Wpis
Składniki:
1 duża cebula, np. czerwona
3 ząbki czosnku
2 papryki (czerwona i pomarańczowa)
500 g pieczarek
1 średni bakłażan
1 puszka białej fasoli
1 średnia cukinia
4 średnie pomidory malinowe
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki ostrego Ajvaru
2 łyżki wędzonej papryki w proszku
łyżka ziół śródziemnomorskich
mały pęczek natki pietruszki
olej do smażenia
sól i pieprz
Pokrojoną cebulę i czosnek zeszklić na oleju. Przełożyć do garnka. Pieczarki dokładnie umyć, pokroić w plastry i obsmażyć krótko na dużym ogniu. Przełożyć do cebuli i czosnku. Zalać 2 szklankami wrzątku, i gotować pod przykryciem. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę, dodać do wywaru, następnie dodać pokrojoną w kostkę cukinię (ze skórką) oraz pokrojonego w grubą kostkę bakłażana. Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę i pokroić w grubą kostkę. Kiedy papryka i cukinia będą już miękkie, dodać pomidory, Ajvar i koncentrat. Dodać posiekaną natkę pietruszki oraz odcedzoną i opłukaną fasolę z puszki. Gotować kilka minut pod przykryciem do połączenia się smaków, doprawić solą, pieprzem, wędzoną papryką i ziołami.
warzywne? Pycha :D
Cudnie wygląda i na pewno jest obłędnie smaczne :)
takie danie zjadłabym sobie na rozgrzewkę
Idealne sycące danie po ciężkim dniu w pracy :)
Idealna propozycja na jesienne chłodne dni :)
Jak ja lubię takie dania :-)
Bardzo lubię leczo, chociaż nie dodawałam nigdy fasoli, ta wersja jest bardzo apetyczna :)
Super wygląda :D dzisiaj robię na obiad
Pyszne leczo! :) Palce lizać :D
Na miseczkę takiego leczo wproszę się z przyjemnością. Moje smaki :)
Uuuuuu leczo <3