Malinowa czerwień

Wpis

wtorek, 24 kwietnia 2018

Kluski twarogowe z młodą kapustą

W sklepach coraz częściej pojawia się młoda kapusta. Najbardziej ją lubię w formie surówki. Rzadziej przygotowuję młodą kapustę gotowaną. Ostatnio zrobiłam wyjątek i poddusiłam młodą kapustę z koperkiem, boczkiem i śmietaną z kluskami leniwymi. Danie bardzo polecam, na pewno zrobię je niejeden raz.

Kluski twarogowe z młodą kapustą

Kapusta:

pół główki młodej kapusty

1 duża dymka bez szczypioru

150 g chudego boczku

3 gałązki koperku

1 łyżeczka masła, najlepiej klarowanego

¼ łyżeczki kminku

½ szklanki słodkiej śmietanki

1 płaska łyżeczka mąki

suszona jarzynka bez glutaminianu sodu (moja jest bez soli)

sól i pieprz do smaku

Dymkę i boczek pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Kapustę poszatkować, dodać do cebuli i boczku razem z kminkiem. Chwilę dusić, a następnie wlać ok. 2/3 szklanki wody. Dodać posiekany koper. Dusić do miękkości. Dodać jarzynkę, pieprz i ewentualnie posolić. Odparować wodę. W garnuszku mąkę rozprowadzić w śmietance. Wlać szybko do kapusty, energicznie mieszając, po zagotowaniu wyłączyć. Trzymać w cieple.

Ciasto:

400 g twarogu
2 jajka
1,5 szklanki mąki
3 łyżki oleju
płaska łyżeczka soli

Na początku w dużym garnku zagotować wodę na kluski. Zimny twaróg rozdrobnić widelcem, dodać jajka, olej i sól. Wymieszać. Dodać mąkę i zagnieść ciasto. Odstawić na chwilę do lodówki. Z ciasta odrywać porcje wałkować na podsypanej mąką stolnicy lub desce. Wałeczki lekko spłaszczać, kroić w poprzek w romby. Kiedy woda zagotuje się, dodać łyżkę soli i oleju. Kluski wrzucać na osolony wrzątek. Po wypłynięciu na wierzch gotować około 3 minut. Odcedzić, wyłożyć na talerze, a na kluski wyłożyć kapustę.

Kluski twarogowe z młodą kapustą



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
wtorek, 24 kwietnia 2018 11:14

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Malwina napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2018/04/24 17:27:33:

    Młodą kapustę lubię w każdej odsłonie. Ostatnio najczęściej ją kiszę lub piekę. Fajny pomysł z tymi kluseczkami :)

  • wedelka napisał(a) komentarz datowany na 2018/04/24 21:16:29:

    Ciekawe połączenie :)

  • ewa_ciasteczkowakraina napisał(a) komentarz datowany na 2018/04/25 09:18:47:

    Bardzo smakowity obiad, w takiej wersji klusek twarogowych nie jadłam :)

  • janusz_34 napisał(a) komentarz datowany na 2018/04/25 09:59:52:

    Muszę wypróbować, zwłaszcza ze się pojawiła młoda kapusta ;)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2018/04/25 15:38:45:

    w sam raz na szybki obiad

  • Gość Kuchnia na wrzosowisku napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2018/04/26 17:35:39:

    Ooo super pomysł, tak jeszcze kapusty nie serwowałam ;)

  • Gość Amber napisał(a) z *.ssp.dialog.net.pl komentarz datowany na 2018/04/27 09:09:36:

    Ciekawe danie!
    Chętnie bym spróbowała...

  • Gość Marzena napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2018/04/27 13:59:56:

    Świetny pomysł na pyszne danie :-)

  • judik1119 napisał(a) komentarz datowany na 2018/04/27 18:33:58:

    Takie danie to dla mnie nowość, ale kusi! :)

  • michal_elb napisał(a) komentarz datowany na 2018/04/30 12:22:08:

    Uwielbiam kluski twarogowe :D

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...