Malinowa czerwień

Wpis

czwartek, 12 października 2017

Gulasz drobiowy z borowikami i kurkami

W sobotę znów wybieram się na grzyby. Mam nadzieję, że zrobię duże zapasy na zimę. A tymczasem polecam gulasz z kurczaka z dodatkiem kurek i borowików!

Gulasz drobiowy z borowikami i kurkami

Składniki:

2 filety z kurczaka
250 g świeżych lub 400 g mrożonych grzybów (użyłam borowiki i kurki)

1 mała cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżki mąki
3-4 łyżki oleju
2/3 szklanki słodkiej śmietanki 12%
sól i pieprz
łyżeczka ziół prowansalskich, dalmatyńskich lub do pizzy
po łyżeczce posiekanego rozmarynu i majeranku
po 2 gałązki posiekanej natki pietruszki i lubczyku

Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na oleju, dodać pokrojone na małe kawałki mięso oraz grubo posiekane grzyby (kurki były małe, więc ich nie kroiłam) i smażyć aż wyparuje z nich cały płyn, dodać czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Wlać 2 szklanki gorącej wody, przykryć i gotować aż mięso będzie miękkie. Dodać posiekaną natkę, lubczyk i zioła. W niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzić mąkę ze śmietanką. Wlać do gotującego mięsa, energicznie mieszając, zagotować. Po zagotowaniu przyprawić solą i pieprzem. Podawać z kaszą i dowolną surówką.


Gulasz drobiowy z borowikami i kurkami

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
czwartek, 12 października 2017 12:25

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...