Wpis
Dzisiaj na blogu przepis na gęstą pomidorówkę z dodatkiem cukinii. Podałam ją z groszkiem ptysiowym.
Składniki:
2 młode cukinie (użyłam żółte)
pół dużego selera
1 marchew
kawałek pora
2-3 ząbki czosnku
pół pęczka natki pietruszki
łyżka włoskich ziół
2 łyżki posiekanego lubczyku
sól, świeżo mielony pieprz
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
600 ml passaty pomidorowej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
Obrane (oprócz cukinii) pokrojone na kawałki warzywa oraz pęczek natki zalać zimną wodą i gotować do miękkości. Dodać lubczyk. Po kilku minutach gotowania zmiksować. Dodać słodką wędzoną paprykę, zioła, wlać śmietankę oraz passatę, dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem, Zupę zagotować. Wlać olej. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Ewentualnie doprawić do smaku.
Zupa to mój ulubiony jesienny posiłek.
Twoja daje dużo dobrej energii !
Piękna konsystencja :)
pyszna musi byc
smakowita zupa :)
Smaczna propozycja - połączenie cukinii i pomidorów zawsze się sprawdza :)
Świetna zupa, lubię połączenie pomidorów i cukinii :)
oooo <3
Takiej kompozycji jeszcze nie jadłam, ale że bardzo lubię wszystkie składniki, wiem, że zupa wyszła przepyszna ;)
pomidorowa to jedna z moich ulubionych zup
Ach, jaka wspaniała!
Nic, tylko jeść.
Dawno nie serwowałam takiej zupki. Pycha :)
Ciekawy cukiniowy dodatek!
Pozdrawiam :)
Moje smaki :)Zjadłabym porcyjkę :)
Taką rozgrzewającą zupkę zjadłabym całą na raz :) Idealna na jesienne, zimne dni
W wolnej chwili zapraszam do mnie: smilingshrimp.blogspot.com