Wpis
Pesto robiłam już z wielu zielonych listków. Dzisiaj prezentuję wersję z roszponki. Delikatne, a zarazem pikantne. O dziwo, mąż był zachwycony tym daniem. Pesto szybko się przygotowuje, a potem wystarczy ugotować makaron, wymieszać z pesto i gotowe!
Składniki pesto:
100 g orzechów arachidowych
3 ząbki czosnku
100 g roszponki
1 łyżeczka ziół włoskich
3 spore łyżki tartego parmezanu
ok 1/2 szklanki oleju (użyłam z ostropestu)
pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu
Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować na papkę. Podawać wymieszane z makaronem spaghetti. Można również użyć jako smarowidło do grzanek, chleba czy sos do pizzy. Dodając nieco octu winnego lub jabłkowego i odrobiny miodu uzyskamy doskonały sos do sałatek i surówek.
Uwielbiam pesto, ale takiego jeszcze nie próbowałam. Chętnie się skuszę :)
Ale pyszne!
Ty to zawsze umiesz wyczarować coś wspaniałego.
Bardzo lubię wszelkiego rodzaju pesto.
To wyglądają rewelacyjnie.
Pozdrowionka serdeczne! :)
Bardzo lubię makaron z pesto. Moim faworytem jest lekko pikantne pesto z rukoli, ale i z roszponki bardzo lubię.
Mniaaam! Pesto uwielbiam ale takiej wersji jeszcze nie jadłam, trzeba nadrobić <3
I szybkim sposobem można zjeść pyszny obiad :)
Do makaronu jak znalazł :)
Podziwiam takie fantastyczne łączenie smaków :)
Oj to zdecydowanie moje smaki :) takiego pesto jeszcze nie jadłam, ale bardzo mnie kusi :)
Wspaniały przepis na pesto :-)
Jak widać pesto można zrobić ze wszystkiego!
Fajny pomysł, takiego pesto jeszcze nie próbowałam :)
Lubię takie przepisy:)
Także robiłam już różne wersje pesto, ale takiego z roszponki jeszcze nie miałam okazji jeść. Koniecznie muszę kiedyś wypróbować :)
i wystarczy tylko połączyć z makaronem :) nic więcej mi do szczęścia nie trzeba :)
Tak, tak, to jest bardzo dobrze wykorzystane pesto, apetycznie:)