Malinowa czerwień

Wpis

niedziela, 25 marca 2018

Pasztet drobiowo-wołowy

Kiedy panowały silne mrozy tej wiosny... tak, tak, jeszcze tydzień temu na Podkarpaciu był mróz... zachciało mi się porządnego rosołu. A z mięsa z rosołu planowałam zrobić farsz do krokietów. Zmieniłam zdanie i upiekłam pasztet. Dodałam do niego, oprócz mięsa z indyka, kurczaka i wołowego również jarzyny z rosołu i sam rosół. Po raz pierwszy wyszedł mi pasztet tak wilgotny i aksamitny. W dodatku dość chudy. Małą porcję zamroziłam od razu na święta, bo wyszła spora porcja na długą keksówkę.

Pasztet drobiowo-wołowy

Składniki:

ugotowane mięso i warzywa z rosołu: 2 ćwiartki z kurczaka, duży kawałek wołowiny (szponder) 1 golonka z indyka, 2 marchewki, 1 duży seler, 1/2 pora, 1 średnia cebula, 4 ząbki czosnku, kilka
świeży lub pęczek natki pietruszki
przyprawy: imbir, kminek, mielony czosnek, słodka papryka, mielony kminek, tymianek, majeranek, sól i pieprz,1 łyżka przyprawy warzywnej
1 duża sucha bułka
ok. 2/3 szklanki rosołu lub bulionu
3 duże jajka

Masło i bułka tarta do formy

Mięso obrać ze skór i kości, pokroić na kawałki. Bułkę namoczyć w zimnej wodzie, a kiedy nasiąknie wodą, odcisnąć i dodać do mięsa razem z warzywami, przyprawami, jajkami oraz rosołem. Wszystko zmiksować na gładką masę.

Podłużną keksówkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wyłożyć masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC i piec na termoobiegu ok,. 1 godzinę.

Pasztet drobiowo-wołowy





Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
niedziela, 25 marca 2018 21:47

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • ervisha napisał(a) komentarz datowany na 2018/03/25 22:07:44:

    Tylko domowy pasztet czy to wege czy nie smakuje jak pasztet :)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2018/03/26 07:41:22:

    taki domowy pasztet jest najlepszy

  • Gość lena napisał(a) z *.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2018/03/26 10:42:22:

    nie ma to jak domowy pasztet, pycha:)

  • Gość Candy Pandas napisał(a) z *.centertel.pl komentarz datowany na 2018/03/26 10:57:01:

    Musi być pycha :) My zawsze robimy pasztet ze strączków i warzyw :)

  • Gość Dorota napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2018/03/26 17:18:52:

    Bardzo lubię pasztet, ale nigdy nie kupuję go w sklepie. Ostatnio na każde święta dostaję go od Teściowej mojej Ani. Ja w zamian piekę dla Niej ciasta. Czasami i sama przygotowałam.
    Fajny pomysł na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu:)

  • Gość AZgotuj napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2018/03/26 18:17:06:

    Świetne wykorzystanie mięsa z rosołu, pasztet wyszedł kremowy. Na pewno pyszny!

  • mojagazetka1 napisał(a) komentarz datowany na 2018/03/26 19:31:12:

    W sklepie takiego sie nie kupi. Nawet na mięsnym takie pieczone pasztety nie smakują tak samo jak ten, który się zrobi samemu :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...