Malinowa czerwień

Wpis

poniedziałek, 10 lipca 2017

Lekki bigos z młodej kapusty

Uwielbiam młodą kapustę. Mąż kupił dość dużą główkę. wiec od razu pomyślałam o bigosie, choć lato mamy i bigos to raczej zimowe danie. Jednak pomyślałam, że kupię młodą kiszoną kapustę i bigos będzie wyśmienity. I rzeczywiście jest przepyszny. Dodałam do niego grzyby, ale ze śliwek i wina zrezygnowałam, by bigos miał delikatniejszy smak. Kapusta po prostu rozpływa się w ustach. Koniecznie taki ugotujcie!

Lekki bigos z młodej kapusty

Składniki:

750 g kapusty kiszonej
750 g młodej kapusty słodkiej
400 g chudej wieprzowiny (np. szynki)
250 g salami w kawałku
350 g kiełbasy, np. głogowskiej
garść grzybów suszonych
ok. 6 śliwek suszonych (pominęłam)
2 liście laurowe
kilka ziaren pieprzu ziarnistego
kilka ziaren ziela angielskiego
1 łyżka kminku
1 duża, najlepiej młoda cebula
3 ząbki czosnku
2-3 łyżki oleju
pieprz, majeranek, ew. sól i cukier
1 puszka pomidorów krojonych
2 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżeczka maggi
1 łyżka przyprawy warzywnej bez glutaminianu sodu
po łyżce słodkiej i wędzonej papryki

sól i pieprz

Obie kapusty poszatkować, przełożyć do dwóch osobnych dużych garnków i zalać niewielką ilością po 4 szklanki wody.
Do kapusty kiszonej dodać suszone grzyby, ziarna pieprzu, kminek i ziele angielskie oraz liście laurowe, a do świeżej przyprawę warzywną. Obie kapusty doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Do kiszonej kapusty, jeśli wyparuje woda, należy dolać wrzątku.
Wieprzowinę oczyścić, umyć, pokroić w kostkę. Mięso przełożyć do garnka z kapustą świeżą.
Kiełbasę i salami bez skóry pokroić w kostkę. Po pół godzinie duszenia mięsa przełożyć kiełbasę i salami do garnka ze słodką kapustą. Na patelni przesmażyć posiekaną cebulę, posiekany drobno czosnek i także przełożyć do garnka. Całość gotować na wolnym ogniu aż mięso całkowicie zmięknie.

Suszone śliwki pokroić na cienkie paseczki i dodać do garnka (do tego bigosu nie dodawałam, zrezygnowałam również z wina, bo nie chciałam, by bigos miał ciężki smak). Dodać pomidory w puszce wraz z sokiem (można zastąpić pokrojonymi w kostkę świeżymi pelati lub malinowymi) oraz koncentrat pomidorowy. Po kilkunastu kolejnych minutach bigos doprawić solą, pieprzem, majerankiem, słodką i wędzoną papryką i jeśli bigos będzie zbyt kwaśny, również cukrem. Bigos jest smaczniejszy po minimum dwukrotnym przegotowaniu. Podczas podgrzewania należy często mieszać i ewentualnie dolewać wody, aby się nie przypalił. Smacznego!

Lekki bigos z młodej kapusty

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
poniedziałek, 10 lipca 2017 12:52

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • wedith napisał(a) komentarz datowany na 2017/07/10 15:26:42:

    Taki z młodej kapustki najlepszy!

  • ervisha napisał(a) komentarz datowany na 2017/07/10 16:34:04:

    Bigosik... ten z młodej kapustki smakuje inaczej, jest taki "delikatniejszy" ;)

  • telimena1989 napisał(a) komentarz datowany na 2017/07/10 18:59:32:

    taki lekki bigos jest moim ulubionym

  • Gość Amber napisał(a) z *.ssp.dialog.net.pl komentarz datowany na 2017/07/10 19:08:37:

    Uwielbiam bigos z młodej kapusty!

  • Gość Ania napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2017/07/10 19:24:05:

    Na taki lekki bigosik to ja zawsze jestem chętna :) Proszę o porcyjkę :)

  • Gość Megly napisał(a) z *.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2017/07/10 19:43:43:

    Jakie przefajne danie.
    Chcę i ja mieć w kuchni. Znikałby ten bigosik szybko.
    Może kiedyś wypróbuję, bo wygląda to bardzo smacznie.
    Pozdrawiam serdecznie :)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2017/07/11 09:43:18:

    i ja bardzo lubię

  • Gość Magda napisał(a) z *.kdpw.com.pl komentarz datowany na 2017/07/11 11:54:28:

    Uwielbiam młodą kapustę, taki bigos na pewno jest pyszny i delikatniejszy w smaku od tradycyjnego :)

  • ewa_ciasteczkowakraina napisał(a) komentarz datowany na 2017/07/12 19:43:14:

    Pysznie smakuje teraz :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...