Malinowa czerwień

Wpis

środa, 25 października 2017

Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej

W ramach wspólnego gotowania z Gin, Mirabelką, Emilią, Martą i Anią przygotowujemy dziś wegetariański przepis z kapustą. Ja zdecydowałam się opublikować przepis na surówkę z kapusty pekińskiej z dodatkiem kolorowych papryk i kukurydzy w prostym winegrecie. To duża dawka witaminy C na odporność i cała tęcza kolorów na pochmurne jesienne dni. Surówkę podałam z polędwiczką wieprzową w sosie pomidorowym i ryżem.

Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej

Składniki:

kilka liści kapusty pekińskiej
po kawałku czerwonej, żółtej i zielonej papryki
3 łyżki kukurydzy z puszki
posiekana zielenina (koper lub natka pietruszki)

Sos:

1/2 szklanki zimnej wody
sok z połówki cytryny lub 4 łyżki białego octu winnego

3-4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
sól, pieprz i cukier puder do smaku
1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek ale mogą być też zioła do pizzy

Warzywa umyć. Kapustę drobno posiekać lub poszatkować. Papryki pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy Zieleninę drobno posiekać. Wszystkie warzywa wraz zieleniną wymieszać w misce lub salaterce. Składniki sosu połączyć ze sobą. Warzywa polać sosem i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Schłodzić.

Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
środa, 25 października 2017 18:58

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Zielono na co dzień napisał(a) z *.limes.com.pl komentarz datowany na 2017/10/25 23:31:44:

    Moja mama czasem robiła takie kolorowe wariacje surówki z kapustą pekińską, są świetne, a do tego o wiele ciekawiej wyglądają :).

  • Gość Piegusek napisał(a) z *.tonetic.pl komentarz datowany na 2017/10/26 07:15:29:

    A wiesz że wieki już nie jadłam surówki z kapustą czerwoną? Moja mama kiedyś robiła ją bardzo często i się zniechęciłam do niej. Muszę zrobić teraz i się przekonać do niej od nowa

  • Gość mojamalakuchnia napisał(a) z *.wro-com.net komentarz datowany na 2017/10/26 09:13:56:

    uwielbiam surówki z pekińskiej <3

  • Gość Ania napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2017/10/26 09:52:59:

    Takie surówki bardzo lubię i często robię :) Pyszne są :)

  • Gość ervisha napisał(a) z 78.11.75.* komentarz datowany na 2017/10/26 11:30:40:

    Samo zdrowie ;)

  • mopswkuchni napisał(a) komentarz datowany na 2017/10/26 19:29:19:

    Surówki z kapusty pekińskiej są pyszne. Soczyste i można naprawdę eksperymentować z dodatkami.

  • Gość Agnieszka Wieczorek napisał(a) z *.in.net.pl komentarz datowany na 2017/10/26 20:09:27:

    Idealny dodatek do obiadu :) Myślę, że w połączeniu z kopytkami albo pierogami, albo plackami ziemniaczanymi smakowałoby super :)

  • Gość Ewa napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2017/10/27 10:10:40:

    Najlepsza!:)

  • gin86 napisał(a) komentarz datowany na 2017/10/27 17:32:57:

    Bardzo lubię surówki w tym stylu :)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2017/10/28 08:49:05:

    bardzo fajna suróweczka

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...