Malinowa czerwień

Wpis

wtorek, 28 marca 2017

Tarta z warzywami pod parmezanowo-owsianą kruszonką

Tarta z warzywami pod parmezanowo-owsianą kruszonką

Ciasto:

ok. 2 szklanki mąki

40 dag twarogu

2 jajka

1 łyżeczka soli

1/3 szklanki mleka

6 łyżek oleju

łyżeczka proszku do pieczenia

tłuszcz do formy

Nadzienie:

1 duża marchew
1 duża pietruszka
pół selera
1 duży burak
pół czerwonej papryki
ok. 2/3 młodej cukinii
sól, pieprz, dowolne zioła

Kruszonka:

1 szklanka mąki żytniej (lub pszennej)
1/2 szklanki płatków owsianych górskich
100 g miękkiego masła
szczypta soli
1/3 szklanki startego drobno parmezanu

Wyszorowane warzywa korzeniowe ugotować w łupinach (osobno gotować buraka). Umytą cukinię pokroić w plastry, a paprykę w dużą kostkę. Zgrillować posypane solą i ziołami.

Ser rozdrobnić z jajkiem, olejem, mlekiem i solą, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na pół godziny.

Przygotować kruszonkę. Płatki i mąkę wymieszać z parmezanem i solą. Zagnieść kruszonkę. Wstawić do lodówki na kilkanaście minut.

Ciastem wylepić dno formy wysmarowanej tłuszczem - podnosząc brzegi na wysokość ok 3 cm.

Ostudzone warzywa korzeniowe obrać i grubo pokroić. Wyłożyć razem z cukinią i papryką. Posypać solą, pieprzem i ziołami. Następnie rozkruszyć w palcach kruszonkę. Piec około 40 minut w temperaturze 190oC aż boki ciasta i kruszonka się zrumienią. Podawać na ciepło.



Tarta z warzywami pod parmezanowo-owsianą kruszonką

 Tarta z warzywami pod parmezanowo-owsianą kruszonką

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
wtorek, 28 marca 2017 08:04

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Megly napisał(a) z *.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2017/03/28 08:17:14:

    Doskonała! :) Ale dawno nie jadłam tarty... Chciałabym koniecznie spróbować tej :)
    Pyszna i smakowita.
    Pozdrawiam :)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2017/03/28 08:19:06:

    fajna i pyszna propozycja

  • Gość Marzena napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2017/03/28 11:47:15:

    Pysznie wygląda. Uwielbiam tarty

  • Gość napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2017/03/28 13:34:03:

    Takiej propozycji nie znałam, ale trzeba przyznać, że brzmi i wygląda bardzo apetycznie :-)
    Pozdrawiam, Ania
    www.wszystko-smaczne.pl/

  • ervisha napisał(a) komentarz datowany na 2017/03/28 13:53:24:

    Bardzo fajna tarta i ciekawy pomysł na kruszonkę ;)

  • Gość Cukry Proste napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2017/03/28 17:32:50:

    Dawno nie jadłam tarty na słono - wygląda zachęcająco:)

  • Gość napisał(a) z *.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2017/03/28 17:54:04:

    Zjadłabym z chęcią :-)

  • daga313 napisał(a) komentarz datowany na 2017/03/28 18:43:31:

    Palce lizać :) uwielbiam tarty na słono

  • Gość neliada napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2017/03/28 20:48:12:

    Bardzo fajna i ciekawa tarta.

  • ewa-r napisał(a) komentarz datowany na 2017/03/28 22:22:19:

    Fajna tarta i super dodatki.

  • pelnytalerz napisał(a) komentarz datowany na 2017/04/03 17:24:15:

    Same pyszności :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...