Malinowa czerwień

Wpis

czwartek, 30 marca 2017

Surówka z czerwonej kapusty z mandarynkami

Czerwona kapusta z ulubionym winegretem na bazie octu jabłkowego, miodu, oleju i ziół. Dodałam do niej mandarynki w syropie i pestki dyni. Surówka idealnie pasuje do czerwonych mięs.

Surówka z czerwonej kapusty z mandarynkami

Składniki:

ćwiartka dużej główki czerwonej kapusty
łyżka cukru
płaska łyżeczka soli

Sos:

4 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka płynnego miodu
2 łyżki oleju (np. migdałowego)
pół puszki mandarynek z puszki
1/3 szklanki soku z mandarynek

3 łyżki pestek dyni
1 łyżeczka ziół do sałatek
sól i pieprz
do smaku

Kapustę posiekać, włożyć do garnka zalać wrzątkiem, dodać cukier i sól i gotować ok. 5 minut aż zmięknie, ale pozostanie nieco krucha. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą na sicie. Przełożyć do salaterki, zalać octem jabłkowym i dokładnie wymieszać. W kubku wymieszać sok mandarynkowy z miodem, ziołami. Wlać do kapusty, dodać oliwę, przekrojone na pół mandarynki, sól, pieprz oraz pestki. Schłodzić.

Surówka z czerwonej kapusty z mandarynkami

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
czwartek, 30 marca 2017 08:18

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...