Malinowa czerwień

Wpis

piątek, 03 lutego 2017

Racuchy drożdżowe z jabłkami na śmietanie

W ramach sprzątania lodówki z produktów, których żywot dobiegał końca usmażyłam racuchy. Zwykle ciasto na racuszki przygotowuję na mleku lub kefirze z dodatkiem proszku do pieczenia, ale takie na drożdżach pamiętam z dzieciństwa. Są najlepsze, zwłaszcza z grubo krojonymi jabłkami.

Racuchy drożdżowe z jabłkami na śmietanie

Składniki:

250 g (pełna szklanka) gęstej, kwaśnej śmietany
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 jajka
2/3 szklanki mleka
30 g drożdży
1 łyżka cynamonu
mąki tyle, by ciasto miało dość gęstą, ale wciąż lejącą konsystencję (powoli spływało z chochelki)
2-3 jabłka (zależy od wielkości)
cukier puder lub dowolna konfitura/dżem do podania
olej do smażenia

Mleko podgrzać, ale nie powinno być gorące. Dodać łyżeczkę cukru i rozpuścić w nim drożdże (trzepaczką). Odczekać 15 minut aż pojawią się bąbelki na cieście. Następnie wbić jajka, wlać śmietanę, 1 łyżkę oleju, wsypać pozostały cukier, cukier waniliowy i cynamon. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w grubsze plastry. Na rozgrzany olej kłaść łyżką porcje ciasta (po ok. 3 łyżki stołowe na porcję). Placuszki smażyć na rumiano z obu stron na niewielkim ogniu. Podawać posypane cukrem pudrem, polane konfiturą lub posmarowane dżemem.

Racuchy drożdżowe z jabłkami na śmietanie



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
piątek, 03 lutego 2017 07:53

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Megly napisał(a) z *.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2017/02/03 10:12:27:

    Drożdżowe? A to Ci dopiero! Już widzę jak szybko musiałyby znikać! ;) Mój Tata na pewno wziąłby dokładkę... Tak lubi połączenie jabłek i drożdżowego ;) ... w każdej wersji.
    Pozdrawiam :)

  • Gość mlodakk napisał(a) z *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2017/02/03 10:41:14:

    Ja już niestety nie mogę używać drożdży ale za dobrych czasów bardzo lubiłam takie racuchy

  • wedelka napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/03 10:48:40:

    Moja babcia takie robiła :) Uwielbiam je :)

  • Gość jarek napisał(a) z *.icpnet.pl komentarz datowany na 2017/02/03 12:39:32:

    Super, już wiem co dziś zjem na obiad! :)

  • Gość Jaglusia napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2017/02/03 16:01:25:

    Pychotka. :)
    jaglusia.wordpress.com/

  • ewa_ciasteczkowakraina napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/03 17:23:09:

    Pyszne! Podwieczorek z racuszkami - to mi się marzy :)

  • Gość Cukry Proste napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2017/02/04 16:16:54:

    Takie racuchy mogłabym jeść na śniadanie, obiad i kolację:)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/05 08:09:27:

    Moje dzieci uznają tylko takie drożdżowe ... choć niestety jabłko muszę trzeć na tarce, ale to tylko dlatego, żeby przemycić je dla niejadka Olka

  • ervisha napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/05 11:50:22:

    Na każą okazję jak i bez okazji :)

  • Gość Agnieszka Wieczorek napisał(a) z *.in.net.pl komentarz datowany na 2017/02/05 16:52:24:

    Racuchów nigdy nie odmówię <3 A z jabłkami to moje ulubione!

  • Gość Ania - Fabryka Pomysłów napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2017/02/05 18:31:33:

    smak dzieciństwa :)

  • zjedz_mnie napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/05 20:18:37:

    Ciekawe, dlaczego takie pyszności kojarzą się przeważnie z dzieciństwem:)

  • fotoart-1 napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/06 09:27:54:

    Strasznie dawno nie jadłam! :(

  • Gość agattekh napisał(a) z 195.94.208.* komentarz datowany na 2017/02/06 09:38:56:

    Takich ze śmietaną jeszcze nie robiłam, wyglądają mniamniuśnie :-)

  • Gość Moja pasja smaku napisał(a) z *.toya.net.pl komentarz datowany na 2017/02/06 10:07:53:

    Uwielbiam a wieki nie jadłam ! Dziękuję za przypomnienie. Twoje są takie smakowite, mega puszyste ! <3

  • bryssska napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/14 11:41:40:

    Ja też często robię racuchy z jabłkiem, nie ma jak smak dzieciństwa ;-)

  • Gość Ucha napisał(a) z *.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2018/03/07 12:04:32:

    Może być śmietana 30%?

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2018/03/07 14:00:12:

    Oczywiście, że może być.

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...