Malinowa czerwień

Wpis

poniedziałek, 05 czerwca 2017

Tagliatelle rozmarynowe z sosem grzybowo-serowym

Po pięknym weekendzie przyszło lekkie ochłodzenie. Dlatego proponuję dziś bardziej jesienne danie, choć ponoć grzyby już rosną. Ja użyłam suszonych.

Tagliatelle rozmarynowe z sosem grzybowo-serowym

Składniki:

opakowanie makaronu tagliatelle (użyłam rozmarynowego z Biedronki)

Sos:

garść suszonych grzybów

1 mała cebula

2-3 ząbki czosnku

150 g chudego boczku

100 g sera z niebieską pleśnią

rozmaryn, tymianek, majeranek

pół szklanki słodkiej śmietanki 18%

sól i pieprz do smaku

olej

Grzyby pokruszyć, zalać szklanką wody i gotować w garnku do wyparowania płynu. Boczek i obraną cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, podsmażyć cebulę z boczkiem, dodając pod koniec posiekany drobno czosnek. Dodać mąkę i mieszając chwilę smażyć. Następnie wlać szklankę zimnej wody i ciągle mieszając, rozprowadzić w płynie, by nie było grudek. Zagotować, dodać ser, ugotowane grzyby oraz zioła i przyprawy. Gdy ser się rozpuści, wlać śmietankę i połączyć z wywarem. Jeszcze raz zagotować.

W czasie przygotowania sosu ugotować makaron al dente. Gorący odcedzić, dodać do niego sos i dokładnie wymieszać.

Tagliatelle rozmarynowe z sosem grzybowo-serowym

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
poniedziałek, 05 czerwca 2017 07:50

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...