Malinowa czerwień

Wpis

czwartek, 26 stycznia 2017

Placki ziemniaczane z salami i papryką

Jak podajecie placki ziemniaczane? U mnie najczęściej polane są gulaszem, najlepiej wołowym z dodatkiem papryki i pieczarek, a na wierzchu z kleksem śmietany. W wersji bez mięsa podaję z umieszanym ze śmietaną twarożkiem (takie lubi mąż). Ja preferuję polane kwaśną śmietaną i odrobiną keczupu. Dzisiaj na blogu wersja pikantna z dodatkiem salami i papryki.

Placki ziemniaczane z salami i papryką

Składniki:

1,5 kg ziemniaków
2 jajka
2-3 łyżki mąki
ok. 250 g salami w kawałku
1 nieduża czerwona papryka
1 cebula
pół główki czosnku
kminek (ziarna), słodka i ostra papryka, łyżka włoskich ziół, sól i pieprz
olej do smażenia

Ziemniaki, cebule i czosnek zetrzeć na drobnej tarce lub w malakserze. Odcedzić jak największą ilość płynu. Dodać, jajka, przyprawy i mąkę i jajka. Dokładnie wymieszać. Salami obrać z folii, paprykę oczyścić z gniazda nasiennego. Pokroić w drobną kostkę. Dodać do masy ziemniaczanej i jeszcze raz dobrze wymieszać. Smażyć cienkie placki na gorącym oleju z obu stron. Podawać z pikantnym keczupem lub sosem meksykańskim.

Placki ziemniaczane z salami i papryką

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mikimama
Czas publikacji:
czwartek, 26 stycznia 2017 13:27

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • zjedz_mnie napisał(a) komentarz datowany na 2017/01/26 14:51:00:

    Ciekawe dodatki. Zwykle z gulaszem, tzw. szumnie po węgiersku:)

  • Gość Megly napisał(a) z *.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2017/01/26 15:30:36:

    Świetny pomysł - na pewno smakują rewelacyjnie. Przyznam, że dla mnie to coś nowego. Jednak takie nowości lubię i jak najbardziej jestem za! :)
    Pozdrawiam!

  • Gość Magda napisał(a) z *.kdpw.com.pl komentarz datowany na 2017/01/26 15:53:34:

    Fajny pomysł, jeszcze nie jadłam takich placków ziemniaczanych :)

  • Gość dżemdżus napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2017/01/26 21:31:22:

    Ciekawy pomysł na odmianę naszych tradycyjnych placków ziemniaczanych :)

  • Gość Marzena napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2017/01/27 18:01:09:

    Robiłam już z szynką i papryką, ale z salami jeszcze nigdy :-)

  • kaspiecze napisał(a) komentarz datowany na 2017/01/27 19:43:31:

    super pomysł na podkręcenie tradycyjnych placków

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2017/01/28 09:21:13:

    takich placków jeszcze nie jadłam

  • ewa_ciasteczkowakraina napisał(a) komentarz datowany na 2017/01/28 11:14:42:

    Placki lubię w każdej postaci, takich nie jadłam, ale wyglądają apetycznie <3

  • Gość Cukry Proste napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2017/01/28 17:28:56:

    Poproszę bez salami;)

  • Gość Agnieszka Wieczorek napisał(a) z *.in.net.pl komentarz datowany na 2017/01/29 16:17:31:

    U mnie placki ziemniaczane zawsze podaję ze śmietaną. Uwielbiam je jeść na obiad. Ciekawe połączenie smaków zaproponowałaś. Podoba mi się taka wariacja na temat placków :)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2017/01/31 09:46:39:

    U nas najczęściej z jogurtem naturalnym lub z sosem węgierskim:).

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/02 11:24:06:

    Czasem z gulaszem, czasem ze śmietaną i powidłami śliwkowymi, czasem z podsmażoną kiełbasą i serem żółtym, lub po prostu z cukrem. Bardzo podoba mi się pomysł z dodaniem salami do masy - wypróbuję przy najbliższej okazji!

  • wedith napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/03 10:40:59:

    Takich placków to aj jeszcze nie robiłam, wyglądają smacznie!

  • Gość agattekh napisał(a) z 195.94.208.* komentarz datowany na 2017/02/06 09:40:42:

    Ależ one apetycznie wyglądają, podoba mi się taka wersja placków na bogato :-)

  • bryssska napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/14 11:37:30:

    Wyglądają pysznie, ja uwielbiam placki ze śmietaną ;-)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/16 11:29:30:

    I zrobione! Cebulę pominęłam, bo nie lubimy jej w plackach, a o papryce... zapomniałam. Nic nie szkodzi, bo gwiazdą tego przepisu i tak miała być salami - i była! Dzięki jej dodatkowi placki ogromnie zyskują na smaku. Dzięki za super pomysł! Będziemy powtarzać :)

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/16 13:06:18:

    Ja też nie zawsze daję cebulę, choć do tych dałam. Natomiast zawsze daję czosnek - zmiażdżony czy choćby granulowany.
    Cieszę się, że smakowało!

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...