale nigdy razem. Muszę któregoś razu spróbować! :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...