Malinowa czerwień

Wpis

poniedziałek, 22 maja 2017

Złociste ciasto z ricottą i rabarbarem

W końcu dorwałam rabarbar i upiekłam dziś ciasto. Poczęstowałam rodziców, którzy przyjechali obejrzeć występ nowo powstałego rzeszowskiego zespołu Sweet Voices. Śpiewa w nim mój syn Julian. Młody ma talent wokalny po dziadku i tak jak on śpiewa w dwóch zespołach. Zwłaszcza dziadek jest z tego dumny.

A wracając do ciasta, to przerobiłam stary przepis na ciasto z twarożkiem i jabłkami. Zamiast jabłek dodałam rabarbar (zdecydowanie za mało) i twarożek śmietankowy zastąpiłam ricottą. Ciasto - niebo w gębie, po prostu rozpływa się w ustach. Gorąco polecam.

Złociste ciasto z ricottą i rabarbarem

Składniki:

7 łodyg rabarbaru, obranych i pokrojonych w prostokąty
2 duże jajka
250 g ricotty
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka starta z wyszorowanej i sparzonej cytryny
szczypta soli
2 łyżki brązowego cukru (demerara)

Rabarbar 2017 

Złociste ciasto z ricottą i rabarbarem

Cukier dokładnie zmiksować z olejem, jajkami, solą, skórką z cytryny i ricottą. Dodawać porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksując do połączenia się składników. Dodać rabarbar i wymieszać łyżką. Wyłożyć ciasto do tortownicy o średnicy 23-24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać wierzch brązowym cukrem. Piec do "suchego patyczka" (ok. 1 godziny) w temperaturze 180oC.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
poniedziałek, 22 maja 2017 22:03

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • krisskala napisał(a) komentarz datowany na 2017/05/22 22:50:32:

    Przepyszności!

  • pink.yyy napisał(a) komentarz datowany na 2017/05/22 23:25:46:

    Mmm tak cudownie sezonowo z rabarbarem, a do tego jeszcze ricotta.. to naprawdę musi być niebo w gębie <3
    Dziękuję za tak piękny przepis dodany do ricottowej akcji :)

  • Gość Ania napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2017/05/23 08:01:49:

    Bardzo lubie takie ciasta :) Pyszności :)

  • Gość Megly napisał(a) z *.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2017/05/23 11:31:31:

    Wspaniałe ciasto :)
    Po prostu uwielbiam :) Rabarbar w wypiekach smakuje rewelacyjnie!
    Pozdrawiam :)

  • afrodilis napisał(a) komentarz datowany na 2017/05/23 12:02:50:

    świetny przepis

  • Gość Ewa napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2017/05/23 15:54:57:

    Prosto, szybko i na pewno pysznie... Jak pysznie? O tym zamierzam przekonać się już wkrótce;) ciasto bowiem zapowiada się tak wspaniale, że chyba je upiekę na przyszły weekend:) Dodatkowo zachęca to, że opis przygotowania zawiera się w kilku zdaniach;)
    PS. Gratuluję talentu muzycznego u Syna:) Wyobrażam sobie, że dla Dziadka musi być wyjątkowo miło widzieć, że wnuk poszedł w jego ślady i podziela jego pasje:)

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2017/05/23 16:31:38:

    Serdecznie dziękuję za tak miłe słowa i gorąco zachęcam do upieczenia ciasta!

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2017/05/23 16:57:45:

    bardzo fajne ciasto

  • Gość ervisha napisał(a) z 78.11.75.* komentarz datowany na 2017/05/23 17:13:40:

    Rzeczywiście złociste i z pewnością pyszne ;)

  • Gość Agnieszka Wieczorek napisał(a) z *.in.net.pl komentarz datowany na 2017/05/23 17:19:38:

    Uwielbiam ciasta z rabarbarem! Słodkie ciasto, kwaśny rabarbar - to jest to!

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2017/05/23 20:40:38:

    Wygląda tak puszyście i apetycznie!

  • wedelka napisał(a) komentarz datowany na 2017/05/24 10:59:12:

    Uwielbiam takie ciasta :) Proste, nieskomplikowane i przepyszne :)

  • Gość Futka napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2017/05/24 13:31:00:

    Wspaniałe i bardzo apetyczne ciasto :) Chętnie skosztowałabym kawałeczek :)

  • Gość Ania - Fabryka Pomysłów napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2017/05/25 20:16:45:

    pyszny placuszek :)

  • Gość Ewa napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2017/05/26 17:13:11:

    To ciasto jest fenomenalne!!!!:) Zrobiłam dzisiaj i coś czuje, że do jutra niewiele zostanie;) Mąż po zjedzeniu kawałeczka, od razu poszedł po następny, a potem po jeszcze jeden:) Stwierdził, że to ciasto, które zdecydowanie będzie chciał jadać częściej: wilgotne, mięciutkie, z idealnie wyważoną równowagą słodyczy ciasta i kwasowością rabarbaru:) Pyszne, pyszne i jeszcze raz pyszne. Bardzo Ci dziękuję za ten przepis:) Mam nadzieję, że nie będziesz miała nic przeciwko, jeśli zamieszczę go również u siebie?

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2017/05/26 20:00:25:

    Będę zadowolona jak umieścisz! Już planuję zrobić je z innymi owocami!

  • Gość Ewa napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2017/05/26 20:40:17:

    Super:) Tak genialny przepis aż się prosi by rozpowszechniać go dalej, by jak największa ilość osób mogła z niego korzystać i cieszyć się tym smakiem. Z innymi owocami też musi być świetne:)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...