Malinowa czerwień

Wpis

sobota, 16 września 2017

Zupa dyniowa z wędzoną papryką

Kiedy znalazłam w popularnej sieci sklepów wędzoną paprykę i po raz pierwszy dodałam ją do sosu paprykowego, przyprawa ta na stałe zagościła w mojej kuchni. Dzisiaj proponuję dodać wędzoną paprykę do kremowej zupy z dyni!

Zupa dyniowa z wędzoną papryką

Składniki:

300 g mrożonej lub 350 miąższu ze świeżej dyni
1 mały seler pokrojony na kawałki
1 duża marchew pokrojona na kawałki
3 ząbki czosnku
1 l bulionu warzywnego lub wywaru mięsnego
½ płaskiej łyżeczki przyprawy curry
2 łyżki wędzonej papryki
sól i pieprz do smaku
2-3 łyżki posiekanego koperku
½ szklanki słodkiej śmietanki 18%
groszek ptysiowy lub grzanki

Warzywa umyć, obrać i pokroić na kawałki. Umieścić w garnku, zalać bulionem warzywnym lub wywarem mięsnym. Jeżeli używamy bulionu, to warto wzbogacić zupę 2 łyżkami oliwy lub oleju, ponieważ zawarte w warzywach witaminy rozpuszczają się w tłuszczach. Gotować aż warzywa będą miękkie. Zmiksować, dodać słodką śmietankę, posiekany koper, curry i wędzoną paprykę i jeszcze raz zagotować. Zupę podawać z groszkiem ptysiowym.



Zupa dyniowa z wędzoną papryką



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
sobota, 16 września 2017 14:09

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...