Malinowa czerwień

Wpis

środa, 07 listopada 2018

Kopytka w sosie pomidorowym

Kopytka z sosem pomidorowym to jedno z ulubionych dań dzieciństwa. Druga mamina wersja kopytek to kluski ziemniaczane posypane rozkruszonym twarogiem i usmażoną cebulą. A Wy z czym jecie kopytka?

Kopytka w sosie pomidorowym

Sos:

2 łyżki masła
2 łyżki mąki
3 łyżki koncentratu pomidorowego 
½ szklanki słodkiej śmietanki 18%
2 łyżki słodkiej papryki
1 łyżka wędzonej papryki
1 łyżeczka włoskich ziół
ekologiczna "jarzynka", cukier i pieprz do smaku

Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Po chwili dodać koncentrat i chwilę smażyć. Dodać słodką paprykę w proszku. Wlać 2 szklanki wody lub bulionu warzywnego i rozprowadzić trzepaczką mąkę z koncentratem, zagotować. Dodać "jarzynkę" (dostępna w sklepach ze zdrową żywnością), pieprz i zioła, a w razie potrzeby cukier. Wlać śmietankę i mieszając, zagotować. Doprawić solą i pieprzem, można dodać również posiekaną natkę pietruszki.

Kopytka:

1 kg ziemniaków

2 małe jajka

sól

olej

ok. 1,5 szklanki mąki pszennej

mąka do podsypywania, najlepiej grubiej mielona; jaglana, krupczatka

Ziemniaki w miarę cienko obrać, opłukać, duże sztuki przekroić na pół i ugotować w mocno osolonym wrzątku. Odcedzić, przecisnąć przez praskę i dokładnie wymieszać z 2 łyżkami oleju. Ostudzić.

Nastawić dużą ilość wody do gotowania klusek. Kiedy woda zagotuje się, dodać łyżkę soli i oleju.

W tym czasie ziemniaki wyłożyć na stolnicę, dodać jajka i mąkę (stopniowo). Zagnieść gładkie ciasto, podsypując stolnicę grubszą mąką. Pod koniec formowania ciasta zwilżyć ciasto 2 łyżkami oleju i zagnieść jeszcze raz z odrobiną mąki. Ciasto podzielić na ok. 6 kawałków.

Każdą porcję cienko wałkować w palcach na podsypanym mąką blacie lub stolnicy, potem każdy wałek lekko spłaszczać i kroić po skosie w romby. Kluski wrzucać na osolony wrzątek. Po wypłynięciu na wierzch zmniejszyć ogień gotować około 2-3 minuty. Gotować w 2-3 partiach. Odcedzone kopytka polać gorącym sosem.



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
środa, 07 listopada 2018 14:28

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Ania napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2018/11/07 18:53:01:

    Dla mnie to smak dzieciństwa :) Bardzo lubię :)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2018/11/09 07:22:54:

    w takiej wersji kopytek nie jadłam; fajny pomysł

  • Gość Futka napisał(a) z *.centertel.pl komentarz datowany na 2018/11/09 11:36:18:

    Mmm... Jak smacznie! Kocham kopytka, a tak dawno ich nie jadłam... Palce lizać! <3

  • Gość marcepanowy kącik napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2018/11/09 13:58:51:

    Bardzo pysznie wyglądają . Pozdrawiam :)

  • Gość Nat napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2018/11/11 06:24:32:

    na pewno posmakują dla męża, to jego smaki :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...