Malinowa czerwień

Wpis

wtorek, 16 października 2018

Podkarpackie proziaki

Jednym z tematów na wspólne gotowanie we wrześniu pod hasłem "danie kuchni regionalnej" wybrałam sztandarowy produkt tradycyjny z mojego regionu. Razem ze mną gotowały swoje regionalne dania: Ania, Marta i Mirabelka.

Podkarpackie proziaki, zwane również w tym regionie Polski prozioki, prołzioki, prołozioki to placki przaśnego ciasta z mąki, kwaśnego mleka, sody i soli, W różnych wioskach gospodynie urozmaicały je dodając do ciasta nowe składniki np.: śmietanę, maślankę lub ser, różne ilości jaj i żółtek, masło, cukier oraz tłuszcz do smażenia. Proziaki podawano przeważnie ze świeżo zrobionym masłem, białym serem lub marmoladą. Popijano przeważnie zimnym słodkim mlekiem.

Informację na ten temat zaczerpnęłam ze strony www.podkarpackiesmaki.pl

Wybrałam przepis pani Ireny Rogowskiej (gmina Brzostek).

Podkarpackie proziaki


Składniki:

1 kilogram mąki

2 łyżki sody

2 jaja

pół litra mleka kwaśnego (użyłam kefiru z lokalnej mleczarni)

3-5 łyżek śmietany

sól

Wszystkie składniki razem zarobić na stolnicy. Następnie rozwałkować i kroić w prostokąty. Piec na blasze (piekłam na bardzo ciepłej patelni, podałam z masłem czosnkowym i kubkiem zimnego mleka).


Kuchnia Krajów Słowiańskich 2018


Podkarpackie proziaki



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
wtorek, 16 października 2018 11:46

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • ervisha napisał(a) komentarz datowany na 2018/10/16 12:11:09:

    Kiedyś moja mama robiła :)

  • Gość Ania napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2018/10/16 20:14:13:

    Ależ one musza genialnie smakować :)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2018/10/17 17:15:43:

    chyba nigdy nie jadłam, bardzo ciekawy przepis

  • Gość marta napisał(a) z *.static.ip.netia.com.pl komentarz datowany na 2018/10/18 08:25:35:

    A na jaką grubość wałkujemy ciasto?

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2018/10/18 11:52:08:

    Najlepiej na 1 cm, ale może być trochę grubiej.

  • martynosia napisał(a) komentarz datowany na 2018/10/18 15:47:36:

    Wiele razy o nich slyszalam, ale jeszcze nigdy nie robilam:) Moze w koncu sie skusze :)

  • Gość marcepanowy kącik napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2018/10/18 19:50:27:

    To coś dla mnie. Widzę, przepis mało skomplikowany, a efekt końcowy- mniamm :)

  • Gość napisał(a) z *.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2018/10/19 10:54:56:

    Uwielbiam :-)

  • Gość napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2018/10/19 18:31:19:

    Są pyszne!
    Ostatnio jadłam je w Wysowej.

  • Gość Amber napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2018/10/19 18:32:32:

    Są pyszne!
    Ostatnio jadłam je w Wysowej.

  • mopswkuchni napisał(a) komentarz datowany na 2018/10/20 14:28:50:

    Pati też mam proziaki w planach. Muszę kiedyś zrobić. Mój przepis to kapuśniak kujawski www.mopswkuchni.net/2018/10/08/kapusniak-kujawski/

  • Gość Renata napisał(a) z *.static.kolnet.eu komentarz datowany na 2018/10/21 14:47:50:

    u mnie czekają na publikacje ;D
    bardzo lubię szczególnie na ciepło:)

  • Gość Candy Pandas napisał(a) z *.static.korbank.pl komentarz datowany na 2018/10/22 12:26:45:

    Nigdy nie jadłyśmy proziaków :D jesteśmy ciekawe jak smakują :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...