Wpis
W końcu dorwałam rabarbar i upiekłam dziś ciasto. Poczęstowałam rodziców, którzy przyjechali obejrzeć występ nowo powstałego rzeszowskiego zespołu Sweet Voices. Śpiewa w nim mój syn Julian. Młody ma talent wokalny po dziadku i tak jak on śpiewa w dwóch zespołach. Zwłaszcza dziadek jest z tego dumny.
A wracając do ciasta, to przerobiłam stary przepis na ciasto z twarożkiem i jabłkami. Zamiast jabłek dodałam rabarbar (zdecydowanie za mało) i twarożek śmietankowy zastąpiłam ricottą. Ciasto - niebo w gębie, po prostu rozpływa się w ustach. Gorąco polecam.
Składniki:
7 łodyg rabarbaru, obranych i pokrojonych w prostokąty
2 duże jajka
250 g ricotty
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka starta z wyszorowanej i sparzonej cytryny
szczypta soli
2 łyżki brązowego cukru (demerara)
Cukier dokładnie zmiksować z olejem, jajkami, solą, skórką z cytryny i ricottą. Dodawać porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksując do połączenia się składników. Dodać rabarbar i wymieszać łyżką. Wyłożyć ciasto do tortownicy o średnicy 23-24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać wierzch brązowym cukrem. Piec do "suchego patyczka" (ok. 1 godziny) w temperaturze 180oC.
Przepyszności!
Mmm tak cudownie sezonowo z rabarbarem, a do tego jeszcze ricotta.. to naprawdę musi być niebo w gębie <3
Dziękuję za tak piękny przepis dodany do ricottowej akcji :)
Bardzo lubie takie ciasta :) Pyszności :)
Wspaniałe ciasto :)
Po prostu uwielbiam :) Rabarbar w wypiekach smakuje rewelacyjnie!
Pozdrawiam :)
świetny przepis
Prosto, szybko i na pewno pysznie... Jak pysznie? O tym zamierzam przekonać się już wkrótce;) ciasto bowiem zapowiada się tak wspaniale, że chyba je upiekę na przyszły weekend:) Dodatkowo zachęca to, że opis przygotowania zawiera się w kilku zdaniach;)
PS. Gratuluję talentu muzycznego u Syna:) Wyobrażam sobie, że dla Dziadka musi być wyjątkowo miło widzieć, że wnuk poszedł w jego ślady i podziela jego pasje:)
Serdecznie dziękuję za tak miłe słowa i gorąco zachęcam do upieczenia ciasta!
bardzo fajne ciasto
Rzeczywiście złociste i z pewnością pyszne ;)
Uwielbiam ciasta z rabarbarem! Słodkie ciasto, kwaśny rabarbar - to jest to!
Wygląda tak puszyście i apetycznie!
Uwielbiam takie ciasta :) Proste, nieskomplikowane i przepyszne :)
Wspaniałe i bardzo apetyczne ciasto :) Chętnie skosztowałabym kawałeczek :)
pyszny placuszek :)
To ciasto jest fenomenalne!!!!:) Zrobiłam dzisiaj i coś czuje, że do jutra niewiele zostanie;) Mąż po zjedzeniu kawałeczka, od razu poszedł po następny, a potem po jeszcze jeden:) Stwierdził, że to ciasto, które zdecydowanie będzie chciał jadać częściej: wilgotne, mięciutkie, z idealnie wyważoną równowagą słodyczy ciasta i kwasowością rabarbaru:) Pyszne, pyszne i jeszcze raz pyszne. Bardzo Ci dziękuję za ten przepis:) Mam nadzieję, że nie będziesz miała nic przeciwko, jeśli zamieszczę go również u siebie?
Będę zadowolona jak umieścisz! Już planuję zrobić je z innymi owocami!
Super:) Tak genialny przepis aż się prosi by rozpowszechniać go dalej, by jak największa ilość osób mogła z niego korzystać i cieszyć się tym smakiem. Z innymi owocami też musi być świetne:)