Malinowa czerwień

Wpis

piątek, 11 sierpnia 2017

Leniwe kluski śląskie z bazyliowym pesto

W piątki często robię kluski leniwe z twarogu i podaję je z bułką tartą i mlekiem do popicia. Tym razem ciasto twarogowe uformowałam na kształt klusek śląskich i ugotowane podałam z bazyliowym pesto.

Leniwe kluski śląskie z bazyliowym pesto

Ciasto:

400 g twarogu
2 jajka
1,5 szklanki mąki
3 łyżki oleju
płaska łyżeczka soli
kilka łyżek bazyliowego pesto

Na początku w dużym garnku zagotować wodę na kluski. Zimny twaróg rozdrobnić widelcem, dodać jajka, olej i sól. Wymieszać. Dodać mąkę i zagnieść ciasto. Odstawić na chwilę do lodówki. Z ciasta odrywać porcje wielkości orzecha włoskiego, w palcach wyrabiać kulki, spłaszczać i palcem robić w nich dziurki. Kiedy woda zagotuje się, dodać łyżkę soli i oleju. Kluski wrzucać na osolony wrzątek. Po wypłynięciu na wierzch gotować około 4 minut. Odcedzić, wyłożyć na talerze, polać pesto bazyliowym.

Leniwe kluski śląskie z bazyliowym pesto

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
piątek, 11 sierpnia 2017 12:00

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...