Malinowa czerwień

Wpis

wtorek, 07 listopada 2017

Skandynawska zupa z porów

Dziś wspólne gotowanie po skandynawsku z Anią, Martą i Mirabelką. Tematem jest skandynawska zupa. Ja wybrałam porową z serową nutką. Już dawno nie jadłam tak pysznej zupy. Mąż również podziela mój optymizm :)

Przepis znalazłam tutaj.

Skandynawska zupa z porów

Składniki:

1,5 l bulionu warzywnego
4 białe części pora
2 małe cebule
gęsta śmietana (użyłam słodkiej 18%)
masło (ok. 2 łyżki)
1 "baton" serka topionego śmietankowego
sól
pieprz
grzanki lub groszek ptysiowy

Obieramy cebule, siekamy i szklimy w większym garnku na rozgrzanym maśle, dorzucamy pociętego w plastry pora. Całość zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Doprawiamy solą i szczodrą szczyptą pieprzu do smaku. Gotujemy do miękkości pora ok. 15 minut. Dodajemy serek topiony, gdy całkowicie się rozpuści wlewamy 3/4 szklanki śmietany. Miksujemy na gładki krem i posypujemy grzankami lub groszkiem ptysiowym.




Skandynawska zupa z porów

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
wtorek, 07 listopada 2017 19:26

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...