Malinowa czerwień

Wpis

czwartek, 23 lutego 2017

Ciasto „Figa z makiem i pasternakiem”

Dziś Tłusty Czwartek i na blogach królują pączki, faworki, oponki. A u mnie ciasto z dodatkiem... pasternaku. Piekłam je rok temu. A przepis powstał na potrzeby artykułu do miesięcznika, w redakcji którego pracuję. Przypomniała mi o nim koleżanka z pracy, wspominając jego wyjątkowy smak. Tak się składa, że coraz rzadziej coś piekę, więc dzisiaj na blogu słodki przerywnik od sałatek, zup i obiadów...

Ciasto „Figa z makiem i pasternakiem”

Składniki:

3 jajka
2/3 szklanki oleju
1 szklanka jogurtu naturalnego
2/3 szklanki brązowego cukru
2/3 szklanki maku
1 i 2/3 szklanki mąki razowej
1 szklanka startego na małych oczkach ugotowanego pasternaku
1 płaska, łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka suszonych fig, posiekanych

Polewa:

200 g białej czekolady
2/3 szklanki słodkiej śmietanki

Jajka i jogurt wyjąć z lodówki minimum 2 godziny przed pieczeniem. Jajka zmiksować z olejem, jogurtem oraz cukrem. Następnie dodać mąkę, suchy mak i dokładnie wymieszać. Dodać starty pasternak, posiekane figi, dobrze połączyć składniki. Ciasto przełożyć na blachę (20 x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180oC do tzw. "suchego patyczka".

Czekoladę połamać, włożyć do porcelanowej miski, wlać śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej.

Ostudzone ciasto udekorować polewą i ewentualnie cukrowymi perełkami.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
czwartek, 23 lutego 2017 14:18

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2017/02/23 17:21:55:

    Ciasto wygląda bardzo apetycznie, a ja uwielbiam figi, więc dla mnie jest idealne. :-)
    Chętnie wypróbuję przepis. :-)
    Pozdrawiam, Ania
    www.wszystko-smaczne.pl/

  • Gość Megly napisał(a) z *.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2017/02/23 17:23:08:

    Świetny pomysł. Bardzo mi się podoba. Wygląda super. Wspaniałe! :) No i pasuje do tego popularnego powiedzonka. Pozdrawiam ciepło :)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/23 18:04:00:

    fajne ciasto i świetna nazwa

  • aluubaluu napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/24 09:21:30:

    Jakie pyszności! Z Chęcią porwałoby się kawałeczek :)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/24 10:36:33:

    Wiele ciast juz widziałam, ale z pasternakiem jeszcze nie ... wygląda bardzo smakowicie:)

  • Gość Amber napisał(a) z *.wroclaw.dialog.net.pl komentarz datowany na 2017/02/24 16:00:23:

    Bardzo mi się podoba!
    Piekę ciasto z pasternaku z nieco innym składem - u mnie nie ma maku. I muszę z makiem wypróbować.

  • Gość Magda napisał(a) z *.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2017/02/25 09:09:07:

    Ciasto wygląda przepysznie i składniki też bardzo mnie zachęciły do spróbowania :)

  • Gość Agnieszka Wieczorek napisał(a) z *.in.net.pl komentarz datowany na 2017/02/26 16:33:00:

    Ciekawy pomysł na ciasto. Z pasternakiem jeszcze nie próbowałam. Podoba mi się ten pomysł :)

  • ewa_ciasteczkowakraina napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/26 16:36:06:

    Wygląda super, takiego ciasta nie miałam okazji jeść :)

  • Gość Patrycja Tyminska napisał(a) z *.18-3.cable.virginm.net komentarz datowany na 2017/03/27 13:06:05:

    Nigdy nie robiłam ciasta z pasternakiem, a Twoje ciasto wygląda naprawdę smakowicie :-)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...