Malinowa czerwień

Wpis

poniedziałek, 15 maja 2017

Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami i boczkiem

Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami i boczkiem

Składniki:

1 kg kremowych ziemniaków

150 g chudego boczku w plastrach

pęczek zielonych szparagów

1 cebula

Sos:

1 kopiata łyżka masła
1,5 łyżki mąki
1 szklanka mleka
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
sól i pieprz
majeranek
oregano

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w grube plastry i ugotować. Od szparagów odciąć zdrewniałe końcówki, przeciąć na pół i ugotować al dente. Boczek pokroić w paski. Cebulę pokroić w grubą kostkę. W naczyniu do zapiekania umieścić ziemniaki, cebulę, szparagi, boczek.

Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać mleko. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wlać słodką śmietankę, dodać majeranek i oregano. Po zagotowaniu wyłączyć. Doprawić sos solą i pieprzem do smaku.

Zapiekankę polać sosem na ok. 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180oC.


Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami i boczkiem

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
poniedziałek, 15 maja 2017 21:45

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...